Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI ECONOMICE - 20 octombrie 2015

Avocatnet.ro, preluat de money.ro: Din 2016, furnizorii de formare profesională nu vor mai putea ţine cursuri pentru adulţii cu studii superioare 

Furnizorii de formare profesională nu vor mai putea, începând cu data de 1 ianuarie 2016, să organizeze cursuri pentru adulţii cu studii superioare, deşi legea le permite acest lucru în momentul de față. Reprezentanţii formatorilor acuză Guvernul că, prin intermediul unor modificări legislative nejustificate, această posibilitate va fi lăsată doar în sarcina universităţilor. Schimbarea legislativă afectează toţi formatorii autorizaţi care organizează cursuri de nivel 5 şi 6 de calificare, ei urmând să rămână fără activitate. Printre aceştia se numără instituţii publice, asociaţii, fundaţii şi nu numai.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ministerul Energiei: SUA urmăresc cu interes acțiunile întreprinse de România pe linia independenței energetice

Statele Unite ale Americii urmăresc cu interes acțiunile întreprinse de România pe linia independenței energetice, a afirmat luni ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, într-o întâlnire cu ministrul Energiei, Andrei Gerea, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei remis AGERPRES.

‘Aflat la începutul misiunii sale în România, ambasadorul Hans Klemm a menționat că partea americană urmărește cu interes acțiunile întreprinse de țara noastră pe linia independenței energetice’, se arată în comunicatul citat.

            Citeste mai mult…

Profit.ro: Cine sunt oamenii care se vor ocupa cu închiderea amiabilă a litigiilor dintre bănci și consumatori

Numele Brândușei Ștefănescu a apărut în stenogramele procurorilor din cazul Mihail Vlasov. Fostul președinte al Camerei de Comerț susținea, arată procurorii, că poate interveni în deciziile arbitrilor de la Curtea Internațională. Vlasov este acum în arest, iar Ștefănescu are calitatea de martor în dosar. Ea a plecat ulterior de la Curtea de Arbitraj. Și Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR, a decis să plece din poziția de președinte al Curții de Arbitraj, unde era coleg cu Ștefănescu, după scandalul Vlasov.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Cîmpeanu: Anul 2015 a însemnat pentru cadrele didactice o creștere salarială totală de 26,78%; cu siguranță nu e suficient

Anul 2015 a însemnat pentru cadrele didactice din România o creștere salarială ce totalizează 26,78%, care însă nu este suficientă, iar pentru a spori calitatea educației este nevoie, în principal, de curriculum revizuit, de manuale școlare, de infrastructură școlară, dar mai ales de cadre didactice bine pregătite, consideră ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

“Anul 2015 a însemnat pentru cadrele didactice din România o creștere salarială ce totalizează 26,78%. Cu siguranță nu este suficient — și suntem conștienți de faptul că profesorii români se confruntă cu multe provocări care pot avea un impact negativ asupra dezvoltării lor profesionale.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Rovana Plumb spune că Legea salarizării va intra în Guvern până la sfârșitul lunii noiembrie

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat luni că proiectul legii salarizării ar putea ajunge în Guvern până la sfârșitul lunii noiembrie.

“Ceea ce mi-am propus eu ca termen este finalizarea, până la sfârșitul săptămânii, a Legii salarizării. Sper ca, până la sfârșitul acestei săptămâni, după ce finalizăm și zona de Justiție, să putem să intrăm cu ea (în Guvern — n.r.) până la sfârșitul lunii noiembrie. De acest lucru vă asigur”, a precizat ministrul Muncii, la Palatul Parlamentului.

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Klaus Iohannis: Îmi doresc ca bugetul să nu fie rezultatul unor calcule electoraliste

Președintele Klaus Iohannis dorește ca bugetul de stat să nu fie construit în urma unor calcule electoraliste sau interese partizane.

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Andreea Paul: Aplicarea mai rapidă a unor măsuri amânate din Codul fiscal, definiția neseriozității lui Ponta

Prim-vicepreședintele PNL Andreea Paul a declarat luni că anunțul făcut de premierul Victor Ponta cu privire la o posibilă aplicare mai rapidă a unor măsuri amânate din Codul fiscal reprezintă ”definiția neseriozității”, susținând că relaxarea fiscală îi vizează pe românii cu salarii mai mari de 12.600 lei.

              Citeste mai mult…

Agerpres.ro: România participă pentru prima dată la Târgul Internațional pentru investiții chineze în străinătate, de la Beijing

România va participa pentru prima dată la Târgul Internațional pentru investiții chineze în străinătate – COIFAIR, organizat în perioada 22 – 23 octombrie 2015, la Beijing, informează luni Departamentul pentru Investiții Străine și Parteneriat Public-Privat.

              Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Hăncescu (FSLI): Sperăm ca prin noua lege a salarizării, un debutant în învățământ să fie remunerat începând cu 2.600 lei brut

Salariile din învățământ trebuie să se dubleze dacă vrem să vină tineri performanți, iar prin noua lege a salarizării sperăm ca un debutant să fie remunerat începând cu 2.600 lei brut, comparativ cu 1.380 lei brut în prezent, a declarat pentru AGERPRES președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu.

              Citeste mai mult…

Economica.net: UniCredit vrea să vândă o parte din activele de la Bank Austria, pentru 800 milioane de euro – Reuters

UniCredit ia în considerare vânzarea diviziilor de retail şi de finanţare a întreprinderilor mici şi mijlocii ale Bank Austria – subsidiara sa din CEE (Europa Centrală şi de Est) – pentru 800 de milioane de euro, au declarat surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, transmite Reuters.

              Citeste mai mult…

Economica.net: Credit Agricole, amendată cu 787 milioane de dolari pentru încălcarea sancţiunilor economice aplicate de SUA – Reuters

Un al doilea grup bancar francez, Credit Agricole (CA), a acceptat să plătească autorităţilor SUA 787 milioane de dolari pentru închiderea investigaţiilor privind încălcarea unor sancţiuni aplicate Iranului, Sudanului şi altor state, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Acesta este cel mai recent caz în care o bancă străină încearcă să rezolve problema încălcării sancţiunilor. Din 2009, aproximativ 12 bănci, majoritatea europene, au plătit autorităţilor SUA amenzi în valoare totală de 14 miliarde de dolari, pentru astfel de încălcări, scrie Agerpres.

              Citeste mai mult…

Economica.net: Preţul petrolului scade din nou. Cum au pierdut arabii pariul cu piaţa

Preţurile de referinţă ale barilului de petrol au scăzut puternic luni, după ce datele oficiale din China au confirmat cea mai slabă creştere economică din ultimii şase ani şi jumătate. În Arabia Saudită, exporturile au scăzut în august, în timp ce volumul de petrol aflat pe inventar a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, cifre care subliniază cererea slabă şi pun sub semnul întrebării strategia marilor producători din Golf, impusă la nivelul OPEC, de a menţine producţia la cote ridicate pentru a-şi conserva cota de piaţă în contextul preţurilor scăzute.

              Citeste mai mult…

Capital.ro: Mai multe locuri de cazare în România

În luna iulie a acestui an, locurile de cazare turistică au ajuns la 328.300, în creştere cu 5,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2014, se arată într-un comunicat transmis de Institutul Naţional de Statistică (INS). În acelaşi timp, numărul stucturilor de cazare a crescut în iulie 2015 la 6.821 faţă de 6.130 în iulie 2014.

               Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Senatul a ratificat acordul de asistenţă financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova

Senatorii au ratificat, luni, Acordul privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova, semnat la Chişinău, la 7 octombrie 2015, potrivit căruia ţara noastră acordă un împrumut de 150 milioane de euro R.Moldova.

Proiectul de lege pentru ratificarea acestui acord a fost adoptat de Senat, în calitate de Cameră decizională, cu 138 de voturi “pentru”.

Senatorii au dezbătut proiectul de lege privind ratificarea Acordului de asistenţă financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova în procedură de urgenţă, proiectul fiind susţinut în plenul Senatului de premierul Victor Ponta.

               Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Isarescu, catre ambasadorii straini:Economia s-a stabilizat/Viitoarele reduceri de impozite si cresterea salariilor bugetarilor ar putea duce la o deviere semnificativa a deficitului structural

​Cine a trecut luni in jurul pranzului pe Lipscani, putea vedea circa 25 de limuzine negre, frumos aliniate in spatele cladirii BNR. Toate cu stegulete reprezentand diferitele natiuni europene, cu soferi imbracati in costume inchise care asteptau in liniste la volanele masinilor de lux. Limuzinele apartineau ambasadelor UE din Romania, diplomatii avand la acea ora o intalnire de lucru cu Guvernatorul BNR, pe tema evolutiei economiei locale. Asemenea intalniri au loc in fiecare an, semnalul dat de Guvernatorul fiind apoi transmis investitorilor din in fiecare stat european prin intermediul diplomatilor. Vezi in atasament prezentarea facuta de Isarescu in fata diplomatilor acreditati in Bucuresti

                Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Fondul Proprietatea vinde încă un pachet din acţiunile Romgaz

Romgaz este cel mai mare producător de gaze naturale din România, asigurând jumătate din consumul intern al ţării noastre Fondul Proprietatea (FP) a anunţat luni seară deschiderea unui plasament privat accelerat pentru vânzarea unui pachet de până la 3,78% din acţiunile Romgaz (SNG), valorea participaţiei fiind de 444 milioane lei (100,4 milioane euro) la cotaţia din închiderea şedinţei de luni. „Franklin Templeton Investment Management, în calitate de administrator unic şi societate de administrare a investiţiilor Fondul Proprietatea, anunţă demararea unei oferte de plasament privat accelerat de până la 14.582.000 acţiuni existente în Romgaz, având drept obiect acţiuni şi certificate de depozit având că suport acţiuni (în engleză, Global Depositary Receipts)“, se arată într-un raport transmis de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucureşti.

                  Citeste mai mult…

Bursa.ro: SIBEX

Un singur derivat şi o singură companie, tranzacţionate la debutul săptămânii

După o săptămână slabă, în care atât piaţa la termen, cât şi piaţa spot au suferit vizibil, aşteptările privind o evoluţie mai bună la bursa sibiană erau mici la startul şedinţei de luni. Segmentul futures a confirmat acest fapt printr-o nouă evoluţie modestă, datele culese la jumătatea primei şedinţe a săptămânii indicând doar 17 contracte futures, cu o valoare de aproape 300.000 lei, volum rezultat în urma tranzacţionării unui singur produs. Simbolul “norocos” a fost DEDJIA 15L, care urmăreşte evoluţia indicelui american Dow Jones, pe scadenţa decembrie 2015. Cotaţia futures de la Sibex a celui mai cunoscut indice de pe glob era estimată la 17.057 de puncte, în coborâre cu 219 puncte faţă de “start of day price” (1), stabilit de ATHEXClear la 17.276 de puncte. Comparativ cu cotaţia de la închiderea de vinerea trecută DEDJIA 15L se deprecia cu doar 35 de puncte.

               Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB / MARCEL MURGOCI, ESTINVEST FOCŞANI:

“O piaţă destul de liniştită”

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri depreciindu-se, pe fondul unei lichidităţi scăzute faţă de ziua anterioară, de 26,55 milioane de lei (6,01 milioane de euro).

Marcel Murgoci, director operaţiuni la Estinvest Focşani, ne-a declarat: “Bursa de Valori Bucureşti a înregistrat astăzi (ieri, n.r.) un volum de tranzacţionare de aproximativ 6 milioane de euro, sub media curentă a anului. Indicii bursieri au stagnat faţă de şedinţa de vineri, cu uşoare modificări, şi nu a existat o corelaţie a acestora cu ce s-a întâmplat pe bursele externe, care au evoluat şi ele contradictoriu. Putem remarca doar cele câteva tranzacţii de tip «deal», care par a face parte, ca profil, din portofoliul aceluiaşi cumpărător. Per ansamblu, a rezultat o piaţă destul de liniştită, calmă, atât din punct de vedere al tranzacţionării, cât şi din punct de vedere al evoluţiei indicilor”.

                Citeste mai mult…

Bursa.ro: Nowotny, BCE: “Poate că guvernele din zona euro ar trebui să relaxeze politicile fiscale”

Banca Centrală Europeană (BCE) trebuie să-şi păstreze calmul şi să arate că ţine sub control inflaţia, însă poate că guvernele ar trebui să relaxeze politicile fiscale, ca să susţină creşterea economică, este de părere Ewald Nowotny, membru în conducerea instituţiei.

                 Citeste mai mult…

Bursa.ro: LA O SĂPTĂMÂNĂ DUPĂ RIDICAREA SANCŢIUNILOR

Iranul îşi va majora producţia petrolieră cu 500.000 barili/zi   Iranul îşi va majora producţia de petrol brut cu 500.000 de barili pe zi în decurs de o săptămână de la eliminarea sancţiunilor internaţionale împotriva sa, după cum anunţă agenţia de stat Shaha, citând un oficial din domeniu.

 O majorare cu 500.000 de barili a producţiei petroliere a Iranului va avea loc în mai puţin de o săptămână după ce vor fi ridicate efectiv sancţiunile”, a spus Rokneddin Javadi, directorul “National Iranian Oil Company”. Acesta a adăugat: “Clienţii noştri pentru acest nivel crescut de producţie vor fi, în majoritate, clienţii tradiţionali din Europa şi Asia”.

               Citeste mai mult…

Bursa.ro: LA MIJLOCUL ŞEDINŢEI,

Patru indici bursieri asiatici erau în urcare

Patru indici bursieri asiatici erau în urcare la mijlocul şedinţei de tranzacţionare de astăzi.

Indicele Nikkei 225 al bursei japoneze se aprecia cu 0,37%, la 18.198,38 puncte, iar indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong cobora cu 0,73%, la 22.907,82 puncte.

               Citeste mai mult…

Bursa.ro: ACCBAR FACE PRECIZĂRI LA RĂSPUNSUL ANPC CĂTRE APC

Asociaţia de Consiliere a Clienţilor Bancari şi Asiguraţilor din România (ACCBAR) intenţionează să reclame Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) la Comisia Europeană (UE), pentru nerespectarea prevederilor europene în domeniu.

 ACCBAR îşi anunţă intenţia în cadrul unor ample precizări, pe care le face ca urmare a unui răspuns pe care ANPC l-a transmis Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorului (APC) şi care a fost publicat, parţial, şi în ziarul BURSA de vineri, 16 octombrie, în cadrul articolului “Împrumutaţii în franci elveţieni: «Lupta cu băncile trebuie dusă de către experţi, instituţional»”.

                Citeste mai mult…

Bursa.ro: ION BAZAC, FORZA ROSSA:

“Nu ne putem baza pe băncile din România”

Burduja: “Apreciez foarte încurajator mesajul domnului guvernator Isărescu că finanţarea trebuie făcută şi prin alte vehicule financiare, nu neapărat prin bănci comerciale”

Forza Rossa Financial Services va avea un parteneriat strategic cu Hanseatic Bank din Germania

                Citeste mai mult…

Bursa.ro: NICOLAE CINTEZĂ, BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI:

“Sergiu Manea nu trebuie să depună documentaţie la BNR pentru funcţia de CEO BCR”

De la 1 octombrie, Sergiu Manea a preluat funcţia ocupată anterior de Tomas Spurny, la Banca Comercială Română

Sergiu Manea, care a preluat, de la 1 octombrie, funcţia de CEO în cadrul Băncii Comerciale Române (BCR), nu trebuie să depună documentaţie la Banca Naţională a României (BNR) ca să obţină avizul băncii centrale, ne-a spus Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din cadrul BNR.

               Citeste mai mult…

Bursa.ro: GUVERNELE ŞI BĂNCILE CENTRALE AU VÂNDUT MASIV TITLURILE DE STAT AMERICANE ÎN 2015

Se pregăteşte declanşarea unei ofensive împotriva dolarului?

Portofoliile de obligaţiuni guvernamentale americane din rezervele valutare internaţionale au înregistrat o scădere masivă în luna august 2015, conform datelor de la Trezoreria SUA.

Ieşirile nete totale, din portofoliile publice şi private, şi-au accelerat declinul lunar până la 34,9 miliarde de dolari, de la 28,7 miliarde în luna precedentă, în condiţiile în care ieşirile din portofoliile instituţiilor publice au fost de 41,1 miliarde de dolari, un nou record istoric (vezi graficul 1).

              Citeste mai mult…

Bursa.ro:  INS:

Turiştii au la dispoziţie cu 5,5% mai multe spaţii de cazare decât anul trecut

Capacitatea de cazare turistică era, la sfârşitul lunii iulie, cu 5,5% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, de 328.300 locuri, cele mai multe camere suplimentare fiind înregistrate în pensiunile turistice şi agroturistice, urmate de hoteluri şi hosteluri, potrivit datelor INS.

Din totalul de 148.100 de camere existente în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare existente la 31 iulie, exclusiv camerele din căsuţe, 64,4% (95.400 camere) erau în hoteluri.

              Citeste mai mult…

Bursa.ro: ACUZÂNDU-L PE SOBOLEWSKI CĂ ADUCE PREJUDICII DE IMAGINE EXTERNĂ BURSEI,

Asociaţia Brokerilor cere analizarea situaţiei directorului general BVB

Brokerii: Este surprinzătoare lipsa de reacţie a BVB la ideea Deloitte privind oportunitatea desfiinţării Bursei Asociaţia Brokerilor a reacţionat dur faţă de ideea desfiinţării Bursei de Valori Bucureşti, exprimată, săptămâna trecută, de Oana Petrescu, partener coordonator al diviziei de consultanţă în management a Deloitte România, şi retrasă, ulterior, de autoare.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: CONTESTAŢIILE FISCALE S-AU TRIPLAT

În 2015 avem 15.000 de contestaţii, faţă de 4.000 în tot anul trecut

Modificările la Codul de procedură fiscală sunt cele mai importante de la intrarea în vigoare a codului din 2004 şi cea mai importantă dintre ele este introducerea unei instituţii noi – penalitatea de nedeclarare.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Băncile au crescut finanţarea statului de la 16 mld. lei la 76 mld. lei din 2008 încoace

Băncile din România au cea mai mare expunere faţă de stat din Europa, cu o pondere de aproximativ 20% din total active, şi au înregistrat în ultimii şase ani şi una dintre cele mai mari creşteri, de peste patru ori, comparativ cu ponderea existentă în 2008.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Draftul legii salarizării: Salariu de bugetar în 2016: minimum 1.300 de lei, maximum 21.540 de lei

Raportul dintre salariul de bază minim şi cel maxim în sectorul bugetar va fi de la 1 la 18 începând cu anul următor, astfel că cel mai mic salariu de bază (adică fără sporuri) va fi de 1.300 de lei brut pe lună (pentru funcţii cu studii medii şi generale), se arată în varianta de lucru a legii salarizării bugetare, la care se lucrează în prezent la Ministerul Muncii.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Adrian Lupşan, BVB: Provocarea bursei este să depăşim graniţa finanţărilor către companii de stat

Comentariul meu pleacă de la o provocare lansată recent în dezbatere publică prin intermediul Ziarului Financiar: dacă progresele bursei, de altfel remarcabile, sunt suficiente pentru a rezolva în mod miraculos toate problemele de finanţare ale României?

Răspunsul meu este categoric nu! Şi personal nu ştiu nicio piaţă financiară la nivel global care să ofere exclusiv prin intermediul bursei toate soluţiile de finanţare ale unei pieţe primare. Dar ştiu în schimb cu certitudine că potenţialul de finanţare al unei pieţe este dat în general de complexitatea pieţelor de capital.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: ASF reglementează sistemul dualist de conducere la BVB înainte de AGA de confirmare

Autoritatea de Supraveghere Finan­ciară (ASF) a supus dezbaterii publice un proiect de modificare a regulamentului numărul 2/2006 care stabileşte, prin altele, că ad­mi­nistrarea unei burse de valori poate fi încredinţată şi unui consiliu de supraveghere şi unui directorat.

„Administrarea unui operator de piaţă va fi încredinţată unui consiliu de administraţie sau, după caz, unui consiliu de supraveghere, format din cel puţin 5 membri persoane fizice. (…) Conducerea efectivă a operatorului de piaţă trebuie să fie asigurată de cel puţin două persoane fizice denumite în continuare directori sau respectiv minimum trei membri ai directoratului, în funcţie de tipul de administrare a operatorului de piaţă“, potrivit proiectului publicat pe website-ul instituţiei.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: Exporturile de deşeuri din hârtie şi carton au crescut de 15 ori în ultimii şapte ani

România a trimis anul trecut la export deşeuri din hârtie şi carton în valoare de 16,5 milioane de euro, în creştere cu 4,4% faţă de anul precedent şi de 15 ori mai mult ca în momentul aderării la Uniunea Europeană (2007), potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: Cele patru bănci greceşti deţin 12,7% din soldul creditelor şi 7,7% din depozitele locale

Alpha Bank, Bancpost, Piraeus Bank şi Banca Românească, cele patru bănci cu acţionariat elen care activează pe piaţa locală, cumulau în august 12,7% din soldul total al creditelor acordate de bănci şi au o pondere de 7,7% din totalul depozitelor atrase de la clientelă, potrivit unei prezentări a guvernatorului BNR Mugur Isărescu susţi­nută la o reuniune cu ambasadorii statelor Uniunii Europene (UE).

                Citeste mai mult…

Zf.ro: Top 10 mondial în funcţie de capitalizarea bursieră: de la diversitate la dominaţia americană în doar opt an

O recesiune globală şi o criză a materiilor prime şi-au pus adânc amprenta în ultimii opt ani asupra topului mondial al companiilor în funcţie de capitalizarea bursieră. Astăzi, cele mai mari 10 companii sunt, toate, americane, iar cele mai puternice dintre ele sunt de tehnologie.

În 2007, în top 10 erau re­prezentate nu mai puţin de cinci naţiuni: SUA, China, Rusia, Marea Britanie şi Olanda (acestea din urmă două printr-o singură companie, Royal Dutch Shell). Cele mai puternice companii, din punct de vedere al capitalizării de piaţă, aveau operaţiuni în sectorul petrolier. Industria era prezentă prin General Electric, lumea ban­cară prin Industrial and Com­mercial Bank of China (ICBC), iar telecomunicaţiile şi tehnologia IT prin China Mobile, Microsoft şi ATT. De remarcat este că Rusia avea în top o companie, Gazprom. Aceeia erau ani de glorie pentru producătorul de gaze naturale, care domina pe piaţa europeană. China avea, de asemenea, o prezenţă puternică: patru companii, o bancă, una de telecomunicaţii şi doi producători de petrol şi gaze naturale.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: Băncile mari către companiile Americii: Nu mai vrem cash-ul vostru

Din cauza dobânzilor prea scăzute, care le erodează profiturile, băncile consi­deră depozitele mari prea costisitoare, scrie The Wall Street Journal.

Băncile americane au în faţă o nouă ameninţare, surprinzătoare, la adresa sănătăţii lor financiare: depozitele mari de cash.

JPMorgan Chase, cea mai mare bancă din SUA după active, a redus depozitele nedorite cu peste 150 mi­liarde de dolari în acest an, în parte prin impunerea de comisioane. Şi alte bănci mari au luat decizii similare, evidenţiind un conflict din ce în ce mai intens care are în centru lichidităţile.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: Afacerile mici din turism vor fi impozitate la cifra de afaceri

Preşedintele Senatului, fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu, spune că restaurantele, pensiunile şi, în general, afacerile mici din turism vor fi impozitate în funcţie de cifra de afaceri şi nu de profitul raportat.

„Nu este o măsură care să se adreseze marilor lanţuri hoteliere. Nu este o măsură pentru Athenée Palace sau pentru Hilton. Este pentru cei mici – aţi văzut, i-a găsit ANAF, aveau restaurantul plin, dar doar două bonuri fiscale emise. Nu este un impozit forfetar, va fi stabilit un plafon al cifrei de afaceri pentru care se va plăti impozit pe cifra de afaceri, nu pe profit“, a declarat pentru ZF fostul premier.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: Statul a luat 200 mil. lei pe zece ani la un cost în scădere

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri 200 milioane de lei (echivalentul a 50 mil. euro) de la bănci printr-o emisiune de obligaţiuni de stat cu dobândă cu scadenţa în februarie 2025, la un cost de 3,47% pe an, în scădere faţă de nivelul atins la precedenta licitaţie cu astfel de titluri de stat. Băncile au depus ieri oferte de 316 mil. lei, însă în final statul a împrumutat doar suma planificată. La precedenta licitaţie cu astfel de titluri de stat pe scadenţă asemănătoare din luna septembrie statul s-a împrumutat la un cost de 3,75% pe an.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Riscurile legate de creditele ipotecare în franci elveţieni, o preocupare majoră pentru băncile poloneze

Băncile poloneze se pregătesc pentru o luptă dură pentru menţinerea câştigurilor după alegerile de duminica viitoare, scrie Reuters. Acestea se mândresc că oferă clienţilor servicii la zi în managementul online a activelor şi cu rolul pe care l-au jucat în evitarea recesiunii de către economia poloneză. Totuşi, băncile din Polonia nu au scăpat de capcana creditelor ipotecare în franci elveţieni, ale căror rate de dobândă reduse au atras multe gospodării.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: Cu un excedent în buget de 6,5 mld. lei, guvernul discută a doua rectificarea bugetară

Premierul Victor Ponta a anunţat ieri că Guvernul va discuta vineri, într-o şedinţă specială, a doua rectificare bugetară din acest an, principalele prevederi vizând majorarea salariilor pentru personalul din sistemul medical şi pentru profesori.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: Comelf Bistriţa vede un plus de 8% la profit în 2016

Producătorul de echipamente energetice Comelf Bistriţa (simbol bursier CMF) vrea să revină pe creştere anul viitor şi să-şi mărească profitul brut cu 8% faţă de 2015, la 2,15 milioane de euro (9,6 mil. lei). Producţia, indicator corelat cu vânzările, ar urma să avanseze la rândul său cu 6,7% faţă de anul actual, la 42,7 milioane de euro (190 mil. lei), potrivit propunerilor pe care acţionarii le vor discuta în adunarea generală din 12 noiembrie. Anul acesta, Comelf îşi va rata ţinta iniţială de producţie, după ce unii clienţi ş-au retras comenzile.

                 Citeste mai mult…

Ziare.com: Cum se dubleaza impozitele prin penalitati si dobanzi in noul Cod de Procedura Fiscala

Zilele trecute, autoritatile au anuntat o noua amnistie fiscala de care beneficiaza contribuabilii ce inregistreaza datorii la bugetul de stat cu data de 30 septembrie 2015 ce sunt achitate cel mai tarziu pana la data de 30 martie 2016.

In esenta, prin plata debitului restant si a dobanzii de intarziere se poate beneficia de scutirea la plata a penalitatii de intarziere. Procedura nu este noua, s-a mai aplicat si in anul 2011.

                 Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Schimbările din Codul Muncii, un nou motiv de certuri politice

În lipsa unei poziţii tranşante a Guvernului, deputaţii au amânat dezbaterea proiectului de modificare a Codului Muncii

În loc să ia o decizie sau cel puţin să-şi exprime intenţiile în legătură cu proiectul legislativ de modificare a Codului Muncii, parlamentarii şi-au trimis noi săgeţi otrăvite. Ce prevederi cred specialiştii că vor răsturna raportul dintre salariaţi şi angajatori. Un comitet de iniţiativă condus de liderul sindical Dumitru Costin a înaintat Senatului, în urmă cu mai bine de un an, un proiect legislativ de modificare a Codului Muncii, stârnind controverse dintre cele mai aprinse în mediul de afaceri.

                 Citeste mai mult…

Bursa.ro: Iulian Iancu: “Trebuie neapărat să luăm o decizie privind Unităţile 3 şi 4”

Ţara noastră trebuie să ia o decizie imediată în privinţa Memorandumului privind Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă, a declarat, ieri, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.

Domnia sa a subliniat, citat de Agerpres: “Am pierdut zece ani cu acest proiect. Dar acum nu mai este timp de pierdut, pentru că avem convingerea că suntem pe direcţia unei strategii şi viziuni europene. Pe de altă parte, ne trebuie acceptate şi promovate cu prioritate proiectele privind dezvoltarea sistemului naţional de transport şi hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti”.

                Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Iohannis, delegației FMI: Sper că discuția cu Guvernul a fost una bună

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit marți cu delegația FMI, condusă de Andrea Schaechter, șeful misiunii Fondului în România.

“Bun venit la Cotroceni! Este o plăcere să vă primesc aici și aștept cu interes să aud detaliile discuției cu Guvernul. Sper că a fost una bună”, le-a spus Iohannis reprezentanților FMI, în debutul întâlnirii.

Ministerul Finanțelor Publice a început marțea trecută discuțiile cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional pe marginea bugetului de stat pe 2016.

                 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: În România există aproape 116.000 de firme fără niciun angajat, dar care fac afaceri

În România există circa 116.000 de firme înregistrate la Ministerul Finanţelor care fac afaceri fără niciun salariat, iar cea mai profitabilă companie fără angajaţi a realizat, anul trecut, un profit net de 17,3 milioane de lei, potrivit unei analize realizată de KeysFin.

“Potrivit datelor oficiale, analizate de KeysFin, la Ministerul Finantelor erau înregistrate anul trecut 115.965 de firme care au realizat afaceri fără niciun angajat sau care nu şi-au declarat salariaţii, faţă de 116.620 în anul anterior”, arată un comunicat al KeysFin.

                  Citeste mai mult… 

Hotnews.ro: ANAF a inceput procedura de executare silita a Complexului Energetic Oltenia din cauza unor datorii mari la stat

 Complexul Energetic Oltenia a inregistrat datorii mari la stat in prima jumatate a anului 2015, motiv pentru care fiscul a inceput procedura de executare silita, potrivit datelor publicate pe site-ul ANAF. Cele mai mari restante erau la bugetul asigurarilor sociale, aceastea depasind 14,5 milioane de lei la data de 30 iunie 2015. De asemenea, obligatiile restante la bugetul de stat erau de 5,7 milioane de lei, la bugetul asigurarilor de sanatate de 4 milioane de lei, iar la bugetul asigurarilor de somaj de 572 mii lei. Reamintim ca anul trecut, CE Oltenia a inregistrat o pierdere de aproape 700 milioane de lei. Directorul general al CE Oltenia, Laurentiu Ciurel, este trimis in judecata in dosarul Turceni-Rovinari, alaturi de Victor Ponta si Dan Sova, fiind acuzat de procurorii DNA ca a prejudiciat compania cu 2,7 milioane de lei.

                 Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Tara celor 115.000 de firme fara niciun salariat care fac insa afaceri de peste 38 de miliarde de lei

 Economia romaneasca este una plina de paradoxuri. Dincolo de faptul ca marea majoritate a firmelor au sedii in apartamente si garsoniere, exista  115.965 de firme inregistrate la Finante  care fac afaceri fara niciun salariat! E drept, numarul lor a scazut fata de 2014, an in care functionau peste 116.000 de asemenea companii. Cea mai profitabila companie fara angajati a realizat, anul trecut, un profit net de 17,3 milioane de lei.  Cele mai multe firmesunt din comert (37%), urmate de cele din sectorul activitatilor profesionale si stiintifice (14%), constructii (8%), industria prelucratoare (6%) si activitati de transport (5%).

                  Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Articol sustinut de Raiffeisen Asset Management

Planificarea financiara – la indemana fiecaruia dintre noi

Fie ca ne dorim sa acumulam o rezerva financiara de siguranta pentru situatii neprevazute, sa economisim pentru educatia copiilor, pentru o pensie linistita, pentru o casa sau masina noua, punctul comun de plecare in atingerea acestor obiective il constituie elaborarea unui plan pentru economisire sau investitii.

                  Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: Autostrada Transilvania. Contractul pentru lotul Suplacu de Barcău-Borş, reziliat?

Neînţelegerile apărute între constructorii lotului Suplacu de Barcău-Borş din autostrada Transilvania – 60 de kilometri – ameninţă viitorul proiectului. Firma care face proiectul ameninţă cu ieşirea din contract, fapt e va obliga CNADNR să rezilieze contractul şi să reia licitaţia.

Compania Naţio­nală de Autostrăzi şi Drumuri Naţio­nale din România (CNADNR) riscă să rămână fără constructor pentru sectorul de autostradă Su­placu de Barcău-Borş. Aceasta în pofida faptului că acest contract a fost semnat recent, în luna aprilie a acestui an. CNADNR a selectat asocierea firmelor Corsan Corviam Construccion Spania-Consinit-Road Consulting-Via Design, ultimele trei firme româneşti, pentru continuarea lucrărilor părăsite acum trei ani de către firma americană Bechtel. La momentul rezilierii contractului cu americanii lucrările erau realizate în proporţie de 50%.

                  Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor