Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI ECONOMICE - 20 august 2015

Agerpres.ro: Reprezentanții partidelor parlamentare se întâlnesc joi pentru discuții tehnice despre Codul fiscal

Reprezentanții partidelor parlamentare vor avea joi, la Palatul Parlamentului, o întâlnire tehnică pe tema Codului fiscal, retrimis spre reexaminare în Parlament de președintele Klaus Iohannis.

Prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu anunța recent că, în urma discuțiilor informale care au avut loc în pregătirea acordului politic privind reexaminarea Codului fiscal, s-a convenit data de 20 august, ora 10,00, pentru întâlnirea tehnică, la Palatul Parlamentului.

             Citeste mai mult…

Rfi.ro: Tăriceanu la RFI: Discuţiile pe Codul Fiscal sunt pur politice

Codul Fiscal provoacă disensiuni în plan politic.

TVA-ul trebuie redus la 19%, nu la 20 de procente, declară la RFI şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Copreşedintele Alianţei Liberalilor şi Democraţilor spune că nu vede nici un motiv pentru care TVA-ul ar trebui redus mai puţin decât s-a stabilit iniţial.

Premierul Victor Ponta a afirmat miercuri că este de acord cu reducerea TVA la 20%, faţă de 19%, cât prevede Codul Fiscal.

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ponta despre Codul fiscal: Ar fi foarte bine să fie adoptat în consens politic;Iohannis, de acord cu TVA de 20%

Premierul Victor Ponta a afirmat, miercuri seara, că “ar fi foarte bine” ca noul Cod fiscal să fie adoptat într-un consens politic și a precizat că președintele Klaus Iohannis s-a arătat a fi de acord cu un TVA de 20%.

            Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Ce trebuie să facă fermierii din România pentru a primi despăgubiri pentru pagubele produse de secetă

Secretarul Comisiei de Agricultură din Senat, Tanczos Barna, spune că fermierii trebuie să depună cereri la primăriile de care aparţin pentru a primi despăgubiri pentru pagubele produse de secetă, în caz contrar nefiindu-le plătit “niciun leu” pentru suprafeţele şi culturile calamitate.

Tanczos Barna a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, la Miercurea Ciuc, că atrage atenţia tuturor fermierilor că vor beneficia de compensarea pagubelor provocate de secetă doar dacă anunţă primăriile pe raza cărora locuiesc, transmite corespondentul MEDIAFAX.

             Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Gorghiu: PSD a dat un prim semnal ca va accepta o variantă nouă a Codului Fiscal

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a precizat, miercuri, după ce Victor Ponta a anunţat că este de acord cu o cotă a TVA de 20% în loc de 19%, că iniţiativa PNL privind dialogul dă primele rezultate, arătând că PSD a dat un prim semnal că va accepta o nouă variantă a Codului Fiscal.

“Iniţiativa PNL privind dialogul şi multiplele discuţii constructive din ultima perioadă la nivelul clasei politice pe temele majore dă primele rezultate. PSD a dat deja un prim semnal ca va accepta o variantă nouă a Codului Fiscal, diferită de cea iniţială, dovadă că răbdarea şi dialogul sunt calea stabilităţii macroeconomice şi că orgoliul şi lipsa de raţiune au fost lăsate deoparte”, a scris Gorghiu pe Facebook.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: ANALIZĂ

România are preţurile similare cu Polonia, dar salariile sunt la jumătate. Faţă de UE, puterea de cumpărare este de 2,5 ori mai mică

 „Salariile sunt cele care au rămas în urmă în România, şi cred că ideal ar fi să vedem o creştere a lor pe o stagnare a preţurilor. Pentru acest lucru trebuie să atragem investiţii străine care să creeze locuri de muncă“.

România are preţuri similare cu cele din Po­lo­nia sau Ungaria deşi salariul mediu este de până la de două ori mai mic. Prin comparaţie cu media UE, preţurile sunt de două ori mai mici, dar salariul reprezintă doar 20% din media celor 28 de ţări membre, arată calculele ZF făcute pe baza datelor institutului de statistică european Eurostat.

           Citeste mai mult…

Mediafax.ro: KPMG: Nu au fost subscrieri de capital semnificative la Astra. Analizăm opţiunile, împreună cu ASF

Niciun investitor nu a fost interesat să participe la majorarea de capital la Astra, astfel că administratorul special al asigurătorului, KPMG, analizează împreună cu ASF posibilele variante de redresare a companiei, apreciind că nu va putea fi adoptat alt plan fără o suplimentare de capital.

A doua etapă de majorare a capitalului social prevăzută de planul de redresare a Astra, adresată atât acţionarilor existenţi, cât şi altor investitori instituţionali, pentru suma de 425 milioane lei, s-a încheiat miercuri.

            Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Consiliul ASF a desemnat-o pe Carmen Radu președinte al CA al Fondului de Garantare a Asiguraților

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a desemnat, în ședința de miercuri, ca președinte al Consiliului de Administrație al Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) pe Carmen Daniela Radu, fost director general și director general adjunct al societății Eureko Asigurări SA, potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES.

Carmen Radu are o experiență profesională de peste 20 de ani la nivel managerial în domeniul financiar-asigurări, printre pozițiile ocupate de aceasta fiind cea de director general și director general adjunct al societății Eureko Asigurări SA (2009 — 2014), de director general adjunct KD Life Asigurări SA (2006 — 2007) și de director executiv Sara Merkur SA. (1995 — 2005).

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Investitorii îşi scot capitalul de pe pieţele emergente mai rapid decât în criză

Ieşirile de capital de pe pieţele emergente s-au accelerat puternic, urcând către 1.000 miliarde de dolari în ultimele 13 luni, aproxi­mativ dublu faţă de nivelul înregistrat în timpul crizei financiare. Aceasta nu poate însemna decât un lucru: prăbuşirea încre­derii în economiile în curs de dezvoltare, scrie Fi­nancial Times.

Ritmul susţinut al re­tragerilor de capital spo-reşte temerile că econo­miile emergente, care se confruntă cu încetinirea creşterii şi deprecierea monedelor, nu vor mai avea rolul de locomotive ale creşterii mondiale, devenind în schimb o frână.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Creditele şi depozitele noi în euro au scăzut cu 15% în primul semestru

Băncile locale aveau în primele şase luni credite noi în euro acordate populaţiei şi companiilor de aproximativ 1,3 miliarde de euro (echivalentul a 6 mld. lei), în scădere cu circa 200 milioane de euro, respectiv 15% faţă de acelaşi interval de timp de anul trecut, iar depozitele atrase de la ambele categorii de clienţi au scăzut cu acelaşi procent, la 10,6 miliarde de euro, potrivit datelor BNR.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Raiffeisen îşi restrânge în continuare activităţile din Ungaria

Raiffeisen Ungaria va continua să-şi restrângă reţeaua de sucursale. Divizia ungară a băncii austriece a anunţat că în trimestrul trei va închide una din trei sucursale, o măsură aşteptată să ducă la diminuarea costurilor administrative şi a celor legate de personal, potrivit Portfolio.hu. Banca austriacă a anunţat că focusul va fi în continuare pe clienţii premium şi că va acorda o atenţie sporită şi clienţilor companii. În trimestrul doi, banca a închis 13 sucursale. În urma restructurării, costurile administrative sunt aşteptate să scadă cu 20%, iar cele legate de personal cu 15% până la sfârşitul anului viitor. În primul semestru al acestui an, numărul mediu de angajaţi ai diviziei ungare a scăzut cu 225.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: OMV şi-ar putea vinde centrala din Turcia

Grupul austriac OMV a anunţat că şi-ar putea vinde centrala electrică pe gaze naturale din Samsun, Turcia, în condiţiile în care noi deprecieri de active ar putea fi înregistrate în acest an, relatează Hurryiet Daily News. În această lună, OMV a înregistrat deprecieri în valoare de 205 milioane de euro, potrivit directorului diviziei downstream a companiei, Manfred Leitner. Nu a fost lansat încă un proces concret de vânzare, a afirmat Leitner, arătând însă că în opinia sa investitorii regionali sunt interesaţi de centrală.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Restanţele mai mari de 30 de zile ale persoanelor fizice au urcat cu 400 mil. lei în primul semestru

Restanţele mai mari de 30 de zile înregistrate de persoanele fizice au ajuns la jumătatea anului la aproximativ 11,5 miliarde de lei (echivalentul a 2,6 mld. euro), în urcare cu circa 400 de milioane de lei faţă de finele anului trecut, pe fondul unui număr mai mare de restanţieri cu circa 5.000 de persoane, potrivit datelor agregate de BNR.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Preţul carburanţilor intră din nou în atenţia Consiliului Concurenţei după ce barilul de petrol a scăzut din nou spre 50 de dolari

Consiliul Concurenţei monitorizează piaţa distribuţiei de carburanţi şi va verifica în ce măsură companiile petroliere au redus preţurile la benzină şi motorină în contextul în care preţul barilului a scăzut în ultimul an la jumătate, ajungând la circa 50 de dolari. De altfel, la sfârşitul anului 2011 autoritatea de concurenţă a aplicat cea mai mare amendă din istoria Concurenţei chiar acestui sector, când şase companii petroliere au primit o amendă de aproape 880 milioane lei (205 milioane euro).

            Citeste mai mult…

Zf.ro: ASF a aprobat retragerea de la tranzacţionare a firmei International Sinaia, deţinută de familia Ruşanu

Autoritatea de Supraveghere Financiară a aprobat în şedinţa de ieri retragerea de la tranzacţionare şi radierea din evidenţele sale a acţiunilor societăţilor Elar, International Sinaia, Durău,  Electrocarbon Slatina şi Cord Buzău.

Firma Internaţional Sinaia, deţinută de familia fostului preşedinte al ASF Dan Radu Ruşanu, a obţinut în 2013 un profit de

             Citeste mai mult…

Zf.ro: O firmă înfiinţată în urmă cu o lună a ajuns să controleze 11% din Electroargeş

Societatea Constantin Relative Investments, cu sediul în Bucureşti şi înfiinţată în luna iulie, a cumpărat un pachet de 5,2% din acţiunile Electroargeş în şedinţa de marţi, 18 august, majorându-şi astfel deţinerea la 11,5% din capitalul producătorului de aspiratoare.

La cel mai recent preţ din piaţă, pachetul de 11% valoarează 5,3 milioane de lei. Preţul la care s-a încheiat tranzacţia de achiziţie a fost de 0,53 lei/titlu, cu 14% sub referinţa anterioară. Valoarea totală a tranzacţiei a fost de 2,2 mil. lei.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Ponta: Iohannis a fost de acord cu TVA de 20%, dar cu restul măsurilor de la o dată ulterioară

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, la România TV, că în cadrul discuţiilor avute la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis a fost de acord cu reducerea TVA la 20%, însă ar vrea ca eliminarea taxei pe construcţii speciale şi a accizei să fie efectuată “la o dată ulterioară”.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: ANTREPRENORI LOCALI

Benvenuti: Consumul creşte doar statistic. E nevoie de o majorare reală a veniturilor populaţiei

Antreprenorul Dan Pa­vel, care controlează retailerul de încălţăminte Benvenuti, spune că în piaţă nu se simte o creştere a con­sumului, aceasta fiind doar statistică. Pen­tru un avans real este însă nevoie de o creştere a veniturilor populaţiei.

„Acea creştere a consumului pe care o vedem pe hârtie atât la produsele alimentare, cât şi nealimentare este dată de creşterea gradului de fiscalizare a micilor comercianţi care s-au speriat de numeroasele controale ANAF şi au început să dea bon. Cred însă că este o situaţie temporară.“ Antrepre­norul spune că nu este vorba doar de micii comercianţi care deţin magazine alimentare, ci şi de cei din industria încăl­ţămintei unde activează şi Ben­venuti.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: BNR ameninţă guvernul cu schimbarea politicii monetare dacă se adoptă toate reducerile de taxe şi majorările salariale

Văd lucrurile diferit. Guvernatorul BNR Mugur IsÂrescu a devenit cel mai important critic al măsurilor de relaxare fiscală propuse de premierul Victor Ponta (dreapta)

Mirela Roman, directorul de comunicare al Băncii Naţionale: „Fără acest cadru macroeconomic stabil măsurile de politică monetară pot fi cartuşe trase în aer şi nu de puţine ori acestea se întorc împotrivă.“

           Citeste mai mult…

Antena3.ro: Planul lui Tăriceanu de relansare economică

Călin Popescu-Tăriceanu afirmă că ceea ce se întâmplă acum pe plan economic reprezintă consecinţele nefaste ale unor decizii economice luate în cei 25 de ani de la căderea comunismului, iar şi mai grav este faptul că România nu are încă un proiect economic de perspectivă.

Întrebat care ar fi viziunea sa şi paşii obligatorii pentru a contura un astfel de proiect economic, Tăriceanu a amintit că a detaliat acest proiect anul trecut, la alegerile prezidenţiale.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: ZF Who’s who in business România. Cei mai importanţi 1.000 de oameni din business

Ziarul Financiar a început o serie de articole care prezintă poveştile celor mai importanţi 1.000 de oameni din mediul de afaceri din România, prin prisma afacerilor pe care le conduc, a evoluţiei profesionale şi a studiilor absolvite. Articolele sunt realizate pe baza informaţiilor care stau la baza celei de-a opta ediţii a anuarului ZF “Who’s who in business. Cei mai importanţi 1.000 de oameni din business”, care va ieşi pe piaţă în această toamnă.

            Citeste mai mult…

Antena3.ro: Teodorovici: Creşterea salariilor în sectorul medical se va respecta

Creşterea salariilor în sectorul medical se va respecta, a declarat miercuri ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, în cadrul unei Ediţii speciale cu Adrian Ursu.

“Ce promitem la nivel de Guvern, respectăm. Important este acum să urmeze şi celelalte creşteri pentru sectorul bugetar. Aşa este normal să fie”, a explicat Teodorovici, miercuri, la Antena 3.

             Citeste mai mult…

Antena3.ro: Ministrul Finanţelor: Aş vrea să existe un consens privind Codul fiscal

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat că Guvernul poate accepta reducerea cotei TVA la 20%, faţă de 19%, adugând că el, personal, şi-ar dori să existe un consens privind Codul fiscal.

“Amendamentul de 19% a fost făcut de PNL. Putem accepta reducerea la 20% la nivel de TVA, dar dacă cumva există alte măsuri pe care PNL doreşte să le aplice Codului Fiscal atunci să şi le asume în mod public. Aş vrea să exite consens şi e foarte important ca în România să existe un consens pe un astfel de proiect de ţară”, a spus Eugen Teodorovici.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: DIVERGENŢE ÎNTRE STATUL ROMÂN ŞI OMV LA MAJORAREA DE CAPITAL

Statul vrea 50 de milioane de euro, dar OMV oferă 12,7 milioane de euro

 Autorităţile noastre au dat Petrom un ultimatum să facă majorarea de capital până la finalul anului trecut, însă metoda de evaluare a blocat procesul

Surse: “Dacă majorarea de capital se face la valoarea de 50 milioane de euro, iar OMV nu participă la operaţiune, atunci deţinerea grupului austriac coboară sub 50%”

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: Indicii BVB au deschis în scădere

Principalii indici de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au deschis în scădere şedinţa de tranzacţionare de astăzi.

Indicele BET Total Return a scăzut cu 0,1%, la 8.439,32 puncte. Potrivit BVB, BET-TR este un indice ponderat cu capitalizarea “free-float”-ului celor mai tranzacţionate zece companii listate pe piaţa reglementată şi care va fi ajustat şi cu valoarea dividendelor în numerar plătite de companiile din componenţa indicelui. BET-TR va fi calculat retroactiv începând cu data de 24 septembrie 2012.

            Citeste mai mult…

bursa.ro: Cooperare teritorială europeană 2014-2020: reglementări financiare pentru 12 programe

Guvernul a adoptat, astăzi, o Ordonanță referitoare la cele 12 programe pe care România le gestionează, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), în perioada 2014-2020, în cadrul Obiectivului “Cooperare teritorială europeană” (Interreg), arată un comunicat remis redacţiei. MDRAP coordonează managementul financiar al fondurilor externe nerambursabile aferente acestor programe şi este Autoritate de management (AM) pentru şase dintre aceste programe şi Autoritate naţională (AN) pentru alte şase.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: DESPRE FARISEI CARE ALUNGĂ URAGANUL CU BĂŢUL

În Revista 22 de marţi a fost publicat un interviu cu domnul guvernator BNR Mugur Isărescu, în care au fost expuse motivaţiile opoziţiei sale la Codul fiscal votat în (cvasi)unanimitate de Parlament în iunie 2015. În genere, presa main – stream, obişnuită să îl creadă instantaneu pe al doilea cel mai credibil român în viaţă, s-a grăbit să se arate îngrijorată în tandem cu domnul Isărescu pentru lipsa (potenţială) a surselor de finanţare a (potenţialului) deficit bugetar generat de noul Cod Fiscal.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: DEPUTATUL GHEORGHE IALOMIŢIANU:

“Codul Fiscal, imposibil de aplicat la creşteri de cheltuieli permanente”

 Pachetul fiscal anunţat de Victor Ponta este imposibil de aplicat, deoarece se bazează pe reduceri de venituri permanente şi pe creşteri de cheltuieli permanente, fără să fie elaborat un set de măsuri pentru implementarea lui în mod sustenabil, ne-a declarat deputatul liberal Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru de Finanţe şi membru al Comisiei de Buget din Camera Deputaţilor. Cea mai bună variantă a aplicării măsurilor de relaxare fiscală şi a creşterii salariilor bugetarilor este în etape, pe măsură ce se creează spaţiu fiscal, în aşa fel încât ţara noastră să aibă un deficit bugetar sustenabil, consideră domnia sa, care a subliniat că Guvernul Ponta nu are interesul implementării unor măsuri care să ducă la creştere economică sustenabilă, ci face un exerciţiu de imagine ca să rămână la guvernare şi să dea o speranţă membrilor PSD că vor câştiga alegerile şi în 2016.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB

Indicii bursieri, în creştere, pe un rulaj de 9,68 milioane de euro

Şapte dintre cei nouă indici de la Bursa de Valori Bucureşti au încheiat şedinţa de ieri în urcare, pe fondul unei lichidităţi crescute faţă de zilele precedente, de 48,9 milioane de lei (9,68 milioane de euro).

Evoluţia de ieri a pieţei “face notă discordantă cu ceea ce s-a întâmplat în timpul zilei pe bursele externe, când principalii indici bursieri au început să înregistreze deprecieri destul de consistente”, ne-a declarat Marcel Murgoci, director operaţiuni la Estinvest Focşani.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: SIBEX

Cinci societăţi noi pe piaţa ATS

Cinci noi societăţi au fost lansate în şedinţa de miercuri în cadrul Sistemului Alternativ de Tranzacţionare: Comat Alba S.A. (COMJ), Mecanica-Sighetu S.A. (MEAN), Mecanica S.A. Marsa (MEMI), Comat Caraş Severin S.A. (OMSE), Metalul-Mesa S.A (MESA), ridicând numărul simbolurilor disponibile investitorilor pe piaţa spot sibiană la 30.

Vedeta pieţei instrumentelor derivate a fost, ca de obicei, perechea valutară euro/dolar. Cum mişcările semnificative de preţ întârzie să-şi facă apariţia şi pe pieţele internaţionale, paritatea a fost tranzacţionat cu prudenţă, intervalul de variaţie nedepăşind 15 pips. Au fost efectuate 13 contracte, ultimul preţ fiind de 1,1065, maximul zilei.

            Citeste mai mult…

Capital.ro: Petrolul se prăbuşeşte! Este la o distanţă de câţiva cenţi să scadă sub 40 de dolari barilul

Cotaţiile petroliere au ajuns la noi minime istorice. Petrolul West Texas Intermediate s-a prabuşit rapid, pierzând miercuri peste 5%, ajungând la nivelul de $ 40.45 dolari.

Minima istorică a fost stabilită la 40.40 dolari. Scăderea bruscă a cotaţiilor petrolului vine după raportul săptămânal al Energy Information Administration, care arată că stocurile de ţiţei au crescut cu 2,6 milioane de barili săptămâna trecută, deși producția a scăzut.

            Citeste mai mult…

Capital.ro: Iohannis vrea ca supra-acciza la carburanţi să mai fie menţinută “până la o dată ulterioară”

PONTA: “Preşedintele a zis: da, cu 20% sunt în regulă, cu celelalte chestiuni, haideţi să intre în vigoare, de exemplu cea cu taxa specială sau cu acciza, de la o dată ulterioară”

Premierul Victor Ponta a afirmat, miercuri seara, că ‘ar fi foarte bine’ ca noul Cod fiscal să fie adoptat într-un consens politic şi a precizat că preşedintele Klaus Iohannis s-a arătat a fi de acord cu un TVA de 20%.

            Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Directorul CNADNR vorbeşte la Adevărul Live, de la ora 13.00, despre starea infrastructurii româneşti şi marile probleme ale construcţiei de autostrăzi

 Narcis Neaga, directorul general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), va vorbi la Adevărul Live, începând cu ora 13.00, despre stadiul actual al lucrărilor de construcţie de autostrăzi, câţi kilometri se vor da în folosinţă în acest an, care sunt soluţiile pentru tronsoanele cu mari probleme şi despre controlul cerut de Ministerul Transporturilor la Companie.

            Citeste mai mult…

Adevarul.ro: „Parazitul“ petrolier. Guvernul pregăteşte o entitate de stat care să se alimenteze cu bani din exploatările petroliere din Marea Neagră şi din buget

Noua entitate va superviza operaţiunile petroliere din Marea Neagră de pe platoul continental al României Autorităţile vor să înfiinţeze o agenţie de stat care să supervizeze instalaţiile petroliere din Marea Neagră, aceasta urmând a funcţiona în subordinea Guvernului. Entitatea va fi finanţată de la buget şi prin tarife percepute companiilor care operează zăcăminte, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Energiei. Executivul vrea să înfiinţeze o „Autorităte Competentă“ privind siguranţa operaţiunilor petroliere din Marea Neagră, aceasta urmând să se finanţeze atât de la buget, cât şi din taxe percepute companiilor care deţin sau operează zăcăminte pe platoul continental al României. Prevederile apar într-un proiect de lege redactat de către Ministerul Energiei.

           Citeste mai mult…

Jurnalul.ro: Câte locuri de muncă există pentru ŞOMERII din BUCUREŞTI

Şomerii din Capitală pot alege un loc de muncă dintre cele 2.979 de posturi disponibile anunţate, joi, de Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti (AMOFM), cele mai multe fiind pentru muncitorii calificaţi (1.608).

Potrivit datelor centralizate de AMOFM Bucureşti, în cazul muncitorilor calificaţi, cele mai multe locuri de muncă sunt pentru lucrător comercial (455), agent de securitate (177), casier (143), confecţioner-asamblor articole din textile (111) şi operator confecţioner industrial îmbrăcăminte din ţesături, tricotaje, materiale sintetice (89).

          Citeste mai mult…

Capital.ro: Directivă Europeană: Proprietarii de apartamente, obligați să schimbe centralele termice mai vechi de 10 ani cu unele mai puţin poluante și mai scumpe

Proprietarii de apartamente, ale căror centrale termice sunt mai vechi de 10 ani, vor fi obligaţi din toamnă să şi le schimbe cu unele mai puţin poluante, dar mult mai scumpe. Potrivit directivei venite din partea Uniunii Europene, care va intra în vigoare în mai puţin de o lună, în România vor putea fi vândute doar centralele termice cu condensare, informează B1 TV.

           Citeste mai mult…

Digi24.ro: Cutia Pandorei. Majorarea tuturor salariilor de la stat ar aduce deficitul bugetar la 5%

Dacă toţi bugetarii care cer bani în plus la salariu i-ar şi primi, atunci cheltuielile statului ar creşte cu 15 miliarde de lei, iar deficitul bugetar ar ajunge la un periculos 5% din PIB, spun specialiştii.

Creşterea salariilor medicilor a deschis cutia Pandorei. Toţi ceilalţi bugetari cer acum salarii mai mari, iar specialiştii avertizează că aceste creşteri, împreună cu reducerile de taxe din noul Cod fiscal, dezechilibrează grav ecoonomia.

          Citeste mai mult…

B1.ro: Proiect de majorare de salarii în educație cu 177%, aprobat de Ministerul Educației și trimis către cel al Muncii (VIDEO)

Un proiect de majorare de salarii în educație cu 177%, a fost aprobat de Ministerul Educației și a fost trimis către cel al Muncii, informează B1 TV.

Sorin Cîmpenanu, ministrul Educației, a precizat că mărirerea maximă cerută este de 177% pentru lectori și pentru șefii de lucrări.

          Citeste mai mult…

ziare.com: Salarii mai mari pentru medici: Ce a sacrificat Ponta si ce ne asteapta in 2017

Medicii vor primi mai multi bani, potrivit unei decizii a Guvernului condus de Victor Ponta, care a sacrificat un punct procentual de la scaderea TVA. Problema este ca economia nu suporta concomitent o scadere semnificativa a taxelor, prin noul Cod Fiscal, si o crestere a lefurilor in aparatul bugetar.

Premierul a anuntat o majorare salariala de 25% pe an in sectorul public de sanatate pana in 2017, pentru care a estimat un impact bugetar de 1,7 miliarde lei pe an (sau 0,2% din PIB). Prima crestere ar fi programata in octombrie.
Guvernul Ponta creste salariile medicilor: Cand va fi gata ordonanta de urgenta

           Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Principalele ingrijorari ale asiguratorilor din Europa Centrala si de Est: riscul macroeconomic si cel al ratei dobanzii (sondaj)

 Incertitudinea privind evolutia economiior din Centrul si Estul Europei si dobanzile mici care nu ofera randamente indestulatoare pentru investitiile asiguratorilor sunt principalele amenintari pe care companiile de insurance le vad la adresa businessului lor, potrivit sondajului “Insurance Banana Skins 2015″. Sondajul masoara perceptia riscurilor in sectorul asigurarilor, editia din acest an -realizata in parteneriat cu PwC- chestionand peste 800 de manageri si specialisti din industria de asigurari din 54 de tari din intreaga lume. Raportul pentru Europa Centrala si de Est se bazeaza pe 34 de raspunsuri provenind de la manageri de asigurari din Republica Ceha, Polonia, Slovacia, Letonia, Croatia, Ungaria si Rusia.

           Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Întâlnire tehnică pe Codul fiscal la Parlament: Partidele parlamentare au ajuns la un consens asupra reducerii TVA la 20% – surse

PSD, PNL, UNPR, UDMR şi ALDE au ajuns joi, în discuţiile tehnice pe tema noului Cod Fiscal, la un consens asupra reducerii TVA la 20%, urmând să stabilească dacă vor fi păstrate prevederile privind elimianarea altor taxe sau dacă măsurile vor fi amânate, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse politice.

Din partea PSD participă ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. Liberalii sunt reprezentaţi de vicepreşedintele comisiei de Buget din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu, şi de secretarul general Marian Petrache, iar UNPR de ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul,Eugen Nicolicea, şi de senatorul Haralambie Vochițoiu. UDMR este reprezentant de Iuliu Winkler, precum şi parlamentarii Erdei Doloczki Istvan şi Alexandru Vegh. ALDE l-a trimis la întâlnire pe vicepreşedintele Cătălin Beciu.

            Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Chiriţoiu: Anul acesta vom finaliza probabil cele mai multe investigaţii din istoria Consiliului Concurenţei

Consiliul Concurenţei (CC) va finaliza în acest an, probabil, cele mai multe investigaţii din istoria autorităţii, precum şi proiectul privind Registrul Ajutoarelor de Stat, o bază de date cu toate ajutoarele de stat acordate în România, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele CC, Bogdan Chiriţoiu.

“Anul acesta vom finaliza probabil cel mai mare număr de investigaţii din istoria Consiliului Concurenţei, vor fi peste 20. Nu sunt nume mari, cum v-aţi obisnuit, sunt implicate companii cu cifre de afaceri mai mici, dar acoperă mai multe sectoare de activitate: IT, vopseluri, GPL, lucrări de infrastructură de gaze, cinematografie”, a afirmat Chiriţoiu.

            Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Grupul austriac OMV susţine listarea OMV Petrom pe bursa de la Londra

OMV, acţionarul majoritar al OMV Petrom (SNP), susţine listarea secundară a companiei pe bursa de la Londra, a declarat pentru MEDIAFAX un purtător de cuvânt al grupului austriac, astfel că iniţiativa Fondului Proprietatea (FP) are sprijinul necesar pentru a fi aprobată de acţionari în septembrie.

“Susţinem listarea secundară (a OMV Petrom, n.r.) pe London Stock Exchange, întrucât vedem beneficiile unui program de GDR-uri în ceea ce priveşte creşterea vizibilităţii pentru OMV Petrom şi îmbunătăţirea lichidităţii totale la tranzacţionare, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra acţionarilor”, a afirmat Robert Lechner, purtător de cuvânt al grupului austriac, răspunzând unei întrebări MEDIAFAX.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: INTERVIU Țintoiu (APAPR): În 2032 va fi plătit primul val semnificativ de pensii private obligatorii

Pensia publică și pensia privată obligatorie (pilonul II) vor acoperi aproximativ 40% din ultimul salariu în 2032, când vor fi plătite primele pensii pe pilonul II, astfel că românii au nevoie de instrumente suplimentare de economisire pentru a beneficia de venituri mai bune la pensie, a declarat într-un interviu pentru AGERPRES Raluca Țintoiu, președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) și directorul general al NN Pensii.

Raluca Țintoiu a precizat că, în calcul trebuie luate două tendințe: pensia publică va traversa o perioadă de scădere permanentă, ajungând la un minim de 29% din ultimul salariu în 2030-2031, iar angajații vor susține fiecare din ce în ce mai mulți pensionari, cu un raport de 2,5 pensionari la un angajat în 2042.

            Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Taxa pe construcţii speciale ar putea fi eliminată din 2016, iar supraacciza din 2017 – surse

Reprezentanţii partidelor parlamentare discută, joi, în cadrul negocierilor asupra noului Cod fiscal, varianta ca taxa pe construcţii speciale să fie eliminată la 1 ianuarie 2016, cum era iniţial prevăzut, însă supraaciza la carburanţi să fie menţinută până în 2017, potrivit unor surse politice.

PSD, PNL, UNPR, UDMR şi ALDE au căzut deja de acord ca TVA să fie redus la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, urmând ca ulterior să aibă loc discuţii şi pentru reducerea suplimentară la 19%, au menţionat sursele citate.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: UPDATE Nicolicea: Scăderea TVA se face în două etape – la 20% din 2016 și la 19% din 2017

Vicepreședintele UNPR, deputatul Eugen Nicolicea, a declarat joi că partidele parlamentare au decis ca TVA să fie scăzut în două etape, de la 1 ianuarie 2016 la 20%, iar de la 1 ianuarie 2017 la 19%.

“Am decis de comun acord să facem o serie de amendamente la Codul fiscal. Principalul amendament este acela că vom avea o scădere a TVA în prima treaptă la 20%, intrarea în vigoare o dată cu Codul, de la 1 ianuarie 2016 și după aceea, de la 1 ianuarie 2017 scăderea va fi la 19%”, a spus Nicolicea la Palatul Parlamentului la finalul discuției tehnice dintre reprezentanții partidelor pe tema Codului fiscal.

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Comunicat de presă – Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud

La 31 iulie 2015 s-a încheiat Proiectul ‘Dante’ finanțat prin programul de învățare pe tot parcursul vieții, Leonardo da Vinci — Parteneriate având ca obiectiv promovarea cetățeniei active și participative pornind de la dezvoltarea competențelor digitale, sociale și civice, prin schimbul de bune practici și printr-un acces sporit la resursele educaționale deschise.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: ZF Live. Anca Hociotă, Camera de Comerţ Româno-Germană: 30% din locurile din şcoli profesionale sunt pentru mecanici auto

Pentru a-şi asigura forţa de muncă, multe firme au încheiat parteneriate cu şcoli profesionale pentru a creşte numărul de clase, dar de cele mai multe ori locurile disponibile nu se ocupă la începutul anului din cauza reticenţei elevilor.

“30% din locurile disponibile sunt pentru mecanici auto. Apoi sunt locuri pentru bucătari şi ospătari. Nu e neapărat corelată oferta la cererea din piaţă. Din păcate sunt puţine instrumente prin care se fundamentează cifra de şcolarizare”, a spus la ZF Live Anca Hociotă, manager training Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană.

           Citeste mai mult…

Mediafax.ro: ALDE susține Codul fiscal în forma votată de Parlament – TVA de 19% din 2016

Vicepreședintele ALDE Cătălin Beciu a declarat joi că partidul din care face parte susține Codul fiscal așa cum a fost votat în Parlament.

“Susținem Codul fiscal așa cum a fost el adoptat de către Parlament. Am luat act de propunerile popularilor din PNL și le vom discuta în interiorul partidului apoi în cadrul coaliției și vom încerca să găsim un punct de vedere comun în final. Noi nu am semnat acest acord. Am venit astăzi cu documente care atestă susținerea pe care o avem din partea mediului antreprenorial, patronatele mari, UGIR, Consiliul Național al IMM-urilor, care ne-au trimis scrisori de susținere a promovării Codului fiscal în forma adoptată deja. Noi vrem TVA de 19%, impactul psihologic este unul foarte important, sunt antreprenor de 25 de ani, știu ce înseamnă asta”, a spus Cătălin Beciu la Palatul Parlamentului, la finalul întâlnirii tehnice dintre reprezentanții partidelor pe tema Codului fiscal.

           Citeste mai mult…

agerpres.ro: Teodorovici: Supraacciza pe carburanți nu va mai fi eliminată din 2016, ci din 2017

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat, joi, că în cadrul discuțiilor tehnice care au avut loc între reprezentanții partidelor parlamentare cu privire la reexaminarea Codului fiscal, s-a decis amânarea cu un an a măsurii de eliminare a supraaccizei pe carburanți, aceasta urmând să fie aplicată din 2017, nu din 2016, așa cum era stabilit inițial.

            Citeste mai mult…

Mediafax.ro: ASF: Carpatica vine cu măsuri suplimentare în urma exerciţiului BSR, Euroins va reface planul

Carpatica a completat planul de redresare cu măsuri suplimentare, aprobate de ASF, printre care vărsarea capitalului subscris până la 31 august, de 2,5 milioane lei, şi atragerea unui investitor până la 15 decembrie, iar Euroins trebuie să refacă planul de măsuri după ce nu s-a conformat cerinţelor.

Companiile de asigurare participante la exerciţiul de stres BSR (Balance Sheet Review) au transmis Autorităţii de Supraveghere Financiară, până la 4 august, planurile de măsuri pentru remedierea aspectelor constatate în cadrul exerciţiului, acestea fiind analizate de autoritate.

           Citeste mai mult…

Economica.net: Agricover Credit IFN, creştere de 27% a profitului net în semestrul I 2015, până la 10,225 milioane lei

Agricover Credit IFN a obţinut, în primul semestru din 2015, un profit operaţional de 14,070 milioane lei, cu 28% mai mare faţă de aceeaşi perioadă din 2014, şi un profit net de peste 10,225 milioane lei, cu 27% mai mare faţă de semestrul I din 2014, informează, joi, instituţia financiară non-bancară specializată exclusiv pe finanţarea agriculturii.

           Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Oficiali BNR, despre negocierile privind Codul Fiscal: Salutam faptul ca s-a tinut cont de pozitia noastra, dar problemele raman aceleasi

 “Salutam faptul ca s-a tinut cont de pozitia Bancii Nationale si de obiectivul asumat cu partenerii internationali privind tinta de deficit bugetar. Vrem sa vedem si impactul fiscal rezultat in urma acestor negocieri”, au declarat pentru HotNews oficiali ai Bancii Centrale. E drept, mai spun acestia, rezultatul la care s-a ajuns este prea putin din punct de vedere al macrostabilitatii. “Problemele raman aceleasi”, spune consilieruli Guvernatorului, Lucian Croitoru.

          Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Narcis Neaga, şeful CNADNR, despre autostrada Sibiu-Orăştie: Construcţia a fost greşită, dar proiectul este bun. Viaductul nu este în pericol

Narcis Neaga, şeful CNADNR, spune că nu-s Construcţia pe tronsonul al treilea al autostrăzii Sibiu-Orăştie a fost greşită, nu se pune problema proiectului, acela a fost bun, dar compania italiană Impregilo nu a pus-o bine în practică, a declarat, la Adevărul Live, Narcis Neaga, directorul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. El a spus că este o problemă cu asfaltul şi cu scurgerea apelor, dar că nu sunt probleme la viaduct. INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modululAdevărul LIVE Italienii trebuie să vină acum cu un proiect pentru reparaţii, pe cheltuiala lor.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Nicolăescu: Acord politic separat pe temele care angajează cheltuieli bugetare

Deputat PNL Eugen Nicolăescu a declarat, joi, după discuțiile dintre reprezentanții partidelor politice referitoare la Codul fiscal, că subiectele pe teme legate de cheltuieli bugetare, precum legea salarizării, vor face obiectul unor discuții separate și al unui acord politic separat.

“Am convenit cu ministrul Teodorovici că astăzi discutăm Codul fiscal ca fiind o problemă separată. Celelalte probleme care angajează de data asta cheltuieli bugetare să fie o discuție separată pe un acord politic separat”, a spus Nicolăescu, la Palatul Parlamentului.

          Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Electrica SA va concedia peste 800 de angajaţi

Furnizorul şi distribuitorul de electricitate Electrica SA îşi va reduce numărul angajaţilor din filiale cu 7,3%, pentru creşterea productivităţii, potrivit informaţiilor transmise de companie la solicitarea MEDIAFAX.

“Printr-un proces firesc de creştere a productivităţii muncii, bazat pe reducerea naturală a personalului, a reorganizării activităţii şi/sau a restructurării, numărul de personal din filiale se va reduce cu 7,33%, ceea ce va duce la o scădere a cheltuielilor cu salariile şi alte beneficii ale angajaţilor”, arată compania.

          Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Liderii coaliţiei de guvernare discută luni modificările aduse Codului fiscal – surse

PSD, UNPR, ALDE şi reprezentanţii minorităţilor urmează să discute luni dimineaţă, înaintea începerii sesiunii extraordinare a Parlamentului, despre modificările aduse joi Codului fiscal, în întâlnirea tehnică dintre partidele parlamentare, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din coaliţie.

O variantă luată în calcul este ca toate dezbaterile politice să aibă loc în comisiile Parlamentului şi în plen, fără a mai fi necesară o întâlnire cu PNL şi UDMR, în urma consensului la care s-a ajuns în discuţiile de joi.

           Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Electrica SA vrea să externalizeze cele două proiecte de parcuri eoliene

Furnizorul şi distribuitorul de energie electrică Electrica SA vrea să externalizeze cele două proiecte de parcuri eoliene, aflate în stadiul de “gata de construcţie”, întrucât investiţiile în energie regenerabilă nu mai sunt la fel de atractive ca în urmă cu câţiva ani.

Electrica a anunţat încă din anul 2010 că vrea să intre pe piaţa producţiei de energie din surse regenerabile şi intenţiona să construiască trei parcuri eoliene în acest sens, fiecare de câte circa 50 MW, însă între timp a renunţat la unul dintre aceste proiecte.

          Citeste mai mult…

Economica.net: Plăţile refuzate de bănci au scăzut în iulie cu 6,2% faţă de luna precedentă

Plăţile cu instrumente de debit refuzate de bănci în iulie 2015 au scăzut cu 6,2% faţă de luna precedentă, totalizând 448,334 milioane de lei, reiese din datele colectate la Centrala Incidentelor de Plăţi din Banca Naţională a României.

Cele mai multe sume refuzate au fost raportate, în iulie 2015, pentru plăţi cu bilete la ordin, 97,5%, respectiv 437,382 milioane lei, în scădere cu cu 5,58% comparativ cu iunie.

          Citeste mai mult…

Economica.net: BRD şi UniCredit au acordat un credit de 127 milioane euro grupului farmaceutic A&D Pharma

BRD-Groupe Société Générale şi UniCredit Bank au acordat celui mai mare grup farmaceutic din România – A&D Pharma un credit sindicalizat în valoare totală de 127 milioane de euro, potrivit unui comunicat al companiei şi al celor două bănci.

Finanţarea, acordată pentru o perioadă de trei ani, este de tip ‘club loan’, fiecare dintre instituţiile financiare participând cu o sumă egală (de 63,5 milioane de euro). Tranzacţia a fost aranjată în comun de cele două bănci – BRD a asumat rolul de coordonator al documentaţiei de credit, iar UniCredit Bank rolurile de agent de facilitate şi garanţii.

           Citeste mai mult…

Zf.ro : OPINIE

Noul Cod fiscal. Resurse sunt. Reducerea cotei tva este posibila de la 1 septembrie 2015. Care sunt soluţiile?

O vorbă din bătrâni arată că omul cât trăieşte învaţă. Au trecut 25 de ani şi parcă totul a luat-o razna. Codul fiscal va fi discutat în Parlament în sesiunea extraordinară după ce a fost returnat de presedintele Klaus Iohannis. Vom vedea cu ce rezultate. Cert este ca rectificarea Codului fiscal, nu poate face  abstracţie de efectele directe şi  subsidiare (colaterale) ale taxelor şi impozitelor datorate către bugetul de stat  pe filiera: Instituţii financiare Þ Furnizori de inputuri Þ Producători agricoli Þ Angrosişti Þ Industria procesatoare Þ Comercianţi en-detail Þ Consumator Þ Bugetul de stat Þ.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Sulfina Barbu: Guvernul pregătește o Ordonanță care scumpește carburanții, reciclarea deșeurilor și băuturi alcoolice

Vicepreședintele PNL Sulfina Barbu a afirmat joi că Guvernul a pregătit o Ordonanță care modifică OUG privind fondul de mediu, care prevede scumpirea carburanților, a reciclării deșeurilor și a anumitor băuturi alcoolice, apreciind că astfel “se introduc pe ascuns noi taxe periculoase”.

“Noi dorim să tragem un semnal de alarmă cu privire la intenția Guvernului de a introduce pe ascuns noi taxe periculoase pentru economia României. Guvernul Ponta nu joacă corect cartea relansării fiscale. Este vorba despre o Ordonanță de Guvern pentru modificarea Ordonanței 196/2005 privind fondul pentru mediu. Modificarea acestei Ordonanței va duce la scumpirea benzinei, motorinei, reciclarea deșeurilor, depozitarea deșeurilor și diverse băuturi alcoolice”, a spus Sulfina Barbu, într—conferință de presă.

            Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Cele mai puternice 10 tari din lume

Romania figureaza pe pozitia 49 din 80 de state luate in calcul. Indexul se calculeaza complex, tine cont de prezenta economica a tarii, de cea militara, de fluxurile migratorii, dar si de indicatori privind turismul, dezvoltarea IT&C si multe alte criterii. In final, se pondereaza fiecare indicator si rezulta un indice global dupa care spaniolii de la Elcano Royal Institute publica anual clasamentul celor mai puternice state. In editia din 2015, primele 3 locuri sunt ocupate de SUA, Marea Britanie si Germania. China e pe locul al patrulea, iar rusii sunt pe pozitia a sasea.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Comunicat de presă – UNPR

UNPR, despre discuțiile privind Codul Fiscal: ‘s-a ajuns la o soluție realistă și folositoare României’

UNPR consideră că reducerea TVA la 20% începând din 2016 si la 19% începând din 2017 reprezintă o soluție realistă și folositoare pentru România. Consensul la care s-a ajuns în cadrul discuțiilor tehnice purtate astăzi este o dovadă de responsabilitate din partea tuturor partidelor politice. În egală măsură, este o garanție că Noul Cod Fiscal se va bucura de toată susținerea politică la votul din Parlament, iar prevederile lui vor fi aplicate în mod consecvent de către Guvern, în anii care vor urma.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: SINTEZĂ Acord pe Codul fiscal: Reducerea treptată a TVA până la 19% și amânarea eliminării supraaccizei pe carburanți

Reprezentanții partidelor parlamentare au decis joi, la întâlnirea tehnică pe tema Codului fiscal, retrimis spre reexaminare Legislativului de președintele Klaus Iohannis, ca TVA să fie scăzută în două etape: de la 1 ianuarie 2016 la 20%, iar de la 1 ianuarie 2017 la 19%.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Statul mai pierde un proces la Curtea de la Paris şi este bun de plată cu aproape 2 mil. euro către nemţii de la E.ON

Statul a mai pierdut un proces la Curtea de Arbitraj de la Paris prin care-i cerea gigantului E.ON despăgubiri de 33 de milioane de euro pentru neîndeplinirea unor clauze din contractul de privatizare al fostei Electrica Moldova, fiind acum obligat să le plătească nemţilor cheltuieli de judecată de circa 2 milioane de euro.

            Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Presedintele Consiliului Fiscal se declara ingrijorat: Deficitul bugetar are mari sanse sa sara de 4% din PIB in 2016, prin Codul fiscal si majorarea salariilor bugetarilor

 Romania va ajunge probabil la un deficit bugetar in anul 2016 de peste 4% din produsul intern brut, prin viitorul Cod fiscal in forma convenita joi de partide parlamentare, coroborat cu majorarile salariale planuite in sectorul bugetar, a declarat, joi, pentru HotNews, presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru. Aceasta inseamna ca Romania  va sari cu deficitul bugetar si peste limita de 3% acceptata in Uniunea Europeana, conform criteriilor de la Maastricht.     

           Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor