Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI ECONOMICE - 11 septembrie 2015

Capital.ro: Cine face jocurile pe piaţa cerealelor?

România a înregistrat, în 2014, o producţie record de cereale, de 21,6 milioane de tone, care a avut o valoarea totală de la 15,5 miliarde de euro. Astfel, ţara noastră s-a aflat pe locul al optulea în clasamentul producătorilor de cereale din Uniunea Europeană, potrivit Eurostat. Datorită poziţiei importante  a României, cele mai mari companii din agricultură care se ocupă cu achiziţia şi vânzarea de cereale au devenit tot mai interesate de piaţa locală. Cele mai mari 10 societăţi din domeniu au totalizat afaceri de aproape 3 miliarde de euro şi profituri de 35 de milioane de euro, potrivit datelor transmise de Registrul Comerţului. Opt firme din clasament sunt deţinute de americani, elveţieni şi chinezi care au reuşit să obţină împreună, în 2014, afaceri de 2,6 miliarde de euro şi profituri de 32 de milioane de euro.

                 Citeste mai mult…

Stiri.tvr.ro: Fermierii îşi vând animalele pentru că nu au furaje să le hrănească peste iarnă

Dumitru Maftei trăieşte de când se ştie în comuna suceveană Boroaia. După 45 de ani de muncă la stat are o pensie din care nu-şi poate asigura traiul. Până acum şi-a mai rotunjit veniturile vânzând lapte, însă în această toamnă e nevoit să renunţe la vacă.

Povestea lui se repetă la nesfârşit în satele din Moldova. În Drăgăneşti, comună aflată la doar câţiva kilometri de Târgu Neamţ, chiar şi cei mai buni gospodari sunt forţaţi să renunţe la animale pentru că nu au cu ce să le hrănească. În toată regiunea, pajiştile au fost pârjolite de secetă.

               Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Cum isi saboteaza statul roman procesul cu Enel, cu miza de peste 1 miliard de euro, din cauza unui razboi cu managementul Electrica

Conducerea companiei de distributie a energiei electrice Electrica, proaspat privatizata pe bursa, se afla in plin razboi cu actionarii majoritari, adica Ministerul Energiei. Relatia tensionata dintre cele doua parti a devenit atat de evidenta incat nu mai poate fi ferita de ochii publicului. Electrica acuza Ministerul Energiei ca vrea sa obtina controlul companiei prin tot felul de mijloace incorecte, desi a mai ramas doar cu o participatie de 48,78% din actiuni. Pe cealalta parte, Bogdan Badea, secretar de stat in Ministerul Energiei, invinuieste conducerea companiei ca refuza criterii de performanta. In toiul razboiului a aparut si o scrisoare cu un continut controversat, transmisa de SAPE, societate controlata de Ministerul Energiei, catre Electrica. Este o scrisoare prin care SAPE, societate desprinsa din Electrica, ii cere sa plateasca niste daune de 1,3 miliarde de euro. Din toata aceasta poveste, iese castigata o companie care aparent nu are nicio implicare: ENEL.

              Citeste mai mult…

Stiri.tvr.ro: Energia electrică s-ar putea ieftini, însă nu mai devreme de 1 ianuarie 2016

Cea mai ieftină energie ar putea ajunge în casele românilor la un preţ şi mai mic. În plină secetă, Hidroelectrica, producătorul care asigură jumătate din electricitatea consumată de populaţie, anunţă că se deschid noi centrale. Asta dacă e apă. Scăderea debitelor din această vară i-a înjumătăţit producţia şi a dat de furcă întregului sistem energetic.

Surduc-Siriu este cel mai mare proiect în execuţie al Hidroelectrica. În tunelul început în anii 80 s-a auzit astăzi ultima bubuitură provocată de 15 kilograme de dinamită. La 4 grade Celsius în orice perioada a anului, muncitorii au reuşit să construiască tunelul care face legătura între barajul Surduc şi centrala Nehoiaşu. Au avut nevoie de peste 30 de ani şi de 150 de milioane de euro.

             Citeste mai mult…

Ziare.com: Sanatate pentru toti, bani doar de la fraieri?

Stirea potrivit careia noul Cod Fiscal prevede o contributie la asigurarile de sanatate si pentru cei care nu au venituri a creat enervare, una cam comunista, in opinia mea, si am sa explic de ce.

Codul Fiscal prevede ca persoanele fara venituri sa plateasca lunar o contributie pentru asigurarile de sanatate in valoare de 5,5% din salariul minim brut pe tara, adica 66 de lei, daca ne raportam la cat va fi acest salariu minim de la 1 ianuarie 2016. Vor fi in continuare scutite de obligatie mai multe categorii de persoane intre care elevii si studentii in varsta de pana la 26 ani, femeile insarcinate, lauzele, persoanele cu handicap etc.

              Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: Riscurile pe care le implică o inflație tot mai mică

Rata inflației continuă să scadă, coborând la -1,9% în luna august. În vreme ce unii economiști vorbesc de riscul ca Banca Centrală să reia tipărirea de bani, alții sunt de părere că apar dezechilibre pe fondul creșterii consumului peste oferta internă. Există și avantaje – crește puterea de cumpărare.

Preţurile de consum au scăzut cu încă 0,5% în august, faţă de iulie, rata anuală a inflaţiei coborând la -1,9%, de la -1,7% în luna precedentă, pe fondul ieftinirii alimentelor cu 7%, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,8%, iar tarifele serviciilor au urcat cu 2%.

             Citeste mai mult…

Capital.ro: Omer Susli, Praktiker: Încă doi jucători de pe piaţa de bricolaj vor părăsi România

Fiecare companie care a ieşit de pe piaţa de bricolaj, care a intrat în insolvenţă sau şi-a închis activitatea a contribuit la pierderea credibilităţii pieţei în faţa instituţiilor financiare şi a furnizorilor, a declarat Omer Susli, proprietarul Praktiker România, în cadrul unui seminar pe teme imobiliare.

„Dacă ne uităm la socităţile care au intrat în insolvenţă, observăm că au ajuns la acest proces voluntar. Au credite la bancă, datorii la stat şi la furnizori şi primesc un suflu pentru trei ani. Pe unii îi ajută, iar alţii pierd încrederea pieţei. Nu înţeleg de ce o societate care la început de an îşi construieşte un buget îşi cuprinde în acesta pierderi de 20 mil. euro. Decât aşa mai bine nu mai faci nimic. Din acest motiv avem o piaţă agitată. Chiar dacă compania-mamă are foarte mulţi bani, dacă aici pierzi bani an de an, mai bine închizi. De aceea cred că încă doi jucători de pe piaţa de bricolaj vor părăsi România în următorii 2-3 ani“, spune Omer Susli.

              Citeste mai mult…

Jurnalul.ro: Trei expoziţii pentru profesionişti la Romexpo

Până mâine, 11 septembrie, se mai pot vizita târgurile Print & Sign, Gifts Show şi Expo Plast, la Romexpo. Peste 250 de companii româneşti şi străine sunt prezente la cele trei expoziţii, deschise marţi, 8 septembrie. Programul de vizitare al evenimentelor va fi, mâine, între orele 10:00 – 16:00.

Print & Sign 2015 reuneşte peste 150 de expozanţi, branduri importante, producători şi distribuitori de echipamente, produse şi servicii destinate industriei de tipar. Megashopul de Aplicaţii le oferă tipografiilor şi atelierelor de producţie publicitară posibilitatea să îşi expună oferta de aplicaţii grafice.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Erste: Datele referitoare la inflaţia din august nu vor influenţa politica monetară a BNR

Datele referitoare la inflaţia din august, publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS), nu vor influenţa politica monetară a Băncii Naţionale a României, potrivit unei analize a Erste Group, care consideră că BNR va menţine în acest an dobânda cheie la nivelul de 1,75%.

Preţurile de consum au scăzut cu încă 0,5% în august, faţă de iulie, rata anuală a inflaţiei coborând la -1,9%, de la -1,7% în luna precedentă, influenţată de ieftinirea alimentelor cu 7%, în timp ce mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,8%, iar tarifele serviciilor au urcat cu 2%, a anunţat INS.

             Citeste mai mult…

Adevarul.ro: EXCLUSIV Cum a ajuns un român dealer la cea mai mare bursă de flori a planetei, din Amsterdam

Întreprinzătorul bucureştean Traian Săplăcan şi-a urmat pasiunea pentru flori şi – după mai multe peripeţii prin mediul de afaceri autohton – a urcat pe platformele de tranzacţionare ale World Flower Exchange din Amsterdam.

Are 21 de florării şi un centru logistic de aprovizionare-depozitare (cea mai extinsă reţea din Capitală), aflându-se în permanentă legătură cu principala bursă de flori a planetei – World Flower Exchange. Este Traian Săplăcan, un om de afaceri care în 1990 a început ca difuzor de cărţi şi reviste de cultură, devenind ulterior primul importator particular de haine din China, apoi – începând din anul 2000 – a rămas fascinat de lumea florilor.

               Citeste mai mult…

Economica.net: Premierul slovac vorbeşte despre ‘trădare’ după ce societăţi europene au semnat cu Rusia acordul Nord Stream-2

Premierul slovac, Robert Fico, a declarat joi că acordul convenit de concernul rus Gazprom cu partenerii săi europeni pentru construirea a încă două conducte în cadrul gazoductului Nord Stream – ce aprovizionează Europa cu gaze prin Marea Baltică – este un act de ‘trădare’ ce va costa Ucraina şi Slovacia miliarde de euro, relatează agenţiile Reuters şi DPA, preluate de Agerpres.

‘Discutăm de luni de zile în Consiliul European despre nevoia de a ajuta Ucraina să rămână o ţară de tranzit, pentru ca ea să treacă mai bine de lunile grele de iarnă (…) Deodată, a venit de la Gazprom un anunţ că semnează cu companii din vestul Europei un contract pentru alte conducte Nord Stream. Ne cred idioţi’, a declarat premierul Fico la o conferinţă de presă comună cu omologul său ucrainean, Arseni Iaţeniuk.

              Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Ministrul german al Economiei: Germania primeşte imigranţi pentru a acoperi deficitul demografic şi a menţine ritmul economic

Germania mizează pe integrarea a milioane de imigranţi pentru a acoperi deficitul de forţă de muncă şi a menţine creşterea economică în următoarele decenii, a declarat joi, în Parlament, ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel.

Potrivit estimărilor experţilor germani, populaţia activă a Germaniei se va diminua cu şase milioane de oameni până în anul 2030, pe fondul ratei scăzute de natalităţii. Deficitul forţei de muncă riscă să genereze probleme pentru menţinerea ritmului economiei germane.

               Citeste mai mult…

Economica.net: Tour-operatorii au contribuit cu 18,4% la creşterea afacerilor din serviciile de piaţă prestate populaţiei, la şapte luni

Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a crescut, în iulie 2015, comparativ cu aceeaşi lună din anul precedent, atât ca serie brută, cu 10,6%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 11,3%, relevă datele Institutului Naţional de Statistică (INS), date joi publicităţii.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în luna iulie 2015, a înregistrat o cifră de afaceri cu 10,6% mai mare raportat la iulie 2014, provenită în principal de la activităţile agenţiilor turistice şi tour-operatorilor (+18,4%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+15,5%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+13,6%), hoteluri şi restaurante (+7,3%) şi activităţile de spălare, curăţare şi vopsirea textilelor şi blănurilor (+3,6%).

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Transilvania Construcţii înfiinţează trei firme de închiriere imobiliară

Firma de dezvoltare imobiliară Transilvania Construcţii (simbol bursier COTR), controlată de familia Timofte, se va asocia cu unul dintre proprietari pentru a înfiinţa trei SRL-uri de închiriere şi subînchiriere a imobilelor, probabil în vederea administrării proiectelor prin entităţi fiscale separate. În fiecare dintre cele trei firme, Transilvania Construcţii va avea 95% din părţile sociale şi Andrei-Iancu Timofte va deţine 5%. Împreună cu tatăl său, Mircea Timofte, Andrei-Iancu Timofte deţine 52% din acţiunile Transilvania Construcţii, iar compania însăşi deţine 42% din acţiunile proprii. Compania doreşte şi să contracteze credite de 11 milioane de euro de la CEC Bank, pentru a refinanţa o serie de credite de investiţii luate iniţial de la Banca Transilvania.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Plaza Centers a vândut o clădire din centrul Bucureştiului pentru circa 1,1 milioane de euro

Dezvoltatorul israelian Plaza Centers a vândut Palatul Ducal, situat pe strada Gheorghe Manu din Bucureşti, pentru 1,085 milioane de euro, se arată într-un comunicat remis bursei din Londra. Imobilul are o suprafaţă totală de 823 de metri pătraţi. Vânzarea clădirii, situată între bulevardul Lascăr Catargiu şi Calea Victoriei, face parte din strategia companiei de restructurare a activelor. În urma tranzacţiei, 75% din sumă vor fi distribuite deţinătorilor de obligaţiuni ale companiei până la finalul lunii septembrie. Clădirea de trei etaje, subsol şi garaj a fost achiziţionată de Plaza Centers în 2007 şi are o arhitectură franceză. Aceasta a fost transformată în clădire de birouri după o renovare completă, care a fost finalizată în 2005. Plaza Centers a intrat în reorganizare judiciară în 2014 şi deţine o participaţie de 75% din proiectul Casa Radio, într-un parteneriat semnat în 2006 cu Ministerul Dezvoltării.  În această vară, Plaza Centers a vândut către Dedeman şi Lidl un teren de circa 46.000 de metri pătraţi în Iaşi, cu o valoare estimată la 7,28 milioane de euro.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Top 500 companii din Europa Centrală: criza din Ucraina trimite companiile româneşti mai aproape de top 3

Cele mai mari 500 de companii din Europa Centrală au avut anul trecut venituri de 682 de miliarde de euro, în scădere cu 1,8% faţă de 2013. România a muşcat o felie de aproape 7%.

România are 46 de companii, cu patru mai multe faţă de 2013, în ediţia din acest an a Deloitte Central Europe Top 500. Cu acest rezultat economia locală se află pe locul al patrulea, cu o poziţie mai sus faţă de 2014. Polonia conduce detaşat cu 170 de companii, urmată de Cehia (79) şi Ungaria (66), în timp ce piaţa locală depăşeşte pentru prima dată Ucraina, o ţară măcinată de conflicte a cărei monedă, hrivna, s-a depreciat în raport cu euro, astfel că şi veniturile grupurilor ucrainene în moneda europeană s-au prăbuşit.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Who’s who in business România. Astăzi, Cornel Oprişan, retail manager al IKEA România

Ziarul Financiar a început o serie de articole care prezintă poveştile celor mai importanţi 1.000 de oameni din mediul de afaceri din România, prin prisma afacerilor pe care le conduc, a evoluţiei profesionale şi a studiilor absolvite. Articolele sunt realizate pe baza informaţiilor care stau la baza celei de-a opta ediţii a anuarului ZF “Who’s who in business. Cei mai importanţi 1.000 de oameni din business”, care va ieşi pe piaţă în această toamnă.

Cornel Oprişan este cunoscut în mediul de business local ca fiind primul angajat din România al suedezilor de la IKEA, cel mai mare retailer de mobilă şi decoraţiuni de la nivel mondial. El a fost numit la cârma retailerului în anul 2005, când compania-mamă a decis să îşi înfigă steagul şi în România.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: România nu mai este „copilul sărac“ al grupurilor-mamă. Străinii încep să plătească preţul corect pentru birourile de aici

Christophe Weller, managing partner al Corporate Office Solutions: Cam din 2012 companiile au început să investească din nou, chiar dacă timid, în birourile lor, iar acum chiar se simte că acest segment se dezmorţeşte.

România a trecut de la statutul de „copil sărac“ al companiilor-mamă şi chiar a devenit una dintre ţările pentru care străinii sunt dispuşi să investească cel mai mult în amenajarea unui birou, este de părere Christophe Weller, managing partner al Corporate Office Solutions (COS), cel mai mare furnizor de soluţii de amenajări şi mobilier de pe piaţa locală dedicate spaţiilor de birouri, cu afaceri estimate la 18 mil. euro până la finalul anului.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Un furnizor al Tesco şi Carrefour caută 200 de oameni pentru fabrica de ceramică din Sighişoara

Producătorul de articole din faianţă pentru menaj Cesiro din Sighişoara, judeţul Mureş, are în plan recrutarea în următoarele luni a 200 de oameni, astfel ca fabrica să funcţioneze la capacitate maximă.

Compania a ajuns în prezent la 1.350 de angajaţi şi speră ca în următoarele luni să ajungă la 1.550 de oameni. Cesiro produce în principal farfurii, platouri, ceşti şi boluri, însă fabrică şi ceainice, cafetiere, vaze, ghivece sau coşuri de fructe.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Patru antreprenori din Cluj pun pe piaţă pastă de dinţi produsă în România

Pe o piaţă locală a pastei de dinţi estimată la 45-50 de milioane de euro anual, dominată fără drept de apel de giganţi internaţionali precum P&G sau Colgate, micii producători încearcă să-şi facă loc cu producţie locală şi cu branduri fabricate din produse naturale.

Compania Etera din Cluj, înfiinţată acum mai bine de două decenii, produce în prezent pastă de dinţi, creme şi şampoane din plante în valoare de 3,2 milioane de lei, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Afacerile producătorului clujean au depăşit pentru prima pragul de 3 milioane de lei şi compania a reuşit să vândă cu 14% mai mult ca în 2013.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Fornetti controlează 6% din piaţa patiseriilor şi covrigăriilor, un business de 1,7 mld. lei anual

Lanţul de patiserii Fornetti, intrat recent în portofoliul companiei elveţiano-irlandeze Aryzta AG, este liderul pieţei locale de patiserii şi covrigării cu o cotă de piaţă în valoare de 6%. Pe poziţia următoare se află covrigăriile Simigeria Petru cu o cotă de piaţă de 1%, potrivit datelor oferite de com­pania de cercetare de piaţă Euromonitor.

„După câţiva ani dificili când a avut nevoie să îşi restructureze businessul, Fornetti şi-a reluat expansiunea, crescând cu 8% numărul de patiserii doar anul trecut”, spun reprezentanţii Euromonitor.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Retailerii străini nu s-au mulţumit doar cu magazine pe format mare. Au „muşcat“ 2% din comerţ şi cu chioşcuri

Magazinele moderne de proximitate, respectiv unităţile Shop&Go, LaDoiPaşi sau Carrefour Express, au ajuns la vânzări cumulate de 300-350 de milioane de euro anul trecut, potrivit calculelor ZF pe baza datelor oferite de compania de cercetare de piaţă GfK. În 2012 ele aveau zero cotă de piaţă, iar apoi, începând cu 2013, s-au menţinut la 2% până la finalul primului trimestru din acest an.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: ANTREPRENORI LOCALI

Producătorul sticksurilor Croco, afaceri de 140 de milioane de lei

Producătorul Croco din Oneşti, pus pe picioare în urmă cu 21 de ani de Damian Mereu, fost profesor de sport, aşteaptă în acest an o creştere a cifrei de afaceri de minimum 20% faţă de anul precedent, astfel că ar putea ajunge la un business de aproape 140 mil. lei din biscuiţi şi sticksuri.

„Această evoluţie este dată de maturizarea brandului pe piaţă timp de 21 de ani, dar şi de o politică coerentă în marile reţele de magazine şi în comerţul tradiţional“, spune Damian Mereu, care a început businessul din producţie în urmă cu aproximativ 20 de ani, după ce anterior a avut o afacere în comerţ cu câteva magazine de dimensiuni mici.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: INDUSTRIA PRELUCRĂTOARE ARE AFACERI DE 300 MLD. LEI

Topul celor mai mari fabrici din România, companiile care ţin turate motoarele industriei

Primii 10 investitori străini din industria prelucrătoare au avut anul trecut afaceri cumulate de peste 58 de miliarde de lei, primii 10 investitori români din acelaşi sector au avut afaceri de 5 miliarde de lei împreună în 2014.

Automobile Dacia (automotive), Rompetrol Rafinare (petrol), Petrotel Lukoil (petrol), Ford (auto) şi ArcelorMittal sunt cele mai mari companii din industria prelucrătoare din România în 2014, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Alte cinci fabrici din industria componentelor auto (trei fabrici Continental, una Michelin şi una Autoliv) completează topul celor mai mari zece companii din industria prelucrătoare.

             Citeste mai mult…

Digi24.ro: România corporațiilor, slabă în regiune

Economia României creşte, dar nu suficient de mult cât să se impună în faţa altor state mari din regiune. Este concluzia la care au ajuns specialiştii care au realizat un top al celor mai mari companii din zona Europei Centrale şi de Est. În această ierarhie, nicio companie românească nu se află printre primele zece. Oamenii de afaceri vin cu o explicaţie: antreprenorii români nu au suficienţi bani pentru a se dezvolta, aşa că giganţii din economia locală sunt companii de stat, susţinute de la buget, ori multinaţionale, finanţate din exteriorul ţării.

            Citeste mai mult…

Economica.net: Proiect de 1.500 de locuinţe noi în Bucureşti: israelienii de la ILDC reiau lucrările la ansamblul Jackob Park

Dezvoltatorul imobiliar Israel Land Development Company, care a oprit lucrările la proiectul rezidenţial Jackob Park din Bucureşti, reia investiţiile în primele apartamente.

Compania Eagle Development, subsidiară a Israel Land Development Company Ltd., a pornit lucrările la fundaţie primelor două blocuri din proiectul Jackob Park, amplasat în apropierea lacului Dobroeşti, chiar înainte de criză, însă acestea au oprite. Firma obţinuse la vremea aceea un împrumut de 21 de milioane de euro de la BCR.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Terminalul de gaze naturale lichefiate din Polonia va fi gata în acest an

Terminalul de gaze naturale lichefiate Swinoujscie, care are scopul de a reduce dependenţa Poloniei de gazele naturale importate din Rusia, va fi finalizat până la sfârşitul acestui an, a anunţat Polskie LNG, compania desemnată să se ocupe de investiţie, portivit Warsaw Business Journal. Organizaţia a ajuns la un acord cu compania italiană Saipem, principalul contractor al proiectului. În linie cu acordul încheiat, Saipem nu va primi o sumă mai mare de 2,4 miliarde de zloţi (569 milioane de euro) şi va suporta penalităţi severe în caz de nereguli. Primele stocuri de gaze naturale lichefiate urmează a fi livrate în acest an. În plus, un audit tehnologic suplimentar urmează a fi realizat.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: Contracurent “electric” în conferinţa BURSA pe energie

Însă atacurile au fost lansate indirect, iar Victor Cionga a preferat să dea replica oficialului Ministerului Energiei la finalul conferinţei, în lipsa domnului Badea, într-un context în care participanţii dezbăteau modul în care statul administrează companiile.

Conflictul a răbufnit, în urmă cu două zile, când AGA Electrica a respins planul de administrare al companiei şi sistemul de remunerare a membrilor CA, votul statului, prin Ministerul Energiei, fiind decisiv. Membrii CA-ului Electrica au contracarat publicând o scrisoare adresată ministrului Energiei Andrei Gerea, în care se plâng de ingerinţe politice în activitatea companiei, cu referire la numirile directorilor din Electrica şi filialele sale.

              Citeste mai mult…

Bursa.ro: NICULAE HAVRILEŢ, ANRE: “Nu există apetit pentru înmagazinarea gazelor naturale, în scop comercial”

Instalaţiile de înmagazinare a gazelor naturale din ţara noastră au ajuns, până în acest moment, la un stoc de 2,2 miliarde de metri cubi, fiind nevoie de un minimum de 2,5 miliarde mc pentru ca populaţiei să îi fie asigurată încălzirea la iarnă, în condiţii de siguranţă, a declarat, ieri, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Domnia sa a precizat că, pe plan local, nu există un apetit deosebit pentru activitatea de înmagazinare a gazelor, întrucât nu sunt stabilite principiile pentru tranzacţii profitabile.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: DOINA VORNICU, CEZ ROMÂNIA: “Suntem departe de performanţa europeană în distribuţia de electricitate”

Performanţa activităţii de distribuţie a energiei electrice din ţara noastră este departe de cea a Uniunii Europene, dar, în ultimii ani, în urma investiţiilor, evoluţia este “către bine”, a afirmat Doina Vornicu, director de operaţiuni în cadrul CEZ România.

Domnia sa a atenţionat că “toate lucrurile care se întâmplă în economia noastră afectează în mod direct sau indirect activitatea de distribuţie a energiei electrice, iar în ultimii şapte ani, în zona Olteniei, consumul de profil a scăzut cu 37%”.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: MIHAI DARIE, NUCLEARELECTRICA: “Modificările fiscale, preţul electricităţii, evoluţiile bursiere – obstacole în calea investitorilor”

Perspectivele de investiţii în sectorul energetic nu sunt foarte bune, apreciază Mihai Darie, directorul financiar al CFO Nuclearelectrica, subliniind că printre motivele care stau la baza acestui aspect se află modificările din domeniul fiscalităţii, preţul în scădere al electricităţii, evoluţiile bursiere.

Sperând în perspective mai bune, domnia sa a ţinut să precizeze că, din punct de vedere al tarifului de transport zonal, concurenţa din piaţă nu este corectă, Nuclearelectrica având cel mai mare nivel al acestui tarif.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: OVIDIU DEMETRESCU, HIDRO TARNIŢA: “Putem deveni furnizor regional de securitate energetică”

Ţara noastră are şansa să devină un furnizor regional de securitate energetică, este de părere Ovidiu Demetrescu, directorul executiv al Hidro Tarniţa, care îndeamnă la realizarea de proiecte noi în domeniu.

Domnia sa afirmă: “Avem şansa să devenim, prin proiecte noi, un jucător şi un furnizor regional de securitate energetică, ceea ce va face din România un pol energetic important în Sud-Estul Europei, dar şi pentru partenerii noştri din NATO şi UE”.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: AURORA NEGRUŢ, MINISTERUL ENERGIEI:

“Evoluţia companiilor energetice pe bursă a fost una bună”

Deşi evoluţia companiilor energetice listate la bursă este una bună, piaţa de capital din ţara noastră nu este sigură, opinează Aurora Negruţ, director în cadrul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri.

Nuclearelectrica, Romgaz şi Electrica au suscitat interesul investitorilor de pe piaţa de capital românescă şi de pe cea internaţională, în unele cazuri înregistrându-se suprasubscrieri şi de cinci ori”, a mai spus domnia sa.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: ION LUNGU, AFEER:

“Valoarea facturii a crescut, deşi preţul electricităţii a scăzut”

Toate costurile din sistemul energetic sunt suportate de consumatorul final, a precizat Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

Domnia sa a menţionat că, deşi preţul energiei primare a scăzut, valoarea facturii la consumator a crescut, explicând acest fenomen: “Există 12 componente ale preţului energiei electrice, cuprinse în factură. (…) Dintr-o factură de 600 de lei, costul energiei pure, care se tranzacţionează pe piaţă, reprezintă doar 26%, o proporţie de 38% însemnând costurile de reţea, (31,5% distribuţie şi restul transport)”. Ponderea de 64% reprezintă preţul celorlalte zece componente, partea în care furnizorul îşi are aportul fiind foarte redusă. “Din proporţia de 26%, partea de negociere este de doar 10%, adică circa 2,6% din valoarea facturii”.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: VIOREL GAFIŢA, ROMELECTRO:

“Când marii furnizori de energie strănută, antreprenorii fac febră”

Situaţia antreprenorilor autohtoni din piaţa de energie este una foarte dificilă, aceştia reprezentând o resursă prost utilizată, este de părere Viorel Gafiţa, preşedintele Romelectro.

“În clipa în care marii furnizori de energie strănută, antreprenorii fac febră, răcesc sau dispar”, a descris plastic domnia sa situaţia sectorului în care activează. Preşedintele Romelectro a subliniat: “Unii antreprenori au ajuns în situaţia să meargă în genunchi la bănci. Nu vă puteţi imagina în ce situaţie se află antreprenoriatul român. În momentul de faţă încercăm să menţinem contactul între vechea şi noua generaţie. Este nevoie de 10 ani pentru formarea unui specialist care să exprime un punct de vedere coerent şi profesionist în domeniu”.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: LAURENŢIU CIUREL, CEO:

“Sistemul energetic se poate confrunta cu o criză majoră în 7-8 luni”

Organizarea proastă a sistemului energetic din ţara noastră, în care producătorii “se canibalizează” între ei, uneori prin mijloace “neortodoxe” pentru a câştiga cotă de piaţă, reprezintă o problemă majoră în domeniu, după cum afirmă Laurenţiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia (CEO).

Domnia sa a făcut referire la concurenţa pe care o fac sistemului energetic clasic producătorii de resurse regenerabile. “Dezvoltarea iraţională a acestora continuă şi în 2015. Energia eoliană creează foarte mari probleme în sistem prin producţia a foarte mulţi megawaţi”, a subliniat oficialul Complexului Energetic Oltenia.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: REMUS VULPESCU, VULCAN SA:

“Statul ar trebui să se limiteze la colectarea taxelor şi întocmirea de strategii”

Statul nu ar trebui să mai intervină în managementul companiilor publice şi să se rezume doar la colectarea de taxe şi impozite şi întocmirea de politici şi strategii, nu şi la administrarea companiilor, consideră Remus Vulpescu, directorul general al societăţii Vulcan SA, aflată în insolvenţă. “În acest moment, nu avem tehnocraţii necesari, într-un număr minim, care să spargă gheaţa”, a spus domnul Vulpescu, opinând că abordarea pe care o au unele companii private, respectiv să solicite ajutorul statului, este una “falimentară”.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: GABRIEL DUMITRAŞCU, RADET:

“Risc major să avem avarii în alimentarea cu energie termică la iarnă”

Gradul de încasare pentru energia termică în Bucureşti este de peste 95%, cel mai ridicat din ţară, însă instalaţiile îmbătrânite pun în pericol alimentarea consumatorilor cu energie termică, în perioada de iarnă, a declarat, ieri, Gabriel Dumitraşcu, preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET.

Domnia sa a avertizat că, din cauza stării proaste a reţelelor, la iarnă există un risc major de avarii în sistem, care îi vor lăsa pe bucureşteni fără căldură pe perioada de efectuare a reparaţiilor necesare.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: RĂZVAN PURDILĂ, TRANSELECTRICA:

“Performanţa pe termen scurt, insuficientă pentru supravieţuirea unei companii”

Tendinţa companiilor să obţină performanţe pe termen scurt nu poate asigura supravieţuirea pe piaţă, consideră Răzvan Purdilă, manager guvernanţă corporativă în cadrul CNTEE Transelectrica SA.

“Există această tendinţă de a gândi performanţa pe termen scurt, de a o circumscrie în dimensiunea financiară. Nu este greşit, dar nu este suficient, pentru că degeaba ai profit dacă nu ai capacităţi de supravieţuire”, a spus, ieri, reprezentantul Transelectrica.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: INS – PRIMELE ŞAPTE LUNI

Creştere de 3% a resurselor de energie primară

Resursele de energie primară au crescut, în primele şapte luni din 2015, cu 3,2%, iar cele de energie electrică s-au mărit cu 6,9%, raportat la perioada similară a anului trecut, relevă datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Principalele resurse de energie primară au totalizat, în primele şapte luni din 2015, peste 18,934 milioane tone echivalent petrol (tep), în creştere cu 592.000 tep faţă de perioada similară din 2014. Producţia internă a însumat peste 12,747 milioane tep, în creştere cu 34.400 tep faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar importul a depăşit 6,187 milioane tep.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Recesiunea economică la nivel global în următorii doi ani este „cel mai probabil scenariu“

Willem Buiter, economist-şef la Citigroup şi fost strateg al Băncii Angliei, avertizează cu privire la efectele pe care le vor avea problemele din China asupra economiei mondiale.

În contextul în care banca centrală americană se pregăteşte să decidă dacă va sfida avertismentele privitoare la fragilitatea economiei majorând dobânzile de politică monetară săptămâna viitoare, o notă recentă a specialiştilor de la Citi trage semnalul de alarmă cu privire la probabilitatea ca economia mondială să intre în recesiune. Această probabilitate este de 55%.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: România experimentează pentru a treia lună inflaţia negativă, dar este puţin probabil ca BNR să răspundă cu măsuri de reducere a dobânzii-cheie

Nu putem vorbi de deflaţie, spun oficialii Băncii Naţionale. Scăderi de preţuri au mai fost în istorie, iar cele mai importante s-au petrecut în vremea Marii Depresiuni din 1929 – 1934. Dar atunci preţurile au scăzut din cauza prăbuşirii cererii. Acum consumul a crescut în iulie cu 5,6% an/an.

Rata anuală a inflaţiei a coborât la minus 1,9% în august, de la minus 1,7% în iulie, dar, date fiind relaxările fiscale din ultimele luni, este aproape exclus ca Banca Naţională să „profite“ şi să mai coboare dobânda-cheie, aflată acum la 1,75%, spun economiştii, ipoteză pe care oficialii BNR nu o comentează însă.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: BNR se retrage din sistemul naţional de plăţi Transfond

Contactaţi de ZF, reprezentanţii BNR au argumentat că BNR a decis reluarea administrării directe a sistemelor de procesare a plăţilor mari ReGIS, respectiv de procesare a tranzacţiilor cu titluri de stat Safir, şi pe cale de consecinţă ieşirea din societatea comercială Transfond. „BNR apreciază că în contextul instituţional şi economic de până acum, Transfond a asigurat un nivel corespunzător al calităţii serviciilor prestate, nereuşind însă să pună în totalitate în aplicare intenţia BNR de a alinia costurile suportate de consumatorul final la nivelul celor din alte ţări europene“, au spus reprezentanţii BNR la solicitarea ZF.Ponderea totală a acţiunilor deţinute de BNR în capitalul Transfond era de 33,33%, restul revenind unui număr de 22 de bănci comerciale.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Thomas Spurny face un fel de bilanţ la final de mandat la conducerea BCR: „Fie că îţi plac sau nu costumele cu dungi şi băncile, acestea creează intermediere şi fără intermediere nu poţi avea creştere economică“

Tomas Spurny, 49 de ani, a făcut într-unul din ultimele discursuri din poziţia de şef al celei mai mari bănci locale o pledoarie privind rolul băncilor în economie şi schimbarea industriei bancare şi a BCR în ultimii ani, recunoscând însă existenţa unor greşeli morale şi necesitatea „reaşezării“ relaţiilor dintre bănci şi clienţi.

„Întreaga industrie se bazează pe încredere şi convingere. Nu cred că am făcut greşeli legale, dar am făcut greşeli morale. Şi azi oamenii ne spun că nu ne-am schimbat prea mult, iar acest argument face parte din prăpastia încrederii. Oamenilor nu le plac băncile pentru că le consideră scumpe, iresponsabile, indiferente la toate aceste lucruri. Ca bancă, am acceptat provocarea, şi cred că echipa de top management a BCR şi-a schimbat complet filosofia. Persoanele care nu sunt mulţumite de bancă cred că azi au parte de un tratament complet diferit faţă de ce primeau în trecut“, a declarat preşedintele executiv al BCR.

             Citeste mai mult…

Economica.net: Leul creşte pe piaţa interbancară

Leul se apreciază pe piaţa interbancară în faţa principalelor valute. Francul este aproape de a coborî sub pragul de 4 lei, iar euro scade la 4,41 lei. Dolarul înregistrează cea mai puternică depreciere.

Euro scade la 4,41 lei, faţă de 4,42 lei, cursul de ieri anunţat de BNR. Şi joi, moneda europeană a scăzut sub 4,41 lei pe piaţa interbancară. Miercuri euro a atins minimul ultimelor 30 de zile. Moneda europeană nu a mai atins o valoare atât de scăzută din 13 august 2015 când cursul de referinţă a fost de 4,4093 lei. Joi a fost a cincea şedinţă consecutivă la 4,42 lei.

            Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Creditorii vor analiza în octombrie situaţia Greciei şi ar putea restructura datoria

Grupul Bruxelles – format din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Mecanismul European de Stabilitate – va începe să analizeze din octombrie stadiul reformelor din Grecia, urmând să fie aplicată şi o restructurare a datoriei suverane, afirmă surse europene.

Miniştrii de Finanţe ai ţărilor din zona euro vor discuta despre reformele necesare în Grecia cu ocazia reuniunii informale programate sâmbătă în Luxemburg. Dar implimentarea reformelor este imposibilă înaintea alegerilor parlamentare elene din 20 septembrie.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: Dobânzile overnight au scăzut

Dobânzile overnight pe termen foarte scurt au evoluat negativ în şedinţa de tranzacţionare de ieri.

Astfel, BNR a afişat, în prima parte a zilei, un nivel mediu al dobânzii la depozitele overnight plasate (ROBOR) de 1,09%, în coborâre de la 1,1% în şedinţa de miercuri, iar dobânda la depozitele atrase pentru o zi (ROBID) s-a depreciat la 0,63%, de la 0,68%.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: LASZLO DIOSI, CEO: “OTP Bank colaborează cu autorităţile pentru programul de sprijinire a împrumutaţilor în CHF”

OTP Bank România colaborează cu autorităţile competente în realizarea unui program care să vină în sprijinul celor cu împrumuturi în franci elveţieni (CHF), ne-a declarat, ieri, Laszlo Diosi, CEO al băncii.

Domnia sa ne-a precizat: “Lucrăm la dezvoltarea unei soluţii pentru clienţii noştri cu credite în CHF, pe care o vom lansa până la finalul acestui an. Pentru elaborarea acesteia, colaborăm cu autorităţile competente şi cu reprezentanţii clienţilor, suntem deschişi dialogului. De altfel, OTP Bank se află printre primele bănci din România care a introdus, încă din 2009, un program dedicat protecţiei clienţilor care întâmpină dificultăţi în rambursarea ratelor lunare la credite”.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Preţul grâului românesc la export, mai mic cu 11% faţă de începutul anului. Porumbul, mai ieftin cu 2%

Seceta aprigă din acest an, care a lovit în principal culturile de primăvară, nu este singurul motiv de îngrijorare pentru agricultori. Preţurile de vânzare ale cerealelor, extrem de volatile, au ca reper cotaţiile internaţionale, care sunt trase în jos de un cumul de factori externi.

Unul dintre elementele esenţiale care influenţează evoluţia preţurilor de vânzare a materiilor prime agricole este reprezentat de creşterea stocurilor mondiale, care vor atinge în 2015 maximul ultimilor 29 de ani, potrivit estimărilor International Grains Council.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Profi: Problemele de logistică sunt foarte serioase şi afectează businessul micilor fermieri

Lanţul de supermarketuri Profi, controlat de fondul polonez de investiţii Enterprise Investors, lucrează într-un an cu până la 200 de producători locali de legume şi fructe de la care cumpără mere, pere, pepeni, cireşe, roşii, morcovi, dar şi alte produse.

Oficialii Profi consideră că agricultura locală are un potenţial mare de dezvoltare, însă majoritatea producătorilor suferă din cauza problemelor din infrastructură, ceea ce pentru mulţi se traduce prin greutăţi privind menţinerea nivelului constant de calitate.

.           Citeste mai mult…

Zf.ro: ECONOMIA ESTE STIMULATĂ DE MAJORĂRILE SALARIALE

Creşterea salariului minim de anul viitor ar putea aduce între 600 şi 800 mil. euro în plus în consum

Salariul minim este programat să crească de la 1.050 de lei la 1.200 de lei brut pe lună începând cu prima lună a anului viitor, ceea ce înseamnă că masa salarială pentru cei 1,5 milioane de salariaţi plătiţi la nivelul salariului minim va creşte cu 14%, adică cu 2,7 miliarde de lei (circa 600 de milioane de euro).

Dacă premierul Ponta îşi îndeplineşte planul de a creşte în două trepte salariul minim de anul viitor, adică la 1.200 de lei brut în perioada ianuarie-iunie, iar din iulie până la 1.300 de lei brut pe lună, situaţie care nu este însă „bătută în cuie“, atunci masa salarială a angajaţilor cu salariul minim ar creşte cu 19%, adică cu circa 3,6 miliarde de lei (800 de milioane de euro), potrivit calculelor ZF.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: LISTARE SAU VÂNZARE DIRECTĂ PENTRU EXIT-UL STATULUI DIN FOSTUL ROMTELECOM

Ştim cu toţii că premierul spune mereu adevărul. Dar Telekom România?

Participaţia statului la “Telekom România” este pe lista de vânzare, de ani de zile, însă, până acum, autorităţile noastre s-au tot gândit şi răzgândit ce metodă de privatizare preferă – listarea sau vânzarea directă.

Premierul Victor Ponta a spus oficial, de mai mult ori, în acest an, atât în faţa investitorilor, cât şi în faţa presei, că statul intenţionează listarea pachetului de 45,99% pe care îl mai deţine la fosta Romtelecom (actuală Telekom România).

            Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Codul Fiscal valabil pentru 2016 a fost publicat in Monitorul Oficial!

In Monitorul Oficial de joi s-a publicat noul Cod fiscal pe care il vom cunoaste de acum inainte drept Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Este o lege ampla si nimeni nu ar putea sa afirme cu certitudine ca este un Cod fiscal foarte bun or foarte neplacut. Tendinta generala este de crestere a sarcinii fiscale asupra persoanei fizice, in special profesiile independente, PFA-urile vor suporta costul reducerii TVA. Relaxarea fiscala nu se regaseste pentru companii, acestea platind cam aceleasi impozite ca in 2015, dublate de cresteri de sarcini fiscale aplicate persoanelor fizice. Categoriile cele mai defavorizate sunt persoanele fizice ce desfasoara activitati independente sau profesii libere. Exista de asemenea si aspecte care pun semne de intrebare, cum ar fi plata contributiei la sanatate de catre persoanele fizice ce nu au venituri.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: COMPARATIV CU TRIMESTRUL PRECENDENT:

Sunt cu 25 de mii mai puţini pensionari în trimestrul II

În trimestrul II numărul mediu de pensionari a fost de 5307 mii persoane, în scădere cu 25 mii persoane faţă de trimestrul precedent; raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 10 la 10, informează un comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: ÎN LUNA IULIE:

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, faţă de luna precedentă

În luna iulie, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, faţă de luna precedentă, ca serie brută cu 1,4%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 1,4%, informează un comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 15,4%, respectiv cu 15,2%.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: FAŢĂ DE LUNA PRECEDENTĂ,

Producţia industrială a crescut cu 3,3% în luna iulie

În luna iulie, producţia industrială a crescut faţă de luna precedentă cu 3,3% ca serie brută, respectiv cu 0,5% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, informează un comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a crescut atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 3,8%, respectiv cu 3,4%.

            Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Oficial BCE: Creşterea din zona euro este prea slabă pentru a crea locuri de muncă

Creşterea economică din zona euro este prea slabă pentru a crea un număr suficient de locuri de muncă, a declarat vineri Benoit Coeure, membru în conducerea Băncii Centrale Europene (BCE), relatează Reuters.

”Când inflaţia este scăzută, cea mai bună cale pentru a o aduce la nivelul ţintei BCE de aproape 2% este susţinerea activităţilor economice. În prezent, creşterea economică şi a numărului locurilor de muncă reprezintă precondiţii pentru stabilitatea preţurilor”, a spus Coeure, pentru grupul francez de presă EBRA.

            Citeste mai mult…

Cariereonline.ro: IMM-urile sud-coreene caută parteneri de afaceri în România

IMM-urile sud-coreene caută parteneri de afaceri în România. Douăzeci și șapte de IMM-uri coreene din Seoul și trei companii coreene din Bucureşti vor participa la „Parteneriatul de Afaceri al IMM-urilor,Coreea-România 2015”. evenimentul este organizat de către Ambasada Republicii Coreea la Bucureşti şi biroul Kotra, în cooperare cu Ministerul Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri, Camera de Comerț și Industrie, Asociația Producătorilor și Importatorilor de Mașini  Agricole din România și alte Asociații importante.

             Citeste mai mult…

Finantare.ro: Conferinta „Fondurile europene si Ajutoarele de Stat 2014-2020 – sursa de finantare esentiala pentru Romania”, Bucuresti

BusinessMark va organiza conferinta „Fondurile europene si Ajutoarele de Stat 2014-2020 – sursa de finantare esentiala pentru Romania„, eveniment ce va avea loc pe 16 septembrie 2015 la Hotel Radisson Blu din Bucuresti.

La acest eveniment se va vorbi despre situatia accesarii fondurilor europene si a ajutoarelor de stat, reunind intr-un mediu dinamic reprezentanti de marca din: Ministerul Afacerilor Europene, Autoritatile de Management, autoritati locale, companii mari si IMM-uri care au implementat/implementeaza proiecte sau doresc sa acceseze fonduri europene si ajutoare de stat, experti, investitori, banci si companii de consultanta.

            Citeste mai mult…

Estnews.ro: Se conturează Festivalul Viei și Vinului Vaslui

În prima decadă a lunii noiembrie, va fi organizat Festivalul Viei și Vinului, în organizarea Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA), cu sprijinul Primăriei municipiului Vaslui și a Consiliului Județean.

Evenimentul va avea loc în foaierul Casei de Cultură „Constantin Tănase” din Vaslui, iar în piața civică vor fi organizate standuri unde doritorii vor putea degista și cumpăra cele mai alese vicnuri vasluiene și nu numai. Deja, peste 12 producători renumiți din județul Vaslui și-au confirmat prezența la festival, alții urmând să dea răspunsul în perioada următoare. Vor fi prezenți și producători de sucuri naturale sau alte produse.

            Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Cronica falimentului judeţului care producea 5% din PIB-ul României. Cum a ajuns Bacăul, din fruntaş la prosperitate, „campion“ la migraţie şi sărăcie

Poziţia strategică a judeţului Bacău, dar şi resursele umane şi naturale de care dispune au fost factori esenţiali înainte de 1989 pentru dezvoltarea marii industrii în oraşele Bacău, Oneşti, Moineşti şi Comăneşti. În ultimii 25 de ani, marea industrie a Bacăului a fost falimentată. S-au pierdut zeci de mii de locuri de muncă, iar Bacăul este acum fruntaş la migraţie, şomaj şi sărăcie.

            Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Andrei Gerea: Complexul Energetic Hunedoara poate intra oricând în insolvenţă

Complexul Energetic Hunedoara poate intra în orice moment în insolvenţă, având în vedere situaţia dificilă a companiei şi numărul foarte mare de solicitări în acest sens, a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, ministrul Energiei, Andrei Gerea, care spune că acest lucru nu ar trebui să sperie

“Situaţia de la Complexul Energetic Hunedoara nu este deloc uşoară. (…) Insolvenţa poate să intervină oricând, având în vedere numeroasele cereri de (intrare în insolvenţă – n.r.) care au fost depuse, dar nu ar trebui să fie o sperietoare, pentru că s-a văzut că şi în cazul Hidroelectrica a produs rezultate foarte bune. Deci nu e un lucru pe care să îl respingem. Deocamdată nu am intrat în insolvenţă, dar vom vedea cum vor evolua lucrurile, pentru că solicitări sunt foarte multe, vom vedea dacă reşim să menţinem ritmul”, a declarat într-un interviu pentru MEDIAFAX ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, Andrei Gerea.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: Goldman Sachs a revizuit în scădere estimările privind preţul ţiţeiului în 2015 şi 2016

Cotaţia barilului de petrol a scăzut astăzi, după ce Arabia Saudită a respins ideea organizării unui summit al ţărilor producătoare, iar grupul american Goldman Sachs a înrăutăţit prognoza privind preţul ţiţeiului, transmite Reuters.

În jurul orei 6,50 GMT, cotaţia barilului de ţiţei Brent cu livrare în luna octombrie era în scădere cu 51 de cenţi până la 48,38 dolari, după ce în şedinţa precedentă a crescut cu 1,31 dolari, până la 48,89 dolari per baril. De asemenea, cotaţia barilului de ţiţei WTI de referinţă pe piaţa din SUA a scăzut cu 65 de cenţi, până la 45,27 dolari, după ce joi a încheiat şedinţa în creştere cu 1,77 dolari, până la 42,92 dolari.

             Citeste mai mult…

Economica.net: Şoc pe piaţa petrolului în 2016. Cea mai puternică scădere a producţiei de la ruperea URSS

Preţul petrolului a scăzut puternic vineri, cu aproape 2%, după ştiri că Rusia nu va acţiona concertat pe piaţă cu Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi că Arabia Saudită nu este în favoarea reuniunii de urgenţă cerută de celelalte 11 ţări membre ale cartelului, care cer măsuri imediate pentru a readuce cotaţiile barilului la niveluri mai ridicate. Pe de altă parte, privind dincolo de viitorul imediat, aflăm de la Agenţia Internaţională a Energiei, o voce de referinţă în industria petrolieră, că prăbuşirea preţurilor barilului pe fondul scăderii cererii va determina anul viitor un declin abrupt al producţiei, în principal în SUA şi în ţările non-OPEC.

             Citeste mai mult…

Ziare.com: Scapa UE de jugul Rusiei? Un mic stat ar putea da o mana de ajutor in domeniul gazelor naturale

Europa are in plan sa reduca dependenta de resursele energetice al Rusiei, iar o mana de ajutor ar putea veni de la unul dintre cele mai mici state ale continentului.

Claudio Descalzi, directorul executiv al Eni, a precizat ca exista posibilitatea de a aduce resursa la sucursala companiei din Egipt, unde exista o fabrica ce transforma gazul natural in gaz lichefiat, care poate fi transportat usor.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Programul SRL-D a atras în prima zi de la lansare doar 120 de planuri de afaceri, din cauza modificărilor legislative

Programul pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanți în afaceri – SRL-D – a atras doar 120 de planuri de afaceri în primele 24 de ore de la lansare, comparativ cu anul anterior, când, în prima zi, au fost înregistrați 900 de potențiali beneficiari, informează, vineri, Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR).

“Programul SRL-D a fost timp de 4 ani cel mai bun instrument pe care îl aveau tinerii la dispoziție pentru a deveni antreprenori. La începutul anului 2015, erau 20.000 de noi firme înființate cu un număr mediu de 40.000 de noi locuri de muncă. Astăzi, cu noile modificări aduse programului, singurul instrument care ar putea face diferența este inutil, și-a pierdut esența, având efecte negative la nivelul economiei per ansamblu”, a afirmat președintele PTIR, Florin Jianu.

          Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Tratamentul cadourilor, tichetelor cadou si al cheltuielilor sociale, potrivit Noului Cod fiscal

In continuare vom prezenta tratamentul fiscal in cazul acordarii de cadouri angajatilor, atat din punct de vedere al angajatorului, cat si din punct de vedere al angajatilor facand o paralela intre tratamentul din prezent si cel conform Legii 227/2015 (Noul Cod fiscal). Una din observatii este ca pentru angajator, cadourile in bani sau in natura, inclusiv tichetele cadou pot fi oferite atat salariatilor, cat si copiilor minori ai acestora (nu exista conditia ca salariatii sa aiba copii minori).

contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariatii proprii si membrii lor de familie, precum si contributia la fondurile de interventie ale asociatiilor profesionale ale minerilor;

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: REMUS BORZA: Un nou director general a fost numit la Poli Motors din Sibiu

Preşedintele grupului de firme Polisano Remus Borza, l-a numit pe Sorin Alion, începând cu întâi septembrie, în funcţia de director general şi administrator al societăţii Poli Motors Sibiu, dealer autorizat Toyota, precizează un comunicat de presă remis redacţiei.

Poli Motors Sibiu este o reprezentanţă de tip 3S, oferind un pachet de servicii complete specifice unui service auto precum un showroom, service complet şi utilat conform standardelor internaţionale şi vânzarea de piese de schimb originale.

           Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Gerea: Memorandumul pentru reactoarele 3-4 de la Cernavodă, finalizat în câteva săptămâni

Autorităţile române şi investitorul chinez selectat pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă, vor finaliza în două-trei săptămâni memorandumul care stă la baza contractului, declară, într-un interviu acordat MEDIAFAX, ministrul Energiei, Andrei Gerea.

Ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, vorbeşte în interviul acordat MEDIAFAX despre conflictul de la Electrica, despre problemele cu care se confruntă Complexul Energetic Hunedoara şi Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN), dar şi despre proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă, evaluat la peste 6 miliarde de euro.

            Citeste mai mult…

Stiridecluj.ro, preluat de Ziare.com, Actualitati.net, Ultimele-stiri.eu: Presedintele Camerei de Comert Cluj, Stefan Dimitriu, trimis în judecată de DNA

Presedintele Camerei de Comert Cluj, Stefan Dimitriu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA Alba Iulia pentru folosirea de documente false pentru obținerea de fonduri europene.

Stefan Dimitriu, în calitate de director general al Societății de Construcții Napoca SA, este acuzat de tentativă la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene; tentativă la săvârșirea infracțiunii de înșelăciune.

            Citeste mai mult…

Mesageruldesibiu.ro: O afacere intrată la apă

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Alba Iulia au trimis în judecată 12 persoane, printre care se află un cetățean francez, doi notari și câțiva administratori de firme, într-un dosar privind fraude cu fonduri europene pentru extinderea infrastructurii de apă și canalizare în județele Sibiu, Brașov și Prahova. Printre cei arestați se numără și Ștefan Dimitriu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Cluj și administrator al Societății de Construcții Napoca, implicat într-o licitație câștigată cu acte false pentru proiectarea și construcția stației de epurare de la Ocna Sibiului. Dosarul a fost trimis Curții de Apel Alba Iulia.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: ANTREPRENORI LOCALI

Strategia unui mic producător de încălţăminte: deschide magazine vara la mare şi iarna la munte, în timp ce giganţii se duc în malluri

Producătorul de încălţăminte Mopiel din Buzău, fondat în urmă cu 20 de ani de către Cătălin şi Mihaela Ioniţă, pariază pe magazine sezoniere în care intră în mare parte românii aflaţi în vacanţă dornici de cumpărături, aceasta fiind una dintre puţinele „metode“ prin care se pot bate cu reţele de magazine precum CCC, Bata, Deichmann sau Benvenuti, care s-au aşezat în special în malluri.

„Magazinele actuale se află distri­buite în zona de sud-est a ţării. Avem şapte magazine în Buzău, Focşani ( 2), Râmnicu Sărat, Constanţa, Mangalia şi cel de la poarta fabricii. .Avem ma­gazine sezoniere pe litoral în şase staţiuni, iar iarna pe Valea Prahovei şi Bran“, spune Cătălin Ioniţă, 45 de ani, directorul general al companiei Mopiel, cu afaceri de 3,7 milioane de lei anul trecut.

            Citeste mai mult…

Capital.ro: Skanska, la un pas de achiziţia unui nou teren. Ţinta este tot nordul

Suedezii de la Skanska anticipează că până la finalul acestui an vor cumpăra un teren pentru un nou proiect speculativ de birouri. Dezvoltatorul analizează mai multe loturi, printre care unul de 8.900 mp de pe strada Fabrica de Glucoză, unde a funcţionat Institutul Naţional al Lemnului.

Ca parte a procesului de due diligence, în care se verifică parametrii terenului, Skanska Property Romania a obţinut în iulie de la Primăria Sectorului 2 un certificat de urbanism pentru două clădiri cu 12 etaje pe terenul de pe strada Fabrica de Glucoză. Acest lot a fost cumpărat la licitaţie în toamna anului 2013 de grupul american Romanel pentru suma de 2,39 mil. euro, plus TVA. Vânzarea s-a realizat ca parte a procesului de faliment al Institutului Naţional al Lemnului, care avea terenul în proprietate.

           Citeste mai mult…

Economica.net: Euro scade la 4,41 lei, minimul ultimelor 30 de zile. Francul este aproape de pragul de 4 lei

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,4159 lei/euro, 4,0114 lei/franc elveţian şi 3,9188 lei/dolar. Euro atinge minimul ultimelor 30 de zile, francul scade până la un nou minim al ultimelor opt luni şi este foarte aproape de a coborî sub pragul de 4 lei.

Euro scade la 4,41 lei, faţă de 4,42 lei, cursul de ieri anunţat de BNR. Şi joi, moneda europeană a scăzut sub 4,41 lei pe piaţa interbancară. Moneda europeană nu a mai atins o valoare atât de scăzută din 13 august 2015 când cursul de referinţă a fost de 4,4093 lei. Joi a fost a cincea şedinţă consecutivă la 4,42 lei.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: AIE a revizuit în creştere cererea globală de petrol pentru 2015 şi 2016

Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) a revizuit, astăzi, semnificativ în creştere, estimările privind cererea globală de petrol, atât pentru anul acesta, cât şi pentru 2016, ca urmare a preţurilor scăzute, care atrag după sine o producţie mai mică în afara OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol), relatează Bloomberg.

În raportul său lunar privind piaţa petrolului, AIE semnalează că strategia OPEC, organizaţie condusă de Arabia Saudită, de a-şi menţine cota de piaţă în contextul actualei evoluţii a preţurilor, îşi arată efectele.

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Boala limbii albastre revine în România (The Cattle Site)

Trei vite din Bobulești, județul Botoșani, au semne clinice de contaminare cu virusul BTV — boala limbii albastre — pentru prima dată din semestrul doi din 2014.

În perioada august — decembrie 2014, România s-a confruntat cu numeroase cazuri de animale infectate cu acest virus, dar notificarea din Botoșani este prima din acest an, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății Animalelor (OIE). Autoritățile au adoptat măsuri pentru a reduce deplasarea animalelor în apropierea zonelor unde s-au depistat animale infectate.

           Citeste mai mult…

Capital.ro: Blackstone ar putea intra în România prin achiziţia parcurilor logistice ale Immofinanz

Logicor, divizia europeană de spaţii logistice a celui mai profitabil manager de active din lume – Blackstone, a intrat în negocieri exclusive pentru achiziţia întregului portofoliu de proprietăţi din sectorul industrial al Immofinanz, potrivit presei austriece. Logicor ar urma să cumpere trei parcuri logistice şi peste 110 hectare de teren din România.

Portofoliul Immofinanz, evaluat la 573 mil. euro, este concentrat cu precădere în Germania (70%), dar are active şi în Polonia, Ungaria, Slovacia, România şi Rusia. Grupul american Blackstone a licitat agresiv pentru achiziţia de active cu scopul de a-şi mări platforma de spaţii logistice, pe care se aşteaptă să o vândă în 2016, potrivit Bloomberg. Achiziţia portofoliului Immofinanz va însemna şi intrarea Blackstone în România, piaţă pe care a vizat-o în ultimii ani mai mult pe zona de credite neperformante. Blackstone rămăsese, alături de Lone Star Funds, în cursa pentru achiziţia portofoliului de credite neperformante al BCR, în valoare de 2,7 mld. euro, însă banca a decis să anuleze procedurile de vânzare.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Noul Cod Fiscal, publicat în Monitorul Oficial

Noul Cod Fiscal, publicat în Monitorul Oficial, prevede reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 20% începând de anul viitor, aplicarea unei cote speciale de 5% pentru cărți, manuale, ziare, reviste, competiții sportive, evenimente culturale, dar și o serie de majorări de taxe, precum impozitul pe locuințele deținute de persoane fizice, dar folosite în scop comercial.

Actul normativ stipulează și eliminarea taxei pe construcțiile speciale și a supra-accizei la carburanți, însă nu din 2016, ci din 2017. Și reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% s-a amânat pentru 1 ianuarie 2017, în varianta inițială termenul fiind 1 ianuarie 2016. Însă, impozitul nu se aplică pentru dividendele plătite de o firmă alteia, dacă cea din urmă deține la prima mai mult de 10% din capitalul social pe o perioadă mai mare de 1 an.

           Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Noul Cod Fiscal. Băuturile alcoolice se ieftinesc din 2016, după reducerea cu 30% a accizei la alcool

Băuturile alcoolice urmează să se ieftinească în 2016 pe fondul reducerii accizei la alcool etilic cu 30%, măsură inclusă în noul Cod Fiscal, publicat joi în Monitorul Oficial

Astfel, se păstrează structura produselor accizabile în 2015 (accize armonizate şi accize nearmonizate), iar nivelul stabilit pentru acciza la alcool etilic, de la 1 ianuarie 2016, este de 3.306,98 lei/hectolitru de alcool pur, de la 4.738 de lei/hectolitru în prezent, adică în scădere cu 30,2%.

           Citeste mai mult…

Digi24.ro: Băuturile alcoolice se vor ieftini din 2016

Măsură surprinzătoare în Codul fiscal: la anul, se ieftinesc băuturile alcoolice. Noul Cod fiscal, publicat în Monitorul Oficial, prevede o scădere de 30% a accizelor aplicate alcoolului etilic, folosit la toate băuturile tari.

Noul Cod fiscal prevede că noua acciză pentru alcoolul etilic este de 3.307 lei pe hectolitru, în condiţiile în care, în codul actual, aceasta este cu peste 1.400 de lei mai mare.

             Citeste mai mult…

Capital.ro: ANAT: Turismul, afectat de modificarea structurii anului şcolar

Modificarea structurii anului şcolar 2015-2016 afectează întreaga industrie a turismului, cauzând pagube financiare atât tour-operatorilor români, cât şi turiştilor, atrage atenţia, vineri, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT).

“Săptămâna în plus de vacanţă, în luna ianuarie, noua perioadă de vacanţă din luna februarie, respectiv zilele în plus de şcoală din iunie, stabilite în mod arbitrar de Ministerul Educaţiei, fără consultarea mediului privat şi a antreprenorilor din turism, aduce deservicii, atât agenţilor de turism, cât şi hotelierilor’, spun reprezentanţii ANAT.

            Citeste mai mult…

Economica.net: Turcia şi Rusia au îngheţat discuţiile cu privire la gazoductul Turkish Stream

Turcia a anunţat vineri că discuţiile care se poartă de mai multe luni cu Rusia pentru proiectul gazoductului Turkish Stream au fost ‘îngheţate’ în lipsa unui acord între părţi, transmite AFP, preluată de Agerpres.

‘Nu putem face progrese în negocieri în acest moment. Rusia a făcut din discuţiile dintre Gazprom şi compania turcă Botas, cu privire la reducerea preţului gazelor naturale, o precondiţie pentru proiectul Turkish Stream. În condiţiile în care în Turcia nu s-a putut forma un guvern după alegerile din iunie, discuţiile au fost îngheţate pentru moment. Părţile nu au pus capăt discuţiilor ci doar le-au îngheţat’, a declarat secretarul de stat în Ministerul turc al Energiei, Sefa Sadik Aytekin, pentru ediţia online a cotidianului Hürriyet. Aytekin a explicat impasul actual prin lipsa de încredere reciprocă şi a apreciat că ambele părţi trebuie să dea dovadă de mai multă flexibilitate.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: UN PROGRAM CARE DEMONSTREAZĂ VALOAREA PRACTICII PENTRU STUDENŢI:

Psiholog Mirela Minciu: “Aşa cum nimeni nu învaţă să înoate din cărţi, nici profesia nu se «prinde» în amfiteatre”

EGIS, grup internaţional care oferă servicii de consultanţă şi inginerie, a lansat un program de pregătire practică pentru 170 de studenţi cu specialitate tehnică şi economică, care vor beneficia de acces la formare profesională în mai multe grupuri, pe durata a trei luni.

Proiectul “Stagii de pregătire practică, o şansă pentru viitorul tău – SPOT” a fost prezentat săptămâna trecută, în cadrul unei întâlniri cu presa, de Camera Franceză de Comerţ şi Industrie în România (CCIFER), în parteneriat cu EGIS. S-a vorbit despre iniţiative prin care companiile şi organizaţiile pot deschide punţi între tinerii studenţi şi piaţa muncii. Proiectul este derulat în cadrul POSDRU, iar valoarea lui se ridică la 1.915.464 lei.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: Maricel Popa a participat la forumul economic de la Krynica

Secretarul de stat în Ministerul Economiei Comerțului și Turismului (MECT) Maricel Popa, a participat în perioada 8 -10 septembrie la cea de-a 25-a ediţie a “Forumului economic de la Krynica”, organizat de Institutul pentru Studii Estice, potrivit unui comunicat remis azi redacţiei.

Eveniment de tradiţie, forumul urmăreşte să promoveze contactele economice, politice, ştiinţifice şi culturale în scopul de a contribui la crearea unui climat propice cooperării regionale şi europene.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Guvernul înființează Direcția generală de administrare a marilor contribuabili, în subordinea președintelui ANAF

Guvernul înființează Direcția generală de administrare a marilor contribuabili ca organ fiscal cu personalitate juridică și buget propriu, în subordinea președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), reiese dintr-un proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.

Conform notei de fundamentare a actului normativ, această măsură a fost recomandată, printre altele, și de către Fondul Monetar Internațional, în Raportul întocmit în luna august 2015.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Structura de rezistență la metroul Drumul Taberei, realizată în proproție de 70%; stația Valea Ialomiței, aproape gata

Structura de rezistență aferentă proiectului “Linia de metrou Magistrala 5: Secțiunea Râul Doamnei – Eroilor (PS Opera) inclusiv Valea Ialomiței” este realizată în proporție de 71,76%, informează, vineri, Metrorex.

Potrivit unui comunicat al companiei, cele mai avansate stații sunt Valea Ialomiței, unde lucrările la structura de rezistență au fost realizate în proporție de 99%, Romancierilor — 90%, Drumul Taberei 34 — 90% și stația Favorit — 93%.

           Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor