Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI ECONOMICE - 23 septembrie 2015

Zf.ro: Codul muncii este pe cale să se modifice: „Telemunca“ se legiferează, iar tinerii ar putea scăpa de perioada de probă dacă dau concurs de angajare. Telesalariaţii îşi vor putea stabili singuri programul de lucru

Se va introduce în legislaţia muncii noţiunea de „telesalariat“ şi de „telemuncă“, orice modificări făcute în contractele de muncă trebuie comunicate şi în scris salariaţilor, angajaţii în regim part time vor avea mai puţine zile de concediu şi se vor putea efectua mai multe ore suplimentare decât în prezent în sectoare precum servicii de supraveghere sau servicii medicale – acestea sunt doar o parte din modificările care urmează să se aplice în actuala legislaţie a muncii, în cazul în care este aprobată de Parlament.

                 Citeste mai mult…

Manager.ro: Romania clandestina: taxele si impozitele impovaratoare au creat o economie ascunsa reprezentand 28% din PIB

Romania clandestina: taxele si impozitele impovaratoare au creat o economie ascunsa  reprezentand 28% din PIB Tags: romania clandestina economie subterana economie ascunsa ionut dumitru

Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, a calculat ca economia ascunsa reprezinta 28% din PIB al Romaniei, cu 10% mai mare decat media Uniunii Europene.

                  Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Marius Dunca, şeful ANPC: Românii trebuie să citească cu atenţie eticheta. Nu poţi să cumperi cu zece euro un produs de o mie de euro, e semn că e contrafăcut

Marius Dunca, preşedintele ANPC, recomandă cetăţenilor să fie mai atenţi de unde îşi cumpără produsele şi să păstreze bonurile, pentru că numai aşa pot fi despăgubiţi Cetăţenii trebuie să cumpere numai din locuri autorizate, să se informeze bine şi să păstreze bonul fiscal, a declarat Marius Dunca, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), în cadrul unei conferinţe de specialitate. „Românii trebuie să citească cu atenţie eticheta, dar pentru a se asigura că nu este un produs contrafăcut nu este suficient. Dacă un produs al unui brand de top are un preţ mic, este un alt semn că ar putea fi contrafăcut.

                 Citeste mai mult…

Bursa.ro: IONUŢ DUMITRU:

Povara taxelor şi a impozitelor a dus la o economie «ascunsă» de 28% din PIB-ul României

Povara taxelor şi a impozitelor a dus la o economie ascunsă de 28% din PIB-ul României, cu 10% mai mare decât media Uniunii Europene, a declarat ieri preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, în cadrul unei conferinţe de specialitate.

Domnia sa a precizat, potrivit Agerpres: “Economia ascunsă a României este cu 10% mai mare decât media UE de 18%, doar Bulgaria având un nivel mai ridicat, de 31%. Este un fenomen destul de greu observabil. Avem, în esenţă, două măsuri pentru economia neobservată, iar conform INS economia neobservată este de 22% din total economie, însă experţii europeni, conform studiilor proprii, ne clasează la 28,1%. Dacă ne comparăm cu ţările din ECE, concluzia este că, în regiune, cele mai multe ţări au o economie ascunsă peste media UE, cu excepţia Cehiei care este sub media europeană”.

                  Citeste mai mult…

Puterea.ro: Economia “ascunsă” a României – 28% din PIB

Noul Cod Fiscal, promovat ca un model de relaxare fiscală, încurajează consumul, însă se pare că lasă nerezolvată problema poverii fiscale pe muncă, ce rămâne una din cele mai ridicate din Europa. Motiv pentru care nici nu prea sunt şanse de scoatere la lumină a părţii subterane a economiei, aflată încă la un nivel mult prea ridicat.

                 Citeste mai mult…

Monitoruldegalati.ro: Povara taxelor şi a impozitelor a dus la o economie „ascunsă” de 28% din PIB-ul României

Povara taxelor şi a impozitelor a dus la o economie ascunsă de 28% din PIB-ul României, cu 10% mai mare decât media Uniunii Europene, a declarat marţi preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, în cadrul unei conferinţe de specialitate. “Economia ascunsă a României este cu 10% mai mare decât media UE de 18%, doar Bulgaria având un nivel mai ridicat, de 31%. Este un fenomen destul de greu observabil.

                Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Cătălin Beciu (secretar de stat): Estimez că impozitul de 5% pe dividende se va aplica de la 1 ianuarie 2016

Reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% ar putea să se aplice încă din anul 2016, în condițiile în care mediul privat va găsi soluții pentru a evita plata acestuia, fiind totodată irelevant în construirea bugetului pe anul viitor, a declarat marți Cătălin Beciu, secretar de stat în Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri.

                Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Senatul adoptă un proiect prin care contractele de credit nu mai sunt considerate titluri executorii

Senatorii au adoptat, marţi, un proiect de lege prin care contractele de credit, inclusiv contractele de garanţie reală sau personală, încheiate de o instituţie de credit nu constituie titluri executorii.

 Proiectul de lege are un singur articol, care prevede abrogarea articolului 120 din OUG 99/2006, prin care contractele de credit erau considerate titluri executorii.

                Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Lukoil va furniza carburanţi de 4,7 milioane lei pentru maşinile DNA

Lukoil România va furniza carburanţi pentru maşinile Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), după ce instituţia a atribuit companiei un contract de 4,7 milioane lei, fără TVA, în urma unei licitaţii deschise.

 Acordul cadru se va întinde pe o perioadă de patru ani şi vizează livrarea de benzină fără plumb şi de motorină, pe baza cardurilor de credit şi a bonurilor valorice, la benzinăriile companiei.

                 Citeste mai mult…

Bursa.ro: REDUCEREA IMPOZITULUI PE DIVIDEND

Mircea Ursache, ASF: “Sperăm să se ţină de cuvânt Guvernul”

Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF), a declarat, ieri, că aşteaptă din partea Guvernului corectarea Codului Fiscal, în sensul reducerii impozitului pe dividend la 5%, pentru a transmite un mesaj de susţinere investitorilor.

Scăderea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, care trebuia să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016, a fost amânată pentru 1 ianuarie 2017, în urma trimiterii actului normativ în Parlament, de preşedintele României, spre reexaminare.

                 Citeste mai mult…

Bursa.ro: NICOLAE ZAMFIR, DESPRE ÎNTÂRZIERILE DE LA “LASERUL DE LA MĂGURELE”:

“Nu se pune problema să fim sancţionaţi de Comisia Europeană”

Am cerut extinderea proiectului cu încă 20 de milioane de euro şi am primit acordul de principiu de la Ministerul Fondurilor Europene şi de la CE”, susţine Nicolae Zamfir, directorul ELI-NP

Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară a pornit recent o anchetă după ce compania austriacă Strabag a întârziat lucrările de construcţie a “Laserului de la Măgurele”, investigaţia fiind aproape să fie finalizată, după cum ne-a declarat, ieri, profesorul Nicolae Zamfir, directorul institutului şi al proiectului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP).

                 Citeste mai mult…

Bursa.ro: PÂNĂ ÎN 2018,

Electrica a planificat investiţii de 715 milioane de euro

Grupul Electrica SA a planificat, pentru acest an, investiţii în reţelele electrice de distribuţie de 121 milioane de euro, a declarat, ieri, Cezar Cristian, directorul sucursalei de distribuţie Electrica Galaţi, cu ocazia finalizării lucrărilor de modernizare a staţiei Lieşti. Domnia sa a subliniat: “Până la finalul actualei perioade de reglementare (2018), Electrica SA are programate investiţii de peste 715 de milioane de euro. Grupul continuă şi în acest an cel mai ambiţios program de investiţii în reţea dintre toţi operatorii de distribuţie, pentru actuala perioadă de reglementare”.

                 Citeste mai mult…

Bursa.ro: Vara aceasta, ţara noastră a avut cu 15% mai mulţi străini

2015 a fost cel mai bun an turistic, în ceea ce priveşte realizările şi încasările, din ultimii opt ani, potrivit Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). Conjunctura internaţională, dar şi măsurile economice implementate au favorizat turismul şi au adus creşteri în această zonă, au declarat recent oficialii ANAT şi FPTR (Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc), în cadrul unei conferinţe care a avut loc în staţiunea Venus.

Litoralul s-a bucurat de multe investiţii noi, în opinia oficialilor din turism, iar eforturile hotelierilor din ultimii 4-5 ani încep să se vadă, astfel că aşteptările pentru anul viitor sunt şi mai mari, ţinând cont că preţurile nu vor creşte şi vor apărea pe piaţă primele vouchere de vacanţă, de la care se aşteaptă o creştere de 15-20% a numărului de turişti.

               Citeste mai mult…

Bursa.ro: Codul lui da Anghel

O jumătate de pagină din Codul de Guvernanţă Corporativă – scrisă în 65 de zile şi a costat 30.000 de euro

Marian Petre Miluţ: “300.000 de euro sunt enorm pentru a realiza 12 pagini, iar Codul ridică multe întrebări pentru emitenţi”

Lucian Anghel a spus că nu ar trebui să fie o surpriză dacă foarte multe companii sau chiar nici una nu vor reuşi să îndeplinească toate criteriile Codului

                Citeste mai mult…

Economica.net: Când se poate prăbuşi sistemul de pensii de stat şi ce poţi face de acum să te protejezi

Viteza de revenire a sistemului de pensii de stat după o criză nu face faţă frecvenţei perioadelor de recesiune. Orice criză financiară majoră ar putea pune în incapacitate de plată sistemul de pensii de stat, aşa cum s-a şi văzut în anii trecuţi. Din 2008 încoace, deficitul sistemului de pensii a crescut de peste 14 ori, şi nu s-a diminuat, deşi criza s-a încheiat oficial acum doi ani. Românilor nu le mai rămâne decât soluţia economisirii severe.

                 Citeste mai mult…

Economica.net: Cât vor costa carburanţii în România dacă arabii urcă preţul petrolului până la 80 de dolari

După ce producţia de petrol din SUA a înregistrat cea mai abruptă scădere din ultimul sfert de veac şi după ce ultimele date statistice arată că cererea globală pentru carburanţi se menţine solidă, OPEC anunţă că preţurile barilului vor începe să urce, estimările arâtând o ajustare pozitivă de circa 60%. În România, cotaţiile barilului de ţiţei contează în proporţie de 40% în preţul final al carburanţilor.

                  Citeste mai mult…

Economica.net: Acţionarii OMV Petrom au aprobat listarea companiei pe bursa din Londra

Acţionarii OMV Petrom (SNP) au aprobat, marţi, listarea secundară a companiei pe bursa de la Londra, la propunerea Fondului Proprietatea (FP), mandatul acordat în acest sens conducerii companiei de petrol şi gaze urmând să fie valabil până la sfârşitul anului următor, informează MEDIAFAX.

În favoarea propunerii de listare la Londra au votat acţionarul majoritar al companiei, grupul austriac OMV, şi Fondul Proprietatea. Statul român, care controlează prin intermediul Ministerului Energiei un pachet de peste 20% din titlurile OMV Petrom, nu a susţinut listarea pe piaţă britanică, reiese dintr-un raport transmis de OMV Petrom Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

                 Citeste mai mult…

Economica.net: Sechestrul în dosarul Lukoil, redus cu peste 800 milioane euro

Tribunalul Prahova a redus, marţi, cu peste 800 de milioane de euro valoarea sechestrului instituit în dosarul Lukoil, după ce a admis contestaţiile formulate de SC Petrotel Lukoil Ploieşti şi SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, decizia fiind definitivă.

Potrivit datelor postate pe portalul instanţelor de judecată, magistraţii au admis contestaţiile formulate de cele două societăţi împotriva ordonanţei Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti prin care anchetatorii au dispus instituirea sechestrului asigurător până la concurenţa sumei de 2.007.103.675,74 euro.

                 Citeste mai mult…

Adevarul.ro: „Suveica“ TVA: cum fură statul din banii firmelor, taxându-le dublu tranzacţiile

Până să obţină atestarea de plătitor de TVA, firma solicitantă plăteşte taxa fără să colecteze banii Companiile care solicită înregistrarea ca plătitoare de TVA sunt supuse unor proceduri complicate de avizare, timp în care acestea sunt obligate să achite Taxa pe Valoarea Adăugată chiar dacă nu o colectează şi nu o pot deduce, acuză consultanţii fiscali. Unul dintre principiile de bază ale TVA este neutralitatea, în sensul că o firmă colectează această taxă de la clienţi, apoi o plăteşte către stat fără a câştiga sau pierde ceva în urma acestui proces.

                 Citeste mai mult…

Zf.ro: ZF PHARMA SUMMIT ’15

Piaţa farma fierbe din cauza preţurilor la medicamente şi a taxei clawback. „Jumătate din farmacii ar putea dispărea într-un an“

Piaţa farma locală ar putea rămâne fără jumătate din  farmacii în următorul an, reducerea preţului la medicamente impusă de guvern nu va aduce bani în plus la buget, iar pacienţii vor fi nevoiţi să scoată şi mai mulţi din buzunar pentru a se trata, pentru că medicamentele ieftine au devenit nerentabile pentru producători şi ar putea să dispară – acesta este scenariul pe care reprezentanţii lanţurilor de farmacii, ai producătorilor şi distribuitorilor de medicamente îl „pictează“ pentru evoluţia pieţei din România. Scăderea preţurilor la medicamente aplicată din 2015, după un ordin care ar fi trebuit să intre în vigoare în anul 2009, a fost cireaşa de pe tort pentru industria de medicamente, în care ju­cătorii plătesc deja până la 25% din cifra de afaceri pentru clawback. Unii jucători din distribuţie şi reprezentanţi ai lanţurilor de farmacii au avut scăderi de 17% ale veniturilor din cauza preţului scăzut la medi­ca­mente.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: Adrian Vasilescu, BNR: Unde se duc banii?!…

Un lucru e cert: clasa de mijloc, de care societatea românească are nevoie ca de aer, e încă în proces de formare. Mai avem de aşteptat până când această categorie socială va fi, pentru economia noastră, un motor performant care s-o împingă înainte.

Dar câţi oameni adună laolaltă clasa de mijloc în România de astăzi? Sunt întrebări pe care le-am auzit de multe ori în anii din urmă. Niciodată însă n-a dat cineva un răspuns la aceste întrebări. Şi nu ştim încă – dincolo de o vagă bănuială – câţi dintre compatrioţii noştri au plecat să-şi caute bunăstarea râvnită prin alte zări? Şi nu ştim, dincolo de „Top 100“ sau „Top 500“, câţi bogaţi trăiesc în România.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: Investiţiile ar urma să ia locul consumului (privat şi guvernamental) ca motor de creştere economică.

Investiţiile în economie ar urma să redevină unul dintre motoarele de creştere economică începând de anul acesta până în 2019, în vreme ce consumul final (privat şi guvernamental) va avea evoluţii pozitive, dar temperate, indică prognoza de toamnă a Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP).

Investiţiile care, de la debutul crizei până anul trecut, au crescut într-un singur an (2011) ar urma să înregistreze în 2015 un plus de 7,6% an/an marcând un punct de inflexiune în evoluţia investiţiilor.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: PIRAMIDA CONSUMULUI

Românii cumpără produse de strictă necesitate, nu au bani de răsfăţ

O gospodărie din România cheltuie lunar pe produse de larg consum circa 515 lei, iar din totalul sumei aproape 90% merg către alimente şi băuturi alcoolice şi non- alcoolice. Produsele de strictă necesitate consumă aproape tot bugetul, astfel că pentru produsele de „răsfăţ“ precum cele de îngrijire personală sumele rămase sunt foarte mici. Situaţia poate fi explicată de faptul că salariile în România sunt mult în urma celor din Europa în timp ce preţurile sunt de multe ori aliniate.

                 Citeste mai mult…

Zf.ro: FINANŢE PERSONALE

SIF-urile vor avea mână liberă să preia Bursa de la Bucureşti

Mircea Ursache, vicepreşedintele responsabil de piaţa de capital din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a declarat că are în plan să anuleze toate dispunerile de măsuri date de fostul CNVM, inclusiv pe cea care stabileşte că membrii consiliului de administraţie (CA) al unei burse nu pot fi membri de CA la o companie listată.

                 Citeste mai mult…

Zf.ro: EXCLUSIV ZF CORPORATE

Video ZF Live. Ramona Jurubiţă, tax partner al KPMG: Povara fiscală asupra persoanelor fizice creşte prin noul Cod fiscal

Noul Cod fiscal asigură predictabilitatea legislativă îndelung solicitată de mediul de business, legislaţia obligând acum autorităţile fiscale să facă orice modificare cu 6 luni înainte, cu aplicare de la 1 ianuarie anul următor, dar pentru persoanele fizice creşte povara fiscală, a spus la ZF Live Ramona Jurubiţă, tax partner la KPMG, despre noutăţile legislative în materie fiscală.

                 Citeste mai mult…

Zf.ro: Transavia trimite 15% din producţie la export

Transavia Alba-Iulia, una dintre cele mai mari companii antreprenoriale din industria alimentară românească, realizează 15% din afacerile de 108 milioane de euro la export, printre cele mai importante pieţe numărându-se Marea Britanie, Franţa, Croaţia, Bulgaria sau Italia.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: UAMT Oradea reînnoieşte o linie de credit de 25 mil. lei la BRD

Conducerea UAMT Oradea (UAMT), uzină care produce piese şi subansambluri pentru fabrica Dacia de la Mioveni, a convocat acţionarii în Adunare Generală pe 27 octombrie pentru a aproba reîn­noi­rea liniei de credit mul­tivalută în sumă de 25 mi­lioane de lei de la BRD şi transfor­ma­rea acesteia în linie multiprodus.

                 Citeste mai mult…

Zf.ro: Cărbunele european se îndreaptă spre al cincilea an consecutiv de scăderi

Preţul cărbunelui european cu livrare în 2016 a scăzut pentru prima oară sub 50 de dolari/tona, din cauza reducerii cererii din partea Chinei, cel mai mare consumator la nivel mondial, potrivit Bloomberg. În 2015, preţurile cărbunelui au coborât cu 25% şi se îndreaptă spre al cincilea declin anual consecutiv, în cazul contractelor pe termen de un an. Evoluţia negativă a preţurilor cărbunelui este determinată de cererea redusă la nivel mondial, inclusiv de scăderea cu 35% a importurilor de cărbune ale Chinei în perioada ianuarie-iulie, combinată cu oferta low-cost, potrivit Societé Générale.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: Clienţii Băncii Transilvania nu mai pot achita de la 1 noiembrie facturile de utilităţi la casierie

​Clienţii Băncii Transilvania, al treilea jucător din sistem, nu vor mai putea efectua de la 1 noiembrie anumite plăţi la casieriile sucursalelor băncii, clienţii fiind îndreptaţi către canale alternative, precum automatul de plăţi, de tipul self-service, internet banking, mobile banking, direct debit sau prin cele aproximativ 1.000 de bancomate ale Băncii Transilvania.

                 Citeste mai mult…

Zf.ro: Presiune pe piaţa monetară: costul leilor urcă la maximul ultimelor trei săptămâni

Indicatorul Robor cu scadenţa la trei luni, referinţă pentru costul creditelor de retail în lei, a ajuns la şedinţa de ieri la nivelul de 1,48% pe an, ceea ce reprezintă maximul ultimelor trei săptămâni, şi se aproprie astfel de pragul de 1,5% pe an, nivel la care costul leilor a început această lună.

La începutul lunii septembrie, dobânda Robor la trei luni urcase la maximul ultimelor patru luni pe fondul deteriorării lichidităţii din piaţă. Costul leilor a marcat mai multe perioade de volatilitate pe parcursul acestui an, însă nu la fel de ample precum cele din 2014. Orice mişcare a indicatorilor pieţei monetare se resimte în costul creditelor în monedă naţională, având în vedere nivelul scăzut al dobânzilor.

                  Citeste mai mult…

Zf.ro: Acţiunile Bucur Obor au sărit cu 23% după ce acţionarii au aprobat distribuţia de dividende record de 63 mil. lei

Acţionarii Bucur Obor (simbol bursier BUCU), compania care deţine centrul comercial omonim din estul Bucureştiului, au aprobat în AGA de ieri distribuţia sub formă de dividende a sumei de 63 milioane de lei, provenită din rezerve şi din profiturile pe anii 2010 şi 2012.

                  Citeste mai mult…

Zf.ro: Volumul investiţiilor imobiliare comerciale a urcat cu 15% pe piaţa locală, la 900 mil. euro

Volumul investiţiilor imobiliare comerciale din România a crescut cu 14,9%, la 900 de milioane de euro, într-o perioadă de 12 luni încheiată în trimestrul al doilea, în timp ce la nivel european piaţa a urcat în primul semestru cu 29%, la 104,9 miliarde de euro, potrivit datelor Knight Frank. Pe ansamblul anului 2015, compania de consultanţă anticipează că volumul acestor investiţii în Europa va atinge 230 de miliarde de euro, cel mai ridicat nivel de după 2007.

                  Citeste mai mult…

Digi24.ro: Biziday | Ce au învățat economiile lumii la șapte ani de la criză

Au trecut șapte ani de când se prăbușea o bancă de investiții americană și trăgea după ea întreaga lume, declanșa cea mai mare criză financiară din ultimii 80 de ani. Și teoretic ne-am gândi că dacă nu noi, măcar statele mai dezvoltate să învețe din experiență. Ei bine economistul-șef al Saxo Bank spune răspicat: Nu am învățat nimic până acum. Și la fel ca un om care a mâncat prea mult de sărbători, spune el, poate a venit momentul să trecem la regim. Concret este nevoie de reforme în educație și de proiecte de investiții în infrastructură.

                   Citeste mai mult…

Digi24.ro: Business Club | Economia neagră a României, aproape de 30% din PIB

Economia neagră a României a ajuns la 28% din Produsul Intern Brut (PIB). Valoarea este cu mult peste media europeană, de 18%, potrivit Consiliului Fiscal. Ca de obicei, Consiliul este mai pesimist, sau poate mai realist decât statistica oficială. INS măsoară economia informală la doar 22%. Oricare ar fi realitatea, procentul e uriaş.

                   Citeste mai mult…

Ziare.com: Ai restante la credit? Bancile nu te vor mai putea executa silit fara acordul unei instante

Senatorii au adoptat, marti, un proiect de lege prin care contractele de credit, inclusiv contractele de garantie reala sau personala, incheiate de o institutie de credit nu constituie titluri executorii.

Proiectul de lege are un singur articol, care prevede abrogarea articolului 120 din OUG 99/2006, prin care contractele de credit erau considerate titluri executorii.

                   Citeste mai mult…

Zf.ro: PRIMA CREŞTERE ANUALĂ A CREDITĂRII DIN FEBRUARIE 2013

Creditarea a crecut cu 0,2% în august şi a trecut astfel în teritoriu pozitiv pentru prima dată din februarie 2013 încoace

Băncile locale aveau în luna august credite acordate populaţiei şi companiilor de de aproape 214 miliarde de lei (echivalentul a 48 mld. euro), în creştere cu 0,2% faţă de aceeaşi lună din 2014, fiind pentru prima oară din februarie 2013 când activitatea de creditare înregistrează o creştere anuală. Comparativ cu luna iulie, soldul creditelor acordate de bănci a urcat cu 0,7%.

                    Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: Peste un sfert din economie, departe de ochii Fiscului

Povara taxelor și a impozitelor a dus la o economie ascunsă de 28% din PIB-ul României, cu 10% mai mare decât media Uniunii Europene, a declarat marți președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, în cadrul unei conferințe de specialitate, potrivit Agerpres.

                   Citeste mai mult…

Agerpres.ro: MFP: Extragere ocazională în 27 decembrie 2015, la Loteria bonurilor fiscale (proiect)

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) vrea să organizeze, în data de 27 decembrie 2015, cu prilejul Sărbătorilor de iarnă, o extragere ocazională la Loteria bonurilor fiscale, pentru bonurile emise în intervalul 1 septembrie – 30 noiembrie, potrivit unui proiect de Ordin publicat pe site-ul MFP.

                   Citeste mai mult…

Cursdeguvernare.ro: Conferință / Economia subterană – cauza fiscalității mari din economia legală

Povara fiscală (care se traduce prin preţuri mari şi venituri mici), birocraţia, corupţia şi nivelul precar de dezvoltare sunt cele mai importante surse care alimentează “România clandestină” – mai precis imensa economie subterană din România, care reprezintă peste un sfert din economia naţională şi care îi descurajează pe cei corecţi.

                   Citeste mai mult…

Realitatea.net: Economia neagră, o povară. Echivalentul a 22% din PIB nu ajunge în registrele oficiale

Economia românească se scufundă din cauza evaziunii fiscale. Echivalentul a 22% din Produsul Intern Brut nu ajunge în registrele oficiale pentru că reprezintă bani rulaţi în economia subternă. Cel puţin aşa arată datele INS. Din TVA colectăm mai puţin decât trebuie şi asta din cauză că oamenii de afaceri sunt daţi înapoi de suprataxare, iar controlul funcţionează şi nu prea. Din tot acest cerc vicios, statul pierde anual sute de milioane de euro.

                   Citeste mai mult…

Preluare evz.ro:

conta-conta.ro: EFECTUL taxelor mari. UN SFERT din economie nu dă NICIUN ban la stat

Povara taxelor şi a impozitelor a dus la o economie ascunsă de 28% din PIB-ul României, cu 10% mai mare decât media Uniunii Europene, a spus Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, în cadrul unei conferinţe de specialitate.

                  Citeste mai mult…

Preluare agerpres.ro:

Huon.ro, bihon.ro, tion.ro, aradon.ro: Povara fiscală creşte economia ascunsă

Povara taxelor și a impozitelor a dus la o economie ascunsă de 28% din PIB-ul României, cu 10% mai mare decât media Uniunii Europene, a declarat marți președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, în cadrul unei conferințe de specialitate.

                   Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Popa (MECT): România și China, interesate de revigorarea fostului Drum al Mătăsii, proiecte în energie, infrastructură și agricultură

Revigorarea fostului Drum al Mătăsii este un proiect de interes pentru țările Uniunii Europene, inclusiv România, a declarat, miercuri, Maricel Popa, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Turismului, la Forumul de investiții România – China.

                   Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Mihalache (Cancelaria Primului Ministru): Ne dorim ca relațiile economice româno-chineze să ajungă la nivelul celor politice

Relația politică pe care România o are cu China este una foarte bună, iar în acest context ne-am dori ca și în plan economic să avem o relație care să ajungă cât de cât la același nivel, a declarat, miercuri, în cadrul evenimentului ‘China (Ningbo) – România Investment Forum’, Costin Mihalache, secretar de stat în Cancelaria Primului Ministru.

                   Citeste mai mult…

Economica.net: BCR te amprentează. Clienţii băncii se pot loga pe mobile banking prin senzorul de amprentă digitală de pe iPhone

BCR – Începând de miercuri, clienţii BCR se pot autentifica la serviciile de mobile banking şi internet banking prin aplicaţia eToken folosind senzorul de amprentă digitală al smartphone-ului. Opţiunea este momentan disponibilă doar clienţilor BCR care deţin un iPhone 5S sau mai nou, modele echipate cu senzor de amprentă în butonul Home.

                   Citeste mai mult…

Economica.net: Analiză: Numărul companiilor care intră în insolvenţă scade, dar dimensiunea lor creşte

Numărul companiilor intrate în insolvenţă în primele şapte luni ale acestui an s-a redus la jumătate însă a crescut dimensiunea business-urilor afectate, arată o analiză a Casei de Insolvenţă Transilvania remisă, miercuri, AGERPRES.

                   Citeste mai mult… 

Capital.ro: Investiţiile străine directe în România au explodat cu 60%

Valoarea investiţiilor străine directe /ISD/ în România a ajuns, în primele şapte luni din 2015, la două miliarde de euro, în creştere cu 60% faţă de perioada similară a anului trecut, a declarat, miercuri, în cadrul evenimentului \’China (Ningbo) – România Investment Forum\’, Alexandru Năstase, secretar de stat în Departamentul pentru Investiţii Străine şi Parteneriat Public Privat /DISPPP/.

                    Citeste mai mult…

Evz.ro: CE măsuri se iau pentru consolidarea poziției de acționar a statului!

Guvernul a aprobat, printr-o Ordonanță de Urgență, unele măsuri pentru consolidarea poziției de acționar a statului la operatorii economici la care e implicat Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri.

                    Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Iulian Dascălu: Doar 10-15% din proiectele aflate acum pe hârtie în oraşele în care suntem prezenţi se vor concretiza

Bucureştiul se aglomerează foarte mult pe retail, iar dezvoltatorii „trebuie să vină cu altceva dacă vor să dezvolte noi proiecte în Capitală. Trebuie să investească mai mult în proiecte. Nu aş paria pe galerii comerciale, ci pe proiecte mixte, cu investiţii în partea de arhitectură, cu identitate. Dezvoltatorii trebuie să se reinventeze“, a declarat Iulian Dascălu, proprietarul grupului Iulius, la inaugurarea OpenVille Timişoara. În acelaşi timp, în oraşele în care grupul este prezent, majoritatea proiectelor aflate pe hârtie nu se vor concretiza pe segmentele de retail şi de birouri.

                    Citeste mai mult…

Adevarul.ro: BNR: Creditele pentru populaţie şi firme au crescut în august cu 0,7%, iar depozitele cu 0,9%. Depunerile sunt mai mari decât împrumuturile

 În România, soldul depozitelor a ajuns la 231 de miliarde de lei şi depăşeşte cu mult soldul creditelor, care se situează la 213 miliarde de lei, potrivit datelor Băncii Naţionale Soldul creditului neguvernamental acordat de bănci a crescut în august cu 0,7% faţă de luna anterioară, la 213,87 miliarde lei, în condiţiile în care împrumuturile în lei s-au majorat, iar cele în valută au înregistrat scăderi, potrivit datelor anunţate de Banca Naţională a României (BNR), scrie Mediafax. În termeni reali, soldul finanţărilor accesate de populaţie şi firme a fost mai mare, în august, cu 1,2%.

                    Citeste mai mult…

Ziare.com: Singura speranta vine de la Bucuresti? FMI nu incheie un nou acord de imprumut cu R.Moldova

Fondul Monetar International (FMI) a anuntat ca nu va negocia un nou program de imprumut cu Republica Moldova in cursul vizitei la Chisinau, spulberand astfel sperantele unui acord imediat in vederea acoperirii pensiilor si salariilor.

O misiune FMI a inceput marti o vizita de doua zile, la o zi dupa ce guvernatorul Bancii centrale moldovene Dorin Dragutanu a demisionat, dupa saptamani de proteste de strada fata de “disparitia” sumei de 1,5 miliarde de dolari din trei banci moldovene, inaintea alegerilor parlamentare din noiembrie anul trecut.

                     Citeste mai mult…

Ziare.com: Smart Alliance – “Innovation Technology Cluster” un concept inovator in piata de IT&C din Romania

In data de 23 septembrie, sub sloganul “WHAT IS NEXT”, debuteaza in varianta online CLUSTERUL SMART ALLIANCE, o asociere ambitioasa intre mai multe companii mici si mijlocii din domeniul IT&C, cu un concept inovator si obiective indraznete.

SMART ALLIANCE – “Innovation Technology Cluster” reprezinta un cumul de experiente multiple, consolidate pe mai multe paliere de lucru, acoperind solutii complexe care pornesc de la optimizare si management procese de afaceri, servicii pentru infrastructuri IT, servicii integrate si complete hardware, software si marketing digital, automatizari industrial, consultanta si training IT.

                      Citeste mai mult…

zf.ro: Austriecii de la Strabag preiau echipa dezvoltatorului clădirii Sky Tower şi al mall-ului Promenada şi intră în forţă în real estate

Grupul austriac Strabag, liderul pieţei de construcţii din România, va intra în zona de dezvoltări imobiliare, după ce a preluat echipa locală a Raiffeisen Evolution, compania austriacă ce a dezvoltat cea mai înaltă clădire din Bucureşti, Sky Tower, precum şi centrul comercial Promenada Mall, care a fost vândut ulterior către NEPI.

                       Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Adevărul despre “boom-ul creditării”. Guvernul ia credite cu buletinul românilor

BNR vede foc acolo unde nu e nicio urmă de fum, în timp ce Guvernul “incendiază” fără să fie deranjat de nimeni planurile băncilor de a da bani populației și firmelor. Singurii arși la buzunar: cetățeanul român și patronul român.

                       Citeste mai mult…

Gandul.info: Cum a inventat CNADNR semnătura electronică pe hârtie ca să-i amendeze pe şoferi pentru rovinietă

Un şofer amendat pentru lipsa rovinietei, care s-a trezit direct executat silit în 2014, pentru o contravenţie comisă tocmai în 2011, pentru care trebuia să plătească mai mult decât dublul amenzii, cu tot cu costurile executării silite, a câştigat procesul cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), pentru că instituţia de stat nu a respectat legea când l-a amendat. Judecătoarea a desfiinţat procesul verbal al agenţilor CNADNR, pentru că nu era semnat de mână, şi a explicat instituţiei de stat un lucru simplu: o semnătură electronică nu poate fi ataşată pe hârtie, aşa cum a încercat să justifice compania de stat lipsa semnăturii de mână.

                      Citeste mai mult…

Cugetliber.ro: Proiect transfrontalier pentru creşterea calităţii turismului

Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, în calitate de unic partener din partea României, implementează proiectul „Alianţa competenţelor responsabile pentru managementul sustenabil al hotelurilor şi restaurantelor mici/ RESPONS”, finanţat de Uniunea Europeană, prin Programul Leonardo da Vinci – Lifelong Learning Programme.

                      Citeste mai mult…

Antena3.ro: Daily Income: Decontările ilegale de medicamente sărăcesc România

În timp ce decontările ilegale de medicamente duc la sărăcirea României, bugetul alocat an de an pentru Sănătate a rămas acelaşi din 2012, a spus Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

                     Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Ministerul Energiei a primit undă verde să înfiinţeze societatea care va participa la fondul de investiţii de un miliard de dolari cu Rompetrol

KazMunaiGaz va cumpăra o participaţie de 26% a statului la Rompetrol Rafinare şi va înfiinţa împreună cu statul un fond care va realiza investiţii în valoare de un miliard de dolari Guvernul a aprobat, miercuri, o Ordonanţă de Urgenţă prin care Ministerul Energiei va putea crea o societate de stat care să înfiinţeze un fond de investiţii alături de Rompetrol Grup. „Actul normativ a fost aprobat de Guvern în condiţiile în care este necesară derularea de urgenţă a demersurilor care să permită înfiinţarea unei societăţi cu capital de stat care să participe la constituirea unui fond de investiţii, sub forma unei societăţi pe acţiuni care va investi în proiecte din domeniul energetic din România.

                     Citeste mai mult…

Bursa.ro: LA ORELE PRÂNZULUI:

Lichiditate de 2,9 milioane euro pe BVB

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de 12.937.429,76 lei (2.926.027,31 euro).

                   Citeste mai mult…

Capital.ro: A fost aprobată legea Big Brother

Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat miercuri proiectul de lege pentru modificarea legii privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice.

Potrivit actului normativ, accesul la datele personale se poate face numai cu autorizarea prealabilă a judecătorului.

                    Citeste mai mult…

Economica.net: Skanska a cumpărat o parte din terenul fostei fabrici Pumac din Bucureşti

Dezvoltatorul imobiliar Skanska România a cumpărat o parcelă de peste 21.000 mp din terenul fostei fabrici Pumac, a anunţat compania.

Skanska a finalizat achiziţia unei parcelă de pământ în zona central-vestică a Bucureștiului. Compania a achiziționat o suprafață totală de 21,306 metri pătrați, localizată pe Bulevardul Iuliu Maniu, numărul 6, sector 6, București, România. Vânzătorul terenului este Pumac S.A., iar tranzacția a fost intermediată de către JLL România.

                    Citeste mai mult…

Zf.ro: Cu toate creşterile din ultimii ani, salariile softiştilor din România rămân cu mult sub cele din vestul Europei

Un programator din Elveţia poate câştiga peste 14.000 de dolari pe lună, de zece ori mai mult decât unul din România.

Salariile programatorilor români au crescut cu 20-30% în ultimii cinci ani, însă chiar şi cu actualele venituri România este încă foarte departe de ţări ca Elveţia sau Danemarca, fiind mai apropiată de ţări ca Bulgaria, arată un studiu la nivel global citat de coti­dianul Wall Street Journal şi datele despre nivelul compensaţiilor de pe piaţa locală.

                   Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Victor Ponta, întâlnire cu reprezentanţii BERD la Londra

Premierul Victor Ponta se va afla la Londra, joi, pentru discuţii cu reprezentanţi ai Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi va fi însoţit şi de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

“Mâine va fi (Victor Ponta – n.r.) la Londra pentru discuţii la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. În acest sens a fost adoptat în Guvern un Memorandum privind iniţierea de negocieri în vederea încheierii unui acord între România şi BERD referitor la reprezentanţa băncii în România”, a declarat, miercuri, purtătortul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă.

                   Citeste mai mult…

B1.ro: Bani europeni în avans pentru unele cheltuieli

Beneficiarii fondurilor europene vor primi bani în avans pentru cheltuieli precum cazare, transport sau diurnă.

Solicitanţii trebuie să depună acte care să justifice folosirea acestor sume în termen de trei luni de la începerea proiectului, potrivit unei ordonanţe de urgenţă aprobate de Guvern.

                   Citeste mai mult…

Jurnalul.ro: Cum se asigură statul că primim pensii mici

Oricât de mare ai avea salariul, nu vei mai putea să ai, peste 30 de ani, o pensie mai mare decât cinci pensii medii, pentru că din anul 2011, contribuţia la CAS a fost plafonată la cinci salarii medii brute pe economie. Asta înseamnă, acum, un pic peste 4.000 de lei, cam 1.000 de euro. În schimb, dacă ai mai multe locuri de muncă, se însumează contribuţiile şi poţi depăşi cele cinci salarii.

                     Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor