Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI ECONOMICE - 4 ianuarie 2016

clujmanifest.ro: Fiscalitatea și corupţia, principalii factori cu care se vor confrunta firmele în 2016

Într-un studiu publicat de Camera de Comerţ şi Industrie a României, unde eşantionul a fost reprezentat de 500 de societăţi comercile, rezultă că în cursul anului 2015 cea mai importantă problemă cu care s-au confruntat firmele din România a fost fiscalitatea ridica (38 %).

              Citeste mai mult…

Gds.ro: Cu ce probleme s-au confruntat firmele în 2015

Avocatul Lavinia Toma Tumbăr a vorbit la Alege TV despre cele mai importante probleme cu care s-au confruntat firmele anul trecut

Firmele creditoare care au clienți în insolvență mai recuperează între 10% și 75% din sumele datorate de firma debitoare. În unele cazuri, furnizorii chirografari au recuperat doar 1% din sume. Iată cum trebuie să procedați pentru a vă recupera banii pe care îi datorează partenerii de afaceri care intră în insolvență.

               Citeste mai mult…

Agerpres.ro: FPTR: Românii au cheltuit 36 milioane de euro pe vacanțe de Revelion în țară și strainătate

Cei peste 155.000 de români care și-au petrecut Revelionul în stațiunile din țară și din străinătate au cheltuit aproximativ 36 milioane de euro, conform estimărilor Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

               Citeste mai mult…

Agerpres.ro: BVB a încheiat în scădere anul 2015; valoarea tranzacțiilor pe segmentul principal, mai mică cu 32% față de 2014 (analiză)

Bursa de Valori București (BVB) a încheiat anul 2015, în general, pe scăderi, în condițiile în care indicele de referința BET, care arată evoluția celor mai lichide 10 acțiuni, a înregistrat un randament anual de minus 1,11%, iar valoarea tranzacțiilor pe segmentul principal a fost cu peste 32% mai mică față de 2014, reiese dintr-o analiză realizată de Puls Capital.

                Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Produsele industriei constructoare de mașini reprezentau 45,8% din totalul exporturilor, în primele 9 luni din 2015

Produsele industriei constructoare de mașini reprezentau 45,8% din total exporturi în primele nouă luni din 2015, cifrându-se la peste 18,7 miliarde euro, arată datele publicate de Ministerul Economiei Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA).

                Citeste mai mult…

Agerpres.ro: AFIR:

Plăţi de peste 8,2 miliarde euro către beneficiarii Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a plătit peste 8,21 miliarde euro către cei care au accesat Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 – 2013, această sumă reprezentând aproape 90% din totalul fondurilor europene alocate României de Uniunea Europeană prin acest program, arată datele AFIR, citate de Agerpres.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: CLASAMENTUL, REALIZAT DUPĂ DOAR 4.591 DE TESTE ALE UTILIZATORILOR

ANCOM: Orange şi Vodafone au oferit cele mai mari viteze la net mobil în trim. 4 2015

Orange şi Vodafone, cei mai mari operatori de telefonie mobilă de pe piaţa locală, au avut şi în al patrulea trimestru din 2015 cele mai rapide reţele de internet mobil, conform datelor calculate de platforma netograf.ro a Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

             Citeste mai mult…

Gandul.info: Ministerul Transporturilor pregăteşte o nouă regulă pentru taximetrişti. Unii dintre ei nu vor mai putea profesa

O nouă regulă va fi impusă celor care vor să lucreze ca taximetrişti. Astfel, cei are au făcut puşcărie sau au primit o amendă penală nu vor mai avea voie să profeseze.

Ministerul Transporturilor a pregătit o ordonanţă prin care modifică legea privind transportul în regim de taxi şi de închiriere. Potrivit actului normativ, practicanţii profesiei de taximetrist trebuie să aibă cazierul „curat”.

  Citeste mai mult…

Zf.ro: Transilvania, regiunea aflată în topul destinaţiilor de vacanţă pentru 2016, recomandate de CNN. Care sunt cele mai spectaculoase ţări, oraşe şi regiuni care trebuie vizitate în acest an

Transilvania este regiunea aflată în topul destinaţiilor de vacanţă recomandate de CNN pentru 2016, pe baza unui sondaj anual realizat de Lonely Planet, cea mai mare editură de ghiduri de călătorie din lume.

Pe locul întâi în topul ţărilor care trebuie vizitate în acest an este Botswana, pe care echipa Lonely Planet o numeşte “Africa sălbatică, la cotele sale maxime”. În Botswana întâlneşti  “unele dintre cele mai inedite aspecte ale vieţii sălbatice de pe Pământ”, de la elefanţi sau antilope, la pisici uriaşe sau la câini sălbatici africani.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: UNA DINTRE VARIANTE – O FUZIUNE GIGANT DE 189 MLD. EURO CU IMPACT ŞI ÎN ROMÂNIA

Vodafone ar fi reluat discuţiile cu Liberty Global pentru o fuziune sau un schimb de active în Europa

Grupul britanic Vodafone, unul dintre cei mai mari furnizori globali de servicii de comunicaţii, ar fi reluat la finele anului trecut discuţiile cu americanii de la Liberty Global (UPC) pentru o fuziune sau un schimb de active în Europa – care ar putea include şi România, ţară în care ambii operatori sunt prezenţi, conform mai multor articole apărute în presa din Marea Britanie, care citează surse apropiate celor două companii.

               Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Băsescu: Amânarea creșterii salariului minim, un respiro bun obținut de Guvernul Cioloș

Președintele Mișcării Populare, Traian Băsescu, susține că decizia de amânare a creșterii salariului minim pe economie până în luna mai reprezintă “un respiro bun” obținut de Guvernul Cioloș.

              Citeste mai mult…

Economica.net: Comerţul alimentar rămâne fără brandul care a dat primul supermarket din Bucureşti: Billa se “topeşte” în Carrefour

Fenomenul de concentrare din piaţa comerţului alimentar despre care analiştii vorbesc de câţiva ani va face anul viitor o nouă victimă. Billa, brandul sub care a apărut primul supermarket din Capitala României, în 1999, va dispărea sub stindardul Carrefour.

Brandul care i-a familiarizat pe bucureşteni, începând cu 1999, cu conceptul de supermarket, va dispărea cel mai probabil în acest an înghiţit de concurenţă. Tranzacţia anunţată la începutul lunii decembrie dintre grupul german REWE, care a renunţat la 86 de supermarketuri Billa, şi francezii de la Carrefour îşi va produce efectele după ce Consiliul Concurenţei îşi va da avizul. Din experienţa tranzacţiilor similare anterioare vorbim, în medie, de un interval de timp de şase luni – un an – totul depinzând de viteza cu care cei doi retaileri vor transmite instituţiei statului documentele necesare pentru ca aceasta să îşi anunţe poziţia. Spre exemplu, procesul de avizare în cazul tranzacţiei prin care Auchan a preluat 20 de hipermarketuri Auchan a durat aproximativ opt luni.

              Citeste mai mult…

Economica.net: Ţările exotice în care ajunge vinul românesc

România ocupă locul 13 în topul celor mai mari producători de vin la nivel mondial, potrivit  Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV), iar anul 2015 se încheie cu o creştere de 9% a producţiei de vin. Creştere va fi şi pe segmentul exporturilor de vin.

România a exportat în primele nouă luni din acest an o cantitate de vin similară cu cea exportată pe tot parcursul anului 2014, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS) furnizate la solicitarea ECONOMICA.NET.

                Citeste mai mult…

Capital.ro: Economia României în 2016 – optimism sub semnul întrebării

Deşi 2015 a fost un an tensionat atât pe plan intern, cât şi la nivel internaţional, economia autohtonă nu a dus-o chiar rău. Pentru următoarele 12 luni, perspectivele sunt în general bune, însă nu lipsesc motivele de îngrijorare.

Produsul intern brut a crescut în primele nouă luni ale anului trecut cu 3,7% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2014, indică datele Institutului Naţional de Statistică (INS). La nivelul întregului an, crede Comisia Naţională de Prognoză, creşterea economică a fost de 3,6%, însă datele definitive le vom avea de-abia la sfârşitul lui 2016. Una peste alta, România se situează pe al treilea loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al ratei de majorare a PIB, după Malta şi Cehia. INS ne dezvăluie că, faţă de acelaşi interval al anului anterior, în primele trei trimestre din 2015 s-au înregistrat creşteri de 3% în industrie, 6,9% în comerţ şi servicii şi 10% în construcţii, o scădere a producţiei agricole, dar şi o majorare cu 17% a sosirilor în unităţile de cazare.

               Citeste mai mult…

Capital.ro: Cel mai ieftin carburant din România: 2.08 lei

Reducerea TVA la 20% a dus la ieftinirea substanţială a carburanţilor. Astfel, benzina şi motorina au înregistrat scăderi de preţ de aproape 20 de bani. Ieftiniri s-au înregistrat şi la GPL.

Astfel, cel mai ieftin GPL din România se află la o staţie Petrom din Argeş, unde litrul de gaz costă un pic peste 2 lei.

               Citeste mai mult…

Capital.ro: Majorarea salariului minim produce șomaj

Să ne bucurăm sau nu când se majorează salariul minim? La prima vedere, pare o veste bună. Depinde însă pentru cine. Cu certitudine că pentru cei care câștigau salariul minim pe economie la momentul luării deciziei, întrucât urmează să primească mai mulți bani. Dar, la o analiză mai atentă, se vede că decizia nu e bună pentru ansamblul economiei și societății.

Cei care au în primul rând de suferit de pe urma unei astfel de decizii sunt șomerii, tinerii și muncitorii necalificați sau cu calificări slabe. Asta pentru că le va fi mai greu să își găsească un loc de muncă, devreme ce, prin majorarea salariului minim, devine mai scump pentru companii să-i angajeze.

               Citeste mai mult…

Capital.ro: România în 2016: Energia, un sector care încă se învârte în gol

Pentru sectorul energetic, 2015 a fost un an extrem de greu. Căderea bruscă a cotației internaționale a țițeiului a tăiat drastic din bugetele de investiții ale companiilor petroliere, în special în zona de producție. Nici măcar șoferii nu s-au putut bucura pe deplin de scăderea prețurilor, întrucât mai bine de jumătate din prețurile carburanților este reprezentat de taxe și impozite, iar litrul de benzină și motorină a oscilat în jurul a 5 lei. Abia acum, după ce TVA a scăzut la 20% de la 1 ianuarie, prețul la sortimentele mai ieftine a scăzut sub nivelul de 5 lei. Noul an nu vine cu vești bune din punct de vedere al investițiilor. În lipsa unei actualizări a sistemului de redevențe, fostul și actualul Guvern au decis să mai prelungească facilitățile acordate sectorului petrolier la privatizarea Petrom din 2004. Doar că se va introduce un nou impozit de 35% pe profitul înregistrat de companiile de petrol și gaze strict din activitățile upstream. Potrivit unor surse guvernamentale, noul impozit va fi introdus abia din 2017, iar odată cu el vor fi acordate și unele facilități, în detrimentul altora care vor fi eliminate.

               Citeste mai mult…

Evz.ro: Calendarul dărilor fiscale din 2016

2016 vine cu scăderi de taxe, cum ar fi TVA, dar și cu creșteri de impozite locale, cum ar fi cele percepute pentru locuințe. Cine plătește în avans poate însă beneficia de facilități, așa încât să economisească sume importante. Și, în orice caz, astfel se asigură că va fi ferit de amenzi usturătoare

              Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Volksbank a fost radiata de la Registrul Comertului. BT a anuntat finalizarea fuziunii. Momentele sensibile din culisele negocierii si istoricul prezentei Volksbank in Romania

Oficialii Bancii Transilvania au anuntat luni incheierea procedurilor de fuziune prin absorbtie intre BT (ca societate absorbanta) si Volksbank Romania (societate absorbita), potrivit unui anunt transmis Bursei de Valori Bucuresti. Potrivit unor surse apropiate procesului de fuziune, negocierile dintre cele doua banci s-au intrerupt de cateva ori, iar unul din cele mai sensibile puncte de negociere a fost cel legat de creditele in franci elvetieni. Intr-un final, contractul a fost semnat in 10 decembrie, tranzactia vizand achizitia a 100% din titlurile Volksbank. Citeste in text momente din culisele negocierii si istoricul prezentei Volksbank in Romania

              Citeste mai mult…

Adevarul.ro: ANALIZĂ 2016, anul dolarului puternic. Ce efecte va avea aprecierea acestuia în România

Dolarul american este aşteptat să fie noua „vedetă“ a anului 2016 pe piaţa valutară, după ce Rezerva Federală – banca centrală a SUA – a majorat în data de 16 decembrie dobânda-cheie cu 0,25 puncte procentuale, la opt ani de la declanşarea crizei, marcând sfârşitul banilor ieftini. Anul 2015 a fost marcat de “criza francului”.

              Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Companiile energetice taie cheltuielile şi îşi reduc personalul INFOGRAFIE

Companiile petroliere au redus drastic programul de investitii pentru 2016 Cu preţul petrolului aflat la minimul ultimilor 11 ani, giganţii petrolieri ai lumii se confruntă cu cea mai lungă perioadă de diminuare a investiţiilor din ultimele decenii. În premieră, vor fi nevoite să se împrumute pentru a plăti dividende către investitori.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Alior Bank, cel mai nou star al băncilor poloneze, atacă România

Cel mai nou star al industriei bancare poloneze, Alior Bank, îşi va deschide o sucursală la Bucureşti pentru a ataca piaţa serviciilor financiare digitale, un segment de retail rămas mult în urmă, având în vedere că preferinţă românească este pentru sucursala clasică.

             Citeste mai mult…

 Zf.ro: Scăderea TVA trimite litrul de motorină într-o călătorie în timp în 2010

Scăderea TVA de la 24% la 20% a dus litrul de motorină la nivelul din noiembrie 2010 după reduceri de 18 bani. Oricum, preţul carburanţilor ajunsese la minimul ultimilor cinci ani după prăbuşirea barilului de petrol de la 115 dolari în vara anului 2014, la 35 de dolari în decembrie anul trecut. La început de 2016, barilul de petrol se tranzacţiona cu 37 de dolari.

Potrivit datelor colectate de ZF de pe site-ul Petrom, ieri, la benzinăria de pe Lucreţiu Pătrăşcanu un litru de motorină costa 4,57 lei, în contextul în care la finalul lui decembrie acelaşi litru costa 4,75 lei. Ieftinirea masivă a carburanţilor, dictată mai ales de prăbuşirea preţului barilului de petrol, s-a văzut imediat în cererea de benzină şi motorină care, potrivit celor mai recente informaţii disponibile, a înregistrat în primele nouă luni ale anului trecut un avans de 10% comparativ cu perioada similară din 2014.

             Citeste mai mult…

 Zf.ro: Saint-Gobain opreşte producţia de vată minerală din fibră de sticlă la fabrica de la Ploieşti

“Compania va continua să producă pe cea de-a doua sa linie de producţie din Ploieşti, cea de fabricare a vatei minerale bazaltice, cu un număr total de 86 de angajaţi din departamentele producţie, comercial, logistic, financiar şi RU. Pentru a asigura necesarul de volume de vată din fibre de sticlă pentru piaţa din România, compania va importa produse de acest tip de la alte fabrici Isover din regiune”, arată Saint-Gobain Construction Products.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: ZF 100 de tendinţe pentru 2016. O imagine pentru ce ar putea fi în economie şi în business

♦ Consumul va creşte datorită reducerii TVA, iar PIB-ul se îndreaptă spre supraîncălzire ♦ Dobânzile la creditele în lei vor creşte spre finalul anului ♦  Cursul va fi stabil, dar cu tendinţe de creştere ♦  Băncile vor suferi în continuare ♦  Piaţa de retail va trăi un an de glorie ♦  Construcţiile de locuinţe vor creşte, şi nu doar în Capitală ♦  Economia mondială va fi agitată

              Citeste mai mult…

Jurnalul.ro: Proiect îndrăzneţ în România. Ziua de lucru de şase ore

O parte din bugetarii suedezi au trecut, de mai bine de un an, la programul de lucru de şase ore pe zi. Un parlamentar vrea să implementeze acest model şi în România. Specialiştii spun că ideea ar putea fi aplicată, dar se îndoiesc că angajatorii ar privi schimbarea cu ochi buni. Între timp, românii continuă să muncească mult, fără să tragă foloase.

              Citeste mai mult…

Digi24.ro: RETROSPECTIVĂ | Turismul, un eșec pe bani europeni

2015 a fost un nou an în care obiectivul de a atrage turişti la ţară a eşuat. 45 de milioane de euro, bani europeni, ar fi trebuit să transforme, în şapte ani, 300 de sate româneşti în magnet pentru turişti. Însă Planul Naţional de Dezvoltare Rurală, lansat în 2007 de guvernul Tăriceanu, care trebuia să le aducă la un standard european, a dus doar la apariţia unor centre infoturistice. De multe ori, in zone fără niciun obiectiv turistic.

               Citeste mai mult…

Ziare.com: Noul Cod fiscal si discriminarea in ceea ce priveste TVA: Masurile de simplificare nu sunt pentru cei mici

In domeniul TVA se remarca extinderea din 2016 a masurii de taxare inversa pentru cateva vanzari de active.

Pentru publicul larg, o masura de simplificare – taxare inversa este permisa cand vanzarea are loc intre doua persoane inregistrate in scopuri de TVA, iar factura se emite doar pentru valoarea bunului vandut, fara ca sa se plateasca TVA efectiv intre vanzator si cumparator.

              Citeste mai mult…

Ziare.com: Pretul petrolului, incotro? Se va prabusi si in 2016? Explicatiile sefului unui gigant energetic

Pretul petrolului va atinge nivelul minim in acest an, a transmis, sambata, seful gigantului petrolier BP.

Intr-un interviu acordat postului de radio BBC, Bob Dudley a mentionat ca nu se asteapta ca titeiul sa coboare sub 30 de dolari pe baril.
Mai mult, el a sustinut ca pragul de jos va fi atins in 2016, insa pretul nu va inregistra o crestere spectaculoasa in urmatorii 2-3 ani.

             Citeste mai mult…

Realitatea.net: Harta salariilor în 2016. Ce județe vor cădea la coada clasamentului până în decembrie

Angajații din județele Harghita și Covasna vor rămâne cei mai prost plătiți din țară, potrivit Comisie Naționale de Prognoză (CNP), cu salarii medii sub 1.400 lei.

Sub 1.500 de lei pe lună vor câștiga salariații din Neamț, Bistrița-Năsăud, Bihor, Vaslui și Vrancea.

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Numărul maxim de locuri în unitățile de tratament balnear ale Casei Naționale de Pensii este de 59.641, în 2016

Un număr maxim de 59.641 locuri de tratament balnear este asigurat în 2016 în unitățile din proprietatea Casei Naționale de Pensii Publice, conform unui proiect de Hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Muncii.

Aceste locuri sunt asigurate pe 19 serii de trimitere și li se pot adăuga, până la nivelul sumelor prevăzute cu această destinație în bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2016, numărul de locuri la tratament balnear contractat cu alți operatori economici interesați, număr care se va stabili după atribuirea contractelor, în funcție de prețurile ofertate pe bilet.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: Bursa de Valori Bucureşti deschide anul în scădere

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au deschis prima şedinţă de tranzacţionare din an în scădere.
BET, indicele celor mai lichide zece acţiuni listate, avea o scădere de -0,85%, în jurul orei 10.30, în timp ce indicele extins BET-XT avea o depreciere de -0,74%.
Indicele sectorului energetic BET-NG înregistra o scădere mai redusă, de -0,31%.

              Citeste mai mult…

Economica.net: Banca Transilvania a crescut cu 10% la număr de clienţi după fuziunea cu Volksbank

La opt luni de la achiziţionarea Volksbank România, Banca Transilvania anunţă încheierea cu succes a integrării VBRO în structura BT şi fuziunea celor două bănci. Fuziunea a schimbat dimensiunile băncii, transformând-o într-una cu 2,2 milioane de clienţi şi 7.300 de angajaţi.

În 2015 Banca Transilvania s-a reinventat pentru a treia oară, după cum menţionează un comunicat al băncii. În urma procesului de fuziune, aproximativ 34.000 de clienţi Volksbank România au beneficiat de reduceri şi de beneficii din partea BT.

              Citeste mai mult…

Economica.net: Producţia de ţiţei a Rusiei a atins un nivel record, pe fondul declinului preţurilor

Pentru prima dată după destrămarea fostei URSS, producţia de gaze condensate şi ţiţei a Rusiei a atins în decembrie nivelul record de 10,82 milioane barili pe zi (bpd), depăşind cu 0,4% precedentul record, stabilit în noiembrie, transmite Bloomberg.

Conform datelor preliminare ale Ministerului Energiei de la Moscova, producţia pe ansamblul anului trecut a crescut cu 1,4%, depăşind 534 de milioane de tone metrice, sau aproape 10,72 milioane barili pe zi, scrie Agerpres.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Lucian Anghel a primit aprobarea BNR pentru funcţia de preşedinte al BCR Locuinţe

Lucian Anghel, care ocupă în prezent  funcţia de director general al BCR Pensii, a primit autorizarea de la Banca Naţională pentru a prelua funcţia de preşedinte al Comitetului Executiv al BCR Banca Pentru Locuinţe.

Lucian Anghel a absolvit Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică la Academia de Studii Economice şi a urmat cursuri postuniversitare la Georgetown University Washington SUA, precum şi un executiv development program organizat de HEC Montreal Canada.

            Citeste mai mult…

Capital.ro: Transelectrica alocă 6,8 milioane de lei pentru servicii de pază pentru o perioadă de trei ani

Transelectrica alocă, din surse proprii, 6,8 milioane de lei, fără TVA, pentru servicii de pază, pentru o perioadă de trei ani, potrivit unui anunţ de participare postat luni în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice /SEAP/.

Firma care va câştiga licitaţia urmează să asigure “servicii specializate de pază, monitorizare şi intervenţie obiectivelor Sucursalei de Transport Sibiu”. Potrivit anunţului, firma va presta “servicii de investigaţie şi de siguranţă, cu excepţia serviciilor de transport cu vehicule blindate”.

             Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Fostul ministru al Economiei Codruţ Şereş ar putea afla decizia definitivă în dosarul Hidroelectrica

Codruţ Sereş este acuzat de abuz în serviciu în dosarul Hidroelectrica Curtea Supremă ar putea da luni decizia definitivă în dosarul Hidroelectrica, în care fostul ministru Codruţ Sereş a fost condamnat în primă instanţă la patru ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu, după ce ar fi acoperit nereguli la compania de stat.

              Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Bursele din China au scăzut cu 7% în prima şedinţă a anului. La Bucureşti piaţa coboară cu sub 1%

Bursele din China au scăzut cu 7% luni, prima şedinţă de tranzacţionare din 2016, după date slabe privind cea mai mare economie din Asia, iar impactul negativ a fost resimţit şi pe pieţele europene, inclusiv pe bursa de la Bucureşti, unde declinul se situează la numai 0,9% după primele tranzacţii.

Principalul indice al bursei de la Shanghai a coborât cu 7%, iar cel de la Shenzen cu 6,9%, cele două pieţe fiind oprite pentru prima dată cu aproximativ 90 de minute înainte de ora obişnuită de închidere, potrivit Reuters.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: RETROSPECTIVĂ ZF 2015

Antreprenoarea cu afaceri de 120 de milioane de lei şi 1.200 de angajaţi vrea să deschidă o nouă fabrică în România. ”Vindem în 50 de ţări şi nu mai facem faţă cererii”

Doina Cepalis, antreprenoarea din Paşcani care deţine grupul de firme Te-Rox ce produce scaune auto pentru copii, se gândeşte să ridice în România încă o fabrică, a şasea a grupului pe care l-a construit.

„În prezent avem cinci fabrici proprii, dar avem cereri peste capacitatea noastră de produc­ţie. În industria noastră există două târguri importante, la Köln în toamnă şi în Hong Kong în ianuarie. Vrem să luăm pulsul pieţei în Germania în toamnă şi apoi vom lua o decizie privind expansiunea. Momen­tan ne gândim să facem şi o a şasea fabrică. În contextul actual am vrea să o ridicăm de la zero, nu să o cumpărăm.“

              Citeste mai mult…

 Zf.ro: Fondul JC Flowers a eşuat în a prelua Piraeus şi Carpatica

Grecii merg pe cont propriu înainte, iar banca din Sibiu a început negocierile cu un alt investitor pentru că are neapărat nevoie de bani.

Ceea ce ar fi trebuit să fie evenimentul anului în 2015 pe piaţa bancară românească,  intrarea fondului american de investiţii JC Flowers pe piaţă prin achiziţia a două bănci, Piraeus şi Carpatica, a eşuat în ultimele zile ale anului.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: TENDINŢE 2016: BURSE ŞI FONDURI MUTUALE

Şase tendinţe vor marca anul bursier. Impozitul redus pe dividende este asul din mâneca bursei în 2016. Barilul de petrol ar putea strica însă calculele

Investitorii de la bursa din Bucureşti îşi pun speranţele că anul 2016 va fi mai bun decât cel care tocmai s-a încheiat. De partea lor investitorii au fundamentele macroeconomice bune, dar şi un impozit mai mic pe dividende începând din 2016. Marea necunoscută rămâne în acest an direcţia barilului de petrol, evoluţie de care depinde şi cotaţia acţiunilor Petrom, cea mai valoroasă companie de la bursă. Băncile şi acţiunile companiilor conectate la creşterea consumului, dar şi energia, dacă petrolul îşi revine, sunt cotate drept favoritele anului 2016.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: ANTREPRENORI LOCALI

Cum arată noul Tinmar: cel mai mare trader privat de energie se „rupe“ pentru a ataca simultan trei segmente de piaţă

Din Tinmar Ind – companie care potrivit propriilor estimări va încheia anul 2015 cu un business de 700 mil. euro, devenind astfel cea mai mare afacere antreprenorială din domeniul energiei – s-au desprins Tinmar Energy şi Tinmar Gas. Afacerea pusă pe picioare de Augustin Oancea, un discret om de afaceri din Câmpina, va ataca printr-o nouă structură comerţul cu energie, gaze şi combustibili.

            Citeste mai mult…

Zf.ro : TENDINŢE 2016: ENERGIE

Un domeniu de 30 mld. euro reia în 2016 temele „nefăcute“ din 2015. Motorina de 4 lei şi distribuitorii privaţi de energie, printre dilemele începutului de an

Energia, un domeniu de 30 de miliarde de euro în care sunt active cele mai mari companii din România, a încheiat un an foarte slab în care niciuna dintre marile teme de la începutul lui 2015 nu a fost rezolvată.

Sectorul nu are nici acum o strategie, iar oamenii din piaţă nici măcar nu o mai aşteaptă, cerând doar o viziune, nişte direcţii. Discuţia despre redevenţe a fost înghiţită în scandaluri politice, sectorul minier continuă să funcţioneze nerestructurat, nicio investiţie majoră nu a debutat, iar mari dosare precum Rompetrol, ieşirea din insolvenţă a Hidroelectrica, listarea CE Oltenia sau situaţia prejudiciului din cazul Lukoil s-au împotmolit şi ele în ceea ce poate fi considerat un an pierdut pentru sectorul energetic. Anul 2016 debutează astfel cu multe „teme“ restante de anul trecut, dar într-un context dominat de prăbu­şirea barilului de petrol.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Rompetrol are un buget de investiţii de 200 milioane de dolari

KMG International, fostul grup Rompetrol, spune că pentru anul acesta are un buget de investiţii de 200 de milioane de dolari, sumă similară cu cea de anul trecut, numai că în 2016 banii se vor duce mai ales spre consolidarea prezenţei companiei în regiunea Mării Negre, în timp ce anul trecut banii s-au dus mai ales în revizia rafinăriei Petromidia, cea mai mare din România.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: AGROBUSINESS

Agricultura ecologică câştigă tot mai mult teren. Suprafaţa agricolă „verde“ a crescut cu 60% în patru ani

Suprafaţa agricolă cultivată cu cereale sau legume ecolo­gice a crescut cu aproape 60% în perioada 2010-2014, tot mai mulţi antreprenori sau multi­naţionale pariind pe produse „verzi“, arată o analiză a ZF făcută pe baza datelor de la Ministerul Agriculturii.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: TENDINŢE ÎN AGROBUSINESS

Agrobusinessul intră în era hi-tech şi se uită la noua generaţie de antreprenori care au dublat numărul de firme cu afaceri între 1 şi 10 milioane de euro

Agrobusiness-ul începe să devină un pariu câştigător pentru companiile mici şi mijlocii, în condiţiile în care în ultimii şase ani numărul firmelor din agricultură cu afaceri cuprinse între unu şi zece milioane de euro s-a dublat. Dincolo de interesul străinilor pentru agricultura locală, de achizţiile de teren agricol încă ieftin în comparaţie cu pieţele mature din Vest, de jocurile făcute în comerţ de marii traderi internaţionali, în agricultură încep să apară şi businessurile antreprenoriale solide care câştigă teren. Dezvoltarea lor este strâns legată şi de industria alimentară şi de potenţialul României de a juca o carte câştigătoare în exportul de alimente sub brand românesc, nu doar pe piaţa materiilor prime agricole cum se întâmplă în prezent. Dezvoltarea antreprenorilor din agrobusiness se vede şi în tranzacţiile semnate anul trecut de grupuri puternice din străinătate care au pus ochii pe companii precum Redoxim Timişoara sau Comfert Bacău.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: TENDINŢE 2016: IMOBILIARE COMERCIALE

Un 2016 cu şi mai multe centre comerciale şi noi „huburi“ de comerţ

Bucureştenii, dar şi locuitorii din provincie vor avea şi mai multe centre comerciale în care vor putea să îşi cheltuiască banii, printre mallurile care urmează să fie inaugurate numărându-se ParkLake din zona Titan (Capitală) sau Shopping City Timişoara al dezvoltatorului NEPI.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: RETAIL

Lupta pentru putere se dă pe toate fronturile în comerţul alimentar. Miza: 8,5 mld. euro

Anul 2016 se anunţă a fi un nou an zbuciumat pentru comerţul local, un an al luptelor pentru putere, al tranzacţiilor şi al expansiunii continue cu sute de magazine sub mai multe formate. Pentru consumator însă, cea mai importantă mutare este reducerea cotei generale a TVA, de la 24% la 20%, măsură ce ar trebui să se reflecte în preţ, mai exact prin scăderea de 3,33% a acestuia dacă reducerea se va transmite integral.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: TENDINŢE 2016: TELECOM/IT

Consolidare accelerată în telecom şi creşteri în centrele de dezvoltare de soft şi servicii

Anul 2016 ar putea fi unul al alianţelor şi achiziţiilor în telecom. În soft şi servicii de IT cuvântul cheie rămâne expansiunea.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Kaufland stabileşte la 1.300 de lei pragul minim de salarizare în companie

Lanţul de hipermarketuri Kaufland, liderul comerţului local după cifra de afaceri, a majorat salariul minim din companie începând cu data de 1 ianuarie 2016 la 1.300 de lei, potrivit informaţiilor transmise de grupul german. Oficialii companiei nu au precizat care era valoarea acestuia anterior, însă potrivit datelor transmise în 2014 retailerul se obliga prin contractul colectiv de muncă negociat cu reprezentanţii angajaţilor să plătească şi pentru funcţiile necalificate – curăţenie sau parcare – cel puţin 10% peste salariul minim.

               Citeste mai mult…

Economica.net: Enel Distribuţie Muntenia a realizat în perioada ianuarie-august 35% din investiţiile prognozate pentru întregul an 2015

Enel Distribuţie Muntenia a realizat, în primele opt luni ale anului trecut, investiţii în valoare de 57,1 milioane de lei, reprezentând 35% din investiţiile prognozate pentru întregul an, potrivit unui document al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

Enel Distribuţie Muntenia este cel mai important distribuitor de electricitate, cuprinzând inclusiv Capitala.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Prima şedinţă valutară în 2016: cum evoluează leul pe piaţa interbancară în această dimineaţă. “Ne îndoim că leul se va aprecia astăzi”

Cursul leu-euro afişa un nivel de 4,52 de lei pe piaţa interbancară în această dimineaţă în jurul orei 10:00, prima şedinţă de tranzacţionare din 2016, în timp ce cursul leu-dolar era de 4,14 lei. Pe 31 decembrie 2015, în ultima zi de tranzacţionare, BNR cotase un euro la 4,52 de lei, în timp ce referinţa pentru un dolar american era de 4,14 lei.

               Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor