Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI ECONOMICE - 22 octombrie 2015

Jurnaluldeafaceri.ro: Problemele din sectorul transporturi, dezbătute în cadrul TransLogistica 2015

Cel mai important salon logistic din ţara noastră, TransLogistica 2015, s-a desfăşurat în perioada 14-17 octombrie, la Romexpo. Deschiderea oficială a evenimentului avut loc, miercuri, în prezenţa unei delegaţii conduse de Mihai Dărăban – Preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României.

Din delegaţie au mai făcut parte şi Stephane Bride – Viceprim-ministrul şi Ministrul Economiei din Republica Moldova, Dacian Cioloş – consilier special al preşedintelui Consiliului Europei, oficialităţi din Ministerul Transporturilor şi Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei publice.

              Citeste mai mult…

7est.ro: Sesiune de informare pentru companii: „Arbitrajul comercial – alternativă legală, rapidă şi economică de soluţionare a litigiilor”

Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi, prin Curtea de Arbitraj Comercial, adresează firmelor  invitaţia de a participa marţi, 27 octombrie 2015, ora 14.00, la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie din Iaşi, B-dul Carol I nr. 27, Dealul Copou, la Sesiunea de informare cu tema: ARBITRAJUL COMERCIAL – Alternativă legală, rapidă şi economică de soluţionare a litigiilor.

               Citeste mai mult…

Agerpres.ro: FMI estimează un deficit de 3% din PIB în 2016 din cauza reducerilor de taxe și a majorărilor salariale anunțate

Fondul Monetar Internațional (FMI) estimează un deficit bugetar de 3% din PIB în 2016 și peste acest nivel în 2017 din cauza reducerilor masive de taxe și impozite și a majorărilor salariale anunțate.

               Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Veniturile și cheltuielile bugetare cresc la a doua rectificare, deficitul rămâne 1,85% din PIB (proiect)

Ministerul Finanțelor Publice ia în calcul o majorare a veniturilor bugetare cu 2,624 miliarde de lei și a cheltuielilor bugetare cu 2,632 miliarde de lei, iar deficitul bugetului general consolidat rămâne la 1,85% din Produsul Intern Brut, respectiv 13,004 miliarde lei, potrivit Notei de fundamentare a Proiectului de Ordonanță de urgență cu privire la a doua rectificare bugetară din acest an.

                Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ministerul Agriculturii primește la a doua rectificare 769,5 milioane de lei; Transporturile, în minus cu 1,6 miliarde de lei

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va primi cei mai mulți bani, respectiv 769,5 milioane lei, din cele 11 ministere care “vor ieși pe plus” la cea de-a doua rectificare bugetară din 2015, în timp ce Ministerul Transporturilor pierde 1,61 miliarde de lei, iar cel al Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri circa 108,1 milioane de lei, potrivit Notei de fundamentare a Proiectului de Ordonanță de urgență cu privire la a doua rectificare bugetară din acest an.

                Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Grecia va ridica restricțiile asupra mișcărilor de capital în primul trimestru din 2016

Restricțiile asupra mișcărilor de capital din Grecia ar putea fi ridicate la începutul anului viitor, dacă se menține stabilitatea economică a țării, a afirmat miercuri adjunctul ministrului elen de Finanțe, George Houliarakis, transmite Reuters.

‘Așteptările sunt ca în cazul menținerii unui mediu economic stabil, restricțiile asupra mișcărilor de capital pot fi ridicate în primul trimestru din 2016′, a declarat George Houliarakis în Parlamentul de la Atena.

                Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Peste 4.000 de oportunități de carieră la ediția a 19-a a Târgului ‘Angajatori de top’

Peste 100 de companii prezintă circa 4.000 de oportunități de carieră, atât pentru profesioniști cât și pentru persoane entry-level, la cel mai mare târg de carieră, ‘Angajatori de top’, care se desfășoară în perioada 22-23 octombrie la Sala Palatului din București.

În cadrul târgului, ajuns la a 19-a ediție, vor fi organizate 23 de programe de internship&trainee, 30 de workshop-uri și conferințe. De asemenea, în cele două zile ale târgului, vor fi prezenți peste 500 de specialiști în recrutare.

              Citeste mai mult…

Capital.ro: Transferul de bani din strainatate – cati bani trimit romanii si cati ajung, de fapt, acasa! (P)

Raportandu-ne la anul 2008, conform datelor CURS, valoarea medie a unui transfer de bani din strainatate era de 700 de euro. Potrivit unor sondaje realizate in Italia si Spania, suma trimisa in tara de catre romanii care munceau in aceste tari era de 670, respectiv 760 euro. De asemenea, rezultatele sondajelor realizate in tara au aratat ca familiile celor plecati sa lucreze in strainatate primeau aproximativ 650 euro. Este vorba despre o valoare medie de transfer de bani pe emigrant, calculata pentru cei aproximativ 60% care trimit efectiv remitente in tara.

              Citeste mai mult…

Realitatea.net: Dan Suciu: Un nou acord cu FMI ar da mai multă credibilitate reformei fiscale

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a declarat, miercuri, la Realitatea TV, că un nou acord cu FMI ar da mai multă credibilitate reformei fiscale și ar arăta “angajamentul Guvernului de a-și păstra indicatorii de macrostabilitate și de a dezvolta economia românească”. Suciu a punctat faptul că pragul de deficit este ‘elementul-cheie’ care va înclina balanța, în acest sens.

              Citeste mai mult…

Realitatea.net: Grecia își revine după Apocalipsa financiară

Restricțiile asupra mișcărilor de capital din Grecia ar putea fi ridicate la începutul anului viitor, dacă se menține stabilitatea economică a țării, a afirmat miercuri adjunctul ministrului elen de Finanțe, George Houliarakis, transmite Reuters.

              Citeste mai mult…

Bursa.ro: MIHAI BOGZA, BANCPOST:

“Dacă aş fi investitor în industria bancară românească, m-aş gândi să mă retrag”

Industria bancară din ţara noastră trece printr-o perioadă în care investitorii s-ar putea gândi să se retragă, după cum reiese din intervenţia pe care Mihai Bogza, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bancpost, a avut-o, ieri, într-o conferinţă de profil.

              Citeste mai mult…

Bursa.ro: ÎN PRIMELE NOUĂ LUNI DIN 2015:

Ponderea tranzacţiilor cu spaţii mari peste 3.000 mp ajunge la 60% în totalul pieţei

În primele trei trimestre, cea mai mare “felie” din piaţa de birouri revine marilor chiriaşi: ponderea tranzacţiilor cu suprafeţe mari de birouri, de peste 3.000 mp a crescut şi mai mult, la 60%, în 2015, faţă de aceeaşi perioadă din 2014, când reprezenta 37%, conform unui studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară ESOP.

               Citeste mai mult…

Bursa.ro: EXEMPLU DE GUVERNANŢĂ CORPORATIVĂ PE PIAŢA DE CAPITAL

BVB primeşte pe AeRO o companie cu cifră de afaceri zero, care “produce” doar pierderi

International Caviar Corporation SA are un singur salariat şi nu a produs caviar în nume propriu, până în prezent, conform Memorandumului de listare pe ATS-ul BVB

Reprezentanţii BVB au dedicat un eveniment întreg pentru un “ambalaj fără conţinut”, o companie cu un singur salariat, cu cifră de afaceri zero în ultimii patru ani şi care a înregistrat pierderi în toată această perioadă, după cum reiese din Memorandumul de listare pe AeRO. Mai mult, documentul arată că societatea nu a produs caviar în nume propriu până în prezent.

               Citeste mai mult…

Bursa.ro: LA O ZI DUPĂ CONFERINŢA BURSA ÎN CARE VLĂDESCU A CRITICAT BVB, ASF A APROBAT LISTAREA “ROMCAB”

Producătorul de cabluri “Romcab” Târgu Mureş (MCAB) se poate lista la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), după ce Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) i-a aprobat, ieri, prospectul întocmit în vederea admiterii la tranzacţionare pe piaţa reglementată, conform unui comunicat al Autorităţii. Acţionarii “Romcab” au ales să se mute pe BVB, în contextul desfiinţării Rasdaq, prin lege. Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF, salută această mutare, văzând-o drept un semnal pentru mediul privat. “«Romcab» este o societate care a stat atâţia ani listată pe Rasdaq şi care şi-a arătat intenţiile să se finanţeze prin piaţa de capital – printr-o majorare de capital sau prin emisiuni de obligaţiuni”, ne-a spus domnia sa.

               Citeste mai mult…

Bursa.ro: AVOCAŢII BCR:

“Instanţa a respins principala solicitare din procesul colectiv cu Piperea”

 Principala solicitare făcută de clienţi în procesul colectiv în care sunt reprezentaţi de avocatul Gheorghe Piperea, împotriva Băncii Comerciale Române (BCR), a fost respinsă de instanţă, susţin avocaţii băncii (reprezentanţii Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen – NNDKP).

               Citeste mai mult…

Bursa.ro: DEZBATERE PE STADIUL IMPLEMENTĂRII OUG 109

Gabriel Dumitraşcu: “Miniştrii îşi dedică 80% din timp administrării societăţilor, în loc să facă strategii şi politici publice”

Guvernanţii nu au interes să implementeze ordonanţa 109 privind managementul profesionist în companiile de stat, a afirmat ieri Dante Stein, consilier al premierului Victor Ponta şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Poştei Române.

              Citeste mai mult…

Bursa.ro: LA ÎNCEPUTUL ŞEDINŢEI,

Principalii indici bursieri asiatici erau în scădere

Principalii indici bursieri asiatici erau în scădere la începutul şedinţei de tranzacţionare de astăzi.

Indicele Nikkei 225 al bursei japoneze se deprecia cu 0,85%, la 18.396,62 puncte, iar indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong cobora cu 0,92%, la 22.777,68 puncte.

                Citeste mai mult…

Bursa.ro: DUPĂ ANUNŢUL DESCOPERIRII UNUI ZĂCĂMÂNT IMPORTANT DE GAZE

FP îşi vinde 4,15% din Romgaz, la preţ minim istoric

 Fondul Proprietatea a vândut, ieri, 4,15% din acţiunile Romgaz (SNG), pentru 456 milioane lei (103,1 milioane euro), preţul de 28,5 lei/ acţiune fiind cel mai mic de la listarea companiei pe piaţa de capital (noiembrie 2013). Miercurea trecută, companiile Romgaz, Lukoil şi PanAtlantic au anunţat că au descoperit un zăcământ important de gaze pe platforma continentală a României, în perimetrul Trident din Marea Neagră. Potrivit comunicatului, rezervele, care urmează să fie confirmate de forajul de evaluare, pot depăşi 30 miliarde metri cubi de gaze naturale.

               Citeste mai mult…

Bursa.ro: BURSELE DIN LUME

Curs în urcare pe pieţele din Europa

Acţiunile tranzacţionate la bursele din Europa au crescut ieri, pe fondul avansului din sectorul minier, respectiv al rezultatelor anunţate de “ARM Holdings” Plc şi “Reckitt Benckiser Group” Plc.Titlurile “Rio Tinto” Plc, cel de-al doilea grup minier la nivel mondial, s-au apreciat cu 0,4%, la 2.438 pence, iar cele ale rivalului mai mare “BHP Billiton” Ltd. – cu 0,7%, la 1.101 pence. Acţiunile companiei tehnologice ARM au urcat cu 8,2%, la 1.042 pence, iar cele ale producătorului de bunuri de consum “Reckitt Benckiser” – cu 2,1%, la 6.271 pence.

              Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB

Raport Prime Transaction: BVB, în creştere modestă

 Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au înregistrat ieri prima creştere din această săptămână, “însă amplitudinea acesteia a fost una modestă”, potrivit raportului zilnic de ieri al firmei de brokeraj Prime Transaction. Lichiditatea record de aproape 100 de milioane de euro (441.357.766 lei) a fost susţinută de finalizarea vânzării acţiunilor Romgaz (SNG) de către Fondul Proprietatea (FP), tranzacţie de 419,37 milioane lei.

              Citeste mai mult…

Bursa.ro:  UE propune îmbunătăţirea guvernanţei economice în zona euro

Comisia Europeană a propus, ieri, măsuri de îmbunătăţire pe termen scurt a felului în care zona euro îşi guvernează economia, ca parte a unui plan amplu de integrare a uniunii monetare, respectiv de evitare a unei crize viitoare.

Oficialii de la Bruxelles vor o unificare a reprezentării statelor din zona euro în cadrul Fondului Monetar Internaţional (FMI), astfel încât, până în 2025, regiunea să fie reprezentată de “o singură voce” la FMI.

             Citeste mai mult…

Economica.net: Scandalul facturilor în avans se extinde: CEZ Oltenia trebuie să aleagă între amendă sau control ANRE

Furnizorul de energie electrică din regiunea Olteniei, CEZ, trebuie să oprească facturarea în avans a clienţilor pentru consumul estimat, pe modelul din domeniul gazelor oferit deja de GDF Suez. Dacă CEZ recunoaşte că a folosit o practică abuzivă, scapă cu amendă. Dacă nu, ANRE declanşează imediat acţiune de control la furnizor, pentru a-l lua la întrebări cu privire la astfel de practici.

              Citeste mai mult…

Economica.net: Azi este ultima zi de existenţă a pieţei RASDAQ. A fost concepută după modelul NASDAQ şi a sfârşit ca o iluzie

Ultimele tranzacţii pe piata Rasdaq şi pe segmentul „Nelistate” al Bursei de Valori Bucureşti se vor putea face azi, 22 octombrie, pentru a se asigura intervalul necesar decontărilor până luni. Ziua de 26 octombrie este ziua oficială de desfiinţare a pieţei Rasdaq şi a segmentului „Nelistate”, potrivit Legii 151/2014.

              Citeste mai mult…

Hotnews.ro: INTERVIU VIDEO Narcis Neaga, seful Companiei de Drumuri: Vrem sa facem Autostrada Comarnic – Brasov tot pe concesiune. Depinde de Studiul de Fezabilitate si implicarea institutiilor financiare europene

 Autostrada Comarnic – Brasov ar putea fi facuta printr-o noua incercare de concesiune, a declarat seful de la Autostrazi, Narcis Neaga, intr-un interviu acordat HotNews.ro. Pentru acest lucru, e nevoie ca actualizarea Studiului de Fezabilitate sa fie facut conform normelor BEI si BERD, iar ambele institutii financiare europene sa se implice in proiect. “Atunci cu siguranta va fi concesiune”, a declarat Neaga. Informatia vine dupa ce in luna mai a picat ultima tentativa de concesionare (a treia) a celor 58 de kilometri de autostrada catre consortiul Vinci-Aktor-Strabag – concesiune ce presupunea plati anuale de 325 de milioane de euro timp de 26 de ani, adica 8,5 miliarde de euro pana la finalul concesiunii.

              Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Ordonanta privind amnistia fiscala a fost publicata in Monitorul Oficial. Afla totul despre ce prevede ea, in 5 intrebari si raspunsuri

In Monitorul Oficial de miercuri a fost publicata Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 44/2015 privind amnistia fiscala. Aceasta se adreseaza tuturor contribuabililor “persoane fizice sau persoane juridice“ ce inregistreaza impozite neplatite la bugetul de stat la data de 30 septembrie 2015. Consiliile locale pot adopta masuri similare pentru impozitele datorate

la bugetul local. Contribuabilii restantieri pot beneficia de anularea penalizarilor de intarziere si a unei cote de 54,2% din dobanzile de intarziere daca achita impozitele scadente pana la data de 31 martie 2016.

             Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Cionca, CITR: Insolventele vin din greselile managerilor, desi ei dau vina pe scaderea consumului. Vezi care sunt cele 6 semne ca te pandeste insolventa

 “Cazul e din acest an. Firma Selina, judetul Bihor. Constructii, foarte puternica regional.  Avea contracte de reabilitare drumuri in derulare, dar se confrunta si cu dezechilibre financiare puternice. Stiti ca o firma care face drumuri nu are cum sa nu lucreze fara credite, pentru ca ea isi incaseaza banii la cateva luni dupa receptia lucrarilor. Ei bine, am gasit doua banci care au oferit finantare, desi  multe banci se gandesc la un exit din Romania si nici nu isi mai pun problema sa isi mareasca expunerea aici. Ei, noi am gasit acesti doi finantatori si lucrurile merg spre bine”,povesteste  Andrei Cionca , fondator al Casei de Insovente Transilvania. Avem in Romania 45 de insolvente la mia de firme-  cele mai multe din regiune. De ce? “In primul rand avem greselile de management. Nu scaderea consumului e de vina, cum spun managerii  La noi,  antreprenorul identifica firma cu ei. Daca moare firma, moare si el. Si, mai ales, nu stiu cand e momentul sa ceara un sfat”, mai spune Cionca.

             Citeste mai mult…

adevarul.ro: Creditul cu dobândă mică, promoţie de la instanţă. Gheorghe Piperea: „Va fi jihad financiar, 200.000 de români pot folosi acest precedent juridic“

Dobânda de referinţă variabilă practicată de către BCR este abuzivă şi va fi eliminată, potrivit unei decizii luate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) într-un proces colectiv pierdut de bancă în faţa a 200 de clienţi. Un număr de 200 de clienţi ai Băncii Comerciale Române (BCR) vor avea parte de credite cu dobândă extrem de mică, după ce au câştigat un litigiu contra instituţiei de credit la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), acesta fiind primul proces colectiv pierdut de o bancă în ţara noastră.

              Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Războiul petrolului: FMI avertizează Arabia Saudită că va cheltui în cinci ani toţi banii din fondul suveran dacă nu renunţă la politicile actuale

 Arabia Saudită vrea să-şi scoată de pe piaţă rivalii prin forţarea unor preţuri mici ale ţiţeiului Arabia Saudită ar putea rămâne fără „activele financiare“ necesare pentru a putea suporta cheltuielile bugetare în cinci ani dacă guvernul îşi menţine politicile actuale, avertizează Fondul Monetar Internaţional (FMI) într-un raport, subliniind necesitatea luării unor măsuri de sprijinire a finanţelor publice în contextul preţului scăzut al ţiţeiului. Acelaşi lucru este valabil şi pentru Bahrain şi Oman, în vreme ce Kuweitul, Qatarul şi Emiratele Arabe Unite ar avea suficienţi bani pentru 20 de ani, potrivit Bloomberg.

              Citeste mai mult…

Digi24.ro: Impozitul pe dividende va scădea de anul viitor

Liderii partidelor politice din coaliţia de guvernare au căzut de acord asupra reducerii acestui impozit, de la 16%, cât este în prezent, la 5%.

Decizia va fi reglementată de Guvern, cel mai probabil prin ordonanţă de urgenţă, şi va intra în vigoare în ianuarie 2016.

Măsura este prevăzută în noul Cod Fiscal, dar la aprobarea legii aplicarea ei a fost amânată pentru 2017.

              Citeste mai mult…

Digi24.ro: Complexul Energetic Oltenia ameninţă că dă în judecată Fiscul

Managerul Complexului Energetic Oltenia ameninţă că dă în judecată Fiscul, după ce instituţia a anunţat pe site că va executa silit compania.

Laurenţiu Ciurel spune că nu există datorii către stat şi dacă vor exista prejudicii după anunţul făcut de cei de la Finanţe, va cere despăgubiri în instanţă. Ciurel spune că a primit o somaţie de la ANAF pentru o sumă pe care ar fi plătit-o deja, cu trei săptămâni înainte.

                Citeste mai mult…

Digi24.ro: Taxă pentru energia din gunoi

Românii ar putea plăti o nouă taxă în factura la energie electrică. Producătorii de energie din biomasă şi biogaz cer Guvernului aprobarea unei subvenţii, pe modelul certificatelor verzi. Taxa vine în schimbul gunoiului pe care centralele care funcţionează cu biomasă îl vor arde ca să producă apă caldă şi căldură. Promisiunea este că preţul agentului termic astfel obţinut va fi cu 10% mai mic.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: MAI PUŢINI BANI DE LA BĂNCILE-MAMĂ

Austriecii, francezii şi grecii şi-au redus expunerile în cinci ani de la 17 mld. euro la 8,5 mld. euro

Procesul de dezintermediere financiară s-a accentuat în ultimii ani, liniile de finan­ţa­re primite de subsidiarele locale de la băncile-mamă din Austria, Franţa şi Grecia înjumă­tă­ţindu-se în perioada 2010- iunie 2015. Volumul surselor atrase de la băncile-mamă din Austria, Franţa şi Grecia a coborât de la 17,2 mld. euro la sfârşitul anului 2010, la circa 8,5 mld. euro în iunie 2015.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: România a luat de pe pieţele externe 2 miliarde de euro

Obligaţiunile cu scadenţă de 20 de ani reprezintă cea mai lungă maturitate pentru titluri în euro vândute de statul român până în prezent.

Randamentul pentru obligaţiunile pe 20 de ani a fost stabilit la 245 de puncte de bază (2,45 puncte procentuale) peste rata mid swap, iar pentru cele pe 10 ani la 190 puncte de bază (1,9 puncte procentuale) peste mid swap, a declarat pentru Bloomberg o sursă apropiată situaţiei.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Hariton, Saint-Gobain: Infrastructura ar trebui să fie prioritatea zero

Infrastructura ar trebui să fie prioritatea zero a autorităţilor locale în contextul în care ea poate trage după sine şi alte domenii, este de părere Constantin Hariton, directorul general al producătorului de materiale de construcţii Saint – Gobain Construction Products – Rigips Business Unit.

„România este mult în urmă cu dezvoltarea infrastructurii care ţine în loc mai multe sectoare economice, de la logistică la lanţurile de benzinării sau la turism. Toate aceste businessuri s-ar putea dezvolta, ar putea face profit, ar putea angaja forţă de lucru şi şi-ar putea pune umărul la creşterea economiei per ansamblu“, spune executivul român care este şi delegat general adjunct al grupului francez Saint-Gobain pe piaţa locală.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: România a vândut pentru prima dată obligaţiuni în euro pe 20 de ani

România a mai doborât ieri un prag atrăgând de pe pieţele internaţionale 2 miliarde de euro prin vânzarea de obligaţiuni cu maturitatea pe zece (1,25 miliarde de euro) şi 20 de ani (750 de milioane de euro), la prima ieşire pe pieţele externe din acest an.

Este pentru prima dată în istorie când Ministerul Finanţelor vinde obligaţiuni în euro o maturitate atât de lungă – 20 de ani – ceea ce indică şi interesul şi încrederea investitorilor în România.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Prăbuşirea preţurilor materiilor prime pune presiune asupra finanţelor ţărilor din Orientul Mijlociu

Declinul puternic al preţurilor petrolului înregistrat din vara anului trecut afectează economiile celor mai importante ţări exportatoare, chiar şi finanţele bogatelor state producătoare de petrol din Golf având de suferit, scrie CNBC. Scăderea veniturilor din petrol începând cu cea de-a doua jumătate a anului trecut erodează finanţele unor ţări ca Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite şi, după ani de excedente unele ţări vor fi nevoite să suporte deficite bugetare în acest an şi în 2016, potrivit agenţiei de rating Moody’s. Agenţia se aşteaptă ca regiunea GCC, alcătuită din Arabia Saudită, Bahrain, Kuweit, Oman , Qatar şi UAE, să înregistreze un deficit bugetar combinat de aproape 10% din PIB-ul regional în 2015 şi 2016, comparativ cu un excedent combinat mediu de aproape 9% în perioada 2010-2014.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea şi-a majorat participaţia la aproape 20%

Fondul american Elliott Associates, cel mai mare acţionar al Fondul Proprietatea (FP),şi-a majorat deţinerea la 19,87%, participaţie care reprezintă 21,06% din drepturile totale de vot, în contextul în care acţionarii vor decide săptămâna următoare dacă acordă un nou mandat actualului administrator.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: Romcab are undă verde pentru mutarea la cota bursei

Producătorul de cabluri Rom­cab Târgu-Mureş (simbol bursier MCAB), care are o capitalizare de 68 milioane de lei pe RASDAQ, urmează să se transfere pe piaţa reglementată, după ce Auto­ritatea de Supra­veghere Finan­ciară i-a apro­bat prospectul de listare.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: ICCJ decide: dobânda de referinţă variabilă, modificată unilateral de bancă, este abuzivă

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis marţi, irevocabil, că dobânda de referinţă variabilă, modificată unilateral de bancă, este abuzivă, într-un proces colectiv intentat BCR de peste 200 de clienţi.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis marţi, irevocabil, că dobânda de referinţă variabilă, modificată unilateral de bancă, este abuzivă, într-un proces colectiv intentat BCR de peste 200 de clienţi.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: Transavia creşte exporturile după ce a fost la cel mai mare târg din industria alimentară

Transavia, una dintre cele mai mari companii antreprenoriale româneşti din industria alimentară, spune că există un interes crescut din partea jucătorilor de pe pieţele externe pentru carnea de pui din România. Reprezentanţii procesatorului au fost prezenţi la ediţia din acest an a târgului Anuga, cel mai important eveniment expoziţional internaţional dedicat industriei agroalimentare.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: Bogza, BancPost: Este posibilă o inhibare a investitorilor în sectorul bancar pe fond legislativ

Investitorii străini în economia românească ar putea avea în perioada următoare o anumită „inhibare“ privind investiţiile costisitoare, mai ales în sectorul bancar, din cauza incertitudinilor la nivel legislativ, apreciază Mihai Bogza, preşedintele Consiliului de Administraţie al BancPost. „Este posibil ca, în perioada următoare, cu toate că piaţa românească are capacitatea să ţină pasul cu amalgamul modificărilor revoluţionare digitale, să vedem o anumită inhibare a investitorilor în a mai face investiţii costisitoare în economia românească, în sectorul bancar, din cauza incertitudinilor pe care le creează atmosfera legislativă din această ţară şi ar fi păcat, pentru că s-au făcut mari eforturi pentru ca sectorul bancar să fie adus la un nivel european şi este păcat să facem acum paşi înapoi“, a afirmat ieri Bogza.

                Citeste mai mult…

zf.ro: Credit Suisse îşi majorează capitalul cu 6 miliarde de franci elveţieni

Credit Suisse Group vrea să obţină circa 6 miliarde de franci elveţieni printr-o majorare de capital, în cadrul unei reorganizări care va spori atenţia băncii pe operaţiunile din Elveţia şi pe administrarea averilor în Asia, în timp ce divizia de instrumente financiare va fi restrânsă.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Bondurile Băncii Internaţionale de Investiţii au primit nota „BBB-“ de la Fitch

Obligaţiunile emise de Banca Internatională de Investiţii (International Investment Bank –IIB), instituţie multinaţională de dezvoltare cu sediul la Moscova, şi listate la bursa din Bucureşti sub simbolul IIB18, au primit rating „BBB-“ din partea agenţiei americane Fitch. Această cotare este similară cu ratingul emitentului. „BBB-“ indică o calitate bună a datoriei pe termen lung, potrivit definiţiilor Fitch. Capacitatea de rambursare a obligaţiilor financiare este considerată adecvată, dar condiţiile de business sau cele economice pot afecta această capacitate.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: ASF a avizat delistarea a 84 de firme în ajunul închiderii pieţei RASDAQ

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat în şedinţa de ieri retragerea de la tranzacţionare a 84 de societăţi listate pe piaţa RASDAQ. Azi 22 octombrie este ultima zi de funcţionare a pieţei RASDAQ. ASF mai are de aprobat fie delistarea fie mutarea pe un sistem alternativ de tranzacţionare pentru un număr de 52 de companii rămase pe ultima sută de metri. Cel mai probabil, ASF va da acest aviz în şedinţa de săptămâna viitoare. Prebet Aiud şi Construcţii Napoca, cotate pe RASDAQ, aşteaptă avizul ASF pentru a se transfera pe piaţa principală a bursei.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Ungaria şi Arabia Saudită semnează un acord de cooperare în domeniul energiei nucleare

Ungaria şi Arabia Saudită au semnat un acord la Riad privind cooperarea în ceea ce priveşte utilizarea în scopuri paşnice a energiei nucleare, a anunţat ministerul ungar al dezvoltării naţionale, citat de Budapest Business Journal. Acordul vizează un schimb de date ştiinţifice şi tehnice, tehnologie, ingineri, cât şi cooperare în domeniul cercetării, trainingului şi securităţii. Potrivit ministrului ungar al dezvoltării, Miklos Sesztak, pactul este o dovadă a progresului înregistrat de Ungaria în domeniul energiei nucleare. Ungaria se concentrează pe susţinerea ţărilor care intenţionează să adopte energia nucleară, a mai afirmat ministrul ungar, adăugând că acordul reprezintă o piatră de hotar în strategia Ungariei de a se deschide în faţa pieţelor din Orient.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: OPINIE IULIAN ANGHEL, EDITORUL POLITIC AL ZF

Guvernul îşi zugrăveşte dormitorul, dar uită că stă într-o casă fără acoperiş

Haide să privim din nou cifrele, înainte de a judeca. Pentru că este mult prea multă vreme de când ne înşelăm şi înşelăm societatea măsluind cifrele.

Guvernul pregăteşte vineri a doua rectificare bugetară din an. La rectificare, guvernul se va asigura că sunt sume suficiente, în primul rând, pentru majorările salariale pe care le-a aprobat pentru o parte dintre angajaţii bugetari. De unde vor veni banii?

              Citeste mai mult…

Antena3.ro: Daniel Apostol, la Daily Income: Economiile europene occidentale au un scut protector

Jurnalistul Daniel Apostol, secretarul General al Asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA), a vorbit, joi, la “Daily Income“, despre criticile Fondului Monetar International la adresa României şi despre economiile europene.

               Citeste mai mult…

Antena3.ro: Deficitul rămâne neschimbat la a doua rectificare bugetară din acest an

Ministerul Finanțelor Publice ia în calcul o majorare a veniturilor bugetare cu 2,624 miliarde de lei și a cheltuielilor bugetare cu 2,632 miliarde de lei, iar deficitul bugetului general consolidat rămâne la 1,85% din Produsul Intern Brut, respectiv 13,004 miliarde lei, potrivit Notei de fundamentare a Proiectului de Ordonanță de urgență cu privire la a doua rectificare bugetară din acest an, scrie Agerpres.

               Citeste mai mult…

Jurnalul.ro: Rulaj record de aproape 100 de milioane de euro miercuri pe Bursa de la Bucureşti

Tranzacţiile derulate miercuri la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au atins o valoare record de 441,36 milioane de lei (99,64 milioane de euro), pe fondul înregistrării în sistem a operaţiunii prin care Fondul Proprietatea a vândut un pachet de circa 4% din acţiunile Romgaz (SGN).

               Citeste mai mult…

Stiritvr.ro: Lotul 4 din autostrada Lugoj-Deva nu are autorizaţie de construcţie

Se ţin lanţ scandalurile în care e implicată Compania Naţională de Drumuri. După autostrada Sibiu-Orăştie, acum un alt lot, Lugoj-Deva, se opreşte cel puţin până la sfârşitul anului. Pentru că nu avea autorizaţie de construcţie, compania românească a fost anunţată să-şi strângă utilajele. Directorul CNADNR spune că abia ieri a depus actele pentru a obţine avizele necesare.

Pe 12 kilometri din autostrada Lugoj-Deva se lucra fără autorizaţia de construcţie, iar aceasta nu putea fi obţinută fără acordul de mediu. Aşa că Inspectoratul de Stat în Construcţii a suspendat lucrările.

              Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Guvernul majorează bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate pentru susținerea majorărilor salariale

Guvernul majorează bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate cu suma de 361,5 milioane de lei, pentru a susține majorările de salarii aprobate de la 1 octombrie, dar taie fonduri de la proiectele cu finanțare externă întârziate, potrivit Notei de fundamentare a proiectului de Ordonanță de Urgență privind rectificarea bugetară.

                Citeste mai mult…

Agerpres.ro: FMI: Băncile din România trebuie să mențină un nivel puternic al rezervelor pentru a gestiona riscurile legale considerabile

Sectorul bancar din România a făcut față cu bine incertitudinilor legate de Grecia din vara acestui an, însă trebuie să mențină un nivel puternic al rezervelor pentru a putea gestiona riscurile legale considerabile, se arată într-un comunicat semnat de șeful misiunii Fondului Monetar Internațional (FMI) în România, Andrea Schaechter, transmis, joi, AGERPRES.

                 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: FMI: Lipsa progreselor în reformele structurale, obstacolul principal al creşterii PIB pe termen lung. Politica monetară nu trebuie relaxată imediat

FMI încurajează Guvernul să implementeze guvernarea corporativă “în manieră acoperitoare” şi să impulsioneze mediul privat să se implice în întreprinderile de stat, prin privatizări, dar avertizează că progresele către convergenţa economică vor fi lente fără a moderniza infrastructura de transport. Fondul recomandă, totodată, ca politica monetară să nu fie relaxată imediat, având în vedere relaxarea fiscală expansivă din 2016, creşterea rapidă a salariilor şi incertitudinile de pe pieţele financiare globale.

               Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Agricultura şi Dezvoltarea Regională primesc cei mai mulţi bani la rectificare. Transporturile pierd 1,6 miliarde

Ministerele Agriculturii, Dezvoltării Regionale, Fondurilor Europene şi Finanţelor vor primi cei mai mulţi bani la cea de-a doua rectificare bugetară din acest an, iar sumele puse la dispoziţia Transporturilor şi Energiei vor fi diminuate, per total deficitul urmând să rămână la 1,85% din PIB.

Astfel, ministerul Agriculturii va primi în plus 769,5 milioane lei, Dezvoltarea Regională 754,4 milioane lei, Fondurile Europene 729,6 milioane lei, Finanţele 584,3 milioane lei, Apărarea 558,1 milioane lei, Educaţia 271,4 milioane lei, Afaceri Interne 269,2 milioane lei, Justiţie 245 milioane lei, Serviciul Român de Informaţii 140,4 milioane lei, Afacerile Externe 132,8 milioane lei, Ministerul Muncii 80,1 milioane lei, potrivit proiectului de rectificare.

                Citeste mai mult…

Realitatea.net: Gabriel Biriș: FMI are dreptate. Investițiile în infrastructură sunt cheia majorității problemelor

Specialistul în fiscalitate, Gabriel Biriș a declarat, joi, la Realitatea TV, în contextul în care FMI a avertizat Guvernul că reducerile de taxe și creșterile salariale vor avea un impact negativ asupra economiei, că reprezentanții Fondului au dreptate, iar investițiile în infrastructură sunt cheia majorității problemelor. În ceea ce privește deficitul, ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze, punctează Biriș, este pentru ce se creează acesta, “ce facem cu banii si cum îi irosim”.

               Citeste mai mult…

Gandul.info: MOTIVUL pentru care FMI nu vrea să semneze un nou acord cu România, pe care Ponta îl cere încă de anul trecut

După ce a finalizat doar birocratic, nu cu succes, al treilea acord cu FMI acum o lună, România, prin vocile preşedintelui, a premierului dar şi a principalilor lideri politici, doreşte semnarea unui al patrulea acord. Semnalele trimise de FMI sunt însă, mai degrabă, descurajatoare, pe principiul “guvernul Ponta vrea un acord în condiţii mai bune decât merită”. La finalul misiunii Fondului la Bucureşti, în comunicatul oficial, FMI nu a făcut nicio precizare legată de un eventual nou acord sau de tipul acestuia, dar a atras atenţia că în 2017 deficitul bugetar, fără măsuri compensatorii, va depăşi pragul de siguranţă de 3% din PIB şi că guvernul are în continuare carenţe în ceea ce priveşte introducerea managementului privat în companiile de stat.

               Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Declarație politică – Senator Constantin Popa (UNPR)

În declarația din această săptămână voi aborda un subiect pe care, personal, îl consider ca fiind unul fundamental pentru bunăstarea cetățenilor: salarizarea. În orice societate modernă și civilizată, trebuie creat un cadru legislativ care să asigure o remunerare corectă a personalului din sectorul public.

Până la sfârșitul lunii, așa cum a spus și ministrul Muncii, Guvernul va trimite Parlamentului proiectul de lege referitor la salarizarea din sectorul bugetar. De ce este nevoie de un asemenea proiect? Avem nevoie de o lege nouă de salarizare, pentru că, în sistemul de față, salarizarea în sistemul bugetar este haotică, nu se respectă niciun fel de principiu, niciun fel de criteriu. E nevoie de stabilirea unor principii, a unor criterii.

                Citeste mai mult...

Agerpres.ro: Ponta: FMI nu agreează reducerea TVA și creșterea salariilor în Sănătate și Educație; Guvernul consideră măsurile sustenabile

Premierul Victor Ponta a declarat joi că, în urma vizitei tehnice a delegației FMI, “există un punct clar de dezacord” referitor la deficitul bugetar pentru anii 2016-2017, lucru care reflectă, în opinia prim-ministrului, faptul că FMI nu este de acord cu scăderea TVA și cu creșterea salariilor în Educație și Sănătate.

                 Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor