Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI ECONOMICE - 28 august 2015

Agerpres.ro: INS: Industria, comerțul cu amănuntul și serviciile, pe un trend ascendent în următoarele trei luni

Managerii societăților comerciale din România estimează pentru o următoarele trei luni o tendință de creștere a activității din industrie, comerț cu amănuntul și servicii, precum și o relativă stabilitate în activitatea de construcții, relevă datele Institutului Național de Statistică (INS), publicate vineri.

           Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Numărul autorizaţiilor de construcţie pentru locuinţe a crescut în primele şapte luni cu 3,3%

Numărul autorizaţiilor de construcţie pentru locuinţe a crescut în primele şapte luni ale anului cu 3,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, la 22.271, a anunţat, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS)..

Scăderi ale numărului de autorizaţii eliberate pentru construirea de clădiri rezidenţiale au fost în regiunile Centru, cu 167 autorizaţii, Bucureşti-Ilfov, cu 84, şi Sud-Vest Oltenia, cu 7.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: ECONOMIA CREŞTE DOAR DIN MAJORAREA SALARIILOR

Când România plânge după infrastructură, investiţiile statului au ajuns la minimul ultimilor 10 ani

Guvernul Ponta majorează salariile, dar ignoră complet investiţiile, cele care pot asigura creşterea economică nu doar pentru prezent, ci şi pentru viitor.

Guvernul Ponta a anunţat un excedent bugetar record de 1% din PIB (7 miliarde de lei), în primele şapte luni din an, bani din care vor fi majorate şi salariile, dar, în aceeaşi perioadă, a dus investiţiile din buget (cheltuielile de capi­tal) la cel mai jos nivel din cel puţin ultimii 10 ani – doar 0,7% din PIB.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Analiştii au încredere în economie, dar entuziasmul este mai temperat decât în primăvară

Veştile venite de la principalii indicatori macro au alimentat optimismul analiştilor după scăderea încrederii din iunie, iar indicele CFA a revenit pe creştere în iulie.

Rămâne de văzut care va fi impactul crizei din China şi al perpetuării tensiunilor legate de Grecia.

Încrederea analiştilor financiari în economia româ­nească a revenit pe creştere în iulie, atât ca urmare a aş­tep­tă­rilor pozitive legate de evoluţia economiei în perioada următoare, cât şi ca o consecinţă a evaluării condiţiilor curente.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Industria petrolului are nevoie de 500 miliarde de dolari pentru a face faţă scăderii preţurilor

Într-un moment în care preţul petrolului se menţine la cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani, producătorii din sector se văd nevoiţi să găsească 500 miliarde de dolari pentru a-şi plăti datoriile, iar unii ar putea eşua, scrie Bloomberg.

Numărul obligaţiunilor companiilor din sectorul petrolier şi al gazelor al căror randament a depăşit 10%, nivel ce semnalează probleme, s-a triplat în ultimul an, astfel încât 168 de companii din America de Nord, Europa şi Asia deţin astfel de datorii. Raportul datorie netă/câştiguri se situează la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Romnav Brăila vrea să atragă de pe bursă şi de la bănci 4 mil. euro pentru investiţii

Romnav Brăila (simbol bursier BRNA), companie de transport fluvial cu capitalizarea de 10,8 mil. lei pe AeRO, vrea să atragă de pe piaţa de capital şi de la bănci suma de 4 mil. euro (17 mil. lei) pentru a finanţa un plan de investiţii, solicitându-le acţionarilor aprobarea de a garanta eventuale credite cu active.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Semnal de scumpire a creditelor. Dobânda Robor a urcat la maximul ultimelor patru luni

Dobânda Robor la 3 luni, de nivelul căreia depinde costul creditelor accesate de persoanele fizice, a urcat ieri la 1,43% pe an, un maxim al ultimelor patru luni, pe fondul deteriorării lichidităţii din piaţa monetară.

Creşterea procentuală din ultimele două săptămâni este de circa 8% (0,1 puncte procentuale), dar având în vedere nivelul redus al dobânzilor la credite, cel puţin la creditele imobiliare, chiar şi o mişcare redusă a costului leilor are impact la nivelul ratelor plătite de clienţi.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Investitorilor le-a mai revenit pulsul, cel puţin pentru o zi: bursele recuperează din pierderi, dar volatilitatea rămâne

Principalele burse ale lumii, din America, Europa şi China, şi-au revenit joi după zilele dramatice de la începutul săptămânii, când pierderile înregistrate de investitori au fost de câteva trilioane de dolari.

Creşterea peste aşteptări a economiei americane din trimestrul al doilea de 3,7%, faţă de 2,3% cât a fost estimarea iniţială, a adus un sentiment de uşurare pe pieţele financiare, care sunt zguduite de trei luni încoace de problemele economice din China, de căderea monedelor naţionale din principalele economii emergente (Brazilia, Rusia, China, Indonezia sau Africa de Sud) şi de posibilitatea ca Fed (banca centrală din SUA) să majoreze dobânzile.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: LIDERII POLITICI S-AU ÎNŢELES

Reducerea TVA la 20 %, dar se păstrează taxa pe stâlp, euroacciza la carburanţi, iar impozitul pe dividende nu se mai reduce

Paradoxul discuţiilor pe marginea re­ducerii TVA este că, în viitorul Cod fiscal, rămân unele dintre cele mai con­troversate şi mai hulite taxe introduse de gu­vernul Ponta: taxa pe stâlp şi acciza su­plimentară de 7 eurocenţi pe litrul de carburant.

A fost amânată, de asemenea, redu­cerea impozitelor pe dividende de la 16% la 5%, prevăzută în prima variantă a Codului a fi apli­cată din 2016, care ar fi provocat un gol în buget de 1,5 – 1,6 mld. lei. Acestea pe lângă amânarea reducerii TVA la 19% până în 2017 (economie de 2 mld. lei).

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Iproeb Bistriţa a crescut pe exporturi, dar marjele au rămas mici

Producătorul de cabluri Iproeb Bistriţa (simbol bursier IPRU) şi-a majorat cifra de afaceri cu 7,5% în primul semestru, la circa 43,5 mil. lei, pe fondul unui avans puternic al exporturilor. Livrările la extern au crescut cu 132%, la 4,8 mil. lei, în timp ce vânzările pe piaţa internă au rămas relativ constante, la 38,6 mil. lei. Profitul din exploatare s-a înjumătăţit însă la un milion de lei, iar rezultatul net a fost de doar 0,58 mil. lei, mai mic cu 78%, din cauza costurilor financiare.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: ROMAPIS: “Producţia de miere de floarea soarelui este compromisă”

Producţia de miere obţinută în acest an din cultura de floarea soarelui este nesemnificativă, iar o posibilă cauză ar fi utilizarea de neonicotinoide şi acumulării substanţelor de acest tip în sol, a declarat, ieri, vicepreşedinte al Federaţia Asociaţiilor Apicole ROMAPIS, Constantin Dobrescu, într-o conferinţă de presă.

Domnia sa a explicat: “Producţia de miere de floarea soarelui de anul acesta este foarte mică, iar aceasta are o pondere importantă în producţia generală de miere a României. Am avut o producţie bună la rapiţă şi foarte bună la salcâm, dar la floarea soarelui, probabil că producţia este mai puţin de jumătate din cât ar fi trebui să fie”.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Petrolul ieftin declanşează o nouă eră a megatranzacţiilor în energie, peste cele din perioada formării ExxonMobil sau BP. Efectele ajung şi în România

O altă tranzacţie globală care a avut impact şi asupra pieţei locale a fost cea dintre General Electric şi Lufkin, tot două companii americane. Lufkin a investit 140 mil. dolari în construirea de la zero a fabricii din Ploieşti

„Dacă cineva mai avea vreun dubiu că prăbuşirea petrolului va da naştere unei noi ere a megatranzacţiilor în energie, acum nu mai este cazul“, scriu jurnaliştii de la Bloomberg la o zi după anunţarea achiziţiei Cameron, producător de utilaj petrolier, de către gigantul Schlumberger, cel mai mare furnizor de servicii din lume pentru petrolişti.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Gabriel Comănescu a dat de profit cu forajul marin

Grup Servicii Petroliere (GSP), compania fanion a grupului Upetrom, controlat de omul de afaceri constănţean Gabriel Comănescu, a revenit în 2014 pe profit, de la pierderi de 163 de milioane de lei, dar firma de foraj marin are de înfruntat un an dificil în contextul în care petrolul ieftin a anulat pofta de investiţii a marilor petrolişti.

Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, anul trecut Grup Servicii Petro­lie­­re a ajuns la o cifră de afaceri de 1,2 miliarde de lei, cu aproape 25% mai mare faţă de 2013, şi a înregistrat o revenire a rezultatului final. Astfel, de la pierderi de 163 de milioane de lei în 2013, compania a generat un profit net de 151 de milioane de lei anul trecut.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: Conflict între stat şi investitorii privaţi de la Băiţa.

Aparent, disputa este legată de exploatarea calcarului în zonă, în parteneriat cu firme private, dar surse apropiate situaţiei ne-au spus că miza este preluarea licenţei de exploatare a resurselor polimetalice (cupru, aur, argint, metale rare). Băiţa are un potenţial de exploatare de 1,8 milioane de tone de cupru-argint-zinc-plumb-aur-tungsten-molibden minereu, la 6% echivalent cupru.

           Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Preţurile petrolului au crescut cu 10%, cel mai mult în peste şase ani

Preţurile petrolului au crescut joi cu 10% şi au înregistrat cel mai mare avans în peste şase ani, iar tendinţa ascendentă se menţine şi în tranzacţiile de vineri, ca efect al creşterii economice peste aşteptări a SUA în trimestrul al doilea, relatează Bloomberg.

           Citeste mai mult…

Ziare.com: Jupanul a grait. Relaxarea fiscala s-a topit

Asadar, premierul de facto al Romaniei, Liviu Dragnea, i-a transmis premierului teoretic al Romaniei, Victor Ponta, care este decizia consensuala in privinta Codului Fiscal, luata de liderii politici, si a garantat ca dl Ponta se va conforma.

Dincolo de fondul celor convenite, faptul ca Guvernul a fost practic exclus de la negocieri, pentru ca nici premierul, nici ministrul Finantelor, nu au fost acolo mi se pare halucinanat cat timp Victor Ponta si guvernul sau par sa nu fi contat in aceasta discutie, care priveste prin excelenta tocmai activitatea Guvernului.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Cum a devenit Clujul un veritabil Silicon Valley autohton şi al doilea pol de business al României

Răspunsul îi aparţine lui Ştefan Gadola, unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori locali, şi reflectă poate cel mai bine starea de efervescenţă prin care trece Clujul atât din punct de vedere economic, cât şi cultural. Gadola, alături de doi prieteni, un apartament, un fax şi 50 de dolari, au construit în zorii capitalismului EnergoBit, un business ajuns azi la 100 de milioane de euro care stă fără probleme lângă giganţi internaţionali, scrie revista săptămânală de afaceri Business Magazin.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Un distribuitor britanic intră pe piaţa locală. „Regiunea Mării Negre deschide noi oportunităţi”

„De la integrarea în UE în 2007, România şi Bulgaria au devenit regiuni importante de creştere pentru transportul de bunuri paletizate. În mod natural, am privit regiunea ca următorul pas logic în dezvoltarea serviciilor paneuropene în contextul extinderii ofertei la mai multe ţări”, a declarat directorul operaţional al Palletways Europe GmbH, Rachael Alpha, potrivit portalului Post&Parcel. Prin reţeaua paneuropeană a Palletways sunt transportaţi zilnic 30.000 de paleţi, iar compania se aşteaptă ca segmentul de transport transfrontalier să crească în acest an cu 50%.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: FOSTA FABRICĂ TNUVA DIN POPEŞTI-LEORDENI, CU „MOTOARELE“ OPRITE

Producătorul turc de lactate Sutaş, care a achiziţionat în 2013 fosta fabrică Tnuva din Popeşti – Leordeni, la nouă kilometri de Bucureşti, este în stand-by cu producţia în unitate, în condiţiile în care inaugurarea era programată pentru acest an.

„De un an de zile nu am mai auzit nimic despre fabrică. Dacă o deschideau şi dacă angajau oa­meni cu siguranţă ştiam“, au spus re­pre­zentanţii pri­mă­riei din Popeşti-Leor­deni.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Afacerile cehilor de la Ramira au crescut cu 35% în primul semestru

Producătorul de componente pentru industria auto Ramira din Baia Mare, preluat în urmă cu doi ani de cehii de la Chropynska Strojirna, a avut în primul semestru o cifră de afaceri de 5,8 milioane de euro, mai mult cu 35% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Compania a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 40,6 milioane de lei (peste 9 milioane de euro) şi mizează în acest an pe o creştere de cel puţin 10% a afacerilor. Ramira operează în domeniul componentelor auto, fiind axată pe fabricarea de structuri sudate.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Albalact şi Kandia Dulce s-au asociat pentru lansarea unui nou produs

Albalact, cel mai mare producător de lactate după cifră de afaceri, şi Kandia Dulce, cel mai mare producător de ciocolată de pe plan local, s-au asociat într-o acţiune de cross de brand şi au creat laptele Zuzu cu cacao şi gust Rom.

Proiectul Zuzu cu cacao şi gust autentic ROM a fost pregătit timp de mai bine de jumătate de an, iar reţeta a fost creată cu contribuţia specialiştilor de la Albalact şi Kandia Dulce. „Este o iniţiativă comună a companiilor Albalact şi Kandia Dulce, care s-a născut din ideea de a aduce împreună două branduri româneşti“, a declarat pentru ZF Celina Condorovici, senior brand manager Zuzu.  Aceasta este prima dată când două branduri româneşti se asociază şi îşi pun numele pe acelaşi produs.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: CEL MAI IEFTIN ORAŞ EUROPEAN PE SEGMENTUL DE BIROURI

Bucureştiul rămâne cea mai „atrăgătoare“ destinaţie pentru chiriaşii clădirilor de birouri până în 2017

Chiria pentru un metru pătrat de birouri în Bucureşti este în medie 19 euro pe lună, de 4,5 ori mai mică decât în City la Londra, în inima financiară a oraşului de pe Tamisa, şi de peste două ori mai mică decât în Dublin, oraşul unde gigantul american Google şi-a stabilit „reşedinţa“ din Europa.

Capitala este cel mai „ieftin“ oraş european după chiria practicată de proprietarii clădirilor de birouri, situa­ţie justificată de ra­ta re­la­tiv mare de neocupare de 12,5%, du­blă prin com­pa­raţie cu ma­rile centre finan­ciare ale bătrânului continent.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: CONTROLEAZĂ 20% DIN RETAILUL DIN CAPITALĂ

NEPI a ajuns în doar un an la investiţii de aproape jumătate de miliard de euro în centre comerciale în Bucureşti. „Rămâne o piaţă atractivă şi pe viitor“

În urmă cu un an NEPI nu avea niciun proiect de retail operaţional în Bucureşti, iar în prezent compania a ajuns la patru centre comerciale.

Compania de dezvoltare imobiliară NEPI, care a cumpărat în urmă cu două zile centrul comercial Auchan Titan de la nemţii de la Aberdeen Asset Management, a ajuns la investiţii de 446 milioane de euro în proiecte de retail în Bucureşti, deţinând în prezent 186.000 de metri pătraţi de astfel de spaţii în Capitală, arată o analiză a ZF.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Evoluţie pozitivă pentru bursa din China la sfârşitul şedinţei de tranzacţionare. Săptămâna rămâne totuşi în zona negativă, cu o scădere generală de 8%

Acţiunile din China au închis vineri în creştere cu aproape 5%, susţinute de posibile achiziţii guvernamentale, dar pe ansamblul săptămânii au înregistrat un declin de circa 8%, din cauza temerilor investitorilor legate de încetinirea creşterii economiei chineze, relatează MarketWatch.

China a devenit epicentrul unei scăderi generalizate a pieţelor de burselor la nivel global, piaţa chineză de capital marcând pierderi masive pe parcursul a cinci şedinţe de tranzacţionare.

          Citeste mai mult…

Capital.ro: Încă trei ani de calvar pe Centura Capitalei

Dacă în partea de sud, gropile și denivelările din asfalt duc la accidente grave, pe partea de nord, din cauza lucrărilor abandonate sau întârziate, șoferii stau la cozi ce se întind pe mulți kilometri. Reabilitarea și lărgirea șoselei  de centură a Capitalei se dezbate, încă din anul 2002, la Ministerul Transporturilor și Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR). În ultimii 13 ani, cei 12 demnitari care au ocupat fotoliul de ministru al transporturilor au reușit marea performanță de a lărgi centura la patru benzi pe doar 20 de kilometri. Primele lucrări de extindere la 4 benzi a centurii de nord au început în 2007, iar panglica s-a tăiat abia în anul 2013. Pentru cei 20 de kilometri reabilitați și lărgiți la 4 benzi, în perioada 2007-2013, Compania de Autostrăzi a cheltuit circa 400 milioane de lei, cu TVA.

          Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: Unde s-au dus investițiile statului

Guvernul Ponta a continuat şi în luna iulie amputarea cheltuielilor cu investiţii publice, în pofida semnelor că absenţa investiţiilor publice ţine departe de România marii investitori. Şi în luna iulie Guvernul a  preferat ca banii disponibilizaţi să fie direcţionaţi către creşterea salariului minim pe economie şi pentru formarea unui tampon bugetar care să ajute Guvernul a se lăuda că are resursele necesare pentru o viitoare reducere a TVA, o creştere a salariilor pentru bugetari, toate în condiţiile obţinerii unei creşteri relativ mici a deficitului bugetar.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Economia Statelor Unite a înregistrat în T2 o creştere de 3,7%, depăşind estimările iniţiale

Economia Statelor Unite a înregistrat în trimestrul al doilea o creştere de 3,7%, peste estimarea iniţială a Departamentului pentru Comerţ, de 2,3%, datorită cheltuielilor pentru aşteptări ale populaţiei şi companiilor, transmite Bloomberg.

Informaţia a apărut în condiţiile în care oficialii Rezervei Federale trebuie să decidă dacă creşterea economică este suficient de puternică pentru a suporta prima majorare a dobânzii de politică monetară după 2006, cel mai devreme în septembrie.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: Strategia lui Anghel a eşuat

Lucian Anghel, preşedintele BVB, spunea, în prima sa conferinţă de presă, din februarie 2012, când a prezentat strategia noii echipe de conducere: “Până în 2015 ne dorim ca BVB să fie unul dintre cele mai active instrumente de finanţare a economiei atât pentru companiile de stat, cât şi pentru cele din mediul privat, ca alternativă la finanţarea bancară. Viziunea noastră este ca BVB să fie o bursă de referinţă pentru Europa de Sud-Est, să transformăm BVB într-un hub regional, ca piaţa din România să reprezinte o alternativă pentru companiile listate pe alte burse din zonă. Dar acestea se fac în timp. Dacă dezvoltăm BVB, ajungem să dezvoltăm şi piaţa de capital din România”.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: PROIECT DE LEGE

ANPC vrea să interzică cesionarea contractelor de ipotecă în străinătate

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) vrea să interzică cesionarea contractelor de ipotecă ce au ca obiect bunuri imobile rezidenţiale către un operator financiar bancar sau nebancar care nu are sediul social sau o sucursală în România, potrivit unui proiect de lege al instituţiei.

Proiectul de lege precizează: “În cazurile în care drepturile creditorului în temeiul unui contract de credit sau contractul însuşi se cesionează unei instituţii de credit sau unei instituţii nebancare, consumatorul are dreptul să invoce împotriva cesionarului orice mijloc de apărare la care putea recurge împotriva creditorului iniţial, inclusiv dreptul la compensare”. Potrivit ANPC, consumatorul trebuie să fie informat cu privire la cesiune: “Cesiunea, individuală sau în cadrul unui portofoliu de creanţe, devine opozabilă consumatorului prin notificarea adresată acestuia de către cedent”.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: Gheorghe Piperea: “Plaja de vinovaţi este foarte largă, în cazul Astra”

*UNSAR: “Industria românească de asigurări este solidă”

Plaja de vinovaţi este foarte largă, în cazul falimentului “Astra”, consideră avocatul Gheorghe Piperea, care spune că responsabilii trebuie să răspundă pentru această situaţie.

Domnia sa vede o vină şi în ograda Autorităţii de Supraveghere Financiară, care a decis, miercuri, să ceară falimentul companiei, după mai bine de un an şi jumătate de redresare financiară, timp în care nu au fost găsiţi bani pentru majorarea de capital necesară.

             Citeste mai mult…

Ziare.com: Criza imigrantilor: Sa punem in balanta efectele asupra economiei

Germania, cea mai puternica economie europeana, ar trebui sa conduca discutiile despre valul de imigranti, un subiect sensibil atat din punct de vedere umanitar, cat si economic.

Un prim pas a fost facut in acest sens. Biroul Federal pentru Migratie si Refugiati din Berlin a anuntat, marti, ca sirienii nu vor mai face subiectul Regulamentului Dublin. Cu alte cuvinte, Germania nu ii va mai trimite pe solicitantii de azil inapoi in tarile UE in care au ajuns prima oara, cum ar fi Grecia sau Italia. Decizia le va permite miilor de sirieni care strabat in prezent Europa sa aplice pentru un statut de refugiat in cadrul celei mai mari economii de pe Batranul Continent.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Oficiali ai băncilor centrale vor discuta inflaţia scăzută la reuniunea Fed

Oficiali ai Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite şi ai altor mari bănci centrale din lume vor discuta până sâmbătă cauzele nivelului scăzut al inflaţiei, la reuniunea anuală organizată de Fed la Jackson Hole, relatează MarketWatch.

Preşedintele Rezervei Federale, Janet Yellen, a afirmat în epetate rânduri că vrea să înceapă majorarea dobânzilor în acest an, cu două condiţii, iar una dintre acestea, continuarea îmbunătăţirii condiţiilor pe piaţa muncii, a fost îndeplinită în mare parte.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Curăţarea bilanţurilor băncilor începe să se vadă. Rata creditelor neperformante a scăzut la minimul ultimilor cinci ani

Rata creditelor neperformante (NPL) a continuat tendinţa descendentă şi a coborât la jumătatea anului la 12,8% din totalul împrumuturilor, minimul ultimilor cinci ani, după ce în 2014 ajunsese la un vârf istoric de 23%, pe medie.

În a doua jumătate a anului 2014 şi în acest an bilanţul băncilor a început să arate mai curat, în urma vânzărilor unor portofolii de credite neperformante, după ce în anii de criză unu din cinci credite  junsese să fie neperformant.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: A venit momentul adevărului pentru “credinţa” în băncile centrale?

În lumea noastră globalizată există numeroase voci, nu doar în cadrul religiei creştine, care deplâng pierderea credinţei.

Ultimii ani au cunoscut, însă, o tendinţă contrară pentru o altfel de credinţă, aceea în capacitatea băncilor centrale de a readuce prosperitatea cu ajutorul tuturor instrumentelor aflate la dispoziţia lor, inclusiv prin “tipărire”, deocamdată, a “banilor” electronici.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: VA FI ÎNFIINŢAT CENTRUL DE SOLUŢIONARE ALTERNATIVĂ A LITIGIILOR (SAL)

Guvernul Ponta a aprobat miercuri două ordonanţe prin care se instituie noi reglementări în privinţa protecţiei consumatorilor. Astfel printr-una dintre aceste ordonanţe, autorităţile au modificat legea 363/2007, propunându-se aplicarea sancţiunilor contravenţionale în cazul tuturor situaţiilor în care un operator economic foloseşte o practică comercială incorectă şi nu numai a practicilor incluse în Anexa la Legea nr. 363/2007, aşa cum este în prezent.

.           Citeste mai mult…

Evz.ro: De ce nu merg românii în sejururi de 160 de lei la mare

Gradul de ocupare este infim în fiecare an pentru „Litoralul pentru toți”, care începe pe 31 august și se încheie pe 11 octombrie. Un program care, acum 14 ani, punea la bătaie 12.000 de locuri de cazare și-a redus acum oferta la o treime. Nici măcar în noile condiții românii nu cumpără sejururile. Dacă primăvara s-a accesat doar 10 – 15% din ofertă, în primele săptămâni din mai, gradul de ocupare a crescut ușor în luna iunie. Toamna, când este ceva mai cald, gradul de ocupare ajunge la 60% în primele săptămâni din septembrie și scade apoi, spre final la 30%.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: IGC şi-a îmbunătăţit estimările privind recolta de grâu pe anul curent

Consiliul Internaţional al Cerealelor (IGC) şi-a majorat estimările referitoare la recolta mondială de grâu din sezonul 2014/2015 cu 10 milioane de tone, ca urmare a unor recolte peste aşteptări în Europa şi regiunea Mării Negre, transmite Bloomberg.

În raportul său lunar, IGC estimează că producţia mondială de grâu în actualul sezon va ajunge la 720 milioane de tone, la egalitate cu cea din ultimul sezon. IGC şi-a îmbunătăţit şi estimările referitoare la producţia totală de cereale în 2015-2016 cu 18 milioane de tone până la 1,988 miliarde tone, ca urmare a revizuirii în sus a estimărilor privind recoltele de grâu şi orz.

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: MADR: Deficitul balanței comerciale cu produse agroalimentare s-a redus cu aproape 19 procente, în primele 5 luni

Deficitul balanței comerciale cu produse agroalimentare s-a redus cu aproape 19 procente în primele cinci luni ale anului 2015, față de nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut, până la 148,1 milioane de euro, pe fondul creșterii exporturilor cu peste 16%, potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale furnizate la solicitarea AGERPRES.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Primul hotel Sheraton din România se deschide astăzi, după o investiţie de 6 milioane de euro şi lucrări care au durat un an. Cum arată acum noul hotel de 5 stele din Bucureşti. 

Astăzi se deschide noul hotel Sheraton Bucureşti, construit în locul fostului Howard Johnson, după o investiţie de 6 milioane de euro şi un remake care a durat un an.

Sheraton Bucharest Hotel, de cinci stele, va fi condus de Daniel Ben-Yehuda (45 de ani), un manager „de-al casei“, de-a lungul carierei lucrând pentru brandul hotelier Sheraton în Israel şi în Tahiti.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Al doilea şoc de proporţii în construcţii în doar zece zile: Constructorul autostrăzii Deva-Orăştie a intrat în insolvenţă

Acesta este cea de-a doua mare insolvenţă din construcţii din ultimele zece zile, după ce şi constructorul Apolodor Com Impex, controlat de Radu Ouatu, a intrat în incapacitate de plată recent Straco şi Apolodor completează un lung şir de insolvenţe în construcţii, o piaţă care a fost afectată puternic pe timp de criză, contractându-se cu 40%.

Firma Straco Grup, înfiinţată în 2003, a pornit la drum cu contracte cu primăriile de sector din Capitală şi a ajuns de la afaceri de 2 milioane de lei în 2003 la un maxim de 872 mil. lei în 2012, însă ulterior business-ul a început să scadă.

              Citeste mai mult…

Evz.ro: Germanii, americanii și japonezii sunt lideri în Banat

Compania cu cea mai mare cifră de afaceri din Banat Continental Automotive Products, aceasta confirmând în 2014 poziția ocupată și anul anterior, potrivit unei anui clasament realizat de risco.ro.

Au fost luate în calcul județele Arad, Caraș- Severin, Hunedoara, Mehedinți și Timiș. Banatul a atras în ultimii ani investiții străine importante în special în domeniu componentelor auto. Astfel, majoritatea firmelor din top sunt subsidiare ale unor mari corporații multinationale.

              Citeste mai mult…

Mediafax.ro: PREMIERĂ pentru Dacia: Renault prezintă la Frankfurt transmisia automată pentru Logan şi Sandero

Grupul francez Renault va introduce în luna septembrie, la salonul auto de la Frankfurt, cutia manuală automatizată Easy-R, o soluţie cu două pedale pentru modelele Dacia Logan, Logan MCV, Sandero şi Sandero Stepway.

Standul Dacia de la Frankfurt va evidenţia două produse noi, transmisia manuală automatizată – o premieră pentru Dacia – şi Duster Edition 2016, care va include noi echipamente şi schimbări de natură estetică, se arată într-un comunicat al Renault.

             Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Radulescu, Banca Transilvania: Noul Cod Fiscal va determina reactii ale politicii monetare. Ne asteptam la modificari ale mix-ului intern de politici economice, cu impact la nivel de stabilitate financiara

“Evolutiile recente ale indicatorilor monetari au confirmat scenariul nostru conform caruia performanta sectorului bancar se va ameliora incepand cu 2015. Creditul neguvernamental ar putea stagna in 2015 si sa creasca apoi cu 8.5% in 2016 si cu 12.6% in 2017. Atragem insa atentia cu privire la faptul ca factorii de risc s-au intensificat in ultimele saptamani.

              Citeste mai mult…

Capital.ro: FNGCIMM garantează creditele acordate de Banca Comercială Carpatica beneficiarilor măsurii 215 – plăţi privind bunăstarea animalelor – păsări

FNGCIMM a semnat cu Banca Comercială Carpatica și Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură un act aditional la Conventia privind finanțarea capitalului de lucru pentru desfășurarea activităților curente de către beneficiarii măsurii 215 – Plăți privind bunăstarea animalelor – păsări, aferente sesiunii I – anul III de angajament.

Semnarea acestui document permite clienţilor Băncii Comerciale Carpatica accesarea unor credite garantate în procent de maxim 80% de către FNGCIMM, în baza adeverinței eliberate de APIA.

             Citeste mai mult…

Economica.net: Preţul motorinei a coborât sub 5 lei, în Bucureşti

După o serie succesivă de ieftiniri, motorina a ajuns şi în Bucureşti la un preţ de sub 5 lei pe litru, după ce în ţară acest lucru este valabil încă de săptămâna trecută. Deocamdată, o singură staţie Petrom din Bucureşti arată un preţ de 4,99 lei pe litru de motorină, însă cu oferta din week-end, – 6 bani la benzină şi – 3 bani la motorină, la mai multe benzinării bucureştene veţi putea cumpăra carburanţi la mai puţin de 5 lei pe litru. Staţia care afişează, în acest moment, un preţ al motorinei de 4,99 lei este cea din strada Gheorghe Pătraşcu, numărul 2 A, Sectorul 3. Foarte aproape de Bucureşti, în staţia Petrom de pe Şoseaua de Centură, Comuna Chitila, motorina este 4,98 de lei.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Contract de proiectare de 400.000 euro pentru modernizări la aeroportului din Bacău

Consiliul Judeţean Bacău a atribuit unei asocieri româno-italiene un contract în valoare de 1,7 milioane lei (400.000 euro), cu TVA, pentru servicii de proiectare a lucrărilor aferente unui obiectiv de investiţii care vizează creşterea capacităţii portante şi modernizarea pistei de decolare aterizare şi a suprafeţelor de mişcare aferente la Aeroportul Internaţional “George Enescu” Bacău.

             Citeste mai mult…

Economica.net: Încrederea în economia zonei euro a atins cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani

Încrederea în economia zonei euro a crescut în mod surprinzător în luna august, în pofida turbulenţelor de pe piaţa bursieră din China şi a incertitudinii politice din Grecia, atingând cea mai ridicată valoare din ultimii patru ani, transmite Reuters.

.            Citeste mai mult…

Economica.net: BNR: Capitalul social al instituţiilor de credit se apropie de 30 de miliarde lei

Capitalul social al instituţiilor de credit s-a plasat la valoarea de 29,8 miliarde lei în luna iunie 2015, în creştere cu 9,8% în termeni reali faţă de finalul anului 2014, conform datelor publicate pe site-ul Băncii Naţionale a României (BNR).

Valoarea activului bilanţier agregat net a fost de 363,3 miliarde lei în luna iunie 2015, cu 1% în termeni reali peste cea consemnată în luna decembrie 2014, plasarea în teritoriu pozitiv a variaţiei reale având însă la bază un efect statistic.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: ROBOR a urcat azi la 1,64%

Acest nivel al Robor este unul dintre cele mai mari din ultimele luni, ne-au declarat surse bancare. Conform acestora, valoarea este oarecum normală pentru perioada de vară, în contextul în care lipsa lichidităţii îşi face simţită prezenţa pe piaţă. Astfel, creşterea dobânzii se datorează intrării în perioada de la sfârşitul lunii când instituţiile de credit trebuie să păstreze rezerve minime obligatorii în conturi deschise la BNR.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: ROPEPCA reclamă tratamentul discriminatoriu faţă de industria energetică

Totodată, membrii ROPEPCA “iau act cu surprindere şi deplâng tratamentul discriminatoriu aplicat unui număr restrâns de industrii (inclusiv industriei de petrol şi gaze), reliefat prin amânarea eliminării taxei pe construcţiile speciale până la 1 ianuarie 2017”, precizează comunicatul. Potrivit acordului politic, agricultura este singurul sector care va beneficia de eliminarea taxei pe construcţiile speciale cu începere de la 1 ianuarie 2016.

           Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Banca Rusiei, mulţumită de rubla slabă, din cauza cotaţiilor mici ale petrolului

Banca Rusiei a început să se simtă mai confortabil cu o rublă slabă, pe fondul scăderii cotaţiilor petrolului care îşi pune amprenta pe economia celui mai mare exportator de energie la nivel mondial, potrivit analiştilor intervievaţi de Bloomberg.

Banca centrală va permite rublei să se devalorizeze la 80 de unităţi pentru un dolar înainte de a vinde valută. Instituţia va recurge la rezervele valutare pentru a susţine rubla dacă preţul petrolului va scădea la 40 de dolari pe baril şi va rămâne la acest nivel până la sfârşitul anului, consideră 19 din 30 de analişti participanţi la un sondaj efectuat în perioada 24-26 august.

           Citeste mai mult…

Jurnalul.ro: Cât mai câştigă românii. Topul Salariilor, pe judeţe

În numai trei judeţe din ţară salariul mediu brut depăşeşte 2.000 de lei, în timp ce în alte 23 de judeţe acesta este sub 1.500 lei, potrivit Inspecţiei Muncii. O statistică rece care ne arată că pentru cei mai mulţi dintre români grija zilei de mâine nu este doar o simplă sintagmă.

Cel mai mare salariu mediu brut (2.671 de lei, cu 1% mai mult decât în iunie 2014), l-au obţinut în iunie bucureştenii. Îi secondează ilfovenii (2.242 de lei, cu doar 0,2% mai puţin, faţă de iunie 2014).

            Citeste mai mult…

Economica.net: MDRAP: Programul Transnaţional Dunărea a fost aprobat de CE

Programul Transnaţional Dunărea, cu un buget de aproape 263 milioane de euro, a fost aprobat de Comisia Europeană în data de 20 august şi va fi lansat în cadrul unui eveniment care se va desfăşura la Budapesta în zilele de 23 şi 24 septembrie, a anunţat MDRAP printr-un comunicat transmis, vineri, AGERPRES.

           Citeste mai mult…

Jurnalul.ro: Importurile de chinezării au cedat locul mobilei poloneze

Importurile din Polonia au crescut şi au ajuns la un volum mai mare decât al celor chinezeşti, fapt care a generat creşterea interesului  comercianţilor polonezi pentru România, potrivit unui studiu citat de Agerpres. În materie de exporturi, comercianţii români vând în străinătate mai ales materiale de construcţii, mobilă, fructe şi legume. În Italia, produsele de încălţăminte fabricate în România sunt cele mai căutate, conform studiului realizat de Akcenta, în timp ce Austria importă de la antreprenorii români produse din sectorul construcţiilor metalice.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: România, destinația de litoral cea mai ieftină din zonă; turiștii cheltuie 43,56 de euro pe coșul de vacanță (studiu)

România a devenit, în 2015, destinația turistică de litoral cea mai ieftină din zonă, comparativ cu locul 4 în anul precedent, în condițiile în care turiștii cheltuie, în medie, 43,56 euro pentru coșul de vacanță cu opt produse alimentare și nealimentare de uz comun, potrivit unui studiu realizat de Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) remis, vineri, AGERPRES.

Un studiu efectuat de site-ul Post Office Travel Money monitorizează, anual, prețurile a opt produse alimentare și nealimentare de uz comun, în 40 de destinații de vacanța, de pe întreg mapamondul, mai puțin România. FPTR a continuat acest studiu, introducând prețuri pentru produse si servicii similare din țara noastră.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: UE se pregătește de o recoltă bună la grâu datorită producției record din Franța

Recoltatul grâului în Uniunea Europeană se apropie de final cu producții bune în principalele state producătoare, chiar cu o recoltă record în Franța, cel mai mare producător european, au declarat vineri observatorii pentru Reuters.

Asociația Generală a Producătorilor de Grâu din Franța (AGPB) a estimat că recolta de grâu din acest an va atinge un nou record de peste 40 de milioane de tone, în creștere față de recolta de 37,5 milioane tone de anul trecut, în condițiile în care producția la hectar a atins cel mai ridicat nivel din istorie. ‘În pofida îngrijorărilor provocate de temperaturile ridicate, am avut unele surprize plăcute’, a declarat președintele AGPB, Philippe Pinta.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ponta: Estimările INS indică faptul că în următoarele trei luni prețurile vor fi stabile

Premierul Victor Ponta afirmă că estimările INS indică faptul că în următoarele trei luni prețurile se vor păstra stabile, existând o tendință de creștere a activității și a numărului de salariați din domeniul comerțului cu amănuntul.

“Din nou ‘it’s about the economy!’. Potrivit INS, percepția managerilor indică o tendință de creștere a activității și a numărului de salariați din domeniul comerțului cu amănuntul, dar și o evoluție economică pozitivă pentru construcții, industrie prelucrătoare și servicii. În ceea ce privește prețurile, estimările arată că vom avea parte de stabilitate în următoarele trei luni!”, a scris premierul vineri pe Facebook.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ponta: Legea salarizării bugetarilor se va finaliza după promulgarea noului Cod fiscal

“Imediat ce trece Codul fiscal și este promulgat, avem în mod oficial calculele, putem să le facem pentru 2016. Pentru legea salarizării sunt două lucruri esențiale amândouă, dar în această ordine. În primul rând, și aici doamna Plumb a muncit și va munci în continuare până ajungem la o soluție acceptabilă, trebuie să facem principiile: cum se plătesc, câte clase, câte grade, să fie ordine, că acum e haos.

          Citeste mai mult…

Capital.ro: Ponta: “Pentru mine şi pentru Guvern era esenţial să se convină asupra 20% TVA în Codul fiscal”

Premierul Victor Ponta salută, din nou, consensul politic la care s-a ajuns în privinţa Codului fiscal şi a adăugat că pentru el şi pentru Guvernul pe care-l conduce era esenţial să se convină asupra unei cote generale de TVA de 20%.

           Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor