Eoficial.ro: Președintele CCIR, Mihai Daraban, conduce o puternică delegație economică în SUA
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au organizat luni la New York un forum de afaceri dedicat atragerii de investiții americane în România. La reuniunea din capitala financiară a Statelor Unite au participat numeroase fonduri de investiții americane alături de companii românești, între care Transgaz, Romgaz, Transelectrica, Hidroelectrica și Nuclearelectrica, Rig Service, Oil Terminal, Grup Petrol Marin, Conpet. Președintele CCIR, Mihai Daraban, a declarat că atragerea investițiilor străine este un aspect esențial pentru dezvoltarea României, iar CCIR și-a propus să contribuie în mod direct la relansarea poziției României pe piața internațională. El a mai spus că promovarea companiilor românești prin intermediul misiunilor economice poate duce la creșterea “accesului la noi piețe globale sau la începerea unor proiecte comune pe terțe piețe. Intensificarea legăturilor cu partenerii din SUA este o prioritate a CCIR pe linie de relații externe, existând potențial neexploatat până în prezent”.
Ziuaconstanta.ro, preluat realitatea.net, de ziuanews.ro, e-politic.ziuanews.ro, index-stiri.ro, ziare-pe-net.ro, comisarul.ro, i-ziare.ro, Twitter ZiuadeConstanta: MISIUNE ECONOMICĂ ÎN SUA, ORGANIZATĂ DE CCIR
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și Bursa de Valori Bucureşti (BVB) organizează, în perioada 28 septembrie – 2 octombrie 2015, o misiune economică în Statele Unite ale Americii, în orașele New York și Washington.
Bursa.ro: DUPĂ CE A COMPARAT BURSA DIN ROMÂNIA CU NIGERIA, ÎN FAŢA INVESTITORILOR AMERICANI,
Sobolewski trage Guvernul la răspundere pentru subdezvoltarea BVB
Ludwik Sobolewski, CEO-ul Bursei de Valori Bucureşti, s-a apucat să “certe” Guvernul României pentru starea de subdezvoltare a BVB, într-un discurs surprinzător, ţinut, ieri, la New York, în faţa investitorilor americani.
Potrivit lui Sobolewski, lichiditatea scăzută a BVB este cauzată de faptul că se află încă la statutul de piaţă de frontieră. În opinia sa, lucrurile se vor schimba atunci când România va trece la statutul de piaţă emergentă, însă, pentru asta, CEO-ul companiei private BVB spune că Guvernul României trebuie să reia privatizările prin piaţa de capital.
Bursa.ro: COSMIN MARINESCU, CONSILIER AL PREŞEDINTELUI KLAUS IOHANNIS:
“Trebuie lăsată în urmă iluzia că putem crea prosperitate pe bază de datorie”
România are nevoie de un nou model de dezvoltare economică, bazat pe competitivitate şi responsabilitate, a spus Cosmin Marinescu, consilier al preşedintelui Klaus Iohannis, ieri, la un eveniment dedicat investitorilor la New York.
Domnia sa a prezentat mesajul preşedintelui, potrivit căruia trebuie eliminate toate barierele din calea comerţului liber.
Curier.ro: Preşedintele Ştefan Deaconu susţine:
Cheltuielile arbitrale, mai mici ca taxa de timbru
Camera de Comerţ şi Industrie Argeş – Curtea de Arbitraj a organizat, ieri, la sediul acesteia, o dezbatere cu tema „Arbitrajul Comercial: de ce, unde şi cum?“. La acest eveniment au participat membrii CCI Argeş, dar şi reprezentanţi ai mediului de afaceri.
Deschiderea lucrărilor şi prezentarea invitaţilor a fost realizată de preşedintele CCI Argeş, George Caval, care a menţionat că, din punctul său de vedere, această întîlnire este de o mare importanţă pentru mediul de afaceri argeşan, mai ales că, în sală şi la prezidiu se află oameni care pot influenţa pozitiv apelarea la arbitrajul comercial, iar tema este una foarte interesantă. El a mai specificat: „Sîntem foarte bucuroşi, să îl avem astăzi, printre noi, pe Ştefan Deaconu, preşedintele Curţii de Arbitraj Internaţional de pe lîngă Camera de Comerţ şi Industrie a României, la numai două săptămîni de cînd a fost numit în această funcţie, mai ales că este argeşan“.
Informatia-zilei.ro: Se caută soluţii pentru deblocarea circulaţiei animalelor pe piaţa Uniunii Europene dinspre România
Nu toate oile bolnave de boala limbii albastre mor
Marţi 29 septembrie 2015, la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Camera de Comerţ şi Industrie a României în Italia (CCIRO Italia), Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, fermieri români, reprezentanţi ai asociaţiilor şi patronatelor fermierilor, importatori italieni, reprezentanţi ai autorităţilor sanitar-veterinare din Regiunea Veneto, importatori de bovine italieni, exportatori fermieri români se vor reuni pentru a găsi soluţii în vederea reluării exporturilor de bovine către Italia, exporturi suspendate din cauza aşa-numitei boli a limbii albastre.
Realitatea.net: Tendințele următorului sezon, expuse în premieră la MODEXPO 2015 (P)
Toamna aceasta, ROMEXPO dă startul ultimelor tendinţe în articole vestimentare, accesorii şi încălţăminte la MODEXPO 2015, expoziţia internaţională de ţesături textile, îmbrăcăminte, pielărie, blănărie, încălţăminte, marochinărie şi accesorii.
Cu o participare internaţională din tări precum Bulgaria, Cipru, Grecia, Italia, Nepal, Pakistan, Polonia, China, Spania, Ucraina şi Senegal, MODEXPO aduce laolaltă peste 70 de firme, pe o suprafaţă expoziţională de 1.200 de metri pătraţi.
Agerpres.ro: Nicolaescu: ELCEN a convenit cu Romgaz să eșaloneze datoriile
Electrocentrale București a convenit cu Romgaz să eșaloneze datoriile, astfel încât, de la 16 octombrie, bucureștenii să poată avea apă caldă și căldură în perioada iernii 2015 – 2016, a declarat, pentru AGERPRES, directorul general al ELCEN, Marcel Octavian Nicolaescu.
Agerpres.ro: Romgaz ar putea sista livrarea gazelor naturale către Electrocentrale București, din 16 octombrie
Romgaz ar putea sista livrarea gazelor naturale către Electrocentrale București începând cu data de 16 octombrie, în condițiile în care aceasta nu va prezenta, până la data de 15 octombrie, un program ferm de stingere a datoriilor restante înregistrate față de producătorul de gaze.
Capital.ro: Rata de absorbţie a fondurilor europene la infrastructura de apă a ajuns la 59%
Rambursările Comisiei Europene pe Programul Operaţional Sectorial Mediu către România au totalizat, în prima jumătate a acestui an, 400 de milioane de euro, iar alte circa 150 de milioane de euro se află în procedură de autorizare, rata de absorbţie a fondurilor europene ajungând la 59,11% la infrastructura de apă şi la 47,79% pentru managementul deşeurilor, a declarat, luni, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, în Plenul Parlamentului, la “Ora Guvernului”.
Capital.ro: Marius Nica: Până la sfârşitul anului putem avea 70% grad de absorbţie a fondurilor europene
Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a declarat, luni, că România ar putea avea până la sfârşitul acestui an un grad de absorbţie al fondurilor europene de 70% în condiţiile în care datele actuale indică în acest moment 62,77%.
Evz.ro: Taxa pe stâlp ar putea fi eliminată în câteva luni!
Guvernul ar putea include în bugetul pentru 2016 o serie de măsuri fiscale prevăzute iniţial a fi aplicate de la 1 ianuarie 2017.
Premierul Victor Ponta s-a referit la măsuri precum reducerea impozitului pe dividende sau eliminarea taxei pe construcţii speciale.
Evz.ro: IAR scad bursele: Se apropie o NOUĂ CRIZĂ?
Pieţele financiare sunt iar pe roşu, iar aceste scăderi repetate alimentează temerile referitoare la o nouă criză financiară.
Bursa de la Shanghai avea un minus de aproape 2% la ora 9, ora României. Şi asta în condiţiile în care, aproape sigur, guvernul de la Beijing depune eforturi uriaşe pentru a limita pierderile.
agerpres.ro: Grecia elimină cota redusă de TVA de care beneficiau șase insule
Grecia va elimina, începând cu data de 1 octombrie, Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) redusă de care beneficiau șase insule populare în rândul turiștilor, în conformitate cu acordul convenit cu creditorii internaționali, a anunțat luni Ministerul elen de Finanțe, transmite Reuters.
Bursa.ro: ÎMPRUMUTAŢII ÎN FRANCI ELVEŢIENI:
“Împărţirea echitabilă a poverii presupune discounturi de până la 48%, la conversia creditelor”
Debitorii au transmis o scrisoare deputaţilor, în care cer adoptarea de urgenţă a Legii conversiei
Persoanele împrumutate în franci elveţieni (CHF) solicită, într-o scrisoare transmisă deputaţilor, adoptarea în regim de urgenţă a proiectului legislativ privind conversia în lei a creditelor contractate în valută, care să implice o împarţire echitabilă, între bănci şi debitori, a poverii creditelor, “nu doar un discount nesemnificativ”.
Bursa.ro: LEGEA CLAUZELOR ABUZIVE, LA CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
Piperea: “Justiţia a suspendat un dosar al ANPC contra BCR”
Unul dintre dosarele deschise pe rolul instanţei de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) contra Băncii Comerciale Române (BCR) a fost suspendat de justiţie, pe motive de neconstituţionalitate a unor prevederi din Legea care priveşte clauzele abuzive, ne-a anunţat avocatul Gheorghe Piperea.
Bursa.ro: “National Bank of Greece” caută modalităţi de majorare a capitalului
“National Bank of Greece” SA (NBG), cea mai mare bancă elenă, ia în considerare diverse modalităţi prin care să-şi acopere deficitul de capital ce va rezulta în urma testelor de stres de anul acesta, însă planurile în sale nu au fost finalizate, declară o sursă apropiată situaţiei, citată de Reuters.
Bursa.ro: BVB / GABRIEL ALDEA, INTERCAPITAL INVEST:
“Sectorul bancar, cel mai afectat de scăderile indicilor”
Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în scădere, pe fondul unei lichidităţi crescute faţă de ziua de vineri, de 56,94 milioane de lei (12,9 milioane de euro).
Gabriel Aldea, director general adjunct al Intercapital, ne-a declarat: “Înregistrăm astăzi (ieri, n.r.) o şedinţă de scăderi generalizate pentru indicii BVB, majoritatea companiilor încheind ziua în teritoriul negativ. Tendinţa de scădere a fost imprimată în principal de cea similară a pieţelor externe, uşorul sentiment de panică resimţit pe acestea din urmă apărând şi pe piaţa locală şi determinând investitorii locali să adopte preponderent o poziţie defensivă. În plus, notăm faptul că indicii externi importanţi din SUA şi Europa se tranzacţionează în acest moment (ora închiderii BVB, n.r.) în imediata apropiere a unor niveluri de suport psihologice importante, o spargere în jos a acestora putând determina o accentuare a tendinţei de scădere în şedinţele următoare. În acest context este posibil ca o parte dintre investitorii prezenţi pe piaţa noastră să-şi fi redus expunerea în anticiparea unor evoluţii negative în perioada următoare.
Economica.net: Fondul de Pensii Facultative BCR Plus a obţinut o creştere cu 63% a contribuţiilor brute, în prima jumătate a anului
Fondul de Pensii Facultative BCR Plus a înregistrat, în prima jumătate a anului, o creştere cu 63% a contribuţiilor brute, raportat la perioada similară din 2014, mai mare cu 23% decât media de piaţă, informează, luni, BCR Pensii, administratorul fondului, potrivit Agerpres.
Adevarul.ro: Aurescu vrea sprijin din SUA pentru independenţa energetică a României şi Republicii Moldova
Exxon şi Petrom au descoperit în Marea Neagră, în 2012, un zăcământ de gaze care va asigura independenţa energetică şi pentru România, şi pentru Republica Moldova Americanii ne vor ajuta să exploatăm zăcămintele din Marea Neagră, iar o parte dintre hidrocarburile ce vor fi extrase de aici vor fi apoi exportate în Republica Moldova, pentru a reduce dependenţa Basarabiei de Gazprom.
Adevarul.ro: Studiu: electricitatea şi gazele din România sunt printre cele mai ieftine din Europa, dar suportabilitatea devine o problemă din cauza veniturilor mici
Companiile de utilităţi presează pentru majorarea tarifelor, deşi recunosc că românii au venituri mult mia mici decât restul cetăţenilor din Uniunea Europeană Preţurile la gaze naturale şi la energia electrică pentru consumatorii casnici sunt în continuare semnificativ mai mici în România comparativ cu ţările din jur şi sub media din Europa de Vest, însă costurile cu energia devin o problemă de suportabilitate în contextul veniturilor scăzute ale populaţiei, potrivit unui studiu realizat de către Boston Consulting Group pentru Asociaţia Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).
Zf.ro: ANALIZĂ
Se pregăteşte valul doi de oraşe din România care vor creşte din IT
Supraaglomerarea softiştilor din hub-urile importante din România determină companiile să-şi deschidă sedii şi în oraşe mai mici, însă cu potenţial de dezvoltare, cum ar fi Braşov, Piteşti, Craiova, Sibiu şi Târgu-Mureş, care furnizează anual peste 1.500 de candidaţi, se arată într-un raport realizat de Brainspotting, companie de consultanţă în recrutare şi selecţie specializată în IT&C.
Zf.ro: O treime din România este ocolită de reţelele străine de comerţ. Terenul este încă „fertil“ pentru antreprenori
În România există 12 judeţe unde reţelele străine de comerţ modern au deschis mai puţin de 15 magazine şi unde domină astfel în continuare micii comercianţi care au chioşcuri, alimentare şi magazine de bloc.
Toate cele 12 judeţe sunt printre cele mai sărace din România, cu şomaj peste media naţională şi cu salarii ce ajung să fie şi cu 30% mai mici decât media de 380 de euro net la nivel naţional. Aceleaşi judeţe sunt practic inexistente pe harta economică a României, în principal pentru că nu au reuşit să atragă investiţii străine. Acesta este motivul pentru care şi salariile medii din aceste judeţe sunt cu până la o treime mai mici decât media pe ţară, iar rata şomajului depăşeşte media. Judeţele sunt, potrivit unor statistici ale ZF, Giurgiu (14 unităţi), Teleorman (14), Gorj (13), Botoşani (12), Covasna (12), Harghita (12), Vaslui (11), Vâlcea (11), Ialomiţa (10), Sălaj (9), Tulcea (9) şi Călăraşi (7).
Zf.ro: Bancherii devin nostalgici. „Creditele cu buletinul“, speranţa băncilor de relansare a creditării, revin agresiv în oferte
Creditele cu buletinul apar iarăşi agresiv în oferta băncilor, însă acum bancherii verifică venitul persoanelor direct la ANAF.
La aproape 10 ani de la explozia „creditului cu buletinul“ tot mai multe bănci au reînceput să alerge după clienţi şi să le ofere împrumuturi de consum rapid şi fără prea multe formalităţi. Băncile promovează tot mai agresiv creditele de nevoi personale, pe care au ajuns să le acorde pe loc şi doar cu buletinul, aşa cum se întâmpla în perioada de boom. Diferenţa este că acum băncile verifică veniturile persoanelor fizice direct la Fisc.
Zf.ro: CONSTRUCŢIILE VOR ADUCE DOAR 6-7% DIN PIB ÎN URMĂTORII CINCI ANI
„Ne confruntăm cu probleme serioase în construcţii, nu se poate anticipa câte firme vor rezista“
Sectorul construcţiilor, o piaţă de 9 – 10 miliarde de euro anual care dă de lucru unui număr de peste 350.000 de angajaţi, va continua să aibă o pondere de 6 – 7% anual în Produsul Intern Brut în următorii cinci ani, departe de vârfurile atinse în perioada de boom, când această industrie genera 10 – 11% din economie, arată datele din raportul preliminar de toamnă al Comisiei Naţionale de Prognoză.
Zf.ro: AGROBUSINESS
Culturile de hamei, la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani. Producţia de peşte, minus 30%
Culturile de hamei, principalul ingredient din care se fabrică berea, sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani, iar acest declin vine şi pe fondul scăderii cererii de bere pe piaţa locală.
Fermierii locali nu mai doresc să investească în acest tip de cultură pentru că este pretenţioasă, necesită costuri ridicate, dar şi un timp îndelungat de îngrijire şi pregătire a terenului. Doar trei judeţe din România, respectiv Mureş, Alba şi Sibiu, mai sunt pe radarul producţiei de hamei.
Zf.ro: FINANŢE PERSONALE
Cât trebuie să pui deoparte pentru o pensie de 1.000 de euro pe lună
Speranţa de viaţă a românilor după retragerea din activitate este cuprinsă între 15 şi 18 ani, astfel că necesarul pentru a asigura o pensie de 1.000 de euro pe lună ar fi de circa 216.000 de euro.
Zf.ro: Trei antreprenori investesc 8 mil. euro într-un centru de agrement cu tunel de vânt şi piscină pentru surf la Chitila
Compania specializată în investiţii KEI Development a început construirea unui centru de agrement de 10.000 de metri pătraţi în Chitila, lângă Bucureşti.
Proiectul va fi dezvoltat în urma unei investiţii de circa 8 milioane de euro, se va numi Freelo şi va cuprinde un tunel de vânt aerodinamic (care permite experimentarea senzaţiei de cădere liberă din timpul unui salt cu paraşuta), o piscină cu valuri pentru surf, o piscină semiolimpică, spa, restaurant, boutique hotel, precum şi o zonă de proiecţie video în aer liber.
Zf.ro: Companiile au plătit statului, la opt luni, impozit pe profit de aproape 10 miliarde de lei
Companiile au plătit impozit pe profit, în primele opt luni din an, de aproape 10 miliarde de lei – cel mai mare de la declanşarea crizei, comparat cu perioadele similare din anii precedenţi.
Performanţa este de subliniat cu atât mai mult cu cât, de un an, impozitul pe o parte din profitul reinvestit nu se mai impozitează, lucru care se vede în creşterea investiţiilor în economie, cu un plus de peste 7% în primul semestru. Trecerea băncilor pe profit, după ani de zile în care a trebuit să-şi facă curat în bilanţuri, se vede acum şi în încasările bugetare.
Zf.ro: Managerii companiilor estimează avans în industrie şi servicii, stagnare în comerţ şi scăderi în construcţii
Managerii companiilor se aşteaptă, pentru perioada septembrie – noiembrie, la o creştere moderată a activităţii în industria prelucrătoare şi servicii, la majorarea numărului de salariaţi din comerţ şi la stabilitatea preţurilor în toate sectoarele economice, potrivit anchetei de conjunctură realizate lunar de INS.
În cadrul anchetei citate, publicată ieri de Institutul Naţional de Statistică, pentru luna septembrie 2015, managerii din industria prelucrătoare preconizează în următoarele trei luni creşterea moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +7%). În primele şapte luni din an producţia industrială a crescut cu doar 2,6%, faţă de o creştere de 8,5% cât înregistra în ianuarie – iulie 2013, an/an.
Zf.ro: Un investitor a lichidat dintr-un foc titluri de stat de 36 mil. lei
Un pachet de 3.500 de titluri de stat cu maturitatea în 2016 şi cu o dobândă fixă de 4,75% pe an a fost transferat ieri pe bursă printr-o singură tranzacţie pentru o sumă de 36,19 milioane de lei (8,2 mil. euro).
Aceasta este cea mai mare tranzacţie cu titluri de stat din ultima perioadă. Dată fiind dimensiunea tranzacţiei, cel mai probabil investitorul din spatele tranzacţiei a fost o bancă.
Zf.ro: Rata creditelor neperformante a rămas în iulie sub nivelul de 13%
Creditele neperformante au atins la finele lunii iulie o pondere de 12,82% din totalul împrumuturilor acordate de bănci, nivel asemănător cu cel din luna iunie, când ajunsese la minimul ultimilor cinci ani, potrivit datelor din cel mai recent raport lunar al BNR.
Zf.ro: Firma care administrează canalul Dunăre – Marea Neagră a raportat un profit de zece ori mai mare la şapte luni
Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile (CNACN), controlată de Ministerul Transporturilor, a înregistrat în primele şapte luni ale acestui an pe o creştere de zece ori a profitului brut, la peste 10 mil. lei (2,2 mil. euro), după ce în prima jumătate de an a înregistrat un avans cu aproape 137% al traficului de nave pe canalul Dunăre – Marea Neagră.
Zf.ro: VIG a aprobat o infuzie de capital de 55 mil. lei la Asirom, adică jumătate din ce a promis la ASF
Acţionarii Asirom au aprobat în luna august o infuzie de capital în valoare de 55 milioane de lei, adică jumătate din cele 110 milioane de lei, pe care grupul austriac Vienna Insurance Group (VIG) s-a angajat să le aducă la capitalul asigurătorului, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Zf.ro: Mariyana Petkova, noul director al ProCredit Bank România
Bulgăroaica Mariyana Petkova a ajuns la conducerea ProCredit Bank România, un jucător de talie mică din sistemul bancar, specializat în finanţarea întreprinderilor mici şi a producătorilor agricoli. Ea lucrează în cadrul ProCredit din 2001, după ce anterior a fost deputy chief accountant la First Investment Bank.
Zf.ro: Depozitarul Central eliberează gratuit extrase de cont pentru cuponari la târgul „Banii Tăi Expo”
Depozitarul Central va elibera gratuit extrase de cont pentru vizitatorii târgului „Banii Tăi Expo 2015”, organizat de Bursa de Valori Bucureşti în Capitală, Piaţa Universităţii, în perioada 6 – 7 octombrie. „Vom pune accent pe informarea publicului despre deţinerile de instrumente financiare şi despre procesul de distribuire a dividendelor aferente acestor deţineri, proces care se realizează în mod centralizat prin intermediul Depozitarului Central.
Zf.ro: Gheorghe Dobra, unul dintre cei mai longevivi executivi din metalurgie, aproape de finalul mandatului la Alro
Acţionarii producătorului de aluminiu Alro Slatina (simbol bursier ALR), controlat de grupul Vimetco, se vor întruni pe 30 octombrie pentru a alege un nou membru al consiliului de administraţie, odată cu expirarea mandatului lui Gheorghe Dobra. Şansele sunt însă ca Dobra să fie ales pentru un nou mandat de patru ani, el fiind de altfel cel mai longeviv membru al boardului producătorului de aluminiu. Gheorghe Dobra, 56 de ani, este din 1993 directorul general al Alro şi din 2011 CEO al întregului grup Vimetco. Grupul, cotat la bursa din Londra şi controlat de omul de afaceri rus Vitali Maciţki, mai include în România producătorul de alumină Alum Tulcea (BBGA) şi producătorul de profiluri din aluminiu Vimetco Extrusion, iar în străinătate deţine mine de bauxită în Sierra Leone şi uzine de aluminiu în China.
Zf.ro: Producătorul de mobilă Italsofa a luat un credit de 10 mil. euro de la EximBank
“Finanţarea acordată va contribui la dezvoltarea durabilă a companiei, cu impact direct şi pozitiv la nivel micro şi macro-economic, în condiţiile în care Italsofa activează într-una dintre puţinele industrii care au avut, în ultimii ani, un aport pozitiv la balanţa comercială a României”, a declarat într-un comunicat preşedintele executiv al EximBank, Traian Halalai.
Zf.ro: Gigantul Glencore se prăbuşeşte. Acţiunile sunt la un minim istoric din cauza temerilor legate de datorii
Acţiunile gigantului minier Glencore au atins un nou minim istoric ieri pe fondul reînnoirii temerilor că situaţia financiară a companiei va avea serios de suferit dacă preţurile materiilor prime rămân la niveluri foarte scăzute, scrie The Wall Street Journal.
Zf.ro: Comisia Europeană a acceptat să finanţeze reabilitarea drumului naţional Sibiu – Mediaş – Sighişoara
Comisia Europeană a aprobat ieri plata către România a 40,7 milioane de euro, reprezentând finanţarea din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi Fondul de Coeziune a proiectului de reabilitare a DN 14 – parte din Programului Operaţional de Transport.
Zf.ro: FNGCIMM a acordat în şase ani 157.000 de garanţii Prima casă în valoare de 13 mld. lei
Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a acordat de la implementarea programului Prima casă din 2009 şi până în prezent peste 157.000 de garanţii, în valoare totală de 13 miliarde de lei (3 mld. euro), pentru susţinerea de finanţări destinate achiziţionării/construirii de locuinţe în cadrul programului guvernamental în valoare totală de 26 mld. lei.
Zf.ro: Lumea intră într-un tărâm necunoscut: Dobânzile negative, speranţa băncilor centrale că încă mai au cu ce lupta contra recesiunii şi seminţele apocalipsei pentru pesimiştii de serviciu
Într-o lume care înclină încet-încet spre dobânzi negative, adică spre un mediu încă neexplorat complet în care în teorie oamenii sau investitorii sunt plătiţi să se împrumute dar plătesc pentru a-şi ţine economiile la bănci, experimentele deocamdată încurajatoare ale Suediei şi scenariile apocaliptice ale unor specialişti oferă imagini contrastante ale viitorului.
Zf.ro: Preţurile pentru locurile de cazare în cămine au crescut: tarife lunare între 170 şi 300 de lei, în căminele Universităţii ”Transilvania” din Braşov
Peste 4.200 de locuri de cazare în cămine sunt oferite de Universitatea ”Transilvania” din Braşov celor aproximativ 6.500 de studenţi din afara judeţului, iar preţurile au fost majorate cu 9% faţă de anul trecut, fiind cuprinse între 170 şi 300 de lei pe lună.
Potrivit prorectorului Universităţii ”Transilvania“ din Braşov, Daniel Munteanu, instituţia de învăţământ superior oferă studenţilor 4.234 de locuri de cazare în cele 13 cămine din cele două campusuri – Memorandului şi Colină -, urmând să fie acoperite circa 85% din cereri.
Zf.ro: Cei 100 care fac jocurile în construcţii
Sectorul construcţiilor, o „plăcintă“ de peste 40 de miliarde de lei anual, este „câmpul de luptă“ a peste 36.000 de constructori, care an de an încearcă să reziste pe o piaţă care a scăzut cu circa 40% pe timp de criză. Cei mai mari 100 de jucători controlează circa o treime din această piaţă şi angajează 10% din personalul care lucrează în construcţii. Cine sunt liderii acestei industrii?
Cei mai mari 100 de constructori de pe piaţa locală au ajuns anul trecut la rulaje cumulate de 14,5 miliarde de lei, echivalentul a circa o treime din totalul cifrei de afaceri a celor aproape 36.000 de firme care activează în domeniul construcţiilor, arată o analiză a Business Construct pe baza datelor de la Registrul Comerţului.
Digi24.ro: Biziday | Afacerile Bosch în România
Bosch, companie prinsă în marele scandal auto, are afaceri extinse în România. Grupul german a investit în România sute de milioane de euro, bani cu care a deschis două fabrici, la Jucu şi la Blaj, dar şi un centru de cercetare la Cluj, plus alte afaceri. În total, peste 2.000 de persoane lucrează direct pentru Bosch, dar industria generată pe orizontală de grupul german asigură locuri de muncă pentru mai bine de 10.000 de români.
Digi24.ro: Românii au învățat să strângă bani
Cu siguranță cunoașteți zicala „bani pentru zile negre”. Toți avem nevoie de niște bani puși deoparte pentru situații neprevăzute. Unii spun că nu câștigă suficient cât să economisească. În mod normal nu ar trebui să existe „nu pot să economisesc”, pentru că nu are legătură cu ce salariu avem. Sunt mărunțișuri pe care se aruncă zilnic bani și s-ar economisi doar dacă am schimba puțin modul de viață, dacă am fi mai organizați cu timpul nostru. Spre exemplu, doar dacă s-ar renunța la cafeaua cumpărată dimineața din oraș s-ar economisi 1.500 de lei într-un an și 15 mii de lei în zece ani.
Ziare.com: Legea importanta de care a “uitat” Guvernul Ponta
Guvernul condus de Victor Ponta a lasat sa se aseze praful in sertar pe un proiect important: noua lege a redeventelor pentru hidrocarburi, ce vizeaza direct companiile energetice din tara noastra.
La sfarsitul anului trecut, Executivul a prelungit cu inca 12 luni sistemul de redevente care expira in decembrie 2014, iar Ponta a promis ca va impune un sistem care sa aduca “rauri de bani” la buget.
Agerpres.ro: Consiliul Concurenței amendează cu 920.000 de lei 10 companii din domeniul gazelor naturale pentru înțelegeri anticoncurențiale
Consiliul Concurenței a sancționat 10 companii din domeniul gazelor naturale cu amenzi în valoare totală de 920.000 de lei (207.690 euro) pentru înțelegeri anticoncurențiale, având ca obiect stabilirea unui preț unic pentru instalațiile standard de utilizare, a anunțat, marți, într-un comunicat de presă, autoritatea pentru concurență.
Pe lista companiilor amendate se află un distribuitor de gaze naturale și nouă executanți de lucrări în domeniul gazelor naturale, iar cea mai mare sancțiune a fost aplicată S.C. Wirom Gas S.A., respectiv 788.017 lei.
Agerpres.ro: Romania in UE: Situatia deplorabila a inovarii in inalta tehnologie si consecintele ei
Romania figureaza in cele mai recente statistici europene cu doar 8 patente de inalta tehnologie(high-tech) inregistrate la European Patent Office, adica 0,15% din numarul total la nivelul statelor UE.
Desi devansam, astfel, sapte tari, suntem sub Cehia, la o cota de 1 la 3 in raport cu Ungaria si de 1 la 5 in raport cu Polonia.
Evz.ro: Firmă acasă? Risc să crească taxa de 20 de ori. Cine este obligat să plătească şi cine scapă: Exemple
Sute de mii de firme şi PFA din toată ţara au sediile sociale în apartamentele de locuit. Din această cauză, începând din 2016, taxele ar putea fi majorate chiar şi de 20 de ori. Noul Cod fiscal îi obligă pe toţi cei aflaţi în această situaţie să depună o declaraţie până cel târziu pe 29 februarie 2016. Există, însă, şi cazuri care vor scăpa de plata impozitelor mărite.
Firmele mici şi Persoanele Fizice Autorizate (PFA) au, de regulă, sediile sociale (domiciliile fiscale) înregistrate în apartamentele care sunt, totodată, propriile locuinţe. Din 2016, aceste mici afaceri şi activităţi pe cont propriu ar putea fi serios afectate de prevederile noului Cod fiscal care stabileşte taxele locale în funcţie de destinaţia clădirii: rezidenţială sau nerezidenţială.
Economica.net: Auchan şi Metro şi-au strâns mâna în România. Francezii negociază pentru marfă în numele Metro
Retailerul francez Auchan va negocia şi în numele companiei germane Metro achiziţia produsele de marcă internaţionale şi naţionale care vor fi distribuite în magazinele operate de aceasta. Decizia vine în urma încheierii unui parteneriat la nivel internaţional între cele două companii.
Gandul.info: Realitatea paralelă a lui Victor Ponta. Premierul spune că a scăzut „cu 12 miliarde datoria publică”. Datele publice de la Finanţe îl contrazic flagrant
Premierul Victor Ponta a prezentat luni, înainte şedinţei de coaliţie, o listă întreagă cu reuşitele guvernului pe care îl conduce, de la majorarea pensiilor la creşterea salariilor, lista în care a cuprins, fără a da mai multe detalii şi faptul că “Am scăzut cu 12 miliarde datoria publică”.
Zf.ro: Relaxarea monetară a intrat în stand-by. BNR va menţine dobânda de politică monetară la 1,75% pe an, spun analiştii
BNR va menţine dobândă la minimul istoric la penultima şedinţa de politică monetară din 2015 şi cel mai probabil nu va opera modificări nici la rezervele minime obligatorii.
Evz.ro: Șantajarea bucureștenilor cu frigul în case ascunde o afacere
An de an, bucureștenii sunt luați de fraieri. Deşi muncesc pe brânci pe salarii mizere doar pentru a-şi plăti datoriile, aceştia riscă să tremure de frig la iarnă în propriile case.
Nu există început de toamnă fără ca bucureștenii să nu fie amenințați de autorități că vor rămâne fără căldură în prag de iarnă, din cauza datoriilor
Zf.ro: NICI NU A ÎNCEPUT CONSTRUCŢIA ÎNCĂ
Ali Ergun Ergen şi o divizie a Alpha Bank extind cu 40% suprafaţa mall-ului din viitorul proiect imobiliar Timişoara Centrum
Alpha Group Investments, o divizie a grupului Alpha Bank, şi TBE Business Solutions, o companie condusă de Ali Ergun Ergen, unul dintre cei mai cunoscuţi manageri de malluri din România, vor să extindă cu 40%, până la 70.000 de metri pătraţi, suprafaţa centrului comercial din cadrul proiectului imobiliar Timişoara Centrum pe care vor să-l construiască în vestul ţării.
Adevarul.ro: KMG International, fostul Rompetrol Group, a vândut către chinezi 51% din acţiunile lanţului de benzinării Dyneff, care operează în Franţa şi Spania
KMG International controlează rafinăriile Petromidia şi Vega şi reţelele de benzinării Rompetrol KMG International, fostul Rompetrol Group, a anunţat vânzarea unui pachet de 51% din acţiunile lanţului de benzinării Dyneff, care operează în Franţa şi Spania, către conglomeratul chinez China Energy Company Limited (CEFC). KMG International este controlată de către KazMunaiGaz, compania de petrol şi gaze naturale din Kazahstan. China Energy Company Limited este un jucator internaţional major în sectorul energetic, având activităţi în domeniul gazelor naturale, petrolului şi serviciilor financiare. CEFC desfăşoară operaţiuni în aproximativ 15 ţări, având mai mult de 20.000 de angajaţi în întreaga lume.
Realitatea.net: Schimbare majoră pentru consumatori. Pozezi codul de bare şi afli totul despre produs
Eticheta digitală promite să aducă o revoluţie în modul în care românii îşi fac cumpărăturile.
Agregatorul este o aplicație ce permite cumpărătorului ca, prin scanarea codului de bare, să primească informații electronice direct de la producător: detalii despre produs, despre compoziție, conținut energetic, grăsimi, alergeni.
Bursa.ro: CCIR şi Camera de Comerţ a Zonei Metropolitane New York, parteneriat pentru stimularea investiţiilor
Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) şi Camera de Comerţ a Zonei Metropolitane New York au semnat un Acord de Colaborare pentru stimularea comerţului româno-american şi intensificarea investiţiilor în sectoare de importanţă strategică din România şi Statele Unite ale Americii, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.
Agerpres.ro: Comunicat de presă – ALDE
La inițiativa vicepreședintelui ALDE Cătălin Beciu, secretar de stat Departamentul Mediul de Afaceri, din cadrul Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, marți, 29 septembrie 2015, a avut loc la Senat o dezbatere pe tema impactului implementării noului Cod Fiscal și a Codului de Procedură Fiscală, cât și a măsurilor menite să îmbunătățească mediul de afaceri din România.
Mediafax.ro: Bloomberg: Declinul din ultimele 15 luni al preţurilor materiilor prime începe să semene cu o criză
Declinul din ultimele 15 luni al preţurilor materiilor prime începe să semene cu o criză, investitorii reacţionând la cererea scăzută din China şi sfârşitul erei banilor ieftini puşi la dispoziţie de Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite, relatează Bloomberg.
Un indice Bloomberg pentru contractele futures de mărfuri a scăzut cu 50% de la un maxim atins în 2011, iar opt din 10 cele mai slabe performanţe din indicele Standard&Poor’s 500 au fost înregistrate în acest an de titluri ale unor companii din sectorul resurselor naturale.
Economica.net: Reprezentanţi IMM-uri: Noul sistem de impozitare a clădirilor va afecta foarte multe firme mici
Reprezentanţii întreprinderilor mici şi mijlocii din România sunt nemulţumiţi de noul sistem de impozitare a clădirilor, cuprins în Codul Fiscal, care permite creşterea taxelor şi de 20 de ori în cazul spaţiilor folosite în scop comercial, deţinute de persoane fizice, şi spun că acesta va afecta foarte multe IMM-uri mici, care au sediul acasă.
Agerpres.ro: Ministrul Finanțelor: România va solicita încheierea unui nou acord cu FMI în cursul acestui an
România va solicita în mod oficial încheierea unui nou acord cu Fondul Monetar Internațional (FMI) în cursul acestui an, iar negocierile se vor concentra mai degrabă pe implementarea reformelor structurale decât pe deficitul bugetar, a declarat marți ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, transmite Reuters.
Economia românească a fost susținută de mai multe acorduri convenite cu FMI și Comisia Europeană după 2009, ultimul expirând în luna septembrie a acestui an.
Economica.net: În România sunt mai mulţi angajaţi decât pensionari, pentru prima oară în ultimii trei ani – Liviu Pop
România are, în prezent, 6.060.000 de angajaţi şi 5.137.162 de pensionari, fiind pentru prima dată, în ultimii trei ani, când numărul celor care lucrează cu contracte individuale de muncă îl depăşeşte pe cel al pensionarilor, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, Liviu Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social.
Economica.net: Creditele pentru populaţie, mai scumpe. Dobânzile pentru firme au scăzut. BNR vrea stimularea creditării către întreprinderi
Băncile au majorat, în luna august, dobânzile la împrumuturile în lei pentru populaţie şi le-au redus la creditele în lei pentru firme. De asemenea, dobânzile la depozitele în lei şi euro pentru populaţie au crescut.
Oficialii BNR au atenţionat, săptămâna trecută, băncile că trebuie evitat un nou boom al creditării, în condiţiile în care împrumuturile către persoane fizice au crescut cu 20% în doi ani, în timp ce firmele iau prea puţine credite, iar creditarea către îndreprinderi trebuie stimulată.
B1.ro: Ponta, despre un nou acord cu FMI: Este un subiect foarte important, pe care îl voi discuta cu coaliția, cu opoziția și președintele. După ce avem acordul de principiu al liderilor politici, discutăm de condiții concrete
Premierul Victor Ponta a vorbit marti despre încheirea unui nou acord cu Fondul Monetar Internațional. Șeful Guvernului a precizat că va discuta acest aspect cu membrii coaliției de guvernare, precum și cu cei ai opoziției și cu șeful statului pentru că, spune Ponta, este nevoie ca toate forțele politice să își asume un astfel de acord.
Hotnews.ro: De motiune, leul s-a depreciat cu un ban in fata euro. Craciun, BCR: Imaginea macro a Romaniei este atat de buna. incat nici perspectiva unui deficit bugetar in crestere in 2016, nici esuarea recenta acordului cu FMI nu au fost reflectate de pietele financiare locale
BNR a calculat marti o medie a cursului euro/leu de 4,42 de unitati, fata de media de 4.41 inregistrata cu o zi inainte, confirmand faptul ca motiunea de cenzura nu a produs miscari semnificative asupra cursului folosit in tranzactiile din piata. “Nu cred ca investitorii percep Romania ca aflandu-se intr-o situatie de criza politica. Imaginea macro prezenta a Romaniei este atat de buna in comunitatea investitorilor straini, incat nici perspectiva unui deficit bugetar in crestere in 2016, nici esuarea recent a acordului cu FMI nu au fost reflectate de pietele financiare locale”, explica pentru HotNews.ro economistul sef al BCR, Radu Craciun.
Zf.ro: Oprescu, Alpha Bank: Piaţa imobiliară se schimbă, devine mai dinamică. Ne-am putea implica şi în alte proiecte de real estate
Sergiu Oprescu, preşedintele Alpha Bank, care prin instrumentul de investiţii Alpha Group Investments are în plan construcţia unui proiect imobiliar mixt de 90 mil. euro la Timişoara, afirmă că piaţa de real estate trece printr-o perioadă de reviriment şi schimbare.
Zf.ro: Bancherul austriac Julius Meinl, care deţine cele mai mari fabrici de ciocolată din România, vine mâine la Bucureşti
Julius Meinl al cincilea, proprietarul băncii austriece Meinl, dar şi al celor mai mari două fabrici de ciciolată din România (Heidi şi Kandia), vine mâine la Bucureşti pentru a inaugura o investiţie de aproape 7 milioane de lei în extinderea fabricii Heidi din Pantelimon ( jud. Ilfov).
Acesta este prima vizita oficială pe care bancherul o face în România de la cumpărarea celor două fabrici – Kandia (2010) şi Heidi Chocolat (2013), însă el a mai vizitat cele două unităţi anterior, conform datelor ZF.
Zf.ro: Unul dintre cei mai importanţi bancheri români deţine acţiuni de 8 mil. de lei la cel mai important dezvoltator imobiliar de pe piaţă
Dan Pascariu, preşedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit, deţine indirect un pachet de 171.421 de acţiuni la fondul imobiliar NEPI, proprietarul Mega Mall şi Promenada Mall, potrivit unei raportări emise de fond pe bursa de la Bucureşti.
La cel mai recent preţ din piaţă, de 51,8 lei pentru o acţiune NEPI, pachetul deţinut de bancher valorează 8,8 milioane de lei (2 mil. euro). Acţiunile sunt deţinute indirect prin intermediul Garsol Limited.
Bursa.ro: Încrederea în economia zonei euro a crescut în mod surprinzător
Încrederea în economia zonei euro a crescut în mod surprinzător în luna septembrie, în pofida îngrijorărilor potrivit cărora relansarea modestă a zonei euro ar putea fi afectată de perspectiva încetinirii economiei chineze, informează Bloomberg.
Bursa.ro: Declinul preţurilor la materiile prime din ultimele 15 luni “începe să semene a criză”
Declinul din ultimele 15 luni al preţurilor materiilor prime începe să semene cu o criză, investitorii reacţionând la cererea scăzută din China şi sfârşitul erei banilor ieftini puşi la dispoziţie de Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite, relatează Bloomberg.
Un indice Bloomberg pentru contractele futures de mărfuri a scăzut cu 50% de la un maxim atins în 2011.
B1.ro: 12 județe din România sunt dominate de micii comercianți, în timp ce marile magazine sunt aproape inexistente pe aceste piețe
În 12 județe din România, rețelele străine de comerț modern au deschis mai puțin de 15 magazine. În aceste zone piața este dominată în continuare de micii comercianți care au chioșcuri, alimentare și magazine de bloc.
Ziare.com: Vom ingheta in case la iarna? Ce solutie propune Victor Ponta
Guvernul poate acorda sprijin pentru asigurarea agentului termic in Capitala, dar solutia la aceasta problema o reprezinta o decizie a Consiliului General al Municipiului Bucuresti legata de RADET, a declarat marti premierul Victor Ponta.
“Eu stiu foarte bine care este situatia, si in Bucuresti, si in restul tarii. Ca in fiecare an, noi putem sa sprijinim, insa solutia este o decizie a Consiliului General. O sa ma vad si cu primarul interimar (al Capitalei – n.red.).
Economica.net: Societe Generale va închide 400 de sucursale din Franţa. Motivul: clienţii s-au mutat pe internet
Societe Generale, a treia mare bancă franceză după active şi banca-mamă a BRD, va închide 400 de sucursale din Franţa, adică 20% din unităţile din ţară, până în 2020, au declarat surse sindicale pentru Les Echos, preluat de MarketWatch.
Economica.net: Wizz Air estimează că va creşte capacitatea de transport cu aproximativ 18% în anul financiar 2016
Wizz Air, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa Centrala şi de Est, estimează că va creşte capacitatea de transport cu aproximativ 18% în anul financiar 2016 şi anticipează că tendinţa de scădere a veniturilor unitare va continua în a două jumătate a anului financiar, potrivit unui comunicat al companiei, care prezintă rezultatele aferente primei jumătăţi a anului financiar se va încheia la 31 martie 2016, înaintea întrunirii Adunării Generale a Acţionarilor.
Economica.net: Cum a trecut retailerul grec Jumbo peste grexit. România a devenit ţara cheie pentru ei
În ciuda problemelor din ţara de origine, cel mai mare retailer de jucării şi produse pentru casă din Grecia nu se confruntă cu probleme de lichiditate sau datorii. Focusul declarat al companiei este acum România, unde vor deschide un nou magazin, în octombrie.
Mediafax.ro: Ponta, despre un nou acord cu FMI: Vom discuta, decizia, una politică / Dragnea: Guvernul să vină în faţa partidelor cu o motivare serioasă
Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că, deşi Guvernul nu mai are nevoie de niciun împrumut de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), un nou acord de tip preventiv “este bun”, pentru “cine ştie ce o veni în Europa sau în lume, vreo criză financiară”. Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat că Guvernul trebuie să vină în faţa coaliţiei şi a partidelor parlamentare cu o motivare “serioasă” dacă vrea sau nu un nou acord cu FMI, iar acest subiect trebuie discutat inclusiv cu preşedintele Klaus Iohannis.
Capital.ro: Cresc dobânzile la credite
Dobânzile percepute de bănci pentru creditele noi au crescut ușor în august, în linie cu dorința BNR de a „liniști” majorarea împrumuturilor luate de populație.
Băncile comerciale au majorat, în august, dobânzile la creditele noi pentru populaţie, în lei, dar şi dobânzile acordate la depozitele noi, atât în lei cât şi în euro, în special la cele constituite pe perioade cuprinse între unu şi doi ani, reiese din datele publicate de Banca Naţională a României.
Bursa.ro: Conferinţa “AGRI-BUSINESS PE PROFIT” – a III-a ediţie
Grupul de presă BURSA organizează a treia ediţie a Conferinţei “AGRI-BUSINESS PE PROFIT” în data de 13 octombrie 2015, începând cu orele 9:30, la Aula Costin Murgescu, din cadrul Institutului Bancar Român, str. Negru Vodă nr. 3, Sector 3, Bucureşti.
Agerpres.ro: MSI: Apelul de proiecte IT&C pe fonduri europene demarează pe 2 noiembrie 2015
Firmele din sectorul tehnologiei informației și comunicațiilor pot depune propuneri de proiecte pentru accesarea de fonduri europene începând cu data de 2 noiembrie 2015, timp de trei luni, a anunțat, marți, Ministerul pentru Societatea Informațională /MSI/, prin Organismul Intermediar pentru Promovarea Societății Informaționale /OIPSI/.