Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI ECONOMICE - 24 noiembrie 2015

Evz.ro, preluat de ziareliver.ro: Daraban, CCIR: Acum există o libertate totală în arbitrajul comercial

În trecut, fosta conducere a Camerei de Comerţ şi Industrie a României îi alegea pe cei care arbitrau neînţelegerile comerciale, potrivit preşedintelui CCIR, Mihai Daraban.

“Printre primele lucruri pe care le-am făcut când am ajuns preşedintele CCIR a fost să desfiinţez această regulă care lovea în temelia arbitrajului comercial. Acum există o libertate totală în alegerea arbitrilor”, a afirmat Daraban.

                Citeste mai mult…

Agerpres.ro, Deaconu (Curtea de Arbitraj Comercial Internațional): Dezvoltarea economică a unei țări are nevoie de rezolvarea eficientă a conflictelor

Dezvoltarea economică a unei țări are nevoie de rezolvarea eficientă, rapidă, a eventualelor conflicte care apar între oamenii de afaceri, a declarat, marți, Ștefan Deaconu, președintele Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, într-o conferință de specialitate.

‘Dezvoltarea economică a unei țări are nevoie de rezolvarea eficientă, rapidă, a eventualelor conflicte care apar între oamenii de business sau în domeniul business-ului. Relațiile economice sunt motorul economiei naționale, iar noua conducere a Camerei de Comerț dorește o revigorare a arbitrajului și cred că în noua sa structură are toate șansele să obțină rezultate pozitive. Provocările din ultimii ani cu care s-a confruntat România au fost de natură să scadă încrederea mediului economic, mediului de afaceri în arbitraj dar sperăm ca în cel mai scurt timp să revigorăm arbitrajul și să arătăm că rămâne în continuare o modalitate eficientă, rapidă de soluționare a posibilelor conflicte sau divergențe din cadrul mediului economic’, a spus Deaconu.

              Citeste mai mult…

Startupcafe.ro: Cine vrea sa intre in afaceri? Sapte programe romanesti de consultanta si o lectie gratuita de la un business angel

Antreprenorii romani aflati la inceput de drum pot primi indrumare care se poate dovedi pretioasa, in diverse programe de consultanta pentru afaceri gratuite – intr-o forma sau alta. Cum ne ajuta consultanta de business si cu ce costuri? StartupCafe a facut o scurta analiza asupra catorva programe de consultanta pentru afacerile mici, disponibile in Romania. In final, cateva sfaturi gratis de la omul de afaceri Sergiu Negut, un cunoscut investitor de tip business angel.

               Citeste mai mult…

Agerpres.ro: RECTIFICARE Comunicat de presă – CNMR

CNMR solicită Guvernului menținerea în bugetul pe 2016 a rezultatelor obținute în urma negocierilor cu Prim-ministrul și Guvernul interimar:

Alocarea a 4,5% din PIB pentru educație, 22% creștere pentru finanțarea de bază a învățământului superior, 16% creștere pentru burse, 33% creștere pentru cercetare,  minimum 1,5% din PIB pentru sistemul de apărare și  6 miliarde de lei suplimentar pentru sănătate

               Citeste mai mult…

Cugetliber.ro: De ce România şi Turcia nu au linii de navigaţie ferry-boat şi ro-ro

„Relaţiile de colaborare economică dintre România şi Turcia au avut o evoluţie excelentă după 1990, la aceasta contribuind existenţa unei numeroase minorităţi turce în ţara noastră” – a declarat Dănuţ Jugănaru, directorul general al Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, la ceremonia de semnare a protocolului de colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie Karabuk (Turcia).

             Citeste mai mult…

Comunicatedepresa.ro: România, o piață cu potențial în domeniul cercetării

La workshop-ul „Potential for Future German and Romanian Cooperation in Research and Innovation” organizat de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România), desfășurat în Cadrul Universității Politehnice București, au participat circa 90 de invitați din mediul economic, academic, cercetători din România și Germania. Evenimentul, parte a unui proiect mai amplu al Ministerului Federal al Educației și Cercetării din Germania, a avut ca scop inițierea și dezvoltarea relațiilor bilaterale în domeniul cercetării și dezvoltării între companii și institute de cercetare românești și germane în acest domeniu.

              Citeste mai mult…

Bistritanews.ro: Mobilitate si Inovare pentru Ocupare – MOVE.

Camera de Comert si Industrie Bistrita Nasaud are deosebita placere de a va invita la conferinta finala organizata in cadrul proiectului Mobilitate si Inovare pentru Ocupare – MOVE, proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritara 5; Domeniul Major de interventie 5.1 Dezvoltarea si implementarea masurilor active de ocupare.

Evenimentul va avea loc miercuri, 25.11.2015, la Hotel Coroana de Aur, incepand cu ora 12.

              Citeste mai mult…

Gds.ro: Cele mai bune firme doljene vor fi premiate joi, la Craiova

Camera de Comerț și Industrie Dolj organizează, săptămâna aceasta, cel mai important eveniment de afaceri al anului, respectiv Topul Firmelor din judeţul Dolj. Ajuns la ediţia a XXII-a, evenimentul Topul Firmelor va avea loc joi, 26 noiembrie, la Centrul Multifuncţional Craiova, în cartierul 1 Mai, fiind al doilea an în care se organizează în acel spațiu.

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Senatorii au aprobat ca bugetul instituției pe anul 2016 să fie în valoare de 129.468 mii lei

Senatorii au adoptat, în ședința plenului de luni, o Hotărâre prin care bugetul instituției pe anul 2016 este stabilit la suma de 129.468 mii lei.

Astfel, cheltuielilor curente le revine suma de 122.668 mii lei din care cheltuieli de personal — 93.536 mii lei, bunuri și servicii — 26.500 mii lei și transferuri — aproximativ 2.600 mii lei. Pentru cheltuielile de capital sunt alocați 6.800 mii lei.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Iohannis și Cioloș au convenit ca bugetul pe 2016 să aibă la bază o viziune pe termen lung pentru dezvoltarea României

Președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș au avut, luni, la Palatul Cotroceni, prima întâlnire de lucru după învestirea noului Cabinet, în care au convenit ca proiectul de buget pentru anul viitor să aibă la bază o viziune pe termen lung pentru dezvoltarea României.

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Vasile Dîncu: Salarizarea unitară va fi implementată odată cu următorul buget

Salarizarea unitară va fi implementată odată cu următorul buget, a declarat ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Vasile Dîncu, luni seară, într-o emisiune televizată.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Comisia Europeană vrea un sistem european de garantare a depozitelor bancare în 2024

Comisia Europeană ar urma să propună marți, în pofida reticențelor exprimate de Germania, înființarea treptată, până în 2024, a unui sistem comun european de garantare a depozitelor bancare, în ideea de a evita panicile bancare prin asigurarea deponenților cu privire la securitatea plasamentelor lor, transmite AFP.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: Aproape doi pe loc, pentru alegerile BVB

Şaisprezece candidaţi s-au înscris la alegerile pentru Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), programate pentru 14 decembrie, concurenţa fiind de 1,77 pe loc, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a păstrat în vigoare conflictele de interese între funcţiile de pe piaţa de capital.

Din actualul Consiliu, şapte membri doresc să îşi păstreze scaunele. Preşedintele Lucian Anghel mai râvneşte un mandat, la fel ca Valerian Ionescu, şeful departamentului de piaţă de capital din cadrul BCR, ambii propuşi de Banca Comercială Română.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: Gazprom ar putea construi o facilitate de procesare a GNL, în Marea Neagră

Grupul rus Gazprom a anunţat luni că studiază viabilitatea economică a construirii unei facilităţii de procesare a gazelor naturale lichefiate (GNL) pe coasta Mării Negre, transmite ITAR Tass.

Compania rusă studiază posibilitatea construirii unei facilităţi cu o capacitate anuală de 500.000 de tone cu posibilitatea extinderii ulterioare la un milion de tone pe an.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: DOSARE PE CREDITE ÎN CHF

Cuculiş: „OTP Bank pierde şapte dintr-o lovitură”

Asemeni croitoraşului cel viteaz, Tribunalul Bucureşti a „trântit” şapte dosare dintr-o lovitură în dezavantajul OTP Bank. Acestea sunt deschise pe tema creditelor în franci elveţieni (CHF) şi provin dintr-un proces colectiv.

Instanţa a decis, vineri, 20 noiembrie, că este abuzivă clauza privind cursul valutar existentă în respectivele contracte de credit şi a obligat banca să îngheţe cursul CHF/LEU la valoarea din momentul contractării împrumuturilor.

Adrian Călin Cuculiş, avocatul clienţilor, ne-a precizat că acestea sunt primele procese care, iniţial, erau constituite într-un dosar colectiv, ulterior disjuns, câştigate de reclamanţi pe îngheţarea cursului valutar.

               Citeste mai mult…

Bursa.ro: INDUSTRIA DE GAMBLING – REVOLTATĂ DE ACŢIUNILE ANAF

Biriş: „ANAF omoară cu bună ştiinţă contribuabilii corecţi”

Reprezentanţii industriei de gambling s-au arătat revoltaţi, ieri, faţă de acţiunile pe care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) le derulează în ultima perioadă, la casele de pariuri.

Prezenţi la Conferinţa „Fiscalitatea şi contabilitatea activităţilor de organizare de jocuri de noroc în context european şi românesc”, organizată de ziarul BURSA, aceştia au subliniat că ANAF aplică greşit legea, obligând societăţile de pariuri să plătească impozitul minim pe profit de 5% din totalul încasărilor, fără să excludă premiile plătite jucătorilor.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: ÎN AŞTEPTAREA MAJORĂRII DOBÂNZII FED

Dolarul, tot mai puternic faţă de euro

Dolarul continuă să crească faţă de majoritatea valutelor importante, după ce, la finele săptămânii trecute, oficialii băncii centrale americane (Federal Reserve – Fed) au reiterat că dobânzile vor fi majorate anul acesta, dacă datele economice vor fi în continuare încurajatoare.

Moneda SUA a ajuns la cursul maxim al ultimelor şapte luni, raportat la euro, după ce preşedintele Fed San Francisco, John Williams, a declarat că sunt motive serioase de creştere a dobânzii în decembrie, dacă datele economice vor fi bune.

              Citeste mai mult…

Bursa.ro: MIRCEA URSACHE, ASF:

„Sper ca statul să scoată la listare pachete de până la 30% din companiile din portofoliu”

Prezenţa statului pe piaţa de capital în 2016 ar trebui să compenseze golul din acest an în privinţa listărilor, iar pachetele de acţiuni ale companiilor de stat scoase la listare să nu mai fie de 10-15%, ci să ajungă până la 30%, dintre care o mare parte să fie destinată populaţiei, a declarat, ieri, Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), cu prilejul aniversării a 20 de ani de la prima şedinţă de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti.

              Citeste mai mult…

Bursa.ro: Ministrul Transporturilor, în vizită pe şantierul magistralei M4 Parc Bazilescu – Depoul Străuleşti

Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, va vizita, astăzi, şantierul magistralei de metrou M4 Parc Bazilescu – Depoul Străuleşti, anunţă Ministerul Transporturilor.

Cu prilejul vizitei, se vor inspecta lucrările la Depoul Străuleşti şi la staţia de metrou Lac Străuleşti, aflată în construcţie.

              Citeste mai mult…

Bursa.ro: LA MIJLOCUL ŞEDINŢEI,

Indicele Nikkei 225 al bursei japoneze se aprecia cu 0,24%

Bursele asiatice evoluau mixt la mijlocul şedinţei de tranzacţionare de astăzi.

Indicele Nikkei 225 al bursei japoneze se aprecia cu 0,24%, la 19.928,13 puncte, iar indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong scădea cu 0,73%, la 22.500,76 puncte.

În acelaşi timp, indicele S&P/ASX 200 al bursei din Australia cobora cu 0,95%, la 5.226,40 puncte.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: Norvegia creşte impozitele în 2016, pentru a plăti pentru refugiaţi

Guvernul minoritar de dreapta din Norvegia a anunțat luni că a căzut de acord să scumpească preţul la electricitate şi transport aerian în 2016, pentru a-şi permite să plătească pentru un aflux record de solicitanți de azil, asigurându-și de asemenea o majoritate în parlament pentru bugetul de stat pe anul viitor, relatează Reuters.

Coaliția la putere din Partidul Conservator și partenerul mai mic Partidul Progresului a obținut sprijinul liberalilor de centru și creștin-democraților, au anunțat cele patru partide într-o conferință de presă comună.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: Wall Street a închis în scădere

Wall Street din New York, a închis şedinţa de tranzacţionare de ieri în scădere.

Dow Jones s-a depreciat cu 0,17%, ajungând la 17.792,68 puncte, în timp ce indicele S&P 500 a scăzut cu 0,12%, la 2.086,59 puncte.

Indicele compozit Nasdaq a coborât cu 0,05%, la 5.102,48 puncte.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: BURSELE DIN LUME

Materiile prime trag în jos pieţele acţiunilor

Acţiunile tranzacţionate la bursele europene au scăzut ieri, în contextul declinului preţurilor materiilor prime.

Titlurile „ArcelorMittal”, cel mai mare producător mondial de oţel, s-au depreciat cu 4,8%, la 4,60 euro, iar cele ale companei germane de profil „ThyssenKrupp” AG – cu 0,7%, la 19,44 euro.

Acţiunile companiei miniere „KAZ Minerals” Plc au pierdut 2,3%, ajungând la 90,40 pence.

               Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB

Prime Transaction: „Creşteri pentru toţi indicii, aduse de companiile din domeniul energetic

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în urcare, în contextul în care a fost înregistrată o lichiditate mai mare decât în ziua precedentă, de 31,93 milioane de lei (7,18 milioane de euro).

              Citeste mai mult…

Bursa.ro: SIBEX

O nouă şedinţă fără istoric pe piaţa futures

Ultima săptămână din noiembrie a debutat cum nu se putea mai rău pentru bursa sibiană, care se îndreaptă vertiginos către o nouă lună cu minime istorice la capitolul volum. Cu doar 4 contracte, având o valoare de 58.876 de lei, şi cu numai două produse tranzacţionate în prima jumătate a zilei, sesiunea de luni se anunţa o candidată serioasă pentru titlul de cea mai slabă şedinţă a anului.

             Citeste mai mult…

Economica.net: Angajaţii din educaţie câştigă mai puţin decât majoritatea bugetarilor. Învăţământul public a pierdut 34.000 de salariaţi

Salariile medii din educaţie au crescut continuu din 2012 până în 2014, arată anchetele Institutului Naţional de Statistică remise ECONOMICA.NET. Însă abia anul trecut salariile medii din educaţie le-au depăşit pe cele din 2009, înainte de tăierile cu 25% din sectorul bugetar. Chiar şi după trei ani consecutivi de creşteri salariale, profesioniştii din învăţământul public au câştigat anul trecut, în medie, circa 1.740 lei net lunar, semnificativ mai puţin decât în majoritatea domeniilor controlate de stat. Efectul salarizării din sistem: învăţământul public a pierdut peste 34.000 de salariaţi din 2008 până acum.

            Citeste mai mult…

Economica.net: România a exportat 1.965 vagoane pentru marfuri, în valoare de 117,3 milioane euro, anul trecut

România a exportat, anul trecut, 1.965 de vagoane pentru transportul marfurilor pe cale ferata, în valoare de peste 117,3 milioane de euro, cu 47,4% mai multe decât în 2013, se arata într-o publicatie a Institutului National de Statistica (INS) transmisa la solicitarea Agerpres.

Cele mai multe astfel de produse au fost exportate în Germania, respectiv 680, în valoare de circa 50 de milioane de euro.

           Citeste mai mult…

Economica.net: Capitala ar putea susţine o suplimentare cu peste 100.000 mp a spaţiilor de retail non-food – studiu

Capitala ar putea susţine o suplimentare cu peste 100.000 de metri pătraţi a spaţiilor de retail non-food, astfel că în următorii ani stocul total de astfel de spaţii ar putea depăşi 900.000 mp., conform unui studiu al unei companii de consultanţă imobiliară, remis, luni Agerpres.

Creşterea stocului va fi sprijinită de evoluţia consumului care va avea o tendinţă ascendentă în anii următori, ajungând la 603 euro/gospodărie/lună în 2018, conform studiului Colliers International.

               Citeste mai mult…

Capital.ro: Andrei Cârnu, AOAR: Noul Cod fiscal, impact pozitiv asupra mediului de afaceri

Asociația Oamenilor de Afaceri din România consideră că măsurile fiscale din ultimul timp vor ajuta economia românească, dar atrage atenția că încă mai există multe obstacole în dezvoltarea mediului de business autohton.

              Citeste mai mult…

Capital.ro: Băncile deschid supapa creditelor pentru investiţii imobiliare

Instituţiile financiare şi-au înteţit în acest an activitatea de creditare a sectorului imobiliar, în ciuda faptului că investitorii din acest domeniu prezintă în continuare cel mai ridicat risc de credit.

Cele mai mari opt credite acordate anul acesta pentru noi dezvoltări şi achiziţii imobiliare depăşesc valoarea de 590 mil. euro şi sunt susţinute, cu precădere, de băncile austriece şi cele ungureşti, conform informaţiilor colectate de Capital. Băncile au redeschis porţile sectorului construcţii şi imobiliare, chiar dacă rata împrumuturile neperformante era la finalul lunii iunie de 24% din soldul de circa 25 miliarde de lei, potrivit datelor BNR.

             Citeste mai mult…

Capital.ro: România face excepţie de la tendinţele semnalate la nivel global de creştere a impozitelor

Contribuabilii din întreaga lume se pot aştepta să plătească impozite mai mari în anii următori, pe măsură ce guvernele îşi consolidează sistemele fiscale pentru a acoperi datoriile acumulate şi pentru a plăti pentru o bunăstare socială crescută, se arată în sondajul ‘Global Tax Rate Survey’, realizat de KPMG.

            Citeste mai mult…

Capital.ro: Companiile în insolvență amenință stabilitatea sistemului bancar

Numărul firmelor care au intrat în administrare specială anul acesta a scăzut la jumătate față de anul trecut, dar valoarea companiilor a rămas la fel de mare, cu efecte directe asupra economiei, în general, și asupra băncilor comerciale, în special.

Evoluția insolvențelor este un indicator al evoluției economiei în general, dar și al restanțelor bancare, mai ales atunci când companiile care intră sub administrare specială sunt mari, cu cifre de afaceri de peste un milion de euro. De regulă, aceste companii au împrumuturi bancare contractate, iar intrarea în faliment, așa cum se întâmplă cu mai mult de 90% dintre companiile în insolvență, înseamnă pierderi pentru banca creditoare.

            Citeste mai mult…

Evz.ro: TOTUL despre AMNISTIA FISCALĂ: Detaliile au apărut în Monitorul Oficial

Pe data de 23 noiembrie 2015, în Monitorul Oficial s-a publicat un ordin privind normele de aplicare pentru procedura amnistiei fiscal, potrivit consultanților de la Bența Consult. Această procedură este reglementată de OUG nr. 44/2015 privind unele facilități fiscale.Iată detaliile privind modul în care poți beneficia de aceste facilități.

            Citeste mai mult…

Startupcafe.ro: ​DOCUMENT Ghid ilustrat: Cum ne ferim de nereguli in afacerile cu fonduri europene – 8 exemple utile

Antreprenorii, fermierii si alti beneficiari de fonduri UE vor putea evita mai usor penalizarile financiare din afacerile cu bani europeni, cu ajutorul Ghidului de prevenire a neregulilor in Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, publicat, luni, de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale.

               Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Sub povara ratelor: Restanţele românilor la creditele în lei au atins cel mai înalt nivel

Ratele la împrumuturile contractate în anii de boom economic sunt încă pentru mulţi o povară. Peste 700.000 de români nu reuşesc să-şi plătească ratele la timp şi se adâncesc în datorii tot mai mari de la o lună la alta. Datele Băncii Naţionale a României arată că nivelul restanţelor la creditele în lei a atins un nivel maxim istoric la sfârşitul lunii septembrie. Valoarea ratelor neachitate la scadenţă pentru creditele în lei, cu restanţe de peste 30 de zile, a ajuns la sfârşitul lunii septembrie la 4,41 miliarde de lei (994 de milioane de lei), acesta fiind cel mai ridicat nivel înregistrat de sistemul bancar din România. Stocul sumelor restante era ăn creştere cu 3,3% faţă de începutul acestui an şi cu 8,2% faţă de aceeaşi lună din 2014. Restanţe de peste 4,4 miliarde de lei s-au mai înregistrat doar în luna februarie a anului trecut.

             Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Războiul petrolului escaladează în Europa: Rusia este gata să ofere reduceri de preţ pentru a contracara ofertele făcute de Arabia Saudită şi Irak

Giganţii petrolieri ruşi sunt îngrijoraţi de pierderea pieţelor europene, dar un război al preţurilor va afecta şi mai mult bugetul Rusiei Războiul ţiţeiului intră într-o nouă fază: Rusia îşi anunţă intenţia de a oferi discounturi pentru a-şi menţine cota de piaţă din Europa, după ce Arabia Saudită a intrat din nou pe această piaţă, iar Irakul oferă deja reduceri de preţ. Rusia este gata să ofere reduceri de preţ în Europa, a declarat un oficial guvernamental rus, citat de Sputnik News. Anunţul poate fi interpretat ca un mesaj către Organizaţia Statelor Producătoare şi Exportatoare (OPEC), care se va întâlni în data de 4 decembrie la Viena, că Rusia nu doreşte să reducă producţia, potrivit Reuters. Statele din Golful Persic au început recent să ofere discounturi faţă de competiţie.

            Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Trecerea Loteriei Române în subordinea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, respinsă de senatori

Loteria Română ar fi urmat să fie coordonată de propriul reglementator al jocurilor de noroc, ceea ce este nemaiîntâlnit în Europa Senatorii au respins, luni, ordonanţa Guvernului Ponta privind trecerea Loteriei Naţionale în subordinea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN) şi în coordonarea premierului, scrie Profit.ro. Consiliul Concurenţei a arătat că măsura Guvernului contravine principiilor pieţei libere, Loteria Română urmând a fi coordonată chiar de către reglementatorul său, iar Consiliul Legislativ a descoperit că nu se îndeplinesc condiţiile privind motivarea urgenţei.   Astfel, senatorii din comisia de specialitate au decis, cu majoritate de voturi, să elaboreze un raport de respingere a acesteia, potrivit sursei citate.

            Citeste mai mult…

Digi24.ro: Consultant: Prioritățile noului ministru al Comunicațiilor

Valorificarea pachetului de acţiuni de la Telekom şi privatizarea Poştei Române ar trebuie să fie priorităţile noului ministru al Comunicaţiilor, sunt de părere analiştii. Statul a amânat deja de prea multe ori vânzarea sau listarea pachetului de acţiuni de la Telekom, spun ei. Şi tot neputinţa statului de a lua o decizie a dus la eşecul privatizării Poştei Române, pentru care nu se poate găsi încă un cumpărător.

               Citeste mai mult…

Digi24.ro: Biziday. Impozit minim pe viața de noapte

Operatorii de jocuri de noroc din România consideră inutil impozitul minim de cinci la sută aplicat firmelor din industrie. Argumentul este clar: susţin că sunt oricum controlaţi în timp real de Fisc, iar evaziune nu prea există. Iar de anul viitor va fi monitorizată şi zona de online. Piaţa jocurilor de noroc din România a crescut constant în ultimii ani. Anul trecut a ajuns la 1,2 milioane de euro.

Noul Cod fiscal prevede că orice firmă care are ca domeniu de activitate jocurile de noroc, barurilor şi cluburilor de noapte trebuie să plătească un impozit minim. Calculul celor de la Finanţe spune că, în cazul în care impozitul pe profit pe care deja îl plătesc aceste firme este mai mic decât cinci la sută din venituri, atunci se impună o nouă taxă. Valoare din codul fiscal vorbeşte despre cinci procente din veniturile înregistrate, dar patronii vizaţi de schimbare susţin că noul impozit este inutil din moment ce activitatea lor este controlată în timp real, prin urmare evaziunea în domeniu tinde spre zero.

              Citeste mai mult…

Digi24.ro: Agricultură profitabilă, fără ajutorul statului

Agricultorii din România vor primi până în 2020 subvenţii de la Uniunea Europeană de peste 10 miliarde de euro. Aceste ajutoare pornesc de la ideea că agricultura nu poate fi profitabilă. Aşa au crezut şi autorităţile din Noua Zeelandă până în anii 80, când au eliminat definitiv subvenţiile agricole. Rezultatul? A mers și fără.

10% din populaţia României lucrează în agricultură, fie pe cont propriu, fie într-o fermă. Este un sector care susţine 4% din economia ţării şi care anual generează peste 7 miliarde de euro. Însă tot anual, fermierii români primesc subvenţii de peste un miliard de euro de la Uniunea Europeană.

               Citeste mai mult…

Digi24.ro: BIZIDAY. Cum a renăscut mândria la Țaga. Fermierii din Cluj au relansat brânza de Năsal

Axat pe industria prelucrătoare, Clujul a fost cel mai mare pol de dezvoltare din Transilvania. Rând pe rând, cele mai puternice brand-uri locale au dispărut. Industrii, fabricii şi mărci de referinţă ale Clujului, au fost trase pe linia moartă sau sunt abia pe linia de plutire, făra motiv şi fără să ia cineva atitudine. Să vă amintim doar câteva exemple – Industria Sârmei de la Câmpia Turzii, Combinatul de sticlă din Turda, Fabrica de bere Ursus, iar cea mai recentă, cireașa de pe tortul indiferenței, unitatea de producţie de la Ţaga, peştera unde se produce vestita brânză de Năsal. Unele dintre ele au fost transformare în afaceri imobiliare, altele au fost mai norocoase. Este cazul grotei unde se produce brânza de Năsal. După un an jumătate din momentul când olandezii au hotărât să închidă, a fost reînviată de o mână de fermieri inimoşi din Cluj. Cu toții ați auzit probabil de celebra brânză de Năsal produsă la Țaga în județul Cluj. Şi, cu siguranţă ştiţi şi de momentul de acum doi ani, când acționarii firmei Napolact au decis în secret să închidă unitatea de producție de la Țaga. Dar nu înainte să-şi facă o puternică publicitate pe seama brânzei.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: FRANCIZE

O reţea de peste 100 de magazine alimentare face 105 mil. euro

Compania maghiară CBA a intrat pe piaţa locală acum 13 ani şi a ajuns în prezent la 114 magazine în România dintre care doar două operate direct, iar restul în sistem de franciză. Compania CBA Nord Vest, care administrează brandul în România, are drept activitate comerţul cu ridicata şi amănuntul al produselor FMCG în magazinele tip cash&carry proprii şi în magazinele francizate din reţeaua CBA.

Ziarul Financiar va prezenta în următoarea perioadă o serie de afaceri din România care se extind în sistem de franciză, precizând atât costurile aferente unui astfel de business, cât şi planurile de viitor ale acestor companii. Ziarul Financiar va lansa împreună cu compania de consultanţă Inventure Franchise Consulting în luna decembrie a acestui an a doua ediţie a Catalogului Francizelor din România.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: „Wall Street-ul“ românesc a împlinit 20 de ani. Bursa a multiplicat banii investitorilor, dar firmele tot la bancă merg pentru capital

Bursa de Valori Bucureşti a aniversat cel de-al 20-lea an de funcţionare, dar nu a ajuns încă un finanţator real al economiei. 

După 20 de ani de la pri­ma tranzacţie cu ac­ţiuni, Bursa de Valori Bu­cureşti este departe de a fi o voce „majoră“ pe piaţa locală financiară. Statul, mai mult împins de la spate de creditorii internaţionali, a fost cel care a populat bur­sa cu peste o sută de companii, în timp ce românii de rând şi companiile pri­vate merg azi, la fel ca în 1995, la bancă şi nu la brokeri pentru a se finanţa sau pentru a economisi.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Întârzierile se ţin lanţ pe şantierele autostrăzilor din România

Pe Lugoj – Deva un singur tronson a trecut de 40% deşi trebuie să fie gata în mai, iar pe Câmpia Turzii – Târgu-Mureş la aproape un an de la licitaţie nu au început lucrările

Doar unul dintre cele trei loturi ale autostrăzii Lugoj-Deva a trecut de 40% stadiu fizic de finalizare, potrivit datelor Companiei Naţionale de Drumuri şi Autostrăzi (CNADNR), acesta fiind important pentru a finaliza întreg tronsonul dintre Sibiu şi graniţă la Nădlac anul viitor.

Lotul patru dintre kilometri 77 şi 99, construit de Tehnostrade şi Spedition UMB, ambele controlate de omul de afaceri băcăuan Dorinel Umbrărescu, este finalizat în proporţie de aproape 43%, în timp ce progresul cel mai mic este înregistrat în continuare pe lotul trei, dintre kilometri 56 şi 77, cu un stadiu fizic de 29%. Acesta este construit de companiile Teloxim Con, Comsa, Aldesa Construcciones şi Arcadis Eurometudes.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Statul pune la bătaie 50% din bani. Opt producători investesc 760 mil. lei în România şi creează 3.200 de joburi

Opt companii din industria producătoare, printre care Bosch Rexroth, Robert Bosch, Automobile Dacia, Leoni Wiring Systems sau Airbus Helicopters au „pe rol“ investiţii de aproape 760 mil. lei (circa 170 mil. euro) pentru deschi­derea sau extinderea unor unităţi de producţie în România. Acestea ar urma să genereze mai mult de 3.200 de locuri de mun­că în judeţele Alba, Cluj, Braşov, Argeş, Gorj sau Bis­triţa-Năsăud, unde angajaţii vor fabrica sub­an­sambluri sau alte componente electronice, caroserii pentru industria auto, cabluri elec­trice şi electronice, com­po­­nente pentru in­dus­tria aero­nautică sau aeronave com­­plete, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Băncile cu capital grecesc şi austriac sunt în topul solvabilităţii

Băncile cu capital grecesc prezente pe piaţa românească aveau la sfârşitul lunii septembrie cea mai mare solva­bi­li­ta­te, fiind urmate de instituţiile de credit cu capital austriac, fran­cez şi italian.

La nivelul întregului sistem bancar, rata de solvabilitate, care arată capitalurile proprii de care dispun băncile ra­portat la active ponderate în funcţie de risc, a urcat în sep­tem­brie la 18,7%. BNR a cerut băncilor începând din 2009 să menţină permanent o rată a solvabilităţii minimă de 10%, peste limita minimă în vigoare conform regle­men­tărilor eu­ro­pene, care se situează la 8%.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Guvernul trebuie să astupe găurile astfel ca banii să nu se mai scurgă ca apa în nisip

Ministrul finanţelor Anca Dragu Paliu a prezentat ieri în guvern o primă variantă de buget, iar premierul Dacian Cioloş s-a întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis pentru a discuta des­pre bugetul pe 2016, în condiţiile existenţei unor constrân­geri bugetare semnificative legate de majorările de salarii decise şi de reducerile de taxe. Dar poate premierul abia instalat să mo­difice filosofia alocărilor bugetare care face ca banii să se scurgă precum apa în nisip?

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Antreprenorii români intră iar rând pe rând în industria dezvoltării de locuinţe

Daniel Metz de la EBS Româ­nia, Florea Diaconu de la Delta ACM 94, proprietarii grupului Pazo sau proprietarii Prod­vin­alco se nu­mă­ră prin­tre antre­prenorii români care au decis în ultima perioadă să se im­pli­ce şi în dezvoltarea de pro­iecte re­zi­denţiale deşi activează în do­me­nii dis­tincte, de la IT la con­strucţii sau pro­ducţia de băuturi spirtoase.

              Citeste mai mult…

Zf.ro : CUM O MÂNCARE DE PEŞTE DIN BRAZILIA POATE ZĂPĂCI ECONOMIA NORVEGIEI

Dominoul economiei globale are piese care pot fi dezechilibrate de şocuri venite de peste mări şi ţări

Petrobras, cea mai mare companie braziliană, este prinsă într-un scandal monstru de corupţie care i-a înghiţit pe liderii parlamentului

Pescarii norvegieni resimt şocul prăbuşirii puterii de cumpărare a brazilienilor, India se plânge că încetinirea Chinei îi afectează exporturile, iar Coreea de Sud, o ţară în care gospodăriile sunt supraîndatorate, se teme că banca centrală americană îi va zdruncina stabilitatea financiară dacă majorează dobânzile.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: BAROMETRUL INDUSTRIAL

Activitatea în industrie s-a oprit din creştere, dar rămâne la un nivel ridicat

Activitatea în industrie s-a oprit din creştere în octombrie, comparativ cu septembrie, după ce în prima lună de toamnă accelerase brusc comparativ cu august, dând sentimentul să am putea asista la o revenire spectaculoasă a sectorului.

Potrivit Barometrului Industrial realizat lunar de IRSOP şi de Facultatea de Management din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), faţă de luna precedentă, în octombrie activitatea în industrie s-a orpit din creştere, dar rămâne la un nivel ridicat.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Nouă bănci în top 100 cele mai valoroase companii din România

Sectorul bancar este marele câştigător al topului celor mai valoroase 100 de companii din România, realizat de ZF în colaborare cu casa de investiţii Capital Partners, după ce valoarea băncilor de top a crescut în medie cu 60% în ultimul an, la 8 mld. euro, indice de creştere care nu a mai fost atins de nicio altă industrie prezentă în clasament.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Primcom face din nou ofertă pentru FP şi SIF Muntenia

Compania de administrare imobiliară Primcom Bucureşti (simbol PRIB) îşi va răscumpăra 10% din capital, oferind ocazia Fondului Proprietatea (FP), care deţine 76% din acţiunile companiei, şi SIF Muntenia (SIF4), cu 14% din acţiuni, să-şi lichideze participaţiile la un preţ mai mult decât dublu decât cotaţia acţiunilor în piaţă.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Numărul doi din SIF Banat-Crişana părăseşte societatea după 23 de ani

Gabriela Grigore, unul dintre cei mai longevivi membri ai mana­ge­men­tului SIF Banat-Crişana (SIF1), a de­misionat începând de astăzi din funcţia de director general adjunct – ope­raţiuni, poziţie pe care o deţinea din 2004 şi din care era responsabilă de ad­ministrarea portofoliului SIF.

Gabriela Grigore lucra în cadrul so­cie­tăţii de investiţii de la constituirea aces­teia în 1992 ca Fondul Proprietăţii Pri­vate Banat-Crişana, fiind implicată în pri­mul val de privatizări prin metoda MEBO şi prin ofertă publică.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Mugur Isărescu: Bancherii centrali nu pot să trăiască într-un turn de fildeş

Bancherii centrali nu-şi pot permite să trăiască într-un turn de fildeş, ci trebuie să rămână deschişi şi să păstreze o legătură strânsă cu realitatea economică şi financiară pentru a putea să creeze şi să aplice politici eficiente, consideră Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

„Ceea ce o bancă centrală poate sau nu poate să facă rămâne un subiect de dezbateri aprinse pentru multe deceniiî a declarat Isărescu la o conferinţă organizată la Montreux, în Elveţia. El a arătat că experienţa acumulată de-a lungul anilor, atât ca cercetător, cât şi ca guvernator, îl fac reticent să facă speculaţii cu privire la viitorul băncilor centrale în următorii 10 sau 20 de ani, în special în conjunctura actuală.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Black Friday 2015: Bilanţul vânzărilor se apropie de 400 mil. lei

Şase dintre cei mai mari retaileri cu operaţiuni online & „offline”, care vând preponderent echipamente IT&C au înregistrat în perioada 20-22 noiembrie, în cadrul eve­nimentului de shopping Black Friday, vânzări de aproa­­pe 400 mil. lei, con­form noului val de date publicat ieri de magazine.

După eMag, cel mai mare magazin online, care a raportat până acum cele mai mari vânzări de pe piaţă, s-a clasat Flanco, unul dintre cei mai mari retaileri electro-IT, cu încasări de 116 mil. lei, cu 14 mil. lei sub estimările iniţiale dar cu 18% mai mari faţă de anul precedent. Tra­fi­cul înregistrat în întrea­ga reţea de magazine şi pe www.flanco.ro în weekendul 20-22 noiembrie a fost de peste 3 milioane de vizitatori. „Am înregistrat un trafic impresionant în cele trei zile, inclusiv în magazinele nou deschise”, a comentat Dragoş Sîrbu, CEO al Flanco Retail. Retailerul este deţinut integral de antreprenorul Iulian Stanciu, care este şi acţionar şi directori general al grupului eMag.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Spread-ul de dobândă a ajuns la maximul ultimelor patru luni

Spread-ul de dobândă, care evidenţiază diferenţa între dobânda la titlurile de stat pe termen lung, de 10 ani, şi dobânda pe termen scurt, a ajuns la maximul ultimelor patru luni, de 2,67 puncte procentuale, trendul ascendent al indicând premise pozitive pentru economie. „Date fiind evoluţiile din pieţele externe şi aspectele interne menţionate mai sus, rata de dobândă la titlurile de stat pe scadenţa 10 ani s-a consolidat (+0,4%, la 3,485%, scădere cu 3,5% de la începutul anului). Se notează faptul că ratele de dobândă pe scadenţele 6 luni – 3 ani au atins noi minime istorice, sub influenţa perspectivelor monetare din zona euro“, scrie într-un raport Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania. Spread-ul de dobândă s-a majorat cu 3,1%, la 2,67 puncte procentuale (nivelul maxim din iulie) în penultima săptămână din noiembrie. Ratele de dobândă oscilează pe piaţa secundară în funcţie de cerere şi ofertă.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: Pieţele agroalimentare îşi caută reţeta de supravieţuire în lupta cu lanţurile internaţionale

Pieţele agroalimentare din România încearcă să găsească o reţetă de supravieţuire într-un sector în care reţelele străine câştigă tot mai mult teren. În acest context, adunarea generală a membrilor Asociaţiei Administratorilor de Pieţe din România (AAPR) a decis să realizeze un studiu de piaţă pentru a afla ce îşi doresc consumatorii din mediul urban, pentru ca apoi datele relevate de acestea să ajute pieţele agroalimentare să îşi creioneze o strategie viitoare. Pieţele locale se luptă pe o piaţă de circa 16-17 mld. euro atât cu micile alimentare şi chioşcuri, cât şi cu reţelele internaţionale care au deja 1.600 de hipermarketuri şi supermarketuri cu afaceri de 8,5 mld. euro. Mai mult, străinii au intrat în ultimii ani pe terenul de luptă al pieţelor, cu produse „made in România“ şi cu branduri tradiţionale.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Activitatea economică din zona euro, la un maxim pe patru ani

Activitatea sectorului de afaceri din zona euro a înregistrat în această lună cel mai alert ritm de creştere de la mijlocul anului 2011, ritmul depăşind aşteptările, în condiţiile în care încetinirea creşterii din Franţa în urma atacurilor din 13 noiem­brie a fost contrabalansată de vigoarea Germaniei, scrie Reuters. Deşi accelerarea activităţii ar putea fi salutată de strategii Băncii Centrale Europene, date recente indică faptul că firmele au redus din nou preţurile, ceea ce sugerează că politica monetară ultrarelaxată nu reuşeşte să ducă inflaţia în apropiere de ţinta de 2%.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Grecii de la OTE pregătesc o emisiune de bonduri de 300 mil. euro

Grupul elen OTE are în plan să lanseze o emsiune de bonduri cu o valoare minimă de 300 de milioane de euro cu maturitate în 2019, operaţiune care ar pune capăt unei lungi perioade de absenţă a corporaţiilor greceşti de pe piaţa internaţională de capital, scrie Reuters. OTE va lucra la această emisiune de bonduri cu Citigroup, Deutsche Bank şi HSBC, iar detalii despre operaţiune vor fi oferite săptămâna viitoare în cadrul unei întâlniri cu investitorii. “OTE este alegerea corectă pentru a redeschide piaţa creditului pentru corporaţiile elene”, a comentat un bancher.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Decizia privind falimentul Astra a ajuns la a patra amânare a instanţei

Tribunalul Bucureşti a amânat ieri pentru a patra oară luarea unei hotărâri în privinţa falimentului Astra Asigurări, companie deţinută de omul de afaceri Dan Adamescu, şi a stabilit un nou termen pentru data de 3 decembrie. Dosarul Astra se află pe masa instanţei judecătoreşti de pe 8 septembrie, data la care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a înregistrat cererea de deschidere a procedurii de dizolvare a asigurătorului. Pronunţarea falimentului de către tribunal este imperios necesară pentru demararea plăţilor în contul dosarelor de daună ale Astra de către Fondul de Garantare a Asiguraţilor. Fondul a finalizat la†începutul lunii octombrie preluarea unui număr de 57.000 de dosare de daună şi cereri de răscumpărare ale clienţilor Astra Asigurări.

            Citeste mai mult…

Ziare.com : Ai bani in banca? Depozitele ar urma sa fie garantate de UE – Germania se opune proiectului

Comisia Europeana ar urma sa propuna, marti, in pofida reticentelor exprimate de Germania, infiintarea treptata, pana in 2024, a unui sistem comun european de garantare a depozitelor bancare, in ideea de a evita panicile bancare prin asigurarea deponentilor cu privire la siguranta plasamentelor lor.

Acest sistem ar urma sa intre progresiv in vigoare la mijlocul lui 2017 pentru ca dupa mai multe etape sa fie definitivat in 2024, au declarat mai multe surse europene pentru AFP.

             Citeste mai mult…

Hotnews.ro: LIVE TEXT Daca legea darii in plata trece,BNR o va contesta la la Curtea Constitutionala. Zamfir, initiatorul legii: Se vine cu niste argumente de o ticalosie de neimaginat impotriva legii

Deputatii din Comisia Juridica discuta la aceasta ora proiectul de lege care ofera posibilitatea unei persoane care s-a imprumutat la banca si nu mai poate plati datoria sa treaca in proprietatea bancii bunul ipotecat, banca nemaiputandu-se indrepta catre alte bunuri sau venituri ale debitorului. Proiectul a trecut se Senat si de Comisia de Buget a Camerei Deputatilor, lipsind doar avizul favorabil al comisiei Juridice pentru a intra in plen. Daca proiectul va trece si va deveni lege, il vom contesta la Cufrtea Constitutionala, a spus pentru HotNews.ro Nicolae Cinteza, directorul directiei Supraveghere din BNR, prezent la discutii. HotNews.ro transmite LIVE TEXT dezbaterile din Comisia Juridica pe marginea acestui proiect de lege.

             Citeste mai mult…

Realitatea.net: Preşedintele Consiliului Fiscal: Cu ce s-ar putea putea confrunta România dacă deficitul sare de 3%

Președintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a declarat, la RFI, că principala provocare pe termen scurt pentru Guvernul Cioloş este realizarea bugetului pe 2016, subliniind faptul că a ţine deficitul sub 3% din PIB e obligatoriu, nu un moft. În caz contrar, Dumitru avertizează faptul că „România ar avea deservicii foarte mari şi ar avea costuri foarte mari de suportat”.

              Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Toti ochii pe autostrada Pitesti – Sibiu. Asociatia Pro Infrastructura cere transparenta totala de la Compania de Autostrazi: „Lipsesc informatii esentiale precum studiile geologice si geotehnice si analizele cost-beneficiu”

Informatiile publicate recent de catre Compania de Autostrazi (CNADNR) pe site-ul sau referitoare la posibilele trasee ale autostrazii Pitesti – Sibiu nu contin elemente esentiale precum studiile geologice si geotehnice, analizele cost-beneficiu si lasa impresia ca unul din trasee este deja predeterminat drept castigator, sustine Asociatia Pro Infrastructura (API) care cere autoritatilor transparenta totala. Demersul vine dupa ce premierul Dacian Ciolos a anuntat ca autostrada Pitesti – Sibiu este prioritatea „zero”, iar directorul de la Autostrazi tocmai a anuntat public, luni, ca vrea sa transparetizeze Compania…

               Citeste mai mult…

realitatea.net: Cum vrea Europa să evite panicile bancare. Banii din bănci vor fi garantați la nivelul UE

Comisia Europeană ar urma să propună marți, în pofida reticențelor exprimate de Germania, înființarea treptată, până în 2024, a unui sistem comun european de garantare a depozitelor bancare, în ideea de a evita panicile bancare, transmite AFP.

Acest sistem ar urma să intre progresiv în vigoare la mijlocul lui 2017 pentru ca după mai multe etape să fie definitivat în 2024, au declarat mai multe surse europene.

              Citeste mai mult…

Antena3.ro: Elena Cristian, la Daily Income: Cioloş nu va lua în calcul proiectul de buget făcut de Guvernul Ponta

Elena Cristian, redactor şef la Jurnalul Naţional, a vorbit, la „Daily Income”, despre priorităţile Guvernului Cioloş, cu precădere despre majorarea salarială cu 10% iniţiată de cabinetul lui Victor Ponta.

„E clar că domnul Cioloş nu va lua în calcul proiectul de buget făcut de Guvernul Ponta. E clar că se va lucra la un nou buget şi că vor ţine cont mai mult de solicitările organismelor internaţionale”, a spus Elena Cristian, la Antena 3.

               Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Rusia va opri livrările de gaze naturale spre Ucraina și ar putea sista și livrările de cărbune

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a declarat marți că Rusia va opri livrările de gaze naturale spre Ucraina, marți sau miercuri, deoarece Kievul nu a achitat în avans fondurile necesare pentru achizițiile de gaze și, în plus, ar putea opri și livrările de cărbune spre Ucraina, drept represalii la întreruperea curentului electric primit de peninsula Crimeea din Ucraina, transmite Reuters.

În prezent, peninsula Crimeea se bazează pe generatoarele de urgență după întreruperea totală, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, a energiei electrice primite din Ucraina, cauzată potrivit unor surse ucrainene de acte de sabotaj la liniile de înaltă tensiune.

              Citeste mai mult…

Agerpres.ro: BNR: Soldul creditului neguvernamental a crescut, în octombrie, cu 0,1%, până la la 214,44 miliarde de lei

Soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a crescut cu 0,1%, în octombrie, față de septembrie, până la 214,44 miliarde de lei, se arată într-un comunicat al Băncii Naționale a României /BNR/, transmis, marți, AGERPRES.

Creditul în lei a crescut cu 1% (0,7% în termeni reali), în timp ce creditul în valută exprimat în lei s-a diminuat cu 0,9% (exprimat în euro, creditul în valută a scăzut cu 1,2%).

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Comisia Europeană a aprobat schema de ajutor de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de secetă în acest an

Comisia Europeană a aprobat schema de ajutor de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de de seceta severă în perioada aprilie – septembrie 2015, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) remis, marți, AGERPRES.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: PwC: România, sub media statelor Europei Centrale și de Est privind rata totală de impozitare

România se află sub media statelor din Europa Centrală și de Est în ceea ce privește rata totală de impozitare, care măsoară ponderea taxelor și contribuțiilor suportate de o firmă ca procent din profit, se arată într-un comunicat al PwC remis, marți, AGERPRES.

             Citeste mai mult…

agerpres.ro: Indicatorul de încredere macroeconomică a crescut, în octombrie, pe seama componentei de anticipații

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a înregistrat valoarea de 69 puncte, în luna octombrie 2015, în creștere cu 4,1 puncte față de luna anterioară, potrivit unui comunicat al CFA România, remis AGERPRES.

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Fermierii europeni vor primi 410 milioane de euro reprezentând ajutoare din PAC înghețate în 2015

Comisia Europeană a decis să acorde fermierilor ajutoare directe în valoare de aproximativ 410 milioane de euro din capitolul Politica Agricolă Comună (PAC), care au fost înghețate în 2015 pentru a face față eventualelor crize, transmite AFP.

Într-o decizie publicată vineri în Jurnalul oficial al Uniunii Europene, Executivul comunitar a explicat că în 2015 subvențiile acordate fermierilor au fost reduse cu 409,8 milioane de euro în ideea de a constitui o’rezervă în caz de criză’ dar care nu a fost folosită.

           Citeste mai mult…

Economica.net: FMI: Europa trebuie să rezolve problema creditelor neperformante pentru a-şi reveni

Europa trebuie să adopte ‘măsuri decisive’ pentru a rezolva problema creditelor neperformante în valoare de 900 de miliarde de euro pe care le au băncile în bilanţurile lor, a declarat luni Jose Vinals, directorul Departamentului pentru pieţe de capital de la Fondul Monetar Internaţional, pentru CNBC.

Creditele neperformante sunt o problemă în special în sistemele bancare din sudul zonei euro, incluzând Italia, Portugalia, Spania şi Grecia. După analiza calităţii activelor derulată în luna octombrie 2014 în rândul a 130 de bănci din zona euro, Banca Centrală Europeană a descoperit că nivelul total al creditelor neperformante în băncile examinate se ridica la 879,1 miliarde de euro, scrie Agerpres.

              Citeste mai mult…

Economica.net: Românii sunt analfabeţii financiari ai Europei

În România, puţin peste 20% dintre cetăţeni au cunoştinţe financiare de bază. Suntem ultimii din UE la acest capitol.

România se află la coada clasamentului în funcţie de cunoştinţele financiare pe care le au cetăţenii, se arată într-un studiu realizat de Standard&Poor’s  pe baza unor întrebări legate de patru concepte fundamentale necesare atunci când cineva ia o decizie financiară: rata dobânzii de politică monetară, capitalizarea dobânzilor, inflaţia şi diversificarea riscului. Potrivit studiului, doar 22% dintre români au cunoştinţe financiare, acesta fiind cel mai mic procent din UE.

              Citeste mai mult…

zf.ro: VIG a subscris în România prime brute în urcare cu 23% la 9 luni, iar profitul s-a dublat

Vienna Insurance Group (VIG), care controlează Asirom, Omniasig şi BCR Asigurări de Viaţă, a subscris în România prime brute totale de 300,6 milioane euro în primele nouă luni, în creştere cu 23,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dublându-şi profitul înainte de taxe, la 5,5 milioane euro.

„Modificarea contextului de pe piaţă asigurărilor din România, precum şi măsurile luate de grup pentru restructurarea operaţiunilor continuă să aibă efecte pozitive, ducând la un profit (înainte de impozitare) de 5,5 milioane de euro. Valoarea primelor a crescut semnificativ, cu 23,3%, la 300,6 milioane euro”, se arată într-un comunicat al VIG.

            Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor