Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI ECONOMICE - 4 decembrie 2015

Antena3.ro, preluat de ziaruldeiasi.ro, palo.ro, pescurt.ro, e-stireazilei.ro, news.ournet.ro, ziareonline.com, ultimele-stiri.eu: Camera de Comerţ sprijină campania “Produs în ţara ta”

Campania “Produs în ţara ta” demarată de Antena 3, Observator şi Geometry Global are sprjinul Camerei de Comerţ şi Industrii a României (CCIR).

Reprezentanţii mediului de afaceri din România susţin că, prin achiziţionarea produselor fabricate în ţara noastră se asigură creşterea economiei şi păstrarea locurilor de muncă.

              Citeste mai mult…

Zf.ro, preluat de sursadestiri.net, pensia-privata.com, infolegal.ro: Un nou „semafor“ în economie pentru cine vrea să-şi cunoască partenerii de afaceri sau competitorii

Niciun Guvern nu a primit pe mână o situaţie macro atât de bună. Întrebarea este dacă Cioloş şi miniştrii tehnocraţi ştiu cum să oprească degradarea lentă a jumătate din economie şi să învioreze firmele româneşti secătuite de criză, proiecte unde Ponta a eşuat

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a lansat serviciul Risc Partener, un raport predictibil care poate fi furnizat de orice cameră de comerţ din ţară, prin care antreprenorii, dar şi marile companii pot primi informaţii integrale cu privire la viitorii colaboratori în afaceri.

             Citeste mai mult…

Juridice.ro: CCIR a lansat proiectul Risc Partener

Joi, 3 decembrie 2015, Camera de Comerţ şi Industrie a României, în parteneriat cu RisCo, au lansat serviciul de rating pentru companii RISC PARTENER, un instrument util pentru procesul decizional de afaceri, bazat pe analizarea rezultatelor financiare ale companiilor, potrivit unui comunicat al CCIR.

              Citeste mai mult…

monitoruldevaslui.ro: Dosarul «Vaslui», pe masa lui Ciolos!

Oamenii de afaceri din judetul Vaslui au asteptãri extrem de mari de la Guvernul Ciolos. Pentru a pune la curent guvernantii cu problemele judetului, pânã la sfârsitul lunii decembrie, premierul va primi dosarul „Vaslui”, în care piesa de rezistentã este memoriul redactat de patronatul local încã din 2014. Afacerisii solicitã în continuare încadrarea Vasluiului în categoria zonelor defavorizate si întocmirea unui program special de investitii pentru acest judet. Pânã în februarie 2016, se intentioneazã organizarea unei întâlniri de lucru între întreprinzãtorii din judet si reprezentanti ai Guvernului.

             Citeste mai mult…

Eurovalcea.ro: Dacian Cioloş prezent la spectacolul ARI de la Roma: “Vrem o ţară cu care să ne mândrim”

Dacian Cioloş, primul mesaj pentru diaspora, transmis la spectacolul ARI de la Roma: “Vrem o ţară cu care să ne mândrim”

Asociaţia Romanilor din Italia (ARI) în colaborare cu Guvernul României şi cu sprijinul Camerei de Comerţ şi Industrie a României în Italia (CCIRO Italia) a organizat duminică 29 noiembrie la Roma spectacolul care a reunit cei mai mulţi români din diaspora la un singur eveniment, pentru a sărbători Ziua Marii Uniri! Sub genericul “Împreună pentru a ne cunoaşte mai bine la Ziua Naţională a României”, evenimentul, aflat la ediţia a XII-a, a reunit 7.000 de români din Roma şi din împrejurimi.

            Citeste mai mult…

Ziarulargesul.ro: Lăcomie românească versus modestie suedeză

Indemnizaţie, maşină cu şofer la scară, hotel sau chirie plătite de stat, diurnă de deplasare în Bucureşti. Sunt doar câteva dintre privilegiile de care beneficiază parlamentarii români. Cu alte cuvinte, câteva zeci de mii de lei de persoană în fiecare lună. Spre deosebire de aleşii noştri, cei din alte state sunt mult mai modeşti. Iar reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie Argeş ni-i dau exemplu pe suedezi. O comparaţie între „ai noştri” şi „ai lor” se impune, aşadar, tocmai pentru a vedea că a fi parlamentar nu înseamnă neapărat a fi buricul pământului.

           Citeste mai mult…

Obiectivtulcea.ro: Topul Firmelor Tulcene, ediţia XXII: Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură a premiat excelenţa în afaceri

Chiar dacă de la an la an prezenţa premianţilor la recepţia oferită la sfârşit de an de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Tulcea cu ocazia Topului Firmelor Tulcene este din ce în ce mai redusă, totuşi organizatorii apreciază activitatea managerilor, în special a celor care domină de ani buni sectorul de activitate în care îşi derulează afacerile.

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Produsul Intern Brut a crescut cu 3,7%, în primele nouă luni din acest an

Produsul Intern Brut a crescut cu 3,7%, atât pe seria brută, cât și pe cea ajustată sezonier, în primele nouă luni din acest an, comparativ cu aceeași perioadă din 2014, potrivit datelor provizorii publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

Produsul Intern Brut estimat pentru primele trei trimestre a fost de peste 527,5 miliarde de lei prețuri curente pe seria ajustată sezonier și de circa 498,48 miliarde de lei pe cea brută.

              Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ghețea,despre legea dării în plată: Sper să nu se ajungă la promulgarea acestei legi; este nevoie de câteva amendamente foarte importante

Legea privind darea în plată se poate aplica, dar cu câteva amendamente foarte importante, printre care: să nu se aplice retroactiv, să fie menționate condițiile pe care clientul respectiv trebuie să le îndeplinească, dacă într-adevăr acesta este în imposibilitate de plată și să clarifice procesul de transfer al bunului, a declarat, joi, într-o conferință de specialitate, Radu Grațian Ghețea, președinte onorific al Asociației Române a Băncilor /ARB/.

               Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Anca Nedea: ANT trebuie restructurată, așezată pe principii de management și strategice; avem sprijinul ministrului Economiei

Conducerea Autorității Naționale pentru Turism va lucra direct cu ministrul de resort pe toate problemele industriei, în condițiile în care se dorește ca instituția să fie restructurată și așezată pe principii de management și strategice, a afirmat, joi, președintele Autorității Naționale pentru Turism, Anca Pavel-Nedea, la o întâlnire informală cu presa.

               Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Dragu: Proiectul de buget pe 2016 cuprinde creșterea pensiilor cu 5%

Ministrul finanțelor Anca Dragu a precizat, joi, că în proiectul de buget pe 2016 a fost inclusă majorarea pensiilor cu 5%.

Dragu: Proiectul de buget pe 2016 se bazează pe un deficit de 2,95% și o creștere economică de 4,4%

               Citeste mai mult…

Mediafax.ro: PIB-ul României a crescut cu 3,7%, pe primele nouă luni: Este de 498,49 miliarde lei

Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul al treilea a fost de 195,77 miliarde lei preţuri curente, pe serie brută, în creştere cu 3,6%, în termeni reali, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar în primele nouă luni a urcat cu 3,7%, la aproape 498,49 miliarde lei, potrivit datelor INS.

                Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Bugetul 2016 – Ministerele care vor primi mai mulţi bani.Ce spune ministrul Finanţelor despre majorarea salariului minim

Bugetul pentru anul viitor prevede venituri de 231 miliarde lei, cheltuieli de 252 miliarde lei, cheltuieli de personal 57 miliarde lei şi asistenţă socială 79 miliarde lei, potrivit proiectului aprobat de principiu joi de către Guvern.

Totodată, Ministerul Apărării va primi 1,7% din PIB (aproximativ 2,8 miliarde euro), o suplimentare cu 0,4% faţă de proiectul de buget pe care-l elaborase Guvernul Ponta..

                Citeste mai mult…

Bursa.ro: ADMINISTRAŢIA PREZIDENŢIALĂ:

“Legea dării în plată nu a ajuns la Preşedinţie”       

În timp ce toată ţara aşteaptă cu sufletul la gură decizia preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la Legea dării în plată a imobilelor, reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale ne-au dat, ieri, o informaţie în premieră: “Legea dării în plată nu a ajuns, încă, la Preşedinţie”.

              Citeste mai mult…

Bursa.ro: BNR ŞI PIPEREA S-AU PUS DE ACORD:

“Legea spaniolă privind darea în plată e proastă”

În aşteptarea promulgării Legii dării în plată a imobilelor, controversele dintre părţile implicate (respectiv sistemul bancar, iniţiatorii proiectului, clienţi şi BNR) continuă să fie aprinse.După ce, iniţial, legea spaniolă care priveşte darea în plată a imobilelor aduse garanţie într-un contract de credit în vederea iertării totale de datorie a fost adusă ca exemplu pozitiv atât de către parlamentarii noştri (care au afirmat că în alte ţări precum Spania funcţionează o astfel de lege), cât şi de mediul bancar (argumentând că, în Spania, legea impune anumite criterii de selecţie a beneficiarilor), acum, reglementările spaniole nu mai sunt privite cu ochi buni de niciuna dintre cele două părţi.

                Citeste mai mult…

Bursa.ro: Scandal pe marginea proiectelor de modernizare a Capitalei

Un nou scandal între autorităţi şi o parte dintre locuitorii Capitalei s-a iscat, recent, pe marginea proiectelor prin care Municipalitatea intenţionează să transforme Bucureştiul într-un oraş cu valenţe turistice, cu locuri de promenadă şi trasee pentru biciclişti, urmând să “aerisească” Bucureştiul prin construirea mai multor parcaje subterane.

Noua faţă a “Micului Paris” ar urma să fie gata în circa zece ani, după cum afirmă reprezentanţii Primăriei, însă locuitorii din zonă şi unii specialişti sunt de părere că acest proiect nu trebuie demarat, întrucât, spun ei, ar urma să desfiinţeze spaţiul verde din zona centrală a Capitalei.

                Citeste mai mult…

Bursa.ro: INS/ÎN PRIMELE NOUĂ LUNI,

Numărul locuinţelor date în folosinţă a crescut cu 9,1%, faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut

Numărul locuinţelor date în folosinţă în primele nouă luni ale acestui an este de 31.174, în creştere cu 2.619 unităţi sau 9,1%, faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, când au fost construite 28.555 de locuinţe, potrivit datelor provizorii publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Pe medii de rezidenţă, în perioada menţionată, cele mai multe locuinţe au fost date în folosinţă în mediul urban, ca pondere reprezentând 52,8% din total.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: ASTRA ASIGURĂRI A INTRAT ÎN FALIMENT

Muntean, ASSAI: “Fondul de Garantare poate să efectueze plăţi pentru clienţii Astra”

Tribunalul Bucureşti a aprobat, ieri, cererea de faliment emisă de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în cazul Astra Asigurări, decizia nefiind definitivă, dar executorie, iar Fondul de Garantare al Asiguraţilor (FGA) poate să efectueze plăţi în următoarele săptămâni, aşadar până la sfârşitul anului, după cum estimează Cristian Muntean, directorul general al Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI).

Domnia sa ne-a explicat că există, totuşi, o întârziere în ceea ce priveşte constatarea şi evaluarea daunelor, respectiv asiguraţii la Astra care au un accident sunt programaţi după o perioadă destul de îndelungată la Fondul de Garantare, din cauza lipsei de personal.

               Citeste mai mult…

Bursa.ro: INS/ÎN PRIMELE NOUĂ LUNI,

Investiţiile nete în economie au crescut cu 4,5%, la 44,5 miliarde lei

Investiţiile nete realizate în economie în primele nouă luni au însumat 44,5 miliarde lei, în urcare cu 4,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul creşterii cu 7,6% înregistrate de lucrările de construcţii noi şi cu 3,5% pe segmentul utilajelor, incluzând mijloacele de transport.

La capitolul alte cheltuieli s-a înregistrat o scădere cu 3,8%, la circa 5 miliarde lei, având o pondere de 11,3% în structura investiţiilor, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

              Citeste mai mult…

Bursa.ro: Wall Street a închis în scădere

Principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis şedinţa de tranzacţionare de ieri în scădere.

Dow Jones s-a depreciat cu 1,42%, ajungând la 17.477,67 puncte, iar indicele S&P 500 a scăzut cu 1,44%, la 2.049,62 puncte.

               Citeste mai mult…

Bursa.ro: BURSELE DIN LUME

BCE aduce scăderi pe pieţele europene

Acţiunile tranzacţionate la bursele din Europa au scăzut ieri, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat extinderea măsurilor de stimulare monetară.

Titlurile “National Bank of Greece” SA (NBG), cea mai mare bancă din Grecia, s-au depreciat cu 30,3%, la 0,85 euro, iar cele ale “Piraeus Bank” SA – cu 8,2%, la 0,67 euro. Şeful Fondului de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF), Aris Xenofos, a declarat că, probabil, acţiunile băncilor elene îşi vor reveni semnificativ în 2017, pe fondul redresării economiei şi al revenirii încrederii investitorilor.

               Citeste mai mult…

Bursa.ro: SIBEX

Preţul futures al euro, din nou sub 1,06 dolari

După volumul consistent consemnat în prima şedinţă a lunii, “tăcerea” a revenit rapid pe segmentul ATS administrat de Sibex, unde în sesiunea de joi 3.12, cu jumătate de oră înaintea închiderii (1) nu se înregistra nicio tranzacţie. Această practică este însă una obişnuită la bursa sibiană, unde zilele cu schimburi ample pe piaţa spot sunt generate doar de mişcările în acţionariatul societăţilor şi nu de un interes real al investitorilor de pe piaţă.

               Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB

“Suprinzător, jumătate dintre “blue chip”-uri au reuşit să se menţină pe “verde”

Şapte dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în creştere, pe fondul anunţurilor şefului Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, privind dobânzile şi prelungirea programului de relaxare cantitativă. Lichiditatea bursieră a ajuns ieri la 7,57 milioane euro ( peste 33,76 milioane lei).

                Citeste mai mult…

Economica.net: România are cea mai scumpă motorină din majoritatea ţărilor UE. La benzină stăm puţin mai bine – HARTA

Există puţine ţări în UE care să aibă o motorină mai scumpă decât cea din România, şi toate sunt din partea de nord a Europei. De fapt, România este în top 10 cele mai scumpe ţări pentru motorină din UE, acest lucru fiind cauzat de taxarea cu 60% a acestui carburant de către stat.

Motorina din România costă, cu toate taxele incluse, 1,14 euro pe litru, mai mult decât în orice ţară UE din regiunea central şi est-europeană, după cum se poate vedea în imaginea ataşată. Datele au fost centralizate de către Comisia Europeană în ultimul Oil Bulletin, potrivit informaţiilor trimise de către ţările membre.

                Citeste mai mult…

Economica.net: Costul orar al forţei de muncă a înregistrat o rată de creştere de 7,28%, în trimestrul trei

Costul orar al forţei de muncă, în funcţie de numărul zilelor lucrătoare, a înregistrat, în trimestrul III din 2015, o rată de creştere de 7,28%, în comparaţie cu perioada similară din anul anterior, iar cele mai mari valori au fost consemnate în domeniul altor activităţi de servicii, respectiv în sectorul învăţământ, relevă datele Institutului Naţional de Statistică /INS/, date vineri publicităţii.

               Citeste mai mult…

Economica.net: În România sunt 71.300 de credite restante cu garanţii imobiliare în valoare de 4 miliarde lei

Numărul real al debitorilor vulnerabili, care ar putea beneficia de legea care se referă la darea în plată a unor bunuri imobile, 71.300 de credite cu restanţe, din care 32.300 sunt ipotecare şi 39.000 sunt credite pentru nevoi personale, dar garantate cu ipoteci, a declarat consultantul de strategie al BNR, Adrian Vasilescu, joi seara, la Reallitatea TV.

               Citeste mai mult…

Economica.net: Suciu: Bugetul a fost trimis partidelor pentru a fi consultat

Proiectul de buget pentru anul 2016 a fost trimis partidelor pentru a fi consultat, a anunţat, joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, adăugând că nu este cazul ca Executivul să primească anumite concluzii pentru că la Parlament vor fi depuse amendamente, potrivit Agerpres.

               Citeste mai mult…

Economica.net: 800 de salariaţi Hidroelectrica au fost daţi afară în insolvenţă. Plăţi compensatorii de 5 milioane de euro

Hidroelectrica a semnat un număr de 371 de convenţii de plată compensatorie pentru care a plătit sau este în curs de a plăti 21 de milioane de lei. Doar jumătate dintre muncitorii daţi afară au putut semna aceste convenţii de plată, suma medie ce revine fiecăruia fiind de 57.000 de lei.

Un număr de 1.864 de angajaţi ai  Hidroelectrica, 33% din total, au părăsit compania de la intrarea acesteia în insolvenţă în 20 iunie 2012 şi până la 31 octombrie 2015, potrivit ultimul raport lunar al administratorului judiciar Euro Insol. Astfel, de la 5.239 de angajaţi, Hidroelectrica a ajuns la 3.516. Diferenţa de 141 de oameni o reprezintă angajările unor muncitori pentru exploatarea centralelor hidroelectrice.

               Citeste mai mult…

Economica.net: Oraşele din România fără malluri. Proiecte abandonate de peste 300 de milioane de euro

Dacă în fiecare oraş reşedinţă de judeţ din Moldova există un mall modern, în regiunea cu cele mai mici salarii, în alte oraşe reşedinţă nu există niciun mall, deşi anterior crizei au fost investitori care s-au aventurat să cumpere terenuri şi să-şi facă planuri.

Regiunea de NE a României, care cuprinde judeţele Bacău, Vaslui, Neamţ, Iaşi, Botoşani şi Suceava, este cel mai bine acoperită de spații de retail modern cu un stoc de 423.000 mp, deşi în cinci dintre aceste judeţe puterea de cumpărare este sub media naţională, potrivit studiului Romania Regional Cities Retail Market 2015 realizat de DTZ Echinox.

               Citeste mai mult…

Economica.net: Metro este interesat să facă achiziţii, dar nu de talie mare

Grupul german de distribuţie Metro, prezent şi pe piaţa din România, este în căutarea unor posibile ţinte de achiziţie de talie mică şi medie, a declarat joi directorul general Olaf Koch, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Metro, al patrulea mare grup european de retail, dispune în prezent de fonduri în valoare de aproximativ două miliarde de euro ca urmare a vânzării lanţului de magazine universale Galeria Kaufhof precum şi a operaţiunilor cash-and-carry din Vietnam şi a anunţat deja că vrea să utilizeze o parte din aceşti bani pentru achiziţii internaţionale.

              Citeste mai mult…

Economica.net: Aproape jumătate din laptele dulce comercializat în magazinele autohtone provine din străinătate – studiu

Aproape 99% din cantitatea de ouă comercializată în magazinele autohtone provine din România, la fel şi peste 50% din laptele dulce comercializat, sub 10% din aceste produse fiind şi certificate ecologic, reiese din rezultatele celei de-a patra ediţii a studiului Retailer Scorecard, publicat, joi, de organizaţia World Wide of Fund (WWF) România.

              Citeste mai mult…

economica.net: Grup comun de lucru între ASF şi AAF pentru finalizarea Legii privind fondurile de investiţii alternative

Legea privind fondurile de investiţii alternative trebuie finalizată în primăvara anului viitor, iar în acest sens a fost înfiinţat un grup comun format din reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi cei ai Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România (AAF), potrivit Agerpres.

              Citeste mai mult…

Capital.ro: Bursa de la Bucureşti închide în creştere şedinţa de joi

Bursa de Valori Bucureşti /BVB/ a închis în creştere şedinţa de joi, iar valoarea totală a tranzacţiilor s-a redus cu aproape 46% faţă de şedinţa precedentă, până la 33,7 milioane de lei (7,57 milioane euro).

Schimburile cu acţiuni au totalizat 31,4 milioane de lei (7,04 milioane de euro), iar cele cu certificate – 2,35 milioane de lei (528.795 euro). Cele mai semnificative tranzacţii au fost cu acţiunile Fondul Proprietatea (10,8 milioane de lei), Băncii Transilvania (7,14 milioane de lei) şi Romgaz (4,98 milioane de lei).

              Citeste mai mult…

Capital.ro: Patronat: Fiscul acţionează fără a lua în considerare reglementările specifice jocurilor de noroc

Asociaţiile patronale din industria jocurilor de noroc consideră că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) este pe cale să falimenteze industria de pariuri tradiţionale din România prin aplicarea impozitului minim pe profit de 5% la venitul organizatorului, considerat ca total al încasărilor, fără să scadă premiile acordate.

               Citeste mai mult…

capital.ro: Coface: Productivitatea în agricultură este de 3 ori mai mică în România faţă de media UE

‘Productivitatea medie în agricultură (valoarea adăugată brută raportată la numărul de ore lucrate anual) este de trei ori mai mică în România comparativ cu media UE. Din acest punct de vedere, dinamica investiţiilor foarte ridicată în Romania este justificată de necesitatea retehnologizării şi de eficientizarea acestui sector. În ciuda acestui fapt, rezultatele obţinute (profituri în scădere), precum şi modalitatea nesustenabilă de finanţare a acestor investiţii, generează presiuni majore asupra lichidităţilor acestor companii, amplificând riscul de insolvenţă. Firmele româneşti au înregistrat (în 2014 n.r.) cel mai ridicat nivel al investiţiilor în active fixe şi în terenuri, ponderea acestora în totalul activelor fixe fiind de 23%, de două ori mai mare decât media înregistrată pe plan regional’, se arată în document.

               Citeste mai mult…

Adevarul.ro: INS: Doar agricultura şi administraţia publică au frânat creşterea economică de 3,7% din primele 9 luni ale anului 2015

Comerţul cu amănuntul a contribuit decisiv la creşterea economică din primele 9 luni Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul al treilea a fost de 195,77 miliarde de lei preţuri curente, pe serie brută, în creştere cu 3,6%, în termeni reali, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar în primele nouă luni a urcat cu 3,7%, la aproape 498,5 miliarde de lei, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). La creşterea PIB înregistrată în perioada ianuarie-septembrie au contribuit toate ramurile economiei, cu excepţia Agriculturii, silviculturii şi pescuitului. PIB, sector cu sector Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante au avut un aport de 1,1%, cu o pondere de 16,7% la formarea PIB şi al cărui volum de activitate s-a majorat cu 7,1%.

              Citeste mai mult…

adevarul.ro: Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi opreşte temporar lucrul în 2016 din cauza importurilor ieftine din China

Angajaţii Combinatului ArcelorMittal din Galaţi vor avea, în primul trimestru din 2016, timpul de lucru redus cu două-şase zile, măsura fiind luată de conducere din cauză că societatea este afectată de importurile masive de oţel ieftin din China, dar sindicatele dezaprobă reducerea timpului de lucru. Purtătorul de cuvânt al Combinatului ArcelorMittal Galaţi, Dorian Dumitrescu, a transmis, joi, într-un răspuns formulat la solicitarea Mediafax, că angajaţii combinatului vor lucra, în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2016, cu două zile mai puţin, excepţie făcând şefii de departamente, care vor lua patru zile libere, şi membrii Comitetului de Conducere, care vor avea şase zile libere.   Măsura reducerii timpului de lucru, care va însemna, practic, mai puţini bani la salariu pentru angajaţi, a fost anunţată de administraţie din cauza problemelor cu care se confruntă societatea, afectată de importurile masive de oţel din China, la preţuri foarte joase, pe piaţa europeană.

              Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Legea „Dai casa şi scapi de bancă“ se va aplica şi creditelor în derulare. Cât de retroactivă este legea privind darea în plată

Avocatul Gheorghe Piperea a adus mai multe argumente juridice care arată că legea privind darea în plată se poate aplica şi contractelor în derulare fără a avea caracter retroactiv Legea privind darea în plată, prin care românii cu credite imobiliare pot ceda locuinţa băncii fără a mai rămâne datori cu altceva, este considerată retroactivă de către Banca Naţională a României (BNR) pentru că se aplică şi contractelor în vigoare. Avocatul Gheorghe Piperea, care a reprezentat mai multe grupuri de clienţi în procese cu băncile, a adus mai multe argumente că legea nu este retroactivă. Pe de o parte, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu afirmă că directiva europeană pe care o implementează legea dării în plată arată clar că „nu se aplică contractelor de credit existente înainte de 21 martie 2016“.

                 Citeste mai mult…

Digi24.ro: Bancherii amenință că limitează creditarea

Bancherii reacţionează dur la legea care şterge datoriile la credite. Aceştia ameninţă că, dacă vor fi obligaţi să preia casele restanţierilor şi să renunţe la restul banilor pe care i-ar avea de încasat, atunci vor limita drastic creditele pe care le dau.

Legea prin care românii care au luat împrumuturi ipotecare scapă de datorii dacă predau casa băncii a fost aprobată deja de Parlament. Bancherii îi cer preşedintelui Klaus Iohannis să nu o promulge.

                Citeste mai mult…

Digi24.ro: Băncile se mută pe internet

În vreme ce băncile europene se pregătesc să dea afară 30.000 de oameni, companiile IT care oferă servicii financiare fac angajări ca să îşi extindă activitatea. Printre ele se numără şi Number26, un startup german care duce activitatea bancară la un nou nivel. Nu numai că le oferă clienţilor o aplicaţie mobilă prin care îşi gestionează banii, ci în acelaşi timp emite carduri de credit cu limită flexibilă de overdraft. Ca să poată oferi legal toate aceste servicii, compania s-a aliat cu o inovatoare bancă nemţească.

               Citeste mai mult…

B1.ro: Peste jumătate din firmele care au cerut să se înregistreze pentru TVA, respinse de Fisc

Scandal între ANAF şi mediul privat. Mai bine dintre jumătate din firmele care au cerut în acest an să se înregistreze pentru TVA au fost respinse de Fisc.

Motivul invocat de ANAF a fost acela că societăţile respective au fost suspectate că vor să facă evaziune.

Mediul privat contestă această practică a autorităţilor, care contravine jurisprudenței europene.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: OPINIE SORIN PÂSLARU, REDACTOR ŞEF ZF

Legea dării în plată – întrebarea este: va impulsiona sau nu construcţia de locuinţe de acum înainte?

Unul din argumentele băncilor împotriva legii dării în plată este că îi va avantaja nu atât pe cei care sunt sau vor fi scoşi din casele în care locuiesc pentru că nu îşi mai pot plăti ratele, cât pe cei care au luat credite pentru a construi sau cumpăra locuinţe pe care să le vândă sau să le închirieze pe scară largă, deci să facă un business, şi nu au izbutit în afacerea lor.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: OPINIE

BNR: Cine va beneficia de legea dării în plată? În niciun caz cei cu credite mai mici de 150.000 euro

Apariţia legii privind „darea în plată“ a imobilelor a generat dez­­bateri aprinse, subiectul po­ten­ţialilor beneficiari şi pre­tinsul caracter social provocând re­acţii contradictorii. Statisticile băncii centrale arată că ipotecarele de peste 150.000 de euro „performează“ la restanţe.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: ING: Aproape trei sferturi dintre români ar retrage bani din bănci dacă dobânzile devin negative

Aproape trei sferturi dintre români ar retrage bani din economiile pe care le au în bănci dacă dobânzile ar deveni negative, peste 17% în căutarea de investiţii alternative, de exemplu cele la bursă, o treime pentru a-i pune la loc sigur, iar 10% pentru a cheltui mai mult, arată un sondaj ING Bank.
Actualul climat de dobânzi reduse pentre economiile din bănci nu a schimbat modul în care 65,5% dintre români economisesc, doar 34,5% dintre respondenţi afirmând că au optat pentru alte variante, potrivit sondajului realizat de banca olandeză.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Fructele aderării la UE: România are un sold pozitiv în relaţia cu Uniunea Europeană de 20 mld. euro. Dar pierde 7 mld. euro pe infrastructură, punctul nevralgic al dezvoltării ţării

Cifrele brute arată că, de la aderarea la UE din 2007 şi până în prezent, România a primit fonduri europene de 31,7 miliarde de euro şi a contribuit la bugetul Uniunii cu aproape 11,7 miliarde de euro. Rezultă de aici un sold pozitiv de 19,7 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor, valabile la 31 octombrie 2015.

Prin urmare, aderarea îşi arată roadele, acum la finalul exerciţiului financiar 2007 – 2013. Cele aproape 20 de miliarde de euro cât reprezintă soldul pozitiv al relaţiei financiare România – UE între 2007 şi 2015 înseamnă aproape jumătate din toate veniturile bugetare obţinute de România anul trecut.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Vicepreşedinte Raiffeisen: Legea privind „darea în plată“ favorizează speculatorii şi nu rezolvă problema clienţilor în dificultate

Legea privind „darea în plată“ a imobilelor, în forma actuală, nu este adresată persoanelor care realmente nu mai pot rambursa creditul, ci oricărui debitor care nu mai vrea să plătească şi favorizează astfel speculatorii imobiliari din perioada de boom, nerezolvând problema clienţilor în dificultate care au cumpărat propria locuinţă pe credit, spune Vladimir Kalinov, vicepreşedinte retail al Raiffeisen Bank.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Statul cere Romgaz detalii privind contractul cu ELCEN

Ministerul Energiei cere producă­torului de gaze naturale Romgaz (sim­bol bursier SNG) o informare cu pri­vire la „relaţia contractuală“ cu Electro­centrale Bucureşti (ELCEN), producă­to­rul de energie termică al Capitalei, care este periodic ameninţat cu sistarea li­vrărilor de gaze dacă nu propune un plan de plată a datoriilor.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Adevăratul motiv al deprecierii euro: Ieşiri de capital de 400 mld. euro în 12 luni

În ultimele 12 luni, din zona euro au ieşit 400 mld. euro sub forma instrumentelor financiare cu venit fix, spun experţii băncii germane Deutsche Bank (DB).

Ei au botezat „euroglut“ acest dezechilibru pus sub semnul îndoielii de concurenţă. Aceas­tă migraţie a capitalului, spun strategii DB, va aduce  euro la paritate cu dolarul în 2016, scrie publicaţia franceză Les Echos.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: OPINIE NICOLAE CINTEZĂ, BNR

Cinteză, BNR: Sunt mai convins ca oricând că DNA ar trebui să analizeze condiţiile în care s-a iniţiat legea

Am spus, şi îmi menţin părerea, că „darea în plată“ în forma adoptată de Parlament nu e o lege bună. Am explicat lucrul acesta doar din punctul de vedere al supraveghetorului bancar. De ce? Pentru că asta îmi este meseria, pentru asta sunt plătit.

Am să încerc, deşi nu sunt un spe­cia­list în domeniul protecţiei consu­ma­torilor, să explic şi din punctul de ve­de­re al debitorului. Să presupunem că un de­bi­tor posesor al unui apartament cu do­uă camere îşi dă locuinţa în plată. Ce ur­me­ază? Va părăsi apartamentul şi, aşa cum spunea unul dintre iniţiatorii legii, va închiria altă locuinţă (mai spun al­ţii că va putea să-şi cumpere altă casă. Chiar crede cineva care şi-a dat casa în pla­tă că va mai avea acces la credite? Darea în plată e confirmare a dificul­tă­ţi­lor financiare ale debitorului). E o so­luţie? Eu cred că nu.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Curtea de Conturi a identificat deficiențe estimate la 1,75 miliarde lei la Ministerul Transporturilor și instituțiile subordonate, în 2014

Curtea de Conturi a identificat deficiențe sau abateri cu o valoare totală estimată de 1,746 miliarde de lei în urma misiunilor de audit efectuate la administrația centrală a Ministerului Transporturilor și la instituțiile subordonate, potrivit Sintezei raportului de audit privind Contul general anual de execuție a bugetului de stat pe anul 2014.

Curtea de Conturi precizează că în timpul verificărilor efectuate s-au remediat abateri în valoare totală de 4.000 de lei.

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Curtea de Conturi: Veniturile colectate de ANAF la bugetul general consolidat au înregistrat o creștere de 5%, în 2014

Agenția Națională de Administrare Fiscală /ANAF/ a colectat, în anul 2014, la bugetul general consolidat venituri bugetare totale în valoare de 182,546 miliarde de lei, în creștere cu aproximativ 5% ca valori nominale, față de anul anterior, reprezentând 27,38% din Produsul Intern Brut /PIB/, relevă datele Raportului de audit al Curții de Conturi a României privind Contul general anual de execuție a bugetului de stat pe anul 2014.

             Citeste mai mult…

Mediafax.ro: GfK: Banii care puteau fi economisiţi din scăderea TVA s-au întors în piaţă. Românii au cumpărat tot alimente

Românii au cumpărat tot alimente cu cea mai mare parte a banilor rezultaţi din reducerea TVA la alimente, restul sumelor fiind direcţionate către produse nealimentare, alte cheltuieli sau economisire, potrivit companiei de cercetare a pieţei GfK.

“Din suma totală pe care românii ar fi putut să o economisească în urma unor preţuri mai mici, 76% a fost reintrodusă în circuitul cumpărăturilor de larg consum. Mai exact: mai mult de jumătate din această sumă a fost direcţionată către produsele alimentare şi băuturile non alcoolice; 17 procente au mers către zona produselor ne-alimentare – produse de îngrijire personală şi de îngrijire a casei; restul sumei a rămas în buzunarul românilor, fie pentru alte cheltuieli, fie pentru economisire”, arată compania, într-un comunicat.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB a deschis şedinţa de tranzacţionare în urcare

Principalii indici de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au deschis în urcare şedinţa de tranzacţionare de astăzi.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, se apreciază cu 0,30%, fiind cotat la 7.041,62 puncte.

            Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Darea in plata. Ionescu si Popescu si-au luat locuinte pe credit. Ionescu ar da maine cheia bancii. Popescu, nu. Si amandoi au dreptate

Cazurile sunt reale. Ionescu si Popescu si-au luat amandoi locuinte pe credit in 2007. Au dat avans cate 10.000 de euro-si aceia luati sub forma unui credit de nevoi personale, dupa care s-au imprumutat cu cate alti 60.000 de euro de la cate o banca. Ambii au salarii medii, din care dupa ce achita ratele, le nmai raman in cel mai bun caz bani de utilitati, intretinere si mancare. “Daca apare maine legea darii in plata, sunt primul care da cheia bancii”, spune Ionescu. “M-am gandit mult la legea asta si cred ca n-o sa renuntam la casa, chiar daca mai aman cate o luna plata ratei”, spune Popescu. Culmea, amandoi au dreptate.

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: România a pierdut oportunitatea de a obține 3 miliarde de euro din vânzarea surplusului de certificate de emisii

România ar fi putut obține 3 miliarde de euro din comercializarea surplusului de certificate de emisii de dioxid de carbon, însă acest drept i-a fost suspendat pe o perioadă nedeterminată din cauză că Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) nu a gestionat coerent acest capitol, potrivit unui raport al Curții de Conturi elaborat în urma unui control realizat în trimestrul întâi din 2012.

             Citeste mai mult…

Evz.ro: Patricia Andrei, ING: Bonusurile din IT reprezinta un sfert din salariul fix. Profilul moral al angajatului a devenit foarte important

Bonusurile anuale din IT reprezintă cam 25% din salariul fix anual, profilul moral al unui candidat a devenit extrem de important pentru companii, iar brandul de angajator nu ar trebui în sine să influenteze procesul de selecţie.

„Însă, în egală măsură, avem nevoie să ne asigurăm un flux de oameni noi, tineri, care pot şi vor să înveţe. Experienţa ultimilor ani ne-a arătat  că oamenii care vin în organizaţie de tineri decid să rămână atunci când simt că s-au dezvoltat aici şi au poveşti de succes. Probabil că este şi componenta emoţională care face diferenţa. Dacă ei au sentimentul că pot creşte în cadrul unei companii, atunci şansa ca ei să rămână creşte foarte mult”, a declarat Andrei.

             Citeste mai mult…

B1.ro: Klaus Iohannis s-a întâlnit, vineri, cu directorul FMI pentru Europa: Cei doi au discutat despre perspectivele pozitive ale economiei țării şi unele evoluții de la nivel european (VIDEO)

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, vineri, cu directorul FMI pentru Europa, la Palatul Cotroceni.

Cei doi au discutat despre “perspectivele pozitive ale economiei României, dar şi unele evoluții de la nivel european”, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

            Citeste mai mult…

B1.ro: Premierul Dacian Cioloș discută, vineri, cu delegația FMI, înaintea constituirii bugetului pe 2016 (VIDEO)

Premierul Dacian Cioloș discută, vineri, cu delegația FMI în fruntea căreia se află directorul insituției pentru Europa, Paul Mathias Thomsen, informează B1 TV.

            Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor