Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI ECONOMICE - 25 septembrie 2015

Cugetliber.ro, preluat de indexconstanta.ro, ultimele-stiri.eu, i-ziare.ro: Mihai Daraban recomandă modelul american de finanţare a companiilor

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a fost joi, 24 septembrie 2015, gazda evenimentului „Romania Investor Days”, organizat de Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Ajuns la a doua ediţie, evenimentul şi-a propus să faciliteze întâlniri „unul la unu” între investitori şi principalele companii listate la BVB, iar discuţiile din deschidere s-au axat pe economia României şi trendurile macro-economice, următorii paşi pentru dezvoltarea pieţei de capital din România şi perspectivele de creştere şi investiţii de succes.

               Citeste mai mult…

Ziuaconstanta.ro: EVENIMENT GĂZDUIT DE CCINA

OAMENII DE AFACERI CONSTĂNŢENI, AŞTEPTAŢI LA FORUMUL DE AFACERI ROMÂNIA – LITUANIA

Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA) Constanţa, prin Centrul Enterprise Europe Network Constanţa, în colaborare cu Ambasada Lituaniei la Bucureşti, organizează Forumul de afaceri România – Lituania, care se va desfăşura pe 25 septembrie, la ora 13.30, în sala de conferinţe a CCINA Constanţa.

               Citeste mai mult…

Telegrafonline, preluat de ultimelestiri.eu: Hai la business cu lituanienii! 

Astăzi, la 13.30, în sala de conferințe a Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură (CCINA) Constanța are loc Forumul de afaceri România – Lituania. Din delegația străină fac parte peste 20 de persoane, reprezentând 16 firme și organizații din diverse domenii de activitate: transport și logistică, mobilier și accesorii pentru ambarcațiuni navale, ferestre, uși și fațade, dezvoltare imobiliară, mobilă, produse chimice, turism, patiserie, consultanță, avocatură și brokeraj. La eveniment participă și ambasadorul Lituaniei la București, Arvydas Pocius, și consulul onorific al României în regiunea Klaipeda, Laura Kovaliovaite. Participarea oamenilor de afaceri constănțeni, interesați de parteneriate cu lituanienii, este, bineînțeles, gratuită!

               Citeste mai mult…

Jurnalulbuburestiului.ro: Întâlnire oficială de lucru între conducerea MMAP şi reprezentanţii Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României

Înfiinţarea a 4 grupuri de lucru alcătuite din reprezentanţi ai Coaliţiei precum şi ai Ministerului

Miercuri, 23 septembrie 2015, la sediul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), a avut loc o întâlnire între delegația MMAP, condusă de către ministrul Graţiela Leocadia Gavrilescu, și Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României (CNMR).

               Citeste mai mult…

cronicaromana.net: PARIUL LUI CORÂCI (UGIR-1903): INVESTIȚII ALE OAMENILOR DE AFACERI BAVAREZI ÎN ROMÂNIA!BusinessDeschidere — 25 septembrie 2015 Pariul lui Corâci (UGIR-1903): Investiții ale oamenilor de afaceri bavarezi în România!

Domnule președinte al UGIR-1903, Cezar Ioan Corâci, la începutul acestei luni o importantă delegație de oameni de afaceri din Bavaria au vizitat Brașovul. Cu această ocazie a fost înființat Clubul de Export București-Brașov-Bavaria. Ce ne puteți despre acest important eveniment, nemediatizat, din păcate, pe cât ar fi meritat?

                Citeste mai mult…

Ziuaconstanta.ro: PROIECTUL RESPONS, IMPLEMENTAT DE CCINA CONSTANŢA ŞI DE CAMERA DE COMERŢ ŞI INDUSTRIE DOBRICH, LA FINAL 

Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA) Constanţa, în calitate de unic partener din partea României în cadrul proiectului „Alianţa competenţelor responsabile pentru managementul sustenabil al hotelurilor şi restaurantelor mici / RESPONS“, finanţat de Uniunea Europeană, prin Programul Leonardo da Vinci – Lifelong Learning Programme, a organizat, ieri, seminarul naţional de închidere a acestui proiect. RESPONS a avut un buget de 447.786 de euro, din care contribuţia UE a fost de 335.839 de euro.

               Citeste mai mult…

Obiectiv.info: Cui îi mai pasă de pariul cu agricultura? Vasluiul se vinde la hectar

Tot mai mulţi străini cumpără terenuri agricole în zona noastră. La Vetrişoaia, de exemplu, peste 30% din suprafaţa arabilă se află deja în proprietatea acestora. „Pentru cei veniţi de peste hotare este o adevărată pomană, având în vedere că în Germania, spre exemplu, pământuri cu potenţial redus faţă de cele de la noi costă şi de trei ori mai mult. Din păcate, oamenii noştri nu sunt susţinuţi, nu au bani pentru a cumpăra terenuri, deşi Vasluiul a fost întotdeauna o zonă agricolă recunoscută. Pământul şi priceperea oamenilor în agricultură reprezintă în continuare averea acestui judeţ!”, a declarat primarul Vasile Puiu.

               Citeste mai mult…

Rasunetul.ro: Peste 40 de persoane din judeţ şi-au găsit un loc de muncă în urma unui proiect implementat de CCI BN

Proiectul Bancomate de joburi în mediul rural a implicat un număr de 1000 persoane din mediul rural, din categoriile persoane ocupate în agricultura de subzistenţă, persoane inactive sau aflate în cautarea unui loc de muncă, care au avut posibilitatea dezvoltării abilităţilor şi competenţelor profesionale, sociale şi antreprenoriale, printr-un program inovativ şi performant.

               Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Iohannis, investitorilor americani: Suntem conștienți că persistă anumite probleme; facem eforturi să le remediem

Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Președintele Klaus Iohannis a afirmat joi la o reuniune cu investitori americani că în România persistă anumite probleme în ceea ce privește transparența sau predictibilitatea fiscală și legislativă, însă a dat asigurări că țara noastră face eforturi pentru a le remedia.

                Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Portofoliu imobiliar de 150 de milioane de euro, la actuala ediție a Târgul Național Imobiliar

Mai mult de 30.000 de unități locative scoase la vânzare sunt prezentate în acest sfârșit de săptămână la Târgul Național Imobiliar (TNI) care se deschide vineri la Palatul Parlamentului.

Potrivit organizatorilor, la actuala ediție a târgului participă 120 de companii de profil iar valoarea portofoliului imobiliar al evenimentului se ridică la 150 de milioane de euro.

                Citeste mai mult…

Agerpes.ro: Eugen Teodorovici (MFP): Investițiile BERD rămân extrem de importante pentru dezvoltarea României

Investițiile Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) rămân extrem de importante pentru dezvoltarea României, iar adoptarea Strategiei de țară în Consiliul de Administrație al BERD va facilita noi investiții, a declarat, joi, la Londra, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, șeful de la Finanțe se află într-o vizită de lucru la BERD, împreună cu premierul Victor Ponta și cu ministrul Transporturilor, Iulian Matache.

                  Citeste mai mult…

Agerpres.ro: USTDA a acordat o finanțare nerambursabilă de 956.000 de dolari pentru proiectul Transgaz de extindere a gazoductelor

Agenția Americană pentru Comerț și Dezvoltare (USTDA) a acordat o finanțare nerambursabilă în valoare de 956.000 de dolari pentru susținerea proiectului Transgaz de extindere a gazoductelor.

Potrivit unui comunicat al USTDA, acordul de finanțare a fost semnat, joi, de ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, și de directorul general al Transgaz, Petru Ion Văduva.

                 Citeste mai mult…

Bursa.ro: INS/ FAŢĂ DE 2013,

Salariul mediu brut a crescut anul trecut cu 7,6%, la 2.328 lei

Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat, prin intermediul unui comunicat de presă remis redacţiei, că, anul trecut, câştigul salarial mediu lunar brut s-a situat la 2.328 lei la nivel naţional, cu 7,6% mai mult decât în 2013, iar angajatorii au cheltuit în medie 2.988 lei pe lună pentru fiecare salariat, la un număr mediu al salariaţilor de 4,5 milioane persoane.

                Citeste mai mult…

Bursa.ro: PESTE 7.000 DE DEBITORI AU ACCESAT PROGRAMUL “SCADE RATA”

Alexandru Berea, BCR: “Clienţii care au semnat pentru reducerea ratelor au renunţat la litigii”

Peste 7.000 de clienţi BCR au accesat, în mai puţin de o lună, oferta de reducere cu 15% până la 40% a ratelor aferente creditelor garantate, în cadrul campaniei “Scade Rata”, iniţiată de de Banca Comercială Română, au anunţat, ieri, reprezentanţii instituţiei financiare.

               Citeste mai mult…

Bursa.ro: MINORITARII AU CERUT RELUAREA NEGOCIERILOR CU FONDUL PROPRIETATEA

Surse: “Statul strâmbă din nas la preluarea participaţiilor FP la filialele Electrica”

Reprezentanţii Ministerului Energiei nu sunt încântaţi să dea mandat administratorilor Electrica să înceapă negocierile cu Fondul Proprietatea (FP) SA în vederea achiziţionării de către grup a participaţiilor deţinute de FP la filialele de distribuţie şi furnizare, aşa cum a propus un grup de acţionari, ne-au spus surse apropiate situaţiei.

                Citeste mai mult…

Bursa.ro: O nouă măsură a Ministerului Energiei în sprijinul CE Oltenia

Guvernul României a adoptat, în ședința de miercuri, 23 septembrie, o Hotărâre privind reaprobarea indicatorilor tehnico – economici ai obiectivului de investiții de interes național “Deschiderea şi punerea în exploatare a carierei Jilţ Nord la o capacitate de 4,5 milioane tone/an lignit”, transmite un comunicat al ministerului Energiei remis redacţiei.

Finanțarea se face, conform documentului, de către Societatea Complexul Energetic Oltenia SA Târgu Jiu din bugetul de venituri şi cheltuieli, iar sumele aferente despăgubirilor vor fi asigurate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform legii. Valoarea totală a investiției este de 4.397.157.000 lei.

                  Citeste mai mult…

Bursa.ro: MUTAREA “VULTURUL” COMARNIC ŞI A “SPIT BUCOVINA” PE AERO, ANULATE

Desfiinţarea Rasdaq a umplut AeRO cu emitenţi, instanţa o goleşte

Avocatul Cristian Duţescu: “Consecinţa constatării nulităţii unei hotărâri AGEA este naşterea dreptului de retragere”

ASF ar trebui să monitorizeze atent toate situaţiile în care au fost atacate hotărârile AGEA, mai spune avocatul

Sistemul alternativ de tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti, rebranduit “AeRO”, s-a umplut de emitenţi, în contextul desfiinţării Rasdaq, însă instanţele au început să anuleze deciziile AGA de mutare.

                 Citeste mai mult…

Bursa.ro: Listarea Salrom, amânată din nou

Reprezentanţii Ministerului Economiei în AGA Salrom au amânat, ieri, să ia o decizie privind listarea companiei la Bursa de Valori Bucureşti, ne-au spus mai multe surse apropiate situaţiei. “Acţionarii au solicitat companiei să facă un raport în care să le fie prezentate costurile cu IPO-ul şi cum se încadrează acestea în Bugetul de Venituri şi Cheltuieli deja aprobat”, ne-au spus sursele citate.

                 Citeste mai mult…

Bursa.ro: ÎN PRIMELE OPT LUNI

Afaceri de 33 milioane de euro, pentru “Eximtur”

Lucia Morariu: Va fi nevoie de o reorientare în ceea ce priveşte turismul extern, având în vedere incertitudinea provenită din situaţia politică şi din problema imigranţilor

Compania de călătorii “Eximtur” a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 33 de milioane de euro, în primele opt luni ale anului, în creştere cu 7,3% faţă de perioada similară a lui 2014, potrivit datelor prezentate de companie, miercuri.

                 Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB / PRIME TRANSACTION:

Indicii au revenit pe minus, aliniindu-se la pieţele internaţionale

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au revenit pe minus ieri, “aliniindu-se la direcţia pieţelor internaţionale”, potrivit raportului zilnic al agenţiei de brokeraj Prime Transaction. Conform analiştilor Prime Transaction, scăderile “nu au fost totuşi la fel de ample ca în cazul pieţelor occidentale, un lucru obişnuit de altfel în ultima perioadă”.

                Citeste mai mult…

Bursa.ro: SIBEX

Evoluţie plată, atât din perspectiva lichidităţii, cât şi a cotaţiilor

Un total de numai 14 contracte futures cu o valoare de puţin peste 200.000 de lei, era rezultatul pe piaţa Sibex după mai bine de jumătate din şedinţa de miercuri, care se anunţa una la fel de secetoasă ca şi primele două zile ale săptămânii. Cotaţiile consemnate indicau o evoluţie descendentă faţă de preţurile de referinţă pentru deschiderea şedinţei, dar nivelul calculat de ATHEXClear pentru acestea a fost unul ridicat, astfel că, în comparaţie cu închiderea de marţi, estimările erau pozitive.

                Citeste mai mult…

Economica.net: În România se deschid zece malluri noi, dintre care trei în Bucureşti

Dezvoltatorii imobiliari au dat din nou de gustul construcţiei de malluri, amplificat şi de dorinţa retailerilor de expansiune. Cu puţine livrări în ultimii ani, 10 noi malluri se vor deschide în România în următorii ani, potrivit unei analize ECONOMICA.NET.

Din cele zece proiecte, din care unele se află deja în stadiu de construcţie, trei se vor deschide doar în Bucureşti. Şapte proiecte se vor deschide în oraşele din provincie, cu cele mai multe, trei la număr, la Timişoara, acolo unde singurul centru comercial modern este deţinut de omul de afaceri Iulian Dascălu – Iulius Mall.

                 Citeste mai mult…

Economica.net: Stagnarea economică din Europa ţine în loc industria românească. Imigranţii, un risc pentru exporturile României

De multe ori în ultimii ani am auzit vorbindu-se, la capitolul speranţe, de revenirea economiei UE, de redresarea zonei euro, ca principală piaţă de export pentru România. Vom vedea în continuare cum arată acum economia europeană, în ce direcţie se îndreaptă şi cum arată revenirea economică a Europei după ani de criză.

                Citeste mai mult…

Economica.net: România, locul 3 în lume la viteza netului mobil 4G, dar codaşă la acoperirea reală

România este pe locul 3 în lume într-un top al vitezei medii de download a serviciilor de internet mobil 4G/LTE, depăşind ţări precum Coreea de Sud, Germania, Suedia, Olanda, Norvegia sau Statele Unite, însă stă mai prost la capitolul acoperire reală, utilizatorul mediu din România având acces la semnalul 4G mai puţin de 60% din timp.

Astfel, viteza medie a netului 4G din România este de 30 Mbps (megabiţi pe secundă), devansată doar de Noua Zeelandă (36 Mbps) şi Singapore (33 Mbps), şi cu doar un megabit în faţa Coreei de Sud (29 Mbps), potrivit unui raport realizat de OpenSignal. România şi Coreea de Sud sunt urmate în topul performanţei reţelelor 4G/LTE de Danemarca (26 Mbps), Ungaria (25 Mbps) şi Austria (24 Mbps).

                Citeste mai mult…

Capital.ro: Numărul de salariaţi a crescut

Numărul de salariaţi înregistraţi la finalul anului 2014 a fost de 4,9 milioane de persoane, în creştere cu 99.600 de persoane faţă de finalul anului anterior, iar media la nivel naţional pe parcursul anului trecut a fost de 4,508 milioane de persoane, în creştere cu 64.100 de persoane comparativ cu media anului 2013, reiese din datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În aceeaşi perioadă, câştigul salarial mediu lunar brut pe total economie a fost de 2.328 lei, cu 165 de lei (7,6%) mai mare decât cel din anul 2013. Câştigul salarial mediu lunar net la nivelul economiei naţionale a fost de 1.697 de lei, de asemenea în creştere cu 118 lei (7,5%) comparativ cu anul precedent.

                  Citeste mai mult…

Capital.ro: Alba Iulia: Asistenţă de la Banca Mondială pentru fonduri europene de 69 milioane de euro

Banca Mondială (BM) şi oraşul Alba Iulia au finalizat acordul derulat timp de un an, prin care instituţia financiară a acordat oraşului asistenţă tehnică pentru a accesa 69 de milioane de euro din fonduri europene, se arată într-un comunicat al BM.

‘Oraşul Alba Iulia şi Banca Mondială au organizat o ceremonie pentru a încheia în mod oficial colaborarea de un an ce a contribuit la evaluarea planurilor de dezvoltare pe termen lung, strategiilor şi proiectelor oraşului, şi în final la prioritizarea a 13 proiecte dintr-o listă lungă de peste 350 de proiecte care urmează să fie implementate până în anul 2020′, se menţionează în comunicat.

                  Citeste mai mult…

Capital.ro: BNR cumpără servicii informatice de 1,75 milioane de lei

Banca Naţională a României (BNR) alocă, din fonduri proprii, 1,75 milioane lei, fără TVA, pentru servicii informatice şi servicii conexe, contractul urmând să fie încheiat pe o perioadă de 36 luni, potrivit unui anunţ de participare, postat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Conform anunţului, BNR vrea să achiziţioneze, printr-o licitaţie deschisă, “servicii de suport tehnic şi întreţinere pentru componentele reţelei SAN (Storage Area Network) – sisteme de stocare Hitachi, switch-uri FibreChannel Brocade, biblioteca de benzi magnetice NEO 4200E, servere IBM – şi sistem de operare IBM AIX, echipamente aflate în patrimoniul Băncii Naţionale a României”.

                  Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Licitatie de aproape 7 milioane de euro: Agentia de Cadastru vrea sa-si majoreze capacitatea de a pregati informatii geografice pentru monitorizarea mediului si a schimbarilor climatice

 Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) a demarat o licitatie deschisa pentru producerea unui model digital al terenului prin scanare aeriana, fotografii aeriene si productia de harti noi si ortofotoplanuri pentru aproximativ 50 000 de km patrati din 6 judete: Bihor, Arad, Hunedoara, Alba, Mures, Harghita inclusiv zona de inundaii cu risc ridicat (zona de la granita cu Republica Ungara in Arad si Bihor), contract cu o valoare estimata cu TVA de 6,97 milioane de euro, finantat cu fonduri UE, potrivit unui anunt publicat vineri in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP).

                 Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Cele mai noi metode de încălzire. Cum funcţionează panourile radiante, pompele de căldură şi centralele termice în condensare

Caloriferele racordate la centralele de bloc sunt printre cele mai ieftine variante de încălzire Într-o perioadă în care sistemele de termoficare ale oraşelor sunt tot mai ineficiente şi mai costisitoare, oamenii caută soluţii alternative de aclimatizare în sezonul rece. Vă prezentăm cele mai noi metode de încălzire. Panourile radiante, pompele de căldură şi centralele termice în condensare se numără printre cele mai noi metode de încălzire.

                  Citeste mai mult…

Zf.ro: ÎN LOC SĂ CONSTRUIASCĂ LOCUINŢE, SUBVENŢIILE S-AU TRANSFORMAT ÎN BONUSURI DE 25% DOBÂNDĂ

Curtea de Conturi acuză cele două bănci pentru locuinţe că şi-au vândut produsele către minori şi vârstnici şi că folosesc subvenţiile de la stat pentru bonificaţie la depozite

În loc să se construiască locuinţe, subvenţiile s-au transformat în bonusuri de 25% dobândă, acordate inclusiv copiilor.

Subvenţiile de 800 mil. lei ar fi trebuit să contribuie la con­strucţia şi renovare a mii de locuinţe, dar sistemul s-a trans­format într-unul de bo­nusare cu 25% pe an a depozitelor ban­care pe banii statului.

                 Citeste mai mult…

Zf.ro: ANTREPRENORI LOCALI

Dan Şucu, Mobexpert: „Abia acum începe goana după preţuri. Facem outleturi regionale“

Dan Şucu, omul de afaceri care deţine grupul Mobexpert, are în plan crearea unei reţele de outleturi regionale. Primul a fost deschis în urmă cu şase ani în Pipera, iar următoarea unitate de pe lista antreprenorului va fi deschisă în câteva saptămâni, în Pantelimon.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Energia cere investiţii, dar banii companiilor se „odihnesc“ în bănci

NuclearelectricaRomgaz şi Electrica, trei dintre cele mai bo­ga­te companii energetice de stat sau în care statul deţine o participaţie sem­ni­ficativă, au lichidităţi de circa 7 mi­liar­de de lei, bani care se odihnesc în de­­pozite deschise la bănci precum BCR, BRD sau Banca Transil­va­nia, în timp ce însuşi sta­tul plânge după in­vestiţii în domeniu.

„Depozitele ban­ca­re din perioa­da 01.01.2014 – 31.12.2014 au generat ve­ni­­turi din dobânzi de 29 mil. lei, echi­va­lent cu o dobândă efec­tivă anuală de 2,2%“, spun repre­zen­tanţii Nuclear­electrica.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: FINANŢE PERSONALE

Ce acţiuni au evoluat cel mai bine după măcelul din august

Acţiunile băncilor alături de titlurile producătorului de materiale de construcţii Teraplast Bistriţa (TRP) au adus în sep­tembrie cele mai mari câştiguri investitorilor care au avut curaj să rămână în piaţă după corecţiile dramatice din luna august.

Indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, a marcat un plus de 2% în această lună, după ce în august a scăzut puternic cu 8% din cauza turbulenţelor de pe pieţele financiare alimentate de prăbuşirea bursei chineze. Rulajele cu acţiuni au fost însă reduse în primele trei săptămâni ale acestei luni, de circa 4 milioane de euro pe zi, semn că numărul investitorilor prezenţi în piaţă a fost redus. Din rândul acţiunilor lichide, cel mai bine au evoluat titlurile bancare: Banca Transilvania (TLV), cu un plus de 11%, şi BRD cu un avans de 7,8%.

                 Citeste mai mult…

Zf.ro: Ce are de câştigat Electrica din eliminarea FP din subsidiare?

Posibilitatea ca grupul de distribuţie Electrica (EL) să facă o ofertă pentru participaţiile minoritare pe care Fondul Pro­prietatea (FP) le deţine în subsidiarele sale este pusă din nou pe masa AGA, pe 10 noiembrie, după ce un grup de ac­ţio­nari, care cumulează 15% din titluri, au cerut reluarea negocierilor.

Electrica a mai avut discuţii cu FP pentru achiziţia acţiu­ni­lor la începutul acestui an, însă negocierile au picat pentru că cele două părţi nu s-au înţeles la preţ.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: Acţiunile Prebet Aiud, plus 10% după avizul de cotare la bursă

Acţiunile producătorului de prefa­bri­cate Prebet Aiud (PREB) au urcat cu 10% în şedinţa de ieri până la o cotaţie de 0,244 lei/titlu, investitorii reacţionând la anunţul făcut de companie că a primit avizul ASF de a se transfera pe piaţa principală a bursei.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: BERD pregăteşte o nouă strategie pentru România, cu accent pe stimularea sectorului privat

Premierul Victor Ponta s-a aflat ieri la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), în Londra, unde s-a întâlnit cu preşedintele BERD, Suma Chakrabarti şi cu prim-vicepreşedintele Phil Bennett, în condiţiile în care BERD urmează să aprobe o nouă strategie pentru România.

Ponta a prezentat conducerii BERD mai multe proiecte considerate prioritare de către Guvernul României, în domeniul transporturilor, energiei şi lucrărilor publice, cu impact major asupra dezvoltării regionale, respectiv a infrastructurii naţionale.

                 Citeste mai mult…

Zf.ro: Pachetul de legi privind achiziţiile publice, finalizat

Ministerul Finanţelor Publice şi Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) au publicat pe site-urile proprii trei proiecte de legi din pachetul privind achiziţiile publice – Proiect de lege privind achiziţiile sectoriale, proiect de lege privind remediile şi căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziţie publică şi a contractelor de concesiune şi pentru organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor şi proiectul legii privind achiziţiile publice.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: NEPI deschide Shopping City Deva, după o investiţie de 14 milioane euro

New Europe Property Investments (NEPI) inaugurează joi centrul comercial Shopping City Deva, după o investiţie de 14 milioane de euro în extinderea şi modernizarea proiectului.

“Proiectul achiziţionat de grupul de investiţii şi dezvoltare NEPI în anul 2013 a fost extins cu 11.000 m², dedicaţi zonei de retail şi divertisment, devenind astfel principalul pol de retail şi petrecere a timpului liber, atât pentru judeţul Hunedoara, cât şi pentru întreaga regiune”, arată NEPI, într-un comunicat.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: Bancpost a intrat în Consiliul Patronatelor Bancare

Bancpost, plasată pe locul zece în sistemul bancar, a devenit al şaptelea membru al Consiliului Patronatelor Bancare (CPBR), o organizaţie patronală care reuneşte astfel bănci care deţin peste jumătăte din activele sistemului de 363 mld. lei. Angajaţii celor şapte instituţii de credit membre ale CPBR cumulează o treime, adică 19.000 de angajaţi, din totalul celor care activează în bănci.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: OPINIE SORIN PÂSLARU, REDACTORUL-ŞEF AL ZF

Noul Bancorex

Sistemul bancar trece astăzi prin cea mai grea perioadă de după 1990, chiar mai grea decât în anii 1996-1999, când cea mai mare bancă locală, Bancorex, a trebuit să fie salvată cu banii statului şi integrată în BCR.

Statul a cheltuit atunci 2 mld. dolari pentru a înlocui cu titluri de stat în activele Bancorex creditele acordate – mai mult sau mai puţin fraudulos – către sute de companii şi care nu au mai fost recuperate niciodată.

S-a spus atunci că administrarea de stat a fost de vină şi că doar privatizarea va aduce eficienţă în management, mai ales prin intervenţia capitalului străin. Iată însă că, astăzi, Bancorexul din ’99 este extins la nivelul întregului sistem bancar.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: OPINIE

Ufuk Tandogan, CEO, Garanti Bank: Bancarizarea zonelor rurale – un pas în dezvoltarea economică

Extinderea serviciilor bancare în zonele rurale nu poate fi privită separat de evoluţia economiei, iar acest lucru este valabil în special în ceea ce priveşte serviciile financiare oferite populaţiei.

După cum ştim deja, România are cea mai mare populaţie rurală (raportată la totalul populaţiei) din Europa – aproximativ 45%. Deşi majoritatea băncilor au sucursale în zone urbane, ar trebui să acordăm o atenţie sporită populaţiei rurale.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: Cât de departe poate merge BCE cu tipărirea de bani?

Banca Centrală Europeană (BCE) va fi, probabil, nevoită să îşi extindă programul de relaxare cantitativă în condiţiile în care inflaţia se menţine la un nivel scăzut.

Totuşi, cât de departe poate merge banca centrală cu achiziţiile de obligaţiuni având în vedere actualele limite legate de astfel de deţineri?

Din luna martie, BCE a cum­pă­rat obligaţiuni de 60 miliarde de euro pe lună ca parte a efortului susţinut de a impulsiona inflaţia şi activitatea economică, scrie The Wall Street Journal. Programul ar trebui să se încheie în septembrie 2016.

                 Citeste mai mult…

Zf.ro: ARBITRUL TELECOM ESTE ACUZAT CĂ IGNORĂ POZIŢIA DOMINANTĂ A COMPANIEI DE CABLU

Autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM) a ignorat cota de piaţă „dominantă” a RCS&RDS pe internet fix şi a supraestimat în mod eronat gradul de concurenţă de pe piaţa locală de profil atunci când a decis să propună amânarea reglementării accesului la marile reţele de comunicaţii fixe din România, susţin Orange şi Vodafone, liderii pieţei locale de telefonie mobilă, în replică la propunerea formulată de arbitrul pieţei de a mai studia din nou această „problemă” doar peste aproximativ trei ani.

                 Citeste mai mult…

Zf.ro: CEI MAI IMPORTANŢI 1.000 DE OAMENI DIN BUSINESS

ZF Who’s who in business România. Astăzi, Onno Rombouts, managing director Heineken

Ziarul Financiar a început o serie de articole care prezintă poveştile celor mai importanţi 1.000 de oameni din mediul de afaceri din România prin prisma afacerilor pe care le conduc, a evoluţiei profesionale şi a studiilor absolvite. Articolele sunt realizate pe baza informaţiilor care stau la baza celei de-a opta ediţii a anuarului ZF “Who’s who in business. Cei mai importanţi 1.000 de oameni din business”, care va apărea pe piaţă în această toamnă.

                 Citeste mai mult…

Digi24.ro: Bani americani pentru conducte româneşti

Agenţia Americană de Comerţ şi Dezvoltare se oferă să le dea celor de la Transgaz aproape un milion de dolari, bani cu care să facă studii de fezabilitate pentru două conducte ce vor lua de la ţărm gazele extrase din Marea Neagră.

Unul dintre coridoare va străbate România prin centru, celălalt prin sud, iar ambele vor ajunge aproape de graniţa cu Ungaria, în localitatea Horia din judeţul Arad, de unde ar putea fi transportate mai departe către Europa.

                 Citeste mai mult…

B1.ro: Exclusiv

Directorul ELCEN, Marcel Nicolaescu: Am stabilit cu RADET-ul să facem o eșalonare a datoriilor pe zece ani 

Directorul ELCEN, Marcel Nicolaescu, a vorbit joi, într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii ”Dosar de politician”, de pe B1 TV, despre datorila de 700 de milioane de euro pe care RADET o are către compania de stat ELCEN Electrocentrale București.

                 Citeste mai mult…

B1.ro: Exclusiv

Ministrul Energiei: Problema furnizării energiei termice în România, apărută din cauza inactivității autorităților centrale și adâncită de administrațiile locale. ELCEN are datorii de aproximativ 150 de milioane de euro

Ministrul Energiei, Andrei Gerea a vorbit joi, într-o intervenție telefonică, în cadrul emisiunii ”Dosar de politician” de pe B1 TV despre fuziunea dintre RADET și ELCEN.

                   Citeste mai mult…

Ziare.com: Lucrarile la autostrada Sibiu-Pitesti incep in 2016, sustine ministrul. CNADNR il contrazice

Ministrul Transporturilor, Iulian Matache, sustine ca anul viitor ar putea incepe lucrarile la autostrada Sibiu-Pitesti, insa conducerea CNADNR il contrazice, estimand ca santierele nu se vor deschide mai devreme de 2017.

Mai intai vor intra in lucru doua tronsoane, primul de 10 km intre Sibiu si Boita, iar al doilea de 31 de km, intre Pitesti si Curtea de Arges, informeaza Digi24.

                 Citeste mai mult…

Stiritvr.ro: Eroare în Codul fiscal. Școlile și grădinițele private nu sunt scutite de impozitul pe profit

Educaţia poate schimba din nou Codul fiscal. În forma promulgată s-a strecurat o eroare care scuteşte de impozit pe profit doar universităţile private. Ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat joi seară pentru TVR că va propune corectarea acestei greşeli. Ministerul de Finanţe nu a ştiut să explice de ce şcolile şi grădiniţele particulare aveau un alt regim.

                  Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: Românii și-ar putea lua salariile în euro peste 8 ani

Țara noastră dorește aderarea la euro, în ciuda crizei din Grecia și a prognozelor pesimiste privind destrămarea UE, incapabilă să rezolve problema refugiaților. Ținta este însă una îndepărtată.

Viceguvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Bogdan Olteanu, spune că, din evaluările băncii centrale, țara noastră ar putea atinge un nivel “decent” de convergenţă reală pentru aderarea la zona euro în 2022-2023, păstrând totodată elementele de convergenţă nominală, însă decizia privind momentul aderării este una politică. Acesta explica într-un interviu publicat în „România liberă“ că trebuie să fie o decizie politică, urmată de punerea ei în aplicare.

                  Citeste mai mult….

realitatea.net: Beneficiarii fondurilor U.E. vor primi în avans banii pentru transport, chirie şi diurnă

Românii care derulează proiecte cu fonduri europene vor primi în avans bani pentru decontarea transportului, a chiriei sau pentru diurna. În plus, cererile de plată şi de rambursare vor fi procesate în termen de 20 de zile lucrătoare. Prevederile apar într-o Ordonanţă de Urgenţă aprobată de Guvern.

Ministrul Fondurilor Europene spune că proiectul aprobat de Guvern va elimina întârzierile de care s-au plâns beneficiarii fondurilor europene prin bugetul 2007-2013.

                 Citeste mai mult…

jurnalul.ro: Încălzirea centralizată, reabilitată cu vorbe de autorităţi

Sistemele centralizate de încălzire au nevoie de investiţii pentru reabilitare şi modernizare, de redimensionarea lor la cererea pieţei, precum şi de un management integrat al zonelor de costuri ( producere energiei termice, transport şi distribuţie), a fost concluzia seminarului „Energia termică strategii pentru România”.

                  Citeste mai mult…

antena3.ro: Statul plăteşte statul. Cât scoate “taxa pe stâlp” din bugetele companiilor de stat

Statul plăteşte…statul. Astfel spus, o mare parte din taxa pe construcţiile speciale, denumită în limbaj popular şi taxa pe stâlp, a fost luată de Fisc de la companiile care ţin tot de stat.

Mai exact, după aplicarea acesteia au fost reduse cu aproape un miliard de lei profiturile din 2014 ale unora dintre cele mai importante companii de stat care se află în portofoliul Fondului Proprietatea.

                Citeste mai mult…

antena3.ro: Daily Income: Creşterea economică a României, doar un vis frumos?

Scandalul emisiilor poluante ale automobilelor diesel ale Volkswagen (VW) a lovit mediul de afaceri şi politic din Germania, iar analiştii avertizează că criza poate deveni principalul risc la care este expusă economia, mai periculos decât criza din Grecia, relatează Reuters.

                Citeste mai mult…

mediafax.ro: Negriţoiu, numit pentru 2 ani la conducerea unei instituţii UE pentru supravegherea pieţei de capital

Şeful Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, a fost numit joi preşedinte al Comitetului pentru Analize Economice şi de Piaţă din cadrul Autorităţii Europene pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA), cu un mandat de doi ani.

Decizia a fost luată în cadrul reuniunii de la Paris, de joi, a Consiliului Supraveghetorilor ESMA, forul de conducere al autorităţii.

                Citeste mai mult…

Economica.net: Primii 10 brokeri de asigurare din România deţin 42% din piaţa de intermediere

Veniturile obţinute din activitatea de intermediere în asigurări, realizate de cei 601 de brokeri de asigurare de pe piaţa autohtonă care au transmis raportări Autorităţii de Supraveghere Financiară /ASF/, au totalizat 463,59 milioane lei în primul semestru din 2015, în creştere cu 11% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit unui raport al ASF.

                Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei: Avem intentia de a solicita modificarea Codului Fiscal, pentru ca si gradinitele si scolile private sa fie scutite de impozitul pe profit, la fel ca universitatile private

 Noul Cod Fiscal perpetueaza o eroare din vechiul cod, conform careia universitatile private sunt scutite de la plata impozitului pe profit, insa nu si gradinitele si scolile private. Aceasta situatie este generata de Legea Educatiei, care defineste universitatile drept “institutii”, iar gradinitele si scolile “unitati”, a declarat pentru HotNews.ro ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu. Ministrul a anuntat ca intentioneaza sa ceara modificarea Codului Fiscal, care va intra in vigoare la 1 ianuarie 216, pentru a beneficia de scutire de impozit si gradinitele, scolile si liceele private. Sorin Cimpeanu a precizat pentru HotNews.ro ca a initiat deja discutii cu Ministerul Finantelor, “care intelege si sustine aceasta solicitare de modificare”.

                Citeste mai mult…

Postare pe blog: Estimarea unui termen de aderare a României la zona euro

Viceguvernatorul Bogdan Olteanu declară că potrivit evaluării Băncii Naţionale a României, în 2022-2023 România ar putea atinge un nivel „decent” de convergenţă reală pentru aderarea la zona euro  păstrând totodată elementele de convergenţă nominală, însă decizia privind momentul aderării este una politică.

                Citeste mai mult…

Realitatea.net: Guvernul se împrumută de pe pieţele externe mai mult decât de la FMI

România s-a împrumutat anul trecut de pe pieţele externe de patru ori, strângând echivalentul a peste 5 miliarde de dolari. Anul acesta Finanțele de la București mai vor încă 2 miliarde de euro.

România intenţionează să vândă, până la sfârşitul anului, eurobonduri de 1 – 1,5 miliarde de euro (1,69 miliarde de dolari) şi ar putea accesa o linie de credit de la Banca Mondială, pentru a-şi îndeplini ţinta de emisiuni externe pe acest an, a declarat joi pentru Reuters, Diana Popescu, director general adjunct al Trezoreriei Statului.

               Citeste mai mult…

Capital.ro: Băncile greceşti, în foame de capital

Recapitalizarea băncilor este una din priorităţile economiei greceşti, spune Louka Katseli, preşedintele Asociaţiei de profil.

Recapitalizarea cu succes a băncilor elene, restabilirea încrederii, rezolvarea problemei creditelor neperformante şi injectarea de lichidităţi în economie sunt principalele provocări cu care se confruntă sistemul bancar elen, a afirmat preşedintele Asociaţiei Băncilor Greceşti, Louka Katseli, transmite ANA-MPA. Prioritatea o reprezintă recapitalizarea băncilor, fără impunerea unor tăieri de principal, iar procesul va fi finalizat până la sfârşitul anului, a explicat Katseli, care conduce şi National Bank of Greece.

               Citeste mai mult…

Capital.ro: România vrea să vândă eurobonduri în valoare de 1 – 1,5 miliarde euro

România intenţionează să vândă, până la sfârşitul anului, eurobonduri de 1-1,5 miliarde euro şi ar putea accesa o linie de credit de la Banca Mondială, pentru a-şi îndeplini ţinta de emisiuni externe pe acest an, a declarat pentru Reuters, Diana Popescu, director general adjunct al Trezoreriei Statului. Ministerul Finanţelor intenţioneze să împrumute, în 2015, două miliarde de euro de pe pieţele internaţionale dar încă nu a demarat strângerea de fonduri de pe pieţele străine, în principal din cauza volatilităţii cauzate de problemele din Grecia şi a temerilor privind creşterea economiei Chinei. “Suntem în etapa în care monitorizăm condiţiile de pe piaţă, astfel încât să alegem momentul potrivit pentru lansarea emisiunii de obligaţiuni. În următoarea perioadă intenţionăm să emitem eurobonduri de 1 – 1,5 miliarde euro”, a afirmat Diana Popescu.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Război între DNA şi ANAF: Sumele de confiscat sunt de doar 150 mil. euro, nu de 300 mil. euro. Evaziunea fiscală în România este însă de 22 mld. euro

Valoarea prejudiciilor provenite din dosarele instrumentate de DNA cu sentinţe judecătoreşti anul trecut este de 150 milioane euro, nu de 300 milioane euro, cum a comunicat procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi, sumă din care peste jumătate oricum nu poate fi recuperată, transmite ANAF.

               Citeste mai mult…

Ziare.com: Sute de antreprenori, suparati pe Ponta – Ii reproseaza ca i-a pus sa faca investitii, dar nu le mai da ajutoare

Un grup de antreprenori care reprezinta circa 600 de firme care au realizat investitii intr-un program de minimis a depus, vineri, la Guvern, o scrisoare adresata premierului Victor Ponta, in care ii cer acestuia o pozitie clara vizavi de deblocarea ajutoarelor de stat promise.

Acestia sustin ca au cheltuit bani cu aceste proiecte, iar Guvernul nu se tine de cuvant, neplatindu-le ajutoarele promise in baza Hotararii de Guvern 274/2013.

              Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Târgul Lăptarilor la a XV-a ediție

Municipiul Câmpulung Moldovenesc găzduiește la sfârșitul acestei săptămâni manifestările devenite tradiționale ”Drumul Lemnului” și “Târgul Lăptarilor”, a declarat, vineri, primarul Mihăiță Negură.

“Târgul Lăptarilor” se află la cea de-a XV-a ediție, iar “Drumul Lemnului” la cea de-a V-a ediție, programul celor două manifestări urmând să se desfășoare, duminică, pe stadionul din municipiu.

               Citeste mai mult…

mediafax.ro: BCR opreşte vineri noaptea şi duminică derularea operaţiunilor pe mai multe canale

BCR va opri vineri noaptea, în intervalul 22:00-5:00, şi duminică, între orele 6:00 şi 15:00, funcţionalitatea site-urilor, a serviciilor de internet şi mobile banking, a maşinilor multifuncţionale şi a ghişeului automat, recomandând clienţilor să programeze din timp operaţiunile bacare.

Astfel, vor fi oprite sistemele informatice care gestionează website-urile BCR, serviciile de internet şi mobile banking, aplicaţiile de iPhone şi Android, tranzacţiile mobile, maşinile multifuncţionale (MFM) şi ghişeul automat (APT).

              Citeste mai mult…

Agerpres.ro: REPORTAJ Peste 4.900 de posturi vacante la “Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți”; numai 750 de participanți

Oferta angajatorilor la ediția de toamnă a “Bursei locurilor de muncă pentru absolvenți” de vineri, organizată de ANOFM, a fost destul de “generoasă” având în vedere numărul posturilor vacante disponibile (4.961), însă s-au prezentat în căutarea unui loc de muncă doar 750 de persoane, atât proaspăt absolvenți cât și persoane trecute de 35 de ani.

              Citeste mai mult…

Agerpres.ro: FORBES CEE Forum 2015: 25 de strategii de creștere sustenabilă

Pe 22 și 23 septembrie 2015, la Athenee Palace Hilton Bucuresti, redactia Forbes România a organizat Forbes CEE Forum, a doua ediție a evenimentului economic de o asemenea magnitudine, în cadrul căruia au fost analizate principalele probleme care stau la baza situației economice și politice din Europa Centrală și de Est, Țările Baltice și Orientul Mijlociu.

Anul acesta, la Forbes CEE Forum, principalii actori de pe scena politică și economică din Europa Centrală și de Est, alături de editori din rețeaua internațională Forbes, au dezbătut propuneri pentru o strategie sustenabilă de creștere economică.

              Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Economia SUA a crescut cu 3,9% în trimestrul doi, peste estimarea iniţială

Economia Statelor Unite a crescut cu 3,9% în trimestrul al doilea, cu 0,2 puncte procentuale peste estimarea iniţială de 3,7%, datorită cheltuielilor de consum şi a investiţiilor companiilor, potrivit datelor revizuite publicate vineri de Departamentul de Comerţ, relatează MarketWatch.

             Citeste mai mult…

Capital.ro: Noul pod de la Cernavodă intră în reparaţii

Noul pod de la Cernavodă va intra, de săptămâna viitoare, într-un proces de reabilitare, urmând să se circule doar pe un singur sens, de la Bucureşti la Constanţa, însă, din punct de vedere al circulaţiei trenurilor, nu vor fi niciun fel de întârzieri, a declarat astăzi directorul Sucursalei CF Constanţa, Dorin Maier. “Din punct de vedere al circulaţiei, nu vor fi niciun fel de modificări al graficului. Trenurile vor circula după acelaşi grafic, doar că în loc să se circule de la Constanţa la Bucureşti pe firul 2 se va circula pe firul 3 (pe podul Anghel Saligny – n.r.), pentru că firul 2 va fi închis pentru lucrări de reabilitare”, a spus Dorin Maier.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: CERONAV construieşte un centru european pentru instruirea personalului fluvial la Galaţi

Inaugurarea etapei a doua de construcţie a Obiectivului de Investiţii Sediul Galaţi, destinat instruirii personalului navigant fluvial, a avut loc azi, la Galaţi, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

La inaugurare a participat secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Marius Humelnicu. Acesta şi-a exprimat sprijinul Ministerului în demersurile CERONAV de a deveni un centru de referinţă pentru pregătirea personalului navigant pe ape interioare.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Ministrul Energiei, optimist că listarea Complexului Energetic Oltenia ar putea fi luată în discuţie la primăvară

Listarea la bursă a Complexului Energetic Oltenia (CEO), producător de electricitate care anul trecut a avut pierderi de aproape 700 mil. lei, ar putea fi repusă în discuţie la primăvară, spune ministrul Energiei, Andrei Gerea.

„Faptul că CEO a lucrat din plin în această vară ajută societatea. Este posibil ca şi în iarnă compania să aibă activitatea intensă. Toate acestea ne fac să credem că am putea relua discuţiile despre listare în primăvara anului viitor”, spune Gerea, citat într-un comunicat al ministerului Energiei.

              Citeste mai mult…

Digi24.ro: BUSINESS CLUB. Scandalul Volkswagen ar putea ieftini motorina

Scandalul Volkswagen ar putea avea consecințe asupra pieţei carburanţilor. O eventuală reducere a vânzărilor de mașini diesel va reduce cererea pentru motorină. Deci, ieftinire. Poate fi o veste îmbucurătoare pentru cei care vor mai folosi această motorizare, dar şi pentru noi toţi. Dieselul este folosit la transportul de marfă şi o eventuală ieftinire a acestui carburant se va vedea în preţul mărfurilor transportate. Desigur, e o chestiune care se va produce în timp.

              Citeste mai mult…

Ziare.com: Gradinitele si scolile private vor plati impozit din 2016? Masura e discriminatorie

In noul Cod Fiscal, care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2016, gradinitele si scolile private nu mai sunt scutite de plata impozitului pe profit.

La art 15, unde sunt enumerate persoanele juridice romane care nu trebuie sa plateasca acest bir, la punctul b) sunt trecute doar “institutiile de invatamant particular superior acreditate, precum si cele autorizate”.

              Citeste mai mult…

 

        Impreuna in lumea afacerilor