Capital.ro, preluat de ziar.com, news.ournet.ro, ziarelive.ro, sursadestiri.net: Camera de Comerţ şi Industrie a României va lansa serviciul de rating pentru companii “Risc Partener”
Camera de Comerţ şi Industrie a României lansează joi, 3 decembrie 2015, începând cu ora 11.00, serviciul de rating pentru companii – Risc Partener, un raport unic, furnizat de Camerele de Comerț, care aduce predictibilitate în relațiile de afaceri.
Prin intermediul certificatului Risc Partener, CCIR doreşte crearea unui instrument util pentru procesul decizional de afaceri, bazat pe rezultatele financiare ale companiilor, sintetizate într-un mod foarte accesibil utilizatorului.
ultima-ora.ro: Cioloș, primul mesaj pentru diaspora: Vrem o țară cu care să ne mândrim
Asociația Romanilor din Italia (ARI) în colaborare cu Guvernul României și cu sprijinul Camerei de Comerț și Industrie a României în Italia (CCIRO Italia) a organizat duminică 29 noiembrie la Roma spectacolul care a reunit cei mai mulți români din diaspora la un singur eveniment, pentru a sărbători Ziua Marii Uniri! Sub genericul ‘Împreună pentru a ne cunoaște mai bine la Ziua Națională a României’, evenimentul, aflat la ediția a XII-a, a reunit 7.000 de români din Roma și din împrejurimi.
Agerpres.ro: Achim Irimescu: Până luni la miezul nopții s-au emis ordine de plată pentru 600.000 de fermieri
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a emis ordine de plată, până luni la miezul nopții, pentru mai mult de 600.000 de fermieri, suma totală care va intra în conturile agricultorilor din avansul pe suprafață depășind 255 de milioane de euro, a declarat marți, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu.
Agerpres.ro: Burcea (ANAT): Turiștii ruși s-ar putea orienta către Grecia, în urma conflictului dintre Rusia și Turcia
Turiștii ruși s-ar putea orienta către Grecia, în urma conflictului dintre Rusia și Turcia, în timp turcii vor face eforturi să atragă vizitatori de pe alte piețe, a declarat pentru AGERPRES prim-vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea.
Agerpres.ro: România a importat 6.190 tone de parfum și a exportat 813 tone
România a importat 6.190 tone de parfum în valoare de 69,9 milioane de euro anul trecut, în creștere cu 54,6% față de anul precedent, se arată într-o publicație a Institutului Național de Statistică (INS) transmisă la solicitarea AGERPRES.
De asemenea, au fost exportate 813 tone, cu 22,4% mai multe decât în 2013. Valoarea totală a exporturilor de parfum s-a situat la 21,3 milioane euro.
Agerpres.ro: CNADNR alocă până la 5 milioane de lei, fără TVA, pentru servicii de supraveghere a lucrărilor variantei de ocolire Satu Mare
Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) organizează licitație deschisă pentru atribuirea unui contract cu o valoare estimată între 4,36 și 5,15 milioane lei, fără TVA, pentru servicii de supraveghere a lucrărilor variantei de ocolire Satu Mare, potrivit unui anunț de participare publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).
Agerpres.ro: UNTRR: ASF ar trebui să atenționeze șoferii să încheie polițe RCA numai la societățile de asigurare solvabile
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ar trebui să atenționeze utilizatorii de RCA, respectiv carte verde, să încheie polițe la societățile de asigurare solvabile deoarece, în situația în care un asigurător intră în faliment, chiar dacă Fondul de Garantare ar mai avea resurse pentru despăgubiri, acestea sunt limitate la 100.000 euro pe cererea de despăgubire, susțin reprezentanții transportatorilor rutieri din România.
Agerpres.ro: Lufthansa a încheiat un acord privind salariile cu personalul de la sol
Lufthansa a semnat sâmbătă un acord cu sindicatul din domeniul serviciilor Verdi privind plata personalului de la sol al operatorului aerian german – aproximativ 33.000 de persoane – transmit DPA și Reuters.
Salariile personalului de la sol și al angajaților de la Lufthansa-Systems, Lufthansa-Service GmbH, Lufthansa Technik și Lufthansa Cargo vor fi majorate cu 2,2% de la 1 ianuarie 2016 și cu încă 2,2% în 2017, pe lângă plata excepțională de 2.250 de euro (2.400 de dolari) pentru fiecare angajat cu contract permanent de muncă.
Agerpres.ro: Siveco-Teamnet: O parte consistentă a fondurilor alocate plății în avans va fi absorbită până la 30 noiembrie; 200.000 de dosare sunt finalizate
Dezvoltatorii softului utilizat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) – asocierea companiilor Siveco – Teamnet – estimează că “o parte consistentă a fondurilor alocate plății în avans pentru beneficiarii eligibili va fi absorbită până la termenul limită”, respectiv 30 noiembrie 2015, în condițiile în care până sâmbătă, la ora 12,00, erau cu calculul finalizat în jur de 200.000 de dosare.
Agerpres.ro: Agrometeo: Lucrările agricole specifice de toamnă vor fi sistate temporar în zilele cu precipitații
Lucrările agricole specifice de toamnă vor fi sistate temporar în zilele cu precipitații, dar starea de vegetație a plantelor se va menține bună și medie în semănăturile efectuate în perioada optimă, se arată în prognoza agrometeorologică valabilă pentru intervalul 28 noiembrie – 4 decembrie 2015, publicată de Administrația Națională de Meteorologie /ANM/.
Potrivit specialiștilor, în cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării. Pe de altă parte, deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată și izolat puternică) se vor înregistra pe suprafețe extinse din Moldova, izolat în sud-vestul Transilvaniei.
Agerpres.ro: Ministrul Comunicațiilor: Suntem foarte preocupați să aducem cât mai multă prosperitate românilor
Ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Marius Bostan, prezent marți la festivitățile organizate la Alba Iulia de Ziua Națională a României, a afirmat că membrii Guvernului sunt preocupați ca în următorul an să aducă cât mai multă prosperitate românilor.
Mediafax.ro: AB InBev vrea să vândă mărcile Peroni şi Grolsch, pe care le-ar obţine prin achiziţia SABMiller
Anheuser-Busch InBev (AB InBev), cel mai mare producător de bere la nivel mondial, intenţionează să vândă brandurile Peroni şi Grolsch, pe care le-ar obţine în urma achiziţiei SABMiller, pentru a tempera îngrijorarea autorităţilor de reglementare din UE privind tranzacţia, scrie Financial Times.
AB InBev oferă aproximativ 70 de miliarde de lire sterline (peste 100 de miliarde de dolari) pentru preluarea SABMiller, pe locul al doilea în piaţă.
Mediafax.ro: FAPT: Situaţia tensionată din vestul Europei determină creşteri în vânzarea de turism românesc
Federaţia Asociaţiilor de Promovare Turistică din România (FAPT) afirmă că situaţia tensionată din vestul Europei determină creşteri în vânzarea de turism românesc, reprezentanţii acesteia aşteptându-se la un grad foarte bun de ocupare a unităţilor turistice în perioada sărbătorilor de iarnă.
Reprezentanţii FAPT au afirmat, într-un comunicat de presă, că în ultimele zile s-a remarcat o creştere consistentă a cererii de vacanţe şi weekend-uri în destinaţiile româneşti, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Economica.net: Analiză: Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni, în urcare cu 3,59% săptămâna trecută
Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni realizate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a crescut cu 3,59% în săptămâna 23 -27 noiembrie 2015, comparativ cu săptămâna precedentă, până la 159,83 milioane de lei, cele mai importante schimburi fiind realizate pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), relevă analiza Puls Capital.
Valoarea totală tranzacţionată s-a ridicat în perioada menţionată (23 -27 noiembrie) la 175,07 milioane de lei.
Capital.ro: Cioloş, despre autostrada Târgu-Mureş-Iaşi: “Vom lansa studiile de fezabilitate”
Premierul Dacian Cioloş a declarat, marţi, privitor la realizarea unei autostrăzi pe ruta Târgu-Mureş – Iaşi, că un astfel de proiect există în master planul de transport, iar în maxim zece zile va fi prezentat un plan mai detaliat despre ceea se va putea realiza în acest sens.
‘Există un astfel de proiect care, din câte ştiu, în master plan e chiar pe locul doi din punct de vedere al priorităţii şi o să lansăm studiile de fezabilitate, adică o să lansăm ceea ce e prevăzut în acel master plan. Chiar vrem să le punem în aplicare şi să le luăm la rând, aşa cum sunt acolo. (…) Eu cred că în maxim o săptămână – zece zile o să venim cu un plan mai detaliat legat concret de ce se poate face. E faza de început, deci e vorba de lansarea studiilor de fezabilitate’, precizat Cioloş, într-o emisiune la Europa FM.
Capital.ro: Cum vede premierul Dacian Cioloș rezolvarea problemelor de infrastructură
Premierul Dacian Cioloş a declarat, marţi, privitor la realizarea unei autostrăzi pe ruta Târgu-Mureş – Iaşi, că un astfel de proiect există în master planul de transport. La autostrada Piteşti-Sibiu există probleme în ceea ce priveşte obţinerea acordului de mediu.
Evz.ro: APIA: Ultimele ordinele de plată pentru avansul pe suprafață, din 2015: 255 de milioane de euro pentru fermieri
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a emis ordine de plată, până luni la miezul nopții, pentru mai mult de 600.000 de fermieri, suma totală care va intra în conturile agricultorilor din avansul pe suprafață depășind 255 de milioane de euro, a spus Achim Irimescu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, citat de Agerpres.
Evz.ro: Expert imobiliar: Numărul acestor proprietăți cumpărate la prețul anilor 2007-2008 va crea o problemă în cazul în care mulți vor lăsa cheia
Legea privind darea în plată va crea probleme băncilor pentru că au destul de multe produse generate de criză
,,Motorul afacerilor este banca. Este extrem de important ca băncile să funcționeze normal, inclusiv pentru investițiile companiilor, indiferent de domeniu. Această Lege va crea probleme băncilor pentru că multe locuințe sunt oricum evaluate mai sus, la nivelul anilor 2007-2008. Atunci s-au dat marile credite. Discrepanța dintre valori este o mare problemă pentru bănci. Dar și numărul acestor proprietăți cumpărate la prețul anilor 2007-2008 va crea o problemă în cazul în care mulți vor lăsa cheia. Ar putea fi și benefic pentru cei care lasă cheia pentru că acum este un suflu de relansare atât al economiei, cât și al pieței imobiliare. Orizontul nu este grav pentru cei care lasă cheia și se gândesc la o cumpărare mai bună. Clienții de credite neperformante sunt alt tip de cumpărător decât cel căruia se adresează în general dezvoltatorii imobiliari”, a spus Eduard Uzunov, președintele Regatta Real Estate.
Startupacafe.ro: Ai deschis o afacere si vrei bani de la un investitor. 3 idei in care un business angel roman ar baga bani si 3 calitati de care tu ai nevoie
Cand crezi ca ai o ideea buna de afacere, dar nu ai si banii necesari pentru a o dezvolta, o solutie sunt investitorii de tip business angel. Prezenti si in Romania, acestia sunt oameni de afaceri si manageri cu bani si experienta care sunt dispusi sa audca zeci, poate chiar sute de mii de euro, in afacerea ta, in schimbul a 10 – 40% din partile sociale, pentru ca apoi sa castigati mai mult impreuna. Business angelii nu investesc, insa, in orice afacere. Sergiu Negut, un astfel de investitor, a explicat care sunt tipurile de afaceri care atrag investitii si ce caracteristici trebuie neaparat sa aiba antreprenorii fondatori care vor bani de la business angels.
Adevarul.ro: România a importat 42.200 de tone de cafea, în 2014
România a importat cele mai multe cantităţi de cafea din Germania, respectiv 9.270 de tone (38,1 milioane euro) şi a exportat 342 tone către Bulgaria (1,9 milioane euro)
România a importat 42.210 tone de cafea, coji de cafea şi înlocuitori de cafea în anul 2014, cu 3,2% mai puţin decât în anul precedent, se arată într-o publicaţie a Institutului Naţional de Statistică (INS). Valoarea totală a importurilor de acest tip de produse au atins anul trecut 150,7 milioane euro, în creştere cu 1,47% în raport cu anul 2013. În ceea ce priveşte exporturile de astfel de produse, acestea au scăzut cu 60,3% fiind de 1.342 tone, respectiv de 8,8 milioane euro.
Digi24.ro: Statul ar putea plăti 53 de milioane de lei în plus pentru şoseaua Cunţa-Sălişte
Apar primele informaţii oficiale despre banii pe care i-ar putea plăti statul în plus pentru a repara şi a consolida sectorul de autostradă dintre Cunţa şi Sălişte, parte a şoselei de mare viteză Sibiu-Orăştie care s-a stricat la nicio lună de la inaugurare. Suma s-ar ridica deocamdată la 53 de milioane de lei, adică aproape 12 milioane de euro. În plus, se vorbeşte şi despre varianta rezilierii contractului cu italienii, ceea ce ar însemna că autostrada ar putea rămâne închisă până în 2017.
Zf.ro: Real estate – Bucureşti: Zona Orhideea va fi în cinci ani un nou pol financiar şi de IT
Geo Mărgescu, CEO şi fondator al companiei de dezvoltare imobiliară Forte Partners, spune că partea de centru-vest din Capitală, şi în special zona Orhideea, va deveni în următorii ani o destinaţie atractivă pentru companiile din domeniile financiar şi IT care vor căuta să-şi mute birourile în această zonă a oraşului.
Zf.ro: Doar cinci brokeri de la Bursă sunt pe plus în trim. 3
Din cele 28 de firme de brokeraj (SSIF-uri) autorizate la ASF şi cu activitate pe bursa de la Bucureşti, 23 au înregistrat pierderi în trimestrul al treilea, faţă de numai 16 societăţi pe minus la finalul anului trecut, potrivit raportului trimestrial emis de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
În perioada cuprinsă între 30 iunie şi 30 septembrie, firmele de brokeraj au raportat pierderi cumulate de 4,1 milioane de lei, astfel că pentru primele nouă luni din an pierderile cumulate ale acestora urcă la 5,2 milioane de lei.
Zf.ro: CNADNR, neînţelegeri cu constructorii Suplacu de Barcău – Borş
CNADNR a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că membrii asocierii care construieşte secţiunea de autostradă Suplacu de Barcău – Borş nu au ajuns nici până în prezent la o înţelegere şi le cere acestora să rezolve problema apărută în cadrul asocierii, pentru ca tronsonul să fie finalizat.
Zf.ro: ZF CELE MAI CITITE
Întârzierile se ţin lanţ pe şantierele autostrăzilor din România
Pe Lugoj – Deva un singur tronson a trecut de 40% deşi trebuie să fie gata în mai, iar pe Câmpia Turzii – Târgu-Mureş la aproape un an de la licitaţie nu au început lucrările.
Doar unul dintre cele trei loturi ale autostrăzii Lugoj-Deva a trecut de 40% stadiu fizic de finalizare, potrivit datelor Companiei Naţionale de Drumuri şi Autostrăzi (CNADNR), acesta fiind important pentru a finaliza întreg tronsonul dintre Sibiu şi graniţă la Nădlac anul viitor.
Agerpres.ro: Ordinele de numire pentru conducerea APIA și AFIR, semnate de ministrul Agriculturii
Directorii generali ai celor două agenții de plăți aflate în subordinea Ministerului Agriculturii vor fi Florin Marius Faur la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Andrei Szakal, la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), ordinele de numire fiind deja semnate de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
“Pe Mihai Puținei, care era director general interimar la APIA, îl retrag în direcția financiară din minister de unde a și venit, iar Eugen Popescu, șeful AFIR, revine pe postul lui anterior, respectiv director general adjunct la AFIR. Am semnat deja ordinele de numire pentru Florin Marius Faur la APIA și Andrei Szakal la AFIR”, a declarat, pentru AGERPRES, Achim Irimescu.
Mediafax.ro: Institutul Naţional de Statistică: Preţurile au scăzut cu 0,2% în luna octombrie, influenţate în principal de piaţa externă
Preţurile producţiei industriale au scăzut în octombrie pe ansambu cu 0,2% faţă de septembrie, influenţate în principal de piaţa externă, unde preţurile s-au ajustat cu 0,5%, reducerea anuală fiind de 2,6%, protrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Bursa.ro: Hidroelectrica a câştigat procesul cu ANRE
Prin Sentinţa civilă nr.21917 pronunţată în dată de 19 noiembrie de către Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti s-a admis contestaţia Hidroelectrica împotriva Procesului verbal de contravenţie nr.36119/11.05.2015, încheiat de ANRE, prin care se reţine în sarcina Hidroelectrica efectuarea de operaţiuni de export energie electrică pe teritoriul Ungariei în perioada decembrie 2014 – februarie 2015, potrivit unui comunicat de presă al companiei.
Bursa.ro: Garanti Bank a lansat o nouă campanie de salarii
Garanti Bank, una dintre cele mai inovatoare și dinamice bănci de pe piața locală, a lansat o nouă campanie dedicată persoanelor care încasează pentru prima dată salariul lunar într-un cont curent deschis în cadrul băncii, se arată într-un comunicat al băncii.
Bursa.ro: ÎN URMĂTOAREA PERIOADĂ,
Industria şi comerţul cu amănuntul vor cunoaşte o tendinţă de relativă stabilitate
Industria şi comerţul cu amănuntul vor cunoaşte o tendinţă de relativă stabilitate în următoarea perioadă, cererea de servicii va înregistra o creştere moderată, în timp ce în sectorul construcţiilor se va semnala o scădere a activităţii, conform opiniilor exprimate de managerii societăţilor comerciale, chestionaţi de Institutul Naţional de Statistică (INS) în privinţa tendinţelor în evoluţia activităţii economice în perioada noiembrie 2015 – ianuarie 2016.
Bursa.ro: Engie obţine extinderea duratei de viaţă, cu zece ani, a două centrale nucleare din Belgia
Grupul francez de utilităţi Engie a semnat un acord cu Executivul belgian privind extinderea duratei de viaţă a două centrale nucleare, cu zece ani, informează Bloomberg.
Compania franceză va investi 700 milioane de euro (742 milioane de dolari) în cele două unităţi şi va plăti taxe anuale de 20 milioane de euro fondului care asigură tranziţia energetică a Belgiei, ca parte a acordului de extindere a duratei de viaţă a centralelor nucleare Doel 1 şi Doel 2 până în 2025, a anunţat ieri Engie.
Economica.net: Ucraina cere UE să contracareze proiectele ruseşti privind transportul de gaz
Şeful diplomaţiei ucrainene, Pavlo Klimkin, a cerut Uniunii Europene (UE) să contracareze proiectele ruseşti privind transportul de gaz, informează miercuri agenţia de presă Unian.
În timpul vizitei sale de lucru la Bruxelles şi a întrevederii cu vicepreşedintele Comisiei Europene pentru uniune energetică, Maros Sefcovic, ministrul de externe ucrainean a subliniat importanţa creşterii livrărilor de gaz în sens invers dinspre ţări membre ale UE spre Ucraina şi a îndemnat Bruxellesul să ia măsuri în scopul începerii cât mai rapide a marilor livrări de gaz în sens invers dinspre Slovacia, anunţă un comunicat al Ministerului de Externe al Ucrainei.
Economica.net: Manager român peste 33 de magazine. Auchan a numit la conducerea business-ului local un tânăr de 34 de ani
Retailerul francez Auchan, al treilea jucător pe piaţa comerţului alimentar din România din punct de vedere al cifrei de afaceri, a numit în funcţia de director general un român de 34 de ani. În urmă cu aproximativ cinci ani, noul manager, Ionuţ Ardeleanu, a fost unul dintre cei mai tineri manageri Auchan din lume care
Boardul Auchan România la numit în funcţia de director general pe românul Ionuţ Ardeleanu (34 ani), acesta înlocuindu-l pe Frédéric Bellon, francezul care va ocupa funcţia de director general al Auchan Retail Franţa, o nouă divizie care înglobează activitatea de retail a companiei. Ardeleanu va lucra sub coordonarea lui François Remy, preşedinte neexecutiv Auchan România şi preşedinte executiv Auchan Luxemburg, alături de directorii regionali şi cei 6 directori de servicii suport : Produs, Inovaţie, Performanţă, Eficienţă, Resurse Umane şi Finanţe.
Capital.ro: Impozitarea „marilor averi“ ale persoanelor fizice
Dragoş Pătroi managing partner DRP TAX, cadru universitar asociat ASE
Pornind de la principiul că toţi suntem egali în faţa legii, verificările ANAF la unele categorii de persoane fizice nu fac altceva decât să corecteze unele derapaje ale sistemului care până acum, îi proteja pe cei puternici. Iar primele zece investigaţii au fost deja finalizate.
Evz.ro: ȘOC pe piața valutară: IATĂ ce ne pregătesc americanii
Cursul euro/dolar va scădea cel mai probabil în prima jumătate a anului 2016, pentru ca în a doua jumătate dolarul se depășească nivelul de paritate cu euro, scriu analiștii ING Bank, în cadrul unui raport.
Evz.ro: Auchan, Carrefour și Kaufland. Cum se extind magazinele în provincie
Retailerii alimentari aleg în special zonele cu cel mai mare număr de locuitori
După un 2014 aproape mort din punct de vedere al extinderii, 2015 a fost ceva mai animat, în special datorită retailerilor alimentari, care au continuat să deschidă noi centre comerciale. Majoritatea s-au orientat după numărul de locuitori al orașelor „de destinație”, ceea ce nu a fost mereu o strategie câștigătoare.
Zf.ro: 32.000 de români cu credite imobiliare au restanţe la plată. Dar sunt 300.000 cu garanţii ipotecare care oricând pot da înapoi casa băncii
Legea „dării în plată“ afectează doar 32.000 de români cu restanţe la ipotecare, din care unii au casele executate de bănci. Întrebarea este câţi dintre cei 300.000 de debitori cu garanţii ipotecare vor decide să nu mai achite ratele caselor prea scumpe.
Cei 32.000 de români care au restanţe la credite ipotecare sau la împrumuturi de consum garantate cu case sau terenuri ar putea să beneficieze de legea „darea în plată“ a imobilelor da că aceasta va fi aplicată, potrivit BNR.
Zf.ro: FINANŢE PERSONALE
Topul celor mai profitabile acţiuni la 11 luni
Acţiunile producătorului de echipamente pentru industria aeronautică IAR Braşov (IARV) au crescut cu 288% în acest an, ocupând primul loc în clasamentul celor mai mari creşteri de pe bursa de la Bucureşti.
Avansul a fost susţinut de transferul acţiunilor IARV de pe piaţa RASDAQ la cota bursei şi de rezultatele financiare în creştere ale companiei alimentate de majorarea cheltuielilor pentru apărare de către stat. Al doilea clasat în topul randamentelor este producătorul de materiale din tâmplărie PVC Teraplast Bistriţa (TRP). Acţiunile sale au avansat cu 225% în acest an, alimentate de achiziţiile principalilor acţionari dar şi de rezultatele financiare bune. Al treilea clasat este Banca Comercială Carpatica (BCC), ale cărei acţiuni au avansat cu 66% în acest an, investitorii mizând pe intrarea în acţionariatul băncii a fondului american JC Flowers.
Zf.ro: Concluzia unui fermier: „Degeaba investeşti în utilaje dacă nu ai siloz“
Profitul fermierilor poate fi maximizat dacă aceştia dispun de un siloz în care să depoziteze recolta, pentru a nu mai fi nevoiţi să vândă la cel mai mic preţ către traderi.
„Atunci când se spune că la producţii record sunt şi profituri record nu este adevărat. Da, a fost profit mai mare comparativ cu celelalte variante când am obţinut în 2014 până la 19 tone la hectarul de porumb, dar nu a fost cel aşteptat.
Zf.ro: Iulian Sorescu, Noerr: Putem împiedica exodul de talente dacă investiţiile în IT continuă
Industria IT şi cea de outsourcing din România pot să îi oprească pe tinerii abia ieşiţi de pe băncile facultăţilor să mai plece în străinătate pentru a munci. Condiţia este ca piaţa locală să continue să fie „hub“-ul din regiune preferat al investitorilor străini, care, odată cu intrarea pe piaţă sau extinderea businessurilor pe care le au, vor ridica şi nivelul salarial al angajaţilor, este de părere Iulian Sorescu, partener asociat şi lider al departamentului financiar din cadrul casei de avocatură Noerr Finance & Tax, unul dintre cei mai activi jucători de pe zona de consultanţă în domeniul ajutoarelor de stat.
Zf.ro: Opinie Adrian Vasilescu, BNR: De ce priveşte „şefimea de la BNR în ochii şefilor de bănci“
O lege votată recent de Parlament, dar încă nepromulgată de preşedinte, continuă să agite spiritele în spaţiul public. Legea se referă la „darea în plată a unor bunuri imobile“ ce ar duce la stingerea obligaţiilor ipotecare faţă de bănci, asumate de populaţie, prin credite. Iniţiatorii legii, un senator şi un avocat, împreună cu susţinătorii lor au argumentat în comisiile parlamentare de specialitate şi în mass-media că legea în cauză va simplifica lucrurile pentru cei care şi-au garantat împrumuturile la bănci cu case şi nu-şi pot acum achita ratele. Restanţierii ar avea opţiunea de a renunţa la case în favoarea băncilor în schimbul ştergerii datoriilor.
Zf.ro: OTP caută soluţii pentru comasarea numărului de sedii anul viitor
OTP Bank, sucursala locală a celui mai mare grup financiar maghiar, şi-a propus pentru anul viitor comasarea sediilor unde se desfăşoară activitatea departamentelor centrale, dar nu are în vedere neapărat mutarea într-o singură clădire. În prezent, banca are cinci sedii centrale.
„Un proiect pentru anul viitor va fi optimizarea sediilor unde se desfăşoara activitatea departamentelor centrale. Nu neapărat într-o singură clădire, dar cu siguranţă nu vom rămâne pe termen lung în cele cinci sedii pe care le avem acum“, susţine Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank.
Ziare.com: Surpriza din Codul fiscal: Fara acciza la cafea in 2016 – Ce se intampla cu alcoolul si benzina
Un subiect mai putin dezbatut si prozaic prin natura lui este modul in care se va aplica accizain anul 2016.
La inceputul lunii octombrie eram obisnuiti sa fim atenti la cursul de schimb valutar valabil in prima zi lucratoare din aceasta luna, curs valutar utilizat in tot anul urmator pentru calculul si plata accizei la produsele supuse acestei taxe.
Hotnews.ro: Salariul e doar ca sa te deranjezi sa te duci la munca. Primele sunt ca sa te apuci de treaba
De mai bine de jumatate de an ma straduiesc sa incep un proiect relativ simplu, impreuna cu o institutie de stat. Tot de jumatate de an, directorul lor imi spune zi de zi ca stii, la salariile pe care le au copiii acestia nu pot sa le cer mai mult… Ca sa fiu mai clar, e un proiect pe care unul singur dintre copiii aceia, si inca nu cel mai destept dintre ei, il poate porni si face sa mearga daca ar munci trei sau patru zile. Si, din cate am observat eu, nu le cere nici macar sa stea opt ore la birou de banii acestia, stau vreo sase sau sapte, cel mult, iar pauza de masa e socotita indatorire sfanta de serviciu, in folosul tarii, ca in orice alt ungher bugetar din tara asta, evident!, scrie George Butunoiu pe blogul lui.
Adevarul.ro: Topul restanţierilor la bănci. Judeţele în care românii au fost doborâţi de rate – INFOGRAFIE
Restanţele acumulate de populaţie şi firme la creditele contractate de la bănci au ajuns la 22,45 miliarde de lei la sfârşitul lunii octombrie, în scădere cu 9,5% de la începutul acestui an, reprezentând 10,35% din totalul împrumuturilor luate, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR). În ciuda acestei scăderi, sunt judeţe în care populaţia şi firmele au fost doborâte de rate, sumele restante urcând semnificativ şi ajungând că reprezinte o cincime din totalul finanţărilor. Judeţul Vâlcea este campionul restanţelor, ţinând cont de totalul restanţelor în portofoliul de credite contractate de persoanele fizice şi juridice din acest judeţ. Sumele restante în Vâlcea au crescut cu aproape 10% în primele 10 luni ale acestui an, la echivalentul a 510 milioane de lei. Astfel, totalul restanţelor au ajuns să ocupe o cotă de peste 21% din portofoliul de împrumuturi.
Adevarul.ro: Costin Borc, ministrul Economiei, la Adevărul Live: Când m-a sunat Dacian Cioloş am crezut că este o farsă a lui Buzdugan
Economia creşte pe baza creşterii consumului şi a creşterii investiţiilor private, în special a construcţiilor, a declarat, la Adevărul Live, Costin Borc, ministrul Economiei. El a mai spus că administraţia românească este deprofesionalizată, oficialul dând ca exemplu un şef de serviciu juridic, care are 2.000 de lei salariu brut şi care oricând poate profesa ca avocat în mediul privat. INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE Despre industria de apărare: Nu trebuie să fie neapărat profitabilă, există o componentă strategică O să vă surprindă având în vedere că provin din mediul privat, dar eu nu cred că industria de apărare trebuie să fie neapărat profitabilă. Există o componentă strategică. Trebuie găsit un echilibru. Dar cred că şi în industria de apărare trebuie să existe manageri privaţi. Ne uităm la Franţa, de exemplu, despre care zicem că e etatistă, dar Dassault este privată.
Hotnews.ro: Bogdan Olteanu, BNR: Sa ii ajuti pe cei in nevoie e o optiune a societatii. Sa ii ajuti, fara sa stii, pe cei care nu au nevoie e o prostie. Sa ii ajuti, pe ascuns, pe cei care nu au nevoie e o ticalosie
“Acest articol urmareste sa clarifice pozitia juridica a BNR in raport cu propunerea legislativa privind darea in plata. Este o incercare de a explica in mod corect si in limbaj accesibil. Pozitia oficiala va ajunge, pe caile normale, la Presedintie. Remarcile privitoare la interese nelegitime servite de aceasta propunere vor fi transmise organelor in drept. In fine colegii de la Directiile de specialitate se vor ocupa in aceste zile de demontarea afirmatiilor false referitoare la numarul de persoane cu datorii restante, la numarul de familii aflate in pericol sa isi piarda locuinta si alte asemenea cifre aruncate in dezbatere cu grave neglijente privitoare la ordinul de marime”, scrie viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu pe blogul institutiei.
Capital.ro: Transport: România pe locul 28 în UE
Comisia Europeană a publicat a doua ediție a „Tabloului de bord al UE în domeniul transporturilor”. El are ca obiectiv să ajute statele membre să își îmbunătățească sistemele naționale de transport, punând în evidență domeniile care necesită investiții prioritare și măsuri de politică. Începând cu această ediție, tabloul de bord permite și monitorizarea progreselor înregistrate de statele membre de-a lungul timpului.
Bursa.ro: Bursele BVB au deschis în urcare
Cei nouă indici de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au deschis în urcare şedinţa de tranzacţionare de astăzi.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, creştea cu 1,34% la 7.112,03 puncte, iar indicele BETPlus sporea cu 1,25% la 1.049,35 puncte.
Noul indice BET Total Return, introdus pe 23 septembrie, se aprecia cu 1,34% la 8.100,66 puncte.
Hotnews.ro: BCR a scazut dobanzile creditelor pentru 20.000 de clienti in cadrul campanie de loializare “Scade Rata”
Oferta de rate reduse a Bancii Comerciale Romane – Scade Rata, a fost accesata de peste 20.000 de clienti in trei luni de la lansare, au anuntat miercuri oficialii bancii. Valoarea medie a unui credit refinantat este de 26.500 euro la nivel national. Reducerea medie a ratelor lunare se situeaza in jurul procentului de 17% pentru cele mai mari localitati urbane, inregistrandu-se valori dupa cum urmeaza: Timisoara – 18%, Sibiu, Ploiesti, Cluj si Brasov – 17%, Bucuresti – 16%.
Economica.net: Peste 25 de hoteluri, pensiuni şi hosteluri din Bucureşti şi Ilfov, scoase la vânzare. Care sunt preţurile
Proprietarii a 27 de unităţi de cazare, de la pensiuni şi hosteluri până la hoteluri de 4 stele, din zona Bucureşti-Ilfov şi-au scos afacerile la vânzare pe un site dedicat.
Astfel, cea mai ieftină unitate de cazare este un hostel cu 16 camere din Bucureşti, zona Chitila, pentru care proprietarii cer 330.000 de euro. Conform anunţurilor postate pe site-ul spatiicomerciale.ro, cel mai mare preţ cerut este de 10,775 milioane euro pentru un hotel de 3 stele cu 110 camere, amplasat în zona ultracentrală a Capitale, pe Bulevardul Magheru.
Economica.net: Terenurile pe care existau proiecte pentru malluri înainte de criză, vânate şi cumpărate de retaileri precum Lidl sau Dedeman
Peste 100 de malluri, mai mici, mai mari, urmau să împânzească harta României dacă nu venea criza. Multe dintre aceste proiecte au fost abandonate, iar terenurile vânate de retaileri.
Retaileri precum Dedeman sau Lidl au continuat să se extindă în ultimii ani şi au căutat terenuri bune pentru noi magazine. Dezvoltatorii care au cumpărat terenuri valoroase, ca vad comercial, au renunţat să mai facă malluri şi le-au vândut retailerilor.