Mediafax.ro: Hunedoara: Activitatea de producţie la mina Petrila va fi oprită la sfârşitul lunii octombrie
Activitatea de producţie la mina Petrila, din judeţul Hunedoara, va fi oprită la sfârşitul lunii octombrie, conform unor angajamente internaţionale, iar o parte dintre mineri vor fi disponibilizaţi, restul urmând să fie redistribuiţi la minele Uricani şi Paroşeni, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Directorul general al Societăţii de Închideri Mine Valea Jiului SA, Aurel Anghel, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că societatea s-a înfiinţat în 2012 ca urmare a deciziei 787 a Uniunii Europene şi în acea decizie este stipulat faptul că mina Petrila se va închide în 2015.
Capital.ro: Acest grafic ne explică de ce petrolul se prăbuşeşte
Prețul țițeiului a scăzut peste noapte, pierzând 2,3% în şedinţa de tranzacţionare de la New York Mercantile Exchange – Nymex. Acest lucru face ca declinul de până acum din această săptămână la 4,3%, scrie portalul de ştiri Business Insider.
După decizia Fed de a lăsa ratele dobânzilor neschimbate în cadrul reuniunii din Septembrie, fapt care a făcut ca dolarul american să slăbească, iar prețul petrolului a scăzut cu peste 11% de la maximul înregistrat la începutul lunii octombrie.
Capital.ro: Nuclearelectrica: reacţia Greenpeace la construirea reactoarelor 3 şi 4, strategie de alarmare a populaţiei
Reacţia Greenpeace privind construirea reactoarelor 3 şi 4 de Cernavodă este o strategie de alarmare a populaţiei cu privire la suportarea unor costuri suplimentare la factura de electricitate, în scopul justificării poziţiei anti-nucleare, iar studiul şi argumentele prezentate nu reflectă realitatea economico-financiară a proiectului Unităţilor 3 şi 4, afirmă reprezentanţii Nuclearelectrica, într-un comunicat.
Aceste precizări vin după informaţiile publicate de Greenpeace, conform cărora un studiu independent a semnalat că sprijinul public ce ar urma să fie suportat de către consumatorii finali, în cazul realizării proiectului, s-ar putea ridica la 55 de miliarde euro, pe durata celor 35 de ani de exploatare, sumă ce ar duce la majorarea facturilor consumatorilor casnici cu până la 18%. Potrivit aceluiaşi studiu, acest proiect nu se justifică din punct de vedere al costurilor suportate de societatea românească şi nici de tendinţa de creştere a cererii de energie electrică.
Economica.net: Calotă, ANRE: Stocarea de energie devine prioritate pentru România
Stocarea de energie trebuie să devină prioritate pentru România iar ţara ar trebui, mai degrabă, să-şi mărească numărul de consumatori mari în rândul celor de tip industrial decât să exporte energie, a declarat joi vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Emil Calotă.
‘Stocarea de energie pentru România trebuie să devină prioritate. Este inadmisibil să ai o supracapacitate de producţie de energie electrică şi să faci export de energie electrică. Este similar cu a exporta orice altă materie primă, de pildă lemn. Energia electrică trebuie consumată aproape de locul de consum – şi ar fi mult mai bine pentru România să îşi mărească gradul de consumatori mari în rândul celor de tip industrial decât să exporte energie’, a explicat vicepreşedintele ANRE.
Economica.net: Acţionarii Nuclearelectrica au aprobat Memorandumul privind Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă
Memorandumul de Înţelegere privind dezvoltarea, construcţia, operarea şi dezafectarea Unităţilor 3 şi 4 la CNE Cernavodă a fost aprobat joi de Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor SNN, ulterior aprobării acestuia de către Guvernul României în data de 2 septembrie 2015, informează Nuclearelectrica, printr-un comunicat remis joi Agerpres.
Memorandumul este parte a Strategiei guvernamentale de continuare a Proiectului Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori, aprobată de AGEA a Nuclearelectrica în data de 22 octombrie 2014, şi stabileşte direcţiile viitoarei cooperări între părţile semnatare, SNN şi China General Nuclear Power Corporation (‘CGN’), în calitatea sa de investitor, în vederea dezvoltării proiectului.
Hotnews.ro: Asociatiile producatorilor de energie regenerabila: Pierderea neta totala a industriei eoliene in anul 2014 a ajuns la 2,1 miliarde lei
Pierderea neta totala a industriei eoliene in anul 2014 a atins 2,1 miliarde lei, valoarea activelor in acest sector s-a depreciat cu 1,5 miliarde de lei din cauza scaderii veniturilor, iar valoarea capitalului propriu s-a diminuat cu 30%. Acestea sunt cifrele prezentate printr-un comunicat de presa de patru asociatii care reprezinta investitorii in energia regenerabila din Romania: RWEA, PATRES, RPIA si ARmHE. Potrivit comunicatului de presa, reprezentantii acestor asociatii s-au intalnit saptamana aceasta cu oficiali ai Ministerului Energiei si ANRE pentru a prezenta aceste cifre. Cele patru asociatii sustin impreuna ca principala cauza a acestei situatii este reducerea cotei anuale obligatorii de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie, care beneficiaza de sistemul de promovare cu certificate verzi.
Adevarul.ro: China General Nuclear, compania care urma să realizeze Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, va investi zeci de miliarde de euro în Marea Britanie
Compania China General Nuclear Power Corp (CGN), investitorul selectat să realizeze reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă împreună cu compania de stat Nuclearelectrica, va investi zeci de miliarde de euro în centrale atomice din Marea Britanie.
Anunţul a fost făcut de către premierul David Cameron, cu ocazia vizitei în Marea Britanie a preşedintelui Chinei Xi Jinping.
Agerpres.ro: Legea redevențelor ar putea trece prin Parlament în prima parte anului viitor, cu aplicare din 2017
Legea redevențelor ar putea trece prin Parlament în prima parte anului viitor, iar aplicarea acesteia să se facă din 2017, a declarat, joi, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.
De asemenea, ministrul Finanțelor a mai spus că legea ar urma să ajungă în Parlament anul acesta, să fie dezbătută și aprobată în prima parte anului viitor și să se aplice din 2017. Teodorovici a refuzat să ofere însă detalii despre valoarea redevențelor din viitoarea lege.
Agerpres.ro: Cristian Socol: România este un exemplu de succes în relația cu FMI
Ultimii 3 ani de transformare a economiei românești validează afirmația că țara noastră este unul dintre exemplele de succes privind relația cu Fondul Monetar Internațional, susține consilierul premierului pe probleme macroeconomice, Cristian Socol.
Acesta precizează, de asemenea, că Romania a îndeplinit aproape integral condiționalitățile la care s-a angajat față de FMI și Comisia Europeană.
Economica.net: Se schimbă iar Codul Fiscal: apa va avea TVA de 9%. Noi impozite pentru microintreprinderi
Guvernul are în plan o nouă schimbare a Codului Fiscal săptămâna viitoare, care o să includă introducerea impozitului de 5% pe dividende, modificarea impozitului pentru microîntreprinderi, dar şi scăderea TVA-ului la apă.
Impozitul pe microintreprinderi va fi diferenţiat în funcţie de numărul de angajaţi: 3% pentru cele fără angajaţi, 2% pentru cele cu maximum 2 angajaţi si 1% pentru cele cu mai mulţi angajaţi.
Agerpres.ro: Reducerea TVA la apă, a impozitelor pe dividende, modificarea impozitării microîntreprinderilor și învățământului preuniversitar, posibile modificări în Codul Fiscal
Codul Fiscal ar putea fi modificat într-o viitoare ședință de Guvern pentru a permite reducerea TVA la apă la 9%, diminuarea impozitelor pe dividende, schimbarea impozitării microîntreprinderilor și scutirea de la plata impozitului pe profit pentru învățământului preuniversitar, a declarat, joi, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.
O altă modificare vizează scutirea de plata impozitului pe profit pentru învățământul preuniversitar. Până în prezent, doar învățământul universitar beneficia de scutirea de plata impozitului pe profit.
Adevarul.ro: Noul acord cu FMI a deraiat înainte de a fi semnat
Semnarea unui nou acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), al patrulea consecutiv din 2009 până acum, este tot mai îndepărtată, după ce instituţia a transmis un comunicat foarte dur la adresa Guvernului, criticat atât în privinţa politicilor fiscale şi salariale, cât şi asupra investiţiilor slabe în infrastructură şi a ineficienţei companiilor de stat.
Vizita delegaţiei FMI la Bucureşti s-a încheiat cu un avertisment lansat de partenerii externi, instituţia atrăgând atenţia că România va înregistra anul viitor un deficit bugetar apropiat de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), iar în 2017 va depăşi acest nivel, dacă Guvernul nu va găsi modalităţi de compensare a reducerilor masive de taxe din noul Cod Fiscal şi a creşterilor salariale.
Zf.ro: Retailerii ţin preţurile pe minus la cinci luni după reducerea TVA. Doar uleiul şi zahărul mai urcă puternic
La aproape cinci luni de la reducerea TVA la alimente de la 24% la 9%, preţurile în două din trei magazine online continuă să se menţină pe scădere, în timp ce în alt al treilea – Cora Drive- costul unui coş de alimente cu 23 de produse creşte, conform indexului alimentar ZF.
Indexul ZF nu are pretenţia de a fi un indicator statistic, este o cercetare simplă realizată lunar cu mijloace jurnalistice şi are la bază doar informaţii disponibile pe site-urile magazinelor care vând şi online. Indexul nu ia în considerare promoţiile sau fluctuaţiile de preţ pentru anumite alimente.
Mediafax.ro: Guvernul ar putea discuta cu FMI despre un viitor acord la următoarea misiune, în martie
Fondul Monetar Internaţional (FMI) va avea următoarea misiune în România în martie 2016, când Guvernul ar putea discuta încheierea unui nou acord şi termenii acestuia, însă vrea să rezolve şi restanţele din vechiul acord, a declarat joi seara ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
“FMI vine în martie anul viitor. Până atunci rămâne de implementat ce a rămas nerezolvat din vechiul acord. Vom trimite o scrisoare către Fond şi vom posta ce a rămas de realizat din acordul care s-a încheiat”, a afirmat Teodorovici la o întâlnire cu jurnaliştii.
Zf.ro: Taxele în UE: multinaţionalele îşi fac de cap pentru că guvernele s-au obişnuit să-şi declare neputinţa în faţa lor
Înţelegerile în care statele acordă privilegii marilor companii sunt cazuri în care autorităţile politice se apleacă în faţa puterii companiilor. Comisia Europeană a arătat recent că astfel de practici pot fi combătute dacă statele membre îşi unesc forţele, scrie The Guardian.
Multinaţionalele se comportă adesea ca şi cum ar fi stăpânii lumii, iar acest lucru se întâmplă în parte pentru că guvernele s-au obişnuit să-şi frângă mâinile şi să-şi declare propria neputinţă în faţa acestora.
Zf.ro: Ministerul Economiei plusează: pe lângă o bancă pentru IMM-uri, anunţă şi un fond de microgranturi tot pentru întreprinderile mici şi mijlocii
Ministerul Economiei are în plan să înfiinţeze un fond de microgranturi destinat finanţării IMM-urilor, din sectoare economice precum turism, textile sau mobilă.
Acest fond ar urma să se adreseze unui număr de 20.000 de IMM-uri. a declarat Anca Laura Ionescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, Întreprinderile Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri într-o conferinţă a Confindustria. „Deocamdată este doar o idee. Dacă ne-am apuca de muncă acum, acest fond ar putea prinde viaţă în patru luni. Eu ţin să ajutăm acele firme care pot aduce valoare adăugată“, a declarat Ionescu pentru ZF.
Agerpres.ro: Holzindustrie a respins și raportat, în ultimul an, 69 de transporturi de material lemnos cu documente neconforme
Holzindustrie Schweighofer a respins și raportat, în ultimul an, 69 de transporturi de material lemnos cu documente neconforme, a arătat miercuri compania, după publicarea unui raport al Agenției de Investigații de Mediu (EIA) potrivit căruia aproximativ 50% din lemnul tăiat în România a provenit, în ultimul deceniu, din surse ilegale, iar în majoritatea cazurilor investigate destinația lemnului ilegal a fost compania austriacă.
Capital.ro: tergerea datoriilor s-ar putea întoarce împotriva CFR Marfă
Reluarea privatizării CFR Marfă, în 2015, depinde de răspunsul Comisiei Europene privind ștergerea datoriilor. Decizia, luată de guvern în 2013, a fost condiţionată de vânzarea companiei în acelaşi an. Pentru că procesul a eşuat, Bruxelles-ul ar putea considera că măsura a fost ajutor de stat. În acest caz, viitorul companiei ar fi sumbru.
Economica.net: Doly-Com, unul dintre mai mari producători de carne din România, a intrat în insolvenţă
Unul dintre mai mari producători de carne din România, compania Doly Com SRL Botoşani, a intrat, joi, în insolvenţă, potrivit unei hotărâri adoptate de Tribunalul Botoşani. Decizia fost luată în baza unei cereri depuse pe 12 octombrie de administratorul societăţii, Iulian Căzăcut.
Magistraţii au stabilit că administrarea judiciară provizorie a firmei Doly Com va fi asigurată de MGA Insolvency SPRL Suceava. Hotărârea instanţei poate fi contestată în termen de zece zile de la comunicarea încheierii.
Adevarul.ro: STUDIU Cum poate deveni România un jucător important în producţia cinematografică la nivel european
Activităţile de filmări pot aduce României avantaje nebănuite România ar putea deveni una dintre destinaţiile preferate la nivel european pentru producţia de film dacă la nivel naţional s-ar adopta scheme de ajutor pentru industria cinematografică similare celor aplicate în alte state membre UE din Europa Centrală şi de Est, arată un studiu al companiei de consultanţă financiară PwC România.
Digi24.ro: Bucureștiul, teren arid pentru startup-uri
Bucureştiul este nucleul afacerilor IT din România, dar la nivel european stă foarte prost. Capitala e la coada listei cu oraşe propice pentru dezvoltarea startup-urilor. E un paradox viu – avem specialişti, avem infrastructură digitală, dar nu sunt bani, iar atunci când sunt, vine statul să pună o piedică. O problemă uriaşă pentru startup-urile care vor să prindă rădăcini în România este tocmai birocraţia care îi blochează pe toţi printre dosare.
Zf.ro: Google anunţă finanţări de 150 milioane euro pentru proiecte digitale de media, inclusiv din România
Google a anunţat, joi, că, prin intermediul Digital NewsInitiative Innovation Fund, în valoare de 150 de milioane de euro, va finanţa proiecte digitale de media, în această competiţie putându-se înscrie şi proiecte din România.
În luna aprilie, Google a lansat Digital NewsInitiative, un parteneriat cu 11 organizaţii de presă din Europa, pentru a sprijini jurnalismul de calitate prin tehnologie şi inovaţie. Iniţiativa este deschisă pentru oricine din industria europeană de ştiri digitale, indiferent că este la început de drum sau consacrat. Până în prezent, mai mult de 120 de organizaţii media s-au înscris să participe.
Bursa.ro: Întâlnire între Guvern şi reprezentanţi ai mediului de business, la Forumul Economic Confindustria România
Forumul Economic al Confindustria România a avut loc astăzi la Hotel Intercontinental, Sala Ronda şi a avut că tema principala de discuţie “finance&manufacturing”, transmite un comunicat de presă.
Evenimentul a fost deschis de Mauro Maria Angelini, Preşedintele Confindustria România, care a spus că scopul acestei întâlniri a fost acela de discuta despre finanţe şi domeniul manufacturier, dar şi despre economia reală versus economia virtuală. Angelini a vorbit despre întreprinderile mici şi mijlocii care şi-au internaţionalizat activitatea în ţara noastră şi care datorită acestui lucru “au devenit mai complexe şi mai puternice, ajungând de multe ori să ajute societatea mama din Italia”, precizează comunicatul.
Economica.net: Preţuri de până la 10 ori mai mari decât pe piaţă, la acţiunile noi ale Romcab Tg. Mureş. Grupul Morgan Stanley este acţionar
Acţionarii companiei producătoare de fibre optice şi cabluri Romcab Târgu-Mureş (MCAB) sunt chemaţi să aprobe majorarea de capital cu 4,42 de milioane de lei, la preţuri mult peste cotaţiile de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Acţionarilor existenţi, printre care se numără şi grupul american Morgan Stanley, li se cere de patru ori mai mult, iar celorlalţi de aproape 10 ori mai mult decât preţul de la Bursă. Astfel firma cere pieţei cel puţin 88 de milioane de lei.
În 5 noiembrie, acţionarii producătoarei de cabluri Romcab Târgu-Mureş (MCAB) vor decide majorarea de capital cu aproape 19% până la 27,9 milioane de lei. Peste 69% din acţiuni sunt ale firmei Sadalbari SRL, controlată de omul de afaceri Zoltan Prosszer şi votul pozitiv nu ar trebui să fie o problemă.
Zf.ro: OPINIE SORIN PÂSLARU, REDACTOR-ŞEF AL ZF
Am dat lovitura: ne-am împrumutat cu 750 mil. euro pe 20 de ani. Şi la ce ne foloseşte dacă finanţare pentru Comarnic-Braşov tot nu avem?
România s-a împrumutat în această săptămână, în premieră pe 20 de ani, cu 750 mil. euro, la o dobândă de 3,41% pe an, iar faptul că pieţele internaţionale au fost convinse că titlurie sunt sigure şi că investitorii îşi pot asuma o creanţă asupra statului român pe o perioadă atât de lungă este de bun augur.
Odată cu emisiunea de titluri pe 20 de ani, au mai fost vândute bonduri pe 10 ani în valoare de 1,25 mld. euro, la o dobândă de 2,86% pe an. În total, România a ridicat de pe pieţele internaţionale financiare 2 mld. euro, adică 10% din programul de finanţare externă pe tot anul 2015.
Zf.ro: EY: Aproape 30% din afacerile de familie au trecut la a doua generaţie de antreprenori
30% dintre afacerile de familie din România cu venituri de peste 1 milion de euro au făcut trecerea la a doua generaţie de antreprenori, iar liderii acestora cer membrilor familiei experienţă profesională de 3-5 ani în afara firmei înainte ca aceştia să se alăture afacerii.
Dintre cei 400, 90 conduc afaceri de familie cu cifră de afaceri ce depăşeşte 1 milion de euro. “Succesiunea de la o generaţie la alta de antreprenori este un aspect critic pentru afacerile de familie. 50% din afacerile de familie reuşesc succesiunea la a doua generaţie şi doar 20% realizează cu succes trecerea la a treia generaţie”, a declarat Bogdan Ion, country managing partner la EY România.
Zf.ro: Asigurătorii au plasat peste o treime din active în titluri de stat
Companiile de asigurări care vând poliţe generale aveau la jumătatea lunii iunie plasamente în titluri de stat în valoare de 3,1 miliarde de lei, adică peste o treime din volumul total al activelor administrate, arată datele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Cea mai mare parte a activelor au mers în titluri de stat, ceea ce înseamnă că asigurătorii sunt încă reticenţi în a-şi asuma riscuri şi preferă să investească în principal în instrumente financiare cu risc scăzut.
Zf.ro: Distribuitorul IT Skin Media se aşteaptă ca online-ul să-i aducă 5% din venituri în 2 ani
Grupul Skin Media, cunoscut până de curând exclusiv ca distribuitor de produse IT, a investit circa 2 milioane de euro în achziţionarea şi transformarea a patru site-uri locale specializate în domeniul culinar – bucataras.ro, gustos.ro. reteteculinare.ro şi culinar.ro, ţinta fiind ca acestea să genereze circa 5% din veniturile totale ale grupului peste doi ani. Anul trecut, afacerile Skin Media s-au situat la 42 milioane de euro.
„Valoarea investiţiei pentru cele patru site-uri culinare s-a ridicat la 2 milioane de euro. În momentul de faţă, suntem în stadiul de consolidare a domeniului. Încă nu putem vorbi de o pondere semnificativă din cifra de afaceri a companiei, însă estimăm că ponderea acestor site-uri în următorii 2 ani va fi de 5 %“, a declarat Camil Perian, directorul general al Skin Media şi unul dintre acţionarii grupului.
Zf.ro: Renault caută 120 de ingineri. Jumătate din joburi sunt pentru proaspăt absolvenţi
Grupul francez Renault, proprietarul producătorului de automobile Dacia, cea mai mare companie din România, intenţionează să angajeze 120 de ingineri în Bucureşti, Titu şi Mioveni, jumătate din posturi fiind destinate debutanţilor.
În plus, compania are 270 de locuri în programul de stagii de practică pentru studenţi şi masteranzi. În ultimii 13 ani, peste 1.500 de studenţi şi masteranzi din ţară au făcut stagiul de practică în cadrul companiei, dintre care aproape 500 (33%) au fost angajaţi.
Zf.ro: Romgaz, la preţ „de ocazie“ până la rezultatele din T3
Acţiunile Romgaz (simbol bursier SNG) au fost trase în jos de vânzarea cu discount derulată de Fondul Proprietatea (FP), însă titlurile ar trebui să revină pe creştere după ce rezultatele la nouă luni vor confirma că producătorul de gaze este solid financiar, spun brokerii şi analiştii.
Zf.ro: A DOUA RECTIFICARE BUGETARĂ
Avem destule şosele: guvernul a tăiat la rectificare 1,6 mld. lei din bugetul Ministerului Transporturilor
Ministerul Transporturilor pierde la a doua rectificare ce va fi decisă astăzi de guvern 1,6 miliarde de lei, adică 10% din întreg bugetul care i-a fost încredinţat spre gestionare la începutul anului – 14,8 mld. lei.
Din suma de 14,8 mld. lei ce-i fusese alocată la începutul anului, 7,8 miliarde de lei erau ai ministerului iar 6,1 mld. lei erau gestionaţi de minister pentru „transportul rutier“ pe drumurile naţionale. Din bugetul acestui minister sunt alocaţi bani pentru Compania Naţională de Autostrăzi, pentru căi ferate şi navale.
Zf.ro: PRIMA „BREŞĂ“ ÎN LUMEA ÎNCHISĂ A GIGANŢILOR DIN TELECOMUNICAŢIILE MOBILE
Telekom semnează cu un antreprenor local un acord care deschide piaţa de telefonie mobilă pentru companiile care vor să devină operatori virtuali
Telekom Mobile Communications, numărul trei pe piaţa locală de telefonie mobilă, a semnat un acord cu Veridian Systems, o companie fondată de Marian Velicu, fost director de reglementare în cadrul Vodafone România, care le va permite companiilor interesate să devină, cu o investiţie care porneşte de la câteva sute de mii de euro, operatori virtuali de comunicaţii mobile (MVNO), şi să intre astfel în competiţie cu jucătorii consacraţi de pe piaţă.
Zf.ro: Cel mai bun trimestru din 2015 pentru Orange: venituri de 243 mil. euro, mai mari cu 7%
Orange România, cel mai mare operator de telefonie mobilă de pe piaţa locală, a înregistrat în al treilea trimestru al acestui an venituri de 243,2 milioane de euro, în creştere cu 7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul exploziei utilizării traficului de date.
„Traficul de internet mobil 4G a crescut cu 60% comparativ cu trimestrul al doilea din 2015 şi de 6 ori comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut“, au precizat reprezentanţii Orange România. Reţeaua Orange 4G acoperă 96% din populaţia urbană şi 71% pentru populaţia naţională (peste 4200 de localităţi), compania finalizând luna trecută un proiect de creştere cu 50% a capacităţii reţelei.
Zf.ro: Romcab strânge 120 mil. lei de pe bursă
Producătorul de cabluri Romcab Târgu Mureş (simbol bursier MCAB), controlat de antreprenorul Zoltan Prosszer, vrea să atragă până la 120 milioane de lei de pe bursă, printr-o majorare de capital la care vor putea participa şi investitori noi.
Romcab are nevoie de cash pentru dezvoltare, dar şi-a atins limita de îndatorare bancară, astfel că acum încearcă să-şi întărească bilanţul printr-o emisiune pe piaţa de capital. Pentru a mai vărsa între 88 şi 123 de milioane de lei la capitalurile proprii, compania vrea să vândă acţiuni noi la un preţ de opt ori mai mare decât cel din piaţă, de 7,7 lei/titlu.
Zf.ro: Afacerile italienilor de la De’Longhi în România merg spre 500 mil. lei
Afacerile producătorului italian de electrocasnice De’Longhi se îndreaptă spre 500 mil. lei în acest an după un avans de aproape 60% în primul semestru. Compania este prezentă pe piaţa locală din martie 2013 când a început să producă în România în fabrica de la Jucu, judeţul Cluj. Producătorul italian de electrocasnice De’Longhi a cumpărat în 2012 fabrica din Jucu a producătorului de telefoane mobile Nokia, şi în primăvara anului următor a început să producă espressoare de cafea superautomatizate pentru uz casnic.
Zf.ro: DIRECTORUL GRUPULUI GERMAN DALLI, NOUL PROPRIETAR AL FABRICII P&G DE LA TIMIŞOARA
„Piaţa mărcilor private va creşte considerabil în următorii 3-5 ani, iar noi am vrut să fim deja aici să putem face faţă“
Producătorul german de bunuri de îngrijire personală şi a locuinţei Dalli a preluat în toamna anului trecut fabrica P&G din Timişoara şi a început recent producţia pe piaţa locală.
Markus Kessler, CEO al grupului german cu afaceri totale de circa 900 mil. euro, spune că a ales să intre pe piaţa locală datorită forţei de muncă bine pregătite şi sistemului educaţional bine pus la punct, sistem care poate susţine dezvoltarea viitoare a companiei în România.
Zf.ro: Dezvoltatorii imobiliari din Bucureşti pun pe masă locuinţe de un miliard de euro. „Jumătate din cei care vin la vizionări devin clienţi efectivi“
Fenomenul caselor cumpărate de pe machetele dezvoltatorilor, care a marcat piaţa locuinţelor în anii de boom, şi-a făcut din nou apariţia în ultima perioadă, în contextul în care sectorul rezidenţial a cunoscut o efervescenţă anul acesta, iar preţurile s-au stabilizat.
Circa 20.000 de locuinţe noi cu o valoare totală de piaţă de peste un miliard de euro sunt scoase la vânzare la târgul imobiliar tIMOn, dintre care cel puţin 15% sunt unităţi în proiecte rezidenţiale proaspăt lansate şi a căror construcţie abia a început.
Zf.ro: Vânzările producătorului Ursus au urcat cu 6% în primul semestru, dar profitul se clatină
Ursus Breweries, cel mai mare producător local de bere, a avut în primul semestru o cifră de afaceri de 753 milioane de lei, în creştere cu 6% faţă de perioada similară a anului trecut, astfel că liderul pieţei continuă seria de companii care au raportat vânzări mai bune în prima parte a anului.
În timp ce Heineken România, numărul doi de pe piaţă, a raportat afaceri mai mari cu 5% în primele şase luni, reprezentanţii Bergenbier spuneau că la nouă luni vânzările companiei au crescut în linie cu cele ale pieţei, care a înregistrat o creştere uşoară.
Zf.ro: Vot decisiv pentru viitorul BVB şi Templeton la FP săptămâna viitoare
Acţionarii Bursei de Valori Bucureşti sunt convocaţi în AGA miercuri 28 octombrie, pentru a aproba trecerea la sistemul dualist de administrare, iar joi 29 octombrie acţionarii Fondului Proprietatea vor evalua în AGA mandatul de administrator al lui Franklin Templeton şi vor decide dacă îi vor acorda un nou mandat.
Creşterea puterii directorului executiv al Bursei de Valori Bucureşti alături de reducerea numărului de membri ai consiliului de supraveghere de la nouă la şapte sunt modificările aduse de trecerea la sistemul dualist de administrare.
Zf.ro: Raport european: Lemnul obţinut ilegal în România ajunge în UE
România, Grecia, Ungaria şi Spania nu au pus încă pe deplin în aplicare Regulamentul Uniunii Europene privind lemnul, fiind posibil ca lemnul obţinut în mod ilegal să fie importat în continuare în UE prin intermediul acestor patru ţări, potrivit unui raport al Curţii de Conturi Europene.
„Patru ţări (Grecia, Ungaria, România şi Spania) nu au pus încă pe deplin în aplicare Regulamentul UE privindlemnul, care a fost introdus pentru a preveni pătrunderea lemnului obţinut ilegal pe piaţa UE. În condiţiile în care veriga cea mai slabă a lanţului de control determină soliditatea de ansamblu a acestuia pe piaţa unică, lemnul obţinut în mod ilegal ar putea fi importat în continuare în UE prin intermediul acestor patru ţări“, afirmă Karel Pinxten, membru al Curţii, responsabil cu acest raport.
Bursa.ro: LEGISLAŢIE – CUNESCU, BALACIU & ASOCIAŢII:
“Noul pachet de legi privind achiziţiile publice nu va debloca proiectele de infrastructură”
Casa de avocatură de business Cunescu, Balaciu & Asociaţii atrage atenţia asupra modului de transpunere a Directivei europene privind achiziţiile publice în legislaţia locală. “Modul în care s-a ales să se implementeze noul pachet de legi privind achiziţiile publice preia metehne din vechea legislaţie şi nu va debloca proiectele de infrastructură, deşi scopul implementării conform Directivei europene era tocmai să fluidizeze procesul achiziţiilor publice şi evitarea blocajelor, precum cele care au afectat mari proiecte de infrastructură de atâta vreme”, declară Beatrice Onica-Jarka, avocat partener la Cunescu, Balaciu & Asociaţii.
Zf.ro: DOBÂNZILE NEGATIVE FORŢEAZĂ BĂNCILE SĂ TAXEZE DEPOZITELE
Dobânzile negative îşi găsesc adepţi în SUA, iar din cauza lor Copenhaga se îndreaptă spre o bulă imobiliară
După ce Europa a dat tonul dobânzilor negative în lipsa altor mijloace de a impulsiona economia, se discută tot mai mult ca şi în SUA banca centrală să ia în considerare o astfel de opţiune, poate ca armă într-o viitoare luptă cu recesiunea, după cum sugerează fostul preşedinte al Rezervei Federale Ben Bernanke.
Lumea nu a experimentat încă destul cu dobânzile negative pentru a afla cât de benefice sunt pentru economie şi ce efecte secundare au. Cert este că, pentru omul de rând, aceasta înseamnă moartea depozitelor. În Danemarca, de când au fost coborâte dobânzile sub zero preţurile locuinţelor au explodat cu 60%. În Danemarca, aceleaşi dobânzi negative par să-i „încurajeze“ pe cetăţeni să-şi plătească anticipat impozitele.
Agerpres.ro: Președintele BCE spune că o majorare a stimulentelor va fi discutată în decembrie
Președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a transmis joi un semnal clar că BCE este pregătită să-și extindă programul de achiziții de obligațiuni, precizând că instituția își va reexamina politica la următoarea ședință de politică monetară care va avea loc în luna decembrie, transmite AFP.
Pentru a stimula creșterea economiei zonei euro și a evita pericolul deflației, BCE a început în luna martie a acestui an să achiziționeze lunar obligațiuni suverane ale statelor din zona euro și bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro. Liderii BCE intenționează să deruleze acest program până în luna septembrie 2016 sau până când rata anuală a inflației va reveni în apropierea obiectivului țintă de 2%.
Romanialibera.ro: Înmormântarea Astra Asigurări sau istoria unui faliment programat
Bucuria fățișă exprimată de premierul României, Victor Ponta, în momentul declanșării procedurilor de faliment la Astra Asigurări nu a fost singura sa ieșire la adresa celei mai mari firme de asigurări din România și a patronului acesteia. Prim-ministrul și-a creat un adevărat obicei din a lovi compania și a cere periodic, direct sau voalat, falimentul acesteia.
Jurnalul.ro: Băncile nu vor să meargă la ţară
Din cele peste 5.203 de unităţi bancare care funcţionează în prezent, în România, mai puţin de 550 sunt la ţară. Adică sub 11%. Majoritatea covârşitoare a acestora aparţin CEC Bank, celelalte 39 de instituţii bancare au, împreună, numai 62 de sucursale la ţară, cele mai multe în comunele din jurul marilor oraşe.
Zf.ro: Grecii de la Piraeus au pierdut depozite locale de 240 de milioane de euro într-un an
Piraeus Bank, un jucător de talie medie controlat de grupul elen cu acelaşi nume, mai avea la jumătatea anului depozite în valoare de echivalentul a 858 mil. euro, cu o cincime mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, arată calculele ZF pe baza datelor publicate de grup la Atena.
Dacă resursele atrase de pe piaţă locală s-au diminuat, finanţările primite de la banca-mamă au rămas la un nivel similar cu cel de la jumătatea anului trecut şi anume la circa 490 mil. euro.
Zf.ro: Bucşa, UniCredit Londra: BNR ar putea aplica măsuri de temperare a creditului, dacă accelerează puternic şi anul viitor
Banca centrală ar putea lua măsuri de temperare a creditării dacă aceasta va accelera foarte puternic şi anul viitor, în condiţiile în care înregistrează deja un avans de 20%, întrucât poate apărea riscul de supraîncălzire, apreciază Dan Bucşa, macroeconomist în cadrul UniCredit Group Londra. În ceea ce priveşte situaţia sistemului bancar, Bucşa a arătat că investitorii se aşteaptă la o consolidare regională, care poate include şi România.
Bursa.ro: COMISIA EUROPEANA A DUS ROMANIA ÎN FAŢA CJUE
Penalizări zilnice, până vom transpune Legea confiscării banilor din depozite
Reprezentanţii Băncii Naţionale au fost contactaţi de deputaţi, solicitând o discuţie urgentă pe respectiva reglementare, o astfel de întâlnire putând avea loc chiar săptămâna viitoare, ne-a precizat domnul Olteanu. După ce proiectul va fi votat în comisii, urmează să fie adoptat în plen, proces care nu ar trebui să dureze mai mult de două-trei săptămâni, a conchis domnia sa.