Agerpres.ro: Comunicat de presă – Camera de Comerț Industrie și Agricultură Timișoara
Fundația Școala de Afaceri și Meserii Timișoara (www.fsam.ro) în parteneriat cu Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș (www.timis.anofm.ro) derulează proiectul de tip grant Măsuri active de ocupare pentru 260 persoane inactive, în căutarea unui loc de muncă, șomeri, inclusiv șomeri de lungă durată din Regiunea Vest, Județul Timiș.
Newsar.ro: Soluțiile de finanțare a IMM-urilor, dezbătute la Camera de Comerţ
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad, în parteneriat cu Oficiul Teritorial pentru IMM-uri și Cooperație Timișoara, a organizat astăzi joi un seminar cu tema „Finanțarea IMM-urilor – Prezentarea Programelor Naționale cu finanțare de la bugetul de stat în 2015”.
Seminarul a fost deschis de Tiberiu Ciul, directorul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad, care a transmis susținerea instituției referitoare la aceste activități.
Agerpres.ro: Credite noi de 5,1 miliarde de lei, în mai, cea mai mare valoare lunară din aprilie 2008
Băncile din România au acordat, în luna mai, credite noi în valoare totală de aproximativ 5,1 miliarde de lei, cea mai mare valoare lunară înregistrată din aprilie 2008 până în prezent, reiese din datele publicate de Banca Națională a României (BNR).
Mediafax.ro: Zboruri charter pentru turiştii din Israel care vin pe litoralul românesc, din 5 iulie
Zborurile charter Tel Aviv – Constanţa vor fi reluate de duminică, 5 iulie, urmând să existe câte două asemenea curse pe săptămână, iar cu acest prilej va fi lansat un spot de promovare a staţiunii Mamaia în limba ebraică.
Potrivit unui comunicat al Asociaţiei Litoral – Delta Dunării, în 2015 continuă zborurile charter Tel Aviv – Constanţa, demarate de turoperatorul israelian Meshek Wings în sezonul estival 2014.
Mediafax.ro: ING şi-a revizuit poziţia cu privire la finanţarea de către stat a băncilor cu capital elen
ING Bank şi-a modificat poziţia potrivit căreia subsidiarele locale cu capital elen ar fi finanţate de statul român în locul băncilor-mamă în cazul exit-ului Greciei din zona euro şi consideră că nu vor fi accesate fonduri de stat, având în vedere că datele BNR indică o situaţie stabilă a băncilor.
Capital.ro: Bursa de la Bucureşti a închis joi în scădere
Bursa de Valori Bucureşti /BVB/ a închis în scădere şedinţa de tranzacţionare de joi iar valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 61,75 de milioane de lei (13,79 milioane de euro).
Zf.ro: De ce este România o destinaţie bună de investiţii: angajaţii din Bucureşti şi din Cluj sunt mai „ieftini“ decât cei din Praga, Varşovia sau Bratislava
Costurile cu forţa de muncă din Bucureşti – cel mai scump oraş local din punctul de vedere al salariilor – sunt cu circa 20% mai scăzute decât cele din Varşovia (Polonia), Bratislava (Slovacia) şi cu 15% sub nivelul celor din Praga (Cehia), ceea ce face din România una dintre cele mai bune destinaţii de investiţii, arată o analiză realizată de compania de consultanţă în management Hay Group România.
Zf.ro: Surpriza Fiscului: Încasările din TVA au fost mai mari în iunie decât în mai, în ciuda reducerii taxei la alimente
Încasările din TVA în iunie, prima lună de aplicare a cotei reduse de 9% la alimente, băuturi nealcoolice şi servicii de alimentaţie publică, sunt peste cele din mai când cota la alimente era standard, de 24%.
Potrivit datelor oferite ieri de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), încasările din TVA au fost în primele şase luni din an de 29,2 miliarde de lei – 24,1 mld. lei în primele cinci luni – ceea ce înseamnă că, în iunie, au intrat în buget din taxa pe valoare adăugată 5,1 miliarde de lei, faţă de 4,4 miliarde de lei în luna mai.
Zf.ro: OPINIE RĂZVAN VOICAN, CONSILIER AL PREŞEDINTELUI ASF
De ce Legea Fondului de Garantare a Asiguraţilor nu încalcă norma UE
Uniunea Europeană nu are încă o directivă referitoare la funcţionarea schemelor de garantare pentru consumatorii de pe piaţa asigurărilor, cu toate că dezbaterile pe această temă durează deja de peste un deceniu din cauza abordărilor diferite ale actorilor implicaţi.
Zf.ro: DE TREI ANI, ŞI CU BANII ASIGURAŢI DE UE
Compania de drumuri este incapabilă să construiască o centură la Mihăileşti
Drumul Naţional 6 (Bucureşti – Alexandria – Craiova – Timişoara) este considerat a fi unul dintre cele mai aglomerate din ţară, cu valori de peste 16.000 de autovehicule la fiecare 24 de ore, dar şi unul dintre cele mai periculoase din cauza accidentelor dese care au loc pe acesta.
Zf.ro: Ce acţiuni au răsplătit investitorii cu nervii tari la bursă în luna iunie
Doar patru acţiuni, dintre cele mai lichide ale bursei de la Bucureşti, s-au păstrat deasupra liniei de plutire în luna iunie, când piaţa a scăzut cu mai mult de 2% în contextul disensiunilor dintre Grecia şi creditorii internaţionali.
Zf.ro: Intesa Sanpaolo a adus încă doi italieni în boardul executiv
Grupul Intesa Sanpaolo a numit doi bancheri italieni pe poziţii de directori general adjuncţi în cadrul subsidiarei locale, care urmează să preia funcţiile de chief financial officer şi chief lending officer după primirea autorizării din partea BNR. Stefano Borsari, care a lucrat anterior pentru subsidiara din Egipt a grupului Intesa, va prelua funcţia de chief financial officer, care nu mai este ocupată din luna martie, după plecarea lui Catello de Simone. Paolo Trifilleti va prelua poziţia de chief lending officer de la Enzo Pellegrino, care se pensionează.
Zf.ro: Finanţele au împrumutat din nou mai puţin decât intenţionau
Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri 228 milioane de lei (echivalentul a 51 mil. euro), prin emiterea de obligaţiuni de stat cu scadenţa în ianuarie 2018, la un randament de 2,15% pe an, în creştere faţă de nivelul precedent. La începutul lunii iunie, statul a împrumutat 162 mil. lei de la bănci pe o scadenţă asemănătoare.
Zf.ro: CINE A RĂMAS SĂ DUCĂ GREUL DEFAULTULUI GRECESC?
Băncile greceşti rămăseseră miercuri cu lichidităţi de un miliard de euro, cu toate că retragerile de la bancomate au fost limitate la 60 de euro pe zi de persoană, şi în doar câteva zile sistemul sistemul riscă să rămână fără bani fizici. În câteva săptămâni, importatorii nu vor mai avea nimic în stoc. În mai puţin de o săptămână consumul s-a redus cu 70%.
Bursa.ro: FALIMENTUL GRECIEI
Fâsul testelor de stres ale BCE
Închiderea băncilor greceşti pentru o săptămână şi retrogradarea ratingurilor acestora la “incapacitate parţială de plată” arată scăpări grave în amplele teste de stres derulate anul trecut, de Banca Centrală Europeană (BCE), menite să calculeze rezistenţa băncilor.
BCE ne-a spus, în octombrie 2014, că Alpha Bank a trecut testele de stres şi că, “pe baza estimărilor dinamice” în urma restructurărilor agreate în 2014, Eurobank şi National Bank of Greece nu au sau au foarte puţină nevoie de capital suplimentar faţă de sumele deja strânse.
Bursa.ro: ANAF a avut încasări cu peste 4 miliarde lei mai mari decât prevăzuse, în primul semestru
ANAF a colectat în primul semestru din acest an cu 4,37 miliarde lei peste programul de încasări prevăzut în legea bugetară şi cu 7,78 miliarde lei mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, se arată într-un comunicat remis redacţiei.
Instituţia subliniază că aceste rezultate au fost înregistrate în ciuda efectului de contracţie a veniturilor din cauza unor măsuri fiscale cu impact negtiv în volumul colectării: scăderea CAS cu 5pp, neimpozitarea profitului reinvestit şi diminuarea taxei “pe stâlp”, creşterea vărsămintelor la pilonul II de pensii.
Bursa.ro: BVB deschide în scădere
Indicele BET Plus, introdus pe 23 iunie, scade, de asemenea, cu 0,84%, la 1.066,65 puncte. BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, se micşorează, totodată, cu 0,14%, atingând valoarea de 29.835,60 puncte.
Bursa.ro: FALIMENTUL GRECIEI / GEORGE EPURESCU:
Publicaţia americană WSJ precizează că Tsipras a câştigat alegerile din Grecia cu promisiunea că va menţine ţara în zona euro, dar acordul pe care l-a propus creditorilor n-are nici o “şansă” să fie acceptat, mai adaugă sursa.
WSJ afirmă că exista posibilitatea ca planul lui Tsipras să fi fost mereu ieşirea Greciei din zona euro, bazându-se pe încetarea negocierilor cu creditorii internaţionali.
Bursa.ro: LA JUMĂTATE DE AN DE LA EXPLOZIA FRANCULUI ELVEŢIAN
Clienţii cu credite în franci elveţieni (CHF) nu mai au nicio speranţă că băncile vor avea vreodată vreo soluţie care să le vină în ajutor, după o jumătate de an de la explozia francului elveţian. Deşi, la început, guvernul şi parlamentarii anunţaseră proiecte de sprijin pentru aceşti debitori, nici până în acest moment autorităţile nu au venit cu vreun program specific pentru împrumutaţii în CHF. Singura lege aprobată a fost cea care priveşte insolvenţa persoanelor fizice, act normativ care, în opinia multor specialişti, nu îi ajută deloc pe cei cu credite în franci elveţieni.
Bursa.ro: INS: Afacerile din comerţul cu amănuntul au crescut cu 4%, în primele cinci luni
Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în primele cinci luni ale acestui an faţă de perioada similară a anului trecut atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 4,0%, respectiv 4,3%.
Bursa.ro: FIORI RECI PENTRU BURSA NOASTRĂ
Un acţionar al BVB se implică în dezvoltarea pieţei de capital poloneze
În timp ce încearcă să convingă bursele din regiune să înfiinţeze o contraparte centrală regională, BERD lucrează la creşterea competitivităţii Warsaw Stock Exchange
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), unul dintre cei mai mari acţionari ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB), lucrează cu Warsaw Stock Exchange (WSE) la un proiect pentru dezvoltarea pieţei de capital poloneze, conform unui comunicat transmis ieri.
Bursa.ro: LEGEA CONFISCĂRII DEPOZITELOR BANCARE
Cinteză: “Noile reglementări interzic utilizarea fondurilor publice pentru redresarea băncilor”
Proiectul de lege privind rezoluţia bancară interzice utilizarea fondurilor publice pentru redresarea băncilor, atrage atenţia Nicolae Cinteză, directorul direcţiei de supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României.
Acest lucru este unul bun, pentru că presupune că, în cazul în care o bancă ar fi aproape de faliment, nu vor fi folosiţi banii din impozitele plătite de toţi contribuabilii pentru susţinerea acesteia.
Bursa.ro: NIELSEN:
Reducerea TVA a dus la creşterea vânzărilor
Reprezentanţii Nielsen precizează: “Preţurile au scăzut în medie cu -11% în categoriile monitorizate de noi, retailerii împreună cu producătorii menţinându-şi promisiunea făcută consumatorillor. Rezultatele nu au întârziat să apară, cele mai dinamice categorii de produse fiind cele care au redus preţul cel mai mult. Pentru cafea, de exemplu, o reducere de preţ în medie cu 15% a produselor a dus la o creştere a volumelor cu aproximativ 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (1-14 iunie). Alte categorii foarte dinamice au fost carnea, brânza, băuturile non-alcoolice şi snacksurile”.
Economica.net: Presiuni pe deficit şi semne de supraîncălzire a economiei la anul, într-un context extern periculos – analişti Erste-BCR
Reducerea TVA şi cheltuielile publice specifice anilor electorali vor pune presiune pe buget în 2016, anticipează analiştii celei mai mari bănci din România. Guvernul nu va reuşi să ţină sub control deficitul structural, iar economia ar putea da semne de supraîncălzire, toate acestea într-un context extern periculos, marcat de criza din Grecia.
Economica.net: Oltchim îşi reduce costurile cu 450.000 de euro pe lună. 300.000 de euro din concedieri
Mai multe sute de salariaţi vor fi concediaţi de la Oltchim, în scopul reducerii costurilor lunare de funcţionare ale combinatului. Planurile administratorilor judiciari sunt ca Oltchim să atingă breakeven în toamnă.
Adevarul.ro: Fiscul a mărit colectările din TVA şi impozite, adunând 96 de miliarde de lei în primul semestru
Inspectorii Fiscului au zero toleranţă faţă de evaziune ANAF a realizat în primul semestru venituri bugetare de 96,07 miliarde de lei, în creştere cu 4,8% faţă de programul bugetat (+4,37 miliarde de lei) şi cu 8,82% (+7,78 miliarde de lei) faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, evoluţie susţinută de încasări mai mari la TVA, impozit pe profit şi pe venit.
Antena3.ro: Daily Income: Avocatul Gheorghe Piperea, despre Legea confiscării depozitelor bancare
Avocatul Gheorghe Piperea a explicat, în ediţia de vineri a emisiunii “Daily Income”, ce implicaţii are pentru legislaţia din România directiva europeană care presupune, printre altele, confiscarea banilor din depozitele negarantate, pentru salvarea băncilor cu probleme.
Evz.ro: Creditele au egalat în mai nivelul de dinainte de criză
Cifrele indică cel mai mare volum de credite acordat într- o singură lună, din anul 2008 până în prezent, așadar de la începutul crizei.
Realitatea.net: Pericol pentru PFA-uri. Legea dă mână liberă Fiscului să pună ce taxe vrea
Românii care au PFA-uri sunt în pericol să plătească taxe şi impozite suplimentare deoarece veniturile obţinute pot fi ușor interpretate de ANAF ca fiind venituri salariale. Riscul cel mai mare este pentru PFA-urile din domeniul IT.
Mediafax.ro: Calea ferată are nevoie de investiţii de 17,4 miliarde lei, de patru ori peste cât asigură Guvernul
Compania Naţională de Căi Ferate CFR estimează că infrastructura feroviară ar avea nevoie în acest an de investiţii de 17,4 miliarde lei (3,9 miliarde euro), de aproape patru ori peste finanţarea alocată de Guvern, de 4,6 miliarde lei, subfinanţarea urmând să afecteze compania şi în anii următori.
Agerpres.ro:Vladimirescu (MasterCard): României i-ar trebui 20 de ani ca să ajungă la media europeană privind piața cardurilor
României i-ar trebui 20 de ani ca să ajungă din urmă media europeană în ceea ce privește piața cardurilor, dacă nu este apăsată “pedala de accelerație”, a declarat Cosmin Vladimirescu, general manager MasterCard România, într-un interviu acordat AGERPRES.
Capital.ro: Moody’s: România continuă să înregistreze creştere economică solidă
Reducerea deficitelor şi îmbunătăţirea creşterii economice susţin ratingul României, în pofida instabilităţii politice, dar nivelul relativ ridicat al datoriei externe şi riscul încetinirii schimburilor comerciale în regiune implică riscuri, se arată într-un raport al Moody’s.
Hotnews.ro: ANRE, despre tranzactiile cu energie dintre Romania si Ungaria: Tara in care pretul este mai mare va fi importatoare, iar tara in care pretul este mai mic, va fi exportatoare. Tranzactiile au loc pana la egalizarea preturilor
Tranzactiile comerciale cu energie electrica pe bursa pentru ziua urmatoare intre Romania si Ungaria au loc, prin mecanismul de cuplare, atunci cand pretul energiei din cele 2 tari, pe interval orar, este diferit, informeaza Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). “Acest lucru inseamna ca tara in care pretul este mai mare va fi importatoare, iar tara in care pretul este mai mic, va fi exportatoare. Importul/exportul are loc pana la egalizarea preturilor in cele 2 tari, daca exista suficienta capacitate de schimb pe granite. Daca limita de capacitate de schimb pe granita este atinsa inainte de egalizarea preturilor, atunci preturile raman diferite”, arata ANRE.
Agerpres.ro: Transgaz: Lichiditatea pieței angro de gaze pe termen scurt, la un nivel insuficient promovării concurenței conform Regulamentului UE
Lichiditatea pieței angro a gazelor pe termen scurt din România se situează la un nivel insuficient promovării concurenței în concordanță cu principiile generale prevăzute în Regulamentul Uniunii Europene, de stabilire a unui cod de rețea privind echilibrarea rețelelor de transport gaze, conform unui raport publicat de Transgaz.
Agerpres.ro: Ministrul Energiei a inaugurat prima investiție “verde” a Electrocentrale Grup SA
Ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, a inaugurat vineri prima centrală cu panouri fotovoltaice a societății Electrocentrale Grup SA din România, valoarea totală a investiției fiind de 2,4 milioane de euro.
Agerpres.ro: Florin Jianu (PTIR): Studenții români au obținut Marele Premiu la Târgul Întreprinderilor Simulate, de la Veneția
Câștigătorii primei ediții din România a Târgului Întreprinderilor Simulate au obținut marele premiu la competiția de profil de la Veneția (Italia), fapt care demonstrează că țara noastră are o generație de tineri inovativi, cu spirit antreprenorial foarte dezvoltat, a declarat, vineri, președintele Asociației Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR), Florin Jianu.
Adevarul.ro: Creditarea revine la nivelul de dinainte de criză. Băncile au acordat în luna mai împrumuturi noi de 5,1 miliarde de lei, cea mai mare valoare din aprilie
Motorul creditării este reprezentat de programul “Prima Casă“, în cadrul căruia finanţările se acordă numai în lei FOTO Adevărul Băncile din România au acordat în luna mai credite noi în valoare totală de aproximativ 5,1 miliarde de lei, cea mai mare valoare lunară înregistrată din aprilie 2008 până în prezent, reiese din datele publicate de Banca Naţională a României (BNR). Comparativ cu luna precedentă, în mai 2015, volumul creditelor nou acordate a crescut cu peste 55%, de la 3,27 miliarde de lei în aprilie 2015. Cu un an în urmă, în mai 2014, volumul creditelor noi s-a situat aproape la jumătate faţă de a cincea lună din acest an, respectiv la 3,15 miliarde de lei.
Mediafax.ro: BCR: Piaţa cardurilor are nevoie de beneficii adăugate pentru stimularea tranzacţiilor fără numerar
Piaţa cardurilor din România, care stagnează de câţiva ani la circa 14 milioane de unităţi, pe fondul reaşezării portofoliilor, poate fi stimulată de bănci prin oferirea de beneficii suplimentare pentru clienţi, stimulând tranzacţiile fără numerar cu un ritm de creştere de 1-2 procente anual.
Bursa.ro: LA ORELE PRÂNZULUI,
Lichiditate de aproximativ 7,2 milioane lei pe BVB
Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de aproximativ 7,2 milioane lei (1,6 milioane euro).
Adevarul.ro: Războiul lignitului cu morile de vânt: ANRE răspunde acuzaţiilor formulate de Complexul Energetic Oltenia privind cuplarea pieţelor de electricitate
Cărbunarii acuză ANRE că energia verde, subvenţionată puternic de către români, este exportată doar în acte şi apoi importată la preţ dublu, ceea ce afectează producătorii tradiţionali şi consumatorii finali
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) susţine că cifrele anunţate de autoritate privind exporturile de energie ale României sunt „100% corecte“, răspunzând astfel acuzaţiilor aduse de către conducerea Complexului Energetic Oltenia
Hotnews.ro: Demetrian, vicepresedinte BCR: Pe o piata in stagnare a cardurilor, trebuie sa vii cu beneficii pentru clienti. Viitorul bankingului apartine tehnologiei contactless si mobilului
Noul trend in banking este construirea de beneficii pentru clienti. Reduceri sau chiar gratuitati la comercianti. “In 2009 se credea ca pasul urmator il va constitui tehnologia NFC (vezi mai jos, in articol ce reprezinta). Dupa 6 ani s-a constatat ca e posibil ca aceasta tehnologie sa nu reprezinte viitorul. Cardurile contactless da, dar NFC-ul nu, desi s-au construit nenumarate telefoane, bancile au incercat sa se lipeasca de aceasta noua tehnologie, dar ea nu a adus plusvaloare.
Hotnews.ro: Proiect de lege lansat in contextul unuilitigiu de 15 milioane de euro intre Vodafone si ANCOM: Operatorii telecom vor plati mai putin pentru utilizarea frecventelor radio alocate prin licenta, dar care au interferente ce afecteaza grav serviciile
Ministerul Comunicatiilor a initiat un proiect de lege care va permite, in anumite conditii, reducerea tarifului platit de un operator telecom pentru utilizarea frecventelor radio, daca respectivele frecvente alocate prin licenta sunt interferate de catre alte statii de radiocomunicatii, producand intreruperea grava si repetata a serviciilor. Initiativa vine in contextul in care Vodafone cere in instanta despagubiri de 15 milioane de euro de la Autoritatea de reglementare in Comunicatii (ANCOM) ‘pentru ca o parte din spectrul radio achizitionat in anul 2012 de la statul roman nu poate fi utilizat in peste 20 de judete, din cauza unor interferente generate de companii de comunicatii din Ucraina’, potrivit ZF.
Agerpres.ro: ANRE: Cererea de gaze a clienților casnici va fi de 30,219 milioane MWh, în perioada iulie 2015 – iunie 2016
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei estimează pentru perioada iulie 2015 – iunie 2016, o cerere de gaze naturale pentru clienții casnici reglementați de 30,219 milioane MWh, circa 98% din această cantitate (29,613 milioane MWh) urmând să fie acoperită din producția internă, iar restul din importuri.