Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI ECONOMICE - 17 noiembrie 2015

Antena3.ro, preluat de palo.ro, ziarelive.ro, press-mania.ro: Mihai Daraban, președintele CCIR, a participat la Summitul Comun G20 – Business 20

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României a participat la Summitul comun G20 – B20, organizat în Antalya, Turcia, în perioada 14-15 noiembrie. Dl. Mihai Daraban este membru al grupului de lucru Infrastructură și Investiții, din cadrul B20 și a participat la reuniune în calitate de invitat al Preşedintelui Uniunii Camerelor de Comerţ şi Burselor de Mărfuri din Turcia (TOBB) şi actualul Preşedinte B20, dl. Rifat Hisarcıklıoğlu.

             Citeste mai mult…

Eoficial.ro, preluat de valcea24.ro, prahova24.ro, sinaiaexpres.ro:  Președintele CCIR, Mihai Daraban, a participat la Summitul Comun G20 – Business 20

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a participat la Summitul comun G20 – B20, organizat în Antalya, Turcia, în perioada 14-15 noiembrie. Mihai Daraban este membru al grupului de lucru Infrastructură și Investiții, din cadrul B20 și a participat la reuniune în calitate de invitat al Preşedintelui Uniunii Camerelor de Comerţ şi Burselor de Mărfuri din Turcia (TOBB) şi actualul Preşedinte B20, dl. Rifat Hisarcıklıoğlu.

În cadrul grupului de lucru Infrastructură și Investiții au existat trei teme de discuție: elaborarea strategiilor de dezvoltare a infrastructurii naționale în directă proporționalitate cu țintele de creștere economică ale fiecărui stat; îmbunătățirea ecosistemului la nivel investițional și promovarea și protecția investițiilor transfrontaliere. Concluziile și recomandările vor fi transmise către liderii G20, cu scopul de a trasa direcții de acțiune concrete în ceea ce privește strategiile de dezvoltare la nivel mondial.

              Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Comunicat de presă – The Associates

București, 17 noiembrie 2015: AGRIBUSINESS începe sa fie un termen din ce în mai mai consacrat pentru a defini modul de dezvoltare a economiei în zona rurală:

Fermierii români au nevoie de sprijin pentru a deveni competitivi în piața europeană. Fermele românești, fie de familie, fie aparținând unor entități economice de anvergură, sunt cele pe care contăm atunci când calculăm contribuția agriculturii la formarea PIB-ului României.

Regimul fiscal și de reglementare în domeniul agribusiness trebuie să contribuie la dezvoltarea sectorului și să stimuleze formarea de capital brut în spațiul rural românesc.

              Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Comunicat de presă – CNMR

Comunicat de presă În urma analizei aprofundate: CNMR susține Programul de guvernare al Guvernului Cioloș, respectiv acele puncte care corespund cu Planul Național pentru Modernizarea României al CNMR, urmând ca CNMR să monitorizeze atent actualul Guvern și să semnaleze societății eventualele derapaje

Coaliția Națională pentru Modernizarea României (CNMR) susține Programul de guvernare al Guvernului Cioloș, respectiv acele puncte care corespund cu Planul Național pentru Modernizarea României al Coaliției, urmând ca CNMR să monitorizeze atent actualul Guvern și să semnaleze societății eventuale derapaje.

             Citeste mai mult…

Cariereonline.ro: Un sfert de secol pentru Camera de Comerț și Industrie România-Israel

Camera de Comerț și Industrie România Israel (CCIRI) și-a sărbătorit cei 25 de ani de existență în România în cel mai înalt punct al Bucureștiului – Sky  Tower. Evenimentul „25 and sky is the limit” a reunit personalități de seamă atât din România, cât și din Israel.

Printre cei aproximativ 150 de invitați, s-au numărat Excelența Sa, Ambasadorul Statului Israel în România, doamna Tamar Samash, șeful misiunii economice al Ambasadei Israelului în România, domnul Matan Safran, președintele Federației Comunităților Evreiești și, în prezent, deputat în Parlamentul României, domnul Aurel Vainer și președintele fondator al CCIRI, domnul Jose Iacobescu.

                Citeste mai mult…

Desteptarea.ro: „Judetul Bacau dispune de resurse atractive pentru investitori ”

Interviu cu Doru Simovici, presedintele Camerei de Comert si Industrie Bacau

Domnule presedinte, credeti ca judetul Bacau mai are ceva de oferit celor care vor sa dezvolte o afacere aici?

Sigur ca da, un mare plus al judetului Bacau este resursa agricola. Sa nu uitam ca Bacaul dispune de mari suprafete de teren cu potential agricol – peste 58% din suprafata agricola a judetului, un sol nepoluat, fertil, bogat in micro si macroelemente ce asigura o cultura productiva. In plus, culturile de cereale, legume, pomicultura si viticultura sunt domenii în care investitiile pot obtine un randament important, mai ales ca Bacaul este recunoscut pentru potentialul sau în aceste domenii.

               Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Un gălăţean, declarat întreprinzătorul anului 2015 în Italia. Firma lui vinde în Peninsulă, anual, mărfuri româneşti

Răducu Nicodim are 41 de ani (îi va împlini pe 26 noiembrie) şi este fondatorul şi administratorul unei firme din Ravenna (Italia) care face un rulaj de 18 milioane de euro pe an. Nu mai este o surpriză pentru nimeni faptul că în Italia trăieşte o foarte numeroasă comunitate de români. Şi nu vorbim aici despre persoanele plecate pentru un vremelnic loc de muncă, ci despre oamenii care au prins deja rădăcini acolo şi se dovedesc, prin seriozitate şi curaj, adevăraţi ambasadori ai României. Un astfel de exemplu este omul de afaceri Răducu Nicodim (41 ani), gălăţean la origine, care a reuşit să pună, la Ravenna, bazele unei afaceri extraordinare, care are o cifră de afaceri anuală de 18 milioane de euro. Premiat de Camera de Comerţ Poate că aici, în România, n-am fi auzit niciodată de firma Danubiana SRL Ravenna, dacă în urmă cu câteva zile nu s-ar fi întâmplat ceva extraordinar: Camera de Comerţ şi Industrie a României, în cooperare cu Camera de Comerţ şi Industrie a României în Italia (CCIRO Italia) n-ar fi anunţat că a decis să-i premieze pe cei mai importanţi investitori români în Peninsulă.

               Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Anca Dragu Paliu: Cred că situația economică a României nu necesită un ajutor financiar din partea FMI

Situația economică a României nu necesită în acest moment un ajutor financiar din partea Fondului Monetar Internațional (FMI), în condițiile în care instituția oferă asistență tehnică și sprijin financiar în special țărilor aflate în situație economică dificilă, iar după cum am agreat cu toții, nu mai este cazul României, a declarat luni ministrul propus pentru portofoliul Finanțelor, Anca Dragu Paliu, în cadrul audierilor în comisiile reunite de buget-finanțe din Parlament.

              Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Irimescu: România se află aproape de o decizie de infringement pe partea de ecarisare; este conturată o idee de rezolvare

România se află într-o situație gravă în ceea ce privește ecarisarea teritoriului, fiind aproape de o decizie de infrigement din partea Comisiei Europene, a declarat, luni, Achim Irimescu, ministrul propus pentru portofoliul Agriculturii, la audierile din Comisiile de specialitate din Parlament.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Anca Dragu Paliu: Vom continua implementarea măsurilor din CF; vrem să aducem deficitul bugetar sub 3% din PIB

Proiectul de buget trebuie să se realizeze luând în considerare cadrul legal existent și, cu toate măsurile existente, intenționăm să aducem deficitul bugetar undeva la sub 3% din PIB, a declarat luni ministrul propus pentru portofoliul Finanțelor, Anca Dragu Paliu, în cadrul audierilor în comisiile reunite de buget-finanțe din Parlament.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Victor Vlad Grigorescu vrea să convoace Comandamentul de iarnă pentru verificarea asigurării securității aprovizionării

Victor Vlad Grigorescu, propus pentru funcția de ministru al Energiei, a declarat, luni, că printre primele măsuri pe care le va lua ca ministru se află convocarea Comandamentului de Iarnă pentru a verifica dacă sunt asigurate stocurile necesare de gaze naturale, cărbuni și păcură pentru perioada următoare.

* Victor Grigorescu, aviz favorabil din partea Comisiilor Parlamentare de specialitate pentru postul de ministru al Energiei

               Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Dan Costescu: Este vital să se continue procesul de privatizare în cazul CFR Marfă, dar nu cu orice preț

Procesul de privatizare a companiei CFR Marfă trebuie continuat, dar nu cu orice preț, modul în care se va face acest lucru urmând să fie decis după o analiză a situației acesteia, a afirmat, luni, ministrul propus al Transporturilor, Dan Costescu, la audierile din comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului.

              Citeste mai mult…

Agerpres.ro: MFP: Toate extragerile Loteriei bonurilor fiscale s-au desfășurat cu respectarea deplină a prevederilor legale în vigoare

Toate extragerile aferente Loteriei bonurilor fiscale, de la înființare până în prezent, s-au desfășurat cu respectarea deplină a prevederilor legale în vigoare la momentul desfășurării acestora, precum și a principiului transparenței procesului de selectare a bonurilor câștigătoare, iar o eventuală restituire a premiilor acordate nu poate fi pusă în discuție, precizează reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice, într-un comunicat de presă.

              Citeste mai mult...

Agerpres.ro: OPEC vinde petrolul pentru mai puțin de 40 de dolari per baril, o premieră în ultimii șase ani

Prețul mediu pentru petrolul brut vândut de Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a scăzut pentru prima dată după 2009 sub pragul de 40 de dolari per baril, o dovadă a costurilor financiare ale strategiei cartelului de a-și apăra cota de piață, transmite Bloomberg.

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Costescu, despre mandat: Nu am apăsarea de a arăta neapărat ceva; voi urmări linia pe care am mers în toată cariera mea

Ministrul propus pentru portofoliul de la Transporturi, Dan Costescu, a afirmat, luni, după audierile din comisiile parlamentare de specialitate că nu dorește să demonstreze neapărat ceva la finalul mandatului său, ci va asigura continuitatea acestui sistem vital pentru economia țării, va încerca să se achite cât mai bine de îndatoririle sale și va lansa ori va continua acele proiecte care, dintr-un motiv sau altul, nu s-au putut realiza până acum.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Marius Bostan: Procesul de privatizare la Poșta Română ar trebui reluat

Procesul de privatizare la Poșta Română ar trebui reluat, dar trebuie găsită calea pentru că e greu câteodată să găsești investitori, a afirmat, luni, ministrul propus pentru portofoliul Ministerului pentru Societatea Informațională, Marius-Raul Bostan, după audierile din comisiile de specialitate din Parlament.

                 Citeste mai mult…

Agerpres.ro:  Irimescu: Voi cere o situație cât mai precisă a datelor de care dispunem la MADR, fără minciuni

Ministrul propus pentru portofoliul de la Agricultură, Achim Irimescu, va solicita, după învestire, o situație cât mai precisă, “fără minciuni”, a datelor de care dispune instituția pe care o va conduce, pentru a vedea care sunt problemele și cum pot fi rezolvate.

              Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Aura Carmen Răducu, aviz favorabil pentru funcția de ministru al Fondurilor Europene

Aura Carmen Răducu, propusă pentru funcția de ministru al Fondurilor Europene, a primit luni aviz favorabil în comisiile reunite de specialitate din Parlament.

“Ca priorități imediate — bugetul — deci trebuie să terminăm cât mai repede bugetul pentru anul viitor, încheierea programului 2007 — 2013 până în decembrie și pe urmă efectuarea actelor și găsirea de soluții pentru creșterea gradului de absorbție, după aceea acreditarea sistemului. O etapă foarte importantă este acreditarea sistemului de gestionare. S-au făcut deja niște pași și urmează să-i finalizăm. Nu sunt multe țări care și-au acreditat, încă, sistemul. Mi-aș dori foarte mult să reușesc în această perioadă o simplificare a procedurilor. Este un lucru pe care mi l-am dorit și nu știam că viața o să îmi dea să mă ocup de el. Mi-aș dori să iau pas cu pas din aceste proceduri pentru a le simplifica“, a spus Răducu, în cadrul audierilor din Parlament.

             Citeste mai mult…

Profit.ro: EXCLUSIV Fostul Guvern a negociat cu FMI un impozit suplimentar de 35% pe profiturile petroliștilor

Guvernul Ponta a negociat cu Fondul Monetar Internațional (FMI) introducerea unui nou impozit, în cotă de 35%, pe profitul înregistrat de companiile de petrol și gaze strict din activitățile upstream ale acestora, de producție de hidrocarburi, afirmă surse ministeriale implicate în negocieri, care confirmă informații publicate anterior de Profit.ro.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: PTIR: Programul Guvernului Cioloș nu include niciun obiectiv privind IMM-urile, turismul sau tineretul

Programul Guvernului Cioloș nu include niciun obiectiv privind IMM-urile, turismul sau tineretul, iar acțiunile planificate ating doar aspecte tangențiale, însă nu strict legate de ceea ce înseamnă prioritățile naționale: creșterea numărului de IMM-uri și crearea de noi locuri de muncă, cu accent în rândul tinerilor, consideră Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR).

           Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat un împrumut de 248 de milioane de lei pentru RADET

Primăria Capitalei va cere un împrumut de 248 milioane de lei de la Ministerul de Finanţe, care ar urma să fie alocaţi pentru cheltuielile curente privind asigurarea furnizării energiei termice în sezonul rece, consilierii generali aprobând luni proiectul.

           Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Ministrul propus al Agriculturii vrea să înregistreze “kurtos kolac” ca produs tradiţional românesc

Ministrul propus al Agriculturii, Achim Irimescu, vrea să înregistreze “kurtos kolac” ca produs tradiţional românesc, dar şi salamul de Sibiu, telemeaua de Ibăneşti şi peştele Novac Afumat.

Ministrul propus al Agriculturii vrea să înregistreze “kurtos kolac” ca produs tradiţional românesc

“Am vorbit în acest sens (în ceea ce priveşte kurtos kolac – ul, n.r.) cu oficialii din Ungaria şi am stabilit de comun acord că este produs românesc, dar nu am găsit până acum o asociaţie care să-l promoveze”, a afirmat Irimescu la audierile comisiilor parlamentare pentru Agricultură.

           Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Costin Borc, propus ministru al Economiei, a primit aviz favorabil în comisii

Costin Grigore Borc, propus ministru al Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, a primit aviz pozitiv din partea celor cinci comisii parlamentare care l-au audiat luni, cu 44 voturi “pentru” şi 0 voturi “împotrivă”, parlamentarii ALDE abţinându-se de la vot.

Ministrul desemnat a afirmat la audieri că lipseşte o strategie a mineritului şi că România are nevoie de reindustrializare.

          Citeste mai mult…

Bursa.ro: PROGRAMUL DE GUVERNARE

Cioloş vrea să înfiinţeze un fond naţional de investiţii

Pârvan: “Un fond strategic de investiţii ar putea să fie finanţat prin titluri de stat acordate exclusiv populaţiei României, pe 10-15 ani, cu o dobândă anuală de 4%”

Înfiinţarea unui fond naţional de investiţii reprezintă una dintre măsurile prevăzute în Programul de guvernare al Executivului Cioloş pentru crearea resurselor de dezvoltare, alături de stimularea investiţiilor străine în domenii de vârf, realizarea unei bănci naţionale de dezvoltare, atragerea de fonduri europene, dezvoltarea pieţei de capital, exploatarea resurselor naturale într-o manieră profitabilă si sustenabilă.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: LEGEA IRIGAŢIILOR – PUBLICATĂ, SĂPTĂMÂNA TRECUTĂ, ÎN MONITORUL OFICIAL

Reabilitarea sistemului de irigaţii – în Programul de Guvernare al lui Cioloş

Reabilitarea şi dezvoltarea sistemelor de irigaţii apare ca obiectiv în planul investiţional pe zece ani cuprins în Programul de Guvernare al noului Executiv.

Recent, Legea irigaţiilor (269/2015) a fost promulgată de preşedintele ţării, fiind publicată în Monitorul Oficial, săptămâna trecută.

Printre altele, noua legislaţie din domeniu aprobă realizarea unor investiţii de peste un miliard de euro pentru sistemul irigaţiilor, în perioada 2016-2020.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB

Prime Transaction: “Săptămâna a început prost pentru bursa locală”

Majoritatea indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au înregistrat, în şedinţa de tranzacţionare de ieri, “scăderi mari”, pe fondul unei lichidităţi de 7,09 milioane de euro (peste 31,46 milioane lei), potrivit raportului zilnic al companiei de brokeraj Prime Transaction.

Conform sursei, “cel mai afectat a fost indicele companiilor energetive, BET-NG, cu un minus de 2,15%, după scăderi de 3,62% la Romgaz (SNG) şi 3,52% la OMV Petrom (SNP)”.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: SIBEX

Relansarea derivatelor pe acţiuni româneşti nu i-a entuziasmat pe jucătorii futures

La Sibex, debutul celei de-a treia săptămâni din noiembrie a readus la tranzacţionare derivatele pe acţiuni autohtone pe care bursa sibiană le sus¬pendase începând din luna august anul curent. Participanţii la piaţă au asfel din nou posibilitatea de a aplica strategii pe contractele ce au ca active suport acţiunile celor 5 SIF-uri, acţiunile Electrica, Romgaz, Nuclearelectrica, BRD Group Societe Generale, Banca Transilvania, BVB, Fondul Proprietatea, Petrom, Transelectrica şi Transgaz. Conform unui comunicat de pe pagina web a bursei, toate produsele relansate au fost reproiectate, cu scopul de a corespunde mai bine aşteptărilor investitorilor. “Reproiectarea produselor actuale are drept scop omogenizarea şi simplificarea specificaţiilor acestora, pentru a asigura astfel o mai bună înţelegere a funcţionarii produselor şi un acces la piaţă mai facil.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: “Piraeus Bank” vrea 1,34 miliarde euro de la investitorii privaţi

Grupul bancar elen “Piraeus Bank” SA a obţinut, recent, aprobarea acţionarilor pentru planul de acoperire a necesarului de capital relevat de testele de stres derulate de Banca Centrală Europeană (BCE).

BCE arată că necesarul de capital al băncilor din Grecia se ridică la 14,4 miliarde de euro, conform unui scenariu negativ, respectiv la 4,4 miliarde euro, potrivit scenariului de bază.

              Citeste mai mult…

Economica.net: Hidroelectrica marchează un profit de 1 miliard de lei, la 10 luni 2015. Trading-ul de energie a crescut de 9 ori

Rezultatele mai slabe din ultimele luni în producţia de energia s-au compensat cu rezultatele din trading: cumpărarea de energie ieftină şi vânzarea ei mai scump.

Producătorul de energie deţinut de stat Hidroelectrica a realizat un profit brut de 970 de milioane de lei, în primele 10 luni ale acestui an. La nouă luni, profitul era de 875 de milioane de lei, iar la şase luni, de 725 de milioane de lei. Informaţia a fost furnizată de administratorul judiciar al companiei, Remus Borza.

              Citeste mai mult…

economica.net: Dumitraşcu: RADET încasează bani legal. Am solicitat licenţa la ANRSC, dar există un cerc vicios

RADET încasează bani legal, a precizat luni preşedintele Consiliului de Administraţie al Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice, Gabriel Dumitraşcu, în contextul în care instituţia nu mai are autorizaţie de la ANRSC să funcţioneze.

Întrebat de jurnalişti, luni, după şedinţa CGMB, dacă RADET încasează bani ilegal, acesta a răspuns negativ. ‘Legea prevede şi nişte măsuri tranzitorii – ce se întâmplă când – pentru că până la urmă termoficarea este un serviciu de utilitate publică şi aşa trebuie privite lucrurile. Am scris ANRSC-ului în urmă cu vreo patru, cinci luni, atunci când am primit înştiinţarea de la dânşii, care sunt motivele pentru care nu ne pot emite o nouă licenţă şi le-am cerut să ne spună care sunt condiţiile de a funcţiona într-un regim tranzitoriu, având în vedere caracterul de utilitate publică al serviciului, dar în esenţă starea de astăzi în care se află RADET-ul este datorată unor decizii amânate, neluate la timp sau luate neprofesionist de-a lungul ultimilor 25 de ani’, a explicat Dumitraşcu.

             Citeste mai mult…

Capital.ro: Petrolul se apropie de 40 de dolari barilul şi adânceşte pesimismul investitorilor. Ultimele evoluţii

Fondurile speculative au devenit şi mai pesimiste în privinţa petrolului, în timp ce preţurile ajung la 40 de dolari barilul pentru prima dată din luna august, scrie Bloomberg.

Stocurilor de petrol în țările dezvoltate s-au extins la un nivel record de aproape 3 miliarde de barili, din cauza livrărilor masive din OPEC și producătorii non-OPEC, a anunţat Agenția Internațională pentru Energie într-un raport.

            Citeste mai mult…

Capital.ro: Băncile comerciale simt din nou gustul profitului

Sistemul bancar revine pe profit anul acesta,iar faptul este vizibil după rezultatele primelor trei bănci din sistem în primele nouă luni ale anului, când au adunat un total de 3,58 miliarde lei.

Profitul sistemului bancar a ajuns la 2,3 miliarde lei în primele opt luni, conform datelor BNR. Băncile, în marea lor majoritate, par a avea un an bun în 2015, cu o ușoară revenire a creditării și într-o perioadă în care nu au mai fost nevoite să provizioneze împrumuturi neperformante.

           Citeste mai mult…

Capital.ro: Raiffeisen ar putea fuziona cu două dintre firmele mamă

Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International AG, prezent şi pe piaţa din România, analizează o posibilă fuziune cu două din firmele mamă în următoare luni, în ideea de simplificării structurii grupului bancar cooperatist austriac şi reducerii presiunilor asupra capitalului, au declarat luni pentru Bloomberg mai multe surse din apropierea acestui dosar.

Cel mai mare acţionar la Raiffeisen Bank International, care are o capitalizare de piaţă de aproximativ patru miliarde de euro, este grupul Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG, RZB. La rândul său 34,7% din acţiunile RZB sunt deţinute de banca regională RLB Niederösterreich, urmat de banca regională RLB Steiermark cu 14,7% din acţiunile RZB şi banca regională RLB Oberoesterreich, cu o participaţie de 14,6%.

             Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Cele mai avantajoase depozite în lei. Ce dobânzi oferă băncile pentru economiile românilor

Cei care vor să constituie un depozit trebuie să aibă în vedere şi comisioanele, nu numai nivelul dobânzii

Nivelul bonificaţiilor oferite de bănci la depozitele în moneda naţională su scăzut simţitor în ultimul an, astfel că cele mai mari dobânzi sunt de 3% pe an, acordate în cazul economiilor constituite pe o perioadă de 12 luni. Depozitele bancare în lei nu mai sunt la fel de atractive ca acum câţiva ani, având în vedere trendul descendent pe care au intrat dobânzile, iar o analiză mai atentă a ofertelor băncilor relevă că sunt situaţii în care deponentul poate ajunge la scadenţă cu mai puţini bani decât a depus, iar asta din cauza comisioanelor ce nu trebuie ignorate.

            Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Cât costă să faci o fermă de vaci

Sunt mulţi care vor să înceapă o afacere în agricultură şi se întreabă şi cât costă să faci o fermă de vaci. Iată care sunt avantajele şi dezavantajele unei astfel de afaceri în agricultură. Cei mai mulţi fermieri îţi vor spune că nu te costă foarte mult să faci o fermă de vaci, dar îţi vor preciza că nu e o afacere în agricultură foarte profitabilă. Însă, de fapt, înainte să vă întrebaţi cât costă să faci o fermă de vaci ar fi mai bine să vă gândiţi cum valorificaţi producţia de lapte şi unde vindeţi brânzeturile, dacă aveţi de gând să faceţi şi procesare.

           Citeste mai mult…

Evz.ro: Victor Ponta trage un semnal de alarmă: Noul Guvern ar putea distruge toate realizările noastre și potențialul de creștere în viitor

Fostul premier Victor Ponta îl avertizează pe Dacian Cioloș că ar putea distruge tot ce a construit guvernul său, spunând că noul Guvern trebuie să înțeleagă că “ideea de a avea în 2016 un deficit conform MTO de 1 – 1,5% va distruge toate realizările noastre economice și potențialul de creștere în viitor!”.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: În focul audierilor. Noul guvern promite că va păstra reducerile de taxe angajate de fostul executiv şi că „va renegocia“ deficitul cu Bruxellesul

Guvernul Cioloş va aplica Codul fiscal, care prevede reducerea TVA de la 24% la 20%, va menţine majorările salariale deja decise – acesta este cel mai important angajament exprimat ieri de viitorul titular al Ministerului Finanţelor Anca Dragu Paliu luat în timpul audierilor din Parlament.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: OPINIE DRAGOŞ DRAGOTEANU

Privită „macro“, România e de vis, însă pentru antreprenori asta nu înseamnă nimic!

Câţi oameni de afaceri din categoria IMM ştiu economie sau au studii economice? Foarte puţini, cred eu. Câţi antreprenori serioşi beneficiază direct de aşa-zisa macrostabilitate economică?

Pentru că citesc şi apreciez profesionalismul editorialelor dvs., îmi permit să vă prezint şi un alt punct de vedere, vizavi de editorialul publicat duminică 15 noiembrie (Niciun Guvern nu a primit pe mână o situaţie macro atât de bună. Întrebarea este dacă Cioloş şi miniştrii tehnocraţi ştiu cum să oprească degradarea lentă a jumătate din economie şi să învioreze firmele româneşti secătuite de criză, proiecte unde Ponta a eşuat). Tot ceea ce aţi scris este corect. În schimb, cifrele nu ne ajută, cel puţin momentan, deoarece există şi o altă perspectivă, mult mai realistă şi mai tristă, din care lucrurile se văd cu totul altfel. Este vorba despre „mărunţişurile“ cotidiene cu care antreprenorii se ciocnesc zi de zi şi care fac această panoramă „macro“ despre care vorbiţi să pară o glumă tristă.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: STK Emergent a marcat un profit de 6,7 mil. lei din tranzacţionare

Fondul închis de investiţii STK Emergent (STK), listat la bursa din Bucureşti, a încheiat primele nouă luni ale anului cu venituri totale de 19,7 mi­lioane de lei, de aproape 20 de ori mai mari decât încasările din acelaşi interval al anului trecut, însă reeva­luarea investiţiilor imo­biliare din portofoliu i-a adus o pierdere de 3,2 milioane de lei.

Profitul din vânzarea de acţiuni din portofoliu, calculat ca diferenţă dintre ve­niturile încasate şi cheltuielile efectuate, a fost de 6,7 milioane de lei în primele nouă luni ale anului. Spre comparaţie, în 2014 fondul a marcat un rezultat net din vânzările de acţiuni de 44.000 de lei.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: FISCALITATE

Guvernul propune renegocierea ţintelor de deficit bugetar. Ionuţ Dumitru, Consiliul Fiscal: Va fi greu de obţinut

Guvernul Cioloş anunţă în pro­gramul de guvernare dat ieri publicităţii că va trece la „rene­gocierea MTO-ului (Medium Term Objective – obiectivul pe termen mediu, n.red.) cu menţinerea unui nivel sustenabil al datoriei publice în PIB“, ceea ce înseamnă o renegociere a ţintelor de deficit bugetar.

Aceasta ar însemna  că noul guvern îşi asumă Codul fiscal adoptat de guvernul Ponta care a fost adoptat de Parlament şi care presupune, ca urmare a scăderii TVA de la 24% la 20%, o creştere a deficitului bugetar până la circa 2,5% din PIB.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: ENERGIE

Strategia energetică finalizată şi un management performant în companii

Programul de guvernare nu face referire la continuarea pro­gramului de listări şi mai ales la situaţia insolvenţei Hidroelectrica, la problemele care ţin de reor­ga­nizarea sectorului minier sau de restruc­turarea din domeniul nu­clear.

Nu este clar dacă România va relua ideea formării unei companii energetice integrate astfel încât să elimine concurenţa distorsionată dintre producători cu structuri complet diferite de costuri, situaţie unică la nivel european. Nici ener­gia termică nu apare ca un subiect important pe agenda nou­lui gu­vern, în contextul în care se pre­cizează că doar se va evalua înde­plinirea obligaţiilor pentru aprovi­zio­narea cu energie în iarna 2015-2016. „Finalizarea energiei ener­ge­tică şi clarificarea unor teme precum marile proiecte energetice cum ar fi reactoarele 3 şi 4 de la Cer­navodă sau hidrocentrala Tarniţa, precum şi continuarea instituirii guvernanţei corporative în companiile din domeniu, cred şi eu că sunt priorităţile. Ar mai fi şi clarificarea poziţiei faţă de rege­nerabile“, spune Cristian Secoşan, director general al Romelectro, unul dintre cei mai mari contrac­tori pentru proiectele energetice din România.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: AGRICULTURĂ

Creşterea performanţei sectorului agroalimentar

Achim Irimescu, ministrul pro­pus pentru a prelua porto­foliul de la Agricultură, a declarat ieri că va pune accentul în mandatul său pe dezvoltarea sistemului de irigaţii, pentru care este nevoie de o „abordare complexă“.

În cadrul audierilor în comisia din Parlament, Achim Irimescu a vorbit despre absorbţia fondurilor europene în agricultură şi despre procentul mai redus al pro­gramului operaţional pentru pescuit.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: FONDURI EUROPENE

Fondurile UE, capitol caracterizat mereu de „blocaj“, „lacune“ şi „urgenţă“

Dan Barna, fondator şi partener al firmei de consultanţă în fonduri europene Structural Consulting Group, spune că o prioritate a noului ministru al Fondurilor Europene trebuie să fie realizarea cu „super viteză“ a plăţilor întârziate către beneficiarii de fonduri europene, blocaj lăsat „moştenire“ de fosta guvernare.

„Există întârzieri de peste o lună la autorităţile de management şi la organismele intermediare, iar acestea pot conduce la executări silite şi la împingerea beneficiarilor către faliment. Să nu uităm că până la 31 decembrie (data la care se pot face ultimele plăţi din exerciţiul financiar 2007- 2013 – n.red.) mai sunt câteva zile, iar ca să mai putem vorbi de noi lansări de succes ale liniilor de finanţare viitoare trebuie mai întâi ca beneficiarii să îşi finalizeze decent proiectele actuale şi nu prin tribunale“, a spus Dan Barna, a cărui companie administrează portalul Fonduri- structurale.ro.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: TRANSPORTURI ŞI INFRASTRUCTURĂ

Niciun cuvânt despre autostrăzi în planul de guvernare. „Trebuie asumat Master Planul“

Sectorul de transport şi infra­structură are alocat în programul de guvernare al premierului desemnat Dacian Cioloş doar o frază, care pune în evidenţă „valorificarea poziţiei geografice a României şi transformarea ţării într-un nod logistic regional“.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Grupurile de finanţare alternativă fură mâncarea băncilor

Sunt operaţiunile bancare pe cale de a fi „uberizate“? Creditarea persoanelor fizice şi a companiilor reprezintă partea centrală a operaţiunilor pe care le desfăşoară băncile.

Însă avansul rapid al creditorilor alternativi, cum ar fi platformele peer-to-peer, alimentează previziunile conform cărora băncile vor pierde din cota de piaţă aşa cum pierd companiile tradiţionale de taximetrie din cauza Uber, scrie Financial Times.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Industria europeană a oţelului „trebuie înjumătăţită pentru a supravieţui“

Dimensiunile actuale ale industriei europene a oţelului va trebui reduse la jumătate în următorii 15 ani pentru ca sectorul să devină sustenabil, a avertizat preşedintele Asociaţiei Mondiale a Oţelului, Wolfgang Eder, citat de The Telegraph.

În urma acestei reduceri, presiunile vor creşte si mai mult asupra angajaţilor şi companiilor din sector, dar industria în sine va avea şanse de supravieţuire.

Wolfgang Eder a afirmat că declinul este „inevitabil“ în actualul context mondial. „Problema în Europa este legată de supracapacitate“, a spus Eder. Potrivit acestuia, capacitatea de producţie din Europa trebuie să scadă cu aproximativ jumătate în următorii 15 ani. „Trebuie să reducem capacitatea ca precondiţie a creării unei baze solide pe termen lung“.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Subscrierile Carpatica Asig s-au restrâns cu 9%, la 393 mil. lei în septembrie

Carpatica Asig, companie aflată în procedură de redresare financiară, a vândut poliţe de asigurări în valoare de 393 milioane de lei în intervalul ianuarie-septembrie al acestui an, în scădere cu circa 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe de altă parte, despăgubirile achitate au avansat cu 11% şi au totalizat 284 milioane de lei.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: O companie din India pariază 150 milioane de dolari pe agricultura românească

Compania IBS Synergies, din India, vrea să investească 150 de milioane de dolari în domeniul avicol din România, pentru un proiect integrat dezvoltat de la zero, care va include printre altele un incubator, o unitate de procesare a furajelor şi un abator. Preşedintele companiei, A.S. Bindra, s-a aflat luni în România şi i-a prezentat proiectul secretarului de stat al Departamentului pentru Investiţii Străine şi Parteneriat Public-Privat, Alexandru Năstase. Investiţia ar urma să ducă la înfiinţarea a peste 500 de locuri de muncă. IBS Synergies este una dintre cele mai mari companii din India cu operaţiuni de import-export şi dezvoltare de proiecte, fiind parte a grupului IBS. Operaţiunile IBS includ comerţul global şi soluţii comerciale şi tehnice.

             Citeste mai mult…

Digi24.ro: China a devenit a doua piață de export pentru vinurile românești

Soiurile de vin românesc precum feteasca neagră sau feteasca regală sunt tot mai apreciate în China. Cum asiaticii nu au o istorie în producţia de vin, iar obiceiurile lor de consum devin tot mai apropiate de cele occidentale, vinul nostru este din ce în ce mai căutat. Este un vin de calitate, iar preţul nu este la fel de piperat precum cel al vinului franţuzesc. China a devenit, astfel, a doua piaţă de export pentru vinurile româneşti, după Uniunea Europeană.

Cu aproape 200.000 de hectare cultivate cu viţă de vie, România a ajuns pe locul 6 în topul ţărilor producătoare de vin. Industria a fost influenţată puternic de soiurile nobile aduse din Franţa sau Italia, precum Pinot Noir sau Cabernet Sauvignon.

               Citeste mai mult…

Digi24.ro: ANALIZĂ Business Club. Proiectul de guvernare – document de 13 pagini, fără termene, dar cu idei creionate 

Câteva vorbe ale premierului desemnat despre cum se vor desfăşura lucrurile în ziua în care a început în Parlament audierea miniştrilor propuşi. Şi în ziua în care a apărut şi programul de guvernare. Un document de 13 pagini poate prea vag pentru unii, fără termene, doar cu idei creionate. Dar aşa cum a spus Dacian Cioloş vremea detaliilor va fi peste o lună. Se pot invoca timpul scurt, negocierile cu partidele şi intenţia de a nu deranja în condiţiile în care este un guvern foarte fragil, ce poate pica la prima moţiune de cenzură. E un guvern care va trebui să-şi negocieze soarta la fiecare pas, la fiecare măsură şi multe din cererile de reformă se vor lovi de reticenţa sau chiar refuzul de schimbare.

              Citeste mai mult…

Ziare.com: Fonduri europene, cu Octavian Serban: Cum iei finantare nerambursabila pentru agricultura

Aceasta rubrica saptamanala este conceputa pentru a oferi informatii relevante solicitantilor, consultantilor si functionarilor implicati in procesul de absorbtie a fondurilor europene.

Scopul acestui demers este de a crea o punte intre finantarile nerambursabile alocate de Uniunea Europeana pentru Romania, si acoperirea nevoilor la nivel local, regional si national.

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Zoltan Nagy (ANRE): Gradul de ocupare a terenurilor agricole prin fotovoltaice este redus, de 2.500-3.000 hectare

Gradul de ocupare a terenurilor agricole din România prin fotovoltaice este redus, de cel mult 2.500 – 3.000 hectare, a declarat, marți, pentru AGERPRES, Zoltan Nagy, membru în Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

           Citeste mai mult…

Ziare.com: Ce vor oamenii de afaceri de la Guvernul Ciolos si ce riscuri exista

Guvernul Dacian Ciolos se afla la un pas de a-si intra in drepturi, avand in vedere ca marti va fi supus la vot in Parlament, insa ce isi doresc oamenii de afaceri si economistii de la acest Cabinet?

“Urmeaza un an electoral, asa ca nu credem ca se vor lua multe masuri de natura economica. Trebuie actionat rapid si ferm pe tema utilizarii fondurilor europene si a investitiilor publice de maxima urgenta (cum ar fi autostrada Pitesti-Sibiu).

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: FAŢĂ DE PERIOADA SIMILARĂ A ANULUI TRECUT,

Fondurile de pensii şi-au crescut activele cu 30% în primele nouă luni

Activele fondurilor de pensii private au crescut în primele nouă luni cu circa 29,37% faţă de anul trecut, la 24,27 miliarde lei (5,5 miliarde euro), având o pondere în PIB de 3,46%, comparativ cu 2,81%, din care pensiile private obligatorii au cumulat 23,07 miliarde lei (5,22 miliarde euro), arată un comunicat al ASF trimis redacţiei.

Faţă de sfârşitul anului trecut, activele s-au majorat cu 20,35%. Ponderea acestora în PIB era de 3,03% în decembrie 2014.

              Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB a deschis în urcare şedinţa de azi

BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, cobora cu 0,18%, fiind cotat la 30.756,71 puncte.

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au deschis în urcare cu 0,49% la preţul de 0,82 lei/unitate.

            Citeste mai mult…

Economica.net: Nobel Oil va deschide în 19 noiembrie prima sa benzinărie din România, la Iaşi

Compania petrolieră Nobel Oil va deschide, pe 19 noiembrie, prima sa benzinărie din România, la Iaşi, a declarat, luni, Michael Wring, şeful Nobel Oil Services UK Ltd, pentru agenţia azeră de presă Trend.

În prezent, activitatea Nobel Oil se concentrează pe şapte domenii, unul dintre ele fiind vânzarea de produse petroliere.

              Citeste mai mult…

Jurnalul.ro: Procedura de deficit excesiv aşteaptă după colţ

În ultimele săptămâni bugetul de stat a fost luat cu asalt de politicieni. În fuga lor după imaginea, aceştia au renunţat la orice strategie fiscală şi au început să împartă majorări salariale în stânga şi dreapta. Ultimele creşteri adoptate de fostul guvern Ponta, cu largul concurs al opoziţiei, ar urma să scoată anul viitor din buget 5,5 miliarde de lei.

           Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor