Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI ECONOMICE - 3 august 2015

Ziarul evenimentul.ro: De ce cresterea salariului minim pe economie nu ar trebui sa bucure pe nimeni in Romania

De cand a preluat puterea dupa alegerile parlamentare din decembrie 2012, Guvernul Ponta a decis sa mareasca succesiv salariul minim pe economie. Daca la 1 ianuarie 2012 salariul minim pe economie era de 700 de lei brut, de la 1 iulie 2015 brutul minim a ajuns sa fie de 1050 de lei. Rata somajului a crescut si ea, de la 6.6% in decembrie 2014 la 7% in luna iunie a lui 2015.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: POIM 2014-2020: Fonduri de 350 milioane de euro pentru conservarea biodiversității

Alocarea financiară destinată conservării biodiversității prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 /POIM/ va fi de 350 milioane euro, cu aproximativ 130 de milioane de euro mai mult decât în exercițiul financiar 2007-2013, potrivit organizației de mediu World Wide Fund of Nature /WWF/, care precizează că noul program aprobat de Comisia Europeană /CE/ conține recomandările WWF în ceea ce privește integrarea biodiversității ca obiectiv primordial.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: INTERVIU Narcis Neaga: Anul acesta sperăm să inaugurăm între 80 și 84 de kilometri de autostradă, dar depinde și de antreprenori

Directorul general al Companiei Naționale de Drumuri și Autostrăzi din România (CNADNR), Narcis Neaga, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că anul acesta ar putea fi dați în folosință între 80 și 84 de noi kilometri de autostradă, însă a atras atenția că aceste cifre sunt condiționate de evoluția lucrărilor pe șantier și de finalizarea înainte de termen a tronsonului Lugoj – Deva Lotul 2, de 17 kilometri, dar și de inaugurarea Lotului 4 Lugoj-Deva, de 22 de kilometri, unde au existat ‘probleme de coșmar’.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: CNADNR recomandă folosirea punctelor alternative de trecere a frontierei cu Bulgaria, pentru evitarea blocajelor

Compania Națională de Drumuri și Autostrăzi din România (CNADNR) recomandă conducătorilor auto să folosească punctele alternative de trecere a frontierei cu Bulgaria pentru evitarea unor blocaje, în condițiile în care în aceasta perioadă se efectuează lucrări de reabilitare la podul peste Dunăre de la Giurgiu.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Producătorii agricoli cer sprijinul Ministerului Agriculturii pentru compensarea pierderilor cauzate de secetă

Federația Națională Pro Agro a solicitat vineri Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale sprijin în instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea producătorilor agricoli din sectorul vegetal, pentru pierderile cauzate de condiții climatice nefavorabile din anul 2015.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: LEUL GREU

Evoluţia numărului de kilometri de autostrăzi

Cu 700 de kilometri de autostradă inauguraţi până în prezent, România este cea mai săracă între ţările din Uniunea Europeană la acest capitol, deşI pentru autostrăzile construite după ’89 România a plătit 14 mld. lei, adică în medie 24 mil. lei pe kilometru.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: ”NU VOI URCA NICI PE SCENĂ, NICI PE CAR ALEGORIC”

Primarul Constanţei: Staţiunea Mamaia nu va muri, dar nu e rolul Primăriei să iniţieze evenimente

Primarul interimar al Constanţei, Decebal Făgădău, spune că staţiunea Mamaia “nu va muri”, chiar dacă a existat un moment de “îngheţare” în ce priveşte evenimentele, însă precizează că nu este rolul Primăriei să le iniţieze, iar el nu va urca “nici pe scenă, nici pe car alegoric”.

Decebal Făgădău a declarat jurnaliştilor, vineri, la finalul şedinţei Consiliului Local, că rolul Primăriei nu este de a iniţia evenimente în Mamaia, ci de a facilita organizarea acestora, transmite corespondentul MEDIAFAX.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Şi pentru joburile „simple“ din IT se face head-hunting. Recruiterii ajung să vorbească şi cu 700 de persoane ca să angajeze un programator Java

Unu din trei joburi din IT scoase la concurs de angajatorii de pe plan local are drept cerinţă de bază cunoaşterea limbajului de programare Java, care presu­pune construirea unor aplicaţii mari atât web, cât şi pentru desktop, potrivit unui studiu realizat de firma de recrutare specializată în domeniul IT Brainspotting, parte a companiei cu activităţi de consultanţă în resurse umane Catalyst.

            Citeste mai mult…

Economica.net: Tranzacţiile cu acţiuni, în creştere cu 2,36% săptămâna asta la BVB. Titlurile Banca Transilvania, cele mai tranzacţionate

Valoarea totală a tranzacţiilor derulate săptămâna aceasta la Bursa de Valori Bucureşti s-a ridicat la 174,09 milioane de lei, tranzacţiile cu acţiuni cumulând 146,74 milioane lei, în creştere cu 2,36% comparativ cu săptămâna precedentă, conform unei analize realizate de Puls Capital, preluată de Agerpres.

Cele mai importante schimburi s-au realizat pe titlurile pe titlurile Banca Transilvania, în valoare de 29,78 milioane lei, BRD-SG – 27,41 milioane de lei, Fondul Proprietatea – 23,98 de milioane de lei, Romgaz – 10,98 milioane de lei şi Nuclearelectrica – 10,38 milioane lei.

            Citeste mai mult…

Economica.net: La munte şi la plajă. 5 destinaţii unde le ai pe amândouă

La munte sau la mare? Aceasta e întrebarea care dă bătăi de cap multor turişti atunci când vine vorba de alegerea unei destinaţii de vacanţă. Dar de ce să nu le aveţi pe amândouă? ECONOMICA.NET vă prezintă câteva idei de vacanţă care împacă gusturile întregii familii.

            Citeste mai mult…

Capital.ro: DW: Unii turişti străini, mai ales germanii, ocolesc Grecia

De ce să ne temem?” întreabă Froso Hatsiliadu, în timp ce serveşte turiştilor cafea germană la filtru. “Avem soare, mare şi mâncare bună. Şi putem supravieţui”. Din balconul micii ei pensiuni se poate vedea marea. Locuieşte într-un loc idilic de coastă din nordul Greciei şi nu prea simte urmările crizei. Pe lângă pensiune, femeia în vârstă de 50 de ani lucrează şi ca recepţioneră într-un hotel de cinci stele. Soţul ei are şi un mic restaurant şi are în plus grijă de grădina de zarzavat şi de găini.

            Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Războiul litoralului: cum speră românii să le fure turiştii bulgarilor

Operatorii din turism din România caută mijloacele prin care să găsească reţeta câştigătoare aplicată de vecinii din Bulgaria pentru atragerea turiştilor, atât români cât şi străini. Litoralul românesc, sau cel bulgăresc? Asta este întrebarea pe care şi-o pun sute de mii de turişti români atunci când îşi planifică vacanţa de vară. De mai bine de zece ani, majoritatea spune: Bulgaria. Aveau şi motive. Litoralul bulgăresc a crescut la începutul anilor 2000, aşa încât sute de mii de turişti din Occident căutau destinaţii de vacanţă în Bulgaria.

           Citeste mai mult…

Evz.ro: Bursa românească, tot mai atractivă pentru investitori!

Valoarea totală a tranzacţiilor derulate săptămâna aceasta la Bursa de Valori Bucureşti a depăşit 174 milioane de lei.
Tranzacţiile cu acţiuni au cumulat 146,74 milioane lei, în creştere cu 2,36% comparativ cu săptămâna precedentă, conform unei analize realizate de Puls Capital, preluate deAgerpres.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: INTERVIU Corina Crețu: România trebuie să îmbunătățească situația privind investițiile publice prin prioritizare, implementare și eficiență

Administrația publică reprezintă unul dintre factorii cheie care garantează succesul implementării programelor finanțate prin intermediul fondurilor europene și, în acest sens, România trebuie să depășească dificultățile care au cauzat o rată de absorbție scăzută în trecut, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Crețu.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Analiştii: BNR va menţine dobânda-cheie la 1,75%

Accentuarea relaxării fiscale, concomitent cu accelerarea creşterii economice, incertitudinile privind acordurile cu finanţatorii externi, dar şi contextul extern, inclusiv divergenţa conduitelor politicilor monetare ale principalelor bănci centrale din lume, amplifică prudenţa şi fac improbabil un scenariu în care BNR să continue relaxarea politicii monetare, consideră analiştii.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Din cauza salariului minim fermierii germani ameninţă că-şi vor muta producţia în România şi Bulgaria

Este deja a şaptea lună de când Germania are, pentru prima dată în istorie, un salariu minim pe economie, dar nu toată lumea este fericită. Guvernul cancelarului Angela Merkel a recunoscut că lobby-şti din diferite sectoare economice i-au cerut să-i excepteze de la regula care spune că nimeni nu poate avea un salariu mai mic de 8,50 euro pe oră.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: BNR: O treime din exportatori şi din angajatorii medii şi mici nu au credite

Companiile care nu au contractat un credit de la bănci realizează 30% din exportul anual al României şi asigură o treime din valoarea adăugată brută generată de sectoarele high-tech şi medium high-tech, iar întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri) fără credite realizează 24% din valoarea adăugată brută aferentă sectorului companiilor nefinanciare şi angajează 35% din salariaţii acestui sector, potrivit datelor din raportul anual al BNR. Băncile locale aveau la finele primului semestru credite în lei acordate companiilor de 55 mld. lei, cu 5% peste nivelul de acum un an, în timp ce finanţările în valută însumau 54 mld. lei, în scădere cu 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Românii pun mai puţini bani la bancă: depozitele noi au scăzut cu 10% în S1

Depozitele noi în lei cu scadenţa mai mică de un an constituite de clienţii persoane fizice ai băncilor au cumulat aproape 43 miliarde de lei în perioada ianuarie-martie, fiind în scădere cu 10% faţă de primul semestru din 2014, potrivit datelor agregate de BNR. Depozitele în lei cu scadenţa sub un an reprezintă principala modalitate de economisire a populaţiei. Depozitele cu scadenţa mai mare de un an constituite în primul semestru au cumlat numai 1,3 miliarde de lei, nivel similar cu cel din intervalul ianuarie-iunie 2014. Bancherii au încercat în ultimii ani să convingă clienţii să-şi blocheze banii în conturile de depozit pe perioade mai lungi, dar acest efort a avut rezultate modeste.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Peste jumătate din investitorii germani din România vor să facă angajări

Salariile mici ale angajaţilor români prin comparaţie cu cele ale muncitorilor din alte state ale Uniunii Europene reprezintă unul dintre avantajele care determină companiile germane să continue investiţiile în România, întrucât mai mult de o treime (37%) din investitorii germani sunt mulţumiţi de costurile cu forţa de muncă de pe plan local, arată un sondaj realizat de Camera de Comerţ Româno-Germană în România (AHK România). „În ce priveşte productivitatea muncii, România se situează peste media celorlalte ţări din Europa Centrală şi de Est (ECE) participante la chestionar: 50% din companii sunt mulţumite, doar 10% se arată nemulţumite, restul fiind indecise.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: ENERGIE

Enel vrea să monteze contoare inteligente de 25 mil. euro. Banii se recuperează din facturi

Grupul italian Enel a început în România un program pilot de instalare a contoarelor inteligente în toate cele trei re­giuni în care operează, respectiv Muntenia Sud (inclusiv Capitala), Banat şi Dobrogea.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Capitala şi Ilfovul susţin un sfert din „explozia“ de noi locuinţe din ţară. „Lumea a căpătat mai multă încredere, creditele sunt mai accesibile şi există şi o temere că vor creşte preţurile“

Capitala şi judeţul Ilfov acoperă peste un sfert din locuinţele noi finalizate la nivel naţional, faţă de 18% anul trecut, această zonă fiind principalul „pol de construcţii“ în sectorul rezidenţial, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Statistică. În T1 2015 s-au livrat 2.500 de locuinţe în zona Bucureşti-Ilfov (cu o valoare de 125 mil. euro), cu circa 1.000 de unităţi în plus faţă de câte se dădeau în folosinţă în aceeaşi perioadă a anului trecut sau chiar faţă de primele trei luni din anii 2007-2008. Pe de altă parte, la nivel naţional au fost finalizate în primele trei luni ale acestui an peste 9.200 de locuinţe, dintre care peste 5.000 în mediul urban, ceea ce înseamnă că ju­mătate din casele şi apartamentele construite în oraşe se regăsesc în Capitală.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Băncile mari au dat afară 8.000 de oameni, dar costurile cu salariaţii sunt ca în anul 2008

Cele mai mari zece bănci locale au disponibilizat în ultimii şase ani 8.000 de angajaţi, dar cheltuielile cu personalul au rămas la acelaşi nivel (de peste 3 mld. lei) o strategie care arată competiţia acerbă pentru oameni din piaţă, băncilor fiindu-le mult mai uşor să ia personal deja pregătit de la concurenţă, pe un salariu puţin mai mare, decât să angajeze absolvenţi.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: PROPUS ÎN FUNCŢIA DE PREŞEDINTE AL “SUPRA-GUVERNULUI”

Isărescu, sfătuitor şi la Finanţe

Acesta este alcătuit, nici mai mult, nici mai puţin, decât din Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, şi din “toţi premierii şi miniştrii de finanţe ai ţării de după anul 1989, care vor dezbate teme de interes pentru România”, după cum a anunţat, vineri, ministrul de resort, Eugen Teodorovici.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: Indicii BVB au deschis în scădere

Indicele BET Total Return se depreciază cu 0,14%, la 8.649,26 puncte. Potrivit BVB, BET-TR este un indice ponderat cu capitalizarea “free-float”-ului celor mai tranzacţionate zece companii listate pe piaţa reglementată şi care va fi ajustat şi cu valoarea dividendelor în numerar plătite de companiile din componenţa indicelui. BET-TR va fi calculat retroactiv începând cu data de 24 septembrie 2012.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: EUGEN TEODOROVICI:

“Un discount de 25%-30% la creditele în CHF – fezabil pentru bănci”

Aplicarea unui discount de 25%-30% la creditele în franci elveţieni (CHF) este fezabil pentru bănci, consideră ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici.

Oficialul a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că este de acord cu propunerea unei tăieri de acest calibru din împrumuturile contractate în moneda elveţiană, menţionând că ministerul de resort a eliminat plafoanele impuse, iniţial, în proiectul legislativ ce are menirea să-i ajute pe debitorii cu credite în CHF.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: Greg Konieczny, FP: “Nu trebuie exclusă varianta listării Hidroelectrica în insolvenţă”

Mulţi dintre investitori, care ar fi «cumpărători naturali» pentru Hidroelectrica, sunt familiarizaţi cu situaţia, ştiu despre ce e vorba în această insolvenţă. Desigur, ar putea cere un discount la preţ, dar întrebarea este cât de ridicat va fi acest discount”, ne-a spus domnul Konieczny, în cadrul unui interviu.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: Statul vrea să reia vânzarea acţiunilor Petrom către salariaţi

Autorităţile noastre vor să reia vânzarea acţiunilor Petrom către salariaţii companiei, ne-au declarat surse apropiate situaţiei, precizând că a fost începută o analiză a modalităţilor de transfer. Subiectul nu a mai fost în atenţia Guvernului din 2008, după debutul celebrului dosar al privatizărilor strategice, care a culminat cu recenta condamnare la închisoare a fostului ministru al Economiei, Codruţ Şereş. .

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB / GABRIEL ALDEA, INTERCAPITAL:

Titlurile FP, în scădere, după finalizarea programului de răscumpărare

Cel mai lichid emitent de la Bursa de Valori Bucureşti, vineri, a fost Fondul Proprietatea, valoarea schimburilor ridicându-se la 2,22 milioane lei. Acţiunile FP au închis şedinţa în scădere cu 0,61%, la 0,815 lei pe titlu.

Deprecierea cotaţiei FP este cel mai probabil corelată cu anunţul privind finalizarea programului de răscumpărare curent, consideră Gabriel Aldea, director adjunct la Intercapital Invest.

           Citeste mai mult…

Economica.net: Ne luăm adio de la euro? Trecerea României la moneda unică, temă pentru anul 2030

Românii vor să treacă la euro şi sunt încrezători că ar fi un pas pozitiv pentru ţară. România este singurul stat UE al cărei guvern mai are o ţintă de adoptare a monedei euro – anul 2019 – în timp ce vecinii noştri au decis să nu se grăbească şi să-i lase mai întâi pe europeni să-şi pună zona în ordine, în contextul evenimentelor din Grecia. Economiştii români de meserie, în frunte cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu, ne transmit că mai avem de lucru. Având în vedere toate acestea, e posibil să mai aşteptăm trecerea la euro încă 10-15 ani.

           Citeste mai mult…

Economica.net: Băncile de investiţii, nevoite să facă schimbări semnificative ca să revină la profitabilitate – studiu EY

Băncile de investiţii vor fi nevoite să treacă prin schimbări semnificative ca să revină la o profitabilitate moderată de două cifre şi să anuleze impactul costurilor mari, al eşecurilor din zona de control şi al intensificării concurenţei, se arată în raportul EY – Transforming Investment Banks 2015, care analizează modul în care băncile de investiţii îşi pot reconstrui modelele de afaceri.

           Citeste mai mult…

Economica.net: Două companii cu capital integral românesc, între cei mai mari angajatori din România în 2014

RCS&RDS şi Dedeman, companii cu capital 100% românesc, se află în top cinci companii din România care au angajat cei mai mulţi oameni în cursul anului 2014, potrivit unei statisticiECONOMICA.NET realizată pe baza informaţiilor care ne-au fost comunicate de Inspecţia Muncii.

           Citeste mai mult…

Evz.ro: CE trebuie să facă băncile pentru a reveni pe profit!

Băncile vor fi nevoite să facă schimbări semnificative ca să revină la profitabilitate de două cifre şi să elimine impactul costurilor mari, al deficienţelor din zona de control şi al intensificării concurenţei. Atingerea unui prag de profitabilitate de 15% doar prin reducerea costurilor sau creşterea veniturilor este practic imposibilă, potrivit unui studiu EY.

            Citeste mai mult… 

Evz.ro: Comitetul lui Isărescu enervează Guvernul, dar nu poate împiedica relaxarea fiscală

Măsurile de relaxare fiscală propuse de Guvern în noul Cod Fiscal, în combinație cu creșterile salariale din administrația publică, au tensionat relația dintre Executiv și BNR. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, apără măsurile adoptate deja de Parlament și cere o aplicare cât mai rapidă a acestora, în timp ce Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, consideră că acestea ar trebui aplicate gradual, pentru a fi mai ușor de asimilat de economie. Situația s-a complicat după proiectul de lege, aprobat de Guvern, care privește supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național.

           Citeste mai mult…

Capital.ro: Băsescu: Anul 2017 va fi anul 2010 al crizei profunde cu ţara destabilizată.

Fostul preşedinte a comparat deciziile actualului guvern – creşterea pensiilor speciale, a salariilor bugetarilor cu 70% şi a altor cheltuieli – cu cele ale guvernului Tăriceanu din perioada 2007-2008. În opinia sa, majorările de cheltuieli cărora li se va adăuga scăderea veniturilor bugetului, ca urmare a reducerilor de taxe, vor mări foarte mult deficitul bugetar şi vor impune împrumuturi mari, dar şi tăieri masive de cheltuieli în anul 2017 care vor afecta întreaga economie. Din punctul său de vedere, politica actualului guvern este nesustenabilă.

            Citeste mai mult…

Capital.ro: Înnoptările turiştilor în structurile de primire turistică au crescut cu 15,3%

Comparativ cu luna iunie 2014, în luna iunie 2015 la punctele de frontieră s-au înregistrat creşteri atât la sosirile vizitatorilor străini  cu 4,0 % cât şi la plecările în străinătate ale vizitatorilor români cu 18,9 %.

             Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Bănci la care interogarea de sold este gratuită. Ce comisioane vă percep băncile pentru a vedea câţi bani aveţi în cont

Băncile sunt obligate să afişeze comisioanele pe ecranele bancomatelor Cele mai multe bănci din România percep comisioane până şi pentru cea mai banală – şi necesară – operaţiune, interogarea soldului. Vă prezentăm comisioanele percepute şi care sunt băncile la care interogarea soldului este gratuită. De la începutul lunii martie, afişarea unui avertisment care arată ce operaţiuni sunt comisionate pe ecranul bancomatului este obligatorie. Iar pentru informarea propriilor clienţi, băncile sunt obligate să afişeze comisioanele în sumă nominală, nu procentual.

             Citeste mai mult…

Antena3.ro: Statul, cel mai mare datornic la stat

Oilfield Exploration Business Solutions este numele celui mai mare datornic catre bugetul de stat, cu peste 941 de milioane de lei. Firma este deţinută de KMG International, fostul Rompetrol, iar datoria este de fapt “Creanta Libia”, unul dintre cele mai controversate dosare din petrolul românesc.

  Citeste mai mult…

Digi24.ro: Birocrația, boală grea pentru firme

România a mai redus din taxe în ultimul an şi cea mai mare problemă a rămas birocraţia care sufocă afacerile, se plâng investitorii. Patronii firmelor se plâng şi de legile strâmbe, făcute parcă să dea mereu dreptate statului.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: Teodorovici promite să lanseze curând încă două legi privind achiziţiile publice

Astăzi, Patronatul Serviciilor Private din România (PSPR) a transmis Ministerului Finanțelor Publice (MFP) o serie de propuneri și observații la proiectul de Lege privind achizițiile publice, atrăgând atenția autorităților asupra “necesității reconsiderării unor prevederi ale actului normativ, în spiritul principiilor menționate la Art. 2 alin. (2)”, arată un comunicat remis azi redacţiei.

            Citeste mai mult…

mediafax.ro: Rezervele valutare la BNR au scăzut cu 1 miliard de euro în iulie

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) au scăzut cu aproape 1 miliard de euro în luna iulie, de la 30,11 miliarde euro în iunie la 29,15 miliarde euro, ca urmare a plăţilor în contul unei emisiuni de obligaţiuni a Ministerului Finanţelor Publice.

            Citeste mai mult…

Economica.net: Excedent bugetar în fiecare lună din 2015. De unde au venit banii în plus la buget – INFOGRAFIC

România a avut excedent la bugetul de stat în fiecare lună din primul semestru al anului. Statul român a cheltuit mai puţini bani decât a strâns la buget. De unde au venit banii şi cu cât au scăzut cheltuielile guvernului:

Cheltuielile statului au ajuns la 15,2% din PIB după primele şase luni, faţă de 15,2% din PIB în perioada corespunzătoare din 2014, potrivit datelor Băncii Transilvania. În acelaşi timp, veniturile statului au crescut de la 15,1% din PIB la 15,8% din PIB.

            Citeste mai mult…

hotnews.ro: Oana Borcan, economist roman in Suedia:In Romania lucrurile sunt mereu fragile. Nu avem sectoarele din economie legate intre ele, nu exista dialog institutional si nu exista coordonare

 “Invatam ca sa stim, ca sa construim, ca sa dezvoltam. Ideea este de a construi, intotdeuna. Ideea nu este de a te furisa, obiectivul nu e sa te prefaci ca ai facut ceva”. E una dintre concluziile pe care le-a desprins din sistemul scandinav Oana Borcan, unul dintre cercetatorii romani in Economie care fac studii la universitati cu nume internationale. E doctorand la Universtiy of Gothenburg, din Suedia, studiaza, in cifre si tabele, coruptia din Romania, iar printre temele de interes deja prinse in lucrari se numara frauda la Bacalaureat sau cea electorala.

           Citeste mai mult…

economica.net: Finanţele au programat împrumuturi de circa 2,555 miliarde de lei de la bănci, în luna august

Ministerul Finanţelor Publice /MFP/ a planificat împrumuturi de 2,555 miliarde de lei de la băncile comerciale în luna august, din care 2,3 miliarde de lei prin opt licitaţii de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat, iar 255 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

          Citeste mai mult…

hotnews.ro: PNL vrea consultari cu partidele pe 17 august.Vasile Blaga, despre negocierile privind Codul Fiscal: TVA s-ar putea aplica in doua etape

PNL a anuntat luni ca propune data de 17 august pentru consultari pe tema macrostabilitatii economice, inclusiv Codul Fiscal, si i-a mandat pe  Catalin Predoiu, Eugen Nicolaescu si Marian Petrache sa faca parte din echipa de negocieri. Copresedintele PNL Vasile Blaga a precizat ca una dintre propunerile care ar putea fi pusa pe masa acestor negocieri este scaderea etapizata a TVA-ului.

           Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Un stimulent bine-venit pentru sectorul IT

 Scutirea de la plata impozitului pe salarii pentru angajatii care desfasoara activitati prin care sunt create programe pentru calculator reprezinta un stimulent pentru industria IT de mai bine de 10 ani.  In vederea aplicarii scutirii atat angajatorul cat si angajatii trebuie sa indeplineasca anumite conditii. Legislatia prin care sunt reglementate aceste conditii a suferit pe parcursul acestei perioade doua mari modificari:  una in septembrie 2013 (cand Ordinul 539/2013 a abrogat Ordinul 250/2004 – modificare mult disputata de catre mediul de afaceri si autoritatile implicate) si o alta de curand, pe 30 iulie 2015, prin abrogarea Ordinului 539/2013 si intrarea in vigoare a Ordinului  1348/2015 .

          Citeste mai mult…

Bursa.ro: PWC:

Pieţele globale de capital vor suferi schimbări semnificative în următorii cinci ani

 Conform raportului “Capital Markets 2020: Will it change for good”, în timp ce factorii de decizie politică şi de reglementare impun ritmul procesului de reformă a pieţelor de capital, ei acţionează doar drept catalizatori. Adevăraţii factori de schimbare sunt, în opinia PwC, aşteptările tot mai multor părţi interesate şi realităţile unui mediu economic şi comercial nou, care vor schimba în mod fundamental şi pentru totdeauna pieţele globale de capital.

          Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Pretul bunastarii: IMM-urile din Bucuresti-Ilfov, pe punctul de a fi excluse de la finantarile nerambursabile regionale 

 13 milioane euro sunt disponibili pentru IMM-urile din Bucuresti-Ilfov prin Programul Operational Regional. In primul Ghid al finantarilor UE pentru microintreprinderi, publicat in consultare publica, accesul acestor firme la fonduri in forma clasica este sub semnul intrebarii. Planul B – scheme de garantare si fonduri cu capital de risc – explicatii oficiale obtinute de EurActiv.ro.

           Citeste mai mult…

bursa.ro: LA ORELE PRÂNZULUI:

Lichiditate de aproximativ 11 milioane lei pe BVB

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de aproximativ 11 milioane lei (2,6 milioane euro).

La orele prânzului, BVB era în scădere. Indicele BET coboară cu 0,42%, ajungând la valoarea de 7.571,46 puncte, iar indicele BET Total Return se micşorează cu 0,42%, la 8.624,91 puncte. BET-FI se depreciază, de asemenea, cu 0,49%, până la 31.877,86 puncte.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: TRECEREA DE LA HOWARD JOHNSON LA SHERATON A DURAT UN AN

Sheraton Bucharest Hotel, de cinci stele, va fi condus de Daniel Ben-Yehuda (45 de ani), un manager „de-al casei“, de-a lungul carierei lucrând pentru brandul hotelier Sheraton în Israel şi în Tahiti.

Transformarea hotelului Howard Johnson din Piaţa Romană în prima unitate Sheraton din ţară va fi finalizată pe 28 august, când noul hotel se va deschide după o investiţie de aproximativ 6 milioane de euro, potrivit lui Daniel Ben-Yehuda, executivul aflat la conducerea Sheraton Bucharest Hotel.

           Citeste mai mult…

Economica.net: Relaţiile IMM-urilor cu furnizorii şi clienţii, întrerupte în general de costurile prea mari

Costurile prea mari şi identificarea unor parteneri de afaceri mai avantajoşi reprezintă principalele cauze ale încetării relaţiilor IMM-urilor cu o parte dintre furnizori şi clienţi pe parcursul anului 2015, reiese din datele cuprinse în ultima ediţie a ‘Cartei Albe a IMM-urilor’.

Potrivit documentului citat, costurile prea mari au fost identificate drept cauză a încetării relaţiilor de 50,18% dintre IMM-uri, în timp ce identificarea unor parteneri de afaceri mai avantajoşi a constituit motivul de întrerupere a colaborării de către 37,31% dintre întreprinderile mici şi mijlocii.

            Citeste mai mult…

Economica.net: Finanţele au împrumutat 200 de milioane lei de la bănci, la un randament mediu de 3,75% pe an

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, luni, 200 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat pe şapte ani, la un randament mediu de 3,75% pe an.

Valoarea din prospectul emisiunii a fost de 200 de milioane de lei, iar băncile au transmis oferte în valoare totală de 335 milioane de lei.

           Citeste mai mult…

Evz.ro: Patronatul Serviciilor Private: Lege privind achizițiile publice nu creează un cadru transparent de atribuire a contractelor de achiziții publice

Patronatul Serviciilor Private din România a transmis Ministerului Finanțelor Publice o serie de propuneri și observații la proiectul de Lege privind achizițiile publice, atrăgând atenția autorităților asupra necesității reconsiderării unor prevederi ale actului normativ.

             Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Devine Mugur Isarescu un super-premier sau doar inteleptul statului roman? Hibele proiectului de lege care infiinteaza Comitetul pentru Supravegherea Macroprudentiala

 Guvernatorul BNR Mugur Isarescu va deveni seful unei noi institutii a statului roman, Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala, daca proiectul de lege propus de guvern va fi votat de Parlament. Comitetul poate recomanda Guvernului sa ia masuri pentru mentinerea stabilitatii financiare, iar Guvernul “trebuie sa adopte masurile corespunzatoare”. Criticii proiectului au protestat fata de aparitia unui supra-guvern care va avea un cuvant greu de spus in politica fiscala, de exemplu, fara sa dea insa socoteala in fata nimanui (Parlament sau alegatori).

             Citeste mai mult…

Economica.net: Bursa de Valori: 37 de companii vor debuta miercuri pe piaţa AeRO a BVB

Un număr de 37 de companii din diverse sectoare ale economiei vor debuta miercuri, 5 august, pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în urma transferului de pe RASDAQ şi de pe segmentul de pe piaţă ‘Nelistate’, a anunţat luni BVB, potrivit Agerpres.

             Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor