Stiricovasnamedia.ro: La Târgul de Turism Romexpo, bucureștenii s-au interesat de pârtiile și castelele din Covasna
Mai multe organizații din domeniul turismului din judeţele Covasna și Harghita au promovat împreună ofertele turistice din regiune, în cadrul Târgului de Turism organizat între 12 și 15 noiembrie în București, la centrul expozițional Romexpo. Majoritatea celor care au vizitat standul s-au arătat interesați de ofertele de tratament, posibilitățile de schi, ofertele turistice pentru sărbătorile de iarnă, precum și posibilităţile de cazare la castelele şi conacele din zonă.
Printre cei care au promovat ofertele turistice din zonă se numără organizații precum Secţia Pensiuni din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie a Judeţului Covasna, Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în Judeţul Covasna, Centrul de Wellness Praid sau Asociația Intercomunitară Harghita.
Agerpes.ro: CCIpR: România, o destinație emitentă cu potențial pentru turismul Sardiniei
România este o destinație emitentă cu potențial pentru turismul Sardiniei, numărul turiștilor înregistrați în hoteluri fiind în creștere de la an la an, a afirmat, miercuri, secretarul general al Camerei de Comerț Italiene pentru România (CCIpR), Adrian Dimache, într-o conferință dedicată turismului de pe insulă.
“Ne-am propus ca printr-o întâlnire de business între tour-operatorii români și italieni să facem cunoscute atât atracțiile culturale, gastronomice, cât și tradițiile și peisajele Sardiniei, care rivalizează cu multe destinații exotice, dar care este mult mai aproape de români. De altfel, deși nu sunt încă mulți români care vizitează Sardinia, știm de la tour-operatorii români că există un mare potențial al pieței. În Sardinia, circa 30% din populație lucrează efectiv în turism, dar, dacă luăm în considerare și domeniile conexe, atunci ajungem la 50%’, spune Adrian Dimache.
Bzb.ro: Primăriile vor putea accesa bani pentru dezvoltarea durabilă a turismului
Primăriile vor putea accesa fonduri importante pentru dezvoltarea durabilă a turismului prin intermediul Axei prioritare 7.1 – Axa prioritară 7.1 Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului, program finanţat prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), anunţă reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Braşov.
Agerpres.ro: Comunicat de presă – ADR Sud Muntenia
Promovarea proiectului PROSME în rândul mediului privat și de cercetare din Sud Muntenia
În perioada 29 octombrie — 17 noiembrie, ADR Sud Muntenia, în calitate de partener, a organizat o rundă de evenimente locale pentru promovarea proiectului PROSME — Promovarea IMM-urilor din România prin intermediul Enterprise Europe Network, finanțat în cadrul Programului pentru Competitivitatea Întreprinderilor și pentru IMM-uri (COSME).
Agerpers.ro: Comunicat de presă – Consiliul Județean Covasna
Ținutul Secuiesc reprezentat la Romexpo Majoritatea celor care au vizitat standul Ținutului Secuiesc la târgul de turism care s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii, la Romexpo din București, s-au arătat interesați de: ofertele turistice pentru sărbătorile de iarnă, posibilitățile de cazare la castelele și conacele din Ținutul Secuiesc, ofertele de tratament, precum și posibilitățile de schi.
e-reporter.ro: O Nouă Ediție A Târgului De Turism Vacanța, La Maritimo
Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa (CCINA Constanţa) şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), în parteneriat cu Federaţia Asociaţiilor de Promovare Turistică (FAPT) prin Asociaţia de Promovare şi Dezvoltare Turistică Litoral – Delta Dunării organizeaza cea de-a 7-a editie a Targului de Turism Vacanta Constanta 2015, ce se va desfăşura în perioada 20 – 22 noiembrie 2015, la Maritimo Shopping Center.
Agerpres.ro: Asociația pentru Pensiile Administrate Privat, apel la noul Guvern să majoreze în 2016 la 6% contribuția pentru Pilonul II
Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) face apel la noul Guvern să respecte legea în vigoare și angajamentele față de Comisia Europeană și să majoreze în 2016 contribuția pentru Pilonul II la 6% din venitul brut al participanților, conform calendarului legal de contribuții.
“Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a luat nota de cifrele din proiectul de buget pentru anul 2016 prezentat azi, 18 noiembrie, de fostul ministru al finanțelor publice, domnul Eugen Teodorovici, potrivit cărora Pilonul II de pensii private obligatorii ar urma să suporte o nouă deraiere de la calendarul legal de contribuții. Conform acestor cifre, contribuția virată către fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) ar urma să crească în 2016 la doar 5,5% din venitul brut al participanților și nu la 6%, cât prevede Legea nr. 411/2004, în vigoare în prezent”, se menționează într-un comunicat al APAPR, remis miercuri AGERPRES.
Agerpres.ro: Bucureștiul, locul 8 în topul destinațiilor europene importante ale companiilor prestatoare de servicii externalizate
Capitala este una din destinațiile europene importante ale companiilor prestatoare de servicii externalizate, clasându-se pe locul 8 într-un top realizat conform raportului Tholons pe anul 2015, în timp ce România este pe locul 20 în topul realizat de firma americane de consultanță strategică și de management AT Kierney pentru anul 2014, în urcare cu 7 locuri față de 2013.
Agerpres.ro: Victor Grigorescu a demisionat din Consiliul de Administrație al Electrica
Victor Grigorescu a demisionat, marți, din funcția de membru al Consiliului de Administrație al Electrica, după ce a devenit ministru al Energiei, potrivit unui raport al companiei, remis, miercuri Bursei de Valori București.
“Societatea de Distribuție și Furnizare a Energiei Electrice — Electrica SA informează, prin prezenta, că în data de 17 noiembrie 2015, domnul Victor Vlad Grigorescu, membru în Consiliul de Administrație, a demisionat din această calitate începând cu data de 17 noiembrie 2015, ca urmare a acordării votului de încredere de către parlamentul României Guvernului propus de premierul desemnat Dacian Cioloș, guvern din care domnul Grigorescu va face parte în calitate de ministru al energiei”, se spune în raport.
Agerpres.ro: România clarifică în ce condiții poate acorda Republicii Moldova împrumutul de 150 de milioane de euro (Lazurca)
România așteaptă crearea unei coaliții de guvernare de orientare proeuropeană la Chișinău și a unui guvern solid care să poată gestiona banii promiși de București pentru procesul de modernizare al Republicii Moldova, a declarat miercuri ambasadorului României la Chișinău, Marius Lazurca, citat de Radio Chișinău.
Mediafax.ro: Iohannis: România are o creştere economică robustă, dar e nevoie de reforme durabile pentru zona euro
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, în Slovacia, că România are o creştere economică robustă şi intenţionează să pregătească drumul către intrarea în zona euro, însă pentru acest obiectiv este nevoie de reforme durabile, de o dezvoltare bazată pe inovare şi competitivitate.
Preşedintele a participat, la Bratislava, la un forum economic româno-slovac, alături de omologul său, Andrej Kiska. Şeful statului s-a referit la modelul slovac în cazul adoptării euro, care a adus beneficii acestei ţări.
Bursa.ro: IONUŢ DUMITRU, CONSILIUL FISCAL:
“Depozitele rămân principalul instrument de economisire”
Domnia sa ne-a precizat: “Ratele de creştere a depozitelor de la an la an au încă o evoluţie pozitivă. Oamenii nu renunţă la depozite”.
În opinia domnului Dumitru, în condiţiile în care inflaţia este negativă (ajungând la -1,6% în octombrie, potrivit INS), o dobândă de până la 2% la depozitele bancare este o dobândă real pozitivă: “În orice caz, inflaţia negativă este tranzitorie, fiind efectul scăderii puternice a taxelor”.
Bursa.ro: NICOLAE ZAMFIR, DESPRE “LASERUL DE LA MĂGURELE”:
“Strabag poate să recupereze întârzierile după deblocarea lucrărilor”
Compania Strabag are posibilitatea să recupereze întârzierile după ce lucrările de construcţie la proiectul ELI-NP (“Laserul de la Măgurele”) s-au deblocat, ne-a declarat, ieri, directorul proiectului, profesorul Nicolae Zamfir.
Domnia sa ne-a explicat că toate clădirile “clasice” au fost finalizate şi finisate, respectiv clădirea-poartă, clădirea de birouri, casa de oaspeţi şi cantina, cele patru unităţi având o suprafaţă totală de circa 15.000 de metri pătraţi.
Bursa.ro: LA MIJLOCUL ŞEDINŢEI,
Bursele asiatice erau în urcare
Indicele Nikkei 225 al bursei japoneze se aprecia cu 1,07%, la 19.859,81 puncte, iar indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong creştea cu 1,19%, la 22.452,87 puncte.
În acelaşi timp, indicele S&P/ASX 200 al bursei din Australia urca cu 2,13%, la 5.242,57 puncte.
Bursa.ro: EUGEN TEODOROVICI:
“Valoarea titlurilor de stat pentru populaţie ar putea scădea de zece ori”
Valoarea titlurilor de stat pentru populaţie lansate în această vară ar putea scădea şi de zece ori, a anunţat, ieri, Eugen Teodorovici, fostul ministru al finanţelor publice.
Domnia sa a precizat, în cadrul conferinţei de bilanţ: “În acest an, a fost lansată prima emisiune de titluri de stat pentru populaţie, la Bursa de Valori Bucureşti. În 2016 vor fi aduse o serie de modificări, care vor viza, în primul rând, scăderea valorii nominale de la 1000 de lei chiar la 100 de lei, pentru a mări grupul ţintă către care ne-am adresat”.
Bursa.ro: Wall Street a închis în urcare
Wall Street din New York, a închis şedinţa de tranzacţionare de ieri în urcare.
Dow Jones s-a apreciat cu 1,42%, ajungând la 17.737,16 puncte, în timp ce indicele S&P 500 a urcat cu 1,62%, la 2.083,58 puncte.
Bursa.ro: Petrolul la 40 de dolari adânceşte pesimismul privind redresarea pieţei de profil
Fondurile speculative au devenit mai pesimiste în privinţa redresării pieţei petrolului, în condiţiile în care preţul acestei materii prime “flirtează” cu un nivel de 40 de dolari/baril pentru prima oară după luna august, conform unei analize Bloomberg.
Speculatorii tot încearcă să atingă punctul cel mai de jos al preţului petrolului, dar «se ard»”, este de părere Michael Lynch, preşedintele Strategic Energy & Economic Research din Winchester, Massachusetts.
Bursa.ro: “Société Générale” se opune reglementărilor înăsprite de capital
Autorităţile globale de reglementare nu ar trebui să oblige băncile să deţină mai mult capital ca să se protejeze de potenţialele pierderi, în condiţiile în care se pregătesc de armonizarea regulilor, este de părere directorul executiv al “Société Générale” SA, Frederic Oudea.
Domnia sa declară: “Aş recomanda să evităm un al doilea set de reglementări. Sectorul bancar are, deja, cinci ani dificili de adaptare la toate aceste reglementări. Le solicit autorităţilor să se gândească de două ori înainte să adopte decizii suplimentare”.
Economica.net: Prima Casă dispare. Băncile au terminat banii, iar programul nu va fi reluat în 2016
Emoţii pentru românii cu dosare în aşteptare pentru un credit Prima Casă. Multe bănci au terminat banii pentru garanţii, iar programul nu va fi reluat în 2016. ECONOMICA.NET îţi spune care bănci mai acordă credite Prima Casă şi de ce autorităţile se gândesc să pună capăt programului care a debutat în 2009 şi a ajuns să reprezinte mai bine de jumătate din creditele imobiliare ale românilor.
Economica.net: Oferta băncilor de Black Friday şi Sărbători. Costul creditului, la un minim record
Românii consumă cel mai mult în perioada sărbătorilor de iarnă. De câţiva ani, sezonul cheltuielilor şi cadourilor începe mai devreme, după ce retailerii au preluat şi adaptat pentru piaţa românească modelul Black Friday. Cu dobânzile de referinţă la minime record pe piaţa interbancară, creditele sunt mai ieftine ca niciodată. ECONOMICA.NET vă prezintă, în continuare, variantele pe care le aveţi la dispoziţie pentru contractarea unui credit de consum în această perioadă, fie pentru Black Friday, fie pentru cadourile de Crăciun.
Economica.net: BNR a publicat lista cu băncile de importanţă sistemică. Acestea controlează 72% din active şi 75% din depozite
Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale, UniCredit Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Alpha Bank, Garanti Bank, CEC Bank, Bancpost şi ING Bank au fost identificate de Banca Naţională a României (BNR) ca fiind bănci de importanţă sistemică, informează, miercuri, BNR.
‘Băncile de importanţă sistemică astfel identificate au un rol semnificativ în cadrul sectorului bancar românesc, deţinând 72% din active, 75% din depozite şi 73% din creditele acordate (la iunie 2015)’, se menţionează într-un comunicat al Băncii Centrale, remis AGERPRES.
Profit.ro: Proiect de buget: Tăieri la majoritatea ministerelor, cutremur la Transporturi
Proiectul de buget pentru anul viitor care i-a fost înmânat prim-ministrului Dacian Cioloș de fosta guvernare, obținut de Profit.ro, propune ca fondurile acoperite din bugetul de stat să fie majorate pentru Președinție și Parlament, raportat la execuția preliminată pe acest an, și reduse la majoritatea ministerelor, tăieri drastice fiind operate la Transport, Mediu și Comunicații. Pentru SRI și SIE sunt propuse, din nou, bugete ridicate.
Economica.net: Eurobank şi Alpha Bank îşi vor acoperi deficitul de capital fără ajutorul statului
Două dintre cele mai mari bănci din Grecia, Eurobank şi Alpha Bank, vor putea să-şi acopere deficitul de capital fără ajutorul statului, după ce investitorii au manifestat un interes puternic în emisiunile lor de obligaţiuni, un semnal de încredere că economia Greciei poate începe să crească din nou, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
În schimb, celelalte două mari bănci greceşti, National Bank of Greece şi Piraeus Bank, ar putea fi nevoite să solicite ajutorul Fondului de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF), care este deja principalul acţionar al băncilor elene.
Economica.net: Teodorovici: Trebuie continuat mecanismul finanţării proiectelor publice în funcţie de cât se lucrează
Mecanismul finanţării proiectelor publice în funcţie de cât se lucrează ar trebui continuat şi extins şi la proiectele mari de infrastructură, pentru a nu bloca sumele alocate, a declarat, miercuri, fostul ministru al Finanţelor Eugen Teodorovici.
Digi24.ro: Proiect: Impozit de 45% pe profitul petroliştilor
Noul Guvern a primit un cartof fierbinte de la Ministerul de Finanţe: după ce a amânat timp de doi ani o decizie în privinţa redevenţelor petroliere, fostul ministru de Finanţe i-a lăsat succesorului propunerea de impozitare cu până la 45% a profiturilor obţinute de petrolişti. Vestea a luat prin suprindere companiile.
Peste 200 de sonde închise, mii de oameni trimişi în şomaj şi investiţii cu până la 30% mai mici. Acestea au fost efectele ieftinirii barilului de petrol sub pragul de 50 de dolari. Propunerea făcută la final de mandat de către Eugen Teodorovici, de majorare a impozitului pe profit, ar putea îngreuna şi mai mult situaţia companiilor petroliere.
Economica.net: Aviz negativ hipermarketurilor. Magazinele de proximitate reprezintă viitorul în retail
Analiştii, dar şi cercetările de piaţă, relevă o mutare a consumatorului român dinstre formatele tip hipermarketuri către magazinele de proximitate. Este un trend deja evident în ţările dezvoltate unde mulţi operatori de magazine pe suprafeţe mari îşi restrâng activitatea şi se orientează către alte formate.
Economica.net: Vega Ploiești, 110 ani de istorie și tradiție în prelucrarea țițeiului
Vega Ploiesti, parte a companiei Rompetrol Rafinare, împlinește astăzi 110 ani de la punerea sa în funcțiune, fiind în prezent cea mai veche rafinărie în funcțiune din România. Unitatea de procesare a țițeiului a livrat în februarie 1906 primul transport de produse petroliere.
Economica.net: Şeful Enel: Procesul cu SAPE e în mâinile arbitrilor de la Paris. O decizie, probabil în 2017
Curtea de Arbitraj de la Paris ar putea da o decizie în procesul dintre Societatea de Administrare a Participaţiilor din Energie (SAPE) şi Enel probabil în 2017, a declarat, miercuri, directorul general al Grupului Enel, Francesco Starace, într-o conferinţă de presă.
‘Arbitrajul continuă la Paris. Este în mâinile arbitrilor. Credem că o să se ajungă la o decizie, probabil nu în 2016, ci în 2017. Deci, aşteptăm să vedem’, a spus Starace.
Economica.net: Începe plata despăgubirilor cuvenite investitorilor furaţi la Harinvest
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat începerea plăţii de către Fondul de Compensare a Investitorilor a compensaţiilor cuvenite investitorilor păgubiţi în frauda de acum doi ani, de la fosta firmă de brokeraj Harinvest din Râmnicu Vâlcea.
Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI) a demarat procedura de plată a compensaţiilor cuvenite investitorilor păgubiţi prin frauda de la societatea de brokeaj Harinvest Rm Vâlcea, potrivit unui anunţ al Fondurlui.
Capital.ro: EXCLUSIV: Autostrada București-Constanța ar putea deveni pericol public pentru șoferi
Marea modenizare a lotului București-Fundulea, considerată cea mai deteriorată autostradă din România, un proiect anunțat cu surle și trâmbițe de conducerea Companiei Naționale de Autostrăzi încă din februarie 2015, se amână pentru anul viitor.
Capital.ro: Philipp Justus, Google: «România creşte mai rapid decât alte ţări şi există un potenţial imens»
România are printre cele mai mari viteze la internet şi reţele 4G performante care fac ca ţara noastră să crească mai rapid, atât din punct de vedere digital, cât şi economic, consideră Philipp Justus, vicepreşedinte DACH şi CEE Google.
Zf.ro: Mega Image şi Decathlon trag tare să deschidă proiectul din Băneasa înainte de sărbători
Cei doi retaileri au dezvoltat de la zero un nou proiect vizavi de magazinul Ikea şi de centrul comercial Băneasa Shopping City, iar lucrările de construcţii au început în vara acestui an.
Lanţul de supermarketuri Mega Image şi retailerul de echipamente sportive Decathlon grăbesc lucrările la proiectul comun din zona Băneasa a Capitalei pentru a deschide în luna decembrie, înainte de sărbători, potrivit surselor ZF din piaţă.
Proiectul a cărui construcţie a început la jumătatea acestui an încă nu este finalizat, însă cei doi retaileri grăbesc lucrările pentru a prinde deschis în luna decembrie, cea mai bună pentru comerţ, când unele industrii realizează până la 30-40% din tot businessul anual.
Zf.ro: ING Bank a obţinut venituri în urcare cu 12%, de 748 milioane lei. Profitul la 9 luni a crescut cu 9%, la 251 milioane lei
ING Bank a obţinut în primele nouă luni un profit net de 251 milioane lei, în creştere cu 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, şi venituri în urcare cu 12%, de 748 milioane lei, a anunţat joi instituţia de credit.
Totodată, costurile totale au fost mai mari cu 11%, ajungând la 416 milioane lei, în principal datorită investiţiilor în tehnologie, în aplicaţii de business pentru clienţi şi dezvoltarea platformelor IT ale băncii.
Zf.ro: Printre cele mai mari retrageri din regiune. Băncile străine şi-au redus expunerea pe România cu 5,6 miliarde dolari în ultimul an
Băncile străine şi-au redus expunerea pe economia românească cu 5,6 miliarde de dolari în ultimul an, respectiv printre cele mai mari retrageri din ţările din Europa de Est.
Zf.ro: CONFERINŢĂ NNDKP – ZF
Atenţie, vremurile s-au schimbat. Optimizarea fiscală trebuie să fie „demonstrabilă“
Optimizarea fiscală, o practică extrem de folosită în lumea de business pentru a apela la toate structurile legale în scopul reducerii câştigului impozabil, este pe lista de control a Fiscului şi interpretarea forţată din partea companiilor le poate trimite în faza penală.
Teoretic, optimizarea fiscală este situată în afara ilicitului penal, dar în practică graniţa dintre cele două se dovedeşte a fi foarte greu de identificat şi de definit, susţin specialiştii de la NNDKP Legal&Tax.
Zf.ro: ANTREPRENORI LOCALI
BriseGroup îşi diversifică businessul şi trece de la agricultură la modă
BriseGroup, un imperiu cu afaceri de 1,3 mld. lei anul trecut fondat de antreprenorul Marius Bucur (40 de ani), şi-a diversificat activitatea şi în afară de businessul din agricultură deţine şi o fabrică de confecţii la Constanţa şi o reţea de şase magazine în mallurile din ţară.
Zf.ro: Enel spune că are 630 mil. euro pentru investiţii noi în reţele
Grupul italian de utilităţi Enel pregăteşte investiţii de 630 de milioane de euro până în 2019 în reţelele de distribuţie a energiei din România şi speră ca în acest interval să-şi crească baza de clienţi de la 2,7 milioane de consumatori 2,9 milioane de clienţi.
Enel este cel mai mare distribuitor privat de energie din România, fiind prezent în trei regiuni: Muntenia Sud, Banat şi Dobrogea.
Zf.ro: FINANŢE PERSONALE
Acţiunile contractorilor pentru petrol au plonjat odată cu barilul
Furnizorii de produse şi servicii pentru industria petrolieră au pierdut 30% din valoarea de piaţă în acest an, cel mai prost de la criza din 2008-2009 încoace, din cauza veniturilor în scădere pe fondul restrângerii investiţiilor.
Zf.ro: NNDKP: Optimizarea fiscală este în afara ilicitului penal, dar în practică graniţa este foarte greu de identificat şi definit
– La declanşarea unei investigaţii fiscale trebuie acordată atenţie pentru orice solicitare, iar în relaţia cu inspectorii fiscali este necesară stabilirea unui climat de încredere reciprocă încă de la începutul verificărilor şi toate explicaţiile trebuie furnizate detaliat şi la timp – Niciun cetăţean nu are datoria de a plăti maximul de taxe n Teoretic, optimizarea fiscală este situată în afara ilicitului penal, dar în practică graniţa dintre cele două se dovedeşte a fi foarte greu de identificat/definit n Durata unor litigii civile sau penale nu este foarte scurtă în România, implică costuri importante şi presupune dificultăţi de a dovedi nevinovăţia n Angajaţii români sunt tot mai educaţi şi informaţi în ceea ce priveşte protecţia datelor personale, astfel că problema securităţii datelor cu caracter personal a devenit tot mai frecventă n Regimul sancţionator în sfera investigaţiilor de concurenţă este foarte „aspru“ pentru fapte civile.
Zf.ro: SIF Moldova a răscumpărat acţiuni de 5,6 milioane de lei
SIF Moldova (SIF2) a anunţat ieri pe bursă că a finalizat prima etapă din programul de răscumpărări, ce a avizat achiziţia a 7 milioane de acţiuni. Suma plătită pentru răscumpărări a fost de 5,69 milioane de lei. Intermediarul răscumpărărilor este firma de brokeraj BT Securities.
Zf.ro: După votul de învestitură riscul de faliment a scăzut
Costul asigurării împotriva riscului de default reflectat de cotaţiile CDS (Credit Default Swap) a scăzut ieri la 132 puncte de bază, cu patru puncte de bază sub nivelul anterior, în condiţiile în care cabinetul Cioloş a primit votul de învestitură în Parlament cu 389 de voturi pentru şi 115 împotrivă.
„Acest lucru a dus la reducerea percepţiei de risc politic pe plan intern (cel puţin temporar), aspect reflectat de scăderea CDS pe cinci ani cu patru puncte bază la 131,8 puncte bază”, scrie într-un raport al Băncii Transilvania.
Zf.ro: OMV Petrom a dat 20 de milioane de lei pe modernizarea singurului institut de cercetare ştiinţifică pentru industria petrolieră din România
Institutului de Cercetări şi Proiectări Tehnologice (ICPT) din Câmpina, aflat în portofoliul OMV Petrom, a fost modernizat cu aproape 20,4 mil. lei (4,6 mil. euro), iar noile tehnologii cu care este dotat vor permite obţinerea de date mai precise cu privire la zăcămintele de hidrocarburi. Aproape 6,9 mil. lei au provenit din fonduri europene, iar restul de din surse proprii ale producătorului de petrol şi gaze OMV Petrom.
Zf.ro: BCR Leasing şi-a redus capitalul social cu 127 mil. lei
BCR Leasing, un jucător de top zece din piaţa leasingului financiar, şi-a redus capitalul social de la 190 mil. lei la 63,4 mil. lei prin diminuarea valorii nominale a acţiunilor de la 75 lei la 25 lei, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial. Totodată, acţionarii BCR Leasing au aprobat utilizarea primelor de emisiune în valoare de 115 mil. lei şi a sumei de 78 mil. lei, reprezentând rezerve din profitul net din anii anteriori, în scopul acoperirii pierderii contabile reportate aflate în data de 1 ianuarie 2015.
Zf.ro: Bănci care au intrat în ZF Top 100 cele mai valoroase companii
Nouă bănci şi un asigurător, evaluate împreună la aproximativ 8 miliarde de euro, se găsesc în ediţia de anul acesta a Top 100 cele mai valoroase companii din România, care va apărea pe piaţă la finele acestei luni.
Valoarea celor nouă jucători este în creştere faţă de anul trecut cu circa 2 miliarde de euro în condiţiile în care instituţiile de credit au raportat rezultatele pozitive pentru primele luni din acest an. Profitabilitatea sistemului bancar în primele opt luni din 2015 a fost de 2,3 miliarde de lei.
Realitatea.net: Lucian Isar: Guvernarea Ponta i-a lăsat cabinetului Cioloș o serie de probleme
Economistul Lucian Isar este de părere că vechea guvernare i-a lăsat cabinetului Dacian Cioloş o serie de probleme.
Invitat la Realitatea TV, Isar a enumerat, printre altele, prelungirea mandatelor unor înalţi funcţionari cu încă patru ani sau pomenile electorale acordate pe final de mandat.
Digi24.ro: Aurul, cel mai mic preţ pe bursă din ultimii şase ani
Aurul îşi pierde strălucirea. A atins astăzi pe burse cel mai mic preţ din ultimii aproape şase ani.
Lipsa de interes a investitorilor pentru aur a coborât preţul metalului preţios la doar 1.068 de dolari pe uncie.
Mai ieftin de atât nu a mai fost din februarie 2010, după care s-a scumpit agresiv până în 2011-2012 – erau anii în care cererea pentru aur era uriaşă, metalul era folosit de investitori ca refugiu, pentru a se pune la adăpost de criză.
Ziare.com: Vinurile Moldovei ajung in Romania
Intre 20-22 noiembrie 2015, Vinul Moldovei se prezinta romanilor la cel mai mare targ international de vinuri din Romania: Good Wine, Editia a-XIV-a.
Cramele si galeriile subterane ale Moldovei sunt legendare prin colectiile impunatoare de vinuri, recunoscute de Guinness Book, spectaculoase prin distantele traseelor misterioase.
Hotnews.ro: Procedura prin care poti “convinge” Fiscul sa te amnistieze fiscal. Valabil pentru persoane fizice, firme sau entitati fara personalitate juridica cu datorii la buget (proiect)
Persoanele fizice si juridice care inregistreaza la 30 septembrie datorii la bugetul de stat ar putea fi scutite de penalitatile de intarziere aferente daca achita pana la 31 martie 2016 obligatiile principale de plata. Initial, Finantele au publicat un proiect care se referea doar la persoanele juridice, insa decizia politica a fost ca masura sa se aplice tuturor, fara discriminare. Pana acum nu se stia insa care va fi procedura, insa Finantele au postat proiectul de Ordin care reglementeaza regulile pe care cei care doresc sa solicite amnistia fiscala vor fi obligati sa le respecte. Vezi proiectul in atasament
Adevarul.ro: Cum au mers afacerile în primele nouă luni. Surpriză: agenţiile de turism şi hotelurile domină topul creşterilor
Obligaţia de a emite bonuri fiscale a propulsat sectorul de hoteluri-restaurante pe locul 2 în topul cifrelor de afaceri Turismul, comerţul online şi producţia de tutun sunt domeniile în care au crescut cel mai mult vânzările din perioada ianuarie-septembrie. În minerit, rafinării şi cocserii, cifrele de afaceri au avut cele mai mari scăderi. Clasamentul cifrelor de afaceri din primele nouă luni ale acestui an, întocmit de „Adevărul“ pe baza datelor centralizate la Institutul Naţional de Statistică (INS), este dominat de industria ospitalităţii şi de serviciile care se axează pe informatică. Din acest punct de vedere, cele mai mari creşteri ale vânzărilor se întâlnesc în domenii cum sunt turismul (activitatea agenţiilor de turism, cu +44,2%, şi hoteluri-restaurante, cu +36,5%), comerţul online (+29,6%), serviciile IT (+24,3%) sau activităţile de birotică-secretariat pentru întreprinderi (+24,2%).
adevarul.ro: „Centura de siguranţă“ financiară este de şapte ori mai solidă decât în 2012, dar din cauza absorbţiei slabe de fonduri UE vom pierde 6 miliarde de euro
Trezoreria Statului are în prezent disponibilităţi de 14,3 miliarde de lei, în creştere de aproape şapte ori faţă de mai 2012, iar rezerva financiară în valută în contul Finanţelor deschis la BNR se ridică la 6,2 miliarde de euro, plus 1,5 miliarde de euro din atragerea fondurilor europene. În acelaşi timp, însă, pierderea pe actualul ciclu financiar este estimată undeva la 6 miliarde de euro. “În privinţa Trezoreriei, azi există disponibilităţi de 14,3 miliarde de lei, faţă de 2,1 miliarde de lei la preluarea guvernării, în mai 2012”, a declarat miercuri fostul ministru al Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, la conferinţa de prezentare a bilanţului de mandat.
Adevarul.ro: România are 10 bănci de importanţă sistemică: BCR, BRD, UniCredit, Raiffeisen, Transilvania, Alpha, Garanti, CEC, Bancpost şi ING. Cum au fost alese
BCR este prima pe lista băncilor de importanţă sistemică, întocmintă de Banca Naţională Banca Naţională a României (BNR) identifică periodic băncile de importanţă sistemică, în baza prevederilor Directivei 2013/36/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 26 iunie 2013 cu privire la accesul la activitatea instituţiilor de credit şi supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii. Aplicarea metodologiei menţionate pentru datele aferente lunii iunie 2015 a condus la identificarea următoarelor bănci ca fiind de importanţă sistemică: 9 filiale (Banca Comercială Română, BRD – Groupe Société Générale, UniCredit Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, AlphaBank, Garanti Bank, CEC Bank, Bancpost) şi o sucursală (ING Bank N.V., Amsterdam), anunţă BNR, într-un comunicat.
Agerpres.ro: Utilizarea pesticidelor și îngrășămintelor chimice în agricultură afectează una din patru specii, în Uniunea Europeană (Greenpeace)
Una din patru specii din Uniunea Europeană este amenințată sau periclitată de apele reziduale din agricultură, inclusiv din cauza folosirii de pesticide și îngrășăminte chimice, atenționează Greenpeace în Raportul “Dependența de pesticide a Europei: Cum dăunează agricultura industrială mediului nostru înconjurător’, dat joi publicității.
Agroinfo.ro: Achim Irimescu: Fermierii mici nu au nicio șansă fără cooperativă!
Cooperativă! Reprezintă viitorul pentru fermierii români dacă vor să reziste pe piață, să-și vândă produsele, să facă un altfel de agricultură decât cea de subzistență. Noul ministru al agriculturii pledează pentru asocierea fermierilor români în cooperative.
Agerpres.ro : Comunicat de presă – Administrația Prezidențială
Alocuțiunea Președintelui României, Klaus Iohannis, susținută în cadrul deschiderii Forumului bilateral al oamenilor de afaceri români și slovacinoie