Cugetliber.ro:Reuniunea consilierilor economici din reţeaua externă a României
În data de 6 iulie 2015, începând cu ora 9:00 la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie a României, are loc sesiunea plenară a Reuniunii consilierilor economici din Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului. La eveniment participă, printre alţii, ministrul economiei, Mihai Tudose, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban.
Mediafax.ro: Tudose: Trebuie să profităm de situaţia din Grecia şi să întărim parteneriatul cu grecii
România trebuie să se folosească de situaţia actuală în care se află Grecia pentru a întări parteneriatul cu statul elen, a declarat ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, Mihai Tudose, care apreciază că turismul va contribui la ieşirea grecilor din criză.
Mediafax.ro: Daraban, CCIR: În top 100 exportatori din România se regăsesc doar 3 firme cu capital românesc
În topul primilor 100 de exportatori din România, dintr-un total de circa 22.000 de firme, se află doar trei companii cu capital românesc, cifre care “trebuie să pună pe gânduri”, a declarat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Mihai Daraban, apreciind că aceste firme trebuie susţinute.
Agerpres.ro: Mihai Tudose (MECT): România ar trebui să întărească parteneriatul cu Grecia
Ministrul Economiei Comerțului și Turismului, Mihai Tudose, consideră că România ar trebui să folosească situația din Grecia și să întărească parteneriatul cu această țară.
Agerpres.ro: Pârvan (AOAR), despre votul din Grecia: România ar putea avea, luni, un impact emoțional pe cursul valutar
România ar putea avea, astăzi, un impact emoțional pe curs având în vedere votul din Grecia, a declarat, luni, în cadrul unei conferințe de specialitate, Cristian Pârvan, secretar general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
‘România nu are cum să nu aibă și ea un impact, dar credem că va fi minor. Noi nu suntem în zona euro, deci probabil că moneda europeană va avea o foarte mică oscilație, dar nici comerțul reciproc cu Grecia și nici ca urmare relațiile valutare cu Grecia nu au cum să impacteze în mod semnificativ. Poate că, astăzi, va fi un impact emoțional pe curs, piețele financiare reacționează emoțional. Cursul de schimb este de fapt o reflectare a cât de puternică economic este România, cât muncim noi pentru un euro”, a spus Pârvan.
Jurnalul.ro: Ineficienţa energetică ne costă 4 miliarde de euro
Deşi statisticile reflectă o scădere a consumului de energie în ultimii ani, România este încă departe de ceea ce înseamnă conceptul de eficienţă energetică. Anual, această ineficiență ne costă 4 miliarde de euro. Cel mai afectat sector rămâne cel rezidenţial, unde pierderile ajung până la 50%.
Mediafax.ro: Liderii din zona euro se vor reuni marţi, la Bruxelles, pentru a discuta pe tema Greciei. O conferinţă telefonică va avea loc luni între Juncker, Tusk, Draghi şi Dijsselbloem
Un summit extraordinar cu participarea liderilor din zona euro va avea loc marţi, la Bruxelles, a anunţat duminică seara preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, relatează Le Figaro în pagina electronică.
Zf.ro: Efectul restructurării şi al goanei după clienţi noi: scad marjele de dobândă
Marja de dobândă a scăzut la minimul ultimilor trei ani şi jumătate după ce băncile şi-au redus costurile operaţionale şi au reînceput competiţia pentru clienţi.
Zf.ro: CELE MAI IMPORTANTE CONCLUZII ALE DEZBATERILOR REGIONALE HR INSIDER – ZF CORPORATE
Diagnosticul pieţei muncii, văzut de marii angajatori din ţară: România are o nevoie acută de absolvenţi de şcoli profesionale şi de licenţiaţi în IT
Iaşiul are foarte multă forţă de muncă disponibilă, dar duce lipsă de investiţii din cauza infrastructurii n La Timişoara, investiţiile au condus la o profesionalizare a forţei de muncă şi la salarii mai mari, dar piaţa muncii cere mai mulţi meseriaşi n Clujul are nevoie de mai mulţi absolvenţi de facultăţi de IT pentru a atrage noi proiecte.
Zf.ro: Cei mai buni şi cei mai slabi consilieri economici ai României în străinătate
Cei mai buni consilieri economici, prin prisma excedentului comercial realizat de România în 2014, sunt cei din Marea Britanie, Turcia, Serbia, Ucraina şi Franţa. Cei mai slabi, prin prisma deficitului realizat, sunt cei din Kazhastan, Ungaria, China, Polonia şi Germania.
Zf.ro: Adrian Vasilescu, BNR: Nu se poate „haircut“ la depozite de peste 8.000 de euro cu Grecia în UE
Depozitele din băncile greceşti cu valori de peste 8.000 de euro ar putea beneficia de reducerea valorii cu minimum 30%, însă doar dacă Grecia ar fi în afara Uniunii Europene, un lucru greu de crezut, a afirmat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Mugur Isărescu.
Zf.ro: Grecia, sub asediul incertitudinii. Din depozitele sistemului bancar grecesc s-au evaporat 100 mld. euro în cinci ani. Se vor salva băncile cu banii care au mai rămas?
Referendumul din Grecia a fost însoţit de un bombardament mediatic sufocant din partea presei internaţionale, preluată prompt de presa locală. Grecii au putut afla înainte de a vota dacă acceptă sau nu condiţiile de austeritate propuse de creditori că băncile iau în calcul să confişte o parte din depozitele clienţilor, iar liderii zonei euro nu au vrut ca FMI să arate lumii că planurile creditorilor sunt greşite.
Zf.ro: Un fond mutual al Erste, scădere surprinzătoare de 450 mil. lei a activelor în iunie
Fondul de obligaţiuni Erste Bond Flexible Ron, cel mai mare din piaţă, a înregistrat o scădere de 454 milioane de lei în luna iunie a activelor nete, până la 6,6 miliarde de lei. Aceasta este cea mai mare scădere de active raportată vreodată de un fond mutual. Fondul a obţinut un randament de -0,3% în iunie, iar faţă de începutul anului are un plus de 2,12%. Numărul de investitori s-a redus cu 1.800, până la 119.455.
Zf.ro: Preţul energiei a revenit pe minus după creşterile din T1
Aprilie şi mai au adus din nou o corecţie a preţului la energie pe piaţa spot, barometrul pieţei de energie, după ce în primele trei luni ale anului preţul mediu reuşise să depăşească nivelul din primul trimestru al anului trecut în urma unei uşoare creşteri a consumului de circa 1,7%.
Zf.ro: ASF supune dezbaterii regulile pentru managerii de fonduri alternative
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat pe 2 iulie pe website-ul propriu proiectul de regulament privind administratorii de fonduri de investiţii alternative, supus consultării publice timp de zece zile.
Zf.ro: Ministrul energiei: Nu vom accepta listarea la bursă a Hidroelectrica în insolvenţă
Listarea Hidroelectrica înainte de ieşirea din insolvenţă, idee avansată de administratorul judiciar Remus Borza, este respinsă categoric de guvern, pe motiv că oferta s-ar închide la un discount faţă de valoarea reală a companiei.
De cealaltă parte, administratorul judiciar susţine că o pauză prea lungă între ieşirea din insolvenţă şi listarea pe bursă va expune Hidroelectrica riscului reactivării contractelor păguboase care au adus-o în această situaţie.
Zf.ro: Viaţa în economia reală sub restricţiile de capital
„Dacă băncile nu se deschid în 10 zile, îmi va fi foarte greu să-mi ţin deschisă afacerea“, sunt vorbele lui Antonis Tartaras, comerciant de ochelari de soare. El are datorii de 20.000 de euro la furnizorii externi, pe care nu-i poate plăti din cauza problemelor cu transferarea banilor în străinătate. Furnizorii îi cer acum plata înainte. Ochelarii pe care-i mai are în butic îi ajung pentru doar o săptămână de vânzări.
Zf.ro: Comerţul modern în 2020: vor mai rămâne doar 5-6 jucători faţă de 12 astăzi
Comerţul modern va traversa în următorii cinci ani o serie de modificări structurale, cred jucătorii din piaţă şi analiştii care văd în 2020 un total de 3.500 de supermarketuri şi hipermarketuri, faţă de 1.500 în prezent în România. Acestea vor fi controlate de doar 5-6 jucători străini, de două ori mai puţini decât în prezent.
Zf.ro: Echipamentele pentru energia verde, în continuă scădere. Piaţa este îngheţată
Echipamentele pentru proiectele eoliene sunt singurele care şi-au menţinut preţul la un nivel constant în ultimii trei ani, în timp ce panourile solare şi turbinele pentru micile hidrocentrale au suferit cea mai puternică contracţie. Aceasta a venit la pachet cu modificarea schemei de sprijin, cu scăderea preţurilor la energie şi la certificatele verzi, ceea ce la final a dus la blocajul acestui domeniu.
agerpres.ro: Grupul AXA nu mai vinde operațiunile din România;contractul de vânzare către Certinvest și SIF Transilvania a încetat
Contractul de vânzare a operațiunilor de asigurări AXA Life Insurance România către Certinvest și SIF Transilvania, anunțat în data de 18 decembrie 2014, a încetat, iar compania de asigurări evaluează în prezent opțiunile strategice, luând în considerare interesul clienților și al angajaților săi din România, a anunțat, vineri, compania, într-un comunicat remis AGERPRES.
Adevarul.ro: Idei de afaceri cu produse tradiţionale. Cum să faci profit acum cu reţete de demult
Alimentele tradiţionale sunt apreciate şi de românii de acasă, dar mai ales de cei plecaţi în străinătate Dacă dispuneţi de dotările necesare într-o bucătărie tradiţională, de suficiente materii prime pentru o producţie pe măsura cererii, de reţete specifice şi mai ales de răbdare pentru a depăşi barierele birocratice ale atestării, vă puteţi lansa într-o afacere cu produse tradiţionale. Vă prezentăm câteva idei utile pentru a demara o afacere cu produse tradiţionale.
Digi24.ro: Investiţiile americane au salvat Oradea
Aproape o sută de milioane de dolari au investit americanii în județul Bihor. Mai multe fabrici din Statele Unite au deschis unităţi de producţie în zonă, iar numărul angajaților trece de cinci mii.
Companiile americane au fost atrase de apropierea de granița cu Ungaria, dar și de facilitățile fiscale pe care autoritățile locale au știut să le ofere.
Zf.ro: OPINIE CRISTIAN HOSTIUC, DIRECTORUL EDITORIAL AL ZF
Fără să ştie, grecii au votat cu demnitate pentru propriul program de austeritate, care va fi mult mai dur decât cel cerut de Troică
60 la suta dintre greci au votat prin referendum , la solicitarea propriilor lideri politici, împotriva planului de austeritate cerut de creditorii internaţionali. Grecii au spus un NU hotărât tăierii pensiilor, majorării TVA, restructurării aparatului de stat, reducerii cheltuielilor sociale, etc. Uman, nu, pentru că nimeni nu vrea aceste lucruri.
Dar după referendum viaţa trebuie să-şi urmeze cursul. Chiar dacă grecii nu vor mai plăti un euro din datoria lor de peste 300 de miliarde de euro, cineva trebuie să plătească pentru funcţionarea curentă a Greciei. Până acum plăteau creditorii internaţionali, nemţii, băncile greceşti sau Banca Centrală Europeană, mai nou. De marţi altcineva trebuie să preia această finanţare.
Zf.ro: Matei Păun, BAC Investment: Nu văd această megacatastrofă despre care vorbeşte toată lumea dacă Grecia iese din zona euro
Implicarea votului democratic în problema datoriei statului elen a fost binevenită, iar în cazul ieşirii Greciei din zona euro ţara va trece prin momente dificilă, dar nu va fi în niciun caz o catastrofă, consideră Matei Păun, managing partner al BAC Investment.
Bursa.ro: REFERENDUMUL DIN GRECIA, ÎN ROMÂNIA
Opţiunile noastre, într-un moment de cotitură
Ai noştri par să fie mai hotărâţi decât grecii în a răspunde “nu”, în cazul că ar participa la Referendumul din Grecia, căci aşa rezultă din sondajul făcut de GSSC Avangarde (conform site-ului stiripesurse.ro), dar şi din cel online iniţiat de ziarul BURSA printre cititorii săi, însă IRES prezintă rezultate care determină concluzia să fie şovăielnică.
Bursa.ro: BVB a deschis în scădere
Indicele BET Plus, introdus pe 23 iunie, coboară, de asemenea, cu 0,46%, la 1.063,06 puncte. BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, se depreciază cu 1,07%, atingând valoarea de 29.625,50 puncte.
Bursa.ro: Nuclearelectrica are prevăzut pentru 2015 un profit brut de 54,247 milioane lei
Societatea Naţională Nuclearelectrica (SNN) are prevăzut, pentru 2015, un profit brut de 54,247 milioane lei, profitul contabil rămas după deducerea impozitului fiind estimat la 38,343 milioane lei, conform bugetului de venituri şi cheltuieli publicat în Monitorul Oficial.
Bursa.ro: UNDE-I LEGE, NU-I TOCMEALĂ
Confiscarea depozitelor pentru populaţie şi firme, garanţii pentru bancheri
În paralel cu reglementarea confiscării depozitelor negarantate ale populaţiei şi firmelor, autorităţile noastre introduc în legislaţie garantarea depozitelor care aparţin conducătorilor de bănci.
Bursa.ro: MICHIEL BOERSMA, MEMBRU ÎN CONSILIUL DE ADMINISTRAŢIE AL ELECTRICA SA:
Michiel Boersma: În luna august a anului trecut, am fost abordat de un agent de recrutare, care m-a întrebat, în numele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), dacă sunt interesat de o poziţie în Consiliul de Administraţie al Electrica SA. Înainte să accept nominalizarea, am fost la Bucureşti şi am discutat cu domnul Ioan Roşca, directorul general al Electrica, cu domnul Răzvan Nicolescu, pe atunci ministru al Energiei, dar şi cu domnul Crăciun de la BERD. Am citit şi prospectul de listare a companiei. În urma acestor întâlniri, mi-am făcut o imagine clară asupra provocărilor cu care se confrunta Electrica după listare.
Bursa.ro: BVB / OVIDIU DUMITRESCU,
“Scăderi uşoare, pe fondul vacanţei bursiere în America şi al referendumului grecesc”
Majoritatea indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au închis “uşor în teritoriu negativ” şedinţa de vineri, pe fondul unui “week-end lung” în SUA şi a situaţiei create de apropierea referendumului din Grecia, ne-a transmis Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct Tradeville.
Domnia sa ne-a declarat: “Am văzut deprecieri ale BET şi BET-XT puţin mai mari de 0,5% în timp ce BET-FI a suprins pozitiv cu o uşoară creştere, de 0,2%, pe fondul aprecierii acţiunilor SIF2 Moldova, SIF4 Muntenia şi SIF5 Oltenia. Indicele sectorial energetic (BET-NG) a avut astăzi performanţa cea mai slabă dintre indicii principali ai BVB, scăzând cu peste 1,5%, cel mai probabil datorită datei ex-dividend a Romgaz (SNG)”.
Bursa.ro: SIBEX
Numărul contractelor a crescut în mod surprinzător
În ultima şedinţă a săptămânii trecute (n.r. – vineri 03.07) au fost încheiate 121 de contracte futures cu o valoare de peste 2 milioane de lei, înregistrându-se cel mai bun volum din 3 iunie încoace, adică din exact o lună. Derivatul “vinovat” pentru această situaţie a fost DEDJIA 15I care a totalizat 113 contracte pe scadenţa septembrie, pe fondul unei scăderi puternice a cotaţiei.
Bursa.ro: Surse: ING va câştiga licitaţia pentru preluarea HSBC Turcia
“ING Groep” NV, cel mai mare grup bancar olandez, este pe punctul să câştige licitaţia pentru preluarea diviziei din Turcia a băncii britanice “HSBC Holdings” Plc, potrivit unor surse citate de Reuters.
Sursele spun că HSBC a restrâns căutările pentru găsirea unei bănci care să preia operaţiunile diviziei sale din Turcia, iar ING este cumpărătorul preferat.
Agerpres.ro: Daniel Constantin: Cu banii PNDR 2014-2020 trebuie să dezvoltăm agricultura atât cantitativ, cât și calitativ
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a declarat vineri, în vizita din județul Arad, că în următorii ani, prin cei 9,5 miliarde de euro la dispoziție pentru dezvoltare rurală, agricultura României trebuie să se dezvolte atât cantitativ, cât și calitativ, inclusiv în ceea ce privește integrarea producției și exportarea unor produse alimentare prelucrate, cu valoare adăugată mai mare.
Digi24.ro: BCR suspendă schimburile valutare online
Incertitudinea legată de situaţia din Grecia se face simţită şi în România. Cea mai mare bancă din ţară a suspendat operaţiunile de schimb valutar care erau făcute prin serviciul de internet banking.
romanialibera.ro: Notă de plată pentru autostrada electorală Ponta-Rus: Deşi este în garanţie, lotul 3 din Sibiu Orăştie este reparat pe bani publici
La opt luni de la inaugurarea lotului 3 al autostrăzii Sibiu-Orăştie, a venit factura de plată a lucrărilor de mântuială. Italienii fie tergiversează reparaţiile necesare, fie le fac superficial, iar Compania de Drumuri este nevoită să facă lucrarea pe bani publici.
Rfi.ro: Leonard Orban: Riscul ca Grecia să părăsească zona euro a crescut semnificativ
Demisia ministrului grec de Finanţe facilitează negocierile Atenei cu creditorii săi, dar nu rezolvă problema. Iată ce spune la RFI Leonard Orban, consilier pentru Afaceri Europene al preşedintelui Klaus Iohannis. El precizează că opinia sa personală este că riscul ca Grecia să părăsească zona euro a crescut semnificativ, dar că trebuie păstrat optimismul.
Stiripesurse.ro: Şeful CCIR cere statului eforturi mai mari pentru promovarea externă a companiilor
Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban, cere statului român să facă eforturi mai mari pentru pentru promovarea externă a companiilor.
Ziare.com: Daraban (CCIR): Promovarea externa a companiilor trebuie sa devina o prioritate pentru statul roman
Promovarea externa a companiilor trebuie sa devina o prioritate pentru statul roman, fiind nevoie de noi abordari in acest sens, a declarat luni presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihai Daraban.
Adevarul.ro: Mihai Daraban, preşedintele CCIR: În top 100 exportatori din România se regăsesc doar trei companii cu capital românesc. Firmele autohtone trebuie susţinute
Mihai Daraban, şeful Camerei de Comerţ şi Industrie, cere autorităţilor sprijin pentru ca societăţile româneşti să găsească parteneriate în străinătate, astfel încât să fie încurajate exporturile În topul primilor 100 de exportatori din România se află doar trei companii cu capital românesc, cifre care „trebuie să pună pe gânduri“, a declarat Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCIR), apreciind că aceste firme trebuie susţinute.
Rador.ro: România ar trebui să folosească situaţia din Grecia şi să întărească parteneriatul cu această ţară – a spus ministrul român al economiei Mihai Tudose
România ar trebui să folosească situaţia din Grecia şi să întărească parteneriatul cu această ţară – a spus astăzi ministrul român al economiei Mihai Tudose. Prezenţi la un eveniment pe teme economice, mai mulţi oameni politici şi specialişti în domeniu au apreciat că deocamdată se fac doar speculaţii cu privire la ce se va întâmpla în continuare în Grecia.
Ziarulfaclia.ro: Doar trei companii româneşti în primii 100 exportatori
În topul primilor 100 de exportatori din România, dintr-un total de circa 22.000 de firme, se află doar trei companii cu capital românesc, cifre care „trebuie să pună pe gînduri”, a afirmat Mihai Daraban (foto), preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie.
Romaniajournal.ro: We must take advantage of the situation in Greece and strengthen partnership with the Greeks, Economy Minister says
Romania should use the current situation in Greece to strengthen the partnership with the Greek State, says Minister of Economy, Trade and Tourism, Mihai Tudose, who believes that tourism will help the Greeks out of the crisis.
Realitatea.net: Cine urmează după Grecia?/Noi dezvăluiri despre fuga în Serai a lui Ponta
În această seară, de la ora 21.00, Rareş Bogdan şi invitaţii săi te aşteaptă la o ediţie de excepţie „Jocuri de Putere” pentru a-ţi spune ADEVĂRUL despre criza din Grecia şi cât poate suporta sistemul bancar din România presiunea fără precedent asupra monedei europene. Ar trebui limitate retragerile de bani lichizi?
Mediafax.ro: KPMG: România ocupă locul 79 într-un clasament global privind adaptabilitatea la schimbare
România ocupă locul 79 într-un top global privind adaptabilitatea la schimbare, în care au fost evaluate 127 de ţări cu privire la capacitatea de pregătire şi reacţie la schimbările cauzate de factori precum calamităţi naturale, şocuri economice şi politice, evoluţia demografică şi noile tehnologii.
Economica.net: OTP Bank oferă fermierilor credite de prefinanţare a subvenţiei SAPS fără garanţii şi fără limită de sumă
OTP Bank România oferă credite de prefinanţare a subvenţiei SAPS, în baza convenţiilor tripartite ce vor fi semnate cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), fără garanţii suplimentare de la Fondurile de Garantare, potrivit unui comunicat al băncii.
Astfel, fermierii care solicită finanţări pentru efectuarea lucrărilor agricole pot obţine un avans de până la 90% din cuantumul subvenţiei pe suprafaţă pentru anul 2015, scrie Agerpres.
Mediafax.ro: Oprea: Avem foarte multe active şi bănci greceşti, situaţia din Grecia ne poate afecta şi pe noi
Premierul interimar Gabriel Oprea a declarat, luni, că menţinerea situaţiei actuale din Grecia, ar putea afecta şi economia românească, având în vedere că există foarte multe bănci şi active elene în România.
Hotnews.ro: Daianu: Un program realist cu privire la Grecia nu poate eluda o alta restructurare a datoriei publice
Planul actual ca si cel initial (din 2010) nu au fost bine construite, fiindca au mizat pe combinatia intre reforme structurale si taierea deficitelor care ar aduce crestere economica rapid. Ceea ce nu era posibil intr-o economie care nu putea practica decat reducere de venituri/cheltuieli. In cazul Greciei am asistat la o prabusire a economiei, peste 25% diminuare a PIB-ului si somaj peste 25% din populatia activa – o veritabila depresiune economica. FMI a recunoscut ca programul a avut hibe mari, spune profesorul Daniel Daianu, membru in CA al BNR intr-un text transmis la solicitarea HotNews.ro.
Zf.ro: Tragedia greacă: Europa de Est va fi cea mai afectată. Analiză Saxo Bank
Din multe puncte de vedere este uşor de înţeles de ce rezultatul a fost NU în Grecia. Nu prea mai e mare lucru de pierdut, iar un DA pentru şi mai multă austeritate ar fi fost o alegere dificilă pentru o societate aflată pe marginea prăpastiei sociale.
Asta nu schimbă faptul că eu cred cu tărie că Grecia ar fi trebuit să zică DA şi să răstoarne un guvern care este mai interesat de propria supravieţuire decât de destinul ţării. Ceea ce va urma, politic vorbind, este greu de prezis, dar pentru pieţe s-ar putea să ne fie mai uşor:
Zf.ro: Rompetrol deschide 11 benzinării anul acesta şi are în plan încă 20 pentru 2016
Rompetrol, al doilea mare jucător din piaţa petrolieră locală, deschide anul acesta 11 benzinării şi spune că pentru anul viitor compania va deschide alte 20 de noi staţii.
Anunţul companiei vine după ce anul trecut Rompetrol a finalizat o singură staţie. În acest moment compania are 133 de puncte de alimentare, iar în medie investiţia pentru o benzinărie se ridică la 1,3 milioane de dolari.
Economica.net: UPDATE Acţiunile de la Bursa din Bucureşti scad cu 1%. Europa este “în roşu”, după referendumul grec
Cei mai imortanţi indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) scad cu 1%, la ora 13, ca urmare a reuultatelor referendumului din Grecia. Lichiditatea este însă foarte scăzută, foarte puţini jucători riscând să speculeze momentul.
Indicele BET, al celor mai importante 10 acţiuni de la Bursa din Bucureşti (fără SIF-uri), era în scădere cu 0,97%, luni la ora 13.11, după ce deschisese ziua în scădere cu 0,95%.
Agerpres.ro: Ana Birchall: UE trebuie să rezolve prin dialog impasul din Grecia
Președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților, Ana Birchall, afirmă că, în contextul evoluțiilor din Grecia, Uniunea Europeană trebuie să rezolve prin dialog impasul actual.
Bursa.ro: LA ORELE PRÂNZULUI:
Lichiditate de 3,62 milioane euro pe BVB
Noul indice BET Total Return, introdus pe 23 septembrie, scade cu 0,89%, la 8.172,57 puncte. Potrivit BVB, BET-TR este un indice ponderat cu capitalizarea “free-float”-ului celor mai tranzacţionate zece companii listate pe piaţa reglementată şi care va fi ajustat şi cu valoarea dividendelor în numerar plătite de companiile din componenţa indicelui. BET-TR va fi calculat retroactiv începând cu data de 24 septembrie 2012.
Economica.net: Bursa caută „super market makeri” pentru îmbunătăţirea lichidităţii tranzacţiilor
Investitorilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) urmează să li se ofere servicii mai avantajoase odată cu introducerea funcţiei de „super market maker”, îndeplinită de brokerii care sunt dispuşi să-şi asume obligaţii mai mari decat market maker-ii (formatori de piaţă) clasici. BVB urmăreşte să crească astfel lichiditatea pieţei, capitolul din cauza căruia a ratat anul acesta promovarea în clasa pieţelor emergente.
Agerpres.ro: Dumitru (Consiliul Fiscal): Decizia în cazul Greciei este politică; economic, nu există alternativă decât ieșirea din zona euro
Ieșirea Greciei din zona euro este singura decizie viabilă din punct de vedere economic, dar cu costuri foarte mari în primul rând pentru greci, dar și pentru celelalte țări din Uniunea Europeană, însă, din punct de vedere politic, situația se complică, susține președintele Consiliului Fiscal (CF), Ionuț Dumitru.
Agerpres.ro: Dijsselbloem: Obiectivul rămâne menținerea Greciei în zona euro
Votul negativ dat de alegătorii eleni la referendumul de duminică a făcut discuțiile cu creditorii mai dificile, însă, obiectivul rămâne menținerea Greciei în zona euro, a declarat, luni, liderul Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, transmite Reuters.
Alegătorii greci au respins, duminică, ultimele propuneri de acord ale creditorilor internaționali, la un referendum convocat de Guvernul condus de stânga radicală Syriza, în frunte cu premierul Alexis Tsipras.
Economica.net: BERD intenţionează să preia o participaţie la divizia din Ucraina a Raiffeisen
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat luni că analizează posibilitatea preluării unei participaţii minoritare semnificative la divizia din Ucraina a grupului bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI), transmite Reuters.
Posibila investiţie în Raiffeisen Bank Aval, a doua mare bancă ucraineană deţinută de o bancă occidentală, ‘va trimite un semnal pozitiv pieţei în această perioadă de criză politică şi economică gravă în Ucraina’, a informat BERD într-un comunicat de presă.
Zf.ro: OPINIE IULIAN ANGHEL, EDITOR ZF
Ce mai înseamnă în lumea de azi independenţa economică? De fapt, unde începe şi unde se termină libertatea?
“Cred că în acest moment toţi adversarii dezvoltării, prosperităţii şi independenţei noastre economice sunt în stare de orice ca să blocheze aplicarea măsurilor din Cod! (noul cod fiscal – n. red.) Fac un apel la toţi românii de bună credinţă să facem front comun împotriva oricăror asemenea tentative evident împotriva interesului nostru ca ţara şi societate!”, a scris Victor Ponta pe contul domniei sale de Facebook, săptămâna trecută.
Zf.ro: Dana Demetrian, BCR: În România, băncile greceşti sunt sub supravegherea BNR şi au fost susţinute să menţină un flux normal
Referindu-se la situaţia din Grecia şi la băncile cu capital grecesc din România, Demetrian a spus că este prematur să vorbim astăzi despre o ieşire a Greciei din zona euro şi în acelaşi timp de un impact în România pentru că acesta poate fi mai mult psihologic decât financiar.