Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI ECONOMICE - 6 august 2015

Agerpres.ro: Predoiu: Sunt două tendințe în PSD în privința Codului fiscal: una rigidă și una de deschidere

Prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu a declarat miercuri că în PSD a observat două linii de gândire referitoare la discuțiile despre Codul fiscal, o poziție inflexibilă și rigidă în jurul premierului Victor Ponta și o deschidere în discursul președintelui interimar al acestui partid, Liviu Dragnea.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ponta: Guvernarea USL a reușit să scadă sub 60 de zile rambursarea de TVA către exportatori

Premierul Victor Ponta susține că, față de perioada 2009-2012, în guvernarea “USL/Ponta” s-a reușit ca ANAF să scadă de la peste 180 de zile la sub 60 de zile rambursarea legală de TVA pentru firmele exportatoare.

            Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Alexis Tsipras: Grecia şi creditorii internaţionali se apropie de un acord

Grecia se apropie de ajungerea la un acord cu creditorii internaţionali pe tema unui nou plan de asistenţă financiară, afirmă premierul Grceiei, Alexis Tsipras, citat de Reuters.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: IT-UL A DAT SINGURELE BRANDURI INTERNAŢIONALE „MADE IN ROMÂNIA“

România nu are încă un om de afaceri care să fi construit un business cu o cifră de afaceri anuală de peste 1 mld. euro.

Cel mai mare business antreprenorial local este retailerul de bricolaj Dedeman, controlat de fraţii Pavăl, cu afaceri de 640 de milioane de euro anul trecut.

            Citeste mai mult… 

Zf.ro: Provizioanele mai mici au lăsat loc dublării profitului BRD

Grupul BRD, care include a doua bancă locală după activele deţinute, a obţinut un profit net de 270 mil. lei în primul semestru, de două ori peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, datorită reducerii la jumătate a cheltuielilor cu provizioanele de risc, la 217 mil. lei.

Veniturile operaţionale s-au ridicat la 1,2 mld. lei, fiind în scădere cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce cheltuielile operaţionale s-au redus cu numai un procent.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Ionuţ Scripcaru, Oracle: Cum e mai bine pentru un IT-ist: să lucreze în România sau în străinătate?

Urmând linia unor articole care pun în dezbatere binecunoscută dilema „în ţară sau afară“, aş vrea să fac o comparaţie raportându-mă la experienţă mea personală, având în vedere că ultimii ani i-am petrecut alternând contractele între două locaţii, mai exact între Bucureşti şi Dublin, din poziţia de consultant baze de date Oracle pentru zona de banking.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: „Nu sunt motive pentru care preţul petrolului să nu se ducă spre 30 $“

Condiţiile de pe piaţă le permit preţurilor petrolului să plonjeze spre 30 de dolari pe baril în următoarele luni, acesta fiind nivelul la care producătorii vor fi for­ţaţi să reducă serios livrările astfel încât cererea să a­jungă la echilibru cu oferta, acum în exces, scrie CNBC.

Preţurile energiei pot face, în funcţie de modelul economic al unei ţări, diferenţa între creştere şi scădere, chiar recesiune, şi de aceea evoluţiei lor economiştii îi acordă o atenţie deosebită, mai ales că marile economii ale lumii încă nu şi-au revenit complet după cea mai recentă criză globală.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Tradeville „vinde“ fonduri de investiţii în software, biotehnologie şi telecom

Firma de brokeraj Tradeville oferă investitorilor acces la peste 80 de fonduri de investiţii din toată lumea prin intermediul noii platforme ETF World. Investitorii pot tranzacţiona astfel unităţi de fond, prin care îşi pot lua expunere pe acţiuni din domenii specifice, regiuni geografice sau industrii ale anumitor state, având informaţiile disponibile într-o singură platformă.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Ministerul Muncii plăteşte titluri executorii de 4,3 milioane de lei

Ministerul Muncii cere suplimentarea bugetului cu aproape 4,3 milioane lei pentru achitarea datoriilor către salariaţi stabilite prin titluri executorii aferente celei de-a treia tranşe corespunzătoare anului 2016, se arată într-un proiect de hotărâre pus în dezbatere publică pe site-ul instituţiei.

          Citeste mai mult…

Bursa.ro: NICOLAE CINTEZĂ:

“Deponenţii au retras 600 milioane euro din băncile noastre cu capital grecesc”

Criza din Grecia nu i-a lăsat indiferenţi pe deponenţii care îşi ţin banii în băncile noastre cu capital grecesc, un număr important de persoane fizice şi juridice retrâgându-şi depozitele bancare.

Potrivit domnului Nicolae Cinteză, directorul direcţiei de supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), suma retrasă, “în cele două luni de criză”, din băncile româneşti cu acţionariat elen, se ridică la 600 de milioane de euro, care înseamnă o parte “destul de importantă” din totalul depozitelor existente în conturile acestor operatori (peste 5 miliarde euro, la începutul primăverii, conform estimărilor din presă).

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB deschide în urcare

 Indicele BET Plus, introdus pe 23 iunie, urcă, de asemenea, cu 0,28%, la 1.119,29 puncte. BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, se majorează, totodată, cu 0,27%, atingând valoarea de 32.606,22 puncte.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: ANAF a început verificarea persoanelor cu venituri mari care prezintă risc fiscal ridicat

Maneliştii, cămătarii şi persoanele publice care nu-şi declară averile, în vizorul Fiscului

 Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a început verificarea persoanelor cu venituri mari care prezintă risc fiscal ridicat, metodologia presupunând mai multe etape, care vor dura cel mult şase luni sau, dacă sunt necesare informaţii din străinătate, 12 luni.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: Profitul net al Bursei de Valori Bucureşti a scăzut cu 30%

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) transmite că profitul net realizat în prima jumătate a acestui an a scăzut cu aproape 30% faţă de nivelul din perioada similară a anului trecut, ajungând la 3,96 milioane lei, respectiv 0,52 lei pe acţiuni.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: INS: Salariul mediu net pe economie a crescut cu 12 lei, în iunie, la 1818 lei

Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1818 lei în luna iulie a acestui an, în creştere faţă de luna precedentă cu 12 lei (0,7%), potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) publicate astăzi.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (5019 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1032 lei).

           Citeste mai mult…

Bursa.ro : Loteria fiscală: 508 bonuri înscrise participă azi la a doua extragere

Un număr de 508 bonuri fiscale în valoare de 135 de lei fiecare urmează să participe, joi, la cea de-a doua etapă de selecţie a celor 100 de câştigători ai extragerii ocazionale a Loteriei bonurilor fiscale din 28 iunie. Fondul de premiere pentru această extragere este de un milion de lei.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor Publice, în prima etapă a extragerii ocazionale au fost desemnate câştigătoare bonurile fiscale emise în data de 23 mai 2015, având valoarea de 135 de lei.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: “BRD Groupe Société Générale” şi-a dublat profitul

 Venitul net bancar a scăzut cu 5% faţă de primul semestru al anului trecut, la aproape 1,23 miliarde lei, pe fondul dobânzilor scăzute, însă au urcat cu 2,4% comparativ cu trimestrul anterior, datorită creşterii marjei nete de dobândă şi a veniturilor din comisioane.

          Citeste mai mult…

Bursa.ro: Acţiunile băncilor greceşti nu se opresc din declin

Titlurile marilor bănci din Grecia au continuat să scadă şi ieri, după ce, luni şi marţi, în primele zile de tranzacţionare după ce s-a redeschis Bursa din Atena, au pierdut, cumulat, 60%. Declinul vine în condiţiile în care Atena menţine aproape toate restricţiile pe mişcările de capital.

           Citeste mai mult…

Economica.net: Află în ce grupă de risc fiscal te vede ANAF – INFOGRAFIC

ANAF a întocmit un infografic în care detaliază pe cine şi de ce verifică amănunţit. Care sunt persoanele cu risc mare fiscal şi cele pe care ANAF nu le bagă în seamă, vedeţi în infograficul de mai jos.

14,3 milioane de persoane au venituri impozabile în România. Din acestea, doar 295.000sunt supuse unei analize de risc. Pentru verificări amănunţite sunt reţinuţi doar 7.800 de oameni. Ei sunt împărţiţi în patru grupe de risc. Grupa 1 de risc se numeşte “Patron bogat, firmă săracă” Grupa 2: Persoane cu venituri semnificative, fără activităţi economice cunoscute. Grupa 3: Persoane cu venituri volatile (showbiz). Grupa 4: Alţii care prezintă risc, dar nu sunt în celelalte grupe.

           Citeste mai mult…

Economica.net: Câţi bani au cetăţenii străini în acţiunile româneşti tranzacţionate la Bursa din Bucureşti

Persoanele fizice străine au circa 268 de milioane de euro (aproape 1,2 miliarde de lei) în acţiuni ale companiilor româneşti listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), potrivit datelor Depozitarului Central şi estimărilor ECONOMICA.NET.

           Citeste mai mult…

Scăderea TVA la alimente de la 24% la 9%, în iunie, a adus mai mulţi bani la bugetul statului, pe fondul creşterii colectării şi a avansului înregistrat în consum.

 Mai precis, colectarea TVA a crescut cu 22,1% în iunie 2015, față de iunie 2014, şi cu 1% în iulie 2015 faţă de iulie 2014. În cifre absolute, ANAF a colectat în iulie TVA de 4,7 miliarde lei, cu 48,46 milioane lei mai mult decât în iulie 2014.

Iulie 2015 a fost prima lună în care s-au colectat veniturile aferente activităţii economice din iunie 2015, când a fost implementată scăderea TVA la alimente.

            Citeste mai mult…

Evz.ro: ANAF: CE a închis procedura împotriva României pe deconturile de TVA. Deconturile s-ar putea face în 15 zile

Comisia Europeană a închis, pe 15 iulie, procedura deschisă împotriva României pentru cercetarea neregulilor în cazul deconturilor de TVA, a anunțat ieri Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

„Comisia Europeană (CE) a decis închiderea procedurii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor cu privire la practica administrativă de a nu soluționa un număr important de deconturi de TVA într-un termen rezonabil (Cauza 2009/4312)”, scrie în comunicat.

            Citeste mai mult…

Evz.ro: Știi ce pui în farfurie? Culturile românești, afectate de organismele modifiate genetic

Până anul trecut, România cultiva anual sute sau chiar mii de hectare de porumb modificat genetic. ONG-urile spun că riscurile pentru sănătatea românilor rămân, în ciuda reducerii suprafețelor cultivate

            Citeste mai mult…

Capital.ro: Peste 700.000 de români au restanţe la bănci

Numărul restanțierilor la bănci din luna iunie a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 21 de luni.

Explicația ar fi, potrivit specialiștilor, că datornicii au preferat să amâne plata ratelor pentru a pleca în vacanță.

            Citeste mai mult…

Capital.ro: Randamentele fondurilor mutuale sunt mult peste cele ale băncilor

Plasamentele în unități ale fondurilor deschise de investiții reprezintă o alternativă foarte bună pentru cei care au făcut economii, dar nu sunt mulțumiți de randamentele oferite de depozitele bancare și nici nu doresc să își facă singuri un portofoliu.

            Citeste mai mult…

Capital.ro: Băncile româneşti ar putea vinde credite toxice în valoare de 5-6 mld. euro în acest an

Volumul de tranzacţii imobiliare cu proprietăţi comerciale (birouri, centre comerciale, parcuri logistice) a fost de doar 190 mil. euro în primul semestru al acestui an, în scădere faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit companiei de consultanţă imobiliară JLL.

După ce anul trecut România a fost plasată în topul ţărilor din regiune după volumul de proprietăţi tranzacţionate, imediat după Polonia şi Cehia, cu vânzări în valoare de 1,15 mld. euro, începutul acestui an a avut un start prost. Totuşi, compresia randamentelor investiţionale (yield) din pieţe precum Polonia şi Cehia au determinat tot mai mulţi investitori să îşi îndrepte atenţia către România, care beneficiază acum de un nivel de interes comparabil cu perioada de dinainte de criza din 2008.

           Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Transportatorii de gaze din România şi Bulgaria caută noi constructori pentru conducta Giurgiu-Ruse

 Conducta va avea o capacitate maximă de transport de 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an dinspre Bulgaria către România şi de 500 de milioane metri cubi pe an pe relaţia inversă Transportatorii de gaze din România şi Bulgaria, Transgaz şi Bulgartransgaz, caută noi constructori pentru conducta Giurgiu-Ruse, după ce au reziliat contractul cu firmele care urmau să foreze pe sub Dunăre, pentru finalizarea proiectului, dar au avut „probleme tehnice deosebite“, potrivit Transgaz. „Procedurile de achiziţie a lucrărilor de subtraversare a Dunării vor fi reluate în comun de cei doi transportatori în condiţiile în care, în baza prevederilor Contractului de Finanţare prin programul EEPR, a fost transmisă Comisiei Europene o solicitare comună pentru ultima extindere a termenului de eligibilitate a costurilor până la finele anului 2016“, a anunţat Transgaz, la solicitarea Mediafax.

           Citeste mai mult…

Digi24.ro: Benzina este mai scumpă ca în 2008, când barilul de petrol costa de trei mai mult

Paradoxul benzinei. Astăzi, benzina este mai scumpă ca în 2008, când petrolul costa de trei ori mai mult. Pornind de la această constatare, tendința ieftinirii carburanților este accentuata în ultimele zilei – barilul a scăzut sub 50 de dolari, fără ca aceasta să se regăsească și în ritmul ieftinirilor de la pompă.

În iulie, preţul barilului de petrol a scăzut cu aproape 7%, iar începutul lunii august a adus noi ieftiniri. Acum, barilul de petrol a ajuns la mai puţin de 50 de dolari barilul, iar analiştii se aşteaptă ca preţurile să mai scadă.

           Citeste mai mult…

Economica.net: Cât costă carburanţii în Europa. România are una dintre cele mai ieftine benzine şi una dintre cele mai scumpe motorine

Buletinul Petrolier Săptămânal al UE plasează România pe unul din locurile fruntaşe în topul celor mai scumpe motorine din spaţiul european, 1,21 euro pe litru. Germania, Franţa, Austria, Belgia, toate au motorina mai ieftină. În schimb, la benzină stăm mai bine. Aceasta costă 1,28 euro pe litru, fiind una dintre cele mai ieftine din Europa. Cele mai ieftine ţări pentru şoferi sunt cele baltice şi Polonia.

          Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Zăcământul de aur de la Baia de Arieş, explorat de o firmă fără angajaţi, administrată de un şef PSD

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a eliberat o licenţă de explorare privind exploatarea resurselor de minereuri polimetalice şi auro-argentifere din perimetrul Geamăna – Colţii Lăzarului, aflat în zona oraşului Baia de Arieş, din judeţul Alba, companiei Blueberry Ridge Minerals, iar primarul oraşului, Traian Pandor, a declarat corespondentului MEDIAFAX că societatea are astfel dreptul să realizeze prospecţiuni geologice în zonă pentru a obţine informaţii privind zăcământul de aur.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: ORGANIZAȚII INTERNAȚIONALE: Agenția Internațională pentru Energii Regenerabile

Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă (IRENA) este o organizație internațională interguvernamentală care promovează dezvoltarea utilizării resurselor regenerabile de energie la nivel mondial, sprijină țările în tranziția lor spre un viitor al energiei sustenabile, servind ca principală platformă pentru cooperare internațională, un centru de excelență și un depozitar de politici, tehnologii, resurse și cunoștințe financiare în domeniul energiei regenerabile, conform site-ului organizației.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: BNR estimează o inflație de minus 0,3% pentru acest an și de 0,7% pentru 2016

Banca Națională a României (BNR) estimează o inflație de minus 0,3% pentru acest an și de 0,7% pentru finalul anului 2016, reiese din Raportul trimestrial asupra inflației prezentat joi de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Potrivit acestuia, proiecțiile privind inflația au fost calculate cu încorporarea pachetului de reduceri de taxe cuprins în actuala formă a Codului Fiscal. “Dacă se schimbă, vom reveni”, a explicat Isărescu.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Gabriel Oprea: Vrem dialog pe Codul fiscal

”UNPR lansează o invitație la dialog pentru a obține o viziune comună asupra noului Cod fiscal. UNPR poate fi o punte între palate — Palatul Cotroceni, Palatul Victoria și acum și Palatul Parlamentului. Vom face tot posibilul să ieșim din logica conflictului politic, vom aduce la aceeași masă toate punctele de vedere pentru a obține cel mai bun rezultat pentru România și români. Decizia reprezintă o încercare de a obține cel mai bun rezultat. (…)

           Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Cele mai profitabile afaceri online. Cum să faci bani stând la calculator, cu investiţii minime şi distracţii maxime

 Cele mai profitabile afaceri online. Internetul oferă posibilităţi nelimitate de business În toate statisticile oficiale, afacerile legate într-un fel sau altul de internet afişează cele mai mari creşteri, atât la vânzări, cât şi la profit. Iată câteva dintre cele mai profitabile afaceri online. Internetul ne oferă o platforma nesfârşită pentru a ne deschide propria afacere online, cu o investitie de 500 de dolari sau chiar mai puţin, arată americanii de la publicaţia Income.com. Cele mai profitabile afaceri online. Bloguri şi creaţie de conţinut pentru site-uri Un blog poate fi un foarte bun mod de a câştiga bani online, fiind în acelaşi tip o activitate plăcută.

           Citeste mai mult…

Economica.net: Ce spun nemţii de la REWE despre vânzarea magazinelor Billa din România către Carrefour

Grupul german de retail REWE, care operează lanţul de supermarketuri Billa pe plan local, dar şi magazinele tip discounter XXL Mega Discount şi Penny Market ar fi pe ultima sută de metri în negocierile cu francezii de la Carrefour pentru a vinde lanţul de 86 supermarketuri Billa, se zvoneşte în piaţă. De altfel, surse din industrie vorbesc despre o iminentă vânzare a lanţului Billa încă din vara anului trecut, mai ales după ce compania germană a renunţat la 53 de supermarketurile Billa din nordul Italiei, în favoarea concurentului francez Carrefour. ECONOMICA.NET i-a întrebat pe oficialii celor două părţi despre această situaţie.

            Citeste mai mult…

Jurnalul.ro: Românii pot câştiga din criza grecească

Mii de de firme greceşti şi-au deschis conturi noi în băncile din Bulgaria, România şi Germania pentru a-şi putea derula afacerile fără restricţii. Este începutul unui fenomen care va continua pentru că ratingul Greciei este „worse than junk”, adică mai rău decât gunoi, şi asta afectează firmele elene.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Documentul de 123 de pagini din spatele celui mai mare scandal economic din România: Care au fost faptele care au generat un prejudiciu de 1,7 mld. euro la Petrotel Lukoil

Rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti este un document de 123 de pagini în care sunt analizate mecanismele prin care în perioada 2011-2014 rafinăria Petrotel-Ploieşti,  a treia cea mai mare unitate de procesare a petrolului din România, ar fi fost prejudiciată cu 1,7 miliarde de euro.

            Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor