Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI ECONOMICE - 18 decembrie 2015

Juridice.ro, preluat de avocatul-online.ro, actualitati.net pescurt.ro: Noua conducere a Curții de Arbitraj

In sedinta Colegiului Camerei de Comert si Industrie a Romaniei din data de 10 decembrie 2015 a fost aprobata cu unanimitate de voturi noua componenta a Colegiului Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei. Noua componenta a Colegiului este urmatoarea:

               Citeste mai mult… 

Hotnews.ro: UPDATE Patronate si ONG-uri ameninta Guvernul cu procese colective, pentru platile din POSDRU

Situatie exploziva la Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resursalor Umane 2007-2013: Coniliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNPIMMR), Camera de Comert si Industrie a Romaniei impreuna cu o serie intreaga de organizatii non-guvernamentale care au derulat proiecte POSDRU ameninta  Guvernul cu procese colective, plangandu-se ca autoritatile nu le mai ramburseaza cheltuielile efecuate in proiecte.

UPDATE. Blocul National Sindical, care figureaza la finalul scrisorii, printre semnatari, a declarat ulterior, pentru HotNews, ca nu a semnat si ca nu sustine demersul beneficiarilor POSDRU la premierul Ciolos si ministrul fondurilor europene, Aura Raducu.

              Citeste mai mult… 

Amosnews.ro: Scrisoare deschisă către MFE adresată de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România

Prezentăm scrisoarea deschisa adresata Ministerului Fondurilor Europene semnata de catre 18 entitati implicate activ in implementarea de proiecte din fonduri europene referitoare la impactul neplatii cererilor de rambursare asupra beneficiarilor de proiecte cu finantare POSDRU 2007-2013 si asupra gradului de absorbtie a fondurilor europene

            Citeste mai mult… 

Curierulnational.ro : Patronatele și sindicatele vor da în judecată AM POSDRU dacă nu-și recuperează cheltuielile cu proiectele

GIR, CNIPMMR, PTIR, BNS și multe alte organizații au trimis o scrisoare deschisă premierului Dacian Cioloș, ministrului Fondurilor Europene Aura Carmen Răducu și directorului AM POSDRU Vladimir Rovințescu, prin care reclamă neplata cererilor de  rambursare asupra beneficiarilor de proiecte cu finanțare POSDRU 2007-2013 și gradul de absorbție a fondurilor europene

             Citeste mai mult… 

Romanian.cri.cn: Vinul românesc a curs în tornadă la Beijing

Vinul a fost, dintotdeauna, atât la români, cât şi la alte popoare, părtaş la suferinţele şi bucuriile oamenilor, a fost un simbol al prieteniei, al înţelegerii, al bucuriei şi o sursă nesecată de inspiraţie pentru poeţi, scriitori şi compozitori. Un liant al prieteniei a fost şi la evenimentul organizat de Institutul Cultural Român de la Beijing împreună cu reprezentanţa Camerei de Comerţ şi Industrie a României la Beijing, unde invitaţii au descoperit lumea miraculoasă a vinurilor româneşti şi moldoveneşti şi au simţit gustul şi aroma băuturii zeilor. Directorul institutului, Constantin Lupeanu a dat tonul începerii petrecerii. „Bună seara, bine aţi venit, îi salutăm pe prietenii chinezi şi români şi pe prietenii străini invitaţi la sediul Institutului Cultural Român din Beijing. Întâi vom asculta câteva cuvinte despre vinul românesc, iar apoi vom bea, fiecare după capacităţi.”

            Citeste mai mult… 

Debanat.ro: CCIAT a incheiat un nou proiect! Zeci de persoane din grupuri vulnerabile au de acum locuri de munca

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a reușit să încheie cu succes încă un proiect. Este vorba despre o adevărată premieră pentru CCIAT, având în vedere că de data aceasta s-a pus accentul pe economia socială. Proiectul s-a adresat persoanelor din mediile vulnerabile care au fost ajutate să-și găsească locuri de muncă, au beneficiat de consiliere și nu numai.

              Citeste mai mult… 

Timponline.ro: ”Ambasadorii județului” au primit trofeele. Ce au spus cetățenii de onoare

În cadrul unei ceremonii organizate de Consiliul Județean la Hotel Metropolis, directorul RAAL Paul Ilieș, plt. adj. Vasile Zbâncă, prof. univ. dr. Pompei Cocean, omul de afaceri Emanoil Viciu, marea campioană Gabriela Szabo și artistul plastic Miron Duca au primit diplomele și trofeele cuvenite cetățenilor de onoare ai județului Bistrița-Năsăud: câte o statuetă, replică după sculptura ”Cariatidă” a lui Grigore Bradea. La festivitate au participat conducerea județului, primari, șefi de instituții, consilieri județeni.

              Citeste mai mult… 

Mesagerul.ro: Radu Vasile Pop, un finanţist modern

Joi după-amiază, la Casa Cărţii N. Steinhardt din Bistriţa a fost prezentă elita din instituţiile financiare şi economice ale judeţului. Întâlnirea a fost provocată de Radu Vasile Pop, doctor în ştiinţe economice, pentru a prezenta două cărţi noi la care a contribuit, în colaborare cu dr. Nicolae Grigorie-Lăcriţa, specialist în domeniu. Este vorba despre „Probleme şi soluţii din practica fiscală” (Ed. Tribuna Economică, Bucureşti, 2015) şi „Totul despre amortizarea contabilă şi fiscală” (Ed. C.H. Beck, Bucureşti, 2015).

              Citeste mai mult… 

Jurnaluldearges.ro: ASOCIAŢIA OAMENILOR DE AFACERI ARGEŞ A MARCAT 12 ANI DE EXISTENŢĂ

Vinerea trecută a avut loc la Ramada Piteşti întâlnirea anuală a membrilor Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Argeş. Cu această ocazie a fost marcată împlinirea a 12 ani de existenţă a Asociaţiei şi a avut loc și o petrecere de sfârșit de an. Conducerea AOA a decernat premii pentru cei mai merituoşi membri, iar programul serii a mai inclus o prezentare de modă a creatoarei Oana Roman şi un spectacol asigurat de formaţia „De la Fun”. În cadrul Galei AOA Argeş a fost prezentat şi cazul lui Alexandru Flavian Crăciun, de 28 de ani, membru al echipei paralimpice a României la tenis de câmp.

            Citeste mai mult… 

Agerpres.ro: ‘Târg de Crăciun’ în curtea Ministerului Agriculturii, în acest weekend

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va găzdui “Târgul de Crăciun’ în perioada 18 – 20 decembrie, eveniment în cadrul căruia vizitatorii vor putea găsi produse alimentare de calitate, cum sunt cele tradiționale atestate sau cele realizate după rețete consacrate, a anunțat, miercuri, ministerul de resort.

            Citeste mai mult… 

Agerpres.ro: Ministerul Agriculturii pregătește un act normativ pentru compensații de 11 milioane euro în sectorul laptelui și cărnii de porc

Ministerul Agriculturii pregătește un proiect de hotărâre de guvern pentru distribuirea de ajutoare în valoare de peste 11 milioane de euro pentru sectoarele de lapte și de carne de porc afectate de criză, a anunțat, joi, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, în cadrul unei conferințe de presă.

            Citeste mai mult… 

Agerpres.ro: Ministerul Agriculturii pregătește legislația pentru “produsul montan”

Ministerul Agriculturii pregătește legislația pentru a introduce calitatea facultativă “produs montan”, a anunțat, joi, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, în cadrul unei conferințe de presă.

“Se află în elaborare, în cadrul grupului de lucru de specialiști, o hotărâre privind stabilirea cadrului instituțional a unor măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului european în ceea ce privește mențiunea de calitate facultativă “produs montan” și un ordin pentru verificarea, atestarea, înregistrarea dreptului de utilizare a mențiunii de calitate facultativă produs montan”, a declarat Achim Irimescu.

              Citeste mai mult… 

Agerpres.ro: Constantinescu (ASF): Controalele la societățile de asigurare cu privire la RCA vor fi finalizate până la sfârșitul anului

Controalele desfășurate la societățile de asigurare pentru verificarea cauzelor care au determinat scumpirea polițelor RCA vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an, a anunțat joi, la Palatul Victoria, prim-vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară, Cornel Coca Constantinescu, care a participat la întâlnirea cu reprezentanții transportatorilor și membrii ai Executivului.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, remis AGERPRES, vicepremierul Vasile Dâncu, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a solicitat ASF să prezinte un raport după finalizarea controalelor desfășurate la societățile de asigurări și să continue, într-un ritm mai accelerat, discuțiile cu reprezentanții transportatorilor.

             Citeste mai mult… 

Mediafax.ro: Klaus Iohannis va cere astăzi Parlamentului REEXAMINAREA legii dării în plată. Care sunt nemulţumirile preşedintelui

Preşedintele Klaus Iohannis va cere astăzi Parlamentului reexaminarea legii privind stingerea creanţelor prin darea în plată a bunurilor ipotecate, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Klaus Iohannis va cere vineri Parlamentului REEXAMINAREA legii dării în plată. Preşedintele nu va ataca la CCR legea privind pensiile speciale ale parlamentarilor – surse

              Citeste mai mult… 

Bursa.ro: BVB

Gabriel Rotaru, “Intercapital Invest”: “Optimism generat de decizia Fed”

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în urcare, în contextul în care a fost înregistrată o lichiditate mai mare decât în ziua anterioară, de 49,46 milioane de lei (11 milioane de euro).

               Citeste mai mult… 

Bursa.ro: SIBEX

Majorarea dobânzii de referinţă din SUA favorizează creşterea cotaţiilor

După ce Banca Centrală Americană (FED) a majorat miercuri dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale pentru prima dată în aproape un deceniu, era de aşteptat ca preţurile futures să crească la bursa sibiană, influenţate de nota de optimism adusă de această măsură. De altfel, o direcţie pozitivă a cotaţiilor derivatelor la Sibiu a fost anticipată şi de ATHEXClear, prin cotaţiile de referinţă pentru deschiderea şedinţei, care au fost toate peste nivelurile de la închiderea de miercuri. Optimismul s-a resimţit şi pe pieţele externe, în Asia indicii importanţi închizând pe plus în vreme ce, pe bătrânul continent, acţiunile celor mai importante companii afişau creşteri semnificative.

              Citeste mai mult… 

Bursa.ro: BURSELE DIN LUME

Majorarea dobânzii Fed, impuls pentru pieţele europene

Acţiunile tranzacţionate la bursele din Europa au crescut ieri, în special cele ale exportatorilor şi societăţilor financiare, după ce, miercuri, Federal Reserve (Fed – banca centrală a SUA) a majorat dobânda pentru prima oară în ultimul deceniu.

Titlurile “Volkswagen” AG, cel mai mare producător de autoturisme din Europa, s-au apreciat cu 2,2%, la 140 de euro, iar cele ale “Daimler” AG – cu 1,7%, la 79,25 euro.

               Citeste mai mult… 

Bursa.ro: Wall Street a închis în scădere

Principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis şedinţa de tranzacţionare de ieri în scădere.Dow Jones s-a depreciat cu 1,43%, ajungând la 17.495,84 puncte, iar indicele S&P 500 a scăzut cu 1,50%, la 2041.89 puncte.Indicele compozit S&P/TSX din Toronto a consemnat o depreciere de 1,19%, atingând valoarea de 130,09.93 puncte.

              Citeste mai mult… 

Bursa.ro: LA MIJLOCUL ŞEDINŢEI,

Principalii indici bursieri asiatici evoluau mixt

Principalii indici bursieri asiatici evoluau mixt la mijlocul şedinţei de tranzacţionare de astăzi.

Indicele Nikkei 225 al bursei japoneze se deprecia cu 1,70% la 19.024,68 puncte, iar indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong cobora cu 0,06% la 21.858,97 puncte.

            Citeste mai mult… 

Bursa.ro: DUPĂ CE UNII ACŢIONARI AU SOLICITAT AGA PENTRU SCHIMBAREA CONDUCERII,

SIF3 Transilvania acuză un act de răzbunare, împins până la limita şantajului

Conducerea SIF3 Transilvania a transmis, ieri, că a primit din partea unor acţionari care deţin împreună 8,09% din capitalul social o cerere de convocare a adunării generale ordinare a acţionarilor, având pe ordinea de zi, în principal, următoarele: declanşarea acţiunii în răspundere împotriva membrilor Directoratului, alegerea membrilor Consiliului de Supraveghere prin aplicarea metodei votului cumulativ, aprobarea depunerii la A.S.F. a cererii de autorizare a societăţii ca fond de investiţii alternativ şi mandatarea Directoratului pentru elaborarea strategiei de dezvoltare viitoare a societăţii, bazată pe o abordare de tip “private equity”, raportată în principal la deţinerile majoritare în domeniul turismului, al dezvoltării imobiliare şi în cel al instituţiilor financiare non-bancare.

            Citeste mai mult… 

Bursa.ro: ÎN CONDIŢIILE ÎN CARE ESTE ACŢIONAR CU 70%,

“Transelectrica” nu a fost lăsată să participe la Adunarea Generală a Acţionarilor SMART

Reprezentanţii “Transelectrica”, ce deţine 70% din societatea pentru Servicii de Mentenanţă a Reţelei Electrice de Transport “SMART”, nu au fost lăsaţi să participe la Adunarea Generală a Acţionarilor din această săptămână (prima şi a doua convocare), care avea ca principal punct pe ordinea de zi schimbarea Consiliului de Administraţie al filialei.

              Citeste mai mult… 

Bursa.ro: DESPRE CREDITELE EXTERNALIZATE

Comunicarea BNR îl contrazice pe Nicolae Cinteză

Externalizarea creditelor este o procedură “legală şi normală”, arată un comunicat trimis de Direcţia Comunicare a Băncii Naţionale a României (BNR), contrazicându-l, astfel, de domnul Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din Banca Centrală, care a afirmat, în mai multe ocazii, că împrumuturile performante nu pot fi înstrăinate de către bănci.

Domnia sa a declarat acest lucru încă din luna aprilie, într-un interviu acordat ziarului BURSA, după care a revenit, recent, cu afirmaţia, în cadrul discuţiilor pe marginea Legii dării în plată.

             Citeste mai mult… 

Bursa.ro: SURSE: IOHANNIS VA RETRIMITE ASTĂZI, ÎN PARLAMENT, LEGEA DĂRII ÎN PLATĂ

Alin Iacob, AURSF: “În fruntea listei datornicilor din BNR este viceguvernatorul Olteanu”

Preşedintele Klaus Iohannis urmează să retrimită, astăzi, în Parlament, Legea dării în plată, pentru reexaminare, după cum ne-au spus surse din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.Se pare că şeful statului este de acord, de principiu, cu această lege, dar consideră că nu este formulată foarte corect din punct de vedere al tehnicii legislative.

             Citeste mai mult… 

Bursa.ro: Şantajul băncilor străine, expresie a fricii în faţa noilor crize de la ei

Scrisoarea trimisă preşedintelui Iohannis de conducătorii a patru mari bănci europene prezentate pe piaţa noastră a fost preluată pe larg în presă, iar reacţiile cititorilor nu mai trebuie descrise.

După cum scrie HotNews, bancherii “îi solicită preşedintelui să prevină efectele legii dării în plată asupra sistemului bancar, ei avertizând România că pot da statul în judecată în instanţele româneşti, la curţile de arbitraj internaţionale şi în plan european”.

             Citeste mai mult… 

Economica.net: Economia României a crescut cu 3%, în 2014

Produsul intern brut în 2014 a fost, în termeni reali, mai mare cu 3% faţă de anul 2013, conform datelor cu caracter semidefinitiv comunicate de INS.

Produsul intern brut estimat pentru anul 2014 – date definitive a fost de 667577,4 milioane lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 3,0% faţă de anul 2013.

             Citeste mai mult… 

capital.ro: Evoluţii financiar-bancare şi bursiere

Bursa de pe Wall Street a deschis şedinţa de joi cu rezultate mixte, după o majorare istorică a dobânzii de referinţă din partea Băncii centrale americane (Fed).

Indicele Dow Jones s-a depreciat uşor cu 0,03%, ajungând valoarea de 17.744,54 puncte, în scădere cu 4,55 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

             Citeste mai mult… 

capital.ro: Evoluţii financiar-bancare şi bursiere

Bursa de pe Wall Street a deschis şedinţa de joi cu rezultate mixte, după o majorare istorică a dobânzii de referinţă din partea Băncii centrale americane (Fed).

Indicele Dow Jones s-a depreciat uşor cu 0,03%, ajungând valoarea de 17.744,54 puncte, în scădere cu 4,55 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

             Citeste mai mult… 

Capital.ro: Irimescu (MADR): Rata aborbţiei de fonduri europene la PNDR 2007-2013 este de 91,3%

România a beneficiat de o alocare totală de 9,29 miliarde de euro pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007- 2013, iar absorbţia este de 91,3%, a anunţat, joi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

             Citeste mai mult… 

Capital.ro: Irimescu: APIA, cea mai scumpă agenţie de plăţi din Uniunea Europeană raportat la subvenţiile plătite

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură este cea mai scumpă agenţie de plăţi din Uniunea Europeană raportat la subvenţiile plătite, a afirmat joi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

             Citeste mai mult… 

Capital.ro: Soluţia contra aglomerării de birouri: Investitori destul de puternici să deschidă noi poli imobiliari

Concentrarea de clădiri de birouri din jurul pasajului bucureştean Pipera, care a devenit în ultimii ani coşmarul corporatiştilor, va avea o alternativă doar dacă apar pe piaţă investitori imobiliari destul de puternici să deschidă noi poli de dezvoltare, este de părere Mihnea Şerbănescu, directorul general şi proprietarul companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.

             Citeste mai mult… 

Evz.ro: Atenţie turişti: Apare POLIŢIA Turistică!

Pentru prima dată în România se va desfășura Conferința Națională a Ghizilor de Turism, în data de 16 ianuarie 2016, la Hotel Internațional din stațiunea Sinaia.

Evenimentul  este organizat de un grup de inițiativă al ghizilor format din reprezentanți ai Asociației Naționale a Ghizilor din Romania, Asociația Turistică Ghizii României, Asociația Hello Bucovina și Asociația Ghizilor Banat-Crișana.

             Citeste mai mult… 

Hotnews.ro: Consiliul de Administratie al ACER, condus de fostul ministru al energiei Razvan Nicolescu, a aprobat un acord de o cooperare mai stransa reglementatorul de energie federal american

Consiliul de Administratie al Agentiei Europene de Reglementare in Energie (ACER) a aprobat, joi, un acord pentru o cooperare mai stransa cu Comisia Federala de Reglementare in domeniul Energiei din SUA (FERC), informeaza ACER intr-un comunicat.

            Citeste mai mult… 

Hotnews.ro: Reprezentantii consumatorilor s-au intalnit joi cu consilierul prezidential Cosmin Marinescu pe tema legii darii in plata

Joi, pe parcursul a aproape doua ore, o delegatie formata din Alin Iacob, presedintele Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) si Iuliana Codreanu, o debitoare implicata in multiple demersuri de ajutorare a persoanelor fizice aflate in dificultate a purtat o ampla discutie  cu Cosmin Marinescu, Consilier Prezidential pe probleme de Politici Economice si Sociale.Reprezentantii consumatorilor au prezentat o multitudine de argumente in favoarea promulgarii legii darii in plata in forma actuala, evocandu-se totodata si vulnerabilitatile pe care le presupune prelungirea dezbaterilor pe aceasta tema, se arata intr-un comunicat transmis joi de AURSF.

             Citeste mai mult… 

Hotnews.ro: BNR: Procedura de “externalizare” a creditelor este legala si normala/ Legeadarii in plata se aplica tuturor persoanelor fizice, fara a face distinctie intre persoanele fizice si profesionistii persoane fizice

In ceea ce priveste situatia creditelor “externalizate”, pentru inceput, subliniem ca procedura este legala si normala. Legalitatea se bazeaza pe principiul european al liberei circulatii a capitalurilor si serviciilor in intreg spatiul european. In aplicarea acestui principiu, odata cu aderarea la Uniunea Europeana, institutiile de credit, ca si orice persoana fizica sau juridica, au libertatea deplina sa primeasca si sa cesioneze credite, cu respectarea legislatiei in vigoare. Reamintim ca asigurarea liberei circulatii a capitalurilor a fost o preconditie, implementata inca din anul 2006, pentru aderarea Romaniei la UE, se arata intr-un comunicat transmis joi seara de BNR.

            Citeste mai mult… 

Adevarul.ro: Holzindustrie: Procesăm doar 10% din lemnul exploatat anual în România, o treime din lemnul folosit în fabricile noastre este de import

Holzindustrie susţine că tot lemnul care intră pe porţile fabricilor sale este fotografiat, înregistrat şi urmărit prin softuri speciale pe tot parcursul prelucrării Holzindustrie Schweighofer procesează anual doar 10% din cantitatea totală de lemn care este exploatată în România, de 18 milioane de metri cubi, iar o treime din cantitatea totală prelucrată de fabricile grupului austriac din ţara noastră, este lemn de import, a declarat, pentru „Adevărul“, Dan Banacu, directorul unităţii din Comăneşti.

             Citeste mai mult… 

Adevarulfinanciar.ro: Sport extrem, last minute de Sărbători: Destinațiile din România le concurează pe cele din străinătate

Destinațiile autohtone încep să atragă atenția turiștilor români, după ani la rând în care s-a mers pe varianta petrecerii sărbătorilor de iarnă în țări exotice.

Last minute la Dubai de Revelion cu reduceri de peste 200 de euro sau last minute în Maramureș cu reduceri de până la 20%! Așa arată o mare parte a ofertelor agențiilor autohtone de turism când vine vorba de sărbătorile de iarnă. Este adevărat, o ofertă destul de limitată.

            Citeste mai mult… 

Adevarul.ro: Atenţie, fermieri: 18 decembrie este ultima zi de depunere a cererilor de finanţare prin PNDR 2014-2020 – sesiunea deschisă în acest an

Pentru modernizarea agriculturii, prin PNDR se alocă opt miliarde de euro în perioada 2014-2020 Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) reaminteşte că sesiunile anuale continue de depunere a proiectelor de investiţii deschise în anul acesta în vederea accesării fondurilor europene nerambursabile prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 se apropie de termenul-limită.

            Citeste mai mult… 

Hotnews.ro: Situatia Loteriei Romane a intrat in atentia sefului cancelariei premierului Ciolos in urma unor sesizari

Ioan Dragoș Tudorache, seful Cancelariei premierului Dacian Ciolos va monitoriza si evalua situatia de la Loteria Romana. Mai exact, in urma unor sesizari, compania a intrat in atentia Cancelariei primului-ministru. In functie de evaluari, vor fi luate masuri. Deocamdata, Guvernul a aprobat un buget de venituri si cheltuieli rectificat. HotNews.ro a atras atentia in mai multe randuri asupra neregulilor petrecute in cadrul Loteriei Romane, cu sprijinul fostului Guvern Ponta.

           Citeste mai mult… 

Realitatea.net: Culmea sfidării la ASF. Şoferii protestează, Negriţoiu măreşte salariilor directorilor

Chiar dacă joi, peste 7.000 de protestatari cu autobuze, autocare, autocamioane și taxiuri au blocat efectiv Bucureștiul, într-un protest în care manifestanții au cerut schimbarea șefului ASF, Mișu Negrițoiu, pentru că a permis creșterea prețului RCA cu 300% în 2015, acesta, se pare, că nu observat abuzul asiguratorilor din acest an și a recompensat angajații instituției pentru performanță, mărindu-le salariile.

             Citeste mai mult… 

Zf.ro: Economia la final de an. A fost 2015 cel mai bun an pentru economie de la revoluţie încoace? Ce va fi cu 2016

Consumul şi investiţiile în creştere vor împinge creşterea economică din acest an până spre 4%. Pentru anul viitor scenariul ar trebui să se repete. Dar faţă de acest an, 2016 va fi mai complicat şi presărat cu mult mai multe pericole.

Pe măsură ce ne apropiem de finalul anului, datele macroeconomice continuă să confirme o revenire solidă a economiei. În octombrie, arată datele Eurostat publicate ieri, România a înregistrat a treia cea mai puternică creştere a sectorului de construcţii din UE, cu un plus de peste 10% – vorbim despre un sector care suferise enorm în criză, poate şi de aceea creşterea este mare.

             Citeste mai mult… 

Zf.ro: Costul forţei de muncă a crescut cu 7,3% în trimestrul III în România. „Salariile din România vor continua să crească şi este normal, pentru că decalajele sunt foarte mari faţă de alte state europene“

La nivelul celor 28 de state membre ale UE, creşterea medie a costului cu forţa de muncă din trimestrul III al anului a fost de 1,8% (faţă de 1,4%- cât a fost creşterea din perioada similară din anul anterior), cu cele mai ridicate valori în Letonia şi Bulgaria, unde costurile cu personalul au crescut, în medie, cu 7,4%. Cu o creştere de 7,3% a costului orar cu forţa de muncă, Ro­mânia se află pe locul trei în topul creşterilor din UE.

            Citeste mai mult… 

Zf.ro: Bancherii taie dobânzile la credite, însă într-un ritm mult mai lent decât reduc bonificaţiile la depozite

Doar două bănci afişează în prezent dobânzi de o singură cifră la creditele de consum de 10.000 de lei contractate pe o perioadă de cinci ani, bancherii fiind reticienţi să taie costurile împrumuturilor în acelaşi ritm în care reduc bonificaţiile la depozite.

            Citeste mai mult… 

Zf.ro: Coaliţia pentru Dezvoltarea României se opune majorării salariului minim, dacă aceasta nu este însoţită de reducerea fiscalităţii muncii

Majorarea salariului minim pe cale admi­nistrativă, împreună cu menţinerea unui nivel ridicat de taxare a muncii la angajatori vor avea consecinţe grave asupra creşterii economice şi a competitivităţii României, susţine Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) într-o luare de poziţie faţă de ultimele discuţii pe marginea majorării salariului minim brut de la 1.050 de lei la 1.200 de lei.

            Citeste mai mult… 

Zf.ro: Aproape 40% dintre angajatii TAROM sunt rude. Directorul administrativ: “Exista structuri care pur si simplu nu stiu ce au de facut, exista structuri paralele care se ocupa cu acelasi lucru, nu stiu una de alta si, mai rau, se incurca una pe alta”

Aproape 35-40% din totalul angajatilor companiei nationale TAROM sunt inruditi intre ei, a declarat pentru Newsair.ro noul director administrativ al operatorului aerian, Tiberiu Ticlea, membru al Consiliului de Administratie. Conducerea Tarom lucreaza la harti ale modului in care ar trebui sa arate de fapt derularea tuturor proceselor si procedurilor din companie si va propune o noua organigrama in luna ianuarie pentru ca, in prezent, “procedurile in companie sunt teribile, procesele sunt confuze”.

            Citeste mai mult… 

Hotnews.ro: Preţul de producere a energiei hidro creşte de la 1 ianuarie cu 5%, iar cel al energiei nucleare, cu 2,5%

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat un preţ mediu de producere a energiei hidro mai mare cu 5,51% pentru anul viitor şi un avans de 2,57% în cazul energiei nucleare.

Astfel, pentru Nuclearelectrica SA, preţul energiei în cazul contractelor reglementate a fost stabilit la 162,71 lei/ MWh, iar pentru Hidroelectrica la 120,55 lei/MWh.

            Citeste mai mult… 

Zf.ro: BCE şi statistica aduc la sfârşit de an veşti bune despre economia zonei euro

Banca Centrală Europeană (BCE) este încrezătoare că revenirea economiei zonei euro, principala destinaţie a exporturilor României, va continua, ajutată de cererea internă, care, la rândul ei, va fi energizată de preţurile mici ale petrolului. „Rămân însă şi riscuri“, îndeamnă BCE la prudenţă.

           Citeste mai mult… 

Zf.ro: Achiziţiile fondurilor străine au urcat acţiunile Conpet cu 40%. Urmează etapa de stabilizare a preţului

Achiziţiile derulate de fondurile străine de investiţii au urcat acţiunile Conpet Ploieşti (COTE) la maxime istorice în acest an, însă odată cu achiziţiile au „absorbit” şi lichi­di­tatea acţiunilor transportatorului de ţiţei.

Titlurile Conpet au atins joi, 10 decem­brie, cotaţia maximă de 79 lei/acţiune, iar în şe­dinţa de ieri se tranzacţionau la 78 lei/ac­ţiune. Pe 8 decembrie, Utilico Emerging Mar­kets, un fond din Bermuda care anterior nu fusese dezvăluit ca acţionar semnificativ, a anunţat că şi-a majorat deţinerea la 6,7% din acţiunile Conpet.

          Citeste mai mult… 

Zf.ro: Randament istoric pe piaţa titlurilor de stat: Finanţele s-au împrumutat la o dobândă de sub 1% pe an

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri de la bănci 500 milioane de lei (echivalentul a 111 mil. euro) cu scadenţa în decembrie 2016 la un randament minim istoric de 0,97% pe an. Băncile au depus oferte de aproape trei ori mai mari, însă statul a împrumutat doar suma planificată.

„Credem că surplusul confortabil de lichiditate din piaţa monetară ar trebui să sprijine licitaţia de astăzi, ducând la o cerere puternică din partea departamentelor de gestionare a activelor şi pasivelor ale băncilor locale“, scriu analiştii de la ING într-o notă de studiu.

           Citeste mai mult… 

Zf.ro: Certificatele verzi încheie anul la acelaşi preţ cu care l-au început

Tranzacţiile cu certificate verzi derulate pe bursa de energie OPCOM în prima jumătate a lunii decembrie s-au încheiat la un preţ de 131 lei pe unitate, apropiat de nivelul de 130,69 lei cu care a debutat acest an. Preţul unui certificat verde este stabilit prin lege, având o valoare minimă (130,69 lei) şi una maximă (266,22 lei).

            Citeste mai mult… 

Zf.ro: Entersoft ţinteşte afaceri cu 30% mai mari pentru 2016

Entersoft România, subsidiara locală a grupului elen specializat în furnizarea de soluţii software de business, are în plan creşterea veniturilor cu 25-30% şi extinderea reţelei de parteneri pentru următorul an, potrivit lui Cristi Cozic, country manager entersoft România.

            Citeste mai mult… 

Zf.ro: Veniturile din chirii ale Immofinanz au stagnat în primele şase luni

Veniturile obţinute de Immofinanz din închirierea proprietăţilor deţinute în România au stagnat în primul semestru al anului financiar 2015/16 (perioada mai-octombrie), la 22,2 milioane de euro, valoare ce reprezintă 13,9% din veniturile totale din închirieri ale companiei austriece.

            Citeste mai mult… 

Zf.ro: Petrom a investit 125 mil. euro în depozite de carburanţi şi mai are un proiect „pe conductă“

Petrom, cea mai mare companie petrolieră locală, a finalizat o investiţie de 18 milioane de euro pentru modernizarea unui depozit de produse petroliere din Cluj, în ultimii şase ani compania alocând pentru această direcţie un buget total de 125 de milioane de euro. Scopul acestor investiţii este reducerea costurilor.

            Citeste mai mult… 

Zf.ro: Primul pas al Rompetrol în era chinezească: tranzacţia Dyneff a fost finalizată

Chinezii de la CEFC China Energy Company Limited au preluat oficial controlul asupra Dyneff, compania de trading şi distribuţie a carburanţilor în Franţa şi Spania  din cadrul KMG International, fostul Rompetrol, după ce au cumpărat de la kazahi 51% din acţiunile companiei.

            Citeste mai mult… 

Zf.ro: Compania petrolieră fanion a Columbiei a pierdut 100 de miliarde de dolari şi 90% din valoare

Columbia „contemplă“ pierderi de 100 mld. dolari după ce goana sa după aurul negru s-a transformat în măcel. Eşecul a făcut ca Ecopetrol, companie petrolieră controlată de statul columbian şi cândva cea mai mare companie din America de Sud, mai mare chiar decât BP, să piardă 90% din valoare, scrie Bloomberg.

            Citeste mai mult… 

Realitatea.net: Dezindustrializarea României. Mândria românească, în paragină

Ne place sau nu să recunoaştem, România a avut întotdeauna o tradiţie industrială. Dacă în urmă cu câteva decenii românii se lăudau cu timpi record în care puneau pe picioare o industrie, astăzi numărăm pe degete uzinele care mai au activitate. Dezastrul poate fi rapid explicat prin datorii uriaşe, jocuri politice şi produse necompetitive. De ce producem, în termeni reali, doar cu o treime mai mult decât în 1989? Răspunsul este simplu: pentru că am ridicat la rangul de politică de stat minciuna, incompetenţa şi hoţia.

            Citeste mai mult… 

digi24.ro: BNR avertizează: Legea dării în plată oprește programul Prima Casă 

Banca Națională a României (BNR) a avertizat că programul Prima Casă nu va mai exista dacă Legea dării în plată este promulgată în forma actuală. BNR a explicat că, potrivit Legii, garanția statului, odată cu celelalte garanții, este stinsă de drept, iar banca nu mai poate recupera pierderea de la stat.

BNR a precizat, într-un comunicat, că, în ceea ce privește programul Prima Casă, statul român are o dublă calitate: de „garant personal” și de „garant financiar” din perspectiva diferențierii clare a noțiunii de „riscuri” și a celei de „pierderi”.

           Citeste mai mult… 

romanialibera.ro: Companiile mici trebuie să se asocieze pentru reducerea facturii la gaze

Consumatorii non-casnici nu şi-au negociat contractele cu furnizorii pentru a-şi micșora costurile, deşi de la 1 ianuarie piaţa a fost liberalizată. Majoritatea acestora sunt instituţii de stat. Experţii susţin că liberalizarea avantajează doar marii consumatori.

Un studiu recent arată că doar 5% dintre clienții non-casnici de gaze și-au schimbat furnizorul în acest an și au obținut un preț mai mic, în condițiile în care 75% din total nu cunosc faptul că piața gazelor pentru clienții industriali a fost complet liberalizată la 1 ianuarie 2015. Furnizorii  erau obligaţi să trimită consumatorilor noua formă de contracte.

            Citeste mai mult… 

Agerpres.ro: Numărul locuințelor asigurate obligatoriu a ajuns la 1,56 milioane, în noiembrie

Numărul polițelor active de asigurare obligatorie a locuinței (PAD) a crescut ușor, în noiembrie, la 1.563.962, comparativ cu 1.536.329 polițe PAD active la finalul lunii octombrie, conform statisticilor Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societatea care emite acest tip de asigurări.

La finalul anului trecut, erau active 1.491.329 polițe PAD, în timp ce în noiembrie 2014 erau active 1.525.844 polițe.

            Citeste mai mult… 

Agerpres.ro: ANRE: Un aparat electrocasnic din clasa energetică A++ consumă jumătate față de unul din clasa B

Achiziția unui aparat electrocasnic dintr-o clasă energetică superioară, precum A++, duce la economii substanțiale la curent, iar consumul ajunge chiar la jumătate față de un aparat din clasa energetică B, se arată într-un document intitulat ‘Măsuri de eficiență energetică în sectorul rezidențial’, realizat de Departamentul de Eficiență Energetică din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).

           Citeste mai mult… 

Agerpres.ro: RETROSPECTIVĂ 2015 Ministerul Fondurilor Europene a fost condus de trei miniștri, iar absorbția a urcat la 60%

Ministerul Fondurilor Europene a fost condus în acest an de trei miniștri, iar absorbția banilor europeni, pe cadrul financiar 2007-2013, a crescut de la începutul anului cu 6,8 puncte procentuale, ajungând în 7 decembrie la 60%.

            Citeste mai mult… 

Agerpres.ro: România participă, alături de 10 state europene, la proiectul ‘Fish Forward’, în valoare totală de 5,8 milioane euro

România este implicată, alături de alte 10 state europene, în proiectul european ‘Fish Forward’, prin care se urmărește promovarea consumului de pește și fructe de mare provenite din surse responsabile, se arată pe site-ul World Wide Fund of Nature /WWF/ România, organizație co-participantă la această inițiativă.

Proiectul, în valoare totală de 5,8 milioane de euro, din care 158.616 euro au fost alocate României, a fost demarat cu ocazia Anului European pentru Dezvoltare (European Year for Development/EYD 2015), iar entitatea responsabilă de management și coordonare este WWF-Austria. Din suma totală, 85% provine de la Uniunea Europeană /UE/, prin programul DEAR (Development, Education and Awareness Raising), restul de 15% fiind suportat de WWF.

            Citeste mai mult… 

mediafax.ro: Astra, DELISTATĂ luni de pe bursa de la Bucureşti, ca urmare a deschiderii falimentului

Acţiunile Astra (ATRA), suspendate încă din februarie 2014, vor fi delistate luni de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în urma deciziei instanţei de a admite cererea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) de deschidere a procedurii falimentului în cazul asigurătorului.

“Se retrag de la tranzacţionarea pe sistemul alternativ de tranzacţionare administrat de BVB (AeRO, n.r.) acţiunile emise de societatea Asigurare – Reasigurare Astra începând cu data de 21 decembrie”, se arată într-un anunţ al ASF.

          Citeste mai mult… 

Economica.net: Preţul carburanţilor s-a întors în 2010, când nu aveam supraacciză, iar cursul leu/dolar era mai mic. Explicaţii

Preţul benzinei şi motorinei din România este aproximativ acelaşi de acum cinci ani. Prăbuşirea cotaţiilor barilului de petrol cu 60% de atunci a fost compensată pe deplin de suprataxarea de către stat a carburanţilor şi de un curs de schimb leu/dolar defavorabil.

Preţul mediu al carburanţilor comercializaţi în staţiile de distribuţie din România a ajuns la nivelul celor din 2010, potrivit datelor comparate ale Comisiei Europene. Astfel, motorina vândută în România, în 14 decembrie, era 1,0 euro pe litru, în timp ce, acum cinci ani, preţul acesteia era de 1,11 euro pe litru. Benzina costă acum 1,10 euro pe litru, iar în 2010 costa 1,14 euro.

            Citeste mai mult… 

Economica.net: Fuziunea diviziilor Raiffeisen ar putea atenua presiunile asupra capitalului

Grupul bancar cooperatist austriac Raiffeisen ar putea atenua presiunile asupra capitalului, prin combinarea instituţiei sale centrale cu divizia sa listată, au afirmat joi directorii generali ai celor două bănci, transmite Bloomberg.

Cel mai mare acţionar al Raiffeisen Bank International (RBI), care are o capitalizare de piaţă de aproximativ patru miliarde de euro, este grupul Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG (RZB). La rândul său, 34,7% din acţiunile RZB sunt deţinute de banca regională RLB Niederösterreich, urmat de banca regională RLB Steiermark, cu 14,7% din acţiunile RZB, şi banca regională RLB Oberoesterreich, cu o participaţie de 14,6%.

             Citeste mai mult… 

Bursa.ro: Indicii BVB au deschis în urcare

Principalii indici de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au deschis în urcare şedinţa de tranzacţionare de astăzi.Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, se apreciază cu 0,72%, fiind cotat la 6.849,71 puncte.

             Citeste mai mult… 

Bursa.ro: Bursele europene au deschis în scădere

Principalii indici bursieri europeni au deschis şedinţa de tranzacţionare de astăzi în scădere.Indicele FTSE 100 al bursei londoneze se depreciază cu 0,11%, la 6.095,80 puncte.

             Citeste mai mult… 

Antena3.ro: Daily Income. Transportatorii nu au căzut la pace pentru preţul RCA

Mii de taxiuri şi microbuze au blocat Piaţa Victoriei, joi. Transportatorii au protestat faţă de creşterea abruptă a poliţei RCA. Începând de anul viitor, taxa RCA ar putea ajunge şi la 90.000 de lei pentru o maşină de transport marfă.

            Citeste mai mult… 

        Impreuna in lumea afacerilor