Evz.ro: Ultima săptămână de înscriere pentru Ziua României la Expo Milano. Mihai Daraban, CCIR: România, un partener puternic în spațiul UE
Sunt ultimele zile în care firmele se pot înscrie pentru evenimentul dedicat Zilei României, la Expo Milano. Mihai Daraban, președintele CCIR, organizatoarea evenimentului, ne-a oferit detalii despre manifestare
La Expo Milano, unul dintre cele mai importante evenimente internaționale pentru mediul de afaceri, va fi organizată Ziua României, de către Camera de Comerț și Industrie a României. Evenimenutul are loc peste două săptămâni. Aici, companiile românești pot stabili contacte cu antreprenori din țările participante, ne-a declarat Mihai Daraban, președintele CCIR.
Evz.ro: Ziua României, evenimentul organizat de CCIR la Expo Milano, unde firmele românești pot întâlni parteneri din întreaga lume. Ultimele zile pentru înscriere
Ziua României este un eveniment organizat de Camera de Comerț și Industrie a României, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe.
Agerpres.ro: Iulian Matache a depus jurământul de învestitură în funcția de ministru al Transporturilor
Noul ministru al Transporturilor, Iulian Matache, a depus vineri, la Palatul Cotroceni, jurământul de învestitură.
Agerpres.ro: Matache: Continuarea investițiilor începute și creșterea absorbției, printre prioritățile mandatului meu
Noul ministru al Transporturilor, Iulian Matache, a declarat, vineri, la finalul ceremoniei de învestire de la Palatul Cotroceni, că printre prioritățile mandatului său se numără continuarea investițiilor începute și creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene în domeniu.
“Prioritățile sunt continuarea investițiilor începute, implementarea Master Planului, care a fost aprobat săptămâna trecută odată cu semnarea Programului Operațional Infrastructură Mare. De asemenea, creșterea absorbției, pentru că, din păcate, știm cu toții, situația nu e foarte roz, absorbția este destul de scăzută. În momentul ăsta, una dintre prioritățile importante ale ministerului este creșterea absorbției. De asemenea, reducerea arieratelor la companiile care au activitate”, a spus Matache.
Agerpres.ro: Bursa de la Atena va rămâne închisă până luni
Bursa de valori de la Atena va rămâne închisă până luni, când se vor redeschide și băncile, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să majoreze finanțarea de urgență pentru instituțiile de creditare din Grecia, transmite publicația elenă ‘To Vima’.
Tranzacțiile cu acțiuni la Bursa de valori de la Atena au fost suspendate începând cu data de 29 iunie, când guvernul elen a închis băncile și a impus restricții asupra mișcărilor de capital, în contextul retragerilor masive de fonduri din bănci de către deponenții îngrijorați de întreruperea discuțiilor dintre Grecia și creditorii săi internaționali.
Agerpres.ro: Grecia: Băncile se vor redeschide luni, retrageri limitate la 60 de euro pe zi (ministru)
Băncile din Grecia, închise de la 29 iunie, se vor redeschide luni, dar grecii vor putea retrage în continuare numai 60 de euro pe zi, a afirmat joi seară ministrul adjunct de finanțe Dimitris Mardas la postul național de televiziune ERT, citat de AFP.
“Cu începere de luni, cetățenii vor putea merge la bănci pentru orice operațiune”, a declarat ministrul, subliniind în același timp că retragerile vor rămâne limitate la 60 de euro pe zi.
Agerpres.ro: Elvețienii au cele mai mari salarii din Europa
Remunerațiile acordate în Elveția sunt cele mai mari din Europa, arată un studiu publicat joi de Oficiul federal de statistică din Elveția (OFS), transmite AFP.
În 2010, un angajat cu program normal de lucru în sectorul industrial sau al serviciilor din Elveția a primit un salariu mediu brut anual de 63.549 euro, adică de 13,8 ori mai mare decât un salariat bulgar. În aceste condiții, Elveția ocupă primul loc în Europa la capitolul salarii, devansând Norvegia (55.370 euro) și Danemarca (51.485 euro), precizează Oficiul federal de statistică din Elveția în raportul său privind indicatorii de pe piața muncii.
Mediafax.ro: Cum arată cea mai mare staţie de alimentare cu carburanţi din lume
Shell Luxembourgeoise a anunţat joi câştigarea licitaţiei pentru operarea staţiei de alimentare cu combustibil Berchem, situată în Luxemburg. Guvernul luxemburghez a acordat companiei Shell o nouă concesiune pe durata a 10 ani, pentru ceea ce va fi din nou cea mai mare benzinărie din lume. În cursul lunilor viitoare, staţia va fi renovată şi extinsă astfel încât călătoria clienţilor să fie cât mai plăcută.
Mediafax.ro: Gerea spune că problemele firmelor de termoficare s-ar putea rezolva prin constituire de asocieri
Gerea a afirmat, într-o conferinţă de presă, la Galaţi, că a fost reluată furnizarea apei calde în sistem centralizat în oraş, după ce acest serviciu a fost sistat la începutul lunii aprilie, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Mediafax.ro: Ikea a cumpărat 33.600 de hectare de pădure în România, de la foşti reprezentanţi Harvard în România
Ikea a cumpărat în România 33.600 de hectare de pădure, de la o companie privată, în judeţele Prahova, Buzău, Vrancea, Botoşani şi Bihor, prima achiziţie de acest fel efectuată la nivel mondial de grupul suedez specializat în retailul de mobilă şi decoraţiuni.
Ikea a cumpărat cele 33.600 de hectare de pădure de la o firmă suedeză, Greengold, condusă de foştii parteneri ai universităţii americane Harvard în România, şi devine astfel cel mai mare proprietar de păduri din România.
Mediafax.ro: FT: BCE a creat linii secrete de finanţare către România şi Bulgaria, pentru băncile elene
Informaţia referitoare la acest sprijin pentru subsidiarele băncilor elene a apărut în condiţiile în care Banca Centrală Europeană a decis joi să extindă finanţarea de urgenţă a băncilor din Grecia cu 900 de milioane de euro, la aproape 90 de miliarde de euro.
Mediafax.ro: Gerea: Declaraţiile lui Iohannis despre Codul Fiscal sunt greu de înţeles
Ministrul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, dacă nu i se pare un gest politicianist să vină la Galaţi şi să anunţe reluarea furnizării apei calde, după ce aceasta a fost sistată de la începutul lunii aprilie, el făcând referire, în răspunsul său, şi la declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Zf.ro: OPINIE SORIN PÂSLARU, REDACTOR-ŞEF ZF
Cel mai mare semnal de neîncredere în economie: Românii cu bani au pus deoparte un miliard de euro în doi ani
Cel mai mare semnal de neîncredere în economia românească stă ascuns în statisticile unei instituţii puţin cunoscute, dar de o importanţă vitală pentru sistemul bancar: Fondul de Garantare a Depozitelor.
Este vorba de evoluţia depozitelor la bănci ale personelor fizice cu peste 100.000 de euro în conturi.
Zf.ro: CINE SUNT CREDITORII DE CARE SE TEME EUROPA?
Cea mai mare parte a datoriilor principalelor economii europene sunt deţinute de străini, dar naţionalitatea lor este secret de stat
Predarea Greciei în faţa presiunilor zonei euro demonstrează puterea exorbitantă pe care deţinătorii datoriilor statelor o au asupra politicilor interne şi externe ale unei ţări. Ziarele ţipă că lumea este supraîndatorată şi undeva, ceva va ceda. Statele creditoare sunt la rândul lor datoare altor creditori, fie state, fie investitori privaţi. Dar cine sunt aceştia pare să fie cel mai bine păzit secret al Europei.
Identificarea naţionalităţii creditorilor unei ţări este aproape imposibilă în Europa, unde guvernele au făcut din aceasta un secret de stat, spre deosebire de SUA, unde guvernul publică periodic o listă a ţărilor din care vin cei care deţin titluri de trezorerie.
Zf.ro: ROMÂNIA VS. UE
România mai are încă deficit comercial la comerţul cu bunuri, dar problema este „rezolvabilă“.
Cu o balanţă comercială negativă din punctul de vedere al exporturilor de bunuri, România se află pe locul 21 în Uniunea Europeană în funcţie de soldul dintre exporturile şi importurile de bunuri, arată datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică pe baza informaţiilor disponibile în baza de date a United Nations Statistics Division (UNSD).
Zf.ro: Cele mai îndatorate judeţe: de la un nivel al raportului credite/depozite de 59% în Harghita, la 180% în Gorj
În Bucureşti, inclusiv Ilfov, s-a înregistrat cel mai mare volum de credite acordate şi de depozite atrase.
Gorj, Iaşi şi Bihor se poziţionează pe primele poziţii în topul judeţelor cu cele mai mari valori ale raportului dintre creditele contractate şi depozitele plasate la finele lunii mai.
Zf.ro: ANTREPRENORI LOCALI
Fortech Cluj: În IT trebuie să creştem ca industrie, nu insular
Furnizorul clujean de software Fortech, controlat de antreprenorul Călin Văduva, a ajuns la sfârşitul lunii iunie la peste 500 de angajaţi şi are în prezent 70 de poziţii deschise, atât pentru juniori, cât şi pentru specialişti în diferite limbaje de programare.
„Echipa Fortech a crescut gradual, ajungând la peste 500 de colegi la finalul lunii precedente. Peste 470 dintre aceştia sunt programatori şi ingineri QA. Adiţional, am crescut numărul echipei cu responsabilităţi în servicii conexe – business analysts, customer support, operations, graphic design“, a declarat Călin Văduva, care este şi directorul general al Fortech.
Zf.ro: FINANŢE PERSONALE
Lichiditatea mică de pe AeRO ţine investitorii departe de firmele cu potenţial de creştere
Capitalizarea mică şi ponderea redusă a acţiunilor libere la tranzacţionare ale firmelor listate pe AeRO fac ca investitorii să ocolească segmentul alternativ al bursei de la Bucureşti, astfel că lichiditatea zilnică a pieţei destinate start-up-urilor nu depăşeşte 25.000 de lei, sau 0,08% din capitalizare.
Pe AeRO se găsesc o companie de IT, cel mai dinamic sector, şi două firme de curierat care sunt conectate la creşterea în ansamblu a economiei, iar începând de ieri şi obligaţiuni corporative cu dobânda de 12%, de departe cea mai mare din piaţă.
Zf.ro: Cel mai mare mister financiar al Europei
Ţările lumii, inclusiv cele europene, sunt prinse într-un lanţ închis al datoriilor reciproce. Ţările zonei euro spun că nu pot ierta şi mai mult de datorii Grecia deoarece la rândul lor s-au îndatorat pentru a face rost de bani pentru salvarea ei. Puterea creditorilor este evidentă în cazul Greciei, unde guvernul „revoluţionar“ a devenit un simplu instrument de reformă al „forţelor“ creditoare europene.
Zf.ro: Deutsche Bank caută încă 200 de specialişti în IT
Compania, care a ajuns la 300 de angajaţi, caută oameni în special pentru zonele de quality assurance, software development, project management, IT architecture şi functional/business analysis.
Gigantul Deutsche Bank a primit în luna decembrie a anului trecut un acord de finanţare de 15 mil. euro din partea statului, ca parte a unui proiect de investiţii de 40 mil. euro, potrivit unui document publicat pe site-ul guvernului, aceasta fiind unul dintre elementele luate în calcul în momentul în care compania a decis să deschidă biroul de tehnologie din Capitală.
Zf.ro: China, ţara unde tona de oţel costă mai puţin decât tona de varză
Investitorii s-au speriat de haosul de pe bursele de acţiuni. De atunci, preţul şi-a mai revenit, dar ajustarea accentuată ar putea fi un semn brutal al scăderilor ce ar putea veni în următoarele luni.
Preţul oţelului – pentru care minereul de fier reprezintă principala materie primă – în China a scăzut atât de mult încât „tona de oţel este mai ieftină decât cea de varză“, a explicat Even Lucas, analist la IG Markets. O altă scădere drastică a preţului de anul acesta a fost în aprilie, când cotaţia a ajuns la 47 dolari tona, după care a sărit la 64 dolari tona în iunie.
Zf.ro: Producţia industrială din România, printre cele mai mici creşteri din Europa Centrală şi de Est
Avansul producţiei industriale româneşti, de 2% în luna mai comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, este unul dintre cele mai mici din ţările membre UE din Europa Centrală şi de Est (ECE), numai Slovacia având o creştere mai mică decât piaţa locală, arată datele de la Eurostat.
Zf.ro: În trei ani, guvernul Ponta a restructurat doar 9.000 de bugetari
Numărul de angajaţi din sectorul bugetar a ajuns la 1,182 milioane de persoane la finalul lunii mai a acestui an, în scădere cu doar 8.947 de persoane prin comparaţie cu luna mai a anului 2012, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.
Dacă în timpul guvernului condus de Emil Boc restructurările de la stat, care au vizat circa 200.000 de posturi, au fost realizate mai mult prin măsuri de îngheţare a angajărilor şi de ieşirile din sistem prin pensionări, în timpul guvernului Ponta nu s-au mai îngheţat angajările la stat. În plus, guvernul, care cheltuie anual cu salariile bugetarilor circa 10 miliarde de euro, pregăteşte o nouă serie de majorări de salarii la stat, în contextul discuţiilor despre noua lege a salarizării.
Zf.ro: UE ar putea relaxa regulile privitoare la capitalul băncilor pentru a impulsiona creditarea
Reglementările mai dure legate de capital impuse băncilor din Uniunea Europeană în urma crizei financiare vor fi revizuite pentru a se determina dacă acestea nu restrâng în mod inutil operaţiunile de creditare, a anunţat comisarul european pentru stabilitate financiară Jonathan Hill, în condiţiile în care Europa face din creştere o prioritate urgentă, relatează Reuters.
Zf.ro: Leul prinde curaj: a ajuns la maximul ultimelor două luni în faţa euro
Cursul anunţat de BNR pentru un euro a scăzut ieri la 4,41 de lei, cu 0,2% sub nivelul atins în şedinţa precedentă, şi a atins astfel cel mai ridicat nivel în faţa monedei naţionale din ultimele două luni şi jumătate, pe o piaţă precaută în contextul votului din Parlamentul elen privind reformele cerute de pachetul de salvare. Ieri, parlamentul elen a aprobat principalele condiţii stabilite de guvernul Alexis Tsipras cu liderii Eurogrupului. Referinţa anunţată de banca naţională pentru un dolar a urcat cu aproape 1%, respectiv trei bani, faţă de şedinţa precedentă, în timp ce francul elveţian a crescut uşor la 4,24 de lei.
Zf.ro: Statul a împrumutat 300 mil. lei pe trei ani la un randament de 2,3% pe an
Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri 300 de milioane de lei (68 mil. euro) de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat cu discount, cu scadenţa în noiembrie 2018, la un nivel mediu ponderat al randamentului de 2,27% pe an. Randamentul este în scădere uşoară faţă de precedenta licitaţie cu astfel de titluri de stat, de luna trecută. La licitaţia de ieri, băncile au plasat oferte de 1,1 mld. lei, însă statul a împrumutat doar suma planificată. Finanţele au împrumutat în această lună aproximativ 830 mil. lei prin emisiunea de obligaţiuni de stat şi certificate de trezorerie.
Zf.ro: Austriecii delistează Apcarom Buzău
Producătorul de material rulant Apcarom Buzău (simbol APC), care are o capitalizare de 91,8 milioane de lei, va fi delistat după 18 ani pe bursă, în urma preluării întregului pachet de acţiuni de grupul austriac Voestalpine.
„Membrii Consiliului ASF au aprobat retragerea de la tranzacţionare a acţiunilor emise de S.C. Voestalpine Vae Apcarom S.A. Buzău, având în vedere finalizarea procedurii de retragere a acţionarilor în conformitate cu art. 206 din Legea nr.297/2004“, arată o notă a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Zf.ro: Mecanică Fină are ok-ul ASF pentru transferul la cota bursei
Societatea Mecanică Fină Bucureşti (simbol bursier MECE), listată pe piaţa RASDAQ, ce urmează să se desfiinţeze, şi specializată în închirierea de proprietăţi, a primit avizul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pentru admiterea la tranzacţionare pe piaţa reglementată operată de Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Zf.ro: În clubul ţărilor europene cu inflaţie negativă în iunie
România a avut în iunie a treia cea mai pronunţată rată a inflaţiei (anuală) negativă din UE, ţările din sud şi est înregistrând mai ales astfel de rate, potrivit datelor publicate ieri de Eurostat, oficiul european de statistică.
În zona euro, rata anuală a inflaţiei a scăzut la 0,2% în iunie, faţă de 0,3% în mai, în vreme ce în UE ea a scăzut de la 0,3% în mai la 0,1% în iunie. Opt ţări au avut în iunie inflaţie anuală negativă şi două inflaţie zero. Cea mai scăzută inflaţie au avut-o Cipru (- 2,1%), Grecia (- 1,1%) şi România (- 0,9%), iar cea mai ridicată Malta (1,1%), Austria (1,0%) şi Cehia (0,9%).
Zf.ro: Dezmorţirea din construcţii ţine pe plus piaţa de centrale termice
Vânzările de centrale termice, o piaţă de aproximativ 60 de milioane de euro anual, sunt influenţate în conti-nuare de debranşările de la sistemul centralizat, dar şi de înlocuiri sau instalări noi, ceea ce dovedeşte o maturizare a industriei de profil, scrie Anuarul Construcţii şi Imobiliare 2015, publicat de Ziarul Financiar.
Piaţa centralelor termice murale s-a situat anul trecut în volum la 165.000 de bucăţi, potrivit estimărilor oferite de Adrian Bălşanu, manager departament Termotehnică în cadrul companiei Robert Bosch.
Bursa.ro: MAI ÎNTÂI CĂ NU VREAU!
UE cere bani României pentru Grecia
Eu, unul, nu vreau să-i dau Greciei 1,5 miliarde de euro, cum pare că a hotărât ieri Comisia Europeană să ne ceară fiecăreia dintre ţările membre ale Uniunii Europene, care nu suntem şi membre ale Zonei Euro (o garanţie totală de 13 miliarde de euro, împărţită la 9 ţări, dă o medie de 1,44 miliarde).
Ştirea despre această solicitare a fost difuzată de Agerpres, la ora 16:21, de la Sofia (o preluare după Agenţia de ştiri bulgară BTA), relatând că vicepremierul Rumiana Bacivarova a precizat că apelul Comisiei Europene către statele membre ale Uniunii Europene de a ajuta Atena cu noul program de asistenţă nu este privit “pozitiv” de guvernul de la Sofia.
Bursa.ro: Eurobank va achiziţiona filialele Alpha Bank din Bulgaria
Grupul bancar elen Eurobank va achiziţiona aproximativ 80 de filiale ale băncii elene Alpha din Bulgaria, a declarat vineri un oficial al Eurobank pentru Reuters.
Ca parte a angajamentelor asumate de Grecia pentru a primi al doilea pachet de asistenţă financiară, băncile elene s-au angajat să-şi restructureze operaţiunile, să renunţe la o parte a activelor din Balcani şi să se concentreze pe piaţa internă.
Bursa.ro: Libra Internet Bank a acordat IMM-urilor credite de 30 milioane lei prin Progress Microfinance
Libra Internet Bank a acordat IMM-urilor credite în valoare de 30 milioane lei cu garanţie 75% de la Fondul European de Investiţii prin programul Progress Microfinance, în primele 10 luni de la semnarea acordului în 2014 cu Fondul European de Investiţii, se arată într-un comunicat remis redacţiei.
Potrivit acestuia, valoarea unui credit acordat microîntreprinderilor prin programul Progress a fost de maxim 25.000 euro pe o perioadă de 60 de luni, iar cele mai multe companii au solicitat finanţare pentru activitate curentă şi investiţii de lucru.
Bursa.ro: BVB deschide în urcare
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în urcare şedinţa de tranzacţionare de astăzi.
Indicele BET Plus, introdus pe 23 iunie, urcă, de asemenea, cu 0,16%, la 1.107,86 puncte. BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, se micşorează, însă, cu 0,47%, atingând valoarea de 31.277,46 puncte.
Bursa.ro: Teodorovici: “Probabil preşedintele retrimite Codul Fiscal”
Ministrul de finanţe Eugen Teodorovici a declarat că nu a găsit astăzi o deschidere pentru discuţii privind Codul Fiscal cu preşedintele Klaus Iohannis, menţionând că “probabil preşedintele retrimite Codul Fiscal”.
La ceremonia de investire a noului ministru al Transporturilor, Iulian Matache, ministrul de finanţe Eugen Teodorovici i-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis o discuţie între patru ochi pe tema Codului Fiscal, potrivit surselor din presă, însă preşedintele a refuzat propunerea lui Teodorovici.
Bursa.ro: Eurogroup dă avizul negocierilor pentru acordul destinat Greciei
Şefa FMI, Christine Lagarde, a afirmat vineri că o uşurare a datoriei este indispensabilă pentru viabilitatea planului european de ajutor destinat Greciei şi că acest lucru este o condiţie pentru participarea Fondului, scrie AFP.
Acesta este motivul pentru care partenerii europeni au admis uşurarea datoriei”, în acordul de luni, a adăugat ea, la postul francez de radio Europe 1, precizând că “principiul este admis”, nu însă “suma şi modalităţile”.
Economica.net: Cât tutun şi câte băuturi a exportat România în primul trimestru din 2015
România a exportat, în primul trimestru din 2015, băuturi şi tutun în sumă de 238,6 milioane euro (1,062 miliarde lei), cu 82,7 milioane euro peste nivelul din perioada similară din 2014, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.
Importurile de băuturi şi tutun s-au cifrat la 114,6 milioane euro (510,8 milioane lei), fiind cu 15,2 milioane euro mai mici faţă de cele din perioada ianuarie-martie 2013, înregistrându-se astfel un excedent de 124 milioane euro pe acest segment.
Economica.net: Consumul energetic intern va creşte cu 1,4% în 2016 – CNP
Consumul energetic intern va creşte anul viitor cu 1,4%, la 33,16 milioane tone echivalent petrol (tep), în timp ce consumul populaţiei se va majora cu 0,6%, la 7,85 milioane tep, conform Prognozei echilibrului energetic, publicată de Comisia Naţională de Prognoză.
Consumul în sectorul energetic va scădea în 2016 cu 1,7%, la 2,675 milioane tep, iar pierderile se vor reduce cu 1,9%, la 1,05 milioane tep.
Economica.net: BVB: 15 companii din diverse sectoare ale economiei debutează pe piaţa AeRO
Un număr de 15 companii din diverse sectoare ale economiei vor debuta, vineri, pe piaţa AeRO, în urma transferului de pe Rasdaq, informează Bursa de Valori Bucureşti.
Transferul pe AeRO oferă societăţilor un nou început în arena pieţei de capital, într-un cadru legal clar şi legitim, conform standardelor europene, scrie Agerpres.
Economica.net: Bursa de Valori a închis în creştere şedinţa de joi
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în creştere şedinţa de tranzacţionare de joi, iar valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 55,93 de milioane de lei (12,65 de milioane de euro).
Schimburile cu acţiuni au totalizat 54,73 milioane de lei (12,38 milioane de euro), iar cele cu certificate 1,074 milioane lei (243.142 euro).
Adevarul.ro: Ce şanse sunt ca noul Cod Fiscal să fie retrimis la Parlament
Preşedintele Klaus Iohannis mai are puţin timp la dispoziţie pentru a se pronunţa asupra legii FOTO Mediafax Semnalele din ultima vreme arată că preşedintele Klaus Iohannis se pregăteşte să retrimită în Parlament noul Cod Fiscal, iar Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, ca şi Comisia Europeană, avertizează asupra pericolelor pe care le generează marile scăderi de taxe prevăzute în acest act normativ. Termenul de 20 de zile pe care preşedintele Klaus Iohannis îl are la dispoziţie pentru decizia de promulgare ori retrimitere la Parlament a noului Cod Fiscal se apropie de final, după ce actul normativ a fost votat de Camera Deputaţilor în data de 24 iunie. Opinia publică, dar şi Comisia Europeană aşteaptă cu sufletul la gură decizia şefului statului privind scăderea taxelor, deoarece acest lucru va impacta atât portofelele românilor, cât şi bugetul de stat al României.
Adevarul.ro: Dezbatere „Bugetul UE şi IMM-urile“, condusă de Siegfried Mureşan: IMM-urile din UE au nevoie de un cadru instituţional mai puţin birocratizat
Deputatul european Siegfried Mureşan a moderat prima sesiune de dezbateri a audierii publice „Bugetul UE şi IMM-urile” organizată de Comisia pentru bugete a Parlamentului European. La dezbatere au luat cuvântul reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai Băncii Europene de Investiţii, cercetători şi antreprenori. Obiectivul dezbaterii a fost ca membrii Comisiei pentru bugete din Parlamentul European să afle direct de la persoanele implicate care sunt măsurile legislative pe care trebuie să le promoveze la nivel european pentru a facilita accesul la finanţare al IMM-urilor. „IMM-urile sunt coloana vertebrală a economiei Uniunii Europene, iar noi, ca legiuitori europeni, trebuie să vedem ce instrumente putem să le oferim acestor întreprinderi care susţin economia europeană pentru a avea acces mai uşor la finanţare şi pentru a se putea dezvolta.
Adevarul.ro: MOL va deschide opt benzinării pe Autostrada A1, pe tronsoanele dintre Nădlac şi Sibiu
MOL este al patrulea jucător de pe piaţa distribuţiei de carburanţi, în urma Petrom, Rompetrol şi Lukoil Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a semnat joi contractele prin care autorizează MOL România Petroleum Products S.R.L să deschidă opt benzinării în vestul şi centrul ţării, pe Autostrada A1.
Hotnews.ro: Complexul Energetic Hunedoara va primi in sfarsit prima transa din ajutorul de stat aprobat prin Ordonanta de Urgenta in urma cu doua luni
Ministerul Energiei a anuntat ca a semnat cu Ministerul Finantelor o conventie privind acordarea catre Complexul Energetic Hunedoara a unei prime transe dintr-un ajutor de stat in valoare totala de 167 de milioane de lei. Aceasta prima transa este in valoare de 98,4 milioane de lei si este virata cu foarte mare intarziere, avand in vedere ca a fost solicitata de CEH inca din aprilie pentru a cumpara certificate de mediu si pentru a evita o sanctiune de 120 de milioane de euro din partea Comisiei Europene. Ajutorul nu a fost dat in aprilie, certificatele nu au fost cumparate, iar sanctiunea nu poate fi evitate. Guvernul a aprobat prin Ordonanta de Urgenta (OUG 22/2015) alocarea ajutorului abia pe 27 mai. In ciuda urgentei, actul normativ a fost publicat o luna mai tarziu, pe 24 iunie. Desi a intrat in vigoare la sfarsitul lui iunie, abia acum vor fi virati banii.
Hotnews.ro: Klaus Iohannis, intrebat de Eugen Teodorovici daca va promulga Codul Fiscal:
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, l-a intrebat vineri pe presedintele Klaus Iohannis, dupa ce noul ministru al Transporturilor a depus juramantul de investitura, daca va promulga sau nu Codul Fiscal.
Agerpres.ro: Matichescu (ANT): Pachetul de servicii turistice cumpărat cu vouchere de vacanță conține obligatoriu servicii de cazare
Pachetul de servicii turistice care poate fi cumpărat pe baza voucherelor de vacanță poate cuprinde servicii de cazare, alimentație publică, transport, tratament balnear și agrement, însă este obligatoriu să conțină servicii de cazare, a declarat pentru AGERPRES președintele interimar al Autorității Naționale pentru Turism (ANT), Mirela Matichescu.
B1.ro: Eugen Teodorovici: Amânarea Codului fiscal are consecințe grave. România ar putea fi privată de creșterea economică pe care toți ne-o dorim
Ministrul de Finațe, Eugen teodorovici, a declarat vineri, într-o intervenție telefonică pentru Știrile B1 că orice amânare de adoptare a Codului Fiscal are consecințe grave. Acesta a mai subliniat că România este privată astfel de creșterea economică pe care toți românii și-o doresc.
”În tot acest timp de la trimiterea Codului Fiscal către președinte am avut discuții cu echipa domniei sale (n.r. Klaus Iohannis), am trimis toate datele pe care domnia sa le-a solicitat. Azi aam avut o ultimă încercare pentru a vedea dacă sunt chestiuni de explicat, dar din păcate nu s-a întâmplat”, a spus Teodorovici.
Agerpres.ro: ALERTĂ Iohannis a retrimis Codul fiscal în Parlament
Președintele Klaus Iohannis a transmis Senatului, vineri, cererea de reexaminare asupra Legii privind Codul fiscal, informează Administrația Prezidențială.
Zf.ro: Harta hotelieră a României: O treime din hoteluri s-au „aglomerat“ în Braşov, Constanţa şi Bucureşti
Judeţul Constanţa, care adună cea mai mare parte a staţiunilor româneşti de la Marea Neagră, a atras cei mai mulţi investitori în hoteluri, astfel că în această regiune erau anul trecut 304 hoteluri, ceea ce reprezintă 20% din totalul acestui tip de unităţi de cazare din România, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).
Hotnews.ro: OMV Petrom investeste 42 de milioane de euro pentru redezvoltarea zacamantului Independenta din judetul Galati
OMV Petrom continua investitiile pentru productia de hidrocarburi in Romania. In judetul Galati, investitiile se concentreaza pe redezvoltarea zacamantului de titei Independenta (FRD Independenta Faza 1). Proiectul presupune investitii de circa 42 milioane euro in perioada 2012-2016. In urma acestei investitii se deblocheaza rezerve suplimentare de titei.
Economica.net: Negocierile pentru acordul de liber-schimb UE-SUA vor fi accelerate din toamnă – comisar UE
Negocierile pentru încheierea acordului de liber-schimb între Europa şi SUA (TTIP) ar urma să treacă la o viteză superioară în această toamnă, apreciază comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom, într-un interviu publicat vineri, relatează AFP.
Mediafax.ro: Preşedintele Klaus Iohannis a RESPINS noul Cod Fiscal şi cere Parlamentului reexaminarea
Susţinem relaxarea şi simplificarea fiscală prin reducerea unor taxe şi impozite în condiţiile în care sunt asigurate premisele pentru consolidare fiscală şi predictibilitate. Din această perspectivă, considerăm că noul Cod fiscal poate fi pus în aplicare numai după o riguroasă şi temeinică analiză a implicaţiilor întregului set de măsuri fiscale şi bugetare asupra construcţiei bugetului general consolidat, atât pentru anul 2016, cât şi pentru anii următori şi numai cu respectarea obligaţiilor asumate de România şi a legislaţiei interne referitoare la disciplina financiar-bugetară”, se arată în cererea de reexaminare publicată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.
Hotnews.ro: Victor Ponta, dupa ce presedintele Iohannis a trimis spre reexaminare Codul Fiscal: Noul PNL este condus de niste moluste politice!
Premierul Victor Ponta a criticat dur vineri, intr-o postare pe Facebook, decizia presedintelui Klaus Iohannis de a solicita Parlamentului reexaminarea noului Cod Fiscal, declarand ca “noul PNL este condus de reprezentanti nu doar slugarnici si ticalosi, ci de-a dreptul niste moluste politice” care “se vor sinucide jalnic”. Ponta incheie postarea transmitand liderilor noului PNL “sa le fie tarana politica usoara”.
B1.ro: Eugen Teodorovici: Ipocrita opoziție. Care sunt măsurile nesustenabile în Codul Fiscal?
Eugen Teodorovici a scris pe pagina sa de Facebook, după ce președintele Klaus Iohannis a decis să retrimită Codul fiscal în Parlament, despre “ipocrita opoziție” și “cea mai vizibilă incoerență în politica opoziție”, vizându-l pe Cătălin Predoiu.
Ministrul Finanțelor nu înțelege de ce atunci când opoziția a votat “PENTRU aprobarea Codului Fiscal, atât în Comisia de Buget Finanțe din Camera Deputaților, cât și în Plenul Parlamentului, unde era această nevoie urgentă pentru un plan de măsuri?!”.
B1.ro: Eugen Teodorovici: Amânarea Codului fiscal are consecințe grave. România ar putea fi privată de creșterea economică pe care toți ne-o dorim.
Ministrul de Finațe, Eugen teodorovici, a declarat vineri, într-o intervenție telefonică pentru Știrile B1 că orice amânare de adoptare a Codului Fiscal are consecințe grave. Acesta a mai subliniat că România este privată astfel de creșterea economică pe care toți românii și-o doresc.
În tot acest timp de la trimiterea Codului Fiscal către președinte am avut discuții cu echipa domniei sale (n.r. Klaus Iohannis), am trimis toate datele pe care domnia sa le-a solicitat. Azi aam avut o ultimă încercare pentru a vedea dacă sunt chestiuni de explicat, dar din păcate nu s-a întâmplat”, a spus Teodorovici.
Agerpres.ro: Daniel Constantin: Reducerea TVA e o datorie morală pe care o avem față de români
Copreședintele ALDE, Daniel Constantin, a declarat vineri, la Oradea, că cele mai multe dintre provocările majore pe care le-a adus guvernarea actuală în atenția opiniei publice, din 2012 încoace, au fost realizate, urmând, din 2016, reducerea TVA.
B1.ro: Consilier prezidențial, despre Codul fiscal: România are nevoie de relaxare fiscală, dar e importantă maniera în care se realizează, etapizarea măsurilor care să nu aducă nicio vulnerabilitate.
Consilierul prezidențial pe probleme economice, Cosmin Marinescu, a vorbit vineri la Cotroceni despre motivele pentru care președintele a ales să retrimită Codul Fiscal în Parlament.
Astfel, Marinescu a susținut că “aplicarea noului Cod Fiscal ar încălca prevederile Codului Fiscal. Trebuie precizat că nu există acordul cu Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional, așa cum eronat a fost spus”.
Agerpres.ro: Adrian Vasilescu (BNR): Cred că opinia Consiliului Fiscal față de Codul Fiscal ar trebui luată în seamă
Afirmațiile Consiliului Fiscal pe tema Codului Fiscal, conform cărora acesta antrenează deviații permanente și de proporții de la obiectivele din tratatele europene, sunt categorice și trebuie luate în seamă, a declarat, vineri, la Digi24, Adrian Vasilescu, consultant de Strategie la Banca Națională a României /BNR/.
Stiritvr.ro: Cătălin Predoiu: Reexaminarea Codului Fiscal se impune ca urmare a proastei guvernări
Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu şi coordonatorul comisiilor de specialitate ale PNL, Eugen Nicolăescu, au susţinut o conferinţă de presă la sediul din Bulevardul Kiseleff.
Agerpres.ro: Rovana Plumb: Este regretabil că acest Cod Fiscal nu a fost promulgat.
”Este regretabil că acest Cod Fiscal nu a fost promulgat. Este șansa României de a se dezvolta. Le solicit reprezentanților PNL să sprijine adoptarea Codului Fiscal așa cum a fost adoptat în forma inițială. România are creștere economică, bani adoptați și colectați la buget ca urmare a combaterii muncii la negru și a celor care muncesc pentru recuperarea taxelor și impozitelor neplătite. România are toate programele operaționale aprobate de Comisia Europeană. România are ‘verde’ de la Comisia Europeană și are șansa ca prin măsuri de relansare fiscală să poată să se dezvolte”, a subliniat președintele interimar al PSD.
Agerpres.ro: Dumitru (CF): Relaxarea fiscală este bună; trebuie să vedem dacă o putem face în condițiile bugetare actuale
‘Nu cred că trebuie să se pună problema în discursul public dacă vrem sau dacă nu vrem relaxare fiscală. Dacă facem un sondaj acum, o să vedem că toată lumea vrea relaxare fiscală. Relaxarea fiscală este bună, și nimeni nu poate să nege asta, dar trebuie să supunem dezbaterii dacă putem să facem acest lucru în condițiile bugetare pe care le avem. Dacă ne uităm doar la partea de venituri bugetare facem o mare greșeală pentru că trebuie să ne uităm și la partea de cheltuieli bugetare’, a spus Dumitru.
Agerpres.ro: Kelemen Hunor, despre retrimiterea Codului fiscal în Parlament: N-aș dramatiza; o rediscutare va aduce îmbunătățiri
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că înțelege poziția “precaută” a șefului statului, care a retrimis în Parlament Codul fiscal, și consideră că acest fapt nu trebuie dramatizat, mai ales că o rediscutare poate aduce îmbunătățiri.
Digi24.ro: Profesor de economie, după ce preşedintele a respins Codul Fiscal: O lovitură de imagine. Supraacciza şi taxa pe stâlp, două aberaţii fiscale
Profesorul de economie Cristian Păun a declarat la Digi24 că noul Cod Fiscal are şi lucruri bune şi că decizia preşedintelui de a-l respinge poate fi doar o lovitură dată stângii.
Profesorul Cristian Păun spune că noul Cod Fiscal are şi lucruri bune care ar fi trebuit aplicate „de ieri sau alaltăieri” şi nu amânate la nesfârşit.
Mediafax.ro: Teodorovici: Nu e niciun argument logic pentru returnarea Codului Fiscal la Parlament, doar politic. Măsurile vor intra în economie înainte de 1 ianuarie 2016
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat vineri că nu a găsit niciun argument logic şi economic, ci doar politic, pentru preşedintele Klaus Iohannis de a trimite înapoi în Parlament Codul Fiscal şi a apreciat că nu a fost profesional să nu existe o discuţie înainte de luarea deciziei.
Hotnews.ro : Consultanti fiscali: Este regretabil ca efortul conjugat al specialistilor din MF si din mediul de afaceri de a redacta un Cod fiscal semnificativ mai bun pentru business decat ce avem acum este pus in pericol de abordari agresiv optimiste
Retrimiterea in Parlament a Codului Fiscal si a celui de procedura de catre presedintele Iohannis nu a fost bine primita de catre cei care au participat in mod consistent la discutiile privind modernizarea si rescrierea acestui text fundamental. Reamintim ca proiectul rescrierii Codurilor a demarat in 2011, finalizarea lui amanandu-se an de an din cauza complexitatii problemelor aparute. HotNews. a discutat cu cativa reprezentanti ai companiilor din BIG4, care au asigurat asistenta Ministerului Finantelor in vederea modernizarii Codului Fiscal.
Capital.ro: Ce vrea Iohannis?
Atât TVA, cât şi cele două „erori” sunt rezolvate de noul Cod fiscal. Şi atunci ce invocă preşedintele, altfel liberal? Că nu ne permitem, că nu avem, că facem deficite? Dar când ne vom permite şi cum? De şase luni de când există acest nou Cod Fiscal, nu a venit cu nicio idee, nicio propunere, nu a trimis niciun consilier undeva să explice cum ar vedea dânsul politica fiscală, cum şi când şi ce ar reduce. Din contră, partidul pe care l-a condus a votat unanim noul Cod fiscal şi s-a lăudat cu succesul de a coborî TVA la 19%, în loc de 20%, cât propusese Ponta.
Bursa.ro: ALERT
Iohannis cere reexaminarea Legii privind Codul fiscal
Decizia lui Klaus Iohannis privind Codul Fiscal este una pur politică, fără argumente economice, transmite Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE), care precizează că argumentele invocate sunt de formă, pentru a încerca să explice o decizie luată doar din considerente politice şi pentru un partid politic, PNL.
Zf.ro: Cele mai mari probleme de care se lovesc IMM-urile: accesul la finanţare, birocraţia şi întârzierea plăţilor
Lipsa finanţării, birocraţia şi nearmonizarea legislaţiilor naţionale reprezintă cele mai frecvente dificultăţi cu care se lovesc întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) din UE, iar Parlamentul European (PE) ar trebui să simplifice cadrul legislativ în care acestea funcţionează. Acestea sunt concluziile la care oficialii europeni au ajuns în urma unei audieri în comisia de buget a PE, la care au participat mai mulţi reprezentanţi ai unor instituţii europene, ai unor bănci de investiţii şi antreprenori.
Agerpres.ro: Ministrul Teodorovici: Acordul României cu FMI și CE rămâne în picioare până în septembrie
Acordul cu Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană rămâne în picioare până în septembrie, iar România trebuie să profite de perioada rămasă pentru a îndeplini cât mai multe angajamente asumate cu partenerii internaționali, a declarat, vineri, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, la Palatul Victoria.
Bursa.ro: LA ORELE PRÂNZULUI:
Lichiditate de aproximativ 11 milioane lei pe BVB
Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de aproximativ 11 milioane lei (2,6 milioane euro).
La orele prânzului, BVB era în urcare. Indicele BET creşte cu 0,42%, ajungând la valoarea de 7.561,05 puncte, iar indicele BET Total Return se majorează cu 0,42%, la 8.616,74 puncte. BET-FI se apreciază cu 0,22%, până la 31.497,13 5 puncte.
Mediafax.ro: Nicolăescu: Viitorul Cod Fiscal ar putea să producă mai mult rău decât bine
Deputatul PNL Eugen Nicolăescu, a declarat, vineri, că decizia preşedintelui Iohannis de a cere reexaminarea Codului Fiscal este legitimă, precizând că PNL a atenţionat că, în condiţii de neperformanţă economică, actul normativ ar putea face mai mult rău decât bine.
Mediafax.ro: Tăriceanu şi Constantin: Codul Fiscal va trece de Parlament, fără modificări de substanţă
“Decizia lui Klaus Iohannis este una pur politică, fără argumente economice. Argumentele invocate sunt de formă, pentru a încerca să explice o decizie luată doar din considerente politice şi pentru un partid politic, PNL”, potrivit unui comunicat de presă al Alianţei Liberalilor şi Democraţilor, semnat de preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin.
Economica.net: Prima Casă “duduie”: creştere de 40% a garanţiilor acordate în prima jumătate din 2015
Aproape 16.000 de români şi-au cumpărat locuinţe prin programul Prima Casă anul acesta, potrivit datelor de la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM).
FNGCIMM a acordat cu 40% mai multe garanţii în prima jumătate din 2015, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut
Economica.net: Efectele reducerii TVA: încasările Carrefour la alimente au scăzut
Retailerul francez Carrefour, primul operator de hipermarketuri din România, a raportat vânzări cu 3 puncte procentuale mai mici, urmare a reducerii TVA la alimente, începând cu 1 iunie. Scăderea a fost contrabalansată de o creştere a vânzărilor pe segmentul non alimentar.
Adevarul.ro: Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: „Arătaţi-mi o ţară în lumea asta care a făcut o reducere aşa mare de TVA fără să aibă probleme“
Ionuţ Dumitru spune că impactul reducerii TVA la alimente la 9% şi al scăderii cotei generale de la 24% la 19% este prea mare FOTO Mediafax Relaxarea fiscală este bună, nimeni nu poate nega asta, însă trebuie să vedem dacă putem face acest lucru în condiţiile bugetare pe care le avem, a declarat, vineri, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. El a completat că, per total, reducerea TVA este „foarte agresivă“ şi că se ridică la 8 puncte procentuale dacă adăugăm şi reducerea TVA la alimente de la 24% la 9%, introdusă în luna iunie a acestui an.
Ziare.com: Grecia primeste un imprumut pe termen scurt. Inclusiv Romania va contribui
Pentru a iesit din impas, Grecia are nevoie de un imprumut pe termen scurt, suma la care va contribui si Romania.
Grecia are nevoie de un sprijin, iar Romania va fi parte din decizia luata la nivel european”, a declarat vineri ministrul de Finante, Eugen Teodorovici.
Ziare.com: Batalia de weekend pe Codul Fiscal: In replica la miscarea lui Iohannis, Guvernul pregateste o surpriza de vara.
Scena politica s-a incins, vineri, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca nu promulga Codul Fiscal in actuala forma si a cerut Parlamentului sa-l reexamineze.
Klaus Iohannis a avertizat ca masurile prevazute “ar genera implicatii majore la nivelul constructiei bugetare pentru anii urmatori din perspectiva obiectivului de mentinere a consolidarii fiscale”, pozitie reiterata si de Cosmin-Stefan Marinescu, consilierul presedintelui pe politici economice si sociale.
Capital.ro: OMV investeşte 42 milioane de euro într-un zăcământ de ţiţei din judeţul Galaţi
OMV Petrom va investi 42 milioane euro pentru redezvoltarea zăcământului de la Independenţa, din judeţul Galaţi, şi va asigura astfel deblocarea de rezerve suplimentare de ţiţei, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă la Galaţi, Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Upstream.
Agerpres.ro: Rovana Plumb: Congresul PSD ar trebui să aibă loc la termen, după alegerile parlamentare
‘Merg ca și până acum pe ideea să continuăm această guvernare, cea mai bună din ultimii 10 ani, în cadrul unei coaliții stabile și solide. Avem nevoie de stabilitate politică. Aceasta este propunerea mea și mesajul meu la Comitetul Executiv. Doar Comitetul Executiv poate stabili data congresului. Cel mai corect cred că ar fi ca acest congres să aibă loc la termen, după alegerile locale și alegerile parlamentare. PSD se pregătește și are toate acțiunile politice puse la punct astfel încât să putem câștiga alegerile locale și cele parlamentare’, a afirmat Rovana Plumb, într-o conferință de presă.
Hotnews.ro: Rovana Plumb: De ce trebuie sa respectam un deficit de 1%, doar pentru ca Basescu a negociat impotriva intereselor Romaniei?
Presedintele interimar al PSD, Rovana Plumb, s-a intrebat de ce trebuie sa fie Romania, alaturi de Germania, singurul stat din Europa care respecta un deficit de 1%, in conditiile in care “limita deficitului, conform tratatelor, este de 3%”
Agerpres.ro: Teodorovici: România poate fi parte la o decizie la nivel european de sprijin financiar pentru Grecia
Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat, vineri, că România “poate fi parte” la o decizie la nivel european de sprijin financiar pentru Grecia, menționând că sunt deja discuții în acest sens.
Întrebat dacă există posibilitatea ca România să participe, inclusiv financiar, la al treilea plan de salvare a Greciei — și dacă s-a discutat acest lucru la nivelul Uniunii Europene — ministrul Finanțelor a spus că sunt astfel de discuții.
evz.ro: S-a redeschis podul de la Şoimuş, care face legătura între autostrada Deva – Sibiu. Calvarul s-a terminat, dar va reveni în toamnă
Vineri la ora 14.00 au fost redate circulaţiei ambele sensuri ale podului peste Mureş de la Şoimuş care face legătura între autostrada Deva – Sibiu, DN 76 (Deva – Oradea) şi DN 7 (Deva – Arad, cu “deviere” de la Săcămaş spre Lugoj şi Timişoara).
Rfi.ro: Ioan Chelaru, vicepreş. Senat: Posibilă sesiune extraordinară pentru Codul Fiscal, în ultima săptămână din august
O sesiune extraordinară a Parlamentului pentru reexaminarea Codului Fiscal e posibilă la sfârşitul lunii august, declară la RFI vicepreşedintele Senatului, Ioan Chelaru (PSD). El spune că retrimiterea documentului în Parlament de către preşedintele Klaus Iohannis este o surpriză.