Glasul-hd.ro: Topul firmelor hunedorene, ediția a XXII-a
Gala de premiere a celor mai performante firme din judeţul Hunedoara, eveniment organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Hunedoara, a ajuns în acest an la cea de-a XXII-a ediţie. Cei mai performanţi agenţi economici au fost premiaţi la finele săptămânii trecute.
agerpres.ro: Exporturile de ceasuri elvețiene înregistrează cea mai mare scădere din ultimii șase ani
Exporturile de ceasuri elvețiene au înregistrat, în luna octombrie, cel mai mare declin din ultimii șase ani, din cauza unei contracții de 39% a livrărilor spre Hong Kong, cea mai mare piață de export pentru industria elvețiană de orologerie, transmite Bloomberg.
Administrația vamală elvețiană a informat joi că valoarea exporturilor de ceasuri a scăzut cu 12%, până la două miliarde de franci în luna octombrie. Datele ajustate în funcție de numărul zilelor lucrătoare arată o scădere de 7,6%. De asemenea, datele pe primele 10 luni ale acestui an arată că exporturile de ceasuri, responsabile pentru aproximativ o zecime din exporturile totale ale Elveției, au scăzut cu 3,2% în ritm anual.
Agerpres.ro: AFIR a publicat ghidul de prevenire a neregulilor în accesarea fondurilor PNDR
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat, vineri, pe propria pagină de internet, ghidul de prevenire a neregulilor privind crearea de condiții artificiale pentru obținerea fondurilor europene nerambursabile derulate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), potrivit unui comunicat remis AGERPRES.
Agerpres.ro: Banca Națională a Elveției criticată pentru francul puternic
Banca Națională a Elveției (SNB) ar trebui să facă mai mult pentru a proteja economia elvețiană de impactul aprecierii francului, au declarat duminică mai mulți economiști, transmite Reuters.
La începutul acestui an, Banca Națională a Elveției a luat prin surprindere piețele financiare, după ce a abandonat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro. Imediat după această decizie francul s-a apreciat în raport cu moneda euro și în prezent este cu aproximativ 10% peste cursul din luna ianuarie.
Agerpres.ro: UNTRR: Firmele mici de transport rutier din România ar putea intra în faliment, din cauza tarifelor mari la RCA
Firmele mici de transport rutier din România ar putea intra în faliment, iar cele medii și mari își vor muta activitatea în alte țări, din cauza tarifelor mari percepute de companiile de asigurări pentru RCA, consideră reprezentanții Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).
Economica.net: Profi angajează peste 170 de oameni în marile oraşe
Profi angajează pe posturi de casier, lucrător comercial, vânzător, recepţioner marfă, în peste 15 oraşe. Iată posturile vacante şi până când se primesc CV-uri pentru locurile de muncă vacante.
Profi angajează un responsabil expediţie la Cluj.
Te califici pentru acest post dacă ai cel puţin studii medii, experienţă în transporturi, livrări, şi cunoştinţe de operare PC.
Hotnews.ro: eMAG a vandut in total de peste 200 milioane lei de Black Friday. Peste 1.000 de romani au comandat lingouri si monede de aur
eMAG a anuntat ca vineri a vandut in valoare de 202 milioane lei, vanzarile fiind cu 37 milioane lei peste editia din 2014 a Black Friday. Pentru prima oara mobile-ul a depasit desktopul, avand 51% dintre cele 5,57 milioane de vizite de pe site-ul eMAG. Compania spune ca 1.050 de romani au comandat in total 9,4 kg de lingouri si monede de aur, acest produs fiind surpriza de marketing anuntata de companie pentru Black Friday 2015.
La eMAG s-au comandat 602.000 produse, din care 29.000 de televizoare, 22.000 de parfumuri, 16.600 de jucarii si 13.400 laptop-uri.
Zf.ro: „Această piaţă seamănă cu un dezastru“: Comerţul pe cea mai populară rută maritimă se prăbuşeşte, iar marile porturi americane lâncezesc. Economia mondială este bolnavă
Din SUA, din Europa şi chiar din China vin asigurări „oficiale“ că economiile sunt sub control şi pe calea cea bună, însă în economia mondială intensitatea semnalelor de stres a ajuns la niveluri record.
Un indicator important al transportului internaţional de mărfuri a atins minimul istoric, după ce în doar trei săptămâni traficul pe mare între Asia şi Europa de Nord s-a prăbuşit cu 70%. În SUA, la principalele terminale portuare s-a înregistrat prima scădere din ultimul deceniu a importurilor în plin sezon de transporturi.
Zf.ro: ANTREPRENORI LOCALI
Alka: Exporturile vor ajunge la peste 10% din cifra de afaceri
Vânzările la export ale grupului Alka, producător de napolitane, croasante şi biscuiţi, au avut creşteri importante, însă procentul este unul mic, de sub 10% din vânzările grupului.
„Pentru grupul Alka, exportul reprezintă sub 10% (single digit) din cifra de afaceri , dar avem planuri ambiţioase şi ne propunem să creştem exporturile la două cifre (peste 10% n. red.) din vânzări“, a declarat într-un interviu pentru ZF Ady Hirsch, CEO al Alka Group, o afacere fondată în urmă cu 20 de ani de familia Krenzia.
Zf.ro: BNR are suspiciuni privind scăderea provizioanelor de către bănci ca să marcheze profit şi cere „inventarul“ creditelor restructurate
BNR a solicitat băncilor să trimită inventarul tuturor creditelor restructurate pentru a vedea cât de corect au fost realizate şi cât de mult a fost in fluenţat profitul raportat la nouă luni de restructurări şi scăderea pro vizioanelor.
Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supra veghere din BNR, apreciază că presiunea pusă de acţionari asupra băncilor ca să facă profit este posibil să le fi determinat să accepte anumite restructurări – pe care în alte condiţii poate nu le-ar fi acceptat, cu impact asupra diminuării provizioanelor şi creş terii profitului.
Zf.ro: Proiectul cu 15.000 de apartamente care transformă sudul Capitalei în kilometrul zero al real-estate-ului local
Cătălin Grigore, antreprenorul care a pariat încă din 2010 pe dezvoltarea imobiliară a zonei de sud a Capitalei, este şi unul dintre pionii principali în tranzacţia care a vizat terenul fostelor sere Berceni, una dintre cele mai râvnite ţinte de achiziţie în ultimii ani.
Sudul a fost în ultimii cinci ani cea mai dinamică zonă din Bucureşti-Ilfov în ceea ce priveşte construcţiile noi, iar soluţiile găsite de dezvoltatorii din sud au ţinut piaţa pe un trend alert. Statisticile arată că în 2011 de exemplu au fost livrate în Bucureşti şi Ilfov 4.945 de locuinţe, din care sudul a atras cea mai mare parte (peste 2.500 de locuinţe livrate).
Zf.ro: Studiu ASE: Marja de negociere între preţul cerut pentru o locuinţă şi cel la care se încheie tranzacţia este de 3,5%
Cele mai scumpe locuinţe din Bucureşti sunt localizate în zonele Primăverii-Aviatorilor şi Muncii-Traian, unde preţurile de tranzacţionare au ajuns la 1.522 de euro/metru pătrat, respectiv 1.250 de euro/metru pătrat în trimestrul al doilea al acestui an, potrivit unui raport de piaţă realizat de Academia de Studii Economice (ASE). Preţurile din aceste zone ale Capitalei au câştigat circa 100-200 de euro în ultimul an.
Zf.ro: AIPC despre consolidarea de la SIF Moldova: „Este o expropriere”
Măsura de „consolidare“ a acţiunilor prin majorarea valorii nominale a acestora, anunţată recent de SIF Moldova (SIF2), este echivalentă cu o expropriere, întrucât va avea ca efect lipsirea micilor acţionari de drepturile de proprietate, potrivit Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC).
Zf.ro: „Spa“-ul SIF-urilor şi-a înjumătăţit pierderile
Compania de turism balnear Tuşnad SA (TSND), controlată de două dintre SIF-uri, a încheiat primele nouă luni ale anului cu pierderi de circa 900.000 de lei, de două ori mai mici decât cele raportate în acelaşi interval al anului trecut.
Încasările companiei au urcat cu 17%, până la 5,5 milioane de lei în primele trei trimestre, iar cheltuielile s-au redus cu circa 3%, până la 6,5 milioane de lei.
Tuşnad SA are capital integral românesc, având ca acţionar majoritar SIF Transilvania (SIF 3) ce deţine un pachet de 80% din capital. SIF Oltenia (SIF5) deţine un pachet de 11,7% din capital.
Zf.ro: Conturile curente şi de economii au crescut de la începutul anului cu 5 mld. lei
Clienţii persoane fizice aveau la finele lunii septembrie depozite overnight, în special conturi curente şi de economii, în valoare de 36 mld. lei (echivalentul a 8 mld. euro) în creştere cu aproximativ 5 mld. lei faţă de nivelul atins în luna ianuarie, potrivit datelor BNR. Avansul în termeni nominali a fost de 14%.
Pe de altă parte, depozitele la termen cu scadenţa mai mică de un an s-au redus cu aproximativ 3 mld. lei în primele nouă luni. Totalul depozitelor la termen era de 104 mld. lei la finele lunii septembrie, cu 3 mld. lei sub nivelul din prima lună a anului.
Zf.ro: Economia elitelor ne va distruge pe toţi, chiar dacă suntem bogaţi
Timp de peste 30 de ani am considerat ca adevăr demonstrat ceva ce în realitate este fals. Economişti în care am avut încredere că ştiu mai bine decât noi s-au înşelat. În tot acest timp oamenii au avut de suferit şi suferă în continuare. Un mit economic perfid este în special acela că dacă avuţia se duce mai întâi la elită, de acolo se va prelinge în jos în toate sferele economice prin cheltuieli şi investiţii. Dacă vrem să avem o economie despre care într-o bună zi să putem spune că este notabil mai puţin dementă, trebuie să vedem adevărata faţă a economiei actuale, scrie pe blogul ziarului american Huffington Post Scott Santens, scriitor şi susţinător al venitului de bază.
Zf.ro: „Perlă energetică“ de 4 mld. lei, intens curtată. Luptă subterană între stat şi privat pentru boardul companiei Electrica
Opt candidaţi concurează pentru un loc în conducerea Electrica, companie care distribuie curent în Transilvania şi nordul Munteniei.
Andrei Hareţ, fost vicepreşedinte al SABMiller, Anca Ioan, fostă CEO a Ţiriac Holdings, şi Roland Teufel, consultant german, alături de actualii administratori în frunte cu Victor Cionga sunt în scrişi în cursa pentru un loc în consiliul de administraţie al Electrica.
Zf.ro: Oficial BCE: Politica monetară riscă să-şi piardă eficienţa într-o lume cu o creştere economică redusă
Politica monetară riscă să devină ineficientă într-o lume în care rata de creştere este una redusă, economiile sunt profund interconectate, iar dobânzile de politică monetară sunt deja aproape de zero, a declarat un oficial de top al Băncii Centrale Europene, citat de Reuters.
Benoit Coeure, membru al boardului executiv al BCE, a făcut apel la strategi să încerce să rezolve problemele aflate la baza actualei crize economice globale, atrăgând atenţia în primul rând asupra incapacităţii zonei euro de a-şi revitaliza cererea internă. „Capacitatea economiei mondiale de a genera creştere se află sub semnul întrebării“, a declarat oficialul BCE.
Zf.ro: Bucureşti vs. Budapesta la transportul în comun: Cum reuşesc ungurii să aibă linii speciale pentru autobuze, timpi de aşteptare de 3 minute şi automate de bilete, iar în Bucureşti aştepţi 30 de minute în staţie autobuze pline
România – Ungaria, o rivalitate eternă: Economic, ungurii bat România la aproape tot – PIB per capita, companii internaţionale, comerţ şi autostrăzi. Dacă sunt mai buni şi la fotbal vedem vineri
Bucureşti: circa 2,1 milioane de locuitori. Budapesta: 1,7 milioane de locuitori. Bucureşti: 1.000 de autobuze, 835 în circulaţie acum. Budapesta: circa 1.700 de autobuze, administrate de patru operatori. Bucureşti: timp de aşteptare în staţie de circa 10-12 minute. Budapesta: 3 minute în staţiile cu trafic interns. Bucureşti: nicio bandă specială pentru autobuze. Budapesta: benzi speciale atât pe dreapta drumurilor, cât şi în centrul unor artere, după modelul liniilor de tramvai. Bucureşti: un singur automat de bilete. Budapesta: zeci de automate de bilete, după cum arată harta interactivă a regiei de transport public. Bucureşti: nicio staţie nu are afişaj electronic pentru informarea călătorilor privind durata de aşteptare. Budapesta: 300 de staţii sunt dotate cu panouri pe care prin intermediul unei aplicaţii este afişată durata de aşteptare în timp real. Pentru pasagerii cu handicap de vedere, panourile au difuzoare pentru transmiterea informaţiei. Acestea ar fi în linii mari două experienţe complet diferite în ceea ce priveşte transportul în comun în două oraşe cu un număr similar de locuitori, Bucureştiul şi Budapesta.
Zf.ro: Impact ia credite de 51 mil. lei pentru dezvoltarea cartierului Salcâmilor din nordul Capitalei
Dezvoltatorul imobiliar Impact Developer & Contractor (IMP), controlat de omul de afaceri Gheorghe Iaciu, a anunţat pe bursă că a luat un credit ipotecar pentru investiţii imobiliare în valoare de 29,2 milioane de lei de la Libra Internet Bank pentru a finanţa construirea de locuinţe în Cartierul Salcâmilor, faza a III-a, din proiectul Greenfield, situat în nordul Capitalei.
Anunţul a fost făcut vineri, 20 noiembrie, de companie, la doar două zile distanţă de la informarea investitorilor că firma a semnat două contracte de împrumut cu Banca Transilvania pentru o sumă totală de 22,3 milioane de lei, fondurile urmând să fie folosite pentru dezvoltarea Cartierul Salcâmilor.
Bursa.ro: DANIEL CONSTANTIN:
“Miliardul de euro alocat sectorului de irigații a devenit o certitudine”
Miliardul de euro alocat sectorului de irigații a devenit o certitudine, afirmă fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, copreședinte ALDE, iar Legea irigațiilor publicată în Monitorul Oficial în 12 noiembrie garantează fermierilor că sumele vor exista în buget din 2016 până în 2020, “indiferent de partid sau ministru”.
Bursa.ro: ULTIMA ZI DE DEPUNERE A CANDIDATURILOR PENTRU CONDUCEREA BVB
ASF a lăsat în incompatibilitate conducerile SIF-urilor
Membrii conducerilor SIF-urilor au rămas în incompatibilitate cu funcţia de administrator al Bursei de Valori Bucureşti, căci Autoritatea de Supraveghere Financiară nu a eliminat, până acum, conflictul de interese, aşa cum piaţa aştepta.
Cei care râvnesc un loc în Consiliul Bursei de Valori Bucureşti (BVB) trebuie să-şi depună candidaturile până astăzi, la ora 18, pentru alegerile programate pentru 14 decembrie.
bursa.ro: Guvernul va depune la Parlament un Plan de acţiuni sectoriale
Premierul Dacian Cioloş a anunţat, sâmbătă, că Guvernul lucrează la un Plan de acţiuni sectoriale, iar acest document va fi trimis Parlamentului alături de Bugetul de stat pentru 2016, primele discuţii ale Cabinetului în acest sens având loc sâmbătă, într-o şedinţă informală, potrivit Mediafax.
Astăzi, în prima parte a întâlnirii, am discutat Planul de acţiuni sectoriale pe care am promis că îl vom elabora la discuţiile pe care le-am avut în Parlament în perioada audierilor şi apoi a votului în plen. Acest Plan de acţiuni sectoriale, pe fiecare domeniu în parte, ar urma să fie finalizat şi depus la Parlament o dată cu Bugetul. Sigur, nu va fi depus ca un act normativ, ci va însoţi Bugetul, pentru că acest Plan de acţiuni sectoriale va fi legat în mare parte de buget. E ceea ce ne propunem noi să facem anul care vine pe fiecare domeniu în parte”, a spus premierul, în conferinţa de presă susţinută după şedinţă.
Bursa.ro: Wall Street a închis în urcare
Wall Street din New York, a închis şedinţa de tranzacţionare de ieri în urcare.
Dow Jones s-a apreciat cu 0,51%, ajungând la 17.823,81 puncte, în timp ce indicele S&P 500 a crescut cu 0,38%, la 2.089,17 puncte.
Indicele compozit Nasdaq a urcat cu 0,62%, la 5.104,92 puncte.
Indicele compozit S&P/TSX din Toronto a consemnat o depreciere de 0,30% atingând valoarea de 13.433,49 puncte.
bursa.ro: BURSELE DIN LUME
Optimism pe pieţele internaţionale ale acţiunilor
Acţiunile listate la bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv vineri, investitorii fiind mai optimişti cu privire la mersul economiei globale.Titlurile “AstraZeneca” Plc, al doilea producător major de medicamente din Marea Britanie, au urcat cu 1,6%, la 4.499,50 pence, pe fondul unui parteneriat cu grupul francez “Sanofi”, ale cărui acţiuni au crescut cu 0,8%, la 83,09 euro.
Bursa.ro: BVB / MARCEL MURGOCI, ESTINVEST FOCŞANI:
“O lichiditate destul de slabă pe Bursă”
Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de vineri în urcare, în contextul în care a fost înregistrată o lichiditate mai mică decât în ziua precedentă, de 18,07 milioane de lei (4,06 milioane de euro).
Marcel Murgoci, director operaţiuni la Estinvest Focşani, ne-a declarat: “Lichiditatea pe Bursă a fost astăzi (vineri, n.r.) una destul de slabă, pe fondul aprecierii uşoare a indicilor bursieri, în medie cu până la jumătate de procent, singura excepţie fiind cea a incidelui BET-FI, care a încheiat pe minus. Titlurile care s-au remarcat în şedinţa de astăzi (vineri, n.r.) au fost cele ale BRD, SNG şi TLV. De asemenea, o creştere importantă (de 6,14%, n.r.) au înregistrat-o acţiunile Banca Comercială Carpatica, pe fondul apariţiei unor ştiri cu privire la posibilul deal de preluare a băncii, la pachet cu Piraeus Bank, de către JC Flowers”.
Bursa.ro: SIBEX
Cotaţia futures a euro se menţine pe minus
La Sibex, săptămâna 16-20 noiembrie a însemnat o serie de şedinţe cu volume reduse, totalul contractelor futures realizate în cinci zile fiind de numai 135. Lucrurile nu au stat mai bine nici pe piaţa spot, unde s-au tranzacţionat sub 500 de acţiuni.
În şedinţa de vineri, 20.11, au fost încheiate 32 de contracte, iar valoarea tranzacţiilor s-a situat la 434.720 lei, volumul fiind uşor mai bun comparativ cu sesiunile de miercuri şi joi, care au fost cele mai slabe din perioada analizată.
Economica.net: Rezultatele ANAF după verificarea primilor 10 români cu averi mari: venituri nedeclarate de 87 de milioane de lei
ANAF a descoperit venituri nedeclarate de 87 de milioane de lei după controalele fiscale la primele zece persoane fizice cu averi mari (peste 20 de milioane de euro).
Antifrauda
Verificările fiscale prealabile documentare (VFPD), din cadrul programul de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari (PFAM -peste 20 milioane de euro/persoană), au fost declanşate efectiv în anul 2013.
Economica.net: Marile lanţuri de magazine abandonează Piteştiul
Cel mai mare oraş din judeţul Argeş, casa a aproximativ 165.000 de români, este ţinta a tot mai multor exituri ale marilor lanţuri de magazine.
Piteştiul este cel mai mare oraş dintr-un judeţ unde PIB-ul pe cap de locuitor este de aproximativ 35.000 de euro şi gazda celui mai mare exportator român, Dacia. Cu toate acestea, magazinele din Piteşti nu par a vinde suficient de mult cât să merite efortul marilor reţele de magazine să opereze acolo. De aceea, rând pe rând, nume importante din comerţul alimentar şi nu numai scot Piteştiul de pe harta lor.
Economica.net: Dezvoltatorul italian Nusco începe lucrările la un proiect rezidenţial
Dezvoltatorul italian Nusco, care a încasat anul acesta 46 de milioane de euro pe clădirea de birouri Nusco Tower din Bucureşti, începe lucrările de construcţie la un proiect rezidenţial.
Michele Nusco, patronul companiei Nusco.
Planurile vechi ale dezvoltatorului italian Nusco, coordonată de Michele Nusco, prind contur pe fondul revigorării pieţei rezidenţiale. Compania a obţinut autorizaţie de construcţie a unui proiect rezidenţial cu patru blocuri pe terenul pe care îl deţine în zona Pantelimon, în apropiere de Mega Mall.
Economica.net: INS: Importurile României au crescut anul trecut cu 5,8%, până la aproape 60 miliarde euro
Valoarea importurilor realizate de România, în 2014, s-a cifrat la peste 58,5 miliarde de euro, în creştere cu 5,8% faţă de anul anterior, cea mai mare pondere a acestui tip de comerţ fiind consemnat cu ţările din Uniunea Europeană (UE), respectiv 75,4% din total, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate în Anuarul de comerţ internaţional al României, potrivit Agerpres.
Economica.net: Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni, în coborâre cu peste 65% în această săptămână – analiză
Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni realizate în această săptămână la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a scăzut cu 65,14% comparativ cu săptămâna precedentă, până 154,29 milioane de lei, cele mai importante schimburi fiind realizate pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), relevă analiza Puls Capital, potrivit Agerpres.
Capital.ro: Suprataxarea proprietății alungă investitorii străini
Un articol recent publicat de capital.ro relevă că noul Cod fiscal oferă posibilitatea primăriilor să impună, din 2016, impozite duble pentru locuinţe. Cele mai afectate vor fi persoanele fizice care deţin clădiri nerezidenţiale, folosite în scop economic, adică spaţii comerciale sau de birouri. Sigur că această informație nu-i chiar nouă, dar e important să fie readusă în atenție deoarece inițiativa de a suprataxa proprietatea se bate cap în cap cu intenția recentă declarată de oficiali ca România să pregătească terenul pentru posibilii investitori ce vor să-și mute afacerile aici. Iar pentru ca discuția să capete profunzime poate că e bine să mai explicăm o dată ce înseamnă reforma structurală și ce legătură are asta cu investițiile străinilor.
Adevarul.ro : Bursa românească, la 20 de ani: o apă de mică adâncime, dar care nu a dus lipsă de „rechini“
Pe 23 noiembrie 1995, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) pornea la drum cu nouă companii emitente şi 28 de intermediari. De-a lungul timpului, a acompaniat „marea cuponiadă“, a fost ţinta mai multor „rechini“, dar a reflectat fidel mersul economiei. Deşi rolul unei burse este de a fi o alternativă de finanţarea pentru companii sau de investiţii pentru populaţie, în România nu şi-a îndeplinit încă scopul principal. Deşi rolul tradiţional al pieţei de capital este de a furniza o alternativă de finanţare la împrumuturile furnizate prin sistemul bancar, la 20 de ani de la înfiinţarea Bursei de Valori Bucureşti (BVB), aceasta încă nu îşi îndeplineşte rolul principal. Mai mult, bursa a fost zguduită de-a lungul timpului de o serie de mari scandaluri.
Digi24.ro: Pensii private crescute din banii oraşelor
Pensiile private, la care contribuie în acest moment şase milioane de români, vor fi plătite şi din banii primăriilor. Autorităţile locale din Bucureşti, dar şi din alte oraşe, se împrumută prin intermediul obligaţiilor municipale, în care fondurile de pensii private au investit peste 300 de milioane de lei, doar în acest an. Câştigurile sunt de ambele părţi: primăriile obţin mai ieftin bani pentru investiţii, iar fondurile de pensii reuşesc să facă profituri mai mari pentru clienţi.
Ziare.com: Noul Cod fiscal: Daca pleci mai mult timp din tara, trebuie sa treci pe la ANAF
Noul Cod fiscal aduce o masura surprinzatoare privind plata contributiei la sanatate incepand cu 1 ianuarie 2016, de catre persoanele fizice rezidente in Romania, ce nu realizeaza venituri, nu sunt scutite de plata contributiei de sanatate prin efectul legii si nici nu sunt coasigurate prin intermediul unei persoane ce deja contribuie la sistemul de sanatate.
Aceste persoane vor achita o contributie in cuantum de 5,5% din salariul minim valabil in anul respectiv.
Agerpres.ro: Operatorii de jocuri de noroc consideră inutil impozitul minim de 5%;operațiunile sunt controlate în timp real de Fisc
Operatorii de jocuri de noroc din România consideră că impozitul minim în industria jocurilor de noroc este inutil, având în vedere că operațiunile sunt monitorizate în timp real de către autoritățile statului, susține Doru Gheorghiu, director executiv al Patronatului Organizatorilor de Pariuri din România – Romanian Bookmakers.
Mediafax.ro: Italia salvează patru bănci mici şi mijlocii, într-un plan finanţat privat, de 3,6 miliarde euro
Guvernul Italiei a aprobat un plan de salvare a patru bănci mici şi mijlocii, în valoare de 3,6 miliarde de euro, finanţat privat, în care au fost aplicate noile reguli europene referitoare la instituţiile financiare aflate în dificultate, relatează MarketWatch.
Potrivit planului aprobat duminică de guvernul premierului Matteo Renzi, vor fi înfiinţate patru bănci “bune” şi una “rea”, în locul Cassa di risparmio di Ferrara, Banca delle Marche, Banca popolare dell’Etruria e del Lazio şi Cassa di risparmio della Provincia di Chieti.
agerpres.ro: ANAF: Venituri nedeclarate de peste 86,94 milioane lei la 10 persoane fizice cu averi mari
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a identificat venituri nedeclarate de peste 86,948 milioane de lei, la 10 persoane fizice cu averi mari din grupul celor 336 asupra cărora se fac analize și verificări privind riscurile fiscale, informează, luni, instituția.
Verificările fiscale prealabile documentare, din cadrul programului de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari (PFAM — peste 20 milioane de euro/persoană), au fost declanșate efectiv în anul 2013.
În anul 2014 au fost demarate verificări fiscale la persoanele fizice pentru care s-a constatat o diferență semnificativă între veniturile estimate pe baza situației fiscale personale și cele declarate organelor fiscale.
Capital.ro: EXCLUSIV: Marele Guvern tehnocrat nu schimbă nimic la Transporturi
Proaspătul ministru al Transporturilor, Dan Marian Costescu nu a înlocuit vechea gardă politică cu niciun tehnocrat. Doi dintre demnitarii Ministerului Transporturilor au fost unși în funcții încă din mandatul fostului ministru Ioan Rus și nu i-a înlocuit nimeni nici măcar acum când strada a dorit un guvern de tehnocrați.
Printre primele documente înaintate de noul ministru al Transporturilor, Dan Marian Costescu s-au enumerat ordinele de confirmare a secretarilor de stat din cadrul MT, a secretarului general precum și cel a secretarului general adjunct. Mai exact, toți cei patru secretari de stat au fost reconfirmați pe funcții, precum secretarul de stat de stat și adjunctul acestuia.
Zf.ro: Lidl apasă pedala de acceleraţie înainte de sărbători şi deschide patru magazine în mai puţin de o lună
Lidl a ajuns la 191 de magazine, cu opt mai multe decât la finalul anului trecut. Dintre acestea patru au fost deschise doar în ultima lună.
La începutul anului oficialii Lidl au anunţat că vor deschide în 2015 peste zece unităţi, urmând a se apropia de pragul de 200 de magazine de tip discount în România. În prima parte a anului nemţii au mers prudent cu deschiderile, însă în ultima lunăşi-au adăugat pe hartă unităţi noi la Suceava, Craiova, Hunedoara şi Floreşti (judeţul Cluj).
Zf.ro: Mai mulţi angajaţi Romgaz, vizaţi de percheziţiile din dosarul de trafic de motorină şi delapidare
Şaisprezece angajaţi ai Romgaz sunt vizaţi de percheziţiile care se desfăşoară în localităţile Mediaş, Dumbrăveni şi Brateiu, din judeţul Sibiu, în dosarul de trafic de motorină şi delapidare, transmite corespondentul MEDIAFAX, citând surse judiciare.
Surse judiciare au declarat, luni, pentru corespondentul MEDIAFAX, că cei şaisprezece angajaţi ai Romgaz vizaţi de percheziţii sunt suspectaţi că ar fi sustras motorină din maşinile cu care se deplasau în interes de serviciu, pe care o vindeau mai departe.
Zf.ro: Mega Image a deschis şase magazine în Bucureşti
Lanţul de supermarketuri Mega Image a deschis săptămâna trecută şase noi magazine, toate în Bucureşti, şi a ajuns astfel în România la o reţea de 453 de locaţii.
Trei dintre cele şase magazine se află în sectorul 2, pe străzile Doamna Ghica, Ropotului şi pe Intrarea Teiul Doamnei, alte două unităţi au fost deschise în sectorul 1, pe străzile Av. Radu Beller şi pe Calea Dorobanţi, iar unul în sectorul 4, pe strada Străduinţei, se arată într-un comunicat al companiei.
Zf.ro: Companiile din energie vor bani europeni pentru proiecte de un miliard de euro
Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN) şi Romgaz(SNG) sunt eligibile pentru finanţare europeană pentru proiecte de infrastructură în valoare de peste un miliard de euro, menite să întărească securitatea energetică a regiunii prin interconectarea reţelelor şi creşterea stocurilor de gaze.
Romanialibera.ro: Cât de periculos va fi noul val al datornicilor. Şase bănci sunt la un pas de FALIMENT
Băncile au dat atâtea credite cu clauze abuzive, încât şase dintre ele ar da faliment dacă toate procesele colective s-ar soluţiona în favoarea clienţilor sau dacă ar fi obligate să facă conversia creditelor la cursul istoric. Banca Naţională nu a făcut publice numele acestor bănci şi face tot posibilul să împiedice aceste falimente.
Agerpres.ro: Ruxandra Avram (BNR): Comisionul de interogare a soldului la cardul de debit este imoral
Comisionul de interogare a soldului la cardul de debit este imoral și o să vină o perioadă dificilă pentru că va fi transpusă directiva privind contul de plăți de bază, a declarat, luni, într-o conferință de specialitate, Ruxandra Avram, șef serviciu Direcția Stabilitate Financiară în cadrul Băncii Naționale a României.
Economica.net: Fabrica de Combustibil Nuclear Piteşti a produs fasciculul de combustibil cu numărul 150.000
Fabrica de Combustibil Nuclear Piteşti (FCN Piteşti) a produs fasciculul de combustibil nuclear cu numărul 150.000, informează, luni, Nuclearelectrica.
FCN Piteşti este singurul producător autorizat la nivel global, în afara Canadei, pentru producţia de fascicule de combustibil aferente tehnologiei CANDU 6 de către AECL Canada (actuala Candu Energy) şi Zircatec Precision Industries Inc Canada.
Capital.ro: Investitorii au cumpărat terenuri de peste 160 mil. euro în două puncte fierbinţi din Capitală
Cele mai fierbinţi puncte de pe harta tranzacţiilor cu terenuri din Bucureşti, zona de Nord şi Theodor Pallady, au înregistrat un volum de vânzări de peste 160 mil. euro în ultimii doi ani, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară Colliers International.
Adevarul.ro: Ce se întâmplă cu creşterile salariale ale bugetarilor? Trebuie să aşteptăm promulgarea, răspunde Cioloş
Premierul Dacian Cioloş a anunţat că Guvernul intenţionează să menţină în buget măsurile din Codul Fiscal, precum şi creşterile salariale, “în măsura în care va fi posibil”. Referitor la majorarea de 10%, a precizat că trebuie aşteptată promulgarea. „Da, asta este intenţia, atât măsurile din Codul Fiscal care mi se par foarte importante pentru a redinamiza sectorul economic, suntem într-o fază de creştere economică, una din cele mai importante din Uniunea Europeană şi e important ca şi în această perioadă de tranziţie sectorul economic să aibă încredere în cei care conduc România.
Bursa.ro: Clienții care fac depozite la Banca Românească, premiați cu asigurări și bonus la dobândă
Banca Romanească, membră a Grupului Național Bank of Greece a dat startul campaniei “Depozite cu Asigurare”, prin care răsplăteste toți clienții care, în perioada 11 Noiembrie – 11 Decembrie 2015, constituie cel puțin un depozit la termen de minim 5.000 de euro sau echivalentul acestuia în altă valută la cursul BNR, pe o perioadă minimă de 6 luni, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
Bursa.ro: Tufan şi Anastasescu, acţionarii Elsid, au pierdut procesul cu Hidroelectrica
Mihai Tufan şi Mihai Anastasescu, acţionarii companiei Elsid Titu S.A., au pierdut definitiv procesul cu EURO INSOL, administratorul judiciar al Hidroelectrica. Curtea de Apel Bucureşti a respins recursul formulat de Elsid împotriva măsurii administratorului judiciar de aplicare, în anul 2012, a clauzei de forţă majoră în contractul de furnizare energie electrică încheiat cu Hidroelectrica, informează un comunicat remis redacţiei.
Bursa.ro: Enel Distribuție Muntenia desfășoară un program de modernizare în Giurgiu
Enel Distribuție Muntenia a demarat anul acesta un amplu program de modernizare a rețelei electrice de distribuție de medie și joasă tensiune în județul Giurgiu, urmând să se finalizeze modernizarea a aproximativ 224 km de rețea, potrivit unui comunicat remis astăzi redacţiei.
După finalizarea lucrărilor de modernizare, clienții din arealul inclus în program vor beneficia de mai multă siguranță în alimentarea cu energie electrică. Valoarea estimativă a lucrărilor este de peste 12 milioane lei.
Bursa.ro: BVB a deschis şedinţa de azi în urcare
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, urca cu 0,36% la 7.256,44 puncte, iar indicele BETPlus se aprecia cu 0,35% la 1.069,13 puncte.
Noul indice BET Total Return, introdus pe 23 septembrie, creştea cu 0,36% la 8.265,15 puncte.
BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, sporea cu 0,22%, fiind cotat la 30.763,4 puncte.
Zf.ro: Colliers: Zona Barbu Văcărescu-Floreasca va genera o cerere de spaţii de birouri de 300.000 mp în următorii cinci ani
Zona Barbu Văcărescu-Calea Floreasca din Capitală, care s-a conturat drept noul centru de business al Bucureştiului în ultimii ani, a generat o cerere de spaţii de birouri de circa 215.000 de metri pătraţi în ultimii cinci ani, în contextul în care în prezent are un stoc de aproape 300.000 de metri pătraţi, alţi 155.000 de metri pătraţi urmând a fi construiţi până la finalul lui 2020, arată datele companiei de consultanţă imobiliară Colliers.