Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI ECONOMICE - 2 septembrie 2015

Zf.ro, (P) Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României participă la reuniunea mondială a oamenilor de afaceri din cadrul G20, Ankara 2015

Preşedintele CCIR, Mihai Daraban, reprezintă comunitatea de afaceri din România la reuniunea oamenilor de afaceri la nivel mondial, în cadrul Business 20, dedicată Infrastructurii şi Investiţiilor, organizată la Ankara – Turcia, în perioada 3-5 septembrie.

Anul acesta, la sesiunea dedicată Infrastructurii şi Investiţiilor participă 190 de membri, lideri ai comunităţilor de afaceri, care vor dezbate propuneri de politici economice pentru dezvoltarea  acestor sectoare, esenţiale pentru creşterea economică.

            Citeste mai mult…

Ziare.com,  Presedintele CCIR, Mihai Daraban, reprezinta Romania la reuniunea Business 20

Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Mihai Daraban, reprezinta tara noastra la reuniunea oamenilor de afaceri in cadrul Business 20 (B20) care se desfasoara la Ankara, Turcia, in perioada 3-5 septembrie.

            Citeste mai mult…

Eoficial.ro, Președintele CCIR, Mihai Daraban, reprezintă România la reuniunea Business 20

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, reprezintă ţara noastră la reuniunea oamenilor de afaceri în cadrul Business 20 (B20) care se desfăşoară la Ankara, Turcia, în perioada 3-5 septembrie, se arată într-un comunicat al CCIR.

            Citeste mai mult…

Stiripesurse.ro : Președintele CCIR, Mihai Daraban, reprezintă România la reuniunea Business 20

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, reprezintă ţara noastră la reuniunea oamenilor de afaceri în cadrul Business 20 (B20) care se desfăşoară la Ankara, Turcia, în perioada 3-5 septembrie, se arată într-un comunicat al CCIR, remis Stiripesurse.ro.

Președintele CCIR participă la sesiunea de lucru care are ca temă infrastructura şi investiţiile, alături de alţi 190 de membri, lideri ai comunităţii de afaceri la nivel mondial. Importanţa acestei sesiuni este evidenţiată de nivelul alocărilor bugetare anuale pentru proiectele de infrastructură, care se ridică la aproximativ 9 trilioane USD. Grupul de lucru propune depăşirea inegalităţilor uriaşe privind sumele alocate domeniului între diversele zone ale globului.

             Citeste mai mult…

Cugetliber.ro, preluat de ultimele-stiri.eu: Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban:

“Suntem gata să răspundem necesarului de consultanţă şi informaţii de afaceri”

Camera de Comerţ şi Industrie a României este pregătită să răspundă necesarului de consultanţă şi informaţii de afaceri pentru dezvoltarea economică a ţării, a declarat, ieri, într-o conferinţă privind promovarea economică externă, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban.

Camera de Comerţ şi Industrie a României, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, a organizat, ieri, cu ocazia Zilei Diplomaţiei Române, o dezbatere economică, cu tema „Priorităţi, oportunităţi şi provocări în promovarea economică externă a României”.

             Citeste mai mult…

Jurnalulbucurestiului.ro: Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române 2015 a debutat cu sesiunea de lucru cu tematică economică

Sesiunile de lucru din cadrul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române 2015 (RADR) au debutat cu ocazia Zilei Diplomaţiei Române, printr-o dezbatere pe teme economice, organizată de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE) în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), la sediul CCIR din București.

            Citeste mai mult…

Infolegal.ro: CCIR, pregătită să răspundă necesarului de consultanță de afaceri pentru dezvoltarea economică a României

Camera de Comerț și Industrie a României este pregătită să răspundă necesarului de consultanță și informații de afaceri pentru dezvoltarea economică a țării, a spus, marți, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban într-o conferință privind promovarea economică externă.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ponta: Ambasadorii noștri, prea timizi în a promova interesele economice ale României

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că ambasadorii și ceilalți reprezentanți diplomatici ai României sunt “prea timizi” în a promova interesele economice ale țării, precizând că sunt foarte multe state cu care România are relații politice și diplomatice excelente, dar “din punct de vedere economic nu se întâmplă nimic”.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ponta: ANAF lucrează din ce în ce mai eficient, dar legătura directă cu MF duce încă la multă birocrație

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că Agenția Națională de Administrare Fiscală a început să lucreze din ce în ce mai eficient, dar legătura directă pe care o are cu Ministerul Finanțelor duce încă la multă birocrație și “întârzie”.

“ANAF, din punctul nostru de vedere și al rezultatelor pe care le vedeți, a trecut de perioada aceea, 2013, când cu sprijinul Băncii Mondiale am făcut o amplă restructurare. A început să lucreze din ce în ce mai eficient, aduce mai mulți bani. Vreau să continuăm această reformă, în așa fel încât să facem o instituție de sine stătătoare. Încă legătura directă cu Ministerul de Finanțe duce la multă birocrație și întârzie. Vreau să facem un sistem pe care îl au și SUA și alte țări și anume un board stabil, depolitizare și una din instituțiile cele mai eficiente din România”, a spus Ponta, la finalul Reuniunii Anuale a Diplomației Române.

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Angela Filote: Sper că vor exista cât mai mulți investitori din România implicați în Planul Juncker

Șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Filote, a declarat, marți, că speră că vor exista cât mai mulți investitori din România care vor beneficia de finanțare prin Planul Juncker, al cărui principal obiectiv vizează relansarea economică în Uniunea Europeană.

            Citeste mai mult…

Monitoruldevaslui: Noul Cod Fiscal, capabil sã opreascã valul de falimente

Numãrul intreprinzãtorilor privati care isi inchid afacerile creste de la o lunã la alta. Conform ultimelor date publicate de Oficiul National al Registrului Comertului, in perioada ianuarie – iulie 2015, un numãr de 164 de firme si-au incetat activitatea, iar 393 de societãti au fost radiate din Registrul Comertului. În aceeasi perioadã, alte 85 de societãti comerciale din judetul Vaslui au fost dizolvate. Potrivit acelorasi date, in primele sapte luni ale anului, 57 de firme au intrat in procedura de insolventã, comparativ cu perioada similarã a anului trecut, cand 103 firme au intrat in insolventã.

            Citeste mai mult…

Ziarulprofit.ro: Preşedintele CJ, Florin Tecău a invitat turcii la un forum economic în Argeş

În perioada 31 august – 03 septembrie, reprezentanți ai Consiliului Judeţean Argeș şi reprezentanți ai Guvernului și ai Patronatului Serviciilor Publice din România, sunt într-o vizită în Antalya – Turcia. Delegaţia condusă de președintele Consiliului Judetean Argeș, Florin Tecău, a avut o serie de întâlniri cu: președintele Camerei de Comerț și Industrie Antalya, Davut Cetin, cu președintele Asociației Micilor Întreprinzători, Abdullah Sevincok, și cu președintele Uniunii Municipalităților din Bazinul Mării Mediterane din Turcia, Hakan Tutuncu.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Importurile de produse petroliere au crescut cu 21,1%, în primele cinci luni din 2015

Importurile de produse petroliere ale României au totalizat, în primele cinci luni ale acestui an, 900.600 tone, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică.

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, importurile de produse petroliere au crescut cu 21,1% (156.700 tone).

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ponta: Restructurarea și modernizarea ANAF va continua, astfel încât să se ajungă cu rambursarea TVA la 15 zile

Premierul Victor Ponta a anunțat marți că rezultatele financiar-bugetare bune permit continuarea procesului de restructurare și modernizare a ANAF, astfel încât să se ajungă ca rambursarea TVA să se facă în maximum 15 zile, față de 45 de zile cât este în prezent.

“Am discutat cu ministrul de Finanțe și cu președintele ANAF, în colaborare cu partenerii noștri internaționali, FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială, și vreau să mergem mai departe pe zona de restructurare și de modernizare a Agenției Naționale de Administrare Fiscală, în așa fel încât, dacă am ajuns de la rambursarea TVA de la 180 de zile, acum media este 45 de zile, însă prin măsurile pe care le discutăm în continuare și prin restructurarea ANAF-ului rambursarea TVA se va face în maxim 15 zile”, a precizat premierul, la Palatul Victoria.

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: UPDATE Ponta: În august 2015 am încasat cu 1,2 miliarde de lei în plus față de august 2014

Premierul Victor Ponta a anunțat marți că în luna august a acestui an s-a încasat cu 1,2 miliarde de lei în plus la buget față de luna august 2014, adică cu aproximativ 250 milioane de euro.

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Reexaminarea Codului fiscal, aprobată de Senat

Cererea de reexaminare a proiectului Codului fiscal, transmisă Parlamentului de către șeful statului Klaus Iohannis, a fost adoptată de Senat în prima ședință de plen a celei de-a doua sesiuni ordinare din acest an

În favoarea solicitării președintelui s-au exprimat 130 de senatori, în timp ce ‘împotrivă’ au fost înregistrate patru voturi și o abținere.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Vâlcea a fost liderul judeţelor cu cea mai mare creştere a încasărilor din TVA, de 175%, după reducerea cotei la produsele alimentare la 9%

Reducerea TVA la alimente în iunie de la 24% la 9% a scos la suprafaţă o parte din piaţa neagră, în special în cele mai sărace judeţe ale României, în frunte cu Vâlcea, Bihor sau Tulcea, unde încasările din TVA au crescut în prima jumătate de an cu rate între 60 şi 175%.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Adrian Vasilescu, BNR: Codul fiscal: mai bine decât era să fie

După şase ani şi jumătate de la izbucnirea crizei, timp în care ţara a făcut eforturi imense ca să arunce din spate povara deficitului extern de 14 la sută din PIB din anii 2007 şi 2008, s-a ajuns la o corecţie drastică: 0,4 la sută în 2014 şi tot la 0,4 la sută în primele şase luni din 2015. Dar actualul nivel e cu adevărat bun? La urma-urmei, cine anume hotărăşte până unde să urce ori să coboare deficitul contului curent? Desigur, nici Parlamentul, nici Guvernul, nici BNR, nici Ministerul Finanţelor, nici cercurile de afaceri, ci numai timpul, cu nevoile lui dintr-un moment istoric ori altul.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Dobânzile mici au adus mai mulţi români la bănci. Credite noi în lei de 2,6 mld. lei în iulie, plus 46% faţă de 2014

Clienţii persoane fizice au luat în luna iulie credite noi în lei de la bănci de 2,6 miliarde de lei (echivalentul a 590 mil. euro), cu 800 de milioane de lei peste nivelul din aceeaşi lună a anului trecut, în timp ce companiile au accesat în iulie finanţări noi în moneda naţională de 1,9 miliarde de lei (430 mil. euro), mai mari cu 200 mil. lei, potrivit datelor BNR.

Datele instituţiei indică faptul că nivelul dobânzii contează pentru populaţie, deşi bancherii au susţinut în mod constant că nu costul prea mare al creditului ţine clienţii departe de sucursale. Pe de altă parte, companiile nu ţin cont chiar atât de mult de dobândă.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Un start fals pentru petrol. Preţurile vor continua să scadă

Preţurile petrolului au scăzut ieri după revenirea spectaculoasă de peste 27% din cele trei zile anterioare, iar analiştii cred că scăderile vor continua. 

Date economice slabe privitoare la economia Chinei, al doilea mare consumator de petrol la nivel mondial, spulberă orice speranţă că revin zilele în care ţiţeiul se tranzacţiona cu peste 100 de dolari barilul.

Analiştii băncii americane Citi s-au arătat convinşi că avansul puternic al preţului petrolului din ultimele zile este total detaşat de realitate. Într-o notă adresată investitorilor, ei arată că pieţele ar putea suferi un şoc puternic pentru că tranzacţiile de pe piaţă nu sunt bazate pe fapte. Majorarea preţurilor petrolului pare să fi fost determinată mai degrabă de sentimente decât de realitate, susţin strategii băncii. Aceştia estimează că preţul petrolului ar putea atinge noi minime ale acestui an.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Cea mai slabă lună august din ultimii patru ani. Bursa de la Bucureşti a pierdut 11 mld. lei în măcelul din august

Capitalizarea companiilor listate la bursa din Bucureşti a scăzut cu 11,7 mld. lei (2,6 mld. euro) în august, din cauza panicii care a pus stăpânire pe investitori.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Şantierul Naval Constanţa şi-a ratat ţinta de afaceri şi a intrat pe pierdere operaţională

Şantierul Naval Constanţa (simbol bursier SNC), controlat de omul de afaceri Gheorghe Bosînceanu, a încheiat primul semestru cu pierderi din exploatare de 0,8 mil. lei, faţă de un profit de 5,5 mil. lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, după ce cifra de afaceri a scăzut cu 30%, dar cheltuielile operaţionale au crescut cu 25%.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Fondul de Garantare avea în august resurse de 5,3 mld. lei pentru eventuale despăgubiri

Resursele Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) s-au majorat în primele opt luni din 2015 cu 17% faţă de nivelul de la sfârşitul anului trecut, la 5,3 mld. lei, bani cu care ar putea interveni pentru a despăgubi deponenţii în eventualitatea în care o bancă ar intra în faliment. Resursele au fost acumulate pe cele două componente ale Fondului, respectiv pentru garantarea depozitelor şi pentru restructurare bancară. În perioada 2008-2014 resursele FGDB crescuseră de aproape cinci ori, la 4,5 mld. lei.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Companiile de credite de consum au dat împrumuturi de 1,2 mld. lei în primul semestru

Finanţările acordate de companiile de credite de consum membre ale ALB (asociaţia societăţilor financiare) au cumulat 1,2 miliarde de lei în primele şase luni ale acestui an, cu 10% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Creditele destinate consumului personal au însumat un miliard de lei, adică aproximativ 90% din totalul finanţărilor, în timp ce creditele industriale au ajuns la 61 de milioane de lei. Totodată, membrii ALB au acordat credite pentru achiziţia de autoturisme în valoare de 32 milioane de lei în prima jumătate a anului. Peste 80% din valoarea creditelor auto a mers către achiziţia de vehicule noi, în timp ce 17% au fost finanţări pentru autoturisme second-hand.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: MACROPRUDENŢIALITATEA ŞI MACROSTABILITATEA SUNT DOAR VORBE LIPSITE DE CONŢINUT?

Da, este vorba despre evoluţia îngrijorătoare a creditului în lei. Creşterea sa anuală depăşeşte semnificativ, de peste un an, creşterea economică, ajungând la 12,7% în iulie 2015, cel mai ridicat nivel din februarie 2009, când “petrecerea” pe datorie încă era animată (vezi graficul 1).

Motorul” care accelerează creditarea în lei este creditul acordat gospodăriilor populaţiei, unde s-a înregistrat un avans anual de 26,5%, pe fondul unei creşteri cu aproape 121% a creditului pentru locuinţe. În august 2014, rata anuală de creştere a creditului pentru locuinţe a atins maximul istoric, de 210,4% (vezi graficul 2).

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: ECONOMIŞTII:

“Pieţele financiare fierb, în aşteptarea deciziei FED”

Pieţele financiare din toată lumea sunt nerăbdătoare să afle decizia pe care FED urmează să o adopte în acestă lună, context în care băncile comerciale, dar şi cele centrale au început să reacţioneze.

La noi, în ultima perioadă, au avut loc majorări ale dobânzilor aferente creditelor noi de consum acordate în lei populaţiei, dar s-a majorat şi nivelul indicelui ROBOR la trei luni, care a înregistrat creşteri constante şi noi maxime ale ultimelor patru luni.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: RETAILERUL DE BRICOLAJ ŞI-A CERUT INSOLVENŢA

Restructurarea datoriei la BCR nu a fost suficientă pentru salvarea “Ambient”

Experimentul BCR de restructurare a creditelor neperformante prin conversie în acţiuni a eşuat în cazul retailerului de bricolaj Ambient, care şi-a cerut insolvenţa, pe fondul dificultăţilor din domeniul construcţiilor.

Reprezentanţii companiei se aşteptau ca intrarea în acţionariat, în 2014, a fondului Business Capital for Romania Opportunity Fund, deţinut de Erste Bank şi Florin Pogonaru, în schimbul stingerii unei creanţe de circa 4,5 milioane de euro, să susţină relansarea companiei, conform relatărilor din presă.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB

Indicii bursieri, în scădere, pe un rulaj de 5,51 milioane euro

Marcel Murgoci, director operaţiuni la Estinvest Focşani, ne-a declarat: “De-a lungul şedinţei de astăzi (ieri, n.r.) indicii s-au aflat într-o depreciere aproape continuă, generată de scăderi importante pe pieţele externe (atât pe bursele americane, cât şi pe cele europene şi asiatice). Faptul că piaţa se află în teritoriu negativ ne arată că pericolul nu a trecut încă. Deşi deprecierile externe nu au fost la fel de mari ca la începutul săptămânii trecute, nu înseamnă că nu mai suntem cu sabia deasupra capului. Volumul de tranzacţionare a fost unul modest faţă de media zilnică anuală, dar aproape dublu în comparaţie cu şedinţa precedentă, ceea ce înseamnă că unii cumpărători au considerat că piaţa se poate îmbunătăţi în zilele următoare”.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Ultima strigare pentru dividende. Cinci companii listate la bursă împart în toamnă 35 de milioane de lei cu acţionarii

Lunile septembrie şi octombrie oferă ultima şansă investitorilor de a beneficia de di­vi­dende de aproape 35 milioane de lei din partea ultimelor cinci companii de pe bursă care mai ţin registrele de acţionari deschise în aştep­tarea listei finale de destinatari pentru distribuţiile din profit.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: România a exportat băuturi și tutun de peste 394 milioane euro, în primele cinci luni din 2015

România a exportat, în primele cinci luni din 2015, băuturi și tutun în valoare de 394,1 milioane de euro, cu 108,1 milioane de euro peste nivelul din perioada similară din 2014, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică.

Importurile de băuturi și tutun s-au cifrat la 198,2 milioane de euro, fiind cu 30,2 milioane euro mai mari față de cele din perioada ianuarie-mai 2013, înregistrându-se astfel un excedent de 195,9 milioane de euro pe acest segment.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Nazare (PNL) solicită deblocarea rambursării supraaccizei la carburanți către transportatori

Vicepreședintele PNL Alexandru Nazare le solicită premierului Victor Ponta și ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici, să deblocheze rambursarea supraaccizei la carburanți către transportatori.

           Citeste mai mult…

Economica.net: Mihai Tudose, ministrul Economiei: De ce nu s-a făcut gazoductul Giurgiu-Ruse? Au pierdut cârtiţa, domnule, asta au făcut!

Firma din Târgu-Mureş CALA S.A. a lucrat timp de trei ani la interconectorul de gaze de interes strategic pentru România, cerut şi de UE, Giurgiu-Ruse. În acest timp, lucrările nu au evoluat mai deloc. În februarie, contractul cu această firmă a fost reziliat de Transgaz, gazoductul rămânând practic în aer. De-abia luna viitoare, la şapte luni după ce s-a rupt contractul cu CALA, se aşteaptă selectarea unui nou constructor. Acesta are la dispoziţie 14 luni pentru a finaliza proiectul.

            Citeste mai mult…

Economica.net: Motorină la 4,8 lei. Vezi unde

Staţiile Petrom din Secuime afişează cele mai mici preţuri pentru motorină din ţară. Astfel, la ambele staţii din Odorheiul Secuiesc, strada Rakoczi Ferenc şi strada Beclean, motorina era, ieri, 4,82 lei, cel mai mic preţ din ţară. Spre comparaţie, există staţii Petrom în România care vând motorina şi cu 5,20 lei, cum ar fi cele din Bucureşti, Constanţa, Ardeal.

            Citeste mai mult…

Economica.net: Un producător japonez de piese auto îşi mută fabrica din Slovacia în România

Furnizorul japonez de componente pentru industria auto Sumitomo Electric Wiring System (SEWS) a încetat producţia la uzina de la Topolcany, Slovacia, la finele lunii iulie pentru a se muta în România, informează publicaţia The Slovack Spectator.

Mutarea în România este motivată de costurile mai mici, a anunţat directorul SEWS Slovakia, Mike Lawson, referindu-se la eforturile companiei de a ţine costurile sub control şi a rămâne astfel competitivă. Până la finele lunii iulie cea mai mare parte a celor 461 de angajaţi şi-au pierdut locurile de muncă.

           Citeste mai mult…

Capital.ro: Bursa de la Bucureşti a închis marţi în scădere

Bursa de Valori Bucureşti /BVB/ a închis în scădere şedinţa de tranzacţionare de marţi, iar valoarea tranzacţiilor s-a situat la 24,46 milioane de lei (5,51 milioane de euro).

Schimburile cu acţiuni au totalizat 18,87 milioane de lei (4,25 milioane de euro).

          Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Seful ANAF explica de ce a propus premierului reorganizarea institutiei dupa modelul fiscului american: Reforma nu poate fi finalizata din pozitia de ruda saraca a MFP, aflata la discretia functionarilor din minister / ANAF trebuie sa devina un adevarat partener pentru mediul de afaceri, nu doar o unealta de adus bani la buget

Marti i-am propus premierului Victor Ponta o formula de reorganizare care sa consolideze autonomia decizionala a ANAF, in afara conditionalitatilor de ordin politic conjunctural ce apar la fiecare ciclu electoral, declara presedintele Agentiei, Gelu Diaconu, intr-un comunicat remis HotNews.

           Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Noul Cod Fiscal. Taxe mai mari pentru PFA şi pentru cei care obţin venituri din activităţi independente

 Noul Cod Fiscal aduce taxe mai mari persoanelor fizice autorizate şi celor care desfăşoară activităţi independente FOTO Adevărul Noul Cod Fiscal adoptat marţi în Senat prevede amânarea pentru 2017 a unor măsuri de relaxare fiscală, dar şi a unor facilităţi pentru cei care obţin venituri din activităţi independente. „Adevărul“ îţi arată ce taxe trebuie să achite persoanele fizice autorizate şi cele care obţin venituri din activităţi independente. Retrimis în Parlament pentru reexaminare, noul Cod Fiscal a fost supus unor schimbări ale căror efecte se vor resimţi în buzunarul românilor, dar şi în bugetele companiilor: TVA scade la 20%, acciza suplimentară şi taxa pe stâlp nu se elimină în 2016, impozitul pe dividende nu scade la 5%, iar contribuţiile de sănătate datorate pentru veniturile din activităţi independente nu vor fi plafonate în limita a cinci salarii medii brute pe economie.

           Citeste mai mult…

Stiritvr.ro: Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la “Vorbeşte liber”: Nu cred că se vor scumpi alimentele

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a fost invitatul lui Sorin Avram, în ediţia de marţi seară a emisiunii “Vorbeşte liber”. Daniel Constantin a vorbit despre problemele fermierilor, secetă şi despre cum va afecta aceasta preţul alimentelor.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, crede că seceta nu va afecta preţul alimentelor, pentru că va fi contracarată de scăderea TVA la alimente de la 24 % la 9%, însă arată că nu poate da un răspuns cert pentru că preţurile sunt date de piaţă.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Call-centerele şi birourile de IT-işti, printre singurele veşti bune din piaţa muncii în anii de criză. Câte joburi s-au pierdut din industrie şi construcţii?

Contribuţia sectorului de informaţii şi comunicaţii în formarea PIB-ului a fost anul trecut de 5,9%, apropiată de cea a construcţiilor, domeniu în care în 2013, ultimul pentru care Statistica are informaţii, lucrau de peste 2,5 mai mulţi oameni, şi cu 25% mai mare decât cea a agriculturii. Dacă în anii de criză au fost măturate aproape 20% din locurile de muncă din construcţii, armata de IT-işti a crescut cu 8%. Care au fost cele mai afectate domenii de criza financiară şi cine şi-a făcut din recesiune motiv de creştere?

            Citeste mai mult…

Evz.ro: Taxa de poluare nu se restituie celor care au achitat-o înainte de 2010

Zilele trecute a fost publicată în Monitorul Oficial ordonanța pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule.

Actul normativ reglementează restituirea la cererea persoanei interesate a taxei de poluare, dar atrage atenția asupra faptului că aceasta nu va mai putea fi recuperată de cei care au achitat taxa înainte de 1 ianuarie 2010, din cauza termenului de prescriere.

            Citeste mai mult…

Capital.ro: Preţurile producţiei industriale au scăzut, în iulie 2015, cu 2%

Preţurile producţiei industriale pe total piaţa internă şi externă au scăzut, în iulie 2015, cu 2%faţă de iulie 2014, în timp ce comparativ cu iunie 2015 s-a înregistrat o scădere de 0,2%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Preţurile producţiei industriale pe piaţa internă au scăzut cu 1,5% în iulie 2015 comparativ cu aceeaşi perioadă din anul trecut, în timp ce pe piaţa externă preţurile producţiei industriale s-au redus cu 2,9%.

            Citeste mai mult…

bursa.ro: Ministrul Economiei a avut ieri o întrevedere cu reprezentanții Băița Bihor și African Consolidated Resources

Ieri, ministrul Economiei, Comerțului și Turismului Mihai Tudose a avut o întrevedere cu reprezentanții S.C. Băița Bihor S.A. și African Consolidated Resources, Gabriela Dobrotă, respectiv Andrew Prelea, “având ca scop dezamorsarea conflictului izbucnit și clarificarea situației de la exploatarea minieră Băița”, arată un comunicat remis azi redacţiei.

 In urma discuțiilor purtate, a reieșit faptul că au existat dezinformări reciproce și s-a convenit ca cerințele reprezentanților S.C. Băița Bihor S.A. și African Consolidated Resources să fie analizate și puse în acord cu interesele și obiectivele Statului Român, respectându-se întru totul cadrul și procedurile legale”, conform sursei citate.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: VITICULTURĂ ROMÂNEASCĂ: Novac, unul dintre cele mai valoroase soiuri noi autohtone

În această etapă a globalizării, viticultura românească nu se poate impune în lume decât prin promovarea soiurilor românești, cu vinuri de înaltă calitate.

Alături de soiurile vechi valoroase (Feteasca neagră, Feteasca albă, Grasa de Cotnari, Tămâioasa românească etc), cercetătorii români s-au preocupat, de-a lungul ultimelor decenii, de obținerea unor soiuri noi, în special pentru vinuri roșii, ținând seama și de evoluția gustului consumatorilor. Pe această linie se înscrie și soiul Novac, care se distinge printr-o calitate deosebită.

            Citeste mai mult…

Evz.ro: Președintele CCIR participă la reuniunea Business 20: „Trebuie trebuie să preluăm ce este valoros din experiența statelor care și-au modernizat infrastructura”

Mihai Daraban

Sesiunea dedicată Infrastructurii şi Investiţiilor, din cadrul B20, organizată la Ankara – Turcia, se va derula în acest an în perioada 3-5 septembrie, România fiind reprezentată prin Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: ANKARA

Preşedintele CCIR va participa la sesiunea dedicată Infrastructurii şi Investiţiilor

Preşedintele Mihai Daraban, al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), participă la sesiunea dedicată Infrastructurii şi Investiţiilor, din cadrul B20, organizată la Ankara – Turcia, în perioada 3-5 septembrie, potrivit unui comunicat remis azi redacţiei.

În cadrul sesiunii de lucru de la Ankara se vor dezbate propuneri de politici economice pentru dezvoltarea Infrastructurii şi Investiţiilor, lista finală de propuneri urmând să fie supusă atenţiei membrilor G20.

           Citeste mai mult…

Business24.ro: Presedintele CCIR, Mihai Daraban, reprezinta Romania la reuniunea Business 20

Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Mihai Daraban, reprezinta tara noastra la reuniunea oamenilor de afaceri in cadrul Business 20 (B20) care se desfasoara la Ankara, Turcia, in perioada 3-5 septembrie.

Presedintele CCIR participa la sesiunea de lucru care are ca tema infrastructura si investitiile, alaturi de alti 190 de membri, lideri ai comunitatii de afaceri la nivel mondial, se arata intr-un comunicat al CCIR, remis Ziare.com.

          Citeste mai mult…

Rri.ro: Jurnal românesc – 2.09.2015

Sprijinirea capitalului românesc în Uniunea Europeană şi în afara acesteia trebuie să fie prioritatea diplomaţiei economice de la Bucureşti – au apreciat participanţii la reuniunea anuală a diplomaţiei româneşti. Preşedintele Camerei de Comerţ a României, Mihai Daraban, a afirmat că diplomaţii români trebuie să colaboreze strâns cu oamenii de afaceri din ţară, pentru a le promova eficient interesele. La rândul lor, membrii corpului diplomatic au susţinut că oamenii de afaceri români trebuie să aibă curajul de a pătrunde şi pe pieţe din afara UE, care sunt foarte profitabile şi unde pot să promoveze interesele economice ale întregii Uniuni. Manifestare tradiţională, reuniunea adună la Bucureşti, la începutul fiecărei toamne, şefii misiunilor diplomatice românesti. Participă, de asemenea, diplomaţi români cu funcţii importante în cadrul organizaţiilor internaţionale, precum Sorin Ducaru, asistentul secretarului general al NATO, şi Cornel Feruţă, coordonator şef al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Comunicat de presă – Departamentul pentru Investiții Străine și Parteneriat Public-Privat

Secretarul de Stat pentru Investiții Străine și Parteneriat Public-Privat, Alexandru Năstase, a participat ieri, 1 septembrie 2015, la sesiunea ‘Priorități, oportunități și provocări în promovarea economică externă a României’.

Evenimentul a fost organizat de Camera de Comerț și Industrie a României în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, cu prilejul Zilei Diplomației Române și a dat startul Reuniunii Anuale a Diplomației Române (RADR) ce se desfășoară în perioada 1-4 septembrie 2015.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: CNADNR a semnat un contract de servicii pentru elaborare studiului de fezabilitate “Varianta de Ocolire Câmpina”

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) a semnat ieri contractul de servicii ce are ca obiect “Elaborare Studiu de fezabilitate pentru Varianta de Ocolire Câmpina”, informează un comunicat de presă.

Contractul de servicii a fost atribuit operatorului economic S.C. LUCA WAY S.R.L., având o durată de implementare de cinci luni. Valoarea totală a acestui contract este de 239.100,00 lei fără TVA, finanțarea fiind asigurată de la Bugetul de Stat.

            Citeste mai mult…

Economica.net: Romgaz cumpără servicii de proiectare pentru modernizarea depozitului de înmagazinare de la Bilciureşti

Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz vrea să achiziţioneze servicii de proiectare pentru modernizarea infrastructurii sistemului de înmagazinare a gazelor pentru depozitul de la Bilciureşti iar valoarea estimată a contractului, fără TVA, este de 3 milioane de lei, potrivit unui anunţ de participare postat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

          Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Comisia de buget a decis majorarea impozitului pe clădirile şi terenurile neîngrijite

Comisia de buget a Camerei Deputaţilor a decis, miercuri, să reintroducă în Codul fiscal prevederea potrivit căreia consiliile locale au posibilitatea de a majora la 500 la sută a impozitului pe clădirile şi terenurile neîngrijite, aceasta aplicându-se de la 1 ianuarie 2016.

          Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Comisia de buget a adoptat reexaminarea Codului fiscal, cu amendamentele convenite de lideri şi ale MFP

Comisia de buget a Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, în unanimitate, amendamentele la Codul fiscal convenite la reuniunea de joi a liderilor partidelor politice, introducând reducerea etapizată a TVA – la 20% de la 1 ianuarie 2016 şi 19% de la 1 ianuarie 2017.

         Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Cele 5 greseli critice care provoaca insolventa

Pentru prima oara in Studiul Insolventelor (vezi atasament), Coface analizeaza cele mai importante cinci greseli in ceea ce priveste managementul investitiilor si al fluxului de numerar, care au determinat intrarea companiilor respective in insolventa. Din analiza Coface rezulta ca pe parcursul primului semestru al anului 2015 s-au deschis 5.524 de insolvente noi, in scadere cu aproximativ 57% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cand s-au deschis 12.862 de proceduri noi de insolventa.

Din punctul de vedere al distributiei sectoriale, avem o supriza reprezentata de ocuparea primei pozitii de catre Fabricarea produselor textile, a articolelor de imbracaminte si incaltaminte. Constructiile, HORECA, Activitatile recreative si industria metalurgica raman in top 5 sectoare cu cel mai ridicat nivel al insolventelor raportat la 1.000 de firme active.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Teodorovici, despre reorganizarea ANAF: Este bine să fie o agenție separată cu mult mai mare independență

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a declarat miercuri că reorganizarea ANAF, ca instituție de sine stătătoare, este normală și este bine să aibă mai multă independență.

“Am discutat cu primul ministru despre această idee. Este o continuare reformei la nivel ANAF și este o abordare precum și în alte state, în special fiscul american. E normal să fie așa o desprindere chiar de Ministerul de Finanțe, acesta este cel care face politica Guvernului în acest domeniu, dar este bine să fie și o agenție separată cu mult mai mare independență, inclusiv pentru cei care ocupă funcții de conducere pentru a avea o mai mare siguranță în ceea ce au de făcut și de implementat”, a afirmat Teodorovici la Palatul Parlamentului.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Întâlnire pentru gazul din Marea Neagră: Ponta se vede azi cu Exxon şi Petrom la Guvern

Premierul Victor Ponta va avea în cursul zilei de azi, la ora 15:30, o întâlnire cu reprezentanţii gigantului ExxonMobil şi ai Petrom, singurul producător local de petrol şi gaze, cel mai probabil discuţiile urmând să fie purtate în jurul lucrărilor pe care cele două companii le efectuează în Marea Neagră. Informaţia apare în agenda publică a premierului.

          Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Iohannis, întâlnire cu ExxonMobil şi OMV Petrom. Stabilitatea legislativă, subliniată în discuţii

Preşedintele Iohannis a avut, miercuri, o întrevedere cu reprezentanţii ExxonMobil şi OMV Petrom, aceştia din urmă subliniind în discuţii importanţa stabilităţii şi predictibilităţii în plan fiscal şi legislativ, astfel încât investiţiile să beneficieze de o perspectivă clară pe termen mediu şi lung

        Citeste mai mult…

Capital.ro: Ponta, Codul Fiscal: Taxele ar putea fi reduse mai devreme de 1 ianuarie

Măsurile de reducere a taxelor amânate prin noul Cod Fiscal pentru 1 ianuarie 2017 pot fi puse în practică mai devreme de data respectivă dacă se demonstrează cu cifre că sunt sustenabile, potrivit premierului Victor Ponta.

“20% cât am propus noi, mă bucur că a rămas 20% (cota de TVA – n.r.), toate prevederile, aşa cum au fost lucrate de Ministerul de Finanţe şi de Guvern. Acele măsuri care nu au fost scoase din Cod, ci amânate, pe măsură ce dovedim cu cifre că sunt sustenabile putem să le punem în practică chiar mai devreme de 1 ianuarie 2017. Mă refer la plafonarea la 5 salarii a contribuţiei la CASS, mă refer la taxa pe construcţii, impozitul pe dividende…”, a menţionat Ponta în şedinţa de Guvern.

           Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Bilant in domeniul fondurilor europene: incompetenta sau neglijenta din MFE poate atrage pierderi majore pentru Romania

Ca o consecinta a incheierii perioadei de programare 2007-2013, anul 2014 a debutat cu schimbari profunde ale institutiilor statului (continuandu-se trendul anului anterior), inclusiv la nivelul autoritatilor cu competente in domeniul fondurilor europene. Astfel, in martie 2014, Autoritatea de Management (AMPOSDRU) a Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 (POSDRU), a fost transferata din subordinea Ministerului Muncii in subordinea Ministerului Fondurilor Europene.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Preluarea Iris Titan Shopping de către grupul Nepi, autorizată de Consiliul Concurenței

Consiliul Concurenței a autorizat preluarea SC Degi Titan SRL de către Grupul Nepi, considerând că operațiunea de concentrare economică nu ridică obstacole semnificative în calea concurenței pe piață, informează instituția, printr-un comunicat remis miercuri AGERPRES.

         Citeste mai mult…

Bursa.ro: LA ORELE PRÂNZULUI:

Lichiditate de 3,14 milioane euro pe BVB

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de 13.936.200 lei (3.139.490 euro).

         Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Premierul, mulțumit de modul în care au fost gestionate crizele de la ROMATSA și mina Băița

“Mulțumiri, felicitări colegilor miniștri care au reușit și trec peste mici crize! La Transporturi m-aș bucura să fie ultima, dar sigur mai urmează… Domnul ministru Tudose, înțeleg că oamenii nu mai sunt în mină la Băița, deși nu e mina noastră, e o mină privată, dar cu dialog putem să rezolvăm lucruri. Vă rog pe toți ceilalți miniștri să nu lăsăm să se aprindă focul și după aceea să fugim să-l stingem. Încercați, discutați cu oamenii! Cu medicii vreau să vorbiți în continuare, domnule ministru! Nu îmi trece prin cap să spun că, cu 25% mărire la salariu, am rezolvat problemele din sistemul de sănătate, dar arătăm o anumită strategie: unde unii au tăiat 25%, noi punem 25%. La fel cu educația. La fel cu funcționarii publici. Știu că sunt nemulțumiți și au și dreptate să fie nemulțumiți. Dar, dacă discutăm, găsim soluții. Dacă ne certăm la televizor, pierdem toți — și acesta este mesajul pentru toată lumea”, a subliniat Ponta.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Nica: Până în decembrie România are toate șansele să absoarbă 70% fonduri europene

“După soluționarea acestor întreruperi de plăți, sumele pe care le avem la ora actuală, astăzi, în casă și pe care le putem procesa spre trimitere la Comisia Europeană indică un procent de 62% absorbție în acest moment. Până în decembrie România are toate șansele să aibă un procent de absorbție de 70%. Depindem foarte mult de facturile care vor veni. După cum bine știți, beneficiarii au obligația de a plăti în decembrie chiar și în ultima zi a anului, dar facturile pot fi aduse și în ianuarie, februarie, martie în cursul anului viitor spre a fi procesate și trimise la Comisia Europeană”, a spus ministrul, miercuri, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.

         Citeste mai mult…

Agerpres.ro: România va primi de la Comisia Europeană circa 480 milioane de euro; decizia de întrerupere a plăților pe POSDRU, ridicată

România a primit decizia privind ridicarea întreruperilor de plăți și a pre-suspendării pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007 – 2013, astfel că, în aproximativ două săptămâni, țara noastră va primi de la Comisia Europeană aproximativ 480 milioane euro, sume care au fost blocate, a declarat, miercuri, ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, la Guvern.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: ZF Live. Violeta Alexandru, director Institut de Politici Publice: Legea achiziţiilor publice vrea să diminueze contestaţiile şi să scoată autorităţile din blocajul preţului cel mai scăzut

Jumătate din achiziţiile publice realizate într-un an, în valoare de 17,5 miliarde euro în 2014, ajung să fie contestate, administrativ sau juridic, noua legislaţie în domeniu, aflată în prezent dezbatere, vizând printre altele reducerea cazurilor în instanţă, printr-un proces anterior de mediere, a spus la ZF Live Violeta Alexandru, directorul Institutului de Politici Publice, despre noua lege a achiziţiilor publice.

         Citeste mai mult…

agerpres.ro: Guvernul a alocat temporar 984 de milioane de lei pentru programe finanțate din fonduri structurale

Guvernul a decis miercuri alocarea temporară din venituri din privatizare, de către Ministerul Finanțelor Publice, a sumei de 984 milioane lei, în echivalent euro, în scopul asigurării necesarului de finanțare pentru luna septembrie a Autorităților de management pentru programele operaționale finanțate din fonduri structurale în cadrul Obiectivului Convergență, informează Biroul de presă al Executivului.

         Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor