Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI ECONOMICE - 27 iulie 2015

Agerpres.ro: Comunicat de presă – Ziua României la Expo Milano 2015

Au mai rămas trei zile, până când Pavilionul României va organiza, miercuri, 29 iulie, Ziua României la Expo Milano 2015, iar pregătirile pentru acest eveniment au intrat în linie dreaptă.

Conform tradiției, fiecare țară participantă la expoziția universală își alege o zi națională. România va sărbători pe 29 iulie, dată care coincide cu celebrarea Zilei Imnului Național al României.

             Citeste mai mult…

Timponline.ro: Cele mai bune planuri de afaceri, premiate de Camera de Comerţ şi Industrie BN

Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, persoanele inactive sau ocupate în agricultura de subzistență, din mediul rural din județul Bistrița-Năsăud, care doresc să inițieze o afacere sau o activitate independentă, au acum șansa de a beneficia de premii în valoare de 500 lei, participând la concursul “Cele mai bune planuri de afaceri”.

Concursul, care a debutat la data de 15 iulie, este organizat de Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud în cadrul Proiectului “ARO – Acces Rapid la Ocupare”, finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

            Citeste mai mult…

DIGI 24: Declaraţii ale premierului Victor Ponta, la sosirea la sediul PSD

Victor Ponta: Nu, la Sănătate, cei care au dat ştirea, cred că Mediafax, au zis minus 600 cu plus 700 se iau bani. Eu la matematică am învăţat că minus 600 cu plus 700 e pe plus. Ideea e următoarea, ca să înţeleagă lumea, că toată lumea jonglează cu cifre şi nimeni nu le înţelege. Conform Legii bugetului de stat, aprobată de Parlamentul României în consultare cu instituţiile internaţionale, pe primele 6 luni România trebuia să aibă un deficit de 13 miliarde de lei, adică să cheltuiască mai mult decât să încaseze. Pe primele 6 luni România are un plus de 4 miliarde de lei, deci nu a cheltuit mai mult decât a încasat, ci a încasat mai mult decât a cheltuit.

.           Citeste mai mult…

B1.ro: Victor Ponta: Rectificarea bugetară este una pozitivă. La Transporturi se taie banii pentru proiectele anulate.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că rectificarea bugetară este una pozitivă, România având un plus de 4 miliarde de lei.

România are un plus de 4 miliarde de lei. A încasat mai mult decât a cheltuit. Deci rectificarea bugetară este una pozitivă. Putem da toți banii pe alocații pentru copii și tot rămânem cu bani, pe care sperăm că putem să îi cheltuim cât mai bine până la finalul anului”, a spus Ponta.

            Citeste mai mult…

B1.ro: Eugen Teodorovici: Din ce am vorbit cu cei de la PNL, toţi au spus că votează Codul Fiscal

Premierul Victor Ponta a anunțat o sesiune extraordinară în Parlament după 15 august, pentru noul Cod Fiscal ce va fi promulgat la 1 septembrie.

Ministrul de finanțe, Eugen Teodorovici, susţine că a vorbit cu colegii din PNL care l-au asigurat că vor vota documentul, proiect ce ar putea include şi reducerea contribuţiilor sociale.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Stațiunile de pe Valea Prahovei, „magnet” pentru turiștii români și străini, cu un grad de ocupare de 80-110% în weekend

Stațiunile de pe Valea Prahovei, atrag ca un magnet atât turiștii români, cât și pe cei străini, în weekend gradul de ocupare fiind și de 110% în Sinaia, a declarat pentru AGERPRES, Anda Popa, secretar general al Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Prahova.

,Turiștii preferă toate tipurile de unități de cazare și, în general, își fac rezervare anterioara sosirii în stațiuni. În mare măsură, rezervările se fac prin intermediul internetului. Gradul de ocupare al unităților de cazare este, în Sinaia, de peste 85% în cursul săptămânii, dar de 110% în weekend. În Bușteni, avem un grad de ocupare de peste 85% în cursul săptămânii și de 95% în weekend. Cea de a treia stațiune preferată de turiștii care își petrec vacanța de vară la munte este Azuga, cu un grad de ocupare de peste 60% în cursul săptămânii și de 80% în weekend’, spune Anda Popa.

           Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Gradul de ocupare a hotelurilor şi pensiunilor de pe litoral este de sută la sută

Gradul de ocupare a hotelurilor şi pensiunilor de pe litoral este de sută la sută la sfârşitul acestei săptămâni, iar în staţiunea Mamaia nu mai sunt camere disponibile nici pentru luna august, a declarat, duminică, preşedintele Asociaţiei Litoral – Delta Dunării, Corina Martin.

“Litoralul este plin, sută la sută grad de ocupare, iar pentru Mamaia nu mai sunt camere nici pentru luna august pentru cei care nu şi-au făcut rezervări deja. În Eforie şi Venus sunt mulţi turişti la sfârşitul săptămânii. Sudul creşte în ultima vreme, exact aşa cum spuneam acum doi-trei ani, pentru că Mamaia este la capacitate, nu mai putem vorbi de creşteri la Mamaia, şi atunci singura zonă unde putem avea creşteri per total sezon este sudul, evident. Mamaia se păstrează în continuare în top, nu avem niciun fel de probleme, iar Eforie ţine pasul datorită şi distanţei foarte mici în kilometri faţă de Mamaia”, a declarat Corina Martin pentru MEDIAFAX.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: 1,5 milioane lei pentru cele mai competitive planuri de afaceri din mediul rural

Ideile celor 152 de câștigători ai concursului organizat de Fundația World Vision România (WVR) prin proiectul „Made in Rural” sunt premiate în această lună cu 1,5 milioane de lei, respectiv 10.000 de lei pentru fiecare afacere, în condițiile în care acestea vizează revigorarea meșteșugurilor populare, dar răspund și nevoilor economice și sociale cu care se confruntă comunitățile în care locuiesc.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Tranzacțiile cu acțiuni, în scădere cu 49% în această săptămână la BVB; titlurile Fondul Proprietatea, cele mai tranzacționate.

Valoarea totală a tranzacțiilor derulate săptămâna aceasta la Bursa de Valori București s-a ridicat la 150,1 milioane lei, tranzacțiile cu acțiuni a cumulând 143,7 milioane lei, cu 48,82% mai puțin față de săptămâna precedentă, conform unei analize realizate de Puls Capital

Cele mai importante schimburi s-au realizat pe titlurile Fondul Proprietatea (FP) — 48,6 milioane lei, Banca Transilvania (TLV) — 26,9 milioane lei, OMV Petrom (SNP) — 16,5 milioane lei, Electrica (EL) — 15,7 milioane lei și Romgaz (SNG) — 6,5 milioane lei.

            Citeste mai mult…

Economica.net: 5 lucruri importante pe care trebuie să le ştii atunci când mergi în vacanţă în UE

Sunt câteva lucruri de care trebuie să ţineţi cont atunci când călătoriţi în ţările membre ale Uniunii Europene. Cetăţenii UE au drepturi menite să le facă vacanţa mai uşoară, în cazul în care nu toate lucrurile merg ca pe roate, potrivit informaţiilor Parlamentului European.

             Citeste mai mult…

economica.net: Litoralul românesc: de ce să schimbăm ceva când lumea-i fericită? 

Industria turismului estival este un model de eficienţă economică, validat de ceea ce se întâmplă pe litoral. Cu doar 7-8 week-end-uri de activitate pe sezon (adică mai puţin de o lună, punând toate aceste firimituri cap la cap), afacerea reuşeşte să aducă în buzunarele patronilor suficient cash pentru un an tihnit.

Discuţiile privind necesitatea unor schimbări în modul în care se face turism pe bucata de coastă românească a Mării Negre sunt întotdeauna sterile. Patronul român este mulţumit că are traiul asigurat pentru un an întreg, fără a fi nevoit să facă investiţii majore. La fel de mulţumit este şi turistul român ajuns mahmur în cameră, după ce a tocat la discotecă câteva sute de euro pe o sticlă vin spumos (care costă câteva zeci de lei la alimentara din colţ).

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Finanțele, Munca și Internele câștigă la rectificare; Transporturile pierd 1 miliard de lei de la cofinanțarea proiectelor pe fonduri europene

Finanțele, Munca și Internele sunt printre ministerele câștigătoare la rectificarea bugetară, în timp ce Transporturile și Sănătatea se vor vedea cu bugetele diminuate, reiese din proiectul de ordonanță privind rectificarea bugetară publicat pe site-ul ministerului Finanțelor Publice.

Finanțele primesc cele mai mari sume în urma rectificării — 712 milioane la capitolul Acțiuni Generale și 530 de milioane de lei dedicate în principal hotărârilor CEDO și despăgubirilor aferente procesului de restituire a proprietăților.

            Citeste mai mult…

Evz.ro: REVOLTĂTOR: ROMÂNIA PIERDE 3 miliarde euro din fonduri europene destinate AUTOSTRĂZILOR pentru că Ministerul Transporturilor nu a ştiut ce să facă cu banii

Tronsoanele Sebeş-Turda, Lugoj-Deva tronsoanele 1 şi 2 şi Câmpia Turzii – Târgu Mureş sunt principalele lucrări care au de suferit pentru că Transporturile nu au ştiut să folosească un miliard de lei pentru a atrage 3 miliarde de euro.

Deşi starea drumurilor din România este cel puţin delicată, Ministerul Transporturilor a pierdut un miliard de lei la rectificarea bugetară, bani care erau destinaţi cofinanţării din fonduri externe nerambursabile şi care ar fi trebuit să aducă în ţară 3 miliarde de euro!

            Citeste mai mult…

Evz.ro: Fructe românești ieftine în magazine, prin PNDR

În prezent, livezile autohtone de fructe acoperă, timp de trei sferturi din an, doar 35% din cererea românilor. După plantarea a 30.000 de hectare de livezi, procentul va urca la 70%

Reducerea TVA de la 24% la 9% pentru alimente și băuturi, începând cu 1 iunie, a adus ieftiniri ale multor produse. Fructele proaspete s-au ieftinit cel mai puțin dintre toate produsele alimentare, în luna iunie, comparativ cu luna mai: cu doar 3,5%. Principala cauză: producția românească acoperă, vara și toamna, la fructe precum căpșune, cireșe, vișine, piersici, pere etc. aproximativ 60% din cerere, iar pe timpul iernii doar 35% din cererea românilor, conform estimărilor cultivatorilor de fructe.

           Citeste mai mult…

Economica.net: Libra Internet Bank, profit în creştere cu 40%, în S1 2015

Libra Internet Bank a înregistrat un profit de 11,8 milioane lei, în semestrul unu 2015, în creştere cu 40%, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014, au anunţat, luni, reprezentanţi ai băncii.

‘Rezultatele din primele 6 luni ne fac să privim cu mult optimism anul 2015. Am obţinut un profit record de 11,8 milioane de lei şi am reuşit să creştem volumul creditelor cu 20%. Vom continua să fim profitabili şi ne vom concentra pe creşterea satisfacţiei clienţilor şi pe servicii inovatoare în mediul online’, arată Emil Bituleanu, Director General al Libra Internet Bank.

            Citeste mai mult…

Economica.net: Străinii vor să cumpere 100.000 de ha de pădure românească pentru a o salva de la tăiere

O fundaţie patronată de Prinţul Charles al Marii Britanii vrea să cumpere aproximativ 100.000 de hectare de pădure în România, pentru a salva habitatul şi a creea una dintre cele mai mare rezervaţii naturale din Europa. Banii investiţi provin de la străini.

Fundaţia Conservation Carpathia (FCC), o organizaţie nonguvernamentală patronată de prinţul Charles al Marii Britanii şi care funcţionează cu bani proveniţi din donaţii ale străinilor, vrea să cumpere aproximativ 100.000 de hectare de pădure în România, cu scopul de a o proteja de tăierile masive şi exploatarea forestieră, scrie publicaţia scotsman.com. Cu bani din donaţii, FCC vrea să pună bazele uneia dintre cele mai mari rezervaţii naturale. „un rai al urşilor şi lupilor”.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Campionii economiei româneşti. IT-ul duduie. Opt mari sectoare din economie, cu afaceri de 100 mld. lei, cresc cu peste 10%

Serviciile informatice şi fabri­carea calculatoarelor, pie­ţe de 22 de miliarde de lei în care lucrează aproape 100.000 de oameni, au înre­gistrat anul trecut rate de creştere a ci­frei de afaceri cuprinse între 13 şi 19%, fiind vedetele economiei raportat la ritmul de creştere.

Aproape 9.000 de locuri de muncă au fost create în aceste industrii în 2014,  în contextul în care la nivelul celor mai mari 25 de pieţe s-au pierdut 40.000 de locuri de muncă, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la mfinante.ro.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: „Meandrele“ bugetului statului în primele şase luni. Venituri mai mari cu 10% faţă de S1 2014 şi investiţii cu 20% mai mici

Execuţia bugetului general consolidat pe primele şase luni ale anului s-a încheiat cu un excedent de 4,2 mld. lei (0,6% din PIB), faţă de o ţintă anuală de deficit de 13 mld. lei, excedentul fiind însă obţinut în bună măsură pe seama restrângerii fără precedent în ultimii 10 ani a investiţiilor.

În condiţiile în care principala temă de dezbatere economică din aceste zile este aceea dacă este bine să stimulezi economia prin consum (scăzând TVA, de exemplu) sau prin investiţii (care ţi-ar asigura o creştere pe termen lung), execuţia bugetului în semestrul I arată clar orientarea guvernului către prima variantă.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Analiştii văd un plus de 15% la profitul trimestrial al Petrom

OMV Petrom (simbol bursier SNP), cea mai mare companie listată la bursa din Bucureşti, cu o capitalizare de 22 mld. lei, este aşteptată să anunţe un profit net de aproape 500 mil. lei în al doilea trimestru, cu 15% mai mare decât rezultatul din T1, datorită revenirii uşoare a preţului petrolului în această primăvară, potrivit analiştilor financiari contactaţi de ZF.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Mugur Isărescu intră în ring fără mănuşi. O relaxare fiscală amplă în condiţii de creştere economică este o mişcare brutală, cu impact îndoielnic

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu s-a înscris fără rezervă în tabăra celor care susţin prudenţa în politica fiscală în contextul disputei legate de consecinţele aplicării noului Cod fiscal. Economia are deja o creştere de 4%, iar impactul măsurilor de relaxare fiscală vizate de guvern este incert în aceste condiţii. Şi, în plus, nu este clar dacă „ne ţin motoarele“ să accelerăm

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Rata neperformantelor face încă un pas spre 13%

Rata creditelor neperformante a scăzut la 13,3% la finalul lunii mai, cu 0,2 puncte procentuale sub nivelul din luna anteriorară şi cu şapte puncte procentuale mai puţin comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care bancherii au continuat să-şi cureţe portofoliile, iar stocul total de credite s-a stabilizat.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: CREDITAREA ARE SPAŢIU SĂ ACCELEREZE

Împrumuturile reprezentau 93% din depozite la jumătatea anului

Raportul credite/depozite, unul din­tre indicatorii care arată potenţialul de creditare al sistemului bancar, a ajuns la 93% la finele lunii iunie, al doilea cel mai ridicat nivel de anul acesta, pe fon­dul dezgheţării vânzărilor de credite şi al pla­fonării ritmului de creştere al depozitelor.

Indicatorul credite/depozite scăzuse cu aproape 20 de puncte procentuale anul trecut şi ajunsese chiar la 90% în decembrie. Raportul a devenit sub­uni­tar anul trecut pentru prima dată din 2007. Indicatorul ajunsese la 130% în 2008, însă contextul era diferit, motorul cre­ditării fiind atunci liniile de finanţare de la băncile-mamă din străinătate.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Băncile din Grecia ar putea menţine câteva luni limitele privind retragerile de numerar

Băncile din Grecia vor menţine câteva luni limitele privind retragerile de numerar, până la reluarea în regim normal a finanţării europene şi până la eventuala restructurare a datoriei suverane, afirmă oficiali citaţi de Reuters.

Băncile din Grecia s-au redeschis luni, după trei săptămâni, dar limita la retragerile de numerar a rămas în vigoare, fiind stabilită la 420 de euro pe săptămână.

Restricţiile la retragerile de numerar ar urma să fie menţinute până când Grecia va obţine un nou program de finanţare din partea Grupului Bruxelles – format din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: BCR Viaţă a rămas cu doar 18 agenţii după restructurare

BCR Viaţă, compania de asigurări de via­ţă deţinută de asigurătorul austriac Vien­na Insurance Group (VIG), a fina­lizat anul trecut procesul de restructu­rare şi a dizolvat reţeaua proprie de vânzări, con­centrându-şi activitatea pe seg­men­tul bancassurance (vânza­rea de poliţe prin bănci – n.red.), potrivit rapor­tului anual al asigurătorului.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: LEUL GREU

Evoluţia producţiei de vin (mil. hectolitri)

România este unul dintre cei mai mari producători europeni de vin, cu un volum anual de circa 4-5 milioane de hectolitri, însă este departe de a ajunge la nivelul unor ţări precum Franţa, care produce de câteva zeci de ori mai mult.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: LEUL GREU

Top cinci companii din România în 2005 şi 2014 (după cifra de afaceri – mld. lei)

Ultimii zece ani au adus o schimbare la 180 de grade în topul celor mai mari companii din România după cifra de afaceri, astfel că Automobile Dacia- cea care în 2005 se aşezase pe poziţia a cincea în clasament, şi-a adjudecat în ultimii doi ani poziţia fruntaşă.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: BCR vinde cu discount de 25% creanţa împotriva UCM Reşiţa, aflată în insolvenţă de patru ani

BCR, cea mai mare bancă din sistem după active, caută un cumpărător pentru creanţa de 81 milioane de lei deţinută împotriva producătorului de echipamente energetice UCM Reşiţa (simbol bursier UCM), aflat în insolvenţă din 2011, banca fiind dispusă să cedeze creanţa cu un discount de 25%.BCR este al doilea creditor al UCM, după ANAF, creanţa sa reprezentând 9,5% din totalul masei credale şi 38,1% din grupa creanţelor garantate.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Banca Transilvania a spart pragul de 7 mld. lei în capitalizare şi este tot mai aproape de BRD, cea mai valoroasă bancă listată

Finalizarea operaţiunii de majorare a capitalului social a urcat cu aproape un miliard de lei capitalizarea bursieră a Băncii Transilvania (simbol bursier TLV), care a ajuns să fie evaluată la 7,141 miliarde de lei (1,6 mld. euro). „Distanţa“ faţă de BRD, cea mai valoroasă instituţie de credit listată la Bucureşti, s-a redus astfel la 650 milioane de lei.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: LEUL GREU

Gradul de dotare al locuinţelor cu PC-uri, cu PC-uri conectate la internet şi cu telefoane mobile

Segmentul tehnologic din România a avut parte de una dintre cele mai mari creşteri în ultimii zece ani atât dotarea cu PC-uri, dar şi conectarea acestora la internet şi numărul de telefoane mobile cumpărate de români înregistrând majorări substanţiale. Dinamica cea mai bună se observă la capitolul dotare a gospodăriilor cu PC-uri conectate la internet, care a crescut de la 2% în 2005 la aproape 58% în 2014.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: Evaluatorii reclamă „clauze abuzive” în contractele cu băncile

Dacă în ultimii ani s-a vorbit despre clauzele considerate abuzive, în principal în contractele de credit încheiate între bănci şi debitori, existând o serie de procese în instanţă pe această temă, sunt şi profesionişti care se plâng de faptul că sunt puşi în situaţia să semneze, chiar dacă nu sunt de acord, anumite clauze impuse de operatorii financiari.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: Opt indici BVB au deschis în scădere

Opt dintre principalii indici de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au deschis în scădere şedinţa de tranzacţionare de astăzi.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, se depreciază cu 0,12%, fiind cotat la 7.527,59 puncte.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: DUPĂ CE AU FOST AMÂNATE

Surse: Negocierile dintre Grecia şi creditorii internaţionali vor începe mâine

Membri ai Guvernului grec de extremă stânga voiau să golească rezervele Băncii centrale şi conturile contribuabililor eleni pentru a pregăti revenirea la drahmă, potrivit unor dezvăluiri care relevă haosul din cadrul Partidului de extremă stânga Syriza, potrivit The Guardian.

 Este neclar cât de serios a examinat Executivul grec aceste planuri, atribuite fostului ministru al Energiei Panagiotis Lafazanis şi fostului ministru al Finanţelor Yanis Varoufakis. Amândoi au fost remaniaţi luna aceasta, însă, în urma dezvăluirilor, partidele de opoziţie s-au sesizat şi cer explicaţii.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB / NICU GRIGORAŞ, INTERCAPITAL:

„Investitorii, din nou în starea de aşteptare, din cauza corecţiilor din pieţele europene”

Pe fundalul accentuării scăderilor pe pieţele europene, în a doua parte a şedinţei bursiere de vineri, lichiditatea pieţei locale a revenit la un nivel extrem de scăzut, de doar 24,87 milioane de lei, ne-a declarat Nicu Grigoraş, director Departament Tranzacţionare şi Front Office SSIF Intercapital Invest.

 Potrivit domniei sale, investitorii au reintrat în starea de aşteptare datorită corecţiilor din pieţele europene, pieţe care au corectat în ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămâ¬nii în medie cu 1%.

            Citeste mai mult…

bursa.ro: Când este vremea pentru reducerea impozitelor şi taxelor?

Vremea este totdeauna potrivită pentru reducerea taxelor, niciodată pentru creşterea acestora. Guvernele nostre din ultimii 25 de ani au învăţat o lecţie greşită de la guvernele Europei de Vest, pornind mereu construcţia bugetară de la stabilirea cheltuielilor şi apoi trecând la căutarea surselor de finanţare.

 De fiecare dată a fost scoasă în faţă necesitatea investiţiilor, mai ales cele pentru infrastructură, fără de care nu ar fi fost posibilă dezvoltarea sustenabilă şi atragerea investiţiilor străine private. „Rezultatele” investiţiilor în infrastructură nu mai trebuie comentate, singurul lor rezultat vizibil fiind creşterea accelerată a datoriei publice în ultimii ani.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: ANALIŞTII:

„Potenţial limitat de creştere a acţiunilor companiilor energetice”

Cu randamente ale dividendelor estimate, pentru acest an, între un minim de 5% (Electrica) şi 8% (Transgaz, Romgaz şi Transelectrica), nu se poate spune că acţiunile autohtone importante ar fi scumpe, apreciază Mihai Căruntu, coordonatorul Echipei Cercetare Piaţă de Capital din cadrul BCR.

           Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Povestea Vestului care nu vrea sa lase Romania sa se dezvolte: comparatie intre Romania si restul statelor membre UE in privinta deficitului bugetar

 Aplicarea noului Cod Fiscal, majorararea salariilor bugetarilor cu 70%, introducerea pensiilor pentru militari, personalul diplomatic si functionarilor parlamentari. Toate acestea inseamna incarcarea bugetului atat de mult incat deficitul sa urce cu mult peste 3% din PIB anul viitor. Sau altfel spus, inseamna intrarea intr-o procedura de deficit excesiv din care abia a iesit in 2013, in urma aplicarii unor masuri de austeritate extrem de dureroase.

             Citeste mai mult…

Digi24.ro: Bani europeni pentru fermierii cu idei

Fermierii cu idei de afaceri primesc ajutor de la Uniunea Europeană. Fie că vor să deschidă pensiuni sau cabinete veterinare. Suma totală este de 44 de milioane de euro.

Domeniile unde pot fi accesate sume mai mari sunt activităţile productive. Aici beneficiarii pot obţine până la 70.000 de euro dacă au scris un proiect pentru a obţine finanţare în sensul derulării unei astfel de afaceri.

            Citeste mai mult…

Digi24.ro: Eugen Teodorovici: Vor fi reduse contribuțiile sociale

Ministrul Finanțelor a spus duminică, la Digi24, că ar putea fi reduse contribuţiile sociale. Eugen Teodorovici a evitat să spună când anume s-ar putea întâmpla acest lucru sau cu cât vor fi reduse sumele plătite de angajaţi şi de angajatori. A promis, însă, că va fi următoarea măsură de relaxare fiscală pe care o va aplica Guvernul. În ceea ce privește scăderea TVA, ministrul apreciază că măsura ar putea fi aplicată încă de la 1 decembrie 2015.

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Bugetul ia în calcul o creștere economică de 3,3% pentru acest an și un deficit de 1,86% din PIB la rectificarea bugetară

Guvernul ia în calcul o creștere economică de 3,3% anul acesta, în creștere de la 2,5% cât se estima la elaborarea bugetului de stat pe anul 2015, potrivit proiectului de rectificare bugetară postat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.

În aceste condiții, se propune majorarea, atât a veniturilor, cât și a cheltuielilor bugetului general consolidat, pe sold, cu suma de 4,46 miliarde de lei, astfel încât deficitul bugetului general consolidat să se mențină nemodificat ca valoare nominală, respectiv 13,004 miliarde de lei. Ca pondere în PIB, deficitul crește de la 1,83% la 1,86%, ca urmare a modificării nivelului PIB estimat pe anul 2015.

            Citeste mai mult…

Mediafax.ro: CFA România: Indicatorul de încredere macroeconomică a scăzut în iunie, de la maximul istoric din mai

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a scăzut în iunie la 70,8 puncte, de la maximul istoric de 77,1 puncte înregistrat în luna mai, reducerea fiind determinată de componenta de anticipaţii, în timp ce percepţia situaţiei actuale a atins un nivel record.

            Citeste mai mult…

Gandul.info: De ce nu vrea preşedintele Iohannis „relaxarea fiscală ALL INCLUSIVE” a premierului Ponta

Consilierul prezidenţial pe probleme economice Cosmin Marinescu avertizează, într-un interviu acordat Gândul, că este imprudent ca Guvernul să recurgă la un pachet fiscal “all inclusive”, înainte de aplicarea unor măsuri compensatorii, precum o reducere a cheltuielilor publice.

            Citeste mai mult…

Capital.ro: Eliminare a taxelor vamale pentru produse electronice

Uniunea Europeană, Statele Unite, China şi majoritatea ţărilor membre ale Organizaţiei Mondiale ale Comerţului au convenit să elimine taxele vamale pentru 200 de produse electronice de înaltă tehnologie. Valoarea totală a acordului se ridică la nivel global la o mie de miliarde de euro.15

            Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Parlamentul, chemat în sesiune extraordinară pentru Codul Fiscal, în perioada 24-25 august

Biroul Permanent Naţional al PSD a decis luni să propună sesiune parlamentară extraordinară în perioada 24 şi 25 august pentru reexaminarea Codului Fiscal, potrivit unor surse social-democrate.

           Citeste mai mult…

Ziare.com: PNL critica rectificarea bugetara si cheama partidele la consultari: Bugetul, pusculita PSD

Partidul National Liberal (PNL) a criticat modul in care a fost realizata rectificarea bugetara si a chemat toate partidele la consultari pe teme economice.

„Referitor la pozitia noastra politica pe termen lung, PNL a pornit de la premisa ca romanii au nevoie de o noua abordare politica. Este necesar ca toti oamenii politici sa ofere un alt tip de discurs, o alta maniera de actiune. PNL propune teme de discutie care pot face obiectul unui consens de principii si reguli care sa ofere Romaniei predictibilitate”, a declarat copresedintele PNL, Alina Gorghiu, intr-o conferinta de presa.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Negocieri pentru curse aeriene directe din Bucureşti spre China

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) discută cu companiile Air China şi China Southern Airlines posibilitatea operării de curse directe între Bucureşti şi Beijing sau Shanghai.

Potrivit acestuia, companiile doresc să opereze cursele respective atunci când piaţa va fi suficient de matură, fiind puţin probabil ca acest lucru să se întâmple în acest an.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ministerul Agriculturii primește 64,5 milioane lei la rectificare; fondurile merg către unitățile din subordine

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale câștigă 64,5 milioane de lei la prima rectificare bugetară din acest an, din fondurile totale cea mai mare sumă – 28 de milioane de lei – fiind orientată către cheltuielile de personal, potrivit proiectului de ordonanță privind rectificarea bugetară publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice /MFP/.

          Citeste mai mult…

Digi24.ro: Eugen Teodorovici dezvăluie cum se muncește la stat:20 la sută din administrație este ineficientă și trebuie să plece

Ministrul finanțelor se gândește la o reformă a administrației publice, recunoscând că sectorul bugetar este încărcat artificial și ineficient. Cam 20 la sută din actuala administrație publică este ineficientă în posturile pe care le ocupă, spune Eugen Teodorovici. Ar vrea, de pildă, ca Ministerul Finanțelor să coordoneze toate direcțiile economice ale celorlalte ministere, pentru că, susține el, funcționarii de aici dezinformează coordonatorii de credite, iar apoi miniștrii vin să ceară „bazaconii”.

          Citeste mai mult… 

B1.ro: Liviu Dragnea: Sunt sume mari care nu s-au cheltuit la Transporturi. Banii vor fi disponibili, iar cei care vin cu facturi, vor fi decontate

Președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, după prima ședință de partid de când este președinte, că la Ministerul Transporturilor sunt sume mari de bani care nu s-au cheltuit, în vreme ce la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice sunt foarte multe proiecte deschise, dar nu există finanțare.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Românii preferă îmrumuturile de până la 10.000 de lei, cei mai mulți pentru renovarea locuinței

Împrumuturile de până la 10.000 de lei sunt cele mai căutate de către români, iar dacă ar avea în buzunar această sumă, mai bine de o treime dintre ei și-ar renova locuința, 31% și-ar achita creditele, iar 30% ar pune banii deoparte pentru a economisi, conform unui studiu realizat de o instituție financiară nebancară.

În același timp, un sfert dintre români cred că, în condițiile actuale, nu ar reuși niciodată să pună deoparte 10.000 de lei, iar 25% consideră că le-ar trebui doi sau trei ani. Un român din cinci apreciază că ar putea economisi această sumă în cinci ani, se arată în studiul Provident Financial Romania, remis, luni, AGERPRES.

          Citeste mai mult…

Economica.net: Francul scade la minimul ultimelor 4 luni, la cursul BNR. Euro coboară la 4,41 lei

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,4191 lei/euro, 4,1739 lei/franc elveţian şi 3,9889 lei/dolar. Leul se apreciază în faţa principalelor valute. Cele mai puternici scăderi le-au înregistrat dolarul şi francul. Moneda elveţiană atinge minimul ultimelor patru luni, iar dolarul scade cu 1,25% (5 bani) într-o singură şedinţă.

Francul scade până la 4,17 lei, faţă de 4,20 lei, cursul de referinţă anunţat vineri de Banca Naţională, până la minimul ultimelor patru luni. Francul nu a mai înregistrat o valoare atât de scăzută în faţa leului din 19 martie 2015 când BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,1599 lei. Moneda elveţiană a început săptămâna trecută la 4,23 lei şi s-a depreciat până vineri la nivelul de 4,20 lei.

           Citeste mai mult…

Economica.net: BCE: Nu se mai pune problema restructurării datoriei Greciei, ci a modului în care va fi realizată

Statele din zona euro nu-şi mai pun problema dacă datoria Greciei va fi restructurată, ci mai degrabă care va fi cel mai bun mod pentru a realiza acest obiectiv, a afirmat luni Benoit Coeure, membru al Consiliul guvernatorilor BCE, într-un interviu acordat publicaţiei franceze ‘Le Monde’, transmite Reuters.

Toate statele care folosesc moneda euro vor ca Grecia să rămână în zona euro şi sunt pregătite să acorde ‘solidaritate financiară’ atât timp cât Atena adoptă reforme, a explicat oficialul BCE citat de Agerpres.

           Citeste mai mult…

Antena3.ro: Vasilescu: BNR nu este împotriva Codului Fiscal, dar este nevoie de măsură. Şase decizii lasă bugetul fără 17 miliarde

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a explicat, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că poziţia BNR nu a fost bine înţeleasă în discuţia legată de Codul Fiscal.

Vasilescu a explicat că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi-a exprimat susţinerea pentru reducerea taxelor, dar este nevoie de măsură.

           Citeste mai mult…

Capital.ro: MasterCard: În zonele urbane cardul este folosit, în medie, de două ori pe săptămână

România este slab bancarizată la nivel național, dar zonele în care au pătruns băncile și sistemele moderne de plată sunt deja sofisticate. Conform unul studiu iSense Solutions comandat de MasterCard, nouă din zece adulți din zonele urbane au un card bancar și fac plăți cu acesta de două ori pe săptămână.

Studiul, care urmărește particularitățile comportamentului de plată, arată că 97% dintre cei care efectuează plăți cu cardul zilnic sau o dată la două-trei zile, fac acest lucru pentru cumpărăturile curente. Tehnologia contactless începe să intre tot mai mult în rutina consumatorilor, 15% dintre respondenți afirmând că plătesc contactless.

          Citeste mai mult…

B1.ro: Eugen Teodorovici: Sunt dezamăgit pe cei care nu cheltuie banii de la bugetul de stat

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a declarat luni la sediul PSD, că este supărat pe toți cei din ministerele în care nu au fost cheltuiți banii de la bugetul de stat, informează B1 TV.

Acesta a mai precizat că nu a fost favorizat niciun minister în ceea ce privește distribuirea banilor de la bugetul statului.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Inspectorii antifraudă au dispus amenzi de 699.941 lei pe litoral, în urma controalelor din 24 și 25 iulie

Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au aplicat amenzi în valoare de 699.941 lei, în urma unei acțiuni de control pe litoralul românesc, în 24 și 25 iulie, privind dotarea și utilizarea caselor de marcat electronice fiscale, precum și respectarea disciplinei fiscale și proveniența legală a mărfurilor, informează Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), printr-un comunicat remis, luni, AGERPRES.

           Citeste mai mult…

Antena3.ro: Scăderea preţurilor petrolului afectează puternic grupurile petroliere. Ce măsuri au luat giganţii

Marile grupuri petroliere, precum Royal Dutch Shell şi Chevron, au redus cheltuielile pentru noi proiecte cu 200 de miliarde de dolari, în cadrul unor măsuri urgente menite să protejeze investitorii de scăderea preţurilor petrolului, relatează Financial Times, conform Mediafax

Declinul cotaţiilor petrolului este însoţit de evoluţia negativă a preţurilor altor materii prime, cum ar fi cuprul şi aurul, astfel încât Bloomberg commodities index a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii şase ani, pe fondul temerilor provocate de creşterea ofertei şi încetinirea creşterii economiei chineze.

          Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Consiliul Concurentei investigheaza o posibila incalcare a legii concurentei de catre grupul de presa si relatii publice Media Xprimm si asiguratorii membri UNSAR

Consiliul Concurentei a declansat o investigatie privind posibila incalcare a regulilor nationale si comunitare de concurenta de catre Media Xprimm, UNSAR (n.a Uniunea Asiguratorilor si Reasiguratorilor), societatile de asigurare membre UNSAR, precum si alte societati de asigurare, a anuntat luni autoritatea. Investigatia, declansata din oficiu, are ca obiect un posibil schimb de informatii sensibile din punct de vedere comercial intre concurentii de pe piata serviciilor de asigurare. Autoritatea a efectuat deja inspectii inopinate inopinate la sediile UNSAR, Media Xprimm si la sediile unor societati de asigurare membre UNSAR.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Radu Ungureanu, consultant imobiliar : În Băneasa-Siseşti se vor face blocuri cu 15-16 etaje

Circa 40% dintre achiziţiile imobiliare, de spaţii comerciale sau proprietăţi rezidenţiale, se fac ca investiţie, piaţa de profil fiind efervescentă în această perioadă, în condiţiile în care investitorii preferă să cumpere decât să ţină banii la bancă, unde dobânzile la depozite sunt mici, a spus la ZF Live Radu Ungureanu, consultant imobiliar. Randamentele medii se ridică la 7-8% la spaţiile comerciale, dublu faţă de rezidențial.

          Citeste mai mult…

Dragnea: Ministrul Finanțelor va face o nouă prognoză privind efectele Codului fiscal

Președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, va avea discuții pe tema Codului fiscal cu toate instituțiile interesate, inclusiv cu Banca Națională, și va realiza din nou o analiză și o prognoză privind efectele acestuia.

El a adăugat că proiectul Codului fiscal va urma procedura firească în Parlament, afirmând că până acum nu sunt motive pentru a se modifica actul normativ, dar Ministerul de Finanțe ține cont de cererea de reexaminare așa cum este firesc.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Liviu Pop: Așteptăm promulgarea legii privind Consiliul Economic și Social

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a declarat luni că se așteapă un punct de vedere de la președintele Klaus Iohannis privind funcționarea și organizarea Consiliului Economic și Social.

            Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Dragnea: Legea salarizării, lansată după reexaminarea Codului Fiscal

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a precizat, luni, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional PSD, că legea salarizării bugetarilor va fi finalizată şi supusă dezbaterii la începutul lunii septembrie, după reexaminarea Codului Fiscal.

Dragnea a spus că ministrul Muncii, Rovana Plumb, a informat Biroul Permanent Naţional al PSD în legătură cu calendarul adoptării legii privind salarizarea bugetarilor. Astfel, până pe 17 august, ministrul va finaliza dialogul cu partenerii sociali, iar până pe 30 august proiectul va fi finalizat, urmând ca, după adoptarea Codului Fiscal, să fie suspus dezbaterii publice şi trimis Parlamentului.

           Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Fost ministru al Transporturilor: „Lotul 3 din Autostrada Orastie – Sibiu trebuie inchis partial sau total pentru remedierea problemelor generate de alunecarile de teren. Trebuie introdusa discutia pe ordinea de zi a sedintei de Guvern”

Premierul Victor Ponta trebuie sa introduca problema autostrazii Sibiu – Orastie Lotul 3, acolo unde alunecarile de teren au afectat mai multe zone din autostrada, pe ordinea de zi a sedintei de guvern de marti, a declarat pentru HotNews.ro Alexandru Nazare, deputat liberal si fost ministru al Transporturilor. Nazare sustine ca sunt patru locuri unde corpul autostrazii s-ar fi miscat si unde ar exista fisuri de peste 10 cm si crede ca solutia este inchiderea partiala sau chiar totala a autostrazii pana la remedierea problemelor.

            Citeste mai mult…

Gandul.info: Cum a tăiat Guvernul Ponta 3,1 miliarde de euro de la investiţii pentru a ascunde eşecul absorbţiei fondurilor europene

Încasarea banilor europeni s-a dovedit a fi, din nou, o problemă pentru Guvern. În prima jumătate a anului, fondurile europene ajunse în Trezoreria statului au fost cu 1,4 miliarde de euro mai mici decât ce se prevedea în bugetul adoptat la începutul lui 2015. Bugetul s-a ”închis”, însă, pe plus în primul semestru. Astfel, după primele şase luni, veniturile totale au fost cu aproape un miliard de euro mai mari decât cheltuielile.

            Citeste mai mult… 

Economica.net: Petromidia, în cursa pentru doborârea unui record istoric. Rafinăria procesează zilnic 15.000 de tone de ţiţei

Rafinăria Petromidia a depăşit, la şase luni, rezultatul de anul trecut pe procesare. 2014 a reprezentat anul unui record istoric pentru rafinărie în ceea ce priveşte cantitatea de ţiţei procesată, de la înfiinţare şi până în prezent.

Rafinăria Petromidia, operată de Rompetrol, a ajuns să prelucreze 15.000 tone de ţiţei pe zi, în primul semestru al anului, cu 7% peste media de anul trecut – 13.800 de tone pe zi. În acest moment, Petromidia este în grafic pentru a înregistra un record istoric al cantităţii de ţiţei procesate într-un an, având în vedere că şi 2014 a fost un record – 5 milioane de tone, în tot anul. Din 1979, data la care s-a înfiinţat rafinăria, la Capul Midia s-au procesat peste 100 de milioane de tone de ţiţei.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Martin Zmelik (CEZ România): Furturile de electricitate, una dintre problemele critice cu care se confruntă distribuitorii

Furturile de electricitate reprezintă una dintre problemele critice cu care se confruntă distribuitorii de energie electrică din România și numai în acest an cazurile trimise în instanță de către CEZ România se ridică la 487, iar plângerile penale la 2.022, a declarat Martin Zmelik, CEO și Country Manager CEZ România, într-un interviu acordat AGERPRES.

Acesta a precizat că până la finalul lunii iunie au fost verificate 18.651 de locuri de consum la nivelul regiunii Oltenia, din care în 1.852 de situații au fost constatate suspiciuni de sustragere a energiei electrice.

           Citeste mai mult…

Economica.net: Finanţele au împrumutat, luni, 300 de milioane lei de la bănci, la un randament mediu de 1,21% pe an

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, luni, 300 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de titluri de stat pe şase luni, la un randament mediu de 1,21% pe an.

Valoarea din prospect a emisiunii a fost de 300 de milioane de lei, iar băncile au transmis oferte în valoare totală de 1,44 miliarde de lei, scrie Agerpres.

           Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Victor Ponta: Toata lumea a fost de acord cu Codul Fiscal. Dupa ce a fost adoptat s-au razgandit

Premierul Victor Ponta a afirmat luni, dupa sedinta coalitiei de guvernare care a avut loc la sediul PSD, ca toti cei care au fost de acord cu proiectul de Cod Fiscal, insa dupa ce a fost adoptat de Parlament acestia s-au razgandit.

„Cred ca e foarte bine ca se discuta acuma despre codul fiscal dupa ce a fost adoptat, ideal ar fi fost ca cei care au avut opinii negative sa le spuna inainte. Dar acum ca se discuta din nou in parlament se va tine cont si de aceasta opinie.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: Enel Green Power inaugurează prima centrală integrată cu resurse geotermale Și biomasă din lume

Enel Green Power a inaugurat, în premieră mondială, prima centrală pe biomasă folosită pentru încălzirea aburului la centrala geotermală Cornia 2, localizată în Castelnuovo Val di Cecina, în Toscana, Italia.

          Citeste mai mult…

Bursa.ro: LA ORELE PRÂNZULUI:

Lichiditate de aproximativ 22 milioane lei pe BVB

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de aproximativ 22 milioane lei (5 milioane euro).

La orele prânzului, BVB era în scădere. Indicele BET coboară cu 0,41%, ajungând la valoarea de 7.506,02 puncte, iar indicele BET Total Return se micşorează cu 0,42%, la 8.551,46 puncte. BET-FI se depreciază de asemenea cu 1,20%, până la 31.479,73 puncte.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Chirițoiu, despre investigația pe piața asigurărilor: Dacă sunt dovezi suficiente, sancțiunile pot ajunge la 10%din primele încasate

Investigația declanșată de Consiliul Concurenței pe piața asigurărilor va dura 1 an și jumătate – doi ani, iar dacă sunt dovezi suficiente care să demonstreze încălcarea regulilor de concurență sancțiunile vor fi cuprinse între 0,5% și 10% din primele încasate de fiecare companie în parte, în anul anterior, a declarat pentru AGERPRES președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

          Citeste mai mult…

Economica.net : Erste şi Global Payments, parteneriat pe servicii de plată la comerciant. Compania americană preia divizia de profil a Erste

Erste Group Bank, banca-mamă a BCR, vinde 51% din operaţiunile de plată cu cardul la comercianţi către compania americană Global Payments, pentru 30 de milioane de euro. Erste şi Global Payments înfiinţează astfel un joint venture care va furniza servicii de plăţi pentru comercianţii din România, Cehia şi Slovacoa. Din asociere va face parte si CaixaBank, cea mai mare bancă de retail din Spania şi un acţionar important al Erste, care are un parteneriat strategic cu compania americană.

           Citeste mai mult…

Economica.net: Troica a ajuns Grecia. Începe activitatea imediat

Reprezentanţii creditorilor Greciei – Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) – au sosit la Atena pentru a începe discuţiile cu autorităţile elene privind un nou împrumut pentru Grecia, a anunţat luni o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Mina Andreeva, informează AFP.

            Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor