Bursa.ro: Daraban, CCIR: Turcia este cel mai mare partener economic al României din afara Uniunii Europene
Conexiunile între România şi Turcia, atât cele maritime cât și cele aeriene sunt vitale pentru economiile celor două state. Turcia este cel mai mare partener economic al României din afara Uniunii Europene. Conexiunile între cele două țări, atât cele maritime cât și cele aeriene sunt vitale pentru economiile noastre, a declarat marți, Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), la o întâlnire cu oameni de afaceri turci, potrivit Agerpres. “Turkish Airlines dorește intensificarea zborurilor pe România. Noi suntem în discuții pentru ca, pe acele rute de transport neacoperite de TAROM sau de alt operator român, să intervină Turkish Airlines. Transporturile maritime între România și Turcia sunt vitale. Sperăm că atât noi cât și turcii să găsim o soluție bilaterală cu sprijin și de la parteneriatul strategic cu SUA astfel încât Bosforul să fie mai relaxat pentru transportul și de marfă și în domeniul militar”, a precizat Mihai Daraban.
Machiavelli.ro: Preşedintele Camerei Deputaţilor va avea un consilier onorific de la Camera de Comerţ
Preşedintele Camerei Deputaţilor va avea un consilier onorific din partea Camerei de Comerţ şi Industrie, cu rol în cooperarea celor două instituţii în privinţa legislaţiei economice.
Bzc.ro, preluat de ziarelive.ro: Presedintele Camerei Deputatilor va avea un consilier onorific de la Camera de Comert
Presedintele Camerei Deputatilor va avea un consilier onorific din partea Camerei de Comert si Industrie, cu rol in cooperarea celor doua institutii in privinta legislatiei economice.
Camera Deputatilor si Camera de Comert si Industrie a Romaniei au semnat joi un acord de parteneriat.
Radiometafora.ro: Presedintele Camerei Deputatilor va avea un consilier onorific de la Camera de Comert
Presedintele Camerei Deputatilor va avea un consilier onorific din partea Camerei de Comert si Industrie, cu rol in cooperarea celor doua institutii in privinta legislatiei economice.Camera Deputatilor si Camera de Comert si Industrie a Romaniei au semnat joi un acord de parteneriat.
Nineoclock.ro, preluat de romaniapress.com: Mihai Daraban, President of the Romanian Chamber of Commerce and Industry: The role of the Romanian Chamber of Commerce and Industry in stimulating trade and promoting Romanian brands on the domestic market and international markets
The Romanian Chamber of Commerce and Industry (CCIR) is the voice of the business sector both inside and outside the country’s borders. All of CCIR’s economic missions, meetings with officials, all of its actions are geared toward supporting the Romanian entrepreneur. In this sense, through all the means at our disposal, we come to the support of the business sector in order to ease the incentivizing of trade and to promote Romanian products particularly on international markets.
Obiectiv-online.ro: ,,Sustenabilitate în mediul rural prin investiţia în resurse umane!” – un proiect de succes al Agenţiei Pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Călăraşi
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Călăraşi, în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Asociaţia pentru Dezvoltare, lnovaţie, Cultură şi Antreprenoriat Modelu, judeţul Călăraşi, Centrul Regional de Formare Profesională a Adulţilor Călăraşi, Asociaţia de Dezvoltare “EQ” Bucureşti, Camera de Comerţ lndustrie şi Agricultură Mehedinţi, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Giurgiu, Servel Slobozia şi Nova Force Technic Giurgiu a organizat joi, 26 noiembrie 2015, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Călăraşi, conferinţa de închidere a proiectului ,,Sustenabilitate în mediul rural prin investiţia în resurse umane!”
ziarulceahlaul.ro: O șansă pentru succes în afaceri, prin Camera de Comerț
Proiectul multi-regional „O șansă pentru succes în afaceri – SUCCES“, finanțat din Fondul Social European și din Bugetul de Stat, a fost implementat de Camera de Comerț și Industrie a județului Neamț în parteneriat cu Camera de Comerț si Industrie Brașov și firma Innova Project Consulting SRL București într-un timp record, de 10 luni. Proiectul a vizat toate cele 12 județe ale regiunilor Nord-Est și Centru, în fiecare dintre ele fiind înmatriculate cel puțin două firme care au beneficiat de finanțare.
ziarulprahova.ro: Aurelian Gogulescu, presedintele Camerei de Comert si Industrie Prahova: Suntem cartea de vizita a comunitatii prahovene de afaceri
Recent, a avut loc şedinţa Colegiului de conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova, prilej cu care s-a realizat şi bilanţul ultimilor patru ani. Despre cele mai importante realizări ale CCI Prahova, inclusiv despre proiectele luate în calcul pentru anul 2016, am purtat un dialog cu preşedintele organizaţiei camerale prahovene – Aurelian Gogulescu.
gds.ro: Cele mai bune firme doljene, premiate de CCIO
Organizatorii au afirmat că principalele criterii de care s-a ţinut cont în realizarea clasamentului pe secţiuni au fost lipsa datoriilor la bugetul de stat, cifra de afaceri, profitul şi numărul de angajaţi
Camera de Comerţ și Industrie „Oltenia“ (CCIO) a premiat ieri firmele cu rezultate foarte bune obţinute în 2014 în cadrul Topului Firmelor. Ajuns la cea de-a XXII-a ediţie, evenimentul a fost găzduit, ca şi anul trecut, de Centrul Multifuncţional Craiova
Newsar.ro: Parteneriat româno-maghiar, prin Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Arad
Orașul Békéscsaba a fost pentru a douăsprezecea oară consecutiv gazda unei întâlniri anuale în cadrul Conferinței Economice de Relație Externă Bilaterală, urmată de un parteneriat maghiaro-român.
Orașul Békéscsaba a fost pentru a douăsprezecea oară consecutiv gazda unei întâlniri anuale în cadrul Conferinței Economice de Relație Externă Bilaterală, urmată de un parteneriat maghiaro-român.
Argumentpress.ro: Proiect: „Proiect Pro activ pe o piață a muncii inclusivă, flexibilă și modernă!”
COMUNICAT DE PRESĂ
FUNDAŢIA ŞCOALA ROMÂNĂ DE AFACERI A CAMERELOR DE COMERŢ ŞI INDUSTRIE – FILIALA CĂLĂRAŞI (partener P1), organizează în data de 27 noiembrie 2015 conferinţa regională de închidere a proiectului ,,Pro activ pe o piata a muncii inclusiva, flexibila si moderna!”, cofinanţat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 în cadrul Axei prioritare 5, Promovarea măsurilor active de ocupare, Domeniul major de intervenţie 5.1. “Dezvoltarea și implementarea măsurilor active de ocupare”.
Agerpres.ro: Comisia Europeană: Germania și Olanda trebuie să majoreze investițiile pentru a ajuta creșterea zonei euro
Germania și Olanda, care au cel mai mare excedent de cont curent, ar trebui să investească mai mult pentru a ajuta creșterea economiei și a inflației în întreaga zonă euro, se arată într-un raport privind dezechilibrele macroeconomice, publicat joi de Comisia Europeană (CE), transmite Reuters.
Pentru a stimula redresarea zonei euro și inflația scăzută persistentă, Guvernele ar trebui să se concentreze anul viitor pe investiții, reforme structurale și finanțe publice robuste. Responsabilitatea pentru mai multe investiții o au statele care își permit cel mai bine asta — Germania și Olanda — care beneficiază, de asemenea, de pe urma reechilibrării propriilor lor economii, se arată în raport.
Agerpres.ro: Dragu (MFP): Excedentul bugetar la 10 luni provine din neexecutarea investițiilor; în 2016 am programat investiții de 37,7 miliarde de lei
Excedentul bugetar la 10 luni nu trebuie să ne bucure pentru că provine din neexecutarea cheltuielilor de investiții, în condițiile în care acestea au reprezentat doar jumătate din programul anunțat, a declarat joi ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu.
“Avem un surplus bugetar, dar care nu trebuie să ne bucure. Ne-am uitat pe structura acestui surplus și el provine dintr-o neexecutare a cheltuielilor de investiții. Acest lucru arată o ineficiență în zona investițiilor, o capacitate instituțională ce trebuie îmbunătățită. Aceasta este prioritatea mandatului meu. (…) Execuția la 10 luni față de program a fost undeva la jumătate, dar analizăm în ce măsură noiembrie și decembrie sunt luni de execuție sau doar pentru decontarea unor investiților deja efectuate în lunile precedente”, a spus ministrul Finanțelor.
Agerpres.ro: Sistemul de taxare în energie și resurse naturale și exploatările din Marea Neagră, discutate de Iohannis cu șeful OMV
Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit joi, la Palatul Cotroceni, cu o delegație OMV, condusă de directorul general al companiei, Rainer Seele, cu care a discutat despre viitorul sistem de taxare în domeniul energiei și resurselor naturale și exploatările din Marea Neagră.
Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, în cadrul întrevederii s-au prezentat activitatea grupului și prioritățile pentru următoarea perioadă, cele mai importante proiecte regionale, precum și perspectivele piețelor de țiței și gaze naturale în anul 2016.
Mediafax.ro: Cioloş: Legea salarizării unice şi reforma administraţiei publice vor fi într-un pachet legislativ
Dacian Cioloş a anunţat că Legea salarizării unice va face parte dintr-un pachet legislativ care va conţine şi reforma administraţiei, el precizând că ar fi dorit ca majorarea salariilor să fie făcută în funcţie de performanţe, nu prin creşteri uniforme, însă nu a vrut o dispută cu Parlamentul.
Afirmaţiile au fost făcute de premier la Realitatea TV atunci când moderatorul l-a întrebat care a fost punctul de vedere al Guvernului în momentul în care Parlamentul a votat majorarea salariilor bugetarilor cu 10%.
Mediafax.ro: Cioloş: Nivelul redevenţelor trebuie să fie avantajos pentru stat, dar să nu descurajeze companiile
Premierul Dacian Cioloş şi-a propus să lanseze o dezbatere publică asupra nivelului redevenţelor şi în opinia sa trebuie plecat de la un calcul care să aibă în vedere ce e cel mai avantajos pentru stat, dar în acelaşi timp să nu descurajeze companiile din domeniu să investească.
Bursa.ro: LEGEA DĂRII ÎN PLATĂ
ARB: “Vom avea în piaţă tot mai puţine bănci universale”
Pârvu: “Dacă Legea dării în plată va influenţa preţul de achiziţie al unei bănci, probabil că acţionarii vor alege să nu mai vândă”
Băncile, mai ales cele mici şi mijlocii, vor fi obligate să-şi crească eficienţa şi să se canalizeze pe o nişă, potrivit lui Cătălin Pârvu, membru al Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).
Bursa.ro: LEGEA DĂRII ÎN PLATĂ
CPBR: “Vom cere preşedintelui Iohannis să sesizeze Curtea Constituţională”
Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) va solicita preşedintelui Klaus Iohannis să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la Legea dării în plată, invocând retroactivitatea şi încălcarea dreptului de proprietate şi să retrimită legea în Parlament pentru reexaminare, a spus, ieri, Bogdan Preda, directorul executiv al CPBR. De asemenea, membrii consiliului susţin că vor cere clarificări referitoare la aspectele tehnice ale acestei legi, atât de la BNR, cât şi de la Ministerul Finanţelor. Totodată, aceştia doresc să înfiinţeze un registru de evidenţă pentru cei care vor să beneficieze de darea în plată.
Bursa.ro: LEGEA DĂRII ÎN PLATĂ
ANEVAR: “Iohannis – între salvarea clienţilor şi respectarea legilor europene”
Preşedintele Klaus Iohannis, care va trebui să promulge sau nu Legea dării în plată a imobilelor, este pus în situaţia să aleagă între salvarea unor clienţi şi respectarea regulilor europene, dacă acestea sunt încălcate, subliniază Adrian Vascu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR).
Bursa.ro: RĂZBOIUL CIFRELOR PE LEGEA DĂRII ÎN PLATĂ A LOCUINŢEI:
Cinteză, BNR: “Am dovada că totul este manipulare şi demagogie”
Tot procesul de elaborare și adoptare a Legii dării în plată a locuinței este manipulare și demagogie, consideră Nicolae Cinteză, directorul Direcției de Supraveghere din cadrul Băncii Naționale a României (BNR), care susţine că deține cifrele “ce dovedesc acest lucru”.
Bursa.ro: BVB a deschis şedinţa de azi în urcare
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, urca cu 0,36% la 7.178,02 puncte, iar indicele BETPlus se aprecia cu 0,34% la 1.058,26 puncte.Noul indice BET Total Return, introdus pe 23 septembrie, creştea cu 0,36% la 8.175,82 puncte.
BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, scădea cu 0,06%, fiind cotat la 30.309,59 puncte.
Bursa.ro: LEGEA DĂRII ÎN PLATĂ / PIPEREA ŞI ZAMFIR RĂSPUND ACUZAŢIILOR BĂNCILOR:
“Împrumutatul nu trebuie să mai fie sclavul băncii”
Să cumperi o casă nu este un joc de poker, ci reprezintă o responsabilitate pe care ţi-o asumi pentru 30 de ani, au declarat ieri avocatul Gheorghe Piperea şi deputatul Dan Cătălin Zamfir, ca răspuns la acuzaţiile Asociaţiei Române a Băncilor, potrivit cărora Legea dării în plată va duce la anumite deviaţii în comportamentul consumatorilor, care pot să contracteze credite, iar după 2-3 ani să lase bunul băncii fără explicaţii.
Bursa.ro: GRUPUL CLIENŢILOR CU CREDITE ÎN CHF:
“Parlamentul a pus capăt asasinatelor în serie comise de sistemul bancar asupra populaţiei”
Reprezentanţii Grupului Clienţilor cu Credite în CHF (GCCC) au formulat “contraargumente la contraargumentele” aduse Legii dării în plată a locuinţei, pe care le redăm mai jos în integralitate.
Bursa.ro: DISCUŢII ÎN CURS
Banca Internaţională de Investiţii vrea să împrumute Grup Servicii Petroliere cu peste 20 de milioane de euro
Instituţia vede potenţial să investească în equity, în ţara noastrăBanca Internaţională de Investiţii (BII) lucrează la documentaţia pentru finanţarea Grup Servicii Petroliere cu peste 20 de milioane de euro, potrivit lui Vladimir Liventsev, vicepreşendinte al Board-ului instituţiei, după ce banca a atras, recent, 111 milioane de lei, prin intermediul unei emisiuni de obligaţiuni pe piaţa noastră de capital.
Bursa.ro: BURSELE DIN LUME
Ton optimist pe pieţele europene
Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, cu avans semnificativ în sectorul auto, pe fondul optimismului legat de măsurile de stimulare pe care urmează să le ia Banca Centrală Europeană (BCE).
Titlurile “Bayerische Motoren Werke” AG (BMW), cel mai mare producător de autoturisme de lux din lume, s-au apreciat cu 1,5%, la 100,90 euro, iar cele ale companiei auto franceze “Renault” SA – cu 3,4%, la 93,57 euro.
Bursa.ro: VIORICA DĂNCILĂ:
“Sper ca Guvernul Cioloş să se bată pentru interesele agricultorilor aşa cum a făcut-o Guvernul Ponta”
Viorica Dăncilă: Cu siguranţă că Agricultura şi programele de dezvoltare rurală reprezintă astfel de şanse. În România avem, încă, decalaje importante din punct de vedere economic şi al accesului la servicii, între rural şi urban. Mulţi cetăţeni trăiesc în mediul rural – dezvoltarea agriculturii, mai ales a micilor ferme; îmbunătăţirea serviciilor de Educaţie şi Sănătate la sat sunt lucruri fundamentale pentru ca ţara noastră să reducă decalajele faţă de ţările dezvoltate din UE.
Bursa.ro: SIBEX
Cotaţia futures a euro a crescut uşor, dar moneda unică rămâne sub presiunea dolarului
În condiţiile în care interesul pentru derivate e tot mai slab de la o lună la alta iar piaţa americană a fost închisă joi 26.11 datorită sărbătoririi Zilei Recunoştinţei (Thanksgiving Day), punem spune că soarta lichidităţii din penultima şedinţă a săptă¬mânii de la Sibex a fost practic pecetluită înainte de a începe, posibilitatea ca volumul să crească fiind egală cu zero. Conform datelor de la ora 17.45 se înregistrau doar 8 contracte iar valoarea acestora era de numai 113.898 lei.
Bursa.ro: BVB
Gabriel Rotaru, Intercapital Invest: “Acţiunile BRD şi TLV par să se fi oprit din scădere”
Cinci dintre indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în urcare, în contextul în care a fost înregistrată o lichiditate de 30,13 milioane de lei (6,78 milioane de euro).
Gabriel Rotaru, trader în cadrul Intercapital Invest, ne-a declarat: “După corecţia severă înregistrată în urmă cu o şedinţă, acţiunile celor două bănci (BRD şi TLV, n.r.) par să se fi oprit din scădere, chiar dacă titlurile BRD au închis uşor în scădere, spre deosebire de cele de la TLV care au urcat cu aproape jumătate de procent. Cum era şi firesc, volumele au fost mai mici în comparaţie cu cele de ieri (miercuri, n.r.), însă îndeajuns cât să menţină o lichiditate ridicată. Chiar dacă pieţele externe au consemnat o nouă zi de creştere, la BVB au început să apară scăderi şi în rândul blue chip-urilor aflate până ieri (miercuri, n.r.) pe creştere. Prin urmare, acţiunile Transelectrica scad cu 2,55%, iar cele ale Romgaz cu 1,03%”.
Economica.net: Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale au crescut cu 3,9% în primele 10 luni
Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale a crescut cu 3,9% în primele 10 luni din acest an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, ajungând la 33.547, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS) remis, vineri, AGERPRES.
‘S-au înregistrat creşteri în următoarele regiuni de dezvoltare: Sud-Est (+566 autorizaţii), Nord-Est (+429), Sud-Muntenia (+283), Nord – Vest (+281), Vest (+85) şi Sud-Vest Oltenia (+17). Scăderi ale numărului de autorizaţii eliberate pentru construirea de clădiri rezidenţiale au fost în regiunile de dezvoltare: Centru (-218 autorizaţii) şi Bucureşti-Ilfov (-171)’, se arată în comunicat.
Economica.net: Rata şomajului a crescut cu 0,1% în octombrie 2015, până la 6,8%. 630.000 de şomeri
Rata şomajului a crescut cu 0,1 puncte procentuale în octombrie 2015 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, ajungând la 6,8% în forma ajustată sezonier, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).
‘Rata şomajului în formă ajustată sezonier a scăzut cu 0,1 puncte procentuale faţă de luna precedentă şi a crescut cu 0,1 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în luna octombrie 2014. Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani), estimat pentru luna octombrie din anul curent este de 630 mii persoane, în scădere faţă de luna precedentă (634 mii persoane) şi în creştere faţă de aceeaşi lună a anului anterior (618 mii persoane)’, se arată în comunicat.
Economica.net: Wizz Air a semnat primul leasing cu CCB Financial Leasing din China
Wizz Air, cea mai mare companie low-cost din Europa Centrală şi de Est, a semnat primul contract de leasing cu CCB Financial Leasing pentru 11 aeronave Airbus A321ceo, cel mai mare contract de leasing al Wizz Air de până acum, aeronavele fiind programate pentru livrare în 2016-2017, potrivit unui comunicat al companiei.
‘Suntem bucuroşi să începem colaborarea cu CCB Financial Leasing, iar startul să fie dat de cel mai mare contract de leasing din istoria Wizz. Acest contract continuă un parteneriat între Wizz Air şi comunitatea financiară din China’, a declarat Jozsef Varadi, CEO Wizz Air.
Economica.net: Record de producţie de energie electrică pentru acest an. Consum şi exporturi la fel de mari
Producţia de energie electrică a României a ajuns la 10.300 de MWh, valoare ce aduce aminte de perioada ceauşistă, când funcţionau sute de fabrici energofage. Acum însă, producţia este atribuibilă eolienelor, care produc mult, în special pentru export.
Capital.ro: INS: Internetul accesat de acasă în 61% dintre gospodării
Aproape 62% dintre gospodăriile din România deţineau, în 2015, un calculator, în timp ce 61% din total au avut acces la Internet, relevă datele Institutului Naţional de Statistică (INS).
Potrivit sursei citate, 66,2% dintre gospodăriile care aveau un calculator se concentrează în mediul urban. În funcţie de mediul de rezidenţă s-au înregistrat diferenţe în ceea ce priveşte dotarea gospodăriilor cu calculator. Astfel, dacă dintre gospodăriile din mediul urban 72,2% sunt dotate cu calculator acasă, în rândul gospodăriilor din mediul rural proporţia acestora este de numai 48,4%.
Capital.ro: Companiile în insolvență amenință stabilitatea sistemului bancar
Numărul firmelor care au intrat în administrare specială anul acesta a scăzut la jumătate față de anul trecut, dar valoarea companiilor a rămas la fel de mare, cu efecte directe asupra economiei, în general, și asupra băncilor comerciale, în special.
Evz.ro: Noutăți privind contribuția la pensie
Codul Fiscal ce intră în vigoare la 1 ianuarie stabilește noi reguli privind plata contribuției la pensie pentru veniturile independente.
În această categorie intră și agricultorii care, de regulă, realizează venituri pe bază de normă de venit. Declarația 600, ce va trebui completată, a fost deja elaborată de ANAF printr-un proiect de ordin. Aceasta va trebui depusă până la 31 ianuarie de către contribuabilii care au desfășurat deja o activitate, respectiv în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, de cei care încep o activitate. Se va plăti contribuția individuală la pensie, iar dacă un contribuabil dorește o pensie completă, va achita și contribuția angajatorului.
Evz.ro: Cine este exceptat de la plata CASS pentru chirii
Zilele trecute a fost publicat în Monitorul Oficial, Ordinul nr. 2.963/2015 al președintelui ANAF care stabilește procedura de aplicare a exceptării de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele care închiriază imobile, obținând astfel venituri din cedarea folosinței bunurilor din România.
Realitatea.net: Noul şef al OMV s-a dus la Cotroceni să discute cu Iohannis noul sistem de redevenţe
Rainer Seele, noul CEO al grupului austriac OMV, a fost primit joi de președintele Klaus Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis a avut astăzi, la Palatul Cotroceni, o întâlnire cu Rainer Seele, directorul general al companiei petroliere austriece OMV, principalul acţionar al Petrom, a doua companie din România, după Dacia, ca cifră de afaceri.
Hotnews.ro: Expert Forum: Romania trebuie sa convinga Comisia Europeana ca proiectul BRUA privind transportul de gaze este realmente prioritar
Proiectul privind interconectarea sistemelor de transport al gazelor Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria (BRUA) a fost inclus pe 18 noiembrie pe lista de proiecte de interes comun (PIC) prioritare. Cu toate acestea, lista PIC cuprinde 195 de proiecte, de ordinul a zeci de miliarde de euro, in timp ce finantarile disponibile din bani europeni sunt sub 6 miliarde de euro. Ca urmare, Romania trebuie sa convinga Comisia Europeana ca proiectul BRUA e realmente prioritar, a fost una dintre concluziile desprinse in urma unei dezbateri organizate de Expert Forum (EFOR).
Hotnews.ro: Metroul catre Otopeni, noi masuri la fondurile europene, absorbtia curenta si obiectivul noului ministru
Beneficiarii care deruleaza proiecte cu fonduri europene ar putea beneficia de o prelungire a termenelor pana la care trebuie sa depuna documentele pentru finalizarea cadrului financiar 2007-2013, a declarat, joi, noul ministru al Fondurilor Europene. Aura Raducu a mentionat ca isi propune un grad de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune de peste 70% la finalul anului 2015, cand se finalizeaza perioada de programare 2007-2013. In cadrul financiar 2014-2020, din anul 2016 ar putea sa inceapa proiectul liniei de metrou Gara de Nord – Otopeni, potrivit ministrului.
Adevarul.ro: Surpriză: Gazele de import sunt mai ieftine decât gazele româneşti extrase din depozitele subterane
Gazprom estimează un preţ şi mai mic al gazelor pentru 2016 Scăderea preţului barilului de ţiţei de la 100 la 45 de dolari are un efect neaşteptat: preţul gazelor naturale de import a ajuns sensibil egal cu cel al gazelor extrase din subsolul României şi este mai mic decât gazele autohtone scoase din depozite, potrivit informaţiilor „Adevărul“. Astfel, preţul gazelor de import este în jur de 81 de lei/MWh, nivel similar cu cel al gazelor naturale româneşti tranzacţionate pe bursele de specialitate. „La nivelul OPCOM am avut o surpriză: Petrom a vândut gaze cu 81 lei/MWh, nivel apropiat de cel cu care gazele se vând vara.
Adevarul.ro: Românii au încins reşourile din cauza frigului. Producţia de electricitate a trecut de 10.000 MW, consumul este de 8.600 MW
Sosirea frigului a făcut ca românii să pornească reşourile, caloriferele electrice şi aerotermele, producţia internă de energie electrică trecând în dimineaţa zilei de joi de 10.000 MW, consumul intern situându-se la peste 8.600 MW, potrivit datelor Transelectrica, operatorul sistemului naţional de transport al energiei. „Azi-dimineaţă producţia a atins 10.000 MW, diseară s-ar putea atinge un consum de 9.000 MW şi producţie de 10.200 MW, ceea ce înseamnă export de 1.200 – 1.500 MW“, a afirmat Octavian Lohan, membru în directoratul Transelectrica, în cadrul unei conferinţe de profil.
Adevarul.ro: Afacere cu rapiţă: cum îţi rotunjeşti veniturile
Culturile de rapiţă sunt de două ori mai profitabile decât cele de grâu sau porumb Anul 2014 a fost unul dintre cei mai productivi pentru cultivatorii de rapiţă care au o rată a exportului de 90% din întreaga cantitate recoltată. Recoltele tot mai bune din perioada 2012-2014 i-a făcut pe mulţi agricultori să rişte şi să intre într-o afacere cu rapiţă.
Adevarul.ro: Licitaţii pentru centurile Buşteni şi Comarnic. Termenele de execuţie sunt de cel mult 6 luni
DN1 va ocoli localităţile Comarnic şi Buşteni Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a lansat două licitaţii deschise pentru construcţia centurilor oraşelor Buşteni şi Comarnic, în baza unor contracte estimate la 40 milioane lei, fără TVA, proiectarea urmând să dureze 3 luni, iar execuţia 4, respectiv 6 luni. Pentru varianta de ocolire a staţiunii Buşteni, de un kilometru, contractul este estimat la 17,91 milioane lei, fără TVA. Contractul are o durată de 33 luni, din care perioada de proiectare 3 luni, cea de execuţie – 6 luni, iar ce de garanţie – 24 luni. În ceea ce priveşte proiectarea şi execuţia variantei de ocolire Comarnic, de 2,85 km, proiectul este estimat la 22,17 milioane lei fără TVA.
Zf.ro: OPINIE SORIN PÂSLARU, REDACTOR-ŞEF AL ZF
Până la urmă avem sau n-avem bani şi de salarii mai mari şi de taxe mai mici?
Energia tinerilor antreprenori: Este de presupus că peste 25 de ani din aceşti 100 antreprenori măcar unul să ajungă la afaceri de peste 100 mil. euro sau, de ce nu, un miliard
Noul guvern instalat în funcţie este la momentul când trebuie să anunţe dacă datele pe care a fost construit bugetul pe 2016 sunt suficient de solide pentru a continua relaxarea fiscală şi să ofere mediului de business argumente pentru a relansa investiţiile.
Zf.ro: Ce riscuri aduce în bilanţul băncilor legea privind „darea în plată“. Legea dării în plată priveşte credite de locuinţă de 8 mld. euro date în boom-ul imobiliar
Preţul locuinţelor s-a întors în medie azi la anul 2006, ştergând creşterile de 50%-100% din 2007 şi 2008. În cei doi ani „de foc“ s-au dat peste 100.000 de credite imobiliare în valoare de 8 mld. euro.
Legea dării în plată a imobilelor va afecta, dacă va fi aplicată, în primul rând creditele imobiliare acordate în a doua parte a anului 2006, în 2007 şi 2008, perioadă în care preţul locuinţelor s-a dublat.
Zf.ro: Cardurile rămân un motor de creştere pentru bănci, de aceea investiţiile trebuie să continue
Cardurile rămân un motor de creştere important pentru sistemul bancar local, deoarece susţin formarea pieţei de retail şi implicit creşterea finanţărilor pe segmentul persoanelor fizice, aceasta a fost una dintre concluziile conferinţei pe tema plăţilor electronice organizată ieri de Visa împreună cu ZF.
„Cardurile au fost profitabile pentru bănci tot timpul, pentru că au creat segmentul de retail şi au stimulat dezvoltarea creditării pentru consum. Cardul este un motor de creştere, iar băncile ar trebui să continue să investească în această zonă“, afirmă Dana Demetrian, vicepreşedinte executiv pe retail al BCR.
Zf.ro: Praktiker: Construcţiile trebuie să fie o locomotivă pentru întreaga economie
Omul de afaceri de origine turcă Omer Susli, care a preluat în prima parte a anului trecut reţeaua de bricolaj Praktiker, spune că anul 2015 a fost unul „agitat din toate punctele de vedere“, în special în ultima perioadă, în contextul tragediei din clubul Colectiv şi al schimbării de guvern. „Tragedia de la clubul Colectiv a afectat inclusiv vânzările din reţelele de bricolaj. Spre exemplu, vânzările în magazinele Praktiker au scăzut după tragedie timp de 2-3 săptămâni cu circa 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut“, afirmă Susli.
Zf.ro: CONFERINŢĂ ZF-VISA: UTILIZAREA CARDURILOR ÎN ECONOMIA ROMÂNEASCĂ
Cardurile sunt un motor de creştere pentru sistemul bancar deoarece generează piaţa de retail
Cardurile şi plăţile electronice au fost dintotdeauna profitabile pentru sistemul bancar local întrucât au contribuit la formarea segmentului de retail şi au tras în sus şi creditarea pentru consum – aceasta a fost una din concluziile conferinţei pe tema plăţilor electronice organizate ieri de Visa împreună cu Ziarul Financiar.
Zf.ro: Banca Transilvania plusează cu 3 mil. acţiuni răscumpărările
Consiliul de administraţie al Băncii Transilvania(simbol bursier TLV) a anunţat ieri pe bursă că va răscumpăra 3 milioane de acţiuni în plus faţă de programul anunţat iniţial. Valoarea pachetului de acţiuni este de 7,5 milioane de lei, la cea mai recentă cotaţie a titlurilor TLV. Acţiunea de răscumpărare a început pe joi, 26 noiembrie, şi se va încheia pe 28 noiembrie.
Zf.ro: Românii au plătit 29 de milioane de facturi prin reţeaua PayPoint în şase luni
Operatorul de plăţi în numerar şi încărcare electronică PayPoint România, care face parte din grupul britanic cu acelaşi nume, a înregistrat în primul semestru al anului fiscal (aprilie – septembrie 2015) o creştere cu 15,6% a numărului de tranzacţii pentru plata facturilor la un volum de 29,1 milioane.
Citeste mai mult…
Zf.ro: Acţionarii retailerului elefant.ro au mai adus 2,5 mil. lei în companie
Fondurile de investiţii Fribourg Investments şi 3TS Catalyst România au mai adus 1,5 mil. lei la capitalul companiei Universal Online Promotion, care administrează retailerul online elefant.ro, conform unui document publicat recent în Monitorul Oficial.
Zf.ro: Leroy Merlin deschide primul magazin în Sibiu
Leroy Merlin, unul dintre cei mai mari retaileri de bricolaj la nivel mondial, va deschide pe 4 decembrie în Sibiu cel de-al optulea magazin din România. Noul magazin este dispus pe o suprafaţă de peste 11.000 mp, este situat în incinta Shopping City Sibiu alături de Carrefour şi Auchan. Magazinul are o echipă de aproximativ 100 de angajaţi.
Digi24.ro: Biziday | Investitorii nu vin fără autostrăzi
Atunci când alege o ţară în care să pună pe roate o afacere, un investitor serios ia în calcul mai multe criterii. Banii, investiţiile şi comerţul se concentrează mai ales în funcţie de infrastructură – lucru pe care ţara noastră nu îl are. Dacă oraşele din vestul ţării fac mai uşor cu ochiul investitorilor străini, pentru că ajung uşor la graniţă, dacă vă mutaţi privirea dincolo de Carpaţi, veţi realiza că aveţi de parcurs un drum de aproape zece ore, spre exemplu, din Arad până în Constanţa.
Digi24.ro: Taxe plătite cu cardul. Peste cel puțin trei ani
V-am vorbit de foarte multe ori la emisiunea Biziday despre faptul că evaziunea fiscală de care ne tot plângem în România poate fi combătută încă de la bază de fiecare dintre noi dacă, atunci când mergem la cumpărături, alegem să plătim cu cardul şi nu cash. Ei bine, nu se prea prinde de noi acest lucru căci, în continuare, românii sunt fanii bancomatelor. Retrag cam zece miliarde de lei lună de lună, mare parte fiind bani din salariu. În plus, dacă statul te-ar ajuta să îşi plăteşti taxele pe internet, de exemplu, ar economisi anual mai bine de cinci milioane de euro.
B1.ro: “Cum am primit vistieria țării în 2012 și cum am lăsat-o acum, la finalul mandatului!”. Victor Ponta prezintă bilanțul guvernării PSD
Fostul premier Victor Ponta și-a făcut bilanțul guvernării. Acesta se laudă cu “buna gospodărire” și arată că România are pentru prima dată după 1989 excedent bugetar.
Ponta prezintă un tabel în care sunt trecute cifrele din 2012, moment în care PSD a preluat guvernarea, și cele de la sfârșitul lunii octombrie, când Guvernul Ponta a demisionat după ce românii au ieșit în stradă cerând să fie schimbat sistemul corupt.
Agerpres.ro: Bugetul de venituri și cheltuieli al RADET pe 2015 a fost aprobat
Bugetul de venituri și cheltuieli al Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice București (RADET) pe anul acesta a fost aprobat în ședința Consiliului General al Municipiului București (CGMB) de joi.
Președintele Consiliului de Administrație al RADET, Gabriel Dumitrașcu, declara pe 13 noiembrie că bucureștenii ar putea rămâne fără apă caldă și căldură dacă CGMB nu intră în procedură de urgență și nu aprobă bugetul.
Mediafax.ro: CNADNR lansează licitaţii pentru centurile Buşteni şi Comarnic. Termenele de execuţie sunt de până la 6 luni
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a lansat două licitaţii deschise pentru construcţia centurilor oraşelor Buşteni şi Comarnic, în baza unor contracte estimate la 40 milioane lei, fără TVA, proiectarea urmând să dureze 3 luni, iar execuţia 4, respectiv 6 luni.
Agerpres.ro: Zece state UE, inclusiv România, spun că extinderea Nord Stream nu este în interesul UE
Planurile grupului rus Gazprom de a dubla capacitatea unui gazoduct care face legătura între Rusia și Germania contravin intereselor Uniunii Europene și riscă să destabilizeze și mai mult Ucraina, au apreciat guvernele a 10 state europene, printre care și România, într-o scrisoare trimisă Comisiei Europene prin care se cere organizarea unui summit pentru dezbaterea acestui subiect, informează Reuters.
Economica.net: Austriecii care au 30% din Mega Mall au renunţat la mallurile din Târgu Mureş şi Satu Mare
Dezvoltatorul austriac Real4You, care intenţiona să construiască patru Mega Malluri în România, a renunţat la aceste planuri.
Austriecii de la Real4You anunţau înainte de criză planuri pentru construcţia a patru malluri sub brandul Mega Mall în Bucureşti, Focşani, Târgu Mureş şi Satu Mare. Singurul care a prins contur este Mega Mall din Bucureşti, şi asta după ce dezvoltatorul a vândut 70% din firma care deținea terenul fostei fabrici Electroaparataj fondului de investiţii sud-african NEPI.
Bursa.ro: INS:
Suprafaţa agricolă tratată cu erbicide deţine ponderea cea mai mare în suprafaţa tratată cu pesticide
Suprafaţa agricolă tratată cu erbicide deţine ponderea cea mai mare în suprafaţa tratată cu pesticide (produse de protecţie a plantelor), atât sub formă solidă (69,1%), cât şi sub formă lichidă (50,1%), potrivit rezultatelor cercetării statistice “Utilizarea pesticidelor în agricultură, în anul 2013”, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).
Suprafaţa tratată cu erbicide deţine cea mai mare pondere în suprafaţa tratată cu produse de protecţie a plantelor sub formă solidă (69,1%), urmată de cea tratată cu fungicide (15,9%) şi de cea cu insecticide (14,1%). Din punct de vedere al cantităţii utilizate sub formă solidă, fungicidele au cea mai mare pondere în totalul produselor de protecţie a plantelor utilizate (71,6%), urmate de insecticide (12,9%) şi erbicide (11,3%).
Digi24.ro: „Comoară” greu de păstrat
Situaţie critică la Combinatul de Apă Grea din Drobeta Turnu Severin. Lună de lună, instituţia are nevoie de 750 de mii de euro, cât costă conservarea unei rezerve de apă grea, combustibilul pentru centrala nucelară de la Cernvodă, în valoare de un miliard de euro. Problema este că banii sunt tot mai greu de găsit, după ce Combinatul severinean a intrat în insolvenţă şi mai are doar 150 de angajaţi, adică de 16 ori mai puţini faţă de cât avea în anii ’90.
Bursa.ro: LEGEA DĂRII ÎN PLATĂ / VOCI
De ce sunt false semnalele de alarmă ale BNR
Eventuala scădere a pieţei imobiliare va impulsiona tranzacţiile, iar numărul creditelor imobiliare cu ipotecă acordate înainte de apariţia programului Prima Casă este redus, sub 200.000.
Mediafax.ro: MINIVACANŢA de 1 DECEMBRIE: Pârtii de schi, mâncare tradiţională şi Târg de Crăciun, la Sibiu
Turiştii care vor să îşi petreacă minivacanţa de 1 Decembrie în judeţul Sibiu au la dispoziţie pârtii de schi la Păltiniş, oferte speciale la cazare la Bâlea Lac, mâncăruri tradiţionale dacă aleg pensiunile şi cabanele din Mărginimea Sibiului şi pot vizita Târgul de Crăciun din municipiul Sibiu.
Operatorii turistici din judeţul Sibiu au pregătit oferte speciale pentru minivacanţa de 1 Decembrie şi propun pârtii de schi – cei din zona montană, mâncăruri tradiţionale – cei din Mărginimea Sibiului şi Târgul de Crăciun – cei din municipiul Sibiu.
Economica.net: RCS & RDS, campanie pentru încurajarea plăţii online. Premii de 63.000 de lei la plata facturii cu MasterCard şi Maestro
RCS & RDS, MasterCard şi EuPlatesc.ro au lansat o campanie de încurajare a plăţii facturilor cu cardul pe internet, cu premii în valoare totală de peste 63.000 de lei. Campania a început pe 23 noiembrie şi se va încheia pe 28 februarie. Pe lângă premii, clienţii pot beneficia şi de 5% discount.
Clienţii RCS & RDS pot beneficia de 5% discount din valoarea facturii (maximum 8 lei) dacă achită pentru prima dată online, în aplicaţia Contul meu Digi, cu un card MasterCard sau Maestro, potrivit unui comunicat transmis vineri de cele trei companii.
Realitatea.net: Nereguli la Casa de Pensii: S-au plătit ilegal 2 miliarde de euro
Nereguli la Casa de Pensii: S-au plătit ilegal 2 miliarde de euro Nereguli la Casa de Pensii: S-au plătit ilegal 2 miliarde de euro
Curtea de Conturi a descoperit nereguli în valoare de peste 2 miliarde de euro la Casa Naţională de Pensii Publice, sumă egală cu subvenţia pe care Casa a primit-o de la bugetul de stat anul trecut. Auditul a scos la lumină abateri contabile grave, dar şi prejudicii financiare care au constat, în principal, în acordarea unor plăţi nelegale.
Romanialibera.ro: Costurile dării în plată, trecute împrumutaților
Clienţii sectorului bancar sunt ameninţaţi că ar putea suporta consecinţele măsurilor adoptate de către Legislativ pentru protecţia lor.
A doua zi după ce plenul Camerei Deputaţilor și-a dat avizul favorabil asupra proiectului de lege privind darea în plată a imobilelor achiziţionate pe baza creditelor luate de la bănci ce nu mai pot fi rambursate au și apărut vocile critice ale sectorului bancar privind această măsură.