Economica.net: AHK România: 68% dintre companiile germane în România se aşteaptă la o îmbunătăţire a situaţiei în următorul an
Peste două treimi (68%) dintre companiile germane în România, membre ale Camerei de Comerţ şi Industrie Româno – Germană (AHK România), se aşteaptă la o îmbunătăţire a situaţiei propriei companii, potrivit unui studiu realizat în toamna acestui an, comparativ cu datele din primăvară, când ponderea acestora era de 75%, notează Agerpres.
Curierulnational.ro: Gala de Excelenţă a Romilor – colinde, premii şi atmosfera magică a sărbătorilor
În această, la Camera de Comerț și Industrie a României (CCIB), a avut loc Gala de Excelenţă a Romilor, un eveniment organizat de Centrul Naţional de Cultură a Romilor (CNCR) – Romano Kher, ocazie cu care reprezentanţii minorităţii rome din România, dar şi ai societăţii civile nerome, au putut face un bilanţ referitor la reuşitele din anul care stă să se încheie.
Ziarulargesul.ro: Produs de creditare unic în România
Ieri, la Camera de Comerţ şi Industrie Argeş a avut loc un eveniment la care a participat Libra Bank, în calitate de furnizor al unui produs, spun reprezentanţii ei, unic în România. Este vorba despre un credit gestionat de Fondul European de Investiţii care oferă clienţilor o garanţie de până la 50%, fără niciun fel de comision.
Businesscover.ro: Alianță româno-bulgară pentru promovarea viticulturii
Asociația Profesională Vitivinicolă Terasele Dunării Ostrov împreuna cu Asociația Viticulturilor şi a Producătorilor de Vin, Silistra, Universitatea Ovidius Constanţa – Facultatea de Ştiinţe ale Naturii şi Stiinţe Agricole, Staţiunea Experimentală pentru Cais şi Agricultură Silistra şi Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa au pus bazele Centrului Transfrontalier de Oenologie şi Viticultură Terasele Dunării.
Glsa.ro: Gata de victorie, Glasul Aradului participă azi, la Expo Arad, la un mare concurs de făcut cârnaţi
Anunţul făcut de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad privitor la organizarea Festivalului Tradiţiilor de Iarnă a generat o emulaţie deosebită atât datorită ofertei culturale cât, mai ales, „provocărilor” lansate prin cele două concursuri: cel de „tăierea porcului”, desfăşurat ieri la pavilionul Expo Arad şi „luat cu asalt” de concurenţi (cele mai „fierbinţi” probe în concurs: „Jumara de aur”, „Caltaboşul anului” şi „Cina porcului”), cel de astăzi, de la orele 15,00, tot la pavilionul Expo Arad: „Cei mai gustoşi cârnaţi”, şi cel de mâine, la orele 12,00, în acelaşi loc: „Cel mai gustos preparat la ceaun”.
Provocările amintite au răscolit şi orgoliile din redacţia ziarului nostru, astfel că, la propunerea anonimă a cuiva (nu se ştie cine a propus dar se fac cercetări), conducerea patronală şi conducerea redacţională au decis că nu participăm la nici un fel de concurs cu subiect şi temă „Porcul şi foloasele sale în preajma sărbătorilor”.
Agerpres.ro: Cartofii și legumele continuă să fie în topul scumpirilor, cu creșteri de prețuri de peste 2,5% de la o lună la alta
Prețurile de consum au urcat, în noiembrie, cu 0,31% față de luna anterioară, pe fondul scumpirii produselor nealimentare cu 0,5% și a serviciilor, cu 0,31%, în timp ce prețurile alimentelor aproape au stagnat (+0,06%), reiese din datele publicate vineri de Institutul Național de Statistică.
Dintre alimente, cel mai mult s-au scumpit, în noiembrie față de octombrie, cartofii, cu 2,8%, legumele și conservele de legume, cu peste 2,5%, ouăle, cu 2,11% și zahărul, cu 1,9%. În schimb, citricele și alte fructe meridionale s-au ieftinit în noiembrie cu 12,96% comparativ cu octombrie.
Agerpres.ro: Inflația anuală rămâne în teritoriu negativ în noiembrie, dar a urcat ușor față de octombrie la -1,1%
Inflația anuală s-a menținut în teritoriu negativ în noiembrie, la minus 1,1%, în urcare de la minus 1,6% în octombrie, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).
“Prețurile de consum în luna noiembrie 2015 comparativ cu luna noiembrie 2014 au fost mai mici cu 1,1%, măsurate prin IPC (indicele prețurilor de consum — n.r.) și cu 0,9%, măsurate prin IAPC (indicele armonizat al prețurilor de consum — n. r.)”, precizează INS.
Agepres.ro: Ministrul Comunicațiilor va participa, vineri, la lucrările Consiliului Transporturi, Telecomunicații și Energie (TTE) de la Bruxelles
Ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Marius Bostan, va participa, vineri, la Bruxelles, la lucrările Consiliului Transporturi, Telecomunicații și Energie (TTE) – componenta telecomunicații și societate informațională, informează, joi, un comunicat al ministerului de resort.
Agerpres.ro: Veniturile colectate de ANAF au crescut cu 7% în primele 11 luni; încasările din TVA au crescut cu 11%
Veniturile colectate în primele 11 luni ale acestui an de Agenția Națională de Administrare Fiscală au totalizat 180,57 miliarde lei, fiind cu 7% (12,15 miliarde lei) mai mari față de cele din 2014, încasările din TVA înregistrând o creștere de 11% (plus 5,14 miliarde lei), până la 52,754 miliarde lei, conform unui comunicat al ANAF remis joi AGERPRES.
Agerpres.ro: UPDATE Legea bugetului de stat, dezbătută în comisiile reunite de specialitate
Dezbaterile în comisiile permanente reunite asupra proiectelor legii bugetului de stat și legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2016 au început vineri dimineață.
Mediafax.ro: Ministrul Transporturilor: Lotul al doilea al Autostrăzii Timişoara-Lugoj ar putea fi deschis cu 7 luni mai devreme
Lotul al doilea al Autostrăzii Timişoara-Lugoj ar putea fi deschis circulaţiei cu şapte luni mai devreme decât termenul prevăzut în contract, a anunţat, joi, la Timişoara, ministrul Transporturilor, Dan Marian Costescu, care a adăugat, după vizitarea lucrărilor, că ”din maşină arată bine”.
Ministrul Transporturilor, Dan Marian Costescu, a declarat, joi, la Timişoara, după ce a vizitat lotul al doilea al Autostrăzii Timişoara-Lugoj, că acesta ar putea fi deschis circulaţiei rutiere cu şapte luni mai devreme decât termenul prevăzut în contract, care este iulie 2016, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Agerpres.ro: Petrescu (CNPR): Poșta Română va dezvolta un proiect pe servicii financiare; propunerea a fost transmisă BNR
Poșta Română a transmis către Banca Națională a României /BNR/ un nou proiect, dedicat de această dată serviciilor financiare, a declarat, joi, în cadrul Galei Comunicații Mobile, Alexandru Petrescu, directorul general al Companiei Naționale ‘Poșta Română’ /CNPR/.
Bursa.ro: CREDITELE AVOCATULUI PIPEREA ŞI ALE FRATELUI LUI ZAMFIR – FĂCUTE PUBLICE
Ieri, au circulat în mass-media informaţii însoţite de documente, potrivit cărora, atât avocatul Gheorghe Piperea, cât şi fratele deputatului liberal Daniel Cătălin Zamfir au credite la bănci.
Într-un articol de pe Hotnews, se afirma, iniţial, că Piperea ar avea trei credite, în valoare de 800.000 de euro, iar, ulterior, această informaţie a fost modificată, noua valoare a unicului împrumut al avocatului fiind de 415.000 de euro. Fratele lui Zamfir ar datora Credit Europe Bank 720.000 de euro.
Bursa.ro: ALEXANDRA BURADA, AVOCAT:
“Oferta OTP Bank de conversie a creditelor în CHF are clauze abuzive”
Mult aşteptata ofertă de conversie a creditelor în franci elveţieni (CHF) lansată de OTP Bank conţine clauze abuzive, atrage atenţia avocatul Alexandra Burada.
Domnia sa face referire la o prevedere din contractul care ar trebui să fie încheiat între bancă şi clienţi şi care subliniază, printre altele, că, în cazul în care o iniţiativă legislativă de conversie va fi aprobată ulterior semnării acestuia, atunci respectivul contract va fi reziliat unilateral de către instituţia financiară.
Bursa.ro: CONSIDERĂ FRANCUL SUPRAEVALUAT
Banca Elveţiei menţine dobânda la minim record
Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a decis, ieri, să menţină dobânda de referinţă la un nivel minim record şi a promis, din nou, că va interveni pe piaţa valutară, dacă va fi nevoie, în condiţiile în care consideră francul “semnificativ supraevaluat”.
Deşi s-a mai depreciat în ultimele luni, francul elveţian este în continuare semnificativ supraevaluat. Dobânda negativă şi diferenţialul de dobândă faţă de alte valute fac francul elveţian mai puţin atractiv şi continuă să ajute la deprecierea sa”, potrivit anunţului Băncii Elveţiei.
Bursa.ro: INS:
Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în primele 10 luni cu 9,7%
Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în primele 10 luni ca serie brută cu 9,7%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 10,5%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică.
Volumul lucrărilor de construcţii a crescut pe total, ca serie brută, cu 9,7%. Pe elemente de structură au avut loc creşteri astfel: lucrările de reparaţii capitale cu 19,6%, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 14,4% şi la lucrările de construcţii noi cu 6,1%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti cu 15,0% şi la clădirile nerezidenţiale cu 6,0%. La clădirile rezidenţiale volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 1,3%”, informează INS.
Bursa.ro: “Vreau să ajung preşedintele BVB”
Interviu cu domnul Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor
Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, doreşte să ajungă preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, după cum ne-a declarat, într-un interviu, înaintea alegerilor pentru un nou Consiliu de Administraţie, programate pentru Adunarea Generală de luni.
Domnia sa îi reproşează actualului preşedinte, Lucian Anghel, că a fost aproape invizibil.
Bursa.ro: Afacerile din serviciile pentru companii au crescut cu 7,7%, în primele zece luni
Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a crescut pe ansamblu cu 7,7%, pe seria brută, în primele 10 luni din acest an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de StatisticăÎn perioada 1.I-31.X.2015 comparativ cu perioada 1.I-31.X.2014, în termeni nominali, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie brută, a crescut pe ansamblu cu 7,7%, datorită creşterilor înregistrate la activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+24,6%), transporturi (+10,9%), comunicaţii (+4,7%), activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+4,6%) şi la alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+2,9%)”, arată INS.
Bursa.ro: 14 CANDIDAŢI PENTRU CONSILIUL DE ADMINISTRAŢIE
Trei candidaţi îşi prezintă obiectivele pentru Electrica
Patru candidaţi pentru boardul Electrica, din cei 14 înscrişi, au fost propuşi de unul sau mai mulţi acţionari persoane fizice. Printre aceştia se numără Stelian Gal, manager de proiect al Romanian Energy Center, Ovidiu Demetrescu, fostul director general al companiei de proiect Hidro Tarniţa, Mihai Păun, consilier la European Network of Transmission System Operators for Electricity şi vicepreşedinte al Romanian Energy Center, şi Graţian Mircea Ilie, directorul general al firmei de consultanţă MGI International Advisors.
Bursa.ro: INS: Consumul final de energie electrică a crescut cu 6,2% în primele 10 luni
Consumul final de energie electrică a crescut cu 6,2% în primele 10 luni din acest an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, ajungând la peste 43,6 miliarde KWh, potrivit datelor publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică.
Iluminatul public a înregistrat o creştere cu 34,3%, iar consumul populaţiei a urcat cu 4,3%. Exportul de energie electrică a fost de 8,480 miliarde KWh, în creştere cu 2,17 miliarde KWh. Consumul propriu tehnologic în reţele şi staţii a fost de 4,976 miliarde KWh, în scădere cu 75,4 milioane KWh.
Bursa.ro: DE 15 ANI,
Agricover a finanţat investiţiile agricole cu peste 1 miliard de euro
Compania Agricover a finanţat, timp de 15 ani, investiţiile pentru dezvoltarea fermelor şi derularea lucrărilor agricole ale fermierilor cu peste 1 miliard de Euro, atât prin plasamentele directe de agri-finance, cât şi prin creditele comerciale oferite de divizia agribusiness, potrivit unui comunicat al firmei.
Agricover dezvoltă un model de business care acoperă întregul lanţ valoric, de la însămânţare, la recoltare şi valorificare, până la procesarea producţiei agricole. Începutul a fost făcut în segmentul producţiei vegetale şi, ulterior, în cel zootehnic.
Bursa.ro: PREMIERUL DACIAN CIOLOŞ:
“Bugetul poate nu satisface toate dorinţele, dar acoperă necesităţile anului ce vine”
Sănătatea, educaţia şi infrastructura sunt prioritare pentru actualul Guvern, drept urmare, prin bugetul aprobat recent, aceste trei sectoare au primit mai multe fonduri decât pentru anul în curs, consideră premierul Dacian Cioloş.
Domnia a spus: “Pentru 2016, am propus un buget prin care poate nu se satisfac toate dorinţele, dar care acoperă în mod echilibrat toate necesităţile anului ce vine. Este adevărat că au existat constrângeri, dar ne-am concentrat să găsim soluţii, nu să ne găsim scuze.Bugetul a fost construit ţinând cont şi de pragul maxim de deficit de 3% stabilit la nivelul UE”.
Bursa.ro: CAMPANIE PENTRU ALEGERILE BVB
Colaborarea cu BERD, unul dintre obiectivele lui Mircea Ilie
Colaborarea strânsă cu experţii BERD în ceea ce priveşte dezvoltarea Bursei de Valori Bucureşti, a Depozitarului Central şi a soluţiei optime pentru Contrapartea Centrală (CCP), reprezintă unul dintre obiectivele lui Mircea Ilie, Director General, MGI International Advisors, în cazul în care ar obţine un mandat de administrator la BVB, în urma alegerilor programate pentru Adunarea Generală de luni.
Bursa.ro: LA MIJLOCUL ŞEDINŢEI,
Principalii indici bursieri asiatici evoluau mixt
Indicele Nikkei 225 al bursei japoneze se aprecia cu 0,87% la 19.213,03 puncte, iar indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong scădea cu 0,65% la 21.562,74 puncte.
În acelaşi timp, indicele S&P/ASX 200 al bursei din Australia scădea cu 0,16%, la 5.029,45 puncte.
Bursa.ro: Wall Street a închis în urcare
Principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis şedinţa de tranzacţionare de ieri în urcare.Dow Jones s-a apreciat cu 0,47%, ajungând la 17.574,75 puncte, iar indicele S&P 500 a crescut cu 0,23%, la 2052.23 puncte.Indicele compozit Nasdaq a urcat cu 0,44%, la 5.045,17 puncte.
Bursa.ro: BURSELE DIN LUME
Fluctuaţii pe pieţele europene
Acţiunile tranzacţionate la bursele din Europa au fluctutat ieri, în condiţiile în care avansul din sectorul materiilor prime nu a reuşit să schimb prea mult sentimentul investitorilor.
Titlurile companiei auto italo-americane “Fiat Chrysler Automobiles” au coborât cu 0,7%, la 12,55 euro. Societatea va plăti către autorităţile federale din SUA o amendă de 70 de milioane de dolari pentru raportări necorespunzătoare, spun surse apropiate situaţiei.
Bursa.ro: BVB / PRIME TRANSACTION:
“Piaţa a continuat să scadă, însă într-un ritm mai lent decât în şedinţele anterioare”
Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în scădere, în contextul în care a fost înregistrată o lichiditatea la un nivel scăzut, cu tranzacţii de 4,65 milioane de euro cu acţiuni şi circa 366.000 de euro cu certificate.
Gabriel Rotaru, trader la compania de brokeraj Intercapital Invest, ne-a transmis: “Cu destul de multă ezitare, indicii externi revin uşor pe verde în situaţia în care săptămâna viitoare urmează ca Rezerva Federală a Statelor Unite să decidă în privinţa politicii monetare. Aşteptările pieţei sunt ca FED să recurgă la o majorare a ratei dobânzii de referinţă de la 0,25% la 0,5%.
Bursa.ro: SIBEX
Cotaţia futures a euro, la cel mai bun nivel din mai bine de o lună
După ce miercuri, pe piaţa futures a fost înregistrat un volum cu care bursa sibiană nu se mai întâlnise din 5 octombrie (n.r – 60 de contracte), prima jumătate din penultima şedinţă a săptămânii a fost una mult mai săracă. La ora 17.30 se consemnau numai 17 contracte futures, cu o valoare de aproape 300.000 lei. Din perspectiva numărului de produse tranzacţionate şedinţa era la fel de modestă, doar două simboluri punctând în statistici: DEDJIA 15L şi EUUSR 16C.
Economica.net: Top tranzacţii cu terenuri agricole în România. Cel mai scump a depăşit 1 milion de euro
Anul acesta, în România s-au efectuat peste 25 de tranzacţii cu terenuri compacte mai mari de 30 de hectare. Cele mai mari suprafeţe a fost cumpărate în Argeş, Constanţa şi Arad, iar preţurile au ajuns şi la 9.500 de euro hectarul.
Economica.net: Preţul petrolului rămâne sub 40 de dolari pe baril
Preţul petrolului s-a menţinut în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de vineri sub 40 de dolari pe baril, aproape de minimele ultimilor şapte ani.
Producătorii din Orientul Mijlociu continuă să crească producţia deşi piaţa este inundată cu petrol ieftin, iar analiştii cred că perspectiva cotaţiilor barilului în 2016 este slabă.
economica.net: Preţul motorinei a scăzut, din nou, şi a ajuns la 4,5 lei/litru la cea mai ieftină benzinărie din ţară
Petrom a ieftinit, din nou, motorina comercializată în staţiile proprii cu cinci bani pe litru. Preţurile carburanţilor au coborât la minimele ultimilor ani. Motorina a ajuns în cele mai ieftine benzinării din ţară la 4,59 lei/litru (Odorheiu Secuiesc, Strada Beclean nr. 284 şi Str. II Rakoczi Ferenc, nr. 25). Benzina de la Petrom a rămas la acelaşi preţ. Scăderile vin pe fondul prăbuşirii preţului petrolului.
Economica.net: Lista profiturilor uriaşe pe care le fac distribuitorii de energie, cu banii în avans de la consumatori
Distribuitorii de energie electrică fac anual profituri de sute de milioane de euro, unele nejustificate prin prisma investiţiilor în reţea pe care le fac. Pentru aceştia, 2016 reprezintă anul scadenţei, pentru că statul, prin ANRE, a decis să le scadă drastic tarifele de distribuţie cu preţ reglementat. Citiţi în text cum făceau profituri substanţiale firmele.
Zf.ro: Cinci bănci mari au la licitaţie circa 3.700 de apartamente şi case executate silit
BCR, BRD, Banca Transilvania, Raiffeisen şi CEC Bank, aflate în topul celor mai mari bănci care activează pe piaţa locală şi care au informaţii disponibile pe site-uri despre imobilele executate silit, caută cumpărători pentru aproximativ 3.700 de apartamente şi case executate silit.
Zf.ro: OPEC prezice că producţia de petrol a rivalilor se va reduce anul viitor
Producţia de petrol din ţările care nu fac parte din OPEC se va reduce anul viitor, când cererea mondială va creşte, se arată într-un raport al cartelului, din care fac parte 12 state. OPEC, grup dominat de Arabia Saudită, sugerează astfel că este pe cale să câştige lupta pentru cotă de piaţă prin diminuarea preţurilor cu rivali precum SUA şi Rusia, scrie CNBC.
Zf.ro: FINANŢE PERSONALE
Fondurile mutuale au strâns 111 mil. lei de la investitori în noiembrie
Fondurile mutuale au închis luna noiembrie cu intrări nete de 111 milioane de lei, valoarea totală a sumelor atrase de la investitori urcând astfel la 1,1 miliarde de lei în primele zece luni din an, potrivit statisticilor lunare emise de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF).
Spre comparaţie, intrările nete raportate de fondurile mutuale în acelaşi interval al anului trecut au fost de patru ori mai mari, respectiv 4 miliarde de lei.
Zf.ro: Exporturile, la un nou maxim istoric, dar deficitul comercial se adânceşte
Exporturile de bunuri ating un nou prag istoric la zece luni, de 45,9 mld euro, dar deficitul comercial s-a adâncit la 6,4 mld. euro, după doi ani în care, în aceeaşi perioadă, se menţinuse sub 5 mld. euro.
În primele zece luni din an, exporturile au crescut cu 4,3%, iar importurile cu 7,1%, rezultând un deficit comercial de 6,4 mld. euro, în creştere cu 31,6% faţă de deficitul înregisrat între ianuarie şi octombrie 2014, când a fost de 4,8 mld. euro.
Zf.ro: BUGET 2016
Ce pericole pândesc dacă, după deficit, şi datoria publică scapă de sub control
Datoria publică va depăşi în anii ce vin 40% din PIB, va fi undeva la sub 41% din PIB, dar, în niciun caz, nu va sări de pragul critic de 45% din PIB, spun rapoartele guvernamentale.
Zf.ro: Nuclearelectrica scapă de plata despăgubirilor de 10 mil. euro către Hidroelectrica
Nuclearelectrica (simbol bursier SNN) a scăpat de plata către Hidroelectrica a 40,8 milioane de lei, despăgubiri pretinse de producătorul de energie hidro pentru prejudicii create de o serie de contracte bilaterale încheiate între cele două companii de stat în anii 2009-2011. Deşi prejudiciile au fost constatate de o inspecţie a Curţii de Conturi, care a cerut Hidroelectrica să recupereze suma, Tribunalul Bucureşti a respins acţiunea companiei ca prescrisă. Hidroelectrica poate depune însă apel. Prejudiciul provine dintr-o perioadă anterioară primei insolvenţe a Hidroelectrica, când compania cumpăra energie de la alţi producători de electricitate controlaţi de stat, cu scopul oficial de a se asigura că are energie de livrat propriilor consumatori în perioade de secetă. Raportul privind cauzele insolvenţei Hidroelectrica arată însă că principalul scop al contractelor era de a-i sprijini financiar pe ceilalţi producători, mai ales pe cei din sectorul termo.
Zf.ro: Lotul al doilea al Autostrăzii Timişoara-Lugoj ar putea fi deschis cu 7 luni mai devreme
Lotul al doilea al Autostrăzii Timişoara-Lugoj ar putea fi deschis circulaţiei cu şapte luni mai devreme decât termenul prevăzut în contract, a anunţat, joi, la Timişoara, ministrul Transporturilor, Dan Marian Costescu, care a adăugat, după vizitarea lucrărilor, că ”din maşină arată bine”.
Zf.ro: Profi a inaugurat trei magazine şi a ajuns la o reţea de 366 de unităţi
Retailerul Profi, deţinut de fondul de investiţii polonez Enterprise Investors, a inaugurat astăzi trei noi magazine în Cugir (Alba), Turt (Satu Mare) şi Săsciori (jud. Alba), ajungând astfel la o reţea de 366 de unităţi, în 176 de localităţi, potrivit unui comunicat al companiei.
Magazinul din Cugir are o suprafaţă totală de 610 mp, unitatea din Turt se întinde pe 750 mp, ambele funcţionând în format Standard, iar la Săsciori a fost deschis un magazin Pofi Loco, cu o suprafaţă de 340 mp.
Zf.ro: Schimbări în managementul celui mai mare grup local de comunicaţii. Telekom îşi schimbă şeful, iar statul încearcă să-şi întărească poziţia
Grupul german Deutsche Telekom e decis să îl trimită CEO la Bucureşti pe slovacul Miroslav Majoros.
Telekom România, cel mai mare grup de comunicaţii fixe şi mobile de pe piaţa locală, format din fostele Cosmote şi Romtelecom, a intrat într-o perioadă marcată de schimbări în echipa de top management: de la numirea unor noi reprezentanţi ai statului român în board până la aducerea unui nou CEO.
Digi24.ro: Bulgaria vrea să scape de Gazprom. România ar urma să fie conectată la noua rețea a bulgarilor
Bulgaria și Grecia au bătut palma pentru un gazoduct care le va permite vecinilor noștri să evite șantajul Rusiei. Într-o primă fază, bulgarii vor cumpăra gaze din Azerbaidjan și peste câțiva ani, ar putea importa și din Israel, Cipru sau Egipt, căci în ultimii ani, în Mediterana de Est s-au descoperit zăcăminte uriașe. Ideea e că tot în cadrul aceluiași proiect, Bulgaria trebuie să construiască împreună cu România un gazoduct mai mic, între Ruse și Giurgiu. În teorie cel puțin, peste cinci ani, Europa de Sud-Est s-ar putea să nu mai aibă nevoie de ruși pentru a se încălzi.
Digi24.ro: Biziday | Românii din străinătate nu mai au cui să trimită bani acasă
În ultimii 25 de ani, peste 2,3 milioane de români au emigrat în statele europene, în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit. Cei mai mulți s-au orientat către Spania, Italia sau Germania, unde câștigă de patru sau cinci ori mai bine decât ar fi câștigat dacă ar fi rămas în România. O parte dintre ei s-au și stabilit între timp în țările în care au emigrat și nu prea mai trimit bani în țară, căci nu mai au motive. Sau dacă trimit, vorbim de sume destul de mici. Cea mai mare parte, însă, a plecat doar pentru a strânge bani, în ideea de a se întoarce, ulterior, în România, iar statistica arată că numai în 2014 românii au trimis în țară aproape 1,6 miliarde de euro.
Digi24.ro: Parcul industrial Galați, investiţie de 16 milioane de lei pierdută din cauza hârtiilor
Parcul industrial Galați este gol de peste 10 ani, deşi s-au investit în el 16 milioane de lei. Investițiile sunt cel puțin dubioase, o simplă gheretă în care stă portarul a costat 90.000 de lei. Însă nu aceasta este problema. Parcul Industrial din Galați nu cuprinde și terenul pe care se află și, vreme de un deceniu, primăria orașului nu a fost în stare să rezolve această problemă.
Mai mult de 22 de hectare, câteva clădiri de peste o mie de metri pătrați fiecare, apă, canalizare și curent electric. Asta conține Parcul Industrial Galați, însă, până acum, niciun investitor nu a venit să își deschidă o afacere. În plus, zona se află pe malul Dunării și investitorii ar putea aduce ușor materia primă de care au nevoie. Dar vapoarele ar putea transporta și produsul finit către destinațiile de export.
Digi24.ro: Cresc impozitele pentru locuințe în București
Veste nu tocmai bună pentru bucureșteni. Impozitele pentru locuinţele din Capitală se măresc cu 25%.
Consilierii generali au aprobat astăzi nivelul taxelor din Capitală. Deşi aleşii locali au decis ca procentul de impozitare să fie acelaşi ca anul trecut, există majorări.
Digi24.ro: Business Club | Bucureștenii sunt mai bogați decât berlinezii doar în statistici
Bucureştiul are un PIB pe cap de locuitor mai mare decât Berlinul şi Madridul. Însă veniturile bucureştenilor sunt mult mai mici decât cele ale locuitorilor din capitalele occidentale. Aceste date contradictorii sunt date de faptul că majoritatea companiilor mari din România îşi contabilizează la Bucureşti banii încasaţi în toată ţara. Astfel economia Capitalei pare mai mare decât este cu adevărat. Iar economia provinciei mai mică. Totuşi nimeni nu poate nega existenţa unui decalaj mare între Bucureşti şi restul ţării.
b1.ro: Noul director al Complexului Energetic Oltenia vrea să sposorizeze în continuare echipa de fotbal Pandurii Târgu Jiu: Finanțarea este ilegală pentru că societatea înregistrează pierderi foarte mari
Noul director al Complexului Energetic Oltenia (CEO) a anunțat că își dorește să sponsorizeze în continuare echipa de fotbal Pandurii Târgu Jiu, deși această finanțare este ilegală pentru că societatea de stat înregistrează pierderi foarte mari, notează ring.ro.
Potrivit propriului bilanţ fiscal depus la Ministerul Finanţelor Publice, în anul 2014, CEO a avut datorii cumulate de aproximativ 2.889.749.701 de lei, iar societatea a încheiat anul cu pierderi de 693.635.725 de lei. Conform legii, sau finanţările unor activităţi în afara întreprinderii sunt ilegale. Iar pe site-ul al echipei de fotbal Pandurii Tg. Jiu se arată că echipa este finanțată de Complexul Energetic Oltenia, Primăria Tg. Jiu, Consiliul Judeţean Gorj şi o firmă privată de echipamente sportive.
Ziare.com: Impozit auto in loc de timbru de mediu? Idei din alte state UE si schimbari necesare
Timbrul de mediu, asa cum este el denumit in prezent, a fost introdus in 2007 sub denumirea de taxa de prima inmatriculare si a suferit pana in prezent numeroase modificari atat de denumire cat si de calcul.
Adevarul.ro: Cum „a salvat“ statul Complexul Energetic Hunedoara până l-a băgat în groapă. Ministerul Mediului a amendat compania cu 538 de milioane de lei
Complexul Energetic Hunedoara a fost amendat de Ministerul Mediului pentru că nu şi-a achiziţionat la timp certificatele de emisii. Compania nu a reuşit acest lucru, în ciuda unui ajutor de stat aprobat la Bruxelles Salvarea Complexului Energetic Hunedoara a fost atât de „prioritară“ pentru statul român încât compania a primit prea târziu ajutorul de salvare de 167 de milioane de lei, ceea ce a dus la achiziţia cu întârziere a certificatelor de emisii de dioxid de carbon. Lovitura finală vine de la Ministerul Mediului, care a amendat compania cu 538 de milioane de lei, fix pentru certificatele de carbon.
Realitatea.net: RADET primeşte 37 de milioane de lei în plus, de la Administraţia Străzilor
Bugetul Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti a fost suplimentat cu 37 de milioane de lei, bani luaţi de la Administraţia Străzilor, care nu i-a cheltuit, printr-o hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).
Hotnews.ro: Piata asigurarilor la 30 septembrie 2015: Allianz-Tiriac, Omniasig si Groupama au cele mai mari venituri/Omniasig, Euroins si Groupama au platit cele mai mari despagubiri
Cei 35 de asiguratori care activeaza pe piata locala au inregistrat in primele noua luni din acest an venituri din prime brute subscrise in valoare de 6,33 miliarde de lei, in crestere cu 7,41% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce valoarea despagubirilor platite a scazut cu 3,51%, pana la 3,48 miliarde de lei, arata datele publicate joi de ASF. Topul asiguratorilor cu cele mai mari venituri este condus de Allianz-Tiriac Asigurari (12,15% din totalul veniturilor din piata), Omniasig VIG (10,96%) si Groupama (9,14%), in timp ce topul asiguratorilor cu cele mai mari despagubiri platite este condus de Omniasig VIG (13,97%), Euroins (12,47%) si Groupama (11,16%).
Hotnews.ro: Statistica: Preturile au scazut in noiembrie cu 1.1% fata de octombrie
Preturile din luna noiembrie 2015, comparativ cu luna noiembrie 2014, au fost mai mici cu -1,1%, masurate prin IPC si cu -0,9%, masurate prin IAPC, a anuntat vineri Institutul National de Statistica. Ponderea marfurilor si serviciilor care au inregistrat o scadere a preturilor, comparativ cu noiembrie 2014, este de 37,5%, cele care au avut cresteri cuprinse in intervalul 0 – 2,5% detin o pondere de 33,9%. Marfurile si serviciile ale caror preturi au crescut cu mai mult de 2,5% detin o pondere de 28,6%.
Preturile de consum in ultimele 12 luni (decembrie 2014 – noiembrie 2015) fata de precedentele 12 luni (decembrie 2013 – noiembrie 2014), calculata pe baza IPC, au scazut in medie cu -0,4%. Determinata pe baza IAPC, scaderea este de -0,3%.
Adevarul.ro: Claudiu Vrînceanu şi Vlad Vasiliu, numiţi secretari de stat în Ministerul Economiei
Jurnalistul Claudiu Vrînceanu, redactor-şef al Wall-Street.ro, şi Vlad Vasiliu, consilier la Ambasada României la Berlin, au fost numiţi secretari de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri. Claudiu Vrînceanu (31 de ani), numit secretar de stat pentru întreprinderi mici şi mijlocii, va fi responsabil de înlesnirea dialogului dintre mediul public şi comunitatea de business, de dezvoltarea de programe pentru IMM-uri şi de iniţierea de strategii pentru dezvoltarea mediului de afaceri. Vrînceanu lucrează de aproape 11 ani în presa de business, iar în 2005, alături de fondatorii şi acţionarii InternetCorp, a pus bazele Wall-Street.ro, publicaţie pe care a condus-o până în prezent. Claudiu Vrînceanu a absolvit Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice în 2007 şi Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA în 2011.
Mediafax.ro: Scutire de impozit pentru maşinile hibride şi electrice în 2016 în Bucureşti. Impozitele pe locuinţe cresc cu circa 25%, în urma aplicării Codului Fiscal
Bucureştenii care au maşini electrice şi hibride vor fi scutiţi de impozit anul viitor, potrivit hotărârii privind taxele şi impozitele locale în Capitală, adoptată joi de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), însă se estimează că impozitele pe locuinţe ar putea creşte cu aproximativ 25% în urma aplicării Codului Fiscal.
Mediafax.ro: Bugetul Ministerului Muncii şi cel al asigurărilor sociale de stat, avizate cu unanimitate
Bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) şi cel al asigurărilor sociale de stat au primit, vineri, avize favorabile, în forma propusă de Executiv, din partea comisiilor de specialitate din Parlament.
Proiectul bugetului MMFPSPV pe 2016 a fost votat în unanimitate, niciunul dintre cele şapte amendamente, majoritatea propuse de PSD, nefiind aprobat.
Mediafax.ro: Bugetul Ministerului Energiei, avizat favorabil de comisiile parlamentare
Bugetul instituţiei a primit votul parlamentarilor din comisiile pentru politică economică şi cea pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, respectiv comisia economică, cea pentru dezvoltare regională, respectiv transporturi şi energie din Senat.
La audieri a participat ministrul Energiei, Victor Grigorescu, care le-a transmis parlamentarilor din comisii că vrea să înceapă “cât mai repede posibil” dezbaterea publică pe tema strategiei eneregtice.
Mediafax.ro: Bugetul Ministerului Economiei, avizat favorabil de comisiile parlamentare
Bugetul instituţiei a primit votul parlamentarilor din comisiile pentru politică economică şi cea pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, respectiv comisia economică şi cea pentru dezvoltare regională din Senat.
Ministrul Economiei, Costin Borc, a participat la audieri şi a prezentat bugetul, afirmând despre una dintre cele mai mari companii din portofoliul Economiei, Oltchim Râmnicu Vâlcea, că înregistrează rezultate operaţionale pozitive, astfel că nu se află într-o situaţie catastrofală.
Capital.ro: Contribuabilul corect, taxat de ANAF cu legi şi plăţi suplimentare
Start-up-urile, companiile de pariuri sportive sau profesiile liberale sunt contribuabili care acuză Fiscul de abuzuri atât când vine vorba de controale, cât şi prin aplicarea unei legislaţii care le îngreunează activitatea. Asta în timp ce, de curând, a intrat în vigoare cea mai recentă amnistie fiscală, pentru cei cu datorii neachitate până la 30 septembrie 2015. Contribuabilii restanţieri pot beneficia de anularea penalizărilor de întârziere şi a unei cote de 54,2% din dobânzile de întârziere dacă achită impozitele scadente până la data de 31 martie 2016.
Capital.ro: Evoluţii financiar-bancare şi bursiere
Bursa de pe Wall Street a deschis şedinţa de joi în creştere, indicele Dow Jones s-a apreciat cu 0,26%, ajungând valoarea de 17.537,67 puncte, în creştere cu 45,37 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.
Capital.ro: Piaţa asigurărilor: Primele brute subscrise au crescut cu 7,41% în primele 9 luni din 2015
Primele brute subscrise pe piaţa asigurărilor din România au înregistrat, în primele nouă luni ale anului 2015, valoarea de 6,33 miliarde lei, în creştere cu 7,41% faţă de perioada similară a anului 2014, conform unui comunicat al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
La 30 septembrie 2015, activau pe piaţa asigurărilor 35 societăţi de asigurare, dintre care 20 au practicat numai activitate de asigurări generale, opt au practicat numai activitate de asigurări de viaţă şi şapte activitate compozită, cu una mai puţin faţă de perioada anterioară.
Agerpres.ro: CFR: Lucrările de implementare și testare a noului sistem de dirijare a traficului, finalizate în stațiile Buftea, Crivina și Periș
Lucrările de implementare și testare a noului sistem de dirijare a traficului au fost finalizate pe segmentele Chitila – Buftea, Buftea – Periș, Periș – Crivina, în stațiile Buftea, Crivina și Periș, iar în următorul interval orar se fac verificări suplimentare pentru finalizarea lucrărilor și pe segementul Crivina – Brazi, potrivit unui comunicat remis vineri AGERPRES.
Bursa.ro: Indicii BVB au deschis în urcare
Principalii indici de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au deschis în urcare şedinţa de tranzacţionare de astăzi.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, se apreciază cu 0,02%, fiind cotat la 7.028,43 puncte.
Opiniatimisoarei.ro : CCIAT a finalizat un nou proiect. Sute de oameni s-au pregatit profesional si si-au gasit un loc de munca
TIMISOARA. Proiect finalizat cu succes de CCIAT. De data aceasta, proiectul s-a derulat in domeniul economiei sociale, iar Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis, in calitate de beneficiar al Proiectului ”CASE – Competente Antreprenoriale Sociale” , cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 si derulat in parteneriat cu S.C. GAPA SRL, CCIA Vrancea si Associazione Gruppo Euroconsult Italia, anunta acum incheierea proiectului. Astfel, va avea loc o conferinta dedicata in data de 17 decembrie, cu incepere de la ora 11, in Sala C.E.D.O. a sediului CCIAT din Piata Victoriei nr. 3.
Agerpres.ro: Bulgaria și România, pe ultimele locuri în UE în ceea ce privește consumul și PIB-ul per capita în 2014
Bulgaria și România au avut anul trecut cel mai mic consum individual efectiv (AIC) pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS), potrivit datelor revizuite publicate vineri de Oficiului European de Statistică (Eurostat).
Mediafax.ro: Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu avertizează băncile: Trebuie să găsească soluţii cu clienţii. Riscul pe care şi-l asumă prin rigiditate este darea în plată
Băncile trebuie să ajungă la soluţii împreună cu clienţii care au probleme la plata creditelor, cu situaţia specială a împrumuturilor în franci elveţieni, nu doar să discute şi nu doar la nivel declarativ, întrucât prin rigiditatea lor îşi asumă riscul intervenţiei legislative pe darea în plată.
Economica.net: Achim Irimescu: Plata integrală a subvenţiilor pe suprafaţă va începe din februarie
Plata integrală a subvenţiilor pe suprafaţă va începe din februarie deoarece procedurile pe noul modul informatic trebuie refăcute de la zero, însă până la finele anului vrem să plătim o parte din subvenţiile pe agromediu, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, în Comisiile reunite de Agricultură din Parlament.
Hotnews.ro: EXCLUSIV Discutii la Bruxelles pentru implementarea cu fonduri UE de peste 100 milioane de euro a unui proiect de internet de mare viteza in Romania, Bulgaria si Serbia
Ministrul pentru Societatea Informationala, Marius Bostan, discuta vineri la Bruxelles cu Guenther Oettinger, comisarul UE pentru Economie si Societate Digitala, implementarea unui proiect de infrastructura de internet de banda larga de peste 100 milioane de euro in Serbia, Bulgaria si Romania. “Am avut de dimineata discutii cu Guenther Oettinger, comisarul european pentru Societatea Digitala si cu ministrul bulgar, urmand ca pana la sfarsitul anului sa primim o scrisoare de sprijin. Incercam sa obtinem fonduri UE peste finantarea existenta. Proiectul ar urma sa fie implementat in Sudul Dunarii, in zona judetelor Caras-Severin si Mehedinti”, a declarat Marius Bostan pentru HotNews.ro.
Mediafax.ro: BNR îi cere lui Iohannis să trimită darea în plată înapoi în Parlament sau la Curtea Constituţională
BNR i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis, printr-o scrisoare, să retrimită în Parlament proiectul de lege privind darea în plată sau să sesizeze Curtea Constituţională, argumentând că este necesară revizuirea din perspectivă financiară, juridică şi etică, a declarat viceguvernatorul Bogdan Olteanu.
Agerpres.ro: Dîncu: Guvernul încearcă găsirea de soluții legislative pentru a se putea interveni în blocurile cu risc seismic
Vicepremierul Vasile Dîncu, ministru al Dezvoltării Regionale, a declarat, vineri, că Executivul are în vedere modificarea legislației referitoare la reabilitarea clădirilor cu risc seismic pe elementele care privesc acceptul proprietarilor pentru efectuarea lucrărilor, precizând că suma alocată pentru 2016 pe această zonă se ridică la 25 de milioane de lei.
Zf.ro: Olteanu, BNR: Băncile trebuie să găsească soluţii cu clienţii; altfel, îşi asumă riscul legii dării în plată
Băncile trebuie să ajungă la soluţii împreună cu clienţii care au probleme la plata creditelor, cu situaţia specială a împrumuturilor în franci elveţieni, nu doar să discute şi nu doar la nivel declarativ, întrucât prin rigiditatea lor îşi asumă riscul intervenţiei legislative pe darea în plată.
Romanialibera.ro: Creșterea nivelului calificării în turism, prin proiectul ”Calificarea – stimulent al creșterii performanței în domeniul turismului din România” POSDRU/164/2.3/S/141640
Proiectul ”Calificarea – stimulent al creșterii performanței în domeniul turismului din România” POSDRU/164/2.3/S/141640, a fost conceput cu scopul de a sprijini 1536 de angajați din sectorul turismului și nu numai, prin creșterea nivelului de calificare, de la un nivel scăzut de calificare la un nivel mai înalt de calificare prin obținerea unui certificat de calificare de nivel I, II sau III.
Adevarul.ro: Loteria Bonurilor Fiscale continuă şi în 2016. Prima extragere din următorul an are loc pe 17 ianuarie
Loteria Bonurilor Fiscale va fi organizată şi în anul 2016, întrucât vizează creşterea gradului de conformare voluntară a operatorilor economici, prin implicarea cetăţenilor, iar prima extragere din noul an va avea loc pe 17 ianuarie, fiind luate în calcul bonurile fiscale emise în luna decembrie a acestui an, potrivit Ministerului Finanţelor. „Menţionăm că Loteria Bonurilor Fiscale va fi organizată şi pe parcursul anului următor, întrucât aceasta face parte dintr-un ansamblu de măsuri care vizează creşterea gradului de conformare voluntară a operatorilor economici, prin implicarea cetăţenilor în combaterea evaziunii fiscale, în paralel cu încurajarea consumului şi înăsprirea regimului sancţionator aplicat operatorilor economici care nu respectă legea, iar aceste măsuri se reflectă în creşterea încasărilor la bugetul de stat“, se arată într-un răspuns transmis de Ministerul Finanţelor la solicitarea „Adevărul“.
Agerpres.ro: Bogdan Olteanu: Regretăm dacă, în contextul argumentației noastre cu privire la darea în plată, am jignit pe cineva
Viceguvernatorul Băncii Naționale a Românei, Bogdan Olteanu, își cere scuze, public, față de cei care s-au simțit jigniți de aducerea în dezbaterea publică a chestiunii privind sesizarea organelor în drept asupra unor eventuale încălcări ale legislației penale în legătură cu inițierea proiectului de Lege privind darea în plată, însă amintește prevederile Codului penal vizând omisiunea sesizării faptelor constatate de funcționarul public în legătură cu serviciul.
Agerpres.ro: Costescu: Cele 73-74 de amendamente depuse la bugetul Ministerului Transporturilor însumează în jur de 4 miliarde lei, ceea ce este nesustenabil
Cele peste 70 de amendamente aduse de comisiile de specialitate ale Parlamentului proiectului de buget pe 2016 al Ministerului Transporturilor (MT) presupun fonduri suplimentare de aproape patru miliarde de lei, ceea ce este nesustenabil în acest moment, a declarat, vineri, ministrul de resort, Dan Costescu, după terminarea audierilor.
Mediafax.ro: Dîncu: La nivelul MDRAP se află în lucru un program dedicat centenarului României Mari
Vicepremierul Vasile Dîncu a anunțat vineri că la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice se află în lucru un program dedicat centenarului funcționării României ca stat național în 2018.
Bursa.ro: UniCredit, parteneriat cu London Stock Exchange în vederea susţinerii dezvoltării IMM-urilor
UniCredit anunţă încheierea unui parteneriat cu London Stock Exchange Group propunându-şi să devină astfel banca principală în susţinerea dezvoltării afacerilor mici şi mijlocii din Europa Centrală şi de Est prin intermediul programului ELITE, o platformă care ajută companiile private să îşi accelereze creşterea, informează un comunicat remis redacţiei.
Bursa.ro: LA ORELE PRÂNZULUI:
Lichiditate de 2,14 milioane de euro pe BVB
Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de 9.662.538 lei (2.146.038 euro).
Bursa.ro: EUROSTAT:
România este pe ultimul loc în UE la cumpărături pe Internet
Conform sursei citate, cel mai ridicat procent de cumpărători online s-a înregistrat în Marea Britanie (81% din totalul populației între 16 și 74 de ani), Danemarca (79%), Luxemburg (78%), Germania (73%), Olanda, Finlanda și Suedia (toate cu 71%) iar cel mai scăzut nivel a fost în România (11%), Bulgaria (18%), Cipru (23%) și Italia (26%).
Economica.net: Pe podul Giurgiu-Ruse se circulă fără restricţii – CNADNR
Reprezentantul CNADNR, directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Bucureşti, Marian Mina, a declarat vineri, pentru Agerpres, că la ieşirea din ţară prin PTF Giurgiu spre Ruse, Bulgaria, se circulă fără restricţii, cele două benzi de circulaţie pe Podul Prieteniei fiind asfaltate.
Evz.ro: Creșterea salariului minim, discutată de Guvern
Premierul Dacian Cioloş s-a întâlnit, vineri, cu reprezentanţii sindicatelor pentru a discuta despre creşterea salariului minim. Ministrul Muncii, Claudia-Ana Costea, a precizat, înainte de discuţii, că problema majorării salariului minim pe economie se află pe agenda Guvernului, dar este nevoie de un studiu de impact privind efectele majorării asupra IMM-urilor, scrie romaniatv.net.
B1.ro: Dan Suciu: Premierul nu exclude majorarea salariului minim. Guvernul nu va lua însă decizii sub presiune (VIDEO)
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a anunțat vineri, la finalul unei întâlniri cu reprezentanții sindicatelor, că premierul dacian Cioloș nu exclude o majorare a salariului minim, însă nu dorește să ia decizii sub presiune.
”Premierul nu exclude majorarea salariului, este o chestiune de interes național. Va urma o analiză riguroasă pe date pentru luarea acestei decizii în cel mai scurt timp și de așezarea în termeni funcționali a consiliului național tripartit pentru dialog social. Ceea ce nu dorește Guvernul României este să ia aceste decizii sub pesiune. Sunt argumente în favoarea creșterii salariului, dar sunt și semne de întrebare legate de oportunitatea aceste majorări. Sindicaliștii au prezentat date interesante în legatură cu majorarea pe care o propun. Este datoria Guvernului de a face propria analiză de oportunitate. În perioada următoare, în funcție de această analiză, vom stabili un calendar”, a declarat Suciu.
Agerpres.ro: Hossu (Cartel Alfa): Vinerea viitoare va fi o întâlnire în vederea finalizării unei decizii legate de salariul minim pe economie
Reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, ai confederațiilor patronale, împreună cu cei ai confederațiile sindicale, se vor întâlni vinerea viitoare, în 18 decembrie, în vederea finalizării unei decizii legate de salariul minim pe economie, în condițiile în care au avut loc deja discuții cu privire la aspecte tehnice legate de impactul unei astfel de măsuri, a declarat, vineri, Bogdan Hossu, președintele Confederației Naționale Sindicale “Cartel Alfa”, după întâlnirea de la Palatul Victoria cu reprezentanții Guvernului.
Hotnews.ro: ANAF anuleaza creantele fiscale pentru care se cheltuie mai mult decat se incaseaza. Daca ai datorat Statului sub 40 de lei, poti sa uiti de acea datorie
Autoritatile fiscale au facut un gest normal, publicand un Ordin care optimizeaza costurile cu recuperarea creantelor nesemnificative si cu recuperarea dobanzilor si penalitatilor de intarziere cu valoare redusa. In vederea cresterii eficientei procesului de recuperare a datoriilor catre Stat ANAF a decis ca este benefic pentru buget sa anuleze creantele fiscale cu valoare simbolica pentru care cheltuielile de recuperare ar fi fost mai mari.
Capital.ro: Bugetul Agriculturii ar putea fi majorat cu 500 milioane de lei
Bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru anul 2016 ar putea fi majorat cu peste 500 de milioane de lei, dacă amendamentul depus de către deputatul ALDE, Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii, pentru implementarea Strategiei sectorului de irigaţii, în conformitate cu Legea 269/2015, va trece şi de Plenul Parlamentului.
Adevarul.ro: Primăria Bucureşti îi cere lui Dîncu bani din Fondul de rezervă pentru ca bucureştenii să nu rămână în frig
Bucureştiul are rezerve financiare pentru a acoperi alimentarea cu energie termică a oraşului doar până la sfârşitul anului, potrivit primarului general interimar al Capitalei Primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, i-a solicitat vicepremierului Vasile Dîncu sprijin financiar din Fondul de rezervă al Guvernului pentru a putea asigura continuitatea serviciului de alimentare cu energie termică a Bucureştiului în această iarnă. Primarul interimar al Capitalei a avut joi o întrevedere cu vicepremierul Vasile Dîncu. „Astăzi (joi – n.r.), Bucureştiul are rezerve financiare pentru a acoperi alimentarea cu energie termică a oraşului doar până la sfârşitul anului. Creditul obţinut de la Ministerul de Finanţe şi măsurile financiare luate de Primărie nu acoperă necesarul pentru buna funcţionare a sistemului centralizat de încălzire al Capitalei pentru tot sezonul rece 2015-2016“, a declarat primarul interimar, potrivit Profit.ro.
Hotnews.ro: Amendamente “fara numar” pe bugetul Transporturilor: Parlamentarii au cerut dublarea bugetului de investitii cu alocari fanteziste, insa au votat “doar” jumatate. Verdictul final, in plenul Parlamentului
Parlamentarii au votat vineri bugetul Transporturilor pe 2016 si au depus peste 70 de amendamente, toate cerand finantari suplimentare pentru noi proiecte sau majorari substantiale in cazul unora deja bugetate. In total, valoarea ceruta in plus prin amendamente ajunge la peste 9,7 miliarde de lei, mai mult chiar si decat intreg bugetul Transporturilor alocat investitiilor. La final, au fost adoptate in bloc “doar” circa 30 de amendamente care, daca ar fi aprobate in comisia de buget si votate in plen, ar mari bugetul Transporturilor cu aproape 4,7 miliarde de lei. Chiar daca unele amendamente au sens si propun modificari benefice in buget, majoritatea amendamentelor depuse de parlamentari nu tin cont de realitate si intra la categoria actiunilor electorale.