Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI ECONOMICE - 3 septembrie 2015

Antena3.ro: Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României participă la sesiunea Grupului de lucru dedicat Infrastructurii şi Investiţiilor din cadrul G20

Domnul Mihai Daraban, Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, reprezintă ţara noastră la reuniunea oamenilor de afaceri în cadrul Business 20 (B20) care se desfăşoară la Ankara, Turcia, în perioada 3 – 5 septembrie.

              Citeste mai mult…

Agerpres.ro: CDR: Reducerea TVA – o măsură insuficientă pentru dezvoltarea economică durabilă

Coaliția pentru Dezvoltarea României consideră că reducerea TVA este insuficientă pentru a crește competitivitatea economiei și propune implementarea mai multor măsuri de politică fiscală, printre care reducerea impozitului pe dividende și abrogarea supra-accizei la combustibili.

În condițiile în care economia României abia își revine după criza care a determinat intrarea în insolvență a peste 158.000 de companii cu capital românesc și străin, Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) consideră că reducerea TVA este o măsură insuficientă pentru dezvoltarea economică durabilă a României și că politica fiscală ar trebui îndreptată spre accelerarea formării de capital autohton, încurajarea investițiilor în active productive și creșterea competitivității companiilor active în României”, se arată într-un comunicat al Coaliției transmis miercuri AGERPRES.

               Citeste mai mult…

Activitateaprahoveana.ro: Mihai Apostolache lansează în discuție o propunere legislativă inedită: Amendament pentru schimbarea componenței consiliilor județene

Mihai Apostolache a propus într-un articol publicat într-un săptămânal ploieștean ca normele legislative privind administrația locală să fie modificate, în sensul schimbării componenței consililor județene. Apostolache consideră că este în beneficiul societății ca în componenţa consiliilor judeţene să intre atât consilieri aleşi, cât şi consilieri „de drept”. „Consider că se impune o apropiere a mediului academic şi a celui de afaceri de administraţia locală (…) Și în trecut, în structura autorităţilor colegiale intrau atât persoane alese, cât şi de drept. Astfel, rectorul universităţii şi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie din fiecare judeţ să devină membri de drept ai organului deliberativ judeţean, asigurând în acest fel o legatură strânsă între cele două zone profesionale şi administraţia locală.

               Citeste mai mult…

Economica.net: Noul Cod Fiscal a trecut de Parlament. TVA 20% de la 1 ianuarie 2016

Noul Cod Fiscal a fost votat joi de Camera Deputaţilor, cameră decizională, potrivit RomâniaTV. Textul legislativ urmează să fie trimis spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.

Cererea de reexaminare a Codului fiscal, transmisă Parlamentului de către preşedintele Klaus Iohannis, a fost aprobată joi de plenul Camerei Deputaţilor cu 279 de voturi pentru, opt împotrivă şi cinci abţineri.

             Citeste mai mult…

Capital.ro: Ioana Petrescu, fost ministru de Finanțe, numită vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții

Ioana Petrescu, fost ministru de Finanțe, a fost numită în funcția de vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții (BEI).

Aceasta a ajuns la BEI după ce premierul Victor Ponta a promovat-o ca reprezentant al României în board-ul BEI în locul lui Mihai Tănăsescu, fost ministru al Finanțelor în perioada Guvernului Năstase, scrie stiripesurse.ro.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Austriecii de la Erste listează certificate turbo pentru speculaţii pe „aurul negru“ din Texas

Banca austriacă Erste, care deţine pe piaţa locală BCR, a listat pe Bursa de la Bucureşti două produse structurate care dau investitorilor oportunitatea de a specula mişcările din preţul petrolului american, una dintre cele mai volatile mărfuri în contextul actual.

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Vodafone oferă, în septembrie, timp de 2 zile, internet gratuit și nelimitat tuturor utilizatorilor

Vodafone România oferă, în weekend-ul 12-13 septembrie, internet gratuit și nelimitat tuturor utilizatorilor de servicii ale companiei, iar în perioada 14 – 18 septembrie alte două zile de internet gratuit de data aceasta celor care nu sunt clienții companiei, a anunțat, miercuri, într-o conferință de presă, Andrea Rossini, director, Consumer Business Unit, Vodafone România.

             Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Huawei a vândut în România, în primul semestru, 130.000 de smartphone-uri; cota de piaţă – 4,5%

“În primul semestru din 2015 cifra de afaceri pe segmentul smartphone-uri a înregistrat o creştere de peste 40%, în comparatie cu aceeasi perioadă a anului trecut. (…) Întrucât noua gamă de smartphone-uri Huawei a început să fie comercializată doar din luna iunie, cele mai căutate modele au fost două modele lansate anul trecut, respectiv Y530 şi P7 (…) Totuşi, interesul consumatorilor pentru noile modele P8 şi P8lite s-a reflectat în creşterea cotei de piaţă în luna iunie, la 6%, astfel că estimăm ca în semestrul al doilea acestea să aibă o contribuţie importantă la creşterea cifrei de afaceri”, a declarat pentru MEDIAFAX Sorina Măcărescu, country manager Huawei Devices Romania.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Codul fiscal al „scăderilor de taxe“ vine de fapt cu majorări de taxe

Comisia de buget – finanţe a Camerei Deputaţilor a decis ieri să reintroducă în Codul fiscal prevederea potrivit căreia consiliile locale au posibilitatea de a majora la 500% impozitul pe clădirile şi terenurile neîngrijite, aceasta aplicându-se de la 1 ianuarie 2016.

Secretarul de stat în Ministerul de Finanţe Dan Manolescu a propus, la dezbaterile din comisie asupra cererii de reexaminare a Codului fiscal, reintroducerea prevederii privind acordarea posibilităţii consiliilor locale de a majora impozitul pe clădirile şi terenurile neîngrijite situate în intravilan cu până la 500%, precizând că este o solicitare a autorităţilor.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Se separă ANAF de Finanţe? Ce înseamnă un board al Fiscului de tip „american”

Ministrul finanţelor Eugen Teodorovici a spus ieri că este normal ca ANAF să fie o agenţie separată de minister, arătând că a discutat cu primul-ministrul Victor Ponta această idee şi că persoanele din board-ul ANAF vor fi desemnate transparent, pe criterii pur profesionale. ANAF ar urma să fie reorganizată după modelul Fiscului american, transmit reprezentanţii administraţiei. Premierul Victor Ponta a declarat marţi că doreşte înfiinţarea unui „board al ANAF“ numit de Guvern, Parlament, Preşedinte care să asigure implementarea politicilor bugetare, el precizând că vrea să continue modernizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Ieri şeful Fiscului Gelu Ştefan Diaconu a susţinut că reforma instituţiei nu se poate finaliza din poziţia de „rudă săracă“ a Ministerului Finanţelor.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Erste cumpără divizia de retail din Ungaria a Citibank

Grupul bancar austriac Erste intenţionează să achiziţioneze divizia de retail din Ungaria a Citibank, în timp ce Citibank va continua să se concentreze pe clienţii corporate şi instituţionali, se arată într-o declaraţie comună a celor două bănci, citată de Budapest Business Journal. Conform aceleiaşi declaraţii, acordul nu va fi finalizat probabil înainte de cel de-al patrulea trimestru al anului viitor.  Nu este clar câţi clienţi Citibank va fi Erste capabil să păstreze, însă grupul austriac va fi nevoit să depună eforturi pentru a oferi acelaşi nivel al serviciilor şi produselor ca şi Citibank, a declarat o sursă din interiorul sectorului bancar pentru BBJ. Achiziţia diviziei de retail a Citibank  din Ungaria survine pe fondul unui proces de consolidare declanşat de efortul guvernului ungar de a creşte cota de piaţă a băncilor ungare şi a reduce numărul de bănci comerciale şi de retail din ţară.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Compania petrolieră franceză Total îşi vinde benzinăriile din Turcia

Total a anunţat semnarea unui acord de vânzare a reţelei sale de retail din Turcia către compania turcă Demiroren în schimbul a 325 milioane de euro, potrivit Hurryiet Daily News. Total va fi totuşi în continuare prezentă pe piaţa Turciei prin activităţile din domeniul lubrifianţilor auto, activităţi ce vor fi transferate către o companie separată înainte de realizarea vânzării, au anunţat oficialii companiei franceze. Demiroren este unul dintre cele mai mari grupuri de afaceri din Turcia.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Bucur Obor Bucureşti a depăşit pragul de 100 de milioane de lei capitalizare pe bursă, după ce acţiunile au crescut cu 64% în patru zile

Acţiunile Bucur Obor (simbol bursier BUCU), compania care deţine centrul comercial cu acelaşi nume în Bucureşti, au crescut cu 64% în ultimele patru zile, după ce un grup de acţionari a propus alocarea rezervelor către dividende. Scumpirea acţiunilor a venit pe fondul unor rulaje atipice pentru această companie, de aproape 20 de ori mai mari decât media tranzacţiilor zilnice în restul acestui an, potrivit calculelor ZF.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Cifra tristă din construcţii: 230.000

Anul 2015 a însemnat o gură de oxigen pentru piaţa con­strucţiilor, având în vedere că mediul privat a pompat bani grei în noi blocuri, clădiri de birouri sau spaţii industriale. E semn că încrederea şi apetitul pentru investiţii îşi revin pas cu pas. Cu o creştere a lucrărilor de construcţii de peste 10% în primele şase luni ale anului comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2014, se poate spune că industria de profil a văzut luminiţa de la capătul tunelului şi se pregăteşte de noi creşteri. Dar aici intervine paradoxul: în timp ce banii privaţi împing piaţa construcţiilor către revenire, pe de altă parte investiţiile publice întârzie să apară şi trag în jos industria, afectând în continuare companiile de profil.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: O nouă investiţie în sectorul auto împinsă către judeţele sărace. Un producător de cablaje cu 2.000 de angajaţi în Arad merge în Gorj, unde va crea 800 de locuri de muncă

Compania EKR Elektro­kon­takt România, parte a grupului german Nexans, va primi un ajutor de stat de aproape 40 mil. lei (8,8 mil. euro), pentru o investiţie de 80 mil. lei în oraşul Târgu-Jiu din judeţul Gorj, investiţie care ar urma să creeze peste 800 de locuri de muncă.

Compania EKR Elektro­kon­takt mai deţine în Ro­mânia trei fa­brici la Sântana, Chi­şineu Criş şi Pân­cota, toate în judeţul Arad. În cele trei fabrici lu­crează 2.050 de anga­jaţi, iar anul trecut pro­ducătorul a avut o cifră de afaceri de 99,6 mil. lei şi un profit net de aproape 1,6 mil. lei. În 2013 compania avea 1.881 de salariaţi, afaceri de 88,2 milioane de lei şi un profit net de 2 milioane de lei.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: „Vedetele“ Bursei de la Bucureşti au de recuperat 3 mld. lei din capitalizare după crahul din „lunea neagră“

Cele zece companii din prima ligă a bursei de la Bucureşti, numite „blue-chips“, trebuie să mai câştige în valoare circa 3 miliarde de lei pentru a reveni la ca­pitalizarea de dinainte de „lunea neagră“, societăţile din sectorul ener­ge­tic fiind cele mai afectate şi având astfel cel mai mult teren de recuperat.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: O problemă care se acutizează. Deficitul fondului de pensii se apropie de 10 miliarde de lei în prima jumătate a anului

Bugetul de stat a finanţat bugetul asigurărilor sociale de stat (pensiile de stat) cu 10 miliarde de lei (1,4% din PIB) în prima jumătate a anului, în creştere cu 40% faţă de perioada similară a anlui trecut.

Deficitul bugetului de pensii a crescut peste cele mai pesimiste aşteptări în urma reducerii contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) la angajator cu 5% în toamna trecută. Dar majorarea deficitului nu poate fi pusă în totalitate pe seama reducerii acestei contribuţii, ci, practic, pe seama faptului că, deşi veniturile din contribuţii scad, cheltuielile totale cresc. De asemenea, încasările au fost influenţate negativ de creşterea cotei de contribuţii aferentă fondurilor de pensii administrate privat cu 0,5 puncte procentuale, de la 4,5% la 5%.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: La trei ani după ce a ales un investitor, Guvernul încă mai semnează memorandumuri cu chinezii pentru o centrală la Rovinari

Încă un episod a fost scris în saga centralei de circa 850 de milioane de euro de la Rovinari pe care statul vrea s-o construiască în parteneriat cu chinezii de la China Huadian Engineering, de această dată fiind vorba despre semnarea unui memorandum în vederea constituirii companiei de proiect.

Încă un episod a fost scris în saga centralei de circa 850 de milioane de euro de la Rovinari pe care statul vrea s-o construiască în parteneriat cu chinezii de la China Huadian Engineering, de această dată fiind vorba despre semnarea unui memorandum în vederea constituirii companiei de proiect.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Listarea CE Oltenia la bursă nu mai este „oportună“. În schimb, au plecat peste 3.300 de oameni şi patru grupuri energetice vor fi scoase din funcţiune

Aducerea Complexului Energetic Olte­nia, cel mai mare producător de energie din România, în ringul bursei nu mai este oportună, potrivit organismelor financiare internaţionale, prioritatea companiei pentru perioada următoare fiind restructurarea. La finalul primului semestru firma avea cu peste 3.300 de angajaţi mai puţin faţă de perioada similară a anului trecut, a renunţat la planurile de a mai intra în sectorul energiei regenerabile, dar va merge înainte cu scoaterea din funcţiune a patru grupuri energetice. Investiţiile se fac numai pentru mentenanţă, nu pentru extinderi sau diversificare. Cărbunii au fost principala sursă de producere a energiei în vara acestui an, acoperind 30% din necesar.

              Citeste mai mult…

zf.ro: Veniturile colectate de ANAF au crescut cu 9% în luna august, la 15,08 miliarde lei

Veniturile colectate de ANAF au crescut în august cu 9,05%, sau 1,25 miliarde lei, la 15,08 miliarde lei, a informat, miercuri agenţia, la o zi după ce premierul Victor Ponta a anunţat încasări mai mari cu 1,2 miliarde lei decât în aceeaşi lună a anului trecut, în pofida reducerii unor taxe.

Încasările ANAF din prima jumătate a anului au depăşit cu 6,85% programul de încasări prevăzut de legile bugetare anuale rectificate, prin corelare cu încasările efective din operaţiuni tip “swap” şi taxa clawback.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: ANDREW PRELEA, AFRICAN CONSOLIDATED RESOURCES:

“Autorităţile române ţin morţiş să falimenteze mineritul din Băiţa”

 Mai mulţi mineri din zona Băiţa Ştei s-au blocat în subteran începând de marţea trecută, solicitând condiţii de muncă mai bune şi deblocarea activităţilor unor firme private asociate cu societatea de stat Băiţa SA. Ieri la prânz, s-a încheiat protestul de la mina Băiţa, unde 55 de persoane au stat blocate în subteran, iar 12 s-au aflat în greva foamei.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: PONTA A ANUNŢAT CĂ VA DEVANSA MĂSURILE DIN CODUL FISCAL, DACĂ ÎI MERGE ECONOMIA

Oamenii de afaceri au cerut, marţi, în cadrul întâlnirii cu premierul Victor Ponta, implementarea de urgenţă a măsurilor din Codul Fiscal, pe care liderii politici tocmai le-au amânat pentru 2017, prin consens, după ce preşedintele Klaus Iohannis a respins promulgarea legii.

Surse din mediul de afaceri ne-au spus, însă, că autorităţile nu le-au dat prea mari speranţe, în cadrul întâlnirii, că le vor fi acceptate doleanţele.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: ANDREEA CRISTOFORIDIS:

“Banca Românească mă şantajează”

Doamna Cristoforidis susţine că banca o obligă să semneze că acceptă să plătească 500 lei pentru un acord pe care, altfel, instituţia nu îl eliberează

Banca Românească îşi şantajează clienţii, susţine Andreea Cristoforidis, care are un credit contractat în franci elveţieni (CHF) de la această bancă.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: ANA BIRCHALL:

“Solicit reluarea urgentă a dezbaterii proiectului meu pe tema conversiei”

Dezbaterea asupra proiectului legislativ care prevede conversia în lei a creditelor contractate în valută, iniţiat anul trecut de deputatul PSD Ana Birchall, ar trebui reluată de urgenţă, este de părere parlamentarul, precizând: “Am solicitat Biroului Permanent al Comisiei pentru buget punerea pe ordinea de zi şi reluarea în regim de urgenţă a discuţiilor asupra proiectului de lege L345/2014 – Propunere legislativă pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.50/2010 privind contractele pentru consumatori, prin care propun o posibilă soluţie pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă românii cu credite în franci elveţieni, sufocaţi de majorările ratelor bancare lunare, exclusiv din cauza fluctuaţiilor cursului de schimb valutar”.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: DUPĂ TRANZACŢIILE DE LA “PRODPLAST IMOBILIARE”,

Pogonaru îşi mută 14,07% din “Nord” pe ECDL România

ECDL România, companie controlată de Florin Pogonaru, a cumpărat, marţi, un pachet de 14,07% din acţiunile “Nord” SA, de la companii controlate de acelaşi om de afaceri, potrivit unor rapoarte transmise Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Astfel, ECDL a luat 11,25% din “Nord” (400.000 de acţiuni), de la “Central European Financial Services” şi 2,8%, de la “Victoria Art & Business Center” (100.000 de acţiuni), la preţul de 7,5 lei/acţiune.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB

Indicii bursieri, în creştere, pe un rulaj de 7,08 milioane euro

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în urcare, pe fondul unei lichidităţi crescute faţă de ziua precedentă, de 31,46 milioane de lei (7,08 milioane de euro).

Ovidiu Dumitrescu, CFA, director general adjunct al Tradeville, ne-a declarat: “Bursa de Valori Bucureşti a avut o evoluţie în general pozitivă pe fondul unei evoluţii favorabile în prima parte a zilei a pieţelor din Europa de Vest. Indicele BET a câştigat 0,61% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între -0,19% (BET-NG) şi +0,64% (BET-XT). Cel mai mare avans pe segmentul principal l-au înregistrat acţiunile VES SA (VESY), cu o creştere de 5,18%, dar pe fondul unui volum redus. Cea mai mare scădere, de 9,17%, au înregistrat-o astăzi (ieri, n.r.) acţiunile ECT (Electrocontact SA), concomitent cu o creştere a volumelor relativ la ultimele săptămâni. Din cadrul indicelui BET cea mai mare scădere a zilei, de 1,44%, au marcat-o titlurile BVB, însă pe fondul unor volume relativ reduse”.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: PROIECTUL DE ABSORBŢIE:

Clienţii Volksbank trebuie integraţi în Banca Transilvania, înainte de fuziune

Integrarea unităţilor Volksbank din partea de sud va echilibra poziţia mai puternică a Băncii Transilvania în jumătatea de nord a ţării

Finalizarea fuziunii dintre Banca Transilvania (TLV) şi Volksbank este propusă pentru data de 31 decembrie 2015, conform proiectului de fuziune, publicat, ieri, de TLV, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti.

            Citeste mai mult…

Adevarul.ro: ANALIZĂ Cum va creşte impozitul pe casa în care ai firma: taxa pe chioşcul din sufragerie ar putea fi şi de 16 ori mai mare. Ce spun experţii

Pentru apartamentele utilizate în scopuri comerciale, proprietarii vor plăti de 10 ori mai mult decât vecinii care doar locuiesc în acelaşi bloc Taxarea clădirilor în funcţie de destinaţie va mări de zece ori suma plătită în cazul în care în locuinţă se desfăşoară şi o activitate economică. Impozitul se va putea plăti şi doar pe una dintre încăperile casei, dacă doar aceea e folosită în scopuri comerciale Principalele schimbări aduse prin noul Cod Fiscal în sistemul de impozitare a clădirilor constau în taxarea în funcţie de destinaţie (în locul statutului de persoană fizică/juridică al proprietarului) şi în posibilitatea de a plăti impozit doar pe camera – din locuinţă – în care se desfăşoară o activitate economică.

             Citeste mai mult…

Economica.net: INS: Costul orar al forţei de muncă a crescut cu 4,31% în trimestrul II 2015

Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat, în trimestrul II 2015, o rată de creştere de 4,31% faţă de trimestrul precedent şi de 7,66% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În formă brută (neajustată), faţă de aceleaşi perioade de comparaţie, variaţia costului orar al forţei de muncă a diferit nesemnificativ faţă de forma ajustată (4,20%, respectiv 7,64%).

            Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Taxele pe locuinte cresc si de 20 de ori in 2016, prin relaxare fiscala!

Ce impozite se datoreaza catre primarie pentru un apartament pentru un apartament detinut ca persoana fizica in anul 2016? Cum voi fi impozitat daca in acesta este un sediu social pentru o firma sau am infiintat  sediul social pentru un PFA sau pentru practicarea unei profesii independente! Pentru a raspunde la aceasta intrebare pornim de la taxarea actuala. In anul 2015, impozitarea unui apartament detinut de o persoana fizica se realizeaza prin aplicarea unei cote procentuale de impozit in procent de 0,1% la valoarea impozabila a cladirii. Ca sa nu existe discutii privind valoarea impozabila a cladirii, legiuitorul a stabilit prin art. 251 din Codul fiscal cat este valoarea unei constructii raportandu-ne la un metru patrat, valoare determinata in functie de mai multi parametrii: detinerea unor instalatii de incalzire, de apa, canalizare, compozitia peretilor, pornind de la materiale simple de constructii pana la materiale traditionale si rangul localitatii.

            Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Comertul cu amanuntul din primele 7 luni din 2015, in crestere cu 5.6%

 Ne place sau nu, consumul intern pare sa fie in continuare motorul cresterii economice, cata vreme si in luna iulie 2015, afacerile din comertul cu amanuntul (fara comertul cu autovehicule) au crescut fata de luna precedenta atat ca serie bruta cu 7,9% cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 1,1%. Fata de iulie 2014, aceleasi afaceri au urcat cu 9,6%. Cumulat pe primele 7 luni, comertul cu amanuntul a crescut cu 5,6%  fata de primele 7 luni din 2014, se arata in datele transmise joi de Institutul National de Statistica.

             Citeste mai mult…

Evz.ro: Vot crucial astăzi! Dări majorate pentru PFA și drepturi de autor

Amendamentele la Codul fiscal aprobate zilele trecute în comisiile de specialitate au introdus obligația de a plăti CAS și pentru PFA-urile care erau exceptate la plată și pentru cei care au contracte de drepturi de autor.

Practic, sumele datorate statului de aceste două categorii cresc de câteva ori. Astăzi, Camera Deputaților va da votul final asupra acestor modificări. Ieri, comisia de specialitate a votat amendamentul potrivit căruia PFAurile vor fi obligate să achite contribuția la pensii, respectiv 10,5% din venit, pentru tot ceea ce încasează, indiferent dacă sunt și salariați. Modificarea ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie. Sumele datorate de PFA-uri statului ar crește simțitor.

             Citeste mai mult…

Ziare.com: Gazoductul Iasi-Ungheni, in cifre: In ce stadiu se afla cel mai ambitios proiect Romania-R.Moldova

Premierul Victor Ponta a fost de curand intr-o vizita in Republica Moldova, pentru a-si reafirma sprijinul Romaniei pentru vecinii din est. Insa care este stadiul actual al celui mai ambitios proiect realizat in colaborare de cele doua tari?

Seful Guvernului de la Bucuresti a transmis, la finalul lunii trecute, ca Romania este gata sa se implice pe mai departe in realizarea unor proiecte importante pentru Chisinau in ceea ce privesteinfrastructura si energia.

              Citeste mai mult…

Jurnalul.ro: Negocierea tarifelor, un basm. Țepele, o realitate

Începând cu acest an, consumatorii casnici îşi pot alege furnizorul de energie electrică, nemafiind captivi în plasa marilor companii – Enel, E.ON, CEZ sau Electrica. În teorie lucrurile sună frumos, promiţându-se tarife mai mici, dar realitatea ascunde capcane care se pot întoarce rapid împotriva consumatorilor.

Potrivit unei directive a Comisiei Europene, România a fost obligată din acest an să ofere libertate micilor consumatori de energie de a-şi alege singuri furnizorul de energie. Asta înseamnă că un consumator casnic, de exemplu, va ieşi de pe piaţa reglementată, în care tarifele sunt stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), şi îţi va negocia propriul tarif cu noul furnizor. Cine pleacă e bun plecat De fapt, această negociere nu există deloc.

              Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: De ce au crescut dobânzile la creditele pentru populație

Românii care au luat un credit în iulie au de plătit o dobândă mai mare decât dacă s-ar fi împrumutat cu o lună înainte. Economiștii susțin că de vină sunt tulburările de pe piețele internaționale, dar și lichiditățile în scădere de pe piața interbancară autohtonă.

Băncile comerciale au majorat dobânzile la creditele noi, în lei și valută, pentru populație, dar le-au scăzut pe cele la depozite pe toată linia.

             Citeste mai mult…

Stiritvr.ro: 6% din PIB pentru Sănătate! Semnături pentru o finanţare mai bună a sistemului sanitar

E vital că Sănătatea să primească cel puţin 6% din Produsul Intern Brut. O spun reprezentanţii milioanelor de români cu boli cronice loviţi de lipsurile din sistemul medical. Voluntarii au pornit într-o caravană prin ţară, să ceară susţinere pentru o finanţare care să înlăture problemele. Campania “Pacient de România” va fi pe larg, la Ştirile TVR, din 14 septembrie.

Pacienţi, dar şi medici, au ieşit în stradă să strângă semnături ca să convingă autorităţile să acorde de la anul mai mulţi bani pentru sănătatea românilor.

             Citeste mai mult…

Realitatea.net: Surse: OUG pe Codul Fiscal, în octombrie, pentru reducerea impozitului pe dividende la 5%

Proiectul de lege privind noul Cod Fiscal, încă neaprobat, ar urma să fie modificat, în luna octombrie, prin OUG, au precizat surse guvernamentale pentru Realitatea TV. Concret, după rectificarea bugetară, în baza unor încasări mai mari, s-ar merge pe o solicitare venită din partea mediului de afaceri de reducere a impozitului pe dividende de la 16 la 5%.

În acest context, premierul Victor Ponta a anunțat, miercuri, că măsurile de reducere a taxelor, amânate prin noul Cod Fiscal pentru 1 ianuarie 2017, ar putea fi puse în practică mai devreme de data respectivă dacă se demonstrează cu cifre că sunt sustenabile. În acest sens, Ponta s-a referit la plafonarea la 5 salarii a contribuției la CASS, mă refer la taxa pe construcții și impozitul pe dividende.

              Citeste mai mult…

Cugerliber.ro, preluat de actualitati.net: Excelentă oportunitate de promovare şi dezvoltare pentru firmele constănţene

ROMEXPO, în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie a României, organizează, în perioada 14-17 octombrie, la Bucureşti, prima ediţie „Fabricat în România – Împreună pentru afacerea ta“.

Expoziţia „Ambasador” de ţară pentru România şi Republica Moldova va prezenta investitorilor români şi străini produse de calitate deosebită, recunoscute şi apreciate atât pe plan naţio-nal, cât şi în Europa de Vest.

              Citeste mai mult…

Economica.net: România ar putea ieşi pe pieţele internaţionale în următoarele săptămâni. MFP vrea să atragă 1 miliard de euro

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) vrea să iasă pe pieţele internaţionale în următoarea perioadă, poate chiar în luna septembrie, cu o emisiune de obligaţiuni de 1 miliard de euro, a declarat Enache Jiru, secretar de stat în MFP, citat de Bloomberg.

Polonia a devenit miercuri prima ţară emergentă care a revenit pe piaţa de eurobonduri după o pauză de cinci săptămâni, iar România intenţionează la lanseze şi ea o ofertă similară chiar în cursul acestei luni, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres.

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Peste 50% dintre români își rezervă vacanța online; 42% spun că merg în concediu o dată pe an (studiu)

Peste 50% dintre români își rezervă vacanța online, iar aproximativ 72% spun că au încredere în site-urile de rezervări online, potrivit unui studiu realizat de o platformă de rezervări hoteliere.

Majoritatea românilor se documentează și își rezervă vacanța de vară online, iar 44% dintre ei accesează între 2 și 5 astfel de site-uri pentru a citi recenziile locurilor în care vor să își petreacă vacanța, conform sondajului realizat de platforma HotelGuru.ro.

             Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Camera Deputaţilor a adoptat pe articole noul Cod fiscal. Votul final va fi după-amiază

Camera Deputaţilor a adoptat pe articole, miercuri, reexaminarea Codului fiscal, neînregistrându-se nicio modificare faţă de raportul Comisiei de buget, votul final urmând să fie dat la ora 12.00, în prezenţa premierului Victor Ponta.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a prezentat principalele prevederi ale Codului Fiscal, printre care reducerea cotei TVA de la 24% la 20% începând de la 1 ianuarie 2016 şi de la 20% la 19% începând de la 1 ianuarie 2017, eliminarea impozitului pe construcţii începând de la 1 ianuarie 2017, cu excepţia construcţiilor agricole – în acest caz eliminarea impozitului se aplică din 2016 -, eliminarea supraaccizei la carburanţi de la 1 ianuarie 2017.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Fondul american J.C. Flowers încearcă să preia şi Carpatica şi Piraeus în acelaşi timp pentru a crea o bancă de top 10

Fondul american J.C. Flowers, unul dintre jucătorii importanţi de pe Wall Street înfiinţat de un executiv de la Goldman Sachs, încearcă să preia şi Banca Carpatica, şi Piraeus Bank într-o încercare de a forma o bancă demnă să intre în top 10.

Oficial, J.C. Flowers a avut negocieri prelungite pentru preluarea unui pachet de acţiuni la Carpatica, dar ar fi interesat şi de Piraeus, un jucător de talie medie din sistemul bancar. Piraeus era la sfârşitul anului trecut pe locul 11 în topul sistemului bancar, cu o cotă de piaţă de 2,5%, în  timp ce Carpatica ocupa poziţia 20, cu 0,9%. Cu o cotă de piaţă cumulată de 3,4%, noua entitate s-ar plasa pe locul nouă în topul băncilor.

             Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Astra, cele mai multe plângeri înregistrate la ASF în primul semestru, dar în scădere cu 27%

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a înregistrat şi soluţionat în primele şase luni 5.100 de petiţii vizând piaţa asigurărilor, cele mai multe fiind în dreptul Astra Asigurări (1.096), în scădere totuşi cu 27,13% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Din analiza petiţiilor primite pentru primele zece societăţi de asigurare care au consemnat cele mai multe astfel de cereri la ASF, patru au înregistrat scăderi în primul semestru din 2015, respectiv Euroins (-51,91%), Uniqa Asigurări (-46,74%), Astra (-27,13%) şi Omniasig VIG (-10,21%), potrivit unui comunicat al ASF.

             Citeste mai mult…

B1.ro: Victor Ponta: Un Cod Fiscal de acest gen, cu reguli moderne și relaxare fiscală, nu poate fi adoptat în orice context. Trebuie să fie un moment economic și de dezvoltare

Premierul Victor Ponta a declarat joi, după ce Codul Fiscal a fost adoptat de Camera Deputaților că acesta este un document fundamental care nu putea fi adoptat în orice context.

”E un document  fundamental care sper să țină mulți ani de acum încolo. Era ultima reducere a TVA, era ultima mare promisiune a guvernului din programul din 2012, pentru care am fost votați. Suntem un guvern care și-a cam îndeplinit toate promisiunile incluse în programul de guvernare în 2012. Un Cod fiscal de acest gen reflecta viziunea pe care am avut-o: pe de o parte, relaxare fiscală, pe de alată parte, reforma administrație ficalse, care înseamnă transparență, mai mulți bani la buget”, a spus Victor Ponta.

              Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Teodorovici: Acest Cod fiscal duce în 2016 la o creștere a consumului de 4,1% și o creștere economică de peste 4%

Noul Cod fiscal va aduce în 2016 o creștere a consumului de 4,1%, o majorare a investițiilor de peste 6%, o inflație medie de 0,5% și o creștere economică de peste 4%, a declarat joi, în Camera Deputaților, Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

“Acest Cod fiscal de astăzi duce în 2016 la o creștere a consumului de 4,1%, o majorare a investițiilor de peste 6% și o inflație medie de 0,5%, respectiv la o creștere economică de peste 4%, ceea ce înseamnă că PIB-ul României va fi anul viitor de aproximativ 743 miliarde de lei”, a menționat Teodorovici.

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Gorghiu: Votarea Codului fiscal, moment de mulțumire pentru PNL

Adoptarea de către Parlament a Codului fiscal este un moment de mulțumire pentru PNL, forma votată fiind rezultatul consultărilor făcute la inițiativa liberalilor, a declarat joi co-președintele PNL Alina Gorghiu.

“Este un moment de mulțumire pentru PNL că astăzi s-a votat acest Cod fiscal. Este un Cod fiscal rezultat al unor consultări făcute la inițiativa PNL și care au dat roade. Eu le-am numit niște consultări fără echivalent în ultimii 25 de ani. M-aș bucura să văd că lucrurile vor continua în aceeași direcție. Am și un moment de tristețe — faptul că primul-ministru după ce s-a fălit atâta cu Codul fiscal pe care partidele s-au aplecat cu atenție nici măcar nu a votat. Dar, mă rog, nu e o surpriză, am mai avut un moment de genul acestuia în Parlament, momentul la care s-a votat dublarea alocațiilor pentru copii cu care iarăși s-a lăudat primul-ministru, mărire pentru care n-a votat”, a afirmat Gorghiu, joi, la Palatul Parlamentului, după ce deputații au votat Codul fiscal.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: Roxana Mînzatu, noul preşedinte al Agenţiei pentru Achiziţii Publice

Roxana Mînzatu, fost secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, a fost numită în funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, ea înlocuindu-l pe Bogdan-Paul Dobrin.

Bogdan-Paul Dobrin a fost eliberat din funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, conform unei decizii semnate astăzi de premierul Victor Ponta.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Fuziunea dintre Banca Transilvania şi Volksbank se face fără emisiune de acţiuni noi

Fuziunea dintre Banca Transilvania (simbol bursier TLV) şi Volksbank România (VB), controlată integral de banca clujeană, se va face prin absorbirea patrimoniului VB de către BT.

Capitalul social al Băncii Transilvania nu va suferi nicio modificare, iar banca nu va emite acţiuni noi, potrivit proiectului de fuziune publicat de BT ieri pe bursă.

            Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Gabriel Selischi, Petrom: Profitul din exploatare a scăzut cu 60% şi reduce marjele de manevră, dar investiţiile din Marea Neagră nu au fost afectate

 Petrom şi Exxon au anunţat în anul 2012 descoperirea unui zăcământ estimat la 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze în Marea Neagră. Producţia este estimată să înceapă din 2019 Profitul din exploatare al Petrom a scăzut cu 60% în primele şase luni, dar investiţiile din Marea Neagră nu au fost afectate, iar producţia a crescut, a declarat Gabriel Selischi, membru în directoratul Petrom şi responsabil cu extracţia de hidrocarburi. El a completat că societatea a redus pierderile la sondă cu 40% în cinci ani şi a crescut producţia, dar că întreruperile la energie electrică afectează performanţele echipamentelor. ”Profitul brut a scăzut cu 40% în primele 6 luni, iar pe partea de exploatare scăderea este de 60%. Cu toate acestea programul de explorare din Marea Neagră continuă la fel cum l-am imaginat acum câţiva ani.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Iancu: În Codul Fiscal ar fi trebuit să apară măsuri speciale pentru industria de petrol și gaze

În Codul Fiscal ar fi trebuit să apară măsuri speciale pentru industria de petrol și gaze cel puțin pentru doi ani, acest domeniu fiind în criză, a declarat, joi, Iulian Iancu, președinte Asociației Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR – CME), la o conferință de specialitate.

“Noi vorbim acum despre Codul Fiscal, dar în Codul Fiscal de astăzi, le spuneam și colegilor mei, trebuia să apară măsuri speciale pentru industria de petrol și gaze cel puțin pentru doi ani. Sunt în criză trebuie să mă adresez acesteia”, a spus Iulian Iancu, la conferința “Stadiul actual al industriei internaționale de petrol și gaz din amonte”.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Mircea Coșea: Prezența unor zăcăminte pe teritoriul unei țări nu înseamnă asigurarea independenței energetice

Prezența unor zăcăminte pe teritoriul unei țări nu înseamnă asigurarea independenței energetice, ci extragerea și folosirea lor, iar România depinde de tehnologia de extracție, a explicat joi Mircea Coșea, profesor de macroeconomie, în cadrul unei conferințe de specialitate.

“Eu nu cred în teoria că, dacă vom avea din ce în ce mai mult petrol și gaze în subsolul României, vom deveni independenți sau dacă vom trage vreo conductă miraculoasă prin România lucrurile se vor rezolva. Prezența unor zăcăminte pe teritoriul unei țări nu înseamnă asigurarea independenței energetice. Extragerea și folosirea lor înseamnă independență, dar aici noi nu putem să spunem mare lucru pentru că suntem o economie care nu capitalizăm intern valoarea adăugată, o capitalizăm în exterior, mai ales în acest sector. Depindem de voința de capitalizare a altora”, a declarat Mircea Coșea, la conferința “Stadiul actual al industriei internaționale de petrol și gaz din amonte”.

          Citeste mai mult…

Capital.ro: România a exportat maşini şi echipamente de transport de 9,87 miliarde euro, în primele 5 luni din 2015

România a exportat, în primele cinci luni din 2015, maşini şi echipamente de transport în valoare de 9,873 miliarde euro, cu 605 milioane euro peste nivelul din perioada similară din 2014, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică /INS/.

         Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Băncile străine spun că planul Croației de a converti creditele în franci este ilegal

Intenția autorităților croate de a converti în moneda locală un pachet de credite în franci elvețieni în valoare de 3,4 miliarde de dolari încalcă legislația Uniunii Europene și tratatele bilaterale de investiții, a anunțat joi un grup de cinci bănci străine, transmite Bloomberg.

Erste Group Bank AG, UniCredit SpA, OAO Sberbank, Raiffeisen Bank International AG și Hypo Group Alpe Adria AG au precizat că vor demara o acțiune în justiție împotriva Guvernului croat dacă actul normativ referitor la conversia în euro a creditelor în franci elvețieni va fi aprobat în formula prezentată.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: BCE a menținut dobânda de bază la nivelul minim record de 0,05%

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, să lase nemodificată dobânda de politică monetară în zona euro la nivelul minim record de 0,05%, pentru a impulsiona inflația și a revigora economia zonei euro, transmite AFP.

De asemenea, BCE a decis, joi, să mențină nemodificată și dobânda la facilitatea de creditare marginală, la 0,30%, precum și dobânda la depozite, la minus 0,20%.

          Citeste mai mult…

Mediafax.ro : Ponta: Guvernul îşi va încheia mandatul cu măsurile amânate de Codul fiscal în funcţiune

Guvernul îşi va încheia mandatul cu toate măsurile destinate mediului de afaceri “în funcţiune”, introduse în devans faţă de 1 ianuarie 2017, aşa cum prevede noul Cod fiscal, a declarat premierul Victor Ponta, joi, după ce Camera Deputaţilor a aprobat acest document.

“Sunt foarte optimist, şi ministrul de Finanţe, că acele măsuri care s-au amânat pentru 1 ianuarie 2017, nu toate deodată, evident, pot fi devansate şi mesajul meu pentru mediul de afaceri este că acest Guvern îşi va încheia mandatul cu toate acele măsuri în funcţiune”, a declarat Ponta, după ce Camera Deputaţilor, for legislativ decizional, a aprobat Codul fiscal.

           Citeste mai mult…

Capital.ro: Preţul grâului atinge noi minime

Cotaţiile futures la grâu pe pieţele din SUA şi UE au atins joi noi minime, în condiţiile în care o licitaţie anunţată de Egipt, cel mai mare importator mondial, scoate în evidenţă concurenţa acerbă pe pieţele de export, transmite Reuters.

La Bursa de la Chicago, în jurul orei 10,45 GMT contractul futures la grâu înregistra o scădere de 0,2%, până la 4,78 dolari per bushel, după ce anterior a atins un minim de 4,75 dolari per bushel. La Bursa Euronext de la Paris, contractul la grâu de panificaţie cu livrare în luna decembrie a scăzut cu 0,7% până la 167,75 dolari pe tonă, după ce anterior a atins un nou minim de 166,75 euro pe tonă.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ponta: Majorarea impozitului pe clădirile neîngrijite cu 500%, o chestiune foarte bună

Premierul Victor Ponta a afirmat joi că măsura prevăzută în Codul fiscal care vizează majorarea impozitului cu până la 500% pentru clădirile și terenurile situate în intravilan, care sunt neîngrijite, este “o chestiune bună”.

“Noi ne facem job-ul nostru foarte bine și faptul că există consens politic e și mai bine. (…) În final s-a votat Codul fiscal cum l-a propus Guvernul, că eu nu am văzut vreo modificare, s-au amânat niște lucruri, dar în rest nu am văzut nicio modificare. A fost cea cu 500% pentru clădirile abandonate, aia e o chestiune foarte bună. (…) Clădirile lăsate în ruină și din care există încă în orașele din România destul de multe”, a spus Ponta, la Parlament.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: CREŞTEREA EXPLOZIVĂ A VÂNZĂRILOR DE SMARTPHONE-URI ÎI OBLIGĂ PE OPERATORI SĂ INVESTEASCĂ MASIV ÎN REŢEA PENTRU A SUPORTA UN VOLUM MAI MARE DE DATE

Vodafone: După Bucureşti, continuăm cu modernizarea reţelei în Ilfov, Braşov, Constanţa şi Timişoara

Acoperirea reţelei 4G a Vodafone s-a dublat, de la 32% din populaţie anul trecut, la 65% în prezent. Volumul de date transferat prin reţeaua 4G este mai mare de 15 ori, iar compania va avea în „curând“ un milion de terminale 4G în reţea. Consumul de conţinut video ocupă 45% din traficul de date din reţea.

Vodafone, numărul doi pe piaţa locală de telefonie mobilă, va finaliza la începutul lunii septembrie una dintre cele mai vaste operaţiuni de modernizare a reţelei de comunicaţii din Bucureşti – care a presupus înlocuirea, instalarea sau îmbunătăţirea a sute de staţii de bază – inclusiv la nivel software – ca parte a unui proiect demarat anul trecut, care va continua în judeţul Ilfov şi alte oraşe mari.

          Citeste mai mult…

Ziare.com: Singurii parlamentari care nu au votat Codul Fiscal

Parlamentarii Partidului Social Romanesc (PSRO), formatiunea politica condusa de Mircea Geoana, sunt singurii care au votat, joi, impotriva Codului Fiscal.

“Nu pot sa ii inteleg pe cei din PSD, care au votat fara retinere pentru acest Cod, in ciuda faptului ca dezavantajeaza in mod cert angajatii romani. Acest Cod Fiscal isi va arata efectele in cativa ani, cand romanii care isi castiga existenta din munca cinstita vor fi pusi la zid de masurile cuprinse in forma sa actuala. Iar atunci cu siguranta ca cei care astazi au votat ‘pentru’ le vor intoarce inca o data spatele”, a transmis Florentin Gust, vicepresedinte PSRO, intr-un comunicat de presa remisZiare.com.

Citeste mai mult…

Jurnalul.ro: Fiscul se vrea independent

Şeful ANAF, Gelu Diaconu, spune că instituţia pe care o conduce nu se poate reforma atâta timp cât este „ruda săracă” a Ministerului Finanţelor. El propune ca Fiscul să fie independent, după modelul din Statele Unite ale Americii.

Agenţia Naţională de Ad mi nis trare Fiscală se plânge că le gătura de subordonare pe care o are cu Ministerul Finanţelor duce la multă birocraţie şi întârzie luarea unor decizii.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Mario Draghi: BCE este gata să suplimenteze stimulii, la nevoie. Estimarea privind inflaţia a fost redusă

Banca Centrală Europeană (BCE) este pregătită să suplimenteze măsurile de stimulare dacă economia zonei euro va avea nevoie, a declarat joi preşedintele instituţiei, Mario Draghi, într-o conferinţă de presă la care a anunţat că BCE a redus estimările referitoare la inflaţie pentru 2015 şi 2016.

Declaraţia referitoare la măsurile de stimulare a provocat deprecierea imediată a euro, care este în declin cu 0,9%, la 1,1117 dolari pe unitate, transmite MarketWatch.

          Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor