Antena3.ro, preluat de ultimele-stiri.eu, news.ournet.ro: Emisiunea “Income”, cu Adrian Măniuţiu, premiată la topul naţional al firmelor
Antena 3 se bucură de încă o performanţă. De data aceasta, în ceea ce priveşte mediul de afaceri şi sectorul economic.
Emisiunea Income, cu Adrian Mănuţiu, a câştigat premiul pentru excelenţă în jurnalism la Topul Naţional al Firmelor, organizat de Camera de Comerţ şi Industriei a României.
Agerpres.ro: Comunicat de presă – Administrația Prezidențială
Ref.:Mesajul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu ocazia Topului Național al Firmelor 2015, organizat de Camera de Comerț și Industrie a României
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis joi, 5 noiembrie a.c., un mesaj cu ocazia evenimentului ‘Topul Național al Firmelor 2015’, organizat de Camera de Comerț și Industrie a României. Mesajul a fost prezentat de domnul Cosmin Marinescu, Consilier Prezidențial, Departamentul Politici Economice și Sociale.
Capital.ro, preluat de ziarelive.ro, news.portal-start.com, news.ournet.ro, diacaf.com, 123credite.eu, index-stiri.ro, ziare.www.ro, ultimele-stiri.eu, pescurt.ro: Mihai Draban, președintele CCIR: Doar Klaus Iohannis mai poate garanta predictibilitatea
Doar președintele Klaus Iohannis poate garanta predictibilitatea, una dintre cele importante măsuri cerute de mediul economic, a declarat Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCIR), în mesajul de deschidere a Galei Topului Național al Firmelor, care a avut loc joi seara, la Romexpo.
Agerpres.ro, preluat de evz.ro: Mihai Daraban, CCIR: Preşedintele României trebuie să fie garantul predictibilităţii
“Vrem ca preşedintele României să fie garantul predictibilităţii economice. Nu am văzut pe nimeni în această perioadă să ceară modificarea Codului Muncii. Solicităm ca proiectul de lege pe Codul Muncii aflat în Parlament să fie respins”, a declarat a declarat, joi, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, la Gala Topului Naţional al Firmelor.
Bursa.ro, preluat de ziare-pe-net.ro: MIHAI DARABAN, CCIR:
“Asistăm la diminuarea capitalului integral românesc”
Cele mai mari 6.630 de societăţi comerciale din ţara noastră realizează o cifră de afaceri de 115,6 miliarde de euro, un profit din exploatare de 9,1 miliarde de euro şi au circa un milion de angajaţi, a declarat, ieri, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, la prezentarea unui raport al Consiliului Concurenţei.
Ziare.com: CCIR a premiat cele mai performante companii din Romania in cadrul Galei Topului National al Firmelor
Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) a premiat, joi seara, cele mai performante companii din economia romaneasca in cadrul Galei Topului National al Firmelor.
In deschiderea evenimentului, presedintele CCIR, Mihai Daraban, a declarat ca, la finalul anului precedent, au fost depuse bilanturile financiar-contabile de la peste 650.000 de companii din toata tara, iar pentru Topul National au fost selectate 6.630 de societati, in conformitate cu metodologia topului constituita la nivel national.
Stiripesurse.ro: Care sunt cele mai performante companii din România. Cine a fost premiat
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a premiat, joi seara, cele mai performante companii din economia românească în cadrul Galei Topului Național al Firmelor. În deschiderea evenimentului, președintele CCIR, Mihai Daraban, a declarat că, la finalul anului precedent, au fost depuse bilanțurile financiar-contabile de la peste 650.000 de companii din toată țară, iar pentru Topul Național, au fost selectate 6.630 de societăți, în conformitate cu metodologia topului constituită la nivel național.
Eoficial.ro, preluat de valvea24.ro, prahova24.ro, sinaiaexpres.ro: CCIR a premiat cele mai performante companii din România în cadrul Galei Topului Național al Firmelor
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a premiat, joi seara, cele mai performante companii din economia românească în cadrul Galei Topului Național al Firmelor. În deschiderea evenimentului, președintele CCIR, Mihai Daraban, a declarat că, la finalul anului precedent, au fost depuse bilanțurile financiar-contabile de la peste 650.000 de companii din toată țară, iar pentru Topul Național, au fost selectate 6.630 de societăți, în conformitate cu metodologia topului constituită la nivel național.
Replicaonline.ro, preluat de ultimele-stiri.eu: Daraban: Economia românească este tot mai competitivă
Exporturile sunt din nou un motor al creșterii economice, fapt ce demonstrează că economia românească este tot mai competitivă și poate face față concurenței pe piețele internaționale, a declarat Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), citat de agerpres.ro. Acesta estimează că exporturile vor continua să crească cu peste 7% anual și vor trece în 2016 de pragul de 60 miliarde de euro.
Ziaruldeiasi.ro, preluat de actualitati.net, index-stiri.ro: Economia este ţinută în spate de doar 6630 de companii
Cele mai mari societăţi din ţară au realizat o cifră de afaceri de 115,6 miliarde euro şi un profit de 9,1 miliarde euro.
Cele mai mari 6.630 de societăţi comerciale din România realizează o cifră de afaceri de 115,6 miliarde de euro, un profit din exploatare de 9,1 miliarde de euro şi au 1,059 milioane de angajaţi, a declarat, ieri, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban. “Azi avem topul naţional al firmelor, o zi de bilanţ. Suntem singura entitate din România abilitată printr-o lege organică să organizăm acest tip de top, pe o metodologie unică, europeană, în care (…) este scos în faţă agentul economic propriu-zis, persoana juridică.
Ziaruldeiasi.ro, preluat de ziarelive.ro, ultimele-stiri.eu: Tehnoton SA, pe primul lor în topul Camerei de Comerţ la nivel naţional
Compania Tehnoton SA a fost premiată ieri la Bucureşti în cadrul Galei Topul Naţional al Firmelor, eveniment organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a României la ROMEXPO. Fabrica de produse electrocasnice de la Iaşi s-a clasat pe primul loc la nivel naţional la categoria fabricarea de echipamente casnice, secţiunea întreprinderi mijlocii.
Jurnaluldeafaceri.ro: Companii din diaspora, în Topul Naţional al Firmelor. Cele mai performante firme
Firme din diaspora se regăsesc pentru prima oară în Topul Naţional al Firmelor. Clasamentul este realizat în exclusivitate de Camera de Comerţ şi Industrie a României şi reprezintă un reper pentru mediul de afaceri.
Rezultatele consemnate de Topul Naţional al Firmelor reflectă nivelul de dezvoltare economică din România şi totodată oglindesc extinderea companiilor româneşti pe piaţa internaţională. Ediţia a XXII-a din 2015 a Topului a clasat pe primele locuri la nivel naţional 6.630 operatori economici care activează în cercetare, dezvoltare şi high-tech, industrie, agricultură, silvicultura şi pescuit, construcţii, servicii şi comert-turism.
Vocea-olteniei.ro, eurovalcea.ro, uzp.org.ro, Infofest.ro: Firme din diaspora, pentru prima oară în Topul Naţional al Firmelor
Topul Naţional al Firmelor, organizat în exclusivitate de Camera de Comerţ şi Industrie a României, este un reper pentru mediul de afaceri, un clasament al celor mai competitive firme din România. Ca în orice alt domeniu, şi în sectorul economic performanţa trebuie recunoscută, iar succesul recompensat!
Giurgiuveanul.ro: Nova Force Technic, în Topul Naţional al Firmelor!
Cele mai prolifice companii din economia românească vor fi premiate, în această seară, la Gala Topului Naţional al Firmelor, organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a României, la ROMEXPO. Printre acestea se află şi firma giurgiuveană Nova Force Technic, condusă de Vera Nicolae, care obţine un binemeritat loc 3 la categoria întreprinderi mijlocii, domeniul servicii, grupa activităţi de servicii privind sistemele de securizare.
Romanialibera.ro: Legile Concurenței, ignorate de inițiativele parlamentare
Concurenței, ignorate de inițiativele parlamentare
Campania electorală a început cu un an mai devreme, Parlamentul având inițiative legislative care restricționează concurența, susține Bogdan Chirițoiu, președintele Autorității de Concurență. Acesta a solicitat ca orice contract cu bani publici să fie atribuit prin licitație.
Agerpres.ro: FAO: Prețurile alimentelor au crescut cu 3,9% în luna octombrie din cauza condițiilor meteo
Indicele prețurilor produselor alimentare, la nivel mondial, elaborat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), a crescut în luna octombrie din cauza condițiilor meteo nefavorabile, dar cu toate acestea rămâne sub nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut, a anunțat joi FAO, transmite Reuters.
Agerpres.ro: Federația SANITAS, îngrijorată că demisia Guvernului ar putea să blocheze sau să întârzie legea salarizării bugetarilor
Reprezentanții Federației SANITAS sunt îngrijorați că demisia Guvernului României ar putea să blocheze sau să întârzie proiecte de legi de interes major pentru salariații din sistemul bugetar ce urmau să primească girul Executivului în perioada imediat următoare, în principal fiind vorba de legea salarizării personalului bugetar.
Conform unui comunicat remis joi AGERPRES, proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr 35/2015 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 83/2014, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, este un alt document legislativ important pentru reprezentanții Federației, susținut de Ministerul Sănătății, cu amendamentele propuse de SANITAS.
Agerpres.ro: Cîmpeanu şi Teodorovici discută vineri proiectul de buget pentru 2016
Primul-ministru interimar, Sorin Cîmpeanu, l-a convocat, vineri, la Palatul Victoria, pe ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, pentru a discuta proiectul legii bugetului de stat pentru 2016.
“Primul-ministru interimar Sorin Cîmpeanu se va întâlni, la Palatul Victoria, cu ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, pentru a discuta proiectul de buget pentru anul 2016″, anunţă Biroul de presă al Guvernului.
Întâlnirea va avea loc la ora 10:00.
Mediafax.ro: Deutsche Bank, amendată de SUA pentru încălcarea sancţiunilor impuse Iranului şi Siriei
Autorităţile americane au amendat cu suma de 285 de milioane de dolari Deutsche Bank, pe care o acuză că a lucrat cu Siria şi Iranul, două ţări vizate de sancţiuni americane, relatează BBC News online.
Banca urmează să plătească penalităţi Departamentului Financiar al New Yorkului şi Rezervei Federale.
Bursa.ro: ÎN PRIMELE NOUĂ LUNI ALE ANULUI,
BCR a realizat 904,3 milioane RON profit net
Banca Comercială Română (BCR) a obţinut în primele 9 luni din 2015 un rezultat operaţional de 1.201,2 milioane RON (270,5 milioane EUR), mai redus cu 23,5% decât în anul precedent de 1.570,0 RON (353,0 milioane EUR), pe marginea veniturilor operaţionale mai mici, aflate sub impactul unei contribuţii mai reduse din derularea creditelor neperformante şi costurilor mai ridicate, potrivit unui comunicat de presă al BCR.
Bursa.ro: Vânzările retail ale MOL România au crescut cu 21% în volum, în trimestrul al treilea
Vânzările retail ale Grupului MOL în România au crescut cu 21% în volum în trimestrul al treilea, respectiv cu 16% pe ansamblul primelor nouă luni ale acestui an, în principal ca urmare a extinderii rețelei de benzinării, potrivit datelor publicate vineri de Grupul MOL în raportul trimestrial transmis investitorilor pe piața de capital.
Astfel, volumele vânzărilor retail (inclusiv benzină, motorină, lubrifianți și GPL) s-au situat la 166 kilotone (kt) în perioada iulie-septembrie 2015, comparativ cu 137 kt în intervalul corespunzător al anului anterior. În primele nouă luni ale acestui an, volumul vânzărilor retail a fost de 433 kt, în urcare de la 373 kt în aceeași perioadă din 2014.
Bursa.ro: AFIRMÂND CĂ AU FOST ELIBERATE ACTE FALSE
Brokerul Perfect Credit a acţionat în penal UniCredit Consumer Financing IFN
Brokerul de credite Perfect Credit a acţionat în judecată, pe latura penală, operatorul UniCredit Consumer Financing IFN, din grupul UniCredit, susţinând că acesta din urmă a eliberat unele documente false, în mai multe cazuri, referitoare la existenţa unor împrumuturi ale mai multor clienţi care au dorit să-şi refinanţeze datoriile.
Bursa.ro: AOAR:
“A venit momentul informatizării totale a relației dintre instituții ale statului și contribuabili”
AOAR apreciază că demersul civic activ în stradă, prin care se solicită o schimbare profundă a societății românești, reprezintă și pentru mediul de afaceri din România un moment important, cu semnificații profunde, informează asociaţia într-un comunicat de presă.
AOAR revine, în acest context, la propunerea formulată public încă din luna mai 2015, ca Președinția României, domnul Președinte Iohannis personal, să patroneze lansarea unei platforme ample de dezbatere vizând obiectivele unui proiect de țară “România 2030”.
Bursa.ro: DE CE SE OPRESC “MOTOARELE” PESTE OCEAN?
Sectorul industrial din Statele Unite a intrat în recesiune
Daniel Florness, directorul financiar al companiei americane Fastenal, componentă a indicelui S&P 500, a declarat recent pentru investitori că “mediul industrial este în recesiune”, după cum scrie Bloomberg.
Fastenal furnizează o gamă largă de produse pentru industria şi sectorul construcţiilor din SUA, iar directorul său financiar este categoric în verdictul său: “Nu îmi pasă ce spun alţii, deoarece nimeni nu cunoaşte mai bine piaţa decât noi”.
Bursa.ro: DUPĂ CE A ÎNVINS, PE FOND, OTP BANK
ANPC a câştigat şi procesul colectiv împotriva Băncii Româneşti
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a câştigat, ieri, procesul colectiv intentat împotriva Băncii Româneşti, pe clauze abuzive, după ce, recent, a învins, pe fond, OTP Bank, într-un proces similar.Decizia publicată pe portalul Tribunalului Bucureşti arată: “Admite în parte cererea. Soluţia pe scurt: Admite în parte sesizarea. (…) Constată caracterul abuziv al clauzelor inserate (…) în contractele de credit (…), obligând pârâta la modificarea clauzelor considerate abuzive. (…) Aplică pârâtei sancţiunea contravenţională a amenzii de 400 lei. Respinge capătul 4 al cererii de chemare în judecată, constatând lipsa calităţii procesuale active. Cu recurs în 15 zile de la comunicare”.
Bursa.ro: Erste Grup: Rata creditelor neperformante scade la 7,4%
Profitul net al Erste Group a însumat 764,2 milioane EUR în primele nouă luni din 2015, comparativ cu un rezultat negativ de -1.424,6 milioane EUR raportat în perioada similară din 2014, potrivit unui comunicat de presă al grupului.
Rezultatul a fost susţinut de rezultatele semnificativ mai bune înregistrate de diviziile de retail şi IMM-uri, precum şi de reducerea drastică a efectelor excepţionale comparativ cu anul trecut. Profitabilitatea s-a îmbunătăţit în toate ţările cu excepţia Croaţiei, unde rezultatul net s-a deteriorat considerabil pe fondul provizioanelor constituite pentru conversia întregului portofoliu de credite în franci elveţieni, impusă prin legislaţie, precizează comunicatul.
Bursa.ro: LA ÎNCEPUTUL ŞEDINŢEI,
Bursa asiatică a deschis mixt
Indicele Nikkei 225 al bursei japoneze se aprecia cu 0,78%, la 19.265,60 puncte, iar indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong cobora cu 0,82%, la 22.862,39 puncte.
În acelaşi timp, indicele S&P/ASX 200 al bursei din Australia se aprecia cu 0,42%, la 5.215,01 puncte.
Bursa.ro: ÎN PRIMELE TREI TRIMESTRE ALE ACESTUI AN
BRD Groupe Societe Generale şi-a crescut de zece ori profitul net
BRD Groupe Societe Generale anunţă că şi-a crescut de zece ori profitul net, de la 38 milioane lei la 380 milioane lei, în primele trei trimestre ale anului acesta faţă de aceeaşi perioadă din 2014.
Instituţia menţionează că, la baza acestor rezultate, au stat diminuarea costului riscului şi menţinerea cheltuielilor sub control.
Bursa.ro: PREVIZIUNI ÎMBUNĂTĂŢITE ALE COMISIEI EUROPENE
Economia României va creşte cu 3,5% în 2015
Creşterea economiei ţării noastre va fi de 3,5% anul acesta, potrivit estimărilor îmbunătăţite lansate ieri, de Comisia Europeană, care anticipa anterior un avans de 2,8% al PIB-ului României.
Expansiunea preconizată pentru anul curent, respectiv cea de 4,1% prevăzută pentru anul viitor, sunt susţinute, conform autorităţilor de la Bruxelles, de măsurile de relaxare fiscală, care stimulează cererea internă.
Bursa.ro: SIBEX
Cotaţia futures a euro îşi continuă coborârea în raport cu dolarul
Pe piaţa Sibex, şedinţa de joi 5 noiembrie se contura drept una şi mai slabă decât predecesoarea sa, în condiţiile în care statistica indica un singur produs tranzacţionat. Acesta era derivatul pe cursul de schimb dintre euro şi dolar, pe scadenţa decembrie 2015. Simbolul EUUSR 15L totaliza 10 contracte, iar valoarea acestora era de 108.982 lei. Grecii care asigură serviciile de clearing pentru operatorul de piaţă sibian au calculat un preţ de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare(1) de 1,0883 dolari pentru un euro, nivel sub închiderea de miercuri, sugerând continuarea evoluţiei descendente.
Economica.net: FNGCIMM: Actul adiţional al convenţiei de garantare realizat cu ARB ar putea fi semnat până la finele lunii noiembrie
Actul adiţional al convenţiei de garantare elaborat de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) în colaborare cu Asociaţia Română a Băncilor (ARB) va optimiza activitatea de acordare a garanţiilor şi de soluţionare a cererilor de plată, acesta urmând să fie semnat de reprezentanţii celor două instituţii până la finele lunii noiembrie, potrivit Agerpres.
Hotnews.ro: Euroins a transmis catre ASF planul de masuri privind redresarea financiara in decurs de un an/Actionarii Euroins sunt convocati pe 4 decembrie
Euroins, asigurator impotriva caruia ASF a deschis procedura de redresare financiara pe baza de plan, a transmis catre autoritate planul cu masurile menite sa restabileasca situatia financiara a societatii in termen de un an, masuri care sunt acum analizate de autoritatea de supraveghere, au declarat pentru HotNews.ro oficialii ASF, fara a da alte detalii. Datele publicate in aceasta saptamana in Monitorul Oficial arata ca actionarii Euroins au fost convocati in data de 4 decembrie la Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor.
Hotnews.ro: Salariul mediu net a fost de 1833 lei in septembrie, mai mare cu 20 de lei decat in august
In luna septembrie 2015, salariul mediu net a fost de 1833 lei, in crestere fata de luna august cu 20 lei (1,1%), a anuntat vineri Institutul National de Statistica (INS). Cele mai mari salarii s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (5895 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1075 lei), mai precizeaza comunicatul INS. In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.
Hotnews.ro: VIDEO Cum “citesc” bancherii mesajele transmise joi de Mugur Isarescu:Depunerea mandatului Guvernului i-a incurcat guvernatorului planurile
Depunerea mandatului Guvernului i-a incurcat Guvernatorului Isarescu planurile privind o relaxare a politicii monetare prin reducerea rezervelor minime obligatorii. Inca de acum un an Isarescu afirma ca va continua reducerea treptata a rezervelor minime obligatorii la lei si valuta, fara sa afecteze rezerva valutara, insa evolutiile politice din ultimele zile l-au obligat sa isi amane planurile. “Fara o lege a bugetului pe 2016 si avand in vedere incertitudinea politica in curs provocata de demisia Guvernului, guvernatorul BNR nu a mai reiterat mesajul sau privind reducerea treptata a rezervelor minime obligatorii. Ne asteptam insa ca pe masura ce tensiunea politica se risipeste, banca centrala isi va refirma disponibilitatea de reducere a RMO”, spune economistul sef al ING, Ciprian Dascalu.
Capital.ro: Semnal de alarmă: Populaţia aptă de muncă se va reduce cu 44%. Până în anul 2060 este anticipată o diminuare mai accentuată a populaţiei în Sud, cu aproape 1,139 milioane locuitori
Populaţia aptă de muncă se va reduce cu 44% până în anul 2060, ajungând la aproximativ 7,51 milioane de persoane, potrivit unei publicaţii a Institutului Naţional de Statistică (INS).
‘Până în anul 2060, populaţia în vârstă de muncă (15 – 64 ani) se va reduce cu 44,0%, ajungând la aproximativ 7,506 milioane persoane. Scăderea populaţiei de 15 – 64 ani va fi moderată până în anul 2030 şi mai accentuată spre sfârşitul orizontului de proiectare (anul 2060), principalul factor al acestei evoluţii fiind scăderea naturală a populaţiei’, precizează INS.
capital.ro: Petrolul creşte şi dolarul se întăreşte înaintea raportului privind locurile de muncă din SUA
Prețurile petrolului brut a recuperat vineri unele pierderi pe pieţele asiatice, dar va stagna probabil într-un interval strâns în condiţii în care pieţele aşteaptă datele privind de muncă în SUA.
Bursa japoneză a închis şedinţa de vineri în creştere cu 0,78%, indicele principal Nikkei-225 a ajuns la nivelul de 19.265,60 puncte, în creştere cu 149,19 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite AFP.
Capital.ro: ArcelorMittal a revizuit în scădere estimarea privind profitul înainte de taxe
ArcelorMittal – cel mai mare producător de oţel din lume – a revizuit în uşoară scădere estimarea privind profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) din acest an, la 5,2 – 5,4 miliarde de dolari, de la 6 – 7 miliarde de dolari previzionat anterior, după ce a raportat o scădere cu 29% a profitului net în trimestrul trei din 2015, transmit Bloomberg şi Reuters.
Evz.ro: Retailerii: Suntem de acord cu Monitorul Preţurilor!
Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) se declară de acord cu Monitorul Preţurilor.
“Suntem de acord cu Monitorul Preţurilor, fiecare dintre membrii noştri fiind liber să îşi aleagă drumul. Dacă unii dintre ei doresc să participe la acest proiect, sunt bineveniţi să se alieze acestui proiect. Ceilalţi dacă nu doresc… Este o alegere liberă a fiecărui membru. Asociaţia nu poate impune participarea sau neparticiparea la Monitorul Preţurilor”, a declarat, joi, vicepreşedintele AMRCR, Florin Căpăţână.
Zf.ro: Rezultate financiare în trimestrul 3 la extreme. Rocadă la vârful marilor companii: Petrom intră pe pierdere, BRD pe profit
BRD se bucură de cererea de credite după ce şi-a curăţat bilanţul. Acum OMV Petrom îşi depreciază activele şi trece pe minus.
Cu un baril de petrol care se încăpăţânează să rămână sub 50 de dolari, OMV Petrom (SNP) consideră că activele din zona de producţie nu mai pot genera profiturile anticipate când barilul era de 100 dolari, adică acum un an. Producătorul de ţiţei a şters astfel 823 milioane de lei din valoarea a zăcămintelor şi sondelor, erodând performanţa operaţională, astfel că rezultatul final a fost o pierdere trimestrială de 43 milioane de lei.
Zf.ro: ANTREPRENORI LOCALI
O fabrică din Fălticeni trimite suplimente alimentare în şase ţări
Producătorul de suplimente alimentare Alevia din Fălticeni, judeţul Suceava, vrea să atace pieţele externe cu cele 170 de produse pe care le are în portofoliu, după ce a ajuns deja în peste 4.000 de farmacii şi magazine din România.
„Am început deja colaborarea cu parteneri din Moldova şi în viitor vizăm ţări precum Bulgaria, Polonia, Ungaria, Slovenia şi Slovacia“, a declarat Florin Mitocaru, directorul general al Alevia.
Zf.ro: Ce îşi doresc antreprenorii: Investiţii în infrastructură, reformă în administraţie şi mandate mai scurte pentru parlamentari şi primari. „Puterea te îmbată“
Antreprenorii locali spun că măsurile luate de guvernul Ponta precum reducerea TVA şi CAS, creşterea salariului minim sau majorarea colectării prin acţiunile ANAF au fost de bun augur pentru România, însă infrastructura este un capitol în care vechiul sistem a „schiopătat“ şi a erodat încrederea investitorilor în economia locală.
Zf.ro: În aşteptarea rezultatelor financiare pe T3, investitorii au urcat cotaţia acţiunilor Electrica peste pragul de 12 lei
Acţiunile grupului de distribuţie Electrica (EL) au recucerit pragul de 12 lei/titlu, investitorii revenind la sentimente mai bune faţă de titlurile companiei după ce conflictele dintre statul român şi administratori au avut un impact negativ asupra cotaţiei.
Revenirea acţiunilor are loc în contextul în care compania îşi va anunţa rezultatele financiare aferente celui de-al treilea trimestrul pe 16 noiembrie. De asemenea, brokerii spun că investitori instituţionali străini au devenit mai activi la tranzacţionare în ultimele zile, iar principalele acţiuni vizate sunt cele incluse în indicele BET, aşa cum sunt şi titlurile Electrica.
Zf.ro: Sectorul bancar are un grad relativ ridicat de concurenţă, dar contează şi îndatorarea şi mobilitatea clienţilor
Creşterea restrictivităţii standardelor de creditare nu reprezintă în sine un element de îngrijorare privind concurenţa în sectorul bancar, dar combinat cu nivelul ridicat al gradului de îndatorare a clienţilor conduce la reducerea gradului de mobilitate a clienţilor. Iar efectul unui mediu concurenţial normal ar fi un nivel crescut al gradului de mobilitate a clienţilor, apreciază Consiliul Concurenţei.
Sectorul bancar are un grad mic spre mediu de concentrare, ceea ce indică un grad relativ ridicat de concurenţă. Însă, cu toate acestea, pentru o interpretare mai bună a gradului de concurenţă trebuie analizaţi şi alţi indicatori, cum ar fi mobilitatea clienţilor bancari, în viziunea Consiliului Concurenţei.
Zf.ro: Semnal de alarmă: Industria europeană a oţelului este în pericol
În timp ce oţelul chinezesc ieftin îneacă Europa cu preţuri de dumping, acordarea de către vechiul continent Chinei statutul de economie de piaţă şi implementarea taxei pe carbon riscă să agraveze situaţia. Industria europeană a oţelului, veche de peste un secol şi jumătate, este ameninţată, scrie în Le Monde Robrecht Himpe, vicepreşedintele ArcelorMittal.
Industria oţelului ţine de câteva săptămâni titlurile ziarelor din Marea Britanie cu închiderea oţelăriei Redcar, în urma căreia îşi vor pierde locurile de muncă 1.700 de angajaţi, cu cele 200 de disponibilizări anunţate de Tata Steel în Anglia şi Scoţia şi cu falimentul Caparo Industries, iarăşi distructiv de locuri de muncă.
Zf.ro: Aurul a închis octombrie pe plus, dar riscă să-şi piardă luciul spre sfârşitul anului
Cotaţia aurului a încheiat luna octombrie în creştere cu 2,5% în dolari faţă de luna precedentă, dar preţul metalului preţios a revenit în noiembrie pe o pantă descendentă, în condiţiile în care investitorii văd tot mai probabilă decizia băncii centrale americane de a creşte dobânda de referinţă în decembrie.
Aurul a închis luna octombrie la cotaţia de 1.142 dolari/uncie, potrivit World Gold Council, dar până pe 4 noiembrie a mai scăzut cu 3%, atingând preţul de 1.107,9 dolari/uncie, potrivit Bloomberg. O uncie este echivalentă cu 31,1 de grame.
Zf.ro: Cererea internă va accelera creşterea economiei în acest an, dar şi în 2016
Creşterea economiei României va accelera în acest an şi în 2016 la 3,5% respectiv 4,1%, susţinută de măsurile de relaxare fiscală, care stimulează cererea internă dar vor adânci deficitul bugetar, potrivit datelor prognozei de toamnă a Comisiei Europene, îmbunătăţite faţă de estimările din primăvară.
Pentru 2017, Comisia Europeană anticipează că ritmul de creştere economică va continua să fie solid, de 3,6%.
Zf.ro: Banca Naţională scoate la concurs şase posturi de referent de specialitate
Banca Naţională, în cadrul căreia lucrează aproximativ 1.900 de persoane, scoate la concurs şase posturi de referent de specialitate cu contracte de muncă pe durată nedeterminată.
Printre atribuţiile princiapele ale referentului de specialitate se numără participarea şi elaborarea proiectelor de reglementări prudenţiale aplicabile instituţiilor de credit în concordanţă cu cerinţele legislaţiei naţionale şi a UE, participarea la elaborarea de prezentări şi materiale de sinteză în domeniul reglementării activităţii instituţiilor de credit ce utilizează modele interne pentru acoperirea riscurilor.
Zf.ro: Preşedintele Consiliului Fiscal: Operaţional, data de 2019 pentru adoptarea monedei euro devine imposibilă
Operaţional, data de 2019 pentru adoptarea monedei euro devine imposibilă. Anul viitor, România ar fi trebuit să intre în mecanismul ratelor de schimb, nicio discuţie despre aşa ceva, consideră Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
“Acum se pune problema care ar fi ţinta? Să ne mai propunem sau să nu adoptăm euro? Suntem obligaţI să adoptăm euro la un moment dat. Orice dată am propune, fie că este 2020, 2021, nu poate fi tratată ca una serioasă. Un obiectiv care este nerealist poate genera comportamente care ulterior pot fi dăunătoare”, a spus Dumitru astăzi la o conferinţă cu tema România şi zona euro organizată la Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti.
Zf.ro: Demisia guvernului pune presiune pe piaţa valutară: dolarul urcă la maximul ultimelor şapte luni
Cursul anunţat de BNR pentru dolarul american a urcat ieri la 4,09 lei, în creştere cu 0,6% faţă de şedinţa precedentă, şi a atins astfel maximul ultimelor şapte luni în contextul demisiei premierului Ponta ca urmare a unor presiuni publice ridicate şi a unor proteste de stradă mari. Referinţa anunţată de BNR pentru un euro a rămăs la nivelul de 4,44 lei, cel mai ridicat din ultimele luni. Analiştii de la ING spun că în perioada următoare leul ar putea fi sub presiune.
Zf.ro: Bogdan Chiriţoiu: În privinţa concurenţei, cel mai bine stă telecomul, iar cel mai prost stă cimentul
Cea mai mare concurenţă este înregistrată în domeniile telecomunicaţiilor şi retailului, iar la polul opus se află sectorul cimentului, unde consolidarea a fost acceptată prea uşor, a declarat joi preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
Agerpres.ro: Jianu (PTIR): Gradul de inovare și potențialul generației tinere trebuie stimulate prin dezvoltarea întreprinderilor simulate
Potențialul și gradul de inovare ale generației tinere trebuie stimulate prin dezvoltarea, inclusiv cu fonduri europene, a conceptului de ‘întreprindere simulată’, a declarat, pentru AGERPRES, președintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR), Florin Jianu.
Bursa.ro: Opt indici BVB au deschis în urcare
Opt indici de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au deschis în urcare şedinţa de tranzacţionare de astăzIndicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, sporea cu 0,03% la 7.289,01 puncte, iar indicele BETPlus se aprecia cu 0,05% la 1.073,70 puncte Noul indice BET Total Return, introdus pe 23 septembrie, creştea cu 0,03% la 8.302,26 puncte.
Economica.net: Trimestru istoric pentru piaţa de retail. Magazinele cash and carry dispar dintre retailerii alimentari moderni
Pentru prima dată de la apariţia comerţului modern în România, cele două lanţuri de magazine cash and carry care operează pe plan local, Metro şi Selgros, au o cotă de sub 1% din retailul alimentar şi au fost scoase din cercetările referitoare la această piaţă. Faptul că au pierdut clienţii persoane fizice se vede şi în rezultatele lor financiare, dar şi în strategiile lor de business.
Adevarul.ro: Ce restanţe a lăsat Victor Ponta viitorului Guvern
Premierul Victor Ponta şi Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, au lăsat în sertar mai multe proiecte importante pentru economia ţării FOTO Mediafax Demisia Guvernului Ponta a lăsat în aer mai multe probleme economice care trebuie rezolvate de viitorul Cabinet, de la pregătirea bugetului pe anul 2016 şi majorările de salarii în domeniul bugetar, până la proiectul noii legi a redevenţelor petroliere sau un nou acord cu FMI. Demisia premierului Victor Ponta şi implicit a întregului Guvern, în urma protestelor de stradă, a lăsat în suspensie mai multe probleme de care depinde viitorul României: bugetul pe anul 2016, noua lege a salarizării, noul sistem de taxare a resurselor de petrol şi gaze şi semnarea unui eventual acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), toate strâns legate între ele.
Adevarul.ro: Un deputat avertizează că deciziile ANRE privind scumpirea energiei ar putea declanşa un nou val de proteste
Comisiei parlamentare pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică, deputatul Veaceslav Untilă, se întreabă dacă urmează o nouă lovitură din partea Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) şi spune că noile decizii privind aprobarea tarifelor la energie ar putea atrage un nou val de proteste. Veaceslav Untilă scrie pe blogul său că membrii Comisiei pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică nu au fost convinşi acum trei luni, în cadrul audierilor reprezentanţilor ANRE, de necesitatea majorării tarifelor la energie. Potrivit deputatului, dacă majorarea tarifului la energia electrică mai poate fi discutată, atunci în cazul tarifului la gazele naturale la sigur pot fi găsite modalităţi pentru a nu-l majora. În acest context, Untilă face referire la preţul de achiziţie al gazelor de la „Gazprom”, cât şi la posibilităţile care pot apărea în ceea ce ţine de tranzitul de gaze prin Republica Moldova.
Economica.net: Au început importurile de gaze. N-avem nevoie de ele, dar firmele sunt silite de ruşi să le aducă
Din această săptămână, în România intră circa 650.000 de metri cubi de gaze ruseşti zilnic. Acestea trebuie să-şi găsească cumpărători într-o piaţă deja suprasaturată cu ofertă.
De luni, 2 noiembrie, România a început să importe gaze din Rusia, pentru prima dată în sezonul rece 2015-2016. Potrivit datelor Transgaz, în ţară se aduc cantităţi relativ mici, în jurul a 7.000 de MWh zilnic, circa 643.000 de metri cubi, prin gazoductele cu intrare pe la Medieşul Aurit, în nordul ţării, şi Isaccea, în Dobrogea. Gazele importate reprezintă circa 1% din consumul zilnic al României, practic insignifiant.
Economica.net: România, cea mai mare creştere a comerţului cu amănuntul din UE, în septembrie
Volumul comerţului cu amănuntul în România a crescut cu 12% în septembrie, comparativ cu perioada similară din 2014, cel mai semnificativ avans înregistrat în Uniunea Europeană, arată datele prezentate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
În UE, comerţul cu amănuntul a crescut cu 3,7% în septembrie, iar în zona euro avansul a fost de 2,9%. Vânzările de combustibil auto au înregistrat un avans de 5,3%, vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 4%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi şi ţigări s-au majorat cu 1,6%.
Hotnews.ro: Lucian Croitoru, consilierul Guvernatorului BNR: Ceea ce vedem acum in strada este rezultatul lipsei libertatii fata de coruptie si a lipsei libertatii proprietatii
“Ceea ce vedem acum in strada este rezultatul lipsei libertatii fata de coruptie si a lipsei libertatii proprietatii. Romania are printre cele mai modeste scoruri din Uniunea Europeana atunci cand se masoara aceste doua libertati. In Romania nu exista o libertate a proprietatii”, a spus vineri Lucian Croitoru, consilier al lui Mugur Isarescu, la o dezbatere gazduita de ASE si organizata de Societatea Romana de Economie.