Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI ECONOMICE - 26 octombrie 2015

Digi24.ro: Seceta a distrus producţia agricolă: merele şi roşiile sunt cele mai afectate

În ţara care susţine că poate fi “grânarul Europei” agricultura se face în continuare cu mila naturii. Hectare întregi au fost şi anul acesta pârjolite de soarele arzător. Aşa că pentru sectorul agricol ar putea fi unul dintre cei mai slabi ani din istorie.

Temperaturile ridicate şi lipsa sistemelor de irigaţii au transformat România dintr-un producător de legume şi fructe în importator. Merele şi roşiile cumpărate de români în această vară au fost aduse din Polonia, iar producţia de porumb a fost cea mai mică din rândul statelor comunitare.

               Citeste mai mult…

Digi24.ro: Merele de Voinești, pe cale de dispariție

Producţie la jumătate din potenţial, preţuri mici, bani puţini. Așa fac bilanţul de toamnă cei din Voineşti, cărora livezile îmbătrânite şi lipsa de organizare a vânzării nu le aduc profit. În acest timp, în pieţele marilor oraşe, comercianţii vând mere de import – cu etichetă de Voineşti.

Mihai Liţescu are o livadă de meri care se întinde pe un hectar. Împreună cu soţia lui, întreţine copacii şi culege fructele. Este unul dintre pomicultorii din comuna Voineşti care a simţit aspru efectele secetei şi valurile de frig din perioada polenizării merilor.

               Citeste mai mult…

Digi24.ro: Legumicultorii culeg …pierderi

Toamna se numără pierderile. Asta susţin legumicultorii din toată ţara. Bucuria unor recolte bogate este umbrită de faptul că nu au unde să-şi vândă produsele. Oamenii se plâng că autorităţile îi ignoră atunci când le cer pieţe de gros sau depozite frigorifice. Aşa că, singura soluţie e să vândă intermediarilor pe preţuri derizorii.

Noroaie cât cuprinde, mizerie şi apă peste tot. Sunt condiţiile deplorabile în care sunt nevoiţi să-şi vândă produsele cultivatorii de legume din Matca. Oamenii spun că se chinuie aşa de ani buni şi că, în ciuda rugăminţilor, Primăria nu s-a învrednicit să le construiască un spaţiu adecvat.

              Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Directorul IEA sfătuiește guvernele să nu mizeze pe prețuri scăzute la petrol

Guvernele din întreaga lume nu ar trebui să mizeze pe menținerea prețului petrolului la un nivel scăzut atunci când își formulează politicile energetice deoarece oferta de petrol ar putea să se reducă, începând de la mijlocul lui 2016, din cauza scăderii investițiilor și a diminuării producției americane, a declarat luni directorul Agenției Internaționale a Energiei, Fatih Birol, transmite Reuters.

Începând din luna iunie 2014 și până în prezent prețul global al petrolului s-a înjumătățit ca urmare a creșterii producției de petrol de șist în SUA, precum și a deciziei Organizației Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a-și apăra cota de piață mai degrabă decât de a reduce producția.

             Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Guvernul a mai pierdut încă un an cu legea redevenţelor

Cabinetul Ponta promitea în programul de guvernare din 2012 alinierea redevenţelor la „media europeană“. Noul sistem de taxare a hidrocarburilor este vital pentru demararea investiţiilor în pe platoul continental al Mării Negre Statul român nu a fost în stare anul trecut să vină cu un proiect coerent de taxare a resurselor subsolului şi a prelungit aplicarea sistemului cu redevenţe şi taxe suplimentare şi în acest an. Iar acum autorităţile au fost din nou luate pe nepregătite, aşa că vor mai prelungi pentru încă un an aplicarea sistemului actual.

                 Citeste mai mult…

Bursa.ro: HAVRILEŢ, ANRE:

“Avem discuţii pentru un stoc strategic de gaze naturale în situaţii de urgenţă””   

Compania Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale de la noi, propune înfiinţarea unui stoc strategic de gaze de circa un miliard de metri cubi în depozitele sale, astfel încât să asigure cererea pe plan intern în “situaţii de criză sau disfuncţionalităţi majore”, după cum a declarat, vineri, Dan Ştefănescu, director Divizia Explorare – Producţie Romgaz, la o conferinţă de specialitate.

.               Citeste mai mult…

Zf.ro: Foraj Sonde Videle îşi va răscumpăra 10% din acţiuni şi se apropie de delistare

Firma de foraj petrolier Foraj Sonde Videle (simbol bursier FOJE) îşi va răscumpăra din piaţă 10% din capital, contra sumei maxime de 1,7 milioane de lei, acţiunile achiziţionate urmând a fi împărţite angajaţilor şi conducerii.

Compania, controlată de Florian Raicu, va plăti 13 lei pentru fiecare titlu răscumpărat. Preţul din ofertă este cu 4% mai mare decât ultima cotaţie a acţiunilor FOJE, care au fost suspendate înaintea anunţării ofertei. Achiziţiile se vor desfăşura între 29 octombrie şi 18 noiembrie, iar oferta este intermediată de SSIF Goldring.

                 Citeste mai mult…

Zf.ro: Transgaz cumpără de la Petrom gaze pe un an, cu discount de 10%

Transgaz (simbol bursier TGN) va plăti 55,4 mil. lei, fără TVA, către OMV Petrom (SNP) în schimbul gazelor na­turale necesare până în octombrie 2016 pentru consumul pro­priu tehnologic al instalaţiilor din reţeaua naţională de gaze.

Transportatorul de gaze naturale va plăti 80 lei pentru fiecare megawatt-oră de combustibil furnizat de Petrom, obţinând astfel un discount de 10% faţă de preţul de pe piaţa liberă, care este 90 lei/MWh, arată datele din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) şi Bursa Română de Mărfuri (BRM).

                 Citeste mai mult…

Zf.ro: Revenire spectaculoasă a preţului energiei: plus de 45% în septembrie

După un început de an timid, cel de-al treilea trimestru al anului a adus o revenire puternică a preţului energiei electrice tranzacţionate pe platforma spot a bursei OPCOM, în septembrie preţul crescând cu 45% faţă de perioada similară a anului trecut.

Potrivit rapoartelor lunare publicate pe OPCOM, preţul mediu de închidere al pieţei în luna septembrie a fost de 41,2 euro / MWh comparativ cu 28,45 de euro în aceeaşi lună din 2014. În total preţul mediu pe al treilea trimestru a fost de 41,3%, cu peste 30% mai mare faţă de al treilea trimestru din 2014.

                 Citeste mai mult…

Zf.ro: Uztel Ploieşti le cere creditorilor o păsuire de un an, din cauza crizei petrolului ieftin

Producătorul de echipament de sondă Uztel Ploieşti (simbol bursier UZT) vrea să amâne cu un an plata unor datorii de peste 13 milioane de lei şi să investească în eficientizare, pentru a supravieţui crizei din industria petrolieră provocată de barilul ieftin.

Administratorul judiciar al Uztel propune ca societatea să nu mai facă nicio plată către creditorii chirografari până în trimestrul patru din 2016, când aceştia ar urma să primească 7,8 milioane de lei din creanţele totale de 13,6 milioane de lei.

                 Citeste mai mult…

Antena3.ro: Punctul de Întâlnire: Cine şi de ce se opune creşterilor salariale în România

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici şi analistul economic Ilie Şerbănescu au fost invitaţii lui Radu Tudor, duminică, la “Punctul de Întâlnire”. Temele discuţiei au fost, printre altele, relaţia României cu FMI şi creşterile salariale din sectorul bugetar.

“FMI de multe ori au spus că măsurile Guvernului Ponta nu au fost bune şi de fiecare dată s-a dovedit contrariul. Noi cu FMI discutăm transparent. Am spus-o clar că nu se poate în România în 2016 să avem un deficit de 2,5%. Chiar i-am întrebat cum s-a ajuns aici. La urma-urmei decizia ne aparţine. Mai puţin plăcut este faptul că în intern, preşedintele României a criticat fără cifre, poziţia noastră ca şi stat, trebuie să avem o poziţie comună” a spus Eugen Teodorovici, referindu-se la opoziţia FMI de a creşte salariile în România.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: Ministrul fondurilor UE se plânge că are prea mulţi bani de cheltuit

În condiţiile în care România riscă să piardă cel puţin 7 miliarde de euro din banii alocaţi exerciţiului financiar multianual 2007 – 2013 pentru că nu a reuşit să-i cheltuiască – ceea ce înseamnă, practic, că alte ţări vor beneficia de ei, nemaivărsând la bugetul UE din contribuţia obligatorie sumele ce erau destinate României – ministrul a spus că exerciţiul financiar 2014 – 2020 va fi „dureros“.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Paradoxul bugetului pe 2015: România, „în pericol“ de a rămâne cu bani în buzunar

În vreme ce discuţiile pentru bugetul pe 2016 privesc pericolul depăşirii ţintelor de deficit bugetar, întrebările în jurul banilor de pe anul curent subliniază un alt „pericol“: acela al neîndeplinirii ţintei de deficit de 1,8% din PIB.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Cash-ul din economie a scăzut uşor în septembrie faţă de luna precedentă

Banii din afara sistemului bancar, al căror nivel contribuie în mod direct la dezvoltare economiei subterane, au ajuns la finele lunii septembrie la 43,8 miliarde de lei (echivalentul a 10 mld. euro), în scădere uşoară faţă de nivelul atins în luna precedentă. Chiar dacă evoluţia a fost practic una nesemnificativă, sub 0,02%, numerarul aflat în circulaţie a schimbat totuşi trendul ascendent caracterizat de ultimele cinci luni.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: DE CE REDUCE GUVERNUL IMPOZITUL PE DIVIDENDE?

Ponta: Sunt convins că vom încasa mai mult. Mai bine 5% din ceva decât 16% din nimic

Premierul Victor Ponta a anunţat că va adopta mâine la guvern o ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului fiscal ce intră în vigoare la 1 ianuarie 2016, în sensul extinderii măsurilor de relaxare fiscală cu reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, cu reducerea TVA la apă de la 24% la 19% dar şi cu majorarea plafonului până la care o firmă se poate înscrie ca IMM de la 65.000 de euro cifră de afaceri la 100.000 de euro.

               Citeste mai mult…

Evz.ro: Autostrada Sibiu – Orăștie. Statul riscă să piardă finanțarea UE

Deși va avea cheltuieli mari cu creșterea salariilor și venituri mai puține din taxe, statul trebuie să găsească și 30 de milioane de euro pentru reparațiile autostrăzii. Altfel, pierde de patru ori pe atât

Săptămânile trecute, Compania Națională de Autostrăzi anunța că o parte din autostrada Sibiu – Orăștie, tronsonul trei, trebuie dărâmată. Costurile ar urma să fie suportate de constructor, „fără costuri suplimentare pentru CNADNR SA”, scria în comunicatul companiei.

              Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: EXCLUSIV. Cum a ratat CNADNR soluţia unui tunel pentru autostrada A1, în loc să sape un canion în nisipuri mișcătoare

Refuzul Companiei de Drumuri de a accepta construirea unui tunel în zona cu alunecări de pe lotul 3 Sibiu-Orăştie, în loc de un uriaş debleu, a cauzat pagube de zeci de milioane de lei,  arată documentele deţinute în exclusivitate de „România liberă“.

Varianta construirii unui tunel în locul uriaşului debleu prevăzut în proiectul iniţial, respectiv 42 de metri adâncime, până la 250 de metri lăţime, a fost propusă Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) de către constructorul Impregilo-Salini după ce a devenit evident că tăierea dealului de argilă cu un canion imens nu este fezabilă.

              Citeste mai mult…

Economica.net: Romcab Târgu Mureş şi Prebet Aiud se tranzacţionează de luni pe piaţa principală a BVB

Producătorul de cordoane de alimentare şi cablaje electrice Romcab Târgu Mureş (MCAB) şi producătorul de prefabricate din beton Prebet Aiud (PREB) vor debuta luni pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti. Cele două companii au fost tranzacţionate anterior pe piaţa Rasdaq.

Romcab are un capital social de 23,4 milioane de lei, iar directorul general al companiei, Zoltan Prosszer, deţine 69% din acţiuni. Un alt acţionar în companie este Morgan Stanley & Co. International cu o participaţie de 9,5%.

              Citeste mai mult…

Capital.ro: Un judeţ în aşteptarea investitorilor

BLOCAJ Bistriţa-Năsăud este undeva la mijlocul clasamentului economic naţional. Însă performanţa a fost atinsă cu forţă de muncă prost plătită şi, în consecinţă, destul de slab calificată. Lucru care nu prea stimulează investiţiile noi.

Indiferent că vii dinspre Moldova, prin pasul Tihuţa, dinspre Maramureş, prin pasul Şetref, dinspre Dej, pe valea Someşului Mare, sau dinspre sud, pe DN15A, primele impresii despre Bistriţa-Năsăud sunt în mare parte pozitive. Satele sunt îngrijite, multe din case sunt noi sau proaspăt renovate, iar prin curţi se văd adesea maşini şi utilaje agricole. În apropiere de Beclean, Năsăud sau Sângeorz-Băi apar din ce în ce mai multe hale, în bună parte noi, semne ale unor activităţi industriale sau logistice. Cât despre Bistriţa, oraşul reşedinţă de judeţ, acesta este înconjurat practic de suburbii noi, cu vile şi, mai de curând, blocuri nou-construite, dar şi cu făbricuţe ori depozite. „În ultimii 20 de ani, oraşul şi-a cam dublat suprafaţa, mai ales dacă punem la socoteală şi zonele nou-construite din fostele sate Viişoara şi Unirea“, se laudă un localnic.

               Citeste mai mult…

Capital.ro: Pieţele asiatice, pregătite pentru cele mai bune rezultate din ultimii 6 ani

Acțiunile asiatice sunt pe drumul cel bun pentru în cea mai bună lună din 2009 până în prezent, după ce oficialii chinezi au declanșat mai multe măsuri de creștere, scrie MarketWatch.com

Bursa japoneză a închis şedinţa de luni în creştere cu 0,65%, după de Banca Centrală a Chinei a decis vineri să reducă dobânda de politică monetară, pentru a şasea oară în ultimele 12 luni, scrie Agerpres..

               Citeste mai mult…

Bursa.ro: ROMÂNIA LUCRULUI PROST FĂCUT

Marile partide sunt pe ducă

Ţara noastră va fi, anul viitor, singurul stat din Uniunea Europeană care va organiza două scrutine electorale, primul pentru rotirea garniturilor de conducere la nivel de administraţie locală, al doilea pentru ca pe dealul Parlamentului să urce molcom noii aleşi. În Cipru, Slovacia şi Cehia vor fi alegeri parlamentare, în Marea Britanie locale şi în Portugalia prezidenţiale.

 La noi, cetăţenii cu drept de vot şi discernământ politic prezumat vor fi chemaţi să voteze o dată şi încă o dată, iar deocamdată nu sunt semne care să arate că partidele politice autohtone ar vedea în dubla exercitare a voinţei populare şi altceva decât momente “vesele şi triste”, de manifestare acerbă a interesului personal şi de “gaşcă”.

              Citeste mai mult…

Bursa.ro: Nouă companii debutează pe AeRO

Un număr de nouă companii se vor transfera de pe piaţa RASDAQ pe AeRO începând de astăzi, conform Bursei de Valori Bucureşti. Acestea sunt: “Comat” Galaţi (COTM), “Construcţii Bihor” Oradea (COBJ), “Mecanica 94″ Drobeta Turnu Severin (MECH), “ICMA” Bucureşti, “Vitimas” Tecuci, “Gerom” Buzău, “Societatea de Construcţii în Transporturi” Bucureşti (SCTB), “Suport Logistic” Bucureşti (SLBB), “Unirea” Cluj Napoca (UNIR).

               Citeste mai mult…

Bursa.ro: Eurolines merge spre afaceri de 100 de milioane de euro anul acesta

Grupul Eurolines, cu afaceri de 94 milioane de euro în 2014 din turism şi transportul de persoane cu autocarul, va atinge anul acesta, potrivit estimărilor companiei, vânzări de 100 de milioane de euro.

„În 2014 am atins 94 de milioane de euro pe grup, cu o creştere de 30% per total. Anul acesta împlinim 20 de ani de activitate şi estimăm o cifră de afaceri de 100 de milioane de euro“, spune Dragoş Anastasiu, proprietarul grupului Eurolines. Anastasiu precizează că factorul principal pe care s-a bazat compania în realizarea creşterii de 30% din 2014 a fost brandul.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Istoria campionilor în business din Moldova, reflectată în paginile ZF

Scăderea economică din 2009 şi 2010 a adus schimbări importante în sistemul de finanţare al companiilor, atât din punctul de vedere al sistemului bancar, cât şi al fondurilor de investiţii. Însă, în 2012 creditarea a început să îşi revină, primul semn fiind creşterea cu 10% a finanţării acordate IMM-urilor de către BCR, cea mai mare bancă din România. La ediţia din anul 2012 a „Campioni în business“ din Moldova s-a discutat despre importanţa finanţării pentru companii, însă s-a scos în evidenţă faptul că oamenii de afaceri au realizat că nu îşi pot baza creşterea pe datorie la nesfârşit. În plus, mediul de business a dezbătut problema reprezentării comunităţii de antreprenori şi a faptului că vocea acestora nu este auzită de către instituţiile statului, mai ales când se pune problema reducerii taxelor şi impozitelor.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: Punctul zero al lanţului de vânzare. Logistica se apropie de creşteri de 10%, dar marile depozite strigă în continuare după infrastructură

Cea mai mare companie de profil rămâne Schenker Logistics, care totodată este şi singura cu business de peste 400 mil. lei, în timp ce Gefco România a pierdut cea de-a doua poziţie în favoarea italienilor de la Transmec care au punctat o creştere de 19% a cifrei de afaceri.

„Piaţa spaţiilor logistice şi industriale din România traversează cea mai bună perioadă de după 2007 încoace, livrările de spaţii noi urmând un trend ascendent şi fiind reprezentate în principal de dezvoltările de tip built-to-suit, iar WDP şi-a dublat portofoliul în România în acest an“, au spus Valentin Stănciulescu, business development manager în cadrul WDP România.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Cine sunt campionii în business ai zonei Moldovei în 2015

Antreprenorii din Iaşi, Bacău, Neamţ, Vrancea, Suceava şi Galaţi au fost premiaţi pentru performanţa în afaceri, iar industria textilă şi cea alimentară au dominat şi în acest an clasamentul celor mai dinamice afaceri antreprenoriale din Moldova.

În ediţia din 2015 a proiectului Campioni în business – Moldova au fost acordate premii pentru trei categorii: companii mici (cu afaceri cuprinse între 3 şi 15 milioane de euro în 2014), companii mari (cu afaceri mai mari de 15 milioane de euro anul trecut) şi o categorie special creată, pentru „continuitate“, pentru companiile care au fost identificate drept campioane în business şi în alte ediţii ale acestui eveniment şi care au continuat să facă performanţe notabile.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: Proprietarii Lactag Costeşti oferă 30% din companie investitorilor şi iau în calcul transferul pe BVB

Producătorul de lactate şi mezeluri Lactag Costeşti (simbol bursier LACT) vrea să strângă de pe bursă până la 8 milioane de lei destinaţi investiţiilor, printr-o ofertă secundară în urma căreia investitorii noi ar ajunge să deţină 30% din acţiuni.

Compania vrea să folosească fondurile pentru a-şi mări şi eficientiza capacitatea de producţie, dar şi pentru a dezvolta activitatea de marketing.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: Britanicii de la GSK: Fabrica de medicamente Europharm din Braşov mai produce până în decembrie

Grupul britanic GlaxoSmithKline (GSK), care deţine fabrica de medicamente Europharm Braşov, al patrulea cel mai mare exportator din judeţ, spune că merge înainte cu decizia de a închide fabrica, anunţată încă de anul trecut, deşi în primele şase luni businessul a crescut cu 33%.

„Decizia GSK ca fabrica din Braşov să iasă din reţeaua noastră globală de producţie a fost determinată de supracapacitatea de producţie pentru formele orale solide existente în reţeaua actuală. În continuare, capacitatea de producţie a fabricii din Braşov este insuficient utilizată şi nu există potenţial de creştere pe termen lung“, a spus pentru ZF Petru Grădinariu, corporate affairs and communication manager al  GlaxoSmithKline România.

                  Citeste mai mult…

Zf.ro: ZF Live. Ştefan Nanu, directorul Trezoreriei Statului: „Investitorii văd România mai bine decât agenţiile de rating. Avem foarte mulţi bani acum“

Investitorii văd România într-o lumină mai favorabilă decât agenţiile de rating, care au o atitudine conservatoare, dovadă fiind interesul foarte mare pentru emisiunea de obligaţiuni prin care a atras 2 miliarde euro şi a fost suprasubscrisă la 5,5 mld. euro, a spus la ZF Live Ştefan Nanu, 40 de ani, directorul Trezoreriei Publice din cadrul Ministerului Finanţelor.

România este în top la nivel european cu cele mai rapide ritmuri de creştere economică, în timp ce ratingul, care a revenit cu greu la „investment grade“, staţionează pe acest palier, marile agenţii de rating menţinând în acest an calificativele în ciuda îmbunătăţirii indicatorilor fundamentali ai economiei.

                  Citeste mai mult…

Zf.ro: Tranzacţie cu lichidatorul: Lazăr preia activele edy Spedition

Grupul Lazăr, cu afaceri anuale de peste 90 mil. euro şi controlat de omul de afaceri Ion Lazăr, a achiziţionat activele edy Spedition la licitaţia organizată de administratorul judiciar al companiei aflate în insolvenţă din toamna lui 2012.

                  Citeste mai mult…

Zf.ro: AFACERILE COMPANIEI CONTROLATE DE RUŞI AU CRESCUT DE 141 DE ORI ÎN DOI ANI CU ŞAPTE ANGAJAŢI.

Cu acţionari ruşi în spate, Omsk Carbon din Galaţi a făcut 141 mil. lei din vânzarea de negru de fum cu 7 angajaţi

Afacerile companiei, care are şapte angajaţi şi un depozit cu o capacitate de 1.000 de tone, au crescut de la sub 1 mil. lei în 2013, an în care a fost înfiinţată. Totuşi, cifra de afaceri a Omsk Carbon nu vine de pe piaţa locală, ci din Grecia, Turcia sau Bulgaria. Reprezentanţii companiei gălăţene au declarat că în România vânzările sunt mici, având în vedere că şi clienţii sunt „mărunţi”, volumele tranzacţionate lunar situându-se în medie la 5-6 tone. Preţul unei tone de negru de fum variază între 800 şi 2.000 de euro, acest produs fiind utilizat în producţia de anvelope, fabricarea articolelor din cauciuc sau a lacurilor şi vopselelor.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: ZF HR INSIDER, EDIŢIA A XIX-A, PITEŞTI

Nu putem concura cu fabricile din afară la salarii, dar încercăm să trimitem angajaţii în misiuni la centre din Franţa sau SUA

Oana Burcea, HR manager al Faurecia: Ne dorim să crească în cadrul grupului pentru că sunt oameni în care noi am investit ani de zile şi poate, dacă decid să se întoarcă în ţară, experienţa acumulată să îi ajute să ocupe poziţii superioare.

Producătorul de componente auto Faurecia, un gigant cu 100.000 de salariaţi şi afaceri de 19 mld. euro anual, care are patru unităţi de producţie în România, va face “câteva sute” de angajări în următorii cinci ani, potrivit Oanei Burcea, HR manager al companiei în România.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Bucureştiul nu este legat cu zbor direct de nicio capitală îndepărtată din Asia sau America

Compania aeriană naţională de stat Tarom nu operează nicio rută îndepărtată, rămânând în urma altor operatori din regiune în contextul în care polonezii de la Lot au început să zboare în Beijing, Tokio sau New York, iar cehii de la Czech Airlines au ales capitala Coreii de Sud pentru operare. Flota învechită şi costurile mari de operare sunt, potrivit surselor din piaţă, motivele din spatele acestei decizii. Totuşi, Tarom are peste 50 de destinaţii în Europa şi Orientul Mijlociu.

              Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Năstase (Departamentul pentru Investiții Străine): Vrem replasarea României pe harta investitorilor străini

România trebuie să-și recâștige locul pe harta investitorilor străini, iar situația economică actuală ar trebui luată în considerare când vorbim despre investiții, a declarat, luni, în cadrul Forumului Investitorilor Străini, Alexandru Năstase, secretar de stat în Departamentul pentru Investiții Străine și Parteneriat Public-Privat /DISPPP/.

‘Vrem replasarea României pe harta investitorilor străini. Interesele României, în timpul vizitelor mele în străinătate, și situația României ar trebui luate în considerare când vorbim despre investiții. România și-a menținut poziția, prin scăderea taxelor și am alocat bani pentru sprijinirea investițiilor, reinvestirea taxelor în profit și scăderea TVA la 9% la alimente. Noul Cod fiscal va veni cu o relaxare tocmai pentru creșterea competitivității în România’, a precizat Năstase.

               Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Radwan (Banca Mondială): Averile oamenilor de afaceri și politicienilor arestați trebuie confiscate

Sistemul judiciar din România trebuie să se axeze pe bunurile furate, averile trebuie confiscate în așa fel încât banii oamenilor să fie recuperați, a declarat, luni, în cadrul Forumului Investitorilor Străini, Ismail Radwan, specialist al Băncii Mondiale.

‘Trebuie crescută eficiența guvernelor și combaterea corupției. În ultimele 18 luni am stabilit relații cu Guvernul și cu primul ministru pentru a rezolva câteva probleme majore pentru crearea unei unități strategice care să lucreze cu noi și care să urmeze recomandările specifice de la Comisia Europeană. În lupta împotriva corupției România a făcut progrese majore în această zonă. Văd că nu trece o săptămână fără ca un personaj cunoscut să nu fie anchetat.

                Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Filote: Economia României nu poate să crească doar pe baza consumului intern și a exporturilor;țara are nevoie de investiții

România nu poate să crească doar pe baza consumului intern și a exporturilor, acestea fiind principalele surse de creștere, ci are nevoie și de investiții, începând cu infrastructura de transport, a declarat luni șeful reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Filote, Forumului Investitorilor Străini.

              Citeste mai mult…

Ziare.com: Investitiile straine: 4 pasi inainte in productie, 3 pasi inapoi in finantare

Soldul investitiilor straine directe (ISD) in economia Romaniei a depasit anul trecut pragul de 60 miliarde euro, echivalentul a 40% din PIB anual.

Cu toate acestea, trebuie mentionat ca pe ultimii doi ani, acestea au avansat doar cu ceva mai mult de un miliard de euro.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Marinescu, ANCOM: Piaţa telecom este în creştere, susţinută de internet

Piaţa telecom este în creştere, pe revenire, susţinută în special de internet, a spus Cătălin Marinescu, Preşedinte Autoritatea Naţională de Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) la ZF Digital.

“A fost pe un vîrf, a coborît şi acum isi revine sănătos. Internetul duce clar piaţa în sus. Serviciile de internet sunt de calitate foarte bună, companiile stimulează şi partea de cerere. Este importantă trecerea dinspre pre pay în post pay”

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Redeleanu, CEO UPC: Telecom este o industrie care merge foarte bine, majoritatea companiilor raportează creşteri

Telecom este o industrie care merge foarte bine, majoritatea companiilor raportează creşteri, se investeşte în continuare, în extinderi de reţele, ceea ce est extrem de benefic pentru economie si telecom, a spus Robert Redeleanu, CEO, UPC România

“Cred că reglementarea trebuie să se intâmple unde e nevoie. Suntem de acord cu ANCOM când vine vorba de reglementarea pieţei fixe. Dar sunt şi lucruri care pot fi făcute mai activ. Ne uităm la transpunerea directivei privind costurile de acces. O oportunitate pentru ANCOM de a juca un rol. Lipsa de reglementare a preţurilor operatorilor de regie, autorităţilor publice, care interpretează personal de multe ori, modul în care taxează companiile la accesul în domeniul public”

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Fallacher, CEO Orange România: Unul dintre obiectivele Orange este să avem un teren comun între infrastrucutra mobile şi cea fixă

Eu sunt foarte optimist cu privire la  modul în care a fost reglementată piaţa. Cred că este o reglementare corectă. La Orange vrem să le dăm tuturor oportunitatea să concureze în termeni corecţi. Piaţa merge în direcţia bună, ceea ce vedem este că piaţa romanească a reînceput să crească, sunt optimist la outlook-ul pieţei telecom, a spus la ZF Digital Jean Francois Fallacher, CEO Orange România.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Ravinder Takkar, CEO Vodafone România: În România încă există multe oportunităţi

În România încă există multe oportunităţi cărora ne putem adresa. Punctele forte ale pieţei româneşti sunt piaţa de mobile, care este foarte puternică, bine reprezentată şi reglementată. Avem printre cele mai mari viteze 4G din Europa în România, ceea ce ajută mult clienţii. O slăbiciune a pieţei este conectivitatea. Credem că este o oportunitate acolo. Este deja un subiect în discuţie, unde trebuie luate decizii imoportante. Dacă vrem să ne atingem targetul pentru 2020 trebuie să lucrăm puternic la conectivitate. Cred că există multe oportunităţi care au fost explorate de competitori în energie, media etc. Aş spune că punctele forte sunt pe partea de mobile, precum şi preţurile mici şi infrastructură bună, a declarat la ZF Digital Ravinder Takkar, CEO Vodafone România.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Valentin Popoviciu, RCS&RDS: Pe piaţa de telecom am reuşit să rezolvm o serie de chestiuni care plasează România în vârful erei digitale

Domeniul reglementărilor a avut un avans bun. Credem că pe piaţa de telecom am reuşit să rezolvm o serie de chestiuni care plasează România în vârful erei digitale. Asistăm pe piaţa de fix şi mobil la disponibilitate pentru consumator la nişte servicii pe care nu le găsim pe nicio piaţă sau pe foarte puţine pieţe la nivel global, a declarat la ZF Digital Valentin Popoviciu, vicepreşedinte RCS&RDS.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Ghiman, Telekom: Există bunavoinţă în sistemul public, dar este foarte greu sa mişti acest angrenaj uriaş al instituţiilor statului

Este nevoie de îmbunătăţirea modului de dezvoltare a infrastructurii, există bunavoinţă in sistemul public, dar este foarte greu sa mişti acest angrenaj uriaş al instituţiilor statului, a spus Ovidiu Ghiman, Director Executiv Comercial Segment Business, Telekom Romania, la ZF Digital 15.

“E important ca ANCOM să asigure un cadru ca industria să fie sustenabilă pe viitor. Cred că avem o problemă de sustenabilitate pe termen mediu şi lung. Este o piaţă cu putere de absorbţie de servicii noi foarte mare. Am o intrebare privind capacitatea de a extrage valoare cand lansam noi servicii”

               Citeste mai mult…

Evz.ro: Romsilva: Tăierile ilegale de păduri sunt doar 0,5% din total!

“RNP — Romsilva administrează 3,2 milioane de hectare de pădure din proprietatea statului și circa 1,1 milioane de hectare proprietate privată. Din aceste suprafețe administrate de noi sunt sustrageri ilegale pe care le înregistrăm în fiecare an, mai ales în zonele cu grad ridicat de sărăcie, dar ele sunt doar în jur de 45.000 — 60.000 de metri cubi, ceea ce reprezintă sub 0,5% din volumul de masă valorificat de regie”, a precizat Crăciunescu.

             Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: Alianţa marilor retaileri împotriva producătorilor

În ultimul an, marile magazine  au încheiat diverse acorduri la nivel mondial, care oferă giganţilor retaileri o forţă şi mai mare în negocierile cu furnizorii.

După ce în urmă cu aproape doi ani francezii de la Auchan au cumpărat hipermarketurile Real, deţinute de grupul german Metro în Europa Centrală şi de Est, inclusiv cele 20 de magazine  din România, cei doi retaileri au semnat  anul trecut un parteneriat internaţional pentru achiziţii comune, care să le reducă din cheltuieli, după cum declarau la momentul încheierii asocierii. Au  urmat apoi grupurile franceze Cora şi Carrefour,  care au anunţat  că s-au asociat pentru a face achiziţii în comun şi pentru a avea aceiaşi furnizori de bunuri alimentare şi nealimentare. Astfel, cele două grupuri vor negocia achiziţiile în comun şi vor deveni o forţă şi mai puternică în discuţiile cu funizorii după cum declarau managerii lor.

            Citeste mai mult…

Economica.net: Cum este împărţită piaţa comerţului alimentar în România şi ce strategie au cei care fac jocurile

Consumatorii români se pot bucura încă de efectele benefice ale competiţiei acerbe pe piaţa comerţului alimentar. În ultimii trei ani, cei care şi-au continuat expansiunea în mod organic de abia au câştigat un punct cotă de piaţă, Selgros a pierdut din clienţii persoane fizice, iar Auchan, cu cele 20 de magazine Real preluate de la Metro Grup, nu a câştigat decât 2 puncte pe piaţa estimată la 9,7 milioane de euro.

Privind din perspectiva cotelor de piaţă, comerţul alimentar din România pare a fi încremenit în timp. Puţini sunt jucătorii care au reuşit să tulbure timid apele pe această piaţă unde liderul pieţei, Kaufland, face legea de mulţi ani şi continuă să rămână la o distanţă confortabilă de urmăritorul clasat, Carrefour. Cu toate acestea, pragul de 20% de la care specialiştii în concurenţă consideră că ar putea apărea probleme de poziţie dominantă, în cazul unor noi tranzacţii, nu este atins de niciunul dintre marii jucători.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: Scăderea dobânzilor – o şansă ratată de BVB

Trendul scăderii dobânzilor s-a instalat din vara lui 2013, dar lichiditatea Bursei de Valori Bucureşti este mai mică acum decât în urmă cu doi ani. Dacă nici câştigurile insignifiante oferite de bănci nu împing investitorii spre bursă, atunci ce şanse mai sunt pentru un segment de retail reprezentativ la BVB în anii ce vin?

               Citeste mai mult…

Bursa.ro: AGA BVB, PROGRAMATĂ PENTRU MIERCURI

Sistemul de conducere a Bursei de Valori Bucureşti – unitar sau dualist – este mai puţin important, mai mult contând ca Bursa să aibă o strategie, bazată pe paşi care să fie făcuţi publici, pe care piaţa să îi poată urmări, şi care să conducă la promovarea la statutul de piaţă emergentă, consideră unele voci din piaţă.

Cu toate acestea, acţionarii BVB sunt convocaţi, pe 28 octombrie, să decidă modificarea Actului Constitutiv, în acest caz urmând ca societatea să fie condusă de un Consiliu de Supraveghere, format din şapte membri, şi un Directorat, format din trei membri.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Adelina Mihai, editorul pe profesii al ZF: Cum a căzut (şi) premierul în capcana statisticilor numărând salariaţii precum Pristanda steagurile

Premierul Victor Ponta a făcut vineri o afirmaţie prin care atrăgea atenţia că, în sfârşit, numărul angajaţilor cu  contracte de muncă a ajuns la 6 mi­lioane, depă­şind astfel nu­mărul pensio­na­rilor, care este de 5,2 mi­lioane de persoane, potrivit Mediafax. Declaraţii similare au făcut în ultima lună atât ministrul muncii, Rovana Plumb, cât şi Liviu Marian Pop, ministrul dialogului social.

              Citeste mai mult…

Bursa.ro: EUGEN TEODOROVICI:

“Înfiinţarea băncii de dezvoltare va fi aprobată în acest an”

EximBank şi CEC Bank ar putea fi entităţi complementare în proiectul înfiinţării unei bănci de dezvoltare, după cum a spus, într-o întâlnire cu presa, Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor publice. Instituţia pe care o conduce lucrează, încă, la acest proiect, care ar urma să fie aprobat până la finalul anului în curs, conform spuselor ministrului de resort.

Domnia sa a precizat: “În acest moment lucrăm la proiect. Vom vedea dacă sunt argumente să includem şi CEC în acest program. Ideea este să funcţioneze ca entităţi complementare, fiecare pe zona ei, res¬pectiv prin CEC să se facă inetermedierea. În orice caz, până la finalul acestui an, proiectul va fi aprobat”.

               Citeste mai mult…

Bursa.ro: ÎNTR-O SCRISOARE DESCHISĂ

Consumatorii bancari îi cer lui Teodorovici să pună pe primul loc interesul cetăţenilor

Clienţii împrumutaţi în franci elveţieni (CHF) îi cer ministrului finanţelor publice, Eugen Teodorovici, într-o scrisoare deschisă, să pună pe primul loc interesul cetăţenilor, nu pe cel al băncilor.

În scrisoarea deschisă a clienţilor bancari se arată, printre altele: “Considerăm că poziţia adoptată de reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice în cadrul discuţiilor care au avut loc în Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci a Camerei Deputaţilor sunt în contradicţie cu opiniile exprimate de Minister în cadrul întâlnirilor avute cu reprezentanţii consumatorilor şi nu iau în considerare interesele cetăţenilor.

                Citeste mai mult…

Bursa.ro: CEL MAI REDUS CURS DIN ULTIMELE DOUĂ LUNI

Euro, sub pragul de 1,10 dolari

Euro a scăzut vineri, pe pieţele externe, faţă de dolar, continuând cursul pe care s-a înscris în ziua precedentă, după ce preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a semnalat că instituţia pe care o conduce ar putea lua noi măsuri de stimulare monetară.

Moneda unică europeană a coborât, chiar, pentru puţin timp, sub pragul de 1,10 dolari (1,0999 dolari), înregistrând cel mai redus curs din 7 august până în prezent. La finele zilei, însă, cursul a fost de 1,1018 dolari, mai mic cu 0,8% faţă de ziua anterioară.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: BCE va injecta şi mai mulţi bani în piaţă pentru a nu lăsa Europa să-şi piardă şi puţinul suflu de creştere pe care îl are

În încercarea de a nu lăsa economia Europei pradă stagflaţiei, Banca Centrală Europeană este pregătită să arunce cu mai mulţi bani în piaţă pe lângă programul de 1,1 trilioane euro pe care-l derulează în acest moment.

Potrivit acestuia, banca centrală este pregătită să ajusteze „dimensiunea, alcătuirea şi durata“ programului său de relaxare cantitativă, scrie Financial Times.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: Director BCR: Instanţa nu poate elimina din contracte referirile la dobândă; vom discuta cu clienţii

Banca Comercială Română (BCR) consideră că “nicio instanţă nu poate elimina dintr-un contract de credit referirile cu privire la dobândă”, însă banca se va “plia” pe decizia ICCJ şi va avea discuţii cu clienţii care au câştigat procesul privind dobânda variabilă, afirmă un director regional din BCR.

BCR, care a pierdut definitiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie procesul intentat de 200 de clienţi care au contestat dobânda variabilă stabilită unilateral de bancă, consideră că nicio instanţă de judecată nu poate elimina dintr-un contract de credit prevederile referitoare la dobândă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: STATISTICILE BNR CONFIRMĂ DECLARAŢIILE BANCHERILOR: Creditarea merge din nou în sus şi marchează un plus de 0,6% în septembrie

Băncile locale aveau la finalul lunii septembrie credite de peste 214 miliarde de lei (circa 48 mld. euro), în creştere cu echivalentul a un miliard de lei faţă de aceeaşi lună a anului trecut, aceste cifre confirmând afirmaţiile bancherilor comerciali care spun că simt revenirea apetitului pentru creditare la nivelul portofoliilor pe care le administrează.

Comparativ cu luna august, creditarea a urcat cu 0,2% şi pentru prima dată în acest an finanţările acordate populaţiei şi compani­ilor au înregistrat creşteri timp de două luni consecutiv, dând semnalul instaurării unui trend pozitiv pe piaţa creditului.

              Citeste mai mult…

Bursa.ro: Christian Tour îşi deschide divizii în Polonia, Ungaria, Serbia şi Marea Britanie

Compania de turism Christian Tour va fi prezentă, de anul viitor, cu divizii pe pieţele din Polonia, Ungaria şi Serbia, urmând ca din 2017 să îşi deschidă reprezentanţă şi în Marea Britanie, după cum a anunţat Cristian Pandel, acţionarul majoritar al societăţii.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Cocktail Holidays: Piaţa de călătorii s-a stabilizat, dar nu vom mai vedea explozii de cheltuieli

Agenţia de turism Cocktail Holidays, fondată de familia Goicea, estimează că va încheia acest an circa 25.000 de turişti şi afaceri de 83 milioane de lei, cu 25% mai mult faţă de anul trecut, conform calculelor ZF pe baza datelor transmise de companie şi de la mfinante.ro.

„Sezonul de vară l-am încheiat cu succes în pofida tuturor factorilor externi ce ne-au influenţat businessul – problemele din Grecia sau Turcia. Nu este uşor, dar am reuşit să ne mobilizăm şi să oprim aceste probleme, datorită experienţei de 23 de ani pe care o avem pe piaţă“, spune Dan Goicea, director general şi cofondator al Cocktail Holidays.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Proiectul rezidenţial cu 1.300 de apartamente de pe terenul fostei fabrici Turbomecanica face primii paşi

Proiectul rezidenţial Rotar Park Residence, dezvoltat de familia Eskiocak din Turcia pe o parte din fosta platformă industrială Turbomecanica din vestul Capitalei, a făcut primii paşi, după ce lucrările de construcţie au început. Complexul, situat la 200 de metri distanţă de staţia de metrou Păcii, va avea aproape 1.300 de apartamente.

El adaugă că preţul mediu al apartamentelor din acest ansamblu este de 1.000 de euro/metro pătrat util. Potrivit ultimelor date disponibile, investiţia în primele două blocuri este estimată la 10-12 milioane de euro.

              Citeste mai mult…

Capital.ro: Banca Mondială: România are nevoie de autostrăzi. Circa 40% din drumuri sunt destul de proaste

România are nevoie de autostrăzi şi reţele de transport în condiţiile în care, la ora actuală, aproximativ 40% dintre drumurile din ţară sunt destul de proaste, a declarat, luni, în cadrul Forumului Investitorilor Străini, Ismail Radwan, specialist Banca Mondială.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Dinu Malacopol, CEO Digital Cable Systems: AKTA se pregăteşte de un exit

AKTA va face un exit la un moment dat. Noi avem în continuare o strategie investiţională agresivă, avem finanţarea pentru 2015/2016, cam după această perioadă discutăm de un exit şi cred că mulţi vor fi interesaţi.

Noi suntem cei mai mari dintre cei mici şi cei mai mici dintre cei mari. Continuăm strategia noastră de investiţii, avem câteva lucruri interesante de lansat anul viitor, în paralel avem o finanţare pentru care trebuie să îi mulţumesc BERD-ului, continuăm politica de consolidare pe piaţa fostă de cablu, actuală tripple-play, curând quad-play şi x-play.

              Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Angela Filote, Comisia Europeană: Suntem mai puţin optimişti decât Guvernul privind capacitatea de colectare a taxelor

Comisia Europeană este mai puţin optimisă decât Guvernul în ceea ce priveşte capacitatea de colectare a taxelor, în urma aplicării măsurilor de relaxare fiscală, şi va urmări în detaliu fiecare măsură, potrivit Angelei Filote, şeful reprezentanţei Comisiei Europene în România.

„Este adevărat că România are o creştere macroeconomică puternică, că s-a consolidat fiscal cu succes, în principal datorită celor trei acorduri pe care le-a avut cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Toate aceste realizări nu au fost atinse cu uşurinţă, au presupus eforturi uriaşe pentru ţară, pentru investitori şi pentru cetăţenii obişnuiţi. Şi nu am vrea să vedem că aceste realizări sunt subminate acum de alte tipuri de măsuri“, a declarat luni Filote, la un summit adresat investitorilor străini.

               Citeste mai mult…

Capital.ro: Eveniment Economia socială încotro? Povești de succes și perspective pentru România

Euzone Consultancy Network, Asociația Consult Pro Education și partenerii săi organizează la București, Alba Iulia și Oradea, în perioada 13 – 18 noiembrie 2015, trei evenimente de promovare a economiei sociale, prilej cu care vor avea loc dezbateri pe tema implementării economiei sociale, a impactului noii legislații aplicată întreprinderilor sociale, dar și aspecte privind susținerea financiară a acestora, prevederi sau facilități fiscale în noul Cod Fiscal.

Pe agenda evenimentelor vor fi luate în discuție aspecte legate de ajutorul de stat și concurență, rolul organizațiilor neguvernamentale în dezvoltarea economiei sociale, a achizițiilor publice ca instrumente pentru dezvoltarea acestui domeniu.

               Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor