Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI ECONOMICE - 5 ianuarie 2016

Referire la CCIR:

obiectivdesuceava.ro: Grad de ocupare 100% de Revelion, la pensiunile din localitățile turistice ale Bucovinei

Pe toată perioada Sărbătorilor de Iarnă, ocuparea locurilor de cazare a fost de peste 90% . “Anul acesta am avut un grad de ocupare mai mare decât în ceilalți ani și acest fapt se încadrează în creșterea firească a numărului de turiști pe care i-am avut pe tot parcursul anului 2015”,  a declarat Dan Burgheaua, șeful Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Suceava

            Citeste mai mult…

Digi24.ro: OMV Petrom, trimis în judecată pentru ucidere din culpă

Grupul OMV Petrom a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă. Dosarul a fost întocmit după ce un minor a murit, în urma unei intoxicaţii cu gaze de sondă de la una dintre conductele companiei petroliere.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: “Există până la 70% credite neperformante în portofoliul băncilor, la acest moment”

Vom asista la mai multe fuziuni şi achiziţii de bănci din eşalonul doi”

Noul Cod Fiscal este, de fapt, o rescriere a precedentului”

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: DANIEL CĂTĂLIN ZAMFIR:

“Se impune sesiune parlamentară extraordinară pentru adoptarea Legii dării în plată”

Clienţii împrumutaţi în CHF solicită o întâlnire cu premierul CioloşO sesiune parlamentară extraordinară în prima jumătate a lunii ianuarie pentru adoptarea Legii dării în plată s-ar justifica din plin, este de părere deputatul liberal Daniel Cătălin Zamfir, care a iniţiat proiectul legislativ împreună cu avocatul Gheorghe Piperea.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: CONSUMER TECHNOLOGY ASSOCIATION:

Cheltuielile cu echipamentele electronice vor scădea cu 2% în 2016

Cheltuielile mondiale cu echipamentele electronice de larg consum ar urma să scadă cu 2% în acest an, afectate de încetinirea economică din China și aprecierea dolarului american, potrivit estimărilor publicate luni de Consumer Technology Association înainte de deschiderea salonului CES de la Las Vegas, informează AFP.

Potrivit estimărilor Consumer Technology Association, consumatorii din întreaga lume ar urma să cheltuie în acest an aproximativ 950 de miliarde de dolari pentru smartphone-uri, tablete, televizoare, calculatoare, aparate foto și jocuri video. Este vorba de o sumă cu două procente mai mică față de cheltuielile de 969 miliarde de dolari înregistrate anul trecut, arată datele CTA.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Circa două sute de mineri și energeticieni protestează în fața sediului Complexului Energetic Oltenia

Aproximativ două sute de angajați ai subunităților Complexului Energetic Oltenia (CEO), membri ai Sindicatului Mine-Energie Oltenia (SMEO), participă luni la un protest în fața Diviziei Miniere a companiei în semn de nemulțumire față de politica economică de austeritate adoptată de administrație prin noul director, Laurențiu Ciobotărică.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Directorii marilor companii britanice câștigă în două zile salariul mediu anual

În primele două zile din această săptămână directorii principalelor companii din Marea Britanie vor câștiga mai mult decât va câștiga un muncitor obișnuit în întregul an 2016, potrivit unui studiu publicat de centrul de reflexie High Pay Centre, informează AFP.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: Butoi cu pulbere în lumea arabă

Arabia Saudită a întrerupt relaţiile comerciale cu Iranul şi a suspendat traficul aerian, după ruperea relaţiilor diplomatice

Arabia Saudită a întrerupt ieri relaţiile comerciale cu Iranul şi a suspendat traficul aerian între cele două state, interzicând cetăţenilor saudiţi să călătorească în Iran, potrivit ministrului saudit de Externe, Adel al-Jubeir.

Tot, ieri, Bahrainul a anunţat că a rupt relaţiile diplomatice cu Iranul, autorităţile de la Manama cerându-le diplomaţilor iranieni să părăsească ţara în 48 de ore.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: DUPĂ CE BANCA SIBIANĂ A FOST ABANDONATĂ LA ALTAR, DE CĂTRE JC FLOWERS

Nextebank reintră în scenă, pentru capitalizarea Carpatica

Nextebank ar putea participa la capitalizarea Băncii Comerciale Carpatica (BCC), după ce fondul american JC Flowers a renunţat la tranzacţie, după cum reiese dintr-un comunicat transmis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti.

Conducerea BCC a anunţat, chiar înainte de Revelion, că a început negocierile cu un alt investitor potenţial pentru a participa la majorarea de capital, în anumite condiţii, iar, ieri, a transmis că a acceptat oferta neangajantă de a subscrie acţiuni, primită de la Nextebank.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: ÎN 2016

“Deficitul balanţei comerciale va fi mult mai adânc decât cel din ultimii ani”

2016 va fi primul an în care va creşte deficitul balanţei comerciale cu mult mai mult decât cel din ultimii patru-cinci ani, ne-a spus Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).Domnia sa ne-a declarat, într-un interviu, că anul trecut a adus un nou record al valorii exporturilor, care se apropie de 55 miliarde euro.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: Brokerii: BVB, performanţă slabă, pe fondul lichidităţii reduse şi a lipsei listărilor

Sectorul bancar a fost cel mai căutat de către investitori Lichiditatea redusă şi lipsa listărilor a făcut din 2015 cel mai slab an din ultimii trei, consideră brokerii, care au analizat evoluţia pieţei de capital în anul trecut.

Lichiditatea pieţei de acţiuni, măsurată ca volum mediu zilnic pe piaţa reglementată, a scăzut de la 10,13 milioane euro pe zi, în 2013, şi 11,72 milioane euro pe zi, în 2014, la doar 7,9 milioane de euro în 2015.

.            Citeste mai mult…

Bursa.ro: LA MIJLOCUL ŞEDINŢEI,

Bursele asiatice erau în scădere

Principalii indici bursieri asiatici erau în scădere la mijlocul şedinţei de tranzacţionare de astăzi.

Indicele Nikkei 225 al bursei japoneze se deprecia cu 0,54%, la 18.351,32 puncte, iar indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong cobora cu 0,72%, la 21.173,16 puncte.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: Bursele din China opresc tranzacţiile – panică la nivel internaţional

Bursele din China au oprit, ieri, tranzacţiile cu acţiuni, după activarea unui mecanism destinat să prevină volatilitatea, ca urmare a unui declin de peste 7% al indicelui CSI 300, care cuprinde titlurile listate la Shanghai şi Shenzhen.

Mecanismul, denumit “circuit breakers”, a fost anunţat în decembrie anul trecut de autorităţile de reglementare de la Beijing şi a intrat în vigoare în prima zi de tranzacţionare din 2016. Măsura “circuit breakers” este deja utilizată pe pieţele majore din SUA şi din alte ţări.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: Wall Street a deschis în scădere

Principalii indici bursieri de pe Wall Street, SUA, au deschis şedinţa de tranzacţionare de astăzi în scădere.

Indicele Dow Jones se depreciază cu 1,58%, la 17.148,94 puncte, iar indicele S&P 500 era în scădere cu 1,53%, la 2.012,66 puncte.

            Citeste mai mult…

  Bursa.ro: BURSELE DIN LUME

Temerile privind China aduc declin pe pieţele internaţionale

Acţiunile tranzacţionate la bursele din Europa au scăzut ieri, în contextul declinului puternic din China, care a reaprins temerile legate de încetinirea economiei ţării asiatice, respectiv de efectele încetinirii acesteia asupra redresării globale..

Titlurile “BHP Billiton” Ltd., cel mai mare grup minier din lume, s-au depreciat cu 4%, la 730 pence, iar cele ale rivalului mai mic “Rio Tinto” Plc – cu 3,9%, la 1.901,50 pence.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: SIBEX

Scăderi agresive ale cotaţiilor Dow Jones în prima şedinţă din an

Pentru Sibex, 2015 a reprezentat din perspectiva volumelor de tranzacţionare, cel mai slab an de la înfiinţarea pieţei la termen, cu doar 14.041 de contracte futures realizate. Dificultăţile cu care s-a confruntat bursa sibiană au fost anticipate de ziarul Bursa încă de la startul anului trecut, când, în articolul “2015 se anunţă un an dificil pentru Sibex”, subliniam efectul negativ cauzat de schimbarea platformei asupra participanţilor la piaţă. Din păcate, acesta s-a extins asupra întregului an recent încheiat, iar perspectivele nu par din cele mai favorabile nici în acest început de an. În contextul în care operaţiunile cu derivate nu sunt aducătoare de profit, 2016 se anunţă, aşadar un an decisiv pentru operatorul de piaţă, singura opţiune pentru supravieţuire fiind readucerea participanţilor şi crearea unor produse atractive.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB

Gabriel Rotaru (Intercapital Invest): “Prima şedinţă din noul an a venit cu o lichiditate foarte scăzută”

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în scădere, în contextul în care a fost înregistrată o lichiditate mai mică decât în 30 decembrie 2015, de 11,27 milioane de lei (2,5 milioane de euro).

            Citeste mai mult…

Economica.net: Finanţele pregătesc o nouă conducere la CEC Bank. Statutul băncii a fost modificat

Surse din piaţa financiar bancară au declarat pentru ECONOMICA.NET că în privinţa viitorului management al CEC Bank, actuala echipă de conducere a Ministerului de Finanţe “va avea o nouă abordare”, cel mai probabil fiind vorba de o echipă nouă care să îşi depună dosarele spre autorizare la BNR. În plus, s-a renunţat la ideea de conducere dualistă, iar CEC va avea management unitar, potrivit noului statut al băncii.

           Citeste mai mult…

Economica.net: Tranzacţie de 1,3 milioane de euro în ultimele zile ale anului. Un italian a vândut unui timişorean peste 140 de hectare

În ultimele zile ale anului s-a perfectat cea mai mare tranzacţie cu teren arabil din România. Un cetăţean italian a vândut unui timişorean peste 142 de hectare de teren la preţul mediu de peste 9.100 de euro pe hectar.

            Citeste mai mult…

Capital.ro: Modificările Codului fiscal: TVA redus şi taxe locale cu 1.200% mai mari în 2016

Reducerea TVA de la 24% la 20% , impozit pe dividente de 5% în loc de 16%, impozite locale şi costuri mai mari pentru PFA-uri, sunt câteva dintre principalele modificări ale Codului fiscal care au intrat în vigoare în 2016.

           Citeste mai mult…

Gandul.info: Proiect de lege: La cât ar putea ajunge indemnizaţia de şomaj

Indemnizaţia de şomaj pentru persoanele care au cel puţin un an de cotizare va creşte cu aproximativ 100 de lei, cu un impact bugetar 120 de milioane de lei pe an, potrivit unui proiect de lege iniţiat de şase parlamentari independenţi şi un deputat UNPR.

Majorările prevăzute de proiectul de lege presupun creşterea de la 375 la 450 de leiindemnizaţia pentru persoanele care au cel puţin un an stagiu de cotizare.

           Citeste mai mult…

Capital.ro: Nuclearelectrica alocă 1,7 mil. lei pentru echipamente de protecţie radiologică

Nuclearelectrica alocă, din surse proprii, 1,7 milioane lei, fără TVA, pentru echipamente de protecţie radiologică pentru încărcare şi transport containere de colectare magnetită radioactivă, contractul urmând să fie încheiat pentru o perioadă de cinci luni de la data atribuirii, potrivit unui anunţ de participare postat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

            Citeste mai mult…

Capital.ro: Marile companii petroliere vor reduce investiţiile şi în 2016

Marile companii producătoare de petrol şi gaze naturale petroliere se confruntă cu cea mai lungă perioadă de reducere a investiţiilor din ultimele decenii, în condiţiile în care preţul barilului de petrol se află la cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani, însă ar urma să împrumute mai mult pentru a putea păstra nivelul dividendelor cerute de investitori, informează Reuters.

            Citeste mai mult…

Evz.ro: Banca Transilvania: noile condiții pentru clienții Volksbank

Banca Trasilvania a anunțat ieri că a încheiat integrarea Volksbank, bancă achiziționată anul trecut.

Noile carduri, cu sigla Băncii Transilvania, sunt disponibile pentru clienții Volksbank în sucursale chiar din luna noiembrie. Începând de ieri, aceștia pot face chiar tranzacții folosind noul IBAN aferent contului la Banca Transilvania.

             Citeste mai mult…

Evz.ro: Ce magazine aplică reducerea de TVA și accize

Anul a debutat cu ieftiniri generate de scăderea TVA, marile magazine promovând agresiv scăderile de prețuri, în special în cazul produselor oferite la promoție

Benzinarii au fost printre primii comercianţi care au reacţionat la scăderea TVA şi au redus preţurile de la 1 ianuarie. Rompetrol, care deţine al doilea lanţ ca mărime de pe piaţa românească, a redus preţul carburanţilor cu 3,2%, a precizat, pentru EVZ, departamentul de comunicare al grupului KMG International. Carburanții au ajuns să se vândă cu circa 4,8 lei litrul de benzină și cu aproximativ 4,5 lei litrul de motorină. Și Petrom, liderul pieței de profil, ca și celelalte lanțuri, au aplicat reduceri.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: VOCI

Expertul în optimizări fiscale Biriş şi săracul-bogat

Proaspăt secretar de stat la Finanţe, fost consultant fiscal, Gabriel Biriş susţine taxarea din oficiu a săracului suspectat că îşi camuflează averile.

Acesta a declarat duminică pentru Republica.ro: “Cum poţi să zici «am trăit fără nici un venit» timp de şase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăieşti şase luni fără să câştigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câştigat, ci de faptul că nu ai declarat? Şi atunci pentru persoanele care timp de şase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea să plătească 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună, pentru asigurarea de sănătate”.

            Citeste mai mult…

Adevarul.ro: REPORTAJ Cum se simte reducerea TVA la raft: mult marketing, efecte subţiri în portofel

În primele zile după scăderea cotei generale de TVA de la 24% la 20%, pe etichetele produselor de larg consum sunt afişate preţuri cu cel mult 10 lei mai mici, reduceri mai substanţiale fiind întâlnite doar la electronice şi electrocasnice. Articolele nealimentare de larg consum, cum sunt îmbrăcămintea, încălţămintea, produsele de menaj sau de uz casnic, jucăriile, dar şi cele pentru îngrijire personală, au preţuri mai mici datorită scăderii TVA doar în magazinele din categoria medie (băcănii), cele din „tabăra“ premium afişând reduceri şi promoţii din alte motive. „Adevărul“ vă propune o mică incursiune în shopping-ul bucureştean, observând astfel că doar unii dintre comercianţii mai mici sau mai mari şi-au axat promoţiile pe facilitatea fiscală oferită de Guvern de la 1 ianuarie – scăderea cotei generale de TVA de la 24% la 20%. Înainte de toate, trebuie menţionat că, matematic vorbind, dacă în 2015 am avut un preţ de 100 de lei cu TVA 24%, acum ar trebui să avem – respectând proporţia reducerii fiscale – un preţ nou puţin mai jos de 97 de lei, respectiv cu 3,2% mai mic.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: PRIMELE ESTIMĂRI DE REZULTATE FINANCIARE

Dacia se detaşează ca prima companie din România, mergând spre afaceri de 20 mld. lei. Petrom rămâne în urmă

Afacerile Automobile Dacia se apropie pen­tru 2015 de 20 mld. lei (4,5 mld. euro), luând distanţă faţă de OMV Petrom SA care a do­mi­nat ani la rând topul companiilor, da­torită evoluţiei bune a vânzărilor modelului Dus­ter care are un preţ mai mare şi un­de pro­ducţia a continuat să se menţină aproa­pe de capacitatea maximă a uzinei.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: FINANŢE PERSONALE

Care au fost cele mai profitabile acţiuni în 2015

Acţiunile producătorului de echipamente pentru industria aeronautică IAR Braşov (IARV) sunt lideri la câştiguri în anul 2015 cu un randament total (evoluţie plus dividende) de 292%. Urmează acţiunile producătorului de materiale din tâmplărie PVC Teraplast Bistriţa (TRP) cu un randament de 223% şi titlurile producătorului de cabluri Romcab (MCAB) care au adus investitorilor un profit de 56% anul trecut.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Primul raport după reducerea TVA de la 24% la 20%. Index ZF: Preţul unui coş cu 50 de produse nonalimentare şi băuturi alcoolice s-a redus în medie cu 3%

Un coş cu 50 de băuturi alcoolice şi produse nonalimentare precum săpun sau detergent a ajuns ieri, la trei zile după reducerea TVA de la 24% la 20%, să coste 932 de lei, cu peste 3% mai puţin faţă de finalul lunii decembrie, arată indexul ZF, care a luat în calcul preţurile afişate în magazinul online Cora Drive.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Ce va face BNR cu dobânda în acest an?

Banca Naţională ar putea să menţină dobânda-cheie la minimul istoric de 1,75% pe an pe parcursul anului 2016, însă pe finalul anului instituţia ar putea majora dobânda-cheie dacă apar semne de supraîncălzire a economiei, consideră unii analişti chestionaţi de ZF. Însă, printre aceştia sunt şi voci răzleţe care consideră că BNR ar putea relaxa şi mai mult dobânda de politică monetară, la 1,5% pe an.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: OPINIE DANIEL MOREANU

Realizaţi tranzacţii cu persoane afiliate? Atenţie la dosarul preţurilor de transfer!

Noul Cod fiscal şi, mai cu seamă, noul Cod de procedură fiscală ce au intrat în vigoare de la data de 1 ianuarie 2016, aduc modificări în ceea ce priveşte tranzacţiile cu persoanele afiliate.

             Citeste mai mult…

 Zf.ro: OPINIE RADU GEORGESCU, CFO NETWORK

Noul Cod fiscal aduce veşti proaste pentru 400.000 de PFA-uri. Activitatea pe PFA devine riscantă şi ineficientă

La sfârşitul anului 2015 erau înregistrate 400.000 de PFA-uri, conform datelor de la Registrul Comerţului. Numărul acestora a crescut cu peste 100.000 în ultimii trei ani.

Această creştere a fost determinată de faptul că mulţi angajaţi au trecut pe PFA-uri datorită taxelor mari aferente contractelor de muncă, iar alţii au preferat PFA-urile în detrimentul SRL-urilor datorită evidenţelor contabile simplificate.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Un decembrie mai slab în oferte. Reţelele surori Kaufland şi Lidl au ajuns responsabile pentru una din cinci promoţii

Reţelele din comerţul cu dominantă alimentară au avut în luna decembrie 13.900 de pro­moţii în cataloagele pe care le pu­blică periodic în România, cu 7,5% mai puţine decât în aceeaşi lună a anului anterior.

Din totalul ofertelor dispo­nibile în ultima lună a lui 2015, re­ţelele surori Kaufland şi Lidl sunt responsabile pentru circa 20%.  De altfel, din totalul reţelelor analizate, doar patru au plusat la numărul de promoţii, restul de nouă terminând decembrie pe minus. În afară de Kaufland şi Lidl, doar Real şi Profi au pariat în cataloagele proprii pe mai multe produse la ofertă, însă în cazul celor două din urmă numărul total de promoţii este mult mai mic, de circa 300, faţă de de peste 2.400 în cazul liderului Cora, potrivit datelor oferite de compania de cercetare de piaţă Focus Market Research.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Bursa de la Bucureşti a intrat cu minus în noul an

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 1,36% în şedinţa de luni 4 ianuarie, prima zi de tranzacţionare din noul an, pe volume reduse. Evoluţia pieţei locale de acţiuni a fost în linie cu principalele pieţe europene de ac­ţiuni, care au scăzut şi cu 4% în şedinţa de ieri, drept reacţie la pră­­buşirea bursei chineze cu 7%.

Investitorii de la bursa din Bucureşti au tranzacţionat acţiuni în valoare de 7,6 mil. lei (1,7 mil. euro), potrivit in­for­maţiilor disp­o­ni­bile ieri la ora 17:50. Rulajul redus indică faptul că investitorii instituţionali străini au fost puţin activi în piaţă în şedinţa de ieri, investitorii locali fiind cei care au făcut ieri piaţa. Spre comparaţie, în prima şedinţă a anului bursier 2015 (5 ianuarie), rulajul cu acţiuni pe piaţa principală a BVB a fost de 35 mil. lei (8 mil. euro). Doar trei acţiuni au raportat ieri tranzacţii mai mari de un milion de lei. Mai exact, acţiunile Banca Transilvania (TLV) au atras tranzacţii de 2,34 mi­lioane de lei, fiind cele mai tran­zac­ţionate în şedinţa de ieri.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Noul cod de guvernanţă corporativă cere transparenţa remuneraţiilor. „Particularităţile şi istoricul societăţii“ sunt explicaţiile date de Petrom pentru nepublicarea politicii de remunerare

OVM Petrom (simbol bursier SNP) a anun­ţat ieri pe bursă ce prevederi res­pectă din noul cod de guvernanţă cor­porativă al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) care a intrat în vigoare înce­pând de luni 4 ianuarie.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: SIF Moldova a vândut în decembrie 2,9 mil. acţiuni Banca Transilvania

SIF Moldova (SIF2) a vândut 2,94 mi­lioane acţiuni Banca Transilvania (TLV) în luna decembrie, pentru suma to­tală de 7,2 milioane lei, tranzacţiile re­prezentând 0,09% din capitalul băncii.

Cea mai mare parte din acţiuni, res­pectiv 2,4 milioane, a fost tran­zac­ţionată în şedinţa bursieră din 28 decem­brie, alte 483.000 de titluri fiind vândute pe 30 decembrie. Acţiunile TLV s-au vândut la preţuri cuprinse între 2,43 şi 2,47 lei.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Nextebank îşi schimbă numele în Patria Bank

Nextebank, un jucător de talie mică din sistemul bancar, cheamă acţionarii la începutul lunii februarie pentru a aproba modificarea numelui în Patria Bank „şi modificarea corespunzătoare a actului constitutiv, prin înlocuirea în cuprinsul întregului act a oricărei referiri la vechea denumire“, potrivit unui document din Monitorul Oficial.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Producătorii europeni de turbine eoliene şi-au dublat valoarea în 2015

Vestas Wind Systems, Gamesa Corp. Tecnologica şi Nordex, cei mai mari trei producători europeni de turbine eoliene tranzacţionaţi public, şi-au văzut valoarea dublându-se în 2015, un an record pentru industria energiei eoliene, scrie Bloomberg. Producătorii de turbine eoliene beneficiază de pe urma cererii în creştere de energie „curată“. Potrivit estimărilor, capacitatea de energie eoliană instalată anul trecut a atins 63,7 gigavaţi la nivel mondial, în creştere cu 30% faţă de 2014, anul record anterior. Nivelul capacităţii adăugate în acest an va fi asemănător cu cel din 2015, Brazilia, SUA şi India înregistrând cele mai mari creşteri din punct de vedere al megavaţilor adăugaţi, compensând scăderile consemnate de China, Germania şi Polonia. Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie, energia regenerabilă va surclasa cărbunele ca cea mai importantă sursă de electricitate până la începutul anilor 2030.

             Citeste mai mult…

Gandul.info: Răspunsul pe care Finanţele nu l-au găsit în Codul Fiscal. „Să trimiţi oamenii să declare la Fisc că n-au venituri mi se pare de noaptea minţii”

Ai, n-ai, dai. Aceasta este filosofia fiscală în România unde de la 1 ianuarie persoanele care nu au declarat venituri sunt obligate să se înregistreze la Fisc şi să plătească contribuţiile de sănătate. 57,75 de lei pe lună, atât s-a decis că datorează fiecare statului chiar dacă nu are vreun ban. Cu noile prevederi în braţe, noua garnitură de la Finanţe face calculele. Secretarului de stat Gabriel Biriş nu i-au ieşit la socoteală vreo trei miloane de români care nu plătesc, un fel de „fantome” cum le-a numit într-un interviu. „Dacă cineva nu a înregistrat şase luni de zile niciun venit, din ce trăieşte?!”, s-a întrebat el retoric. Cum vor fi depistaţi? Biriş spune că n-a găsit în lege un răspuns la această întrebare, însă prevederea potrivit căreia oamenii trebuie să ducă ei la Fisc să se înregistreze „e de noaptea minţii”, adăugând că una dintre soluţii ar fi ca primăriile să fie implicate sau, în orice caz, „ceva centralizat”. „Nu ştiu, trebuie găsită o soluţie şi o s-o găsim”, a dăugat el.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: RCS&RDS a semnat două contracte de peste 2 milioane de euro cu UniCredit Leasing

Compania de cablu RCS&RDS, cel mai mare jucător de pe piaţa locală de cablu TV şi internet fix, a semnat la finele anului trecut două contracte cu compania UniCredit Leasing în valoare de 1,507 mil. euro, respectiv 0,73 mil. euro, conform unor documente publicate în arhiva electronică de garanţii reale mobiliare. Ambele contracte de leasing au fost semnate în data de 24 decembrie, conform sursei menţionate, care nu include date despre achiziţiile realizate astfel de compania de cablu. Contactaţi de ZF, reprezentanţii RCS&RDS nu au oferit detalii despre cele două contracte până la închiderea ediţiei.

            Citeste mai mult…

Digi24.ro: Impozit pe locuințe cu 25 la sută mai mare în București

Cei care vor să fie la zi cu plata taxelor locale trebuie să ştie că anul acesta ar putea da mai mulţi bani decât în 2015. În Bucureşti, impozitele pe clădirile rezidenţiale cresc cu 25%, în timp ce pentru clădirile nerezidențiale impozitul este cu 250 la sută mai mare. Recordul îl deține însă Râmnicu Vâlcea, unde impozitele pe clădirile nerezidenţiale cresc cu 1.870%.

            Citeste mai mult…

Digi24.ro: Cum rezistă micii petroliști la scăderea cotațiilor

Avem aproape cel mai ieftin ţiţei din ultimii 11 ani şi totuşi micii petrolişti se menţin cumva pe linia de supravieţuire. E un paradox. Producătorii mari au capital, acces la credite şi chiar au cum sa reziste într-o perioadă în care câştigă puţin din petrol. Însă producătorii mici nu au nimic din toate acestea, de multe ori în America e vorba de afaceri de familie cu sonde în fundul curţii. Şi totuşi rezistă – nu au bani, dar tocmai dimensiunile mici ajută.

           Citeste mai mult…

Ziare.com: Schimbari majore pe piata pariurilor in 2016: Cum se platesc castigurile si ce impozit vor achita pariorii

La cateva luni de la momentul in care mai multi pariori au fost amendati pentru ca au jucat pe site-uri neacreditate, anul 2016 vine cu vesti proaste pentru jucatorii online.

Astfel, potrivit noului Cod Fiscal, pariorii online sunt obligati sa plateasca un impozit de 1% din retragerile efectuate in ultimul an calendaristic.

           Citeste mai mult…

Ziare.com: Bulgaria vrea sa fie nodul energetic al regiunii: Aduna gaze din Rusia si Romania

Bulgaria vrea sa devina cel mai important nod energetic din sudul si centrul Europei, prin construirea unui depozit de gaze naturale in portul Varna de la Marea Neagra.

Anuntul a fost facut de premierul de la Sofia, Boiko Borisov, intr-un interviu acordat Deutsche Welle, preluat de agentia Trend.az.

            Citeste mai mult…

Realitatea.net: Toți românii fără venituri, taxați de Fisc cu 57 lei pe lună

Persoanele fizice care nu obțin venituri sunt obligate să achite contribuția la sistemul public de sănătate (CASS). La valoarea actuală a salariului minim de 1.050 lei, contribuția lunară la sănătate este de 57,75 de lei pe lună.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Producătorii de energie regenerabilă au ajuns la o capacitate de 5.127 MW la finele lunii noiembrie

Capacitățile de producere a energiei electrice din surse regenerabile au ajuns la o putere instalată totală de 5.127 de MW la finele lunii noiembrie a acestui an, potrivit datelor centralizate de Transelectrica.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Peste 350 de spații comerciale, disponibile spre vânzare în București; cel mai scump – 5,1 milioane de euro

Peste 650 de spații comerciale sunt disponibile spre vânzare în Capitală, cele mai scumpe fiind în zona ultracentrală și de Nord, prețurile cerute ajungând până la 5,148 milioane de euro, conform anunțurilor postate pe un site dedicat.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Profitul Hidroelectrica se menţine peste pragul de 1 miliard de lei

Hidroelectrica, cea mai va­lo­roasă companie a statului român, a reuşit să-şi menţină profitul brut pes­te pragul de un miliard de lei şi anul trecut, chiar dacă producţia com­pa­niei a scăzut pe fondul unor condiţii hi­drologice mai puţin favorabile decât în 2014.

3,4 mi­liarde de lei, cu un profit brut de 1,15 miliarde lei şi cu un profit net de 941 milioane de lei. Astfel, cu o mar­jă de aproape 28%, producă­to­rul de energie a devenit una dintre cele mai profitabile companii din România.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Venirea bruscă a iernii a testat sistemul energetic: „Vântul a preluat creşterea de consum“

Trecerea bruscă la temperaturi nega­tive a determinat creşterea consumului de energie, dar acest lucru nu a ridicat pro­bleme funcţionării sistemului. Coinci­denţa a făcut ca perioadele de creştere a con­sumului să se suprapună cu cele în care vântul a suflat puternic peste eolienele din Dobrogea.

Deşi în perioada 3-4 ianuarie şi ex­porturile de energie au crescut, oferta locală nu a fost la fel de „apetisantă“ pre­cum cea din Cehia sau Slovacia de exem­plu, pieţe cu care România este cuplată şi în care s-au înregistrat preţuri de vânzare mai mici.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Lactag Costeşti vrea o reţea de 80 de magazine ca să ţină piept retailerilor străini

Producătorul de lactate şi carne Lactag Costeşti vrea să extindă reţeaua de magazine sub brand propriu de la 35 la 80 de unităţi, pentru a contrabalansa puterea marilor retaileri.

În acest sens, compania are în plan să strângă până la 5 milioane de euro de la investitorii de pe bursă.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Britanicii de la Faist caută 200 de oameni pentru fabrica de componente din Oradea

Furnizorul de componente pentru infrastructura telecom şi industria auto Faist Mekatronic, parte a grupului britanic Faist, are în plan să recruteze în acest an 200 de oameni pentru fabrica deţinută în Oradea, unde lucrează aproximativ 1.400 de angajaţi.

Faist Mekatronic produce la Oradea piese turnate din aluminiu, având proiecte atât pentru infrastructura de telefonie mobilă, pentru  Ericsson, cât şi proiecte în industria auto pentru companiile Mahle, Borg Warner, Hella, Kahrein, Ina Schaeffler, Konsberg, Brose sau grupul Magna.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Profi a devenit campionul expansiunii, în timp ce jumătate din jucători au deschis cel mult un magazin anul trecut

Jucătorii din comerţul modern au deschis în 2015 aproape 200 de magazine noi, păstrând astfel ritmul expansiunii din ul­timii ani, pariind pe unităţi mici, respectiv super­mar­ke­turi şi ma­gazine de pro­xi­mitate. Retai­lerii au scos anul trecut din bu­zu­nare 130-180 de milioane de euro, po­trivit esti­mărilor ZF, pentru a duce universul de comerţ modern la aproape 1.700 de ma­gazine. Pentru prima dată în ultimii ani însă, campionul expansiunii nu a mai fost lanţul belgian Mega Image, ci re­ţeaua de super­mar­keturi Profi, con­tro­lată de fondul polonez de investiţii Enterprise Investors.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Bătălia pe piaţa centrelor comerciale se încinge. Acţionarii austrieci ai mallului Sun Plaza au adus 20 mil. euro la capital. Urmează extinderea?

Acţionarii centrului comer­cial Sun Plaza au adus în luna decembrie 20 de milioane de euro la capitalul firmei Societate Dez­voltare Comercial Sudului (SDCS), care administrează mal­lul din cartierul Berceni din Capitală.

Majorarea de capital a fost făcută de S Immo şi CEE Property-Invest, acţionarii austrieci ai centrului comercial, iar decizia a fost luată în 3 decembrie, potrivit informaţiilor publicate în Monitorul Oficial.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Altex mută 200 de salariaţi în cartierul corporatiştilor Pipera

Retailerul electro-IT Altex, liderul pieţei de profil cu afaceri de 1,5 mld. lei în 2014, îşi va muta birourile centrale din zona piaţa Presei Libere în cartierul corporatiştilor Pipera, po­trivit surselor din piaţă.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: „REGLEMENTĂRILE NU TREBUIE SĂ FAVORIZEZE O COMPANIE PE CHELTUIALA CELORLALTE“

Portretul noului CEO al Telekom după interviurile date în trecut: Dacă un operator acţionează distructiv pe piaţă prin preţuri, autorităţile ar trebui să intervină

Interviurile acordate în trecut de noul CEO al Telekom Ro­mâ­nia, Miroslav Majoros presei din Slovacia conturează por­tre­tul unui manager direct, gata să abordeze deschis subiecte dificile, care nu se fereşte să îi atace „la baionetă” sau cu ironii pe reprezentanţii autorităţilor.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: Indicii BVB au deschis în creştere

Principalii indici de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au deschis în urcare şedinţa de tranzacţionare de astăzi. Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, se apreciază cu 0,2%, fiind cotat la 6.920,12 puncte.Indicele BETPlus creşte cu 0,2%, la 1.022,17 puncte.

              Citeste mai mult…

Capital.ro: Orange confirmă discuţiile în vederea unei fuziuni

Orange, cel mai mare operator francez de telefonie, şi Bouygues Telecom, numărul trei, au confirmat marţi în mod oficial că poartă discuţii în vederea unei fuziuni.

              Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Inventarul IT al administratiei publice centrale intarzie sa apara. Noul termen este jumatatea lunii ianuarie 2016

Fostul premier Victor Ponta a semnat in 14 iulie 2015 o decizie privind infiintarea Grupului de Lucru pentru Tehnologia informatiei (GLIT), care avea ca prim obiectiv sa finalizeze, in termen de 3 luni, o evidenta clara a inventarului de echipamente si aplicatii IT din administratia publica centrala. Ce s-a intamplat pana acum? Oficialii Ministerului pentru Societatea Informationala au precizat pentru HotNews.ro ca ‘modificarile la nivel guvernamental survenite in ultimele luni au condus la o mica intarziere in aceasta faza, intarziere care se doreste a fi recuperata pana la jumatatea lunii ianuarie 2016′.

             Citeste mai mult…

Jurnalul.ro: Duduie, dar nu se vede

Am intrat într-un an nou, dar din păcate nu putem lăsa în urmă moştenirea economică a trecutului şi mentalitatea românească „merge şi aşa”. Şi în 2016 continuăm să ne împrumutăm peste puteri ca să consumăm, rămânem croitorii şi cizmarii Europei, dar ne mirăm că avem al doilea cel mai mic PIB din Europa, nu suntem interesaţi să atragem banii europeni pentru că nu pot fi utilizaţi în economia subterană, facem agricultură ca pe vremea bunicilor etc., etc.

             Citeste mai mult…

 Capital.ro: APIA: Grad de absorbţie de 98% în perioada de programare 2007-2013

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a plătit peste 7,6 miliarde de euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) în perioada de programare 2007-2013, ceea ce reprezintă un grad de absorbţie de 98% în condiţiile în care alocarea FEGA, incluzând şi anul de tranziţie 2014, a fost de 7,8 miliarde de euro, potrivit datelor APIA.

            Citeste mai mult…

Economica.net: Cele mai ieftine benzinării din ţară. Motorină la 4,2 lei/litru în România, 4,4 lei, în Bucureşti

Scăderea cotei TVA la 20%, de la 24%, a adus ieftiniri de 3,22% ale preţului carburanţilor, până la un nivel de preţ pe care nu l-am mai întâlnit de cinci ani. ECONOMICA.NET vă spune cât costă , astăzi, motorina în cele mai ieftine benzinării  din România.

Cea mai ieftină benzinărie pentru motorină din România este cea a Lukoil din Odorheiu Secuiesc, strada Racokzi Ferenc, unde acest carburant costă acum 4,22 lei pe litru. Pe aceeaşi stradă există şi o staţie Petrom, unde motorina costă 4,27 lei pe litru. Tot 4,27 lei pe litru costă carburantul şi la staţia Petrom din strada Beclean, din acelaşi oraş.

              Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor