Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI ECONOMICE - 29 IULIE 2015

Reporterntv.ro: Ziua României la Expo Milano

Astăzi se sărbătorieşte Ziua României în cadrul Expoziţiei universale de la Milano 2015.

Conform tradiției, fiecare țară participantă își alege o zi națională. În cazul țării noastre a fost aleasă data de 29 iulie, care coincide cu celebrarea Zilei Imnului Național.

Pavilionul României va organiza o serie de evenimente menite a crește interesul pentru cultura și mediul investițional. De-a lungul zilei sunt prevăzute momente artistice, dar și un forum de afaceri și investiții în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie a României.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Pro Agro solicită subvenționarea integrală a costurilor generate de consumul cu energia electrică pentru irigații în 2015

Federația Națională Pro Agro solicită autorităților subvenționarea integrală a costurilor generate de consumul cu energia electrică pentru irigații pentru anul 2015 în condițiile în care seceta pedologică instalată în aproape toate regiunile țării afectează într-o mare măsură înființarea culturilor din toamna acestui an.

‘Prin acest ajutor financiar se vor diminua pierderile înregistrate de fermieri pentru anul agricol 2015-2016. Pierderile suferite în acest an de fermierii români din cauza secetei și a prețurilor mici la cerealele recoltate în această vară sunt considerabile. Acest aspect creează premise dezastruoase în ceea ce privește înființarea culturilor de toamnă fără irigații’, se arată într-un comunicat Pro Agro remis, marți, AGERPRES.

            Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Numărul autorizaţiilor de construcţie pentru locuinţe a crescut în primul semestru cu 3,1%

Numărul autorizaţiilor de construcţie pentru locuinţe a crescut în primul semestru cu 3,1% faţă de prima jumătate a anului trecut, la 18.300, a anunţat miercuri Institutul Naţional de Statistică (INS).

Regiunile Sud-Est, Nord-Est şi Sud-Muntenia au înregistrat creşteri ale numărului autorizaţiilor, cu 320, 273, respectiv 184 avize. Scăderi au fost raportate de Bucureşti-Ilfov (cu 189 autorizaţii) şi Centru (99), în timp ce pentru regiunea Vest indicatorul a stagnat.

           Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Prima rectificare bugetară din acest an, aprobată de Guvern

Guvernul a apobat, marţi, prima rectificare a bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale din acest an, în forma propusă de Ministerul de Finanţe, premierul Victor Ponta dând asigurări că niciun minister nu pierde bani.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Businessul resimte în mod dramatic lipsa investiţiilor publice. Tăierea cheltuielilor cu infrastructura subminează economia României

Afacerile private îşi pierd din competitivitate, activele imobiliare stau îngheţate şi nu pot fi vândute, sa­lariile nu pot fi crescute din cauza cos­turilor de transport în creştere, iar întreg circuitul de business local este afectat.

Acesta este principalul impact al reţelei deficitare de infrastructură de transport asupra economiei locale, dar în ciuda nevoilor vizibile din acest domeniu, guvernul a decis să taie un miliard de lei din cele peste 14 miliarde de lei pe care le avea la dispoziţie Ministerul Transporturilor anul acesta. Motivaţia acestei rectificări bugetare în minus a fost legată de faptul că Transporturile nu au fost în stare să cheltuiască banii din vistierie în primul semestru.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Rompetrol a crescut pe bursă cu 24% după aprobarea strategiei de privatizare

Acţiunile Rompetrol Rafinare (simbol RRC) au crescut ieri pe bursă cu 15% şi miercuri dimineaţă au deschis în creştere cu încă 8%, după ce Guvernul a aprobat strategia prin care îşi va reduce cota din acţionariat de la 44% la 18%.

Preţul acţiunilor RRC este acum de 0,0496 lei/unitate, faţă de 0,0401 lei/unitate la închiderea şedinţei de luni, astfel că valoarea bursieră a companiei a crescut într-o zi cu 420 milioane de lei, până la 2,1 miliarde de lei.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Adrian Vasilescu, BNR: Guvernatorul BNR nu e împotriva Codului Fiscal

De unde şi ideea asta, că Guvernatorul BNR s-ar fi răzgândit?! Cu privire la Codul Fiscal, fireşte. Pentru că în nicio împrejurare, înainte ca dezbaterea să fi ieşit din cadrul instituţiilor statului, ajungând în spaţiul public, în a doua parte a lunii iulie, nu i-a făcut vreun elogiu. Dimpotrivă, când a văzut că în Parlament prinde contur tentaţia unui pachet de şase reduceri de taxe, cu un impact negativ de 17 miliarde de lei în veniturile bugetare, şi-a exprimat îngrijorarea. La Banca Naţională, în sala de conferinţe, la o întâlnire cu presa.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Există viaţă după bancă? 

Există viaţă după bancă? Cum supravieţuieşti pe cont propriu? O discuţie cu Robert Zănescu de la Zephyr Group.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Ce beneficii extrasalariale preferă angajaţii şi cum ajung la ele? 

Ce beneficii extrasalariale preferă angajaţii şi cum ajung la ele? O discuţie cu Stelian Bogza şi Adrian Sârbu de la Benefit Online.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Valentin Ionescu, ASF: Asigurătorii care nu vin cu plan de redresare după testul de stres vor ajunge în administrare specială

Companiile de asigurări care nu vor veni cu un plan de măsuri pentru îmbunătăţirea situaţiei financiare în urma testului de stres derulat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) vor fi plasate cel mai probabil în administrare specială, care este de fapt o etapă premergătoare falimentului în cazul în care societăţile respective nu se redresează, spune Valentin Ionescu, director de strategie şi stabilitate financiară în cadrul ASF.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Bogdan Boteanu, ING: Vedem mai multe credite pentru investiţii

Anul acesta au apărut primele semnale consistente de dezgheţare a creditării pe segmentul firmelor mici şi mijlocii, care devin mai interesate de credite pentru investiţii în condiţiile creşterii economice şi scăderii marjelor de dobândă, spune Bogdan Boteanu, director general adjunct al ING Bank, responsabil cu divizia de companii de talie medie şi mică, care administrează active de 600 mil. euro şi are 8.000 de clienţi.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: BAROMETRU IRSOP ŞI SNSPA

Doar exportatorii mai „ţin în viaţă“ activitatea din industrie

Activitatea companiilor din industrie a avut în luna iunie a acestui an un nivel comparabil cu cel înregistrat în luna mai, dar iunie a marcat a patra lună de când sectorul industriei a încetat să crească, potrivit rezultatelor baro­metrului industriei din România realizat de compania de cercetare IRSOP şi Facultatea de Management din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Noi veşti rele din economia grecească. „Hemoragia“ bancară a continuat în iunie, vânzările au scăzut cu 70%

Depozitele din băncile greceşti din Grecia s-au redus în iunie cu aproape 8%, în timp ce retailerii din această ţară se confruntă cu vânzări în scădere cu până la 70%, scrie presa grecească.

Depozitele constituite la bănci de gospodării şi companii s-au situat în iunie la 122,2 miliarde de euro, cel mai redus nivel din 2003, faţă de 129.9 miliarde de euro în luna mai, scrie Kathimerini, care citează datele băncii centrale. Din decembrie 2014, nivelul depozitelor a coborât cu 26%. Iunie a marcat însă o premieră pentru ultimii ani: valoarea creditelor noi a crescut cu 430 de milioane de euro în pofida îngrijorărilor legate de rezultatul negocierilor dintre guvernul de la Atena şi creditorii săi.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: Transeastern Power Trust a finalizat preluarea a două parcuri solare în România

Transeastern Power Trust a finalizat preluarea a două parcuri solare în România, de la RG Renovatio Group, pentru aproximativ 9 milioane de euro.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Transgaz câştigă tot mai puţin din depozitul la banca statului

Transgaz (simbol bursier TGN), operatorul sistemului de transport al gazelor naturale, a plasat pe 27 iulie suma de 40 milioane de lei într-un depozit pe o lună la Eximbank, urmând să obţină o dobândă anuală de 0,9%, echivalentul unui câştig lunar de 0,075%. Compania de stat a deschis iniţial acest depozit în luna mai, iar de atunci reînnoieşte lunar contractul cu banca de export a statului, obţinând de fiecare dată însă o dobândă mai proastă. În luna mai depozitul avea o dobândă anuală de 1,05%, însă în contractul din luna iunie câştigul anual teoretic al Transgaz scăzuse deja la 0,95%, potrivit raportărilor către bursă.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Voucherele de vacanţă vor putea fi utilizate doar pentru unităţile turistice licenţiate de ANT

Angajaţii din sectorul bugetar şi cel privat vor putea primi vouchere de vacanţă pe suport de hârtie sau electronic, cu o valoare care nu poate depăşi şase salarii minime brute pe economie, şi acestea se pot utiliza doar în unităţile turistice licenţiate de către Autoritatea Naţională pentru Turism.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Un producător independent de gaze vrea să emită bonduri legate la zăcămintele din România

Zeta Petroleum, unul dintre cei mai mici jucători din piaţa locală de petrol şi gaze naturale, listat pe bursa din Sydney, ia în calcul cotarea pe bursa de la Bucureşti a unui instrument financiar bazat pe producţia de hidrocarburi din România, ca mijloc de finanţare a planurilor de dezvoltare.

 Lansarea unui astfel de produs structurat ar fi o premieră pe bursa locală, unde până şi emisiunile de obligaţiuni corporative şi ofertele secundare de acţiuni (în care o companie deja listată vinde acţiuni noi pentru a obţine fonduri) au loc extrem de rar.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: „Cursul de schimb“ al bondurilor Banca Transilvania: 1,16 acţiuni noi pentru o obligaţiune veche

Banca Transilvania (simbol bursier TLV) va schimba obligaţiunile rămase în circulaţie de la emisiunea din 2013 în acţiuni proprii la un „curs“ de 116 titluri TLV pentru fiecare 100 de bonduri, actualii obligatari urmând să deţină 0,63% din capitalul băncii dacă întreaga „masă“ de obligaţiuni va fi transformată.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: O lună fără bursă în Grecia. „Lumea este îngrijorată de traiul zilnic, nu de portofoliile de acţiuni“

„Vom trăi şi vom vedea“ astfel a descris starea de fapt un broker grec angajat al firmei Eurobank Securities din Atena. A venit ieri la muncă deşi bursa elenă, o piaţă de 39 miliarde de euro cu 243 de companii listate, este închisă de o lună de zile. Peste 80 de firme de brokeraj, care rulau acţiuni de 90 milioane de euro într-o zi, au rămas din 26 iunie fără obiectul muncii, iar mulţi dintre brokeri lucrează fie part time, fie au fost trimişi acasă în concediu.

          Citeste mai mult…

bursa.ro: ASF CONSULTĂ PIAŢA PRIVIND NOUA LEGE A SIF-URILOR

SIF Moldova: “Trebuie să crească rolul acţionarilor în actul decizional”

 Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) intenţionează să schimbe regulile de funcţionare pentru fondurile din categoria “alte organisme de plasament colectiv”, unde sunt incluse SIF-urile şi Fondul Proprietatea, şi a lansat o consultare ca să afle opiniile pieţei, înainte să contureze un proiect de lege în acest sens.

          Citeste mai mult…

Bursa.ro: Indicii BVB au deschis în creştere

Indicele BET Total Return se apreciază cu 0,19%, la 8.622,92 puncte. Potrivit BVB, BET-TR este un indice ponderat cu capitalizarea “free-float”-ului celor mai tranzacţionate zece companii listate pe piaţa reglementată şi care va fi ajustat şi cu valoarea dividendelor în numerar plătite de companiile din componenţa indicelui. BET-TR va fi calculat retroactiv începând cu data de 24 septembrie 2012.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: ÎMPRUMUTAŢII ÎN CHF:

“Cerem ANPC să extindă la toate contractele deciziile din procesele individuale”

Persoanele împrumutate în franci elveţieni (CHF) solicită Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) să extindă la toate contractele de credit deciziile pe care instanţele judecătoreşti le-au adoptat în cadrul proceselor individuale.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: Înfiinţarea bursei regionale nu a influenţat preţul energiei

Preţul energiei tranzacţionate pe piaţa spot PZU nu a fost influenţat, până acum, de bursa regională de electricitate (România-Ungaria-Cehia-Slovacia), care a devenit funcţională pe 20 noiembrie 2014. Astfel, din 20 noiembrie 2014 şi până pe 30 iunie 2015, media aritmetică a PZU din România a fost de 34,17 euro/MWh, cea din Ungaria – 37,23 euro/MWh, cea din Slovacia – 31,92 euro/MWh, iar cea din Cehia – 31,12 euro/MWh, conform datelor publicate de operatorii pieţelor.

          Citeste mai mult…

Bursa.ro: Gabriel Dumitraşcu, înlocuit de la Hidroelectrica

Acţionarii Hidroelectrica au decis, ieri, înlocuirea lui Gabriel Dumitraşcu din funcţia de administrator special al companiei, aşa cum a anunţat ziarul BURSA în exclusivitate, în ediţia din 11 iunie. Potrivit unor surse apropiate situaţiei, noul administrator special al companiei este Bogdan Stănescu, şeful direcţiei privatizare din Ministerul Energiei. Domnul Stănescu este şi administratorul special al Oltchim, încă de la deschiderea insolvenţei combinatului în 2013.

          Citeste mai mult…

Bursa.ro: GUVERNUL A APROBAT PRIMA RECTIFICARE BUGETARĂ DIN ACEST AN

Realizarea cheltuielilor bugetare la nivelul programat este extrem de puţin probabilă, având în vedere subexecuţia masivă a cheltuielilor de investiţii din primul semestru al anului curent şi accelerările implicite ale fluxurilor de investiţii publice necesare, potrivit opiniei Consiliului Fiscal faţă de Ordonanţa privind prima rectificare bugetară din acest an, aprobată ieri.

          Citeste mai mult…

Economica.net: Liberalizarea preţului la gaze s-ar putea termina mai devreme. Românii ar putea plăti facturi mai mici decât cele prognozate

Preţul la care se fac tranzacţiile cu gaz pe bursă oscilează între 72 de lei/MWh şi 79 de lei, în ultima lună. Vânzătorii de gaze au efectuat mai multe tranzacţii la 72 de lei/MWh. La acest preţ, calendarul de liberalizare al preţului la gaze pentru populaţie agreat cu FMI şi devenit lege ar fi devansat. Guvernul a negociat cu FMI un preţ ţintă de 78 de lei/MWh pentru 2018, faţă de 53 de lei, cât era până la 1 iulie, adică o scumpire de circa 30% în trei ani (preţul mărfii gaz contează în proporţie de doar 46% în stabilirea preţului final la consumator, restul fiind costurile legate de transport, distribuţie, înmagazinare, marja furnizorului).

         Citeste mai mult…

Economica.net: OMV renunţă la licenţele de explorare a zăcămintelor offshore din Croaţia

Compania austriacă OMV şi grupul american Marathon Oil au înapoiat şapte licenţe de explorare a zăcămintelor offshore din Croaţia, din cauza declinului preţului la ţiţei, care a forţat reducerea investiţiilor în industria petrolieră, transmite Reuters.

În ianuarie, Croaţia a acordat licenţele unui holding alcătuit din Marathon şi OMV, compania americană deţinând o participaţie de 60%, iar grupul austriac restul acţiunilor. Alte licenţe au fost acordate în ianuarie firmei croate INA şi unui consorţiu format din Eni şi Medoilgas.

           Citeste mai mult…

Economica.net: Cine exploatează terenul agricol al României? Agenţia Domeniilor Statului ţine lista la secret

În baza Legii privind liberul acces la informaţiile de interes public (Legea nr. 544 din 2001),ECONOMICA.NET a solicitat Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), instituţia care administrează terenurile cu destinatie agricolă apartinând domeniului public şi privat al statului, lista persoanelor juridice care exploatează pământul statului. Solicitarea noastră a fost trimisă în data de 22 iunie 2015, iar, pe 14 iulie, ADS ne-a trimis o listă a suprafeţelor administrate de ADS şi contractate  la data de 30.06.2015, pe judeţe.

           Citeste mai mult…

Economica.net : Raport UE: Cum va fi anul agricol 2015 pentru România. Porumbul, floarea soarelui şi cartoful sunt în pericol

Fermierii români au reuşit anul acesta o producţie bună la cerealele de iarnă, dar pentru culturile de vară situaţia este incertă. Plantele din mai multe regiuni ale ţării suferă din cauza secetei, iar producţiile de porumb, sfeclă de zahăr, cartof şi floarea soarelui vor fi sub media ultimilor cinci ani. Uitându-ne la grâu, orz şi triticale vom avea un an agricol mai slab decât 2014, dar mai bun comparativ cu media ultimilor cinci ani.

          Citeste mai mult…

Economica.net: BVB a închis în creştere şedinţa de tranzacţionare de marţi, cu un rulaj de peste 8 milioane euro

Indicele de referinţă BET al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), care arată evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni, a închis în creştere cu 0,38% şedinţa de tranzacţionare de marţi.

Rulajul total al pieţei a depăşit 8,09 milioane de euro (35,738 milioane de lei), din care tranzacţiile cu acţiuni au totalizat 7,55 milioane de euro (33,32 milioane lei), iar tranzacţiile cu certificate au însumat 505.769 euro (2,23 milioane lei).

         Citeste mai mult…

Evz.ro: Seceta afectează grav agricultura: fermierii vor subvenționarea costurilor cu energia electrică!

‘Prin acest ajutor financiar se vor diminua pierderile înregistrate de fermieri pentru anul agricol 2015-2016. Pierderile suferite în acest an de fermierii români din cauza secetei și a prețurilor mici la cerealele recoltate în această vară sunt considerabile. Acest aspect creează premise dezastruoase în ceea ce privește înființarea culturilor de toamnă fără irigații’, se arată într-un comunicat Pro Agro remis AGERPRES.

         Citeste mai mult…

Hotnews.ro: ​INTERVIU Peter Hagen, CEO Vienna Insurance Group: Omniasig si Asirom au capacitatea de a acoperi impreuna daune in valoare de 850 milioane euro, prin programul de reasigurare, in caz de cutremur major

Omniasig si Asirom au capacitatea financiara de a acoperi impreuna daune in valoare de 850 milioane euro, prin intermediul programului de reasigurare. De fapt, daca luam in considerare regulile Solvency II, o capacitate de reasigurare a companiilor VIG in valoare de aproximativ 400 milioane euro ar fi suficienta pentru a acoperi pierderile cauzate de un cutremur major sau inundatii in Romania”, a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro Peter Hagen, CEO Vienna Insurance Group, in replica la scenariul negru prezentat in aceasta luna de ASF potrivit caruia nici un mare asigurator nu ar face fata daunelor pe care le-ar avea de platit in caz de cutremur major.

         Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Vineri intra in vigoare legea care scuteste de plata contributiei de sanatate mai multe categorii de persoane fizice

 Marti a aparut in Monitorul oficial legea care scuteste de plata contributiei de sanatate mai multe categorii de persoane fizice. Scutirea se refera la perioada 01 ianuarie 2012 – 01 februarie 2015, cand aceleasi categorii de persoane beneficiaza de scutirea la plata contributiei de sanatate printr-o modificare adusa Codului fiscal. Beneficiarii scutirii sunt in principal cei care au realizat venituri in sume mici, pentru care legea a dispus recalcularea bazei impozabile a contributiei la sanatate, la nivelul salariului minim pe economie. Ca exemplu, e vorba  si de copiii care au incasat dobanzi bancare pentru alocatia scolara, iar pentru venituri nesemnificative din dobanzi, a fost stabilita obligatia platii contributiei la sanatate calculata la nivelul salariului minim.

          Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Producatorii de energie regenerabila cer Guvernului sistarea temporara a acreditarilor pentru centrale noi

 Investitorii din energia regenerabila care au contribuit cu 7 miliarde de euro in economia Romaniei au fost  inselati! Nu lasati energia regenerabila sa intre in colaps”, se arata intr-o scrisoare deschisa transmisa primului-ministru, ministrului energiei si sefului ANRE de catre patru organizatii patronale din domeniul energiei regenerabile.

          Citeste mai mult…

Digi24.ro: Duelul de la raft. Antreprenori români vs supermarketuri străine

Se ascute lupta în comerţ. În ţară, lanţurile de magazine deţinute de oameni de afaceri români ameninţă supremaţia marilor magazine. Românii au avantajul că sunt de mai mult timp pe piaţă, iar alimentele vândute sunt în parte produse de ei. În schimb, străinii îşi permit să deschidă supermarketuri la fiecare colţ de bloc. Iar aceste supermarketuri, la rândul lor, amenință magazinele de tip cash and carry, cum sunt Metro sau Selgros. 

           Citeste mai mult…

B1.ro: Ministerul Mediului impune o nouă taxă pentru agricultori: Fiecare produs folosit pentru a proteja culturile va fi impozitat suplimentar cu 2%

Ministerul Mediului impune o nouă taxă de mediu, conform unei ordonanțe guvernamentale care spune că fiecare produs folosit pentru a proteja culturile va fi impozitat suplimentar cu 2%, potrivit agrointel.ro.

Suma ce trebuie plătită nu este deloc mică întrucât aceste produse pentru protecția plantelor sunt deja scumpe și reprezintă, după sămânța bună, o condiție esențială pentru a obține o recoltă cât de cât.

          Citeste mai mult…

Digi24.ro: Mugur Isărescu, şef şi peste Guvern

Şeful Băncii Naţionale capătă puteri mai mari. Guvernatorul BNR va conduce o structură nouă, un Comitet care va avertiza Guvernul ori de câte ori deciziile Executivului ar pune în pericol stabilitatea financiară a ţării.

Nicio altă instituţie din România nu se va putea amesteca în activitatea noii autorităţi.Deciziile noii instituţii prezidate de Mugur Isărescu vor fi în schimb obligatorii pentru Guvern.

           Citeste mai mult…

B1.ro: Emiratele Arabe Unite scumpesc benzina cu 24% pentru a modera consumul intern, devenind prima țară din Golf care elimină subvențiile

Posesorii de automobile din Emiratele Arabe Unite vor plăti până la 58 de cenți americani pentru benzină. Majorarea prețului benzinei vine ca o măsură de a tempera consumul de combustibil intern, relateazăBloomberg.

Emiratele Arabe Unite, al treilea producător din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), va ridica prețurile la benzina fără plumb cu 24% de luna viitoare, devenind asttel prima țară din Golf care elimină subvențiile pentru combustibili de transport. În acest timp  motorina se va ieftini cu 29%.

          Citeste mai mult…

Ziare.com: Agentia de Credite din Romania care nu a dat niciun imprumut in 6 ani de functionare

Tinerii care vor sa urmeze o facultate in Romania sunt “cocosati” de taxe din perioada de inscrieri pana la ridicarea diplomei. Desi ar putea fi ajutati de o agentie de credite dedicata lor, aceasta institutie nu a oferit niciun imprumut in cei 6 ani de functionare. Iar motivul este unul uluitor.

Infiintata in 2009, unul din obiectivele Agentiei de Credite si Burse pentru studenti il reprezinta si finantarea studiilor in limba romana a tinerilor din institutiile invatamant de stat si particular acreditate.

          Citeste mai mult…

Ziare.com: Partidele politice, chemate la discutii pe Codul Fiscal – Cum raspunde UDMR

Kelemen Hunor, presedintele UDMR, a spus marti ca formatiunea din care face parte va participa la dialogul pe marginea Codului Fiscal, deoarece este de parere ca orice dialog intre Putere si Opozitie este binevenit.

         Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Ialomiţianu: Sănătatea şi Apărarea nu primesc mai mulţi bani, ci doar dispun de credite de angajament

Deputatul PNL Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru de Finanţe, a declarat, marţi, că Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Apărarii nu vor primi mai mulţi bani în urma rectificării bugetare, ci doar vor dispune de nişte credite de angajament, care le permit angajarea unor cheltuieli pentru anul 2016.

Ialomiţianu a mai susţinut că din bugetul Ministerului Sănătăţii s-au tăiat aproape 600 de milioane de lei, afirmând că premierul vorbeşte, de fapt, despre aprobarea unor credite de angajament, circa 268 miliane de lei, prin care a dat posibilitatea instituţiei să cheltuiască, însă nu a alocat efectiv banii.

          Citeste mai mult…

Capital.ro: Ping pong cu băncile greceşti din România

Vedetele creditării din anii de boom ai economiei, băncile grecești din România trec printr-o perioadă dificilă. Numele lor a mai fost auzit doar atunci când a venit vorba despre fuziuni, vânzări sau eventuale probleme de lichiditate. Oficial, dintre cele patru  bănci elene din sistemul bancar, doar una este de vânzare, Piraeus. Neoficial, însă, Banca Românească (National Bank of Greece), Bancpost (EFG Eurobank) şi Alpha Bank ar fi oricând de vânzare dacă ar avea cumpărător. Că este aşa ne arată şi condiţiile impuse de creditorii statului grec. Printre acestea se numără şi vânzarea subsidiarelor din Europa de Est ale celor patru mari grupuri bancare.

          Citeste mai mult…

Eoficial.ro: CCIR a organizat Ziua României la Expo Milano


Cu această ocazie, a fost organizat un Forum de afaceri şi investiţii în cadrul căruia preşedintele CCIR, Mihai Daraban, a subliniat importanța relaţiei economice bilaterale între România şi Italia.
Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a organizat miercuri, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Economiei, Ziua României în Pavilionul Naţional al României din cadrul Expo Milano, se arată într-un comunicat al CCIR.

          Citeste mai mult…

Radioresita.ro: Cea mai importantă zi a României de la Expo Milano 2015

Vizitatorii vor avea ocazia să admire costumele tradiţionale ale junilor Sibiului şi să urmărească un concert extraordinar susţinut de Orchestra Română de Tineret, dirijor Cristian Mandeal, solistă Anita Hartig. În program, arii şi uverturi din opere româneşti de Theodor Rogalski şi George Enescu.

Radio România este partener media şi este reprezentată la eveniment de preşedintele-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu.

  Citeste mai mult…

Bucurestifm.ro: Ziua României la Expoziția Milano 2015

Potrivit tradiției, fiecare țară participantă la Expo Milano 2015 își alege o zi națională, astfel că astăzi, pe 29 iulie, este organizată Ziua României care coincide cu Ziua Imnului Național.

După acest moment oficial, în cadrul pavilionului țării noastre la Milano vizitatorii expoziției vor avea ocazia să ia parte la un moment artistic de dansuri populare, să admire costumele tradiționale românești într-un  spectacol de culoare și sunet susținut de Ansamblul folcloric ‘Cindrelul – Junii Sibiului’ și să asiste la un concert al Grupului ‘Trio Vernescu’.

          Citeste mai mult…

Radiocraiova.ro: Ziua Romaniei la EXPO Milano

 La Expo Milano 2015 este organizată astăzi Ziua României, care coincide cu sărbătoarea Zilei Imnului Naţional. 

Programul dedicat evenimentului va începe la ora locală 10:30, cu ceremonia oficială de arborare a steagurilor şi de intonare a imnurilor naţionale şi se va încheia la ora 20:30.  După momentul oficial, la pavilionul ţării noastre, vizitatorii expoziţiei vor avea ocazia să asiste la un moment artistic de dansuri populare, să admire costumele tradiţionale româneşti într-un  spectacol de culoare şi sunet susţinut de Ansamblul folcloric „Cindrelul – Junii Sibiului” şi să asiste la un concert al Grupului „Trio Vernescu”.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: CNADNR: Restricții de circulație în 6 județe și în București pentru vehiculele de peste 7,5 tone, miercuri, până la ora 20,00

Circulația vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone va fi restricționată miercuri, până la ora 20,00, pe drumurile naționale din județele aflate sub avertizare de Cod portocaliu de caniculă și disconfort termic, a anunțat Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR).

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, marți, o atenționare Cod portocaliu de caniculă și disconfort termic, valabilă în intervalul 29 — 30 iulie, în șase județe din partea de sud a țării și municipiul București.

          Citeste mai mult…

Capital.ro: Iohannis: “România are nevoie de relaxare fiscală, însă contează maniera în care se realizează”

România are nevoie de relaxare fiscală, însă contează foarte mult maniera în care se realizează aceasta, iar pentru consolidarea performanţelor recente politicile fiscal-bugetare trebuie să fie sustenabile, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

         Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Autoritatea Electorala aloca fonduri bugetare de peste 8,2 milioane de euro in mentenanta si extinderea sistemului IT al Registrului electoral pentru a gestiona voturile romanilor din Diaspora

 ​Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) vrea sa incheie un acord cadru pe o durata de 4 ani cu un agent economic sau cu o asociere de agenti economici pentru a asigura mentenanta sistemului informatic al Registrului Electoral, dar si extinderea acestuia cu noi functionalitati, printre care si un modul care va gestiona situatia votului cetatenilor romani aflati in strainatate, potrivit unui anunt publicat miercuri in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Valoarea estimata cu TVA a contractului depaseste 8,2 milioane de euro si va fi finantat din fonduri bugetare. Vezi in articol ce facilitati ar trebui sa ofere sistemul IT romanilor din Diaspora.

           Citeste mai mult…

Jurnalul.ro: Reactia BANCILOR romanesti la criza din Grecia. Dobanzi mai mici la depozite si mai mari la credite

Băncile comerciale au redus, în iunie, dobânzile la depozite, atât în lei, cât şi în euro, însă le-au crescut pe cele la creditele noi, în lei şi euro, în special la finanţările acordate firmelor, reiese din datele publicate de Banca Naţională a României.

           Citeste mai mult…

Evz.ro: EXCLUSIV. PNL își VA SCHIMBA poziția față de CODUL FISCAL. Un sondaj intern arată că 98 la sută din votanții liberali sunt de acord cu modificările propuse de guvernul Ponta

Codul Fiscal a devenit principalul subiect al verii. A avut parte de o naștere agitată. Propus de Guvernul Ponta a fost adoptat în Senat fără sprijinul senatorilor PNL care s-au abținut la vot la cererea copreședinților Alina Gorghiu și Vasile Blaga. În Camera Deputaților, optica liberală s-a schimbat brusc. Prin vocea copreședintelui PNL Vasile Blaga s-a anunțat public că liberalii vor propune scăderea TVA de la 20 la sută (propusă de Ponta) la 19 la sută, iar dacă această condiție va fi acceptată, Codul Fiscal va fi adoptat și cu sprijinul deputaților partidului său. Ceea ce s-a întâmplat.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Gerea, despre situația companiilor de stat: Spre deosebire de noul PDL, Guvernul nu le-a abandonat

Ministrul Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, vicepreședinte al ALDE, afirmă că vinovați de situația “dificilă” în care se află unele companii de stat sunt “noii parteneri politici care au pus stăpânire pe PNL, cei de la PDL” și nu actualul Guvern, așa cum susține copreședintele PNL Alina Gorghiu.

           Citeste mai mult…

Economica.net: Taxele trebuie simplificate. Afectează productivitatea, descurajează antreprenoriatul – analiză

În timp ce dezbaterea publică pe noul Cod Fiscal se concentrează pe pachetul de reduceri de taxe care ar intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016, cele mai presante probleme pentru mediul de afaceri din România par să fie complexitatea sistemului fiscal şi costurile mari asociate conformării. Cel puţin aşa reiese dintr-o analiză realizază de specialiştii Ernst & Young România (EY România), care relevă că ghişeismul şi hăţişul birocratic afectează productivitatea, mai ales pentru firmele mici, şi descurajează antreprenoriatul.

           Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Lazea, BNR: Cinci (plus una) capcane ale Codului Fiscal

 Codul fiscal, trimis de Presedinte la Parlament pentru a fi reanalizat, cuprinde o serie de prevederi care, daca ar fi aplicate, pot subrezi stabilitatea macroeconomica atat de greu castigata, scrie economistul sef al BNR, Valentin Lazea, pe blogul Bancii Nationale. Pe langa cele cinci capcane mai trebuie semnalata una: semnalul pe care il trimite Romania ca stat indisciplinat fiscal (care a iesit din procedura de Deficit Excesiv, pentru a reintra din nou. Nota bene: statele care inca se afla in Procedura de Deficit Excesiv converg incet-incet spre Obiectivul lor pe Termen Mediu si nu se indeparteaza, precum Romania!).

           Citeste mai mult…

Capital.ro: Băncile au redus în iunie dobânzile la depozite, însă le-au crescut pe cele la creditele noi

Astfel, dobânzile la depozitele în monedă naţională, aflate în sold, au scăzut la o medie de 1,86% pe an în iunie, de la 1,98% pe an luna anterioară şi de la 2,94% pe an în iulie 2014. Pentru populaţie, băncile au acordat dobânzi de 2,11% pe an, în scădere de la 2,25% pe an în mai şi de la 3,24% pe an în iulie 2014. Dobânzi ceva mai ridicate, de 2,27% pe an, au primit persoanele fizice, care au constituit depozite pe perioade mai mari de doi ani, dar şi acestea sunt în scădere cu aproape un punct procentual faţă de anul trecut.

          Citeste mai mult…

Zf.ro:  IEFTINIREA LEILOR ARE ŞI EFECTE NEDORITE

Topul băncilor în funcţie de dobânzile oferite la un depozit de 10.000 de lei pe trei luni

TBI Bank, Marfin şi Piraeus sunt singurele bănci care mai plătesc dobânzi peste 2,5% pe an la depozitele constituite pe trei luni, una dintre scadenţele preferate de de­ponenţi, potrivit datelor agregate de portalul financiar conso.ro.

 Astfel, la un depozit de 10.000 de lei suma maximă acumulată după un sfert de an ajunge la 10.050 de lei. La polul opus al clasamentului, respectiv cele mai mici bonificaţii plătite, se poziţionează Unicredit, care pentru depozitul la termen cu dobândă fixă afişează o dobândă de 0,6% pe an. Dobânda nominală este de numai 13 lei. Bonificaţii mici, de 1% pe an, mai acordă CEC Bank şi ING Bank.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Baciu (LAPAR): Producțiile de grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui sunt mult mai mici față de 2014

Producțiile de grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui din acest an vor fi, pe ansamblu, mult mai mici față de anul trecut din cauza secetei, cea mai gravă situație întâlnindu-se în județele Vaslui, Bacău, Botoșani, dar și în sud-estul Banatului și în județul Olt, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România /LAPAR/.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: EY: Antreprenorii români susțin că simplificarea fiscalității este mai importantă decât reducerea taxelor

Antreprenorii români consideră, în proporție de 60%, că simplificarea regulilor fiscale și a reglementărilor referitoare la calcularea obligațiilor fiscale ar avea un impact mai puternic asupra îmbunătățirii mediului fiscal din România decât o reducere a taxelor, reiese din studiului EY “Antreprenorii vorbesc – Barometrul antreprenoriatului românesc”.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Vulpescu (Vulcan): Planul meu este să revenim la 1.200 de angajați în cel mult un an

Vulcan ar putea reangaja peste 600 de persoane, pentru a ajunge la 1.200 de salariați, cifra minimă de care compania are nevoie pentru a utiliza în mod eficient spațiul disponibil, a declarat, miercuri, directorul general executiv al companiei, Remus Vulpescu, la o conferință de prezentare a noului utilaj petrolier românesc care urmează să fie vândut în zona Golfului Persic sub denumirea comercială “Elefantul arab”.

           Citeste mai mult…

Economica.net : Turcii pleacă de pe Bursă. Brokerul Credit Europe Bank se retrage de la BVB

Consiliul de Administaţie al BVB a aprobat, marţi, 28 iulie, cererea Credit Europe Bank de retragere a calităţii de participant la sistemul de tranzacţionare al Bursei, potrivit unui comunicat transmis miercuri de operatorul bursier.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: BCE a menținut la 91 miliarde de euro plafonul liniei de finanțare de urgență destinate băncilor elene

Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a menținut nemodificată finanțarea de urgență destinată creditorilor eleni (ELA), care pot accesa acum fonduri de aproape 91 miliarde de euro, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

          Citeste mai mult…

Economica.net: LafargeHolcim anunţă noi reduceri de costuri după ce profitul din trimestrul 2 a fost sub estimările analiştilor

LafargeHolcim Ltd, producătorul de ciment lansat în 15 iulie în urma fuziunii dintre Lafarge (Franţa) şi Holcim (Elveţia), a anunţat miercuri reduceri de costuri pentru a-şi îmbunătăţi marja de profit, după raportarea unor rezultate financiare sub estimările analiştilor, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

          Citeste mai mult…

Capital.ro: Sprijinul pentru motorina folosită în agricultură, blocat de birocraţie

După ce Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a deschis sesiunea de depunere a dosarelor pentru primirea decontului la motorină, fermierii au începtut să se plângă că sunt nevoiţi să depună prea multe acte pentru un ajutor pe care trebuia sa-l primească încă din ianuarie.

“Sunt solicitate nişte documente inutile.Se cer prea multe acte pentru un ajutor care trebuia să ajungă încă din iarna în buzunarele fermierilor”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România. “Dacă s-a dat Hotărârea de Guvern de un ajutor de 78 de lei, acesta ar trebui să fie suficient”, a subliniat Baciu.

          Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor