Agerpres.ro: Liviu Dragnea: Salut inițiativa UNPR de realizare a unei discuții pe tema Codului fiscal
Președintele interimar al Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, salută inițiativa venită din partea UNPR, prin vocea liderului formațiunii, Gabriel Oprea, de realizare a unei discuții între partidele parlamentare pe tema Codului fiscal și confirmă prezența ministrului Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, din partea PSD, la această acțiune.
Agerpres.ro: Botănoiu (MADR): Fermierii afectați de secetă ar putea fi despăgubiți cel mai probabil printr-o schemă de ajutor de stat
Fermierii ale căror culturi agricole au fost afectate de secetă, în această vară, ar putea fi despăgubiți cel mai probabil printr-o schemă de ajutor de stat, a declarat, joi, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale /MADR/ Daniel Botănoiu, într-o întâlnire de lucru cu fermieri și reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate din județul Neamț.
Agerpres.ro: Cifra de afaceri din industrie a crescut în iunie cu 7,2% față de mai și cu 6,5% față de iunie 2014
Cifra de afaceri din industrie pe total, piața internă și piața externă, a crescut, în luna iunie 2015, atât față de luna precedentă cu 7,2%, cât și față de luna corespunzătoare din anul trecut, cu 6,5%, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică transmis, vineri, AGERPRES.
Mediafax.ro: BCR a ajuns la profit de 135,7 mil. euro în semestrul 1, după ce a redus costurile cu provizioanele
BCR, cea mai mare bancă din România, a înregistrat în primul semestru un profit net de 603,4 milioane lei (135,7 mil. euro), de la pierderi de 276 milioane lei în S1 2014, după ce costurile cu provizioanele s-au redus de la 1,3 miliarde lei la 26,2 milioane lei, pe fondul curăţării portofoliului.
BCR a trecut pe profit în primul trimestru al anului, când a raportat un rezultat de 344 milioane lei (77,1 mil. euro), continuând cu un profit net de 259,4 milioane lei în al doilea trimestru.
Mediafax.ro: Erste Group şi-a sporit profitul în T2 cu 16% şi a ajuns la 487 milioane euro după primul semestru
Grupul austriac Erste a înregistrat în al doilea trimestru un profit de 261,4 milioane euro, în creştere cu 16% faţă de primele trei luni, astfel că după primul semestru a ajuns la 487,2 milioane euro, de la o pierdere de aproape 1 miliard euro la 6 luni 2014, prin diminuarea costurilor de risc.
Mediafax.ro: Acţiunile băncilor şi-au revenit joi pe bursa elenă, după ce în ultimele zile au scăzut puternic
Acţiunile băncilor din Grecia şi-au revenit joi, conduse de un avans de 25% al National Bank of Greece, după ce în precedentele trei şedinţe au pierdut aproximativ două treimi din capitalizare, potrivit Reuters.
Indicele sectorului bancar de pe bursa elenă a deschis şi joi în scădere, dar a revenit în cursul şedinţei, iar spre finalul şedinţei se afla în creştere cu 16,5%.
Mediafax.ro: UNPR propune consultări pe Codul fiscal pe 19 august, invitaţia a fost trimisă şi premierului Ponta
UNPR propune partidelor parlamentare data de 19 august pentru consultările pe tema Codului fiscal, acestea urmând să aibă loc în Parlament, iar invitaţia a fost transmisă inclusiv premierului Victor Ponta, potrivit unui comunicat al formaţiunii.
UNPR precizează în comunicat că scrisoarea de invitaţie a fost transmisă prim-ministrului al Guvernului României, Victor Ponta, preşedintelui interimar al Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, co-preşedinţilor Alianţei Liberalilor şi Democraţilor, Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, co-preşedinţilor Partidului Naţional Liberal, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, preşedintelui Uniunii Democrate Maghiare din România, Kelemen Hunor, precum şi liderului grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian.
Zf.ro: ANCHETA „RAFINĂRIA PETROTEL LUKOIL“
Prejudiciul de 1,7 miliarde de euro de la Petrotel Lukoil a fost creat printr-un „carusel fiscal“ în patru paşi. Ruşii neagă din nou acuzaţiile
Rechizitoriul de 123 de pagini realizat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti detaliază în patru capitole majore modalităţile prin care Petrotel Lukoil, a treia cea mai mare rafinărie din ţară, a fost decapitalizată, acesta fiind de altfel „romanul“ pe care se bazează cel mai mare scandal economic actual.
Un intermediar necunoscut pare a fi cheia atât în ceea ce priveşte importurile scumpe, cele mai multe din Kazahstan, cât şi vânzările de produse petroliere sub costuri. Împrumuturi de la compania-mamă la dobânzi duble faţă de piaţă sau majorări de capital făcute de acţionarul din Olanda al rafinăriei care însă se întorceau în aceeaşi zi cu dobândă, toate fac parte dintr-un „carusel fiscal“, aşa cum este denumit de procurori, care a generat un prejudiciu de 1,7 mld. euro în perioada 2011-2014.
Zf.ro: ÎN TREI ANI TIMIŞOARA VA AVEA PATRU MALLURI. ÎN BUCUREŞTI SUNT ZECE
Timişoara, noul Bucureşti. Trei malluri de 200 mil. € „ameninţă“ supremaţia lui Dascălu
Trei proiecte de centre comerciale cu o suprafaţă de peste 150.000 de metri pătraţi vor fi ridicate în următorii trei ani în Timişoara, după investiţii estimate de ZF la peste 200 mil. euro. Două dintre proiecte – Timişoara Plaza al grupului israelian Plaza Centers şi Timişoara Centrum, un proiect ghidat de Ali Ergun Ergen – au fost anunţate în ultima lună. Al treilea, al sud-africanilor de la NEPI, construit pe terenul fostei fabrici Dermatina, ar putea fi gata în acest an după investiţii de 80 mil. euro.
Zf.ro: Octavia Cutuş, ING: Clienţii de private banking au dat depozitele pe obligaţiuni şi fonduri de investiţii
Românii cu averi de cel puţin jumătate milion de euro administrate de divizia de wealth management a ING Bank au prins gustul investiţiilor pe piaţa de capital. Obligaţiunile, fondurile de investiţii şi acţiunile au atras aproape 80% din activele acestora, de trei ori mai mult decât în urmă cu patru ani. Odată cu apetitul pentru risc au crescut şi aşteptările de randament, până la 15% pe an pentru clienţii curajoşi.
Zf.ro: Patria Credit a dat dividende de 22 milioane de lei, dublu faţă de profitul de anul trecut
Patria Credit, o societate de microfinanţare controlată de fondurile de investiţii Romanian American Investment Foundation şi Balkan Accession Fund, le-a acordat acţionarilor dividende de 22 milioane de lei, dublu faţă de profitul consemnat anul trecut, o parte din bani provenind din câştigurile obţinute în 2012, 2013 şi anterior anului 2009, potrivit unei hotărâri a adunării generale a acţionarilor.
Compania a avut profituri cumulate de 32 milioane de lei în ultimii patru ani după ce în 2009 şi 2010 raportase pierderi de aproape 12 milioane de lei, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. Profitul de anul trecut a fost de 11 milioane de lei, iar veniturile totale de 88 milioane de lei.
Zf.ro: BRD a spart pragul de 8 mld. lei pe bursă după anunţul rezultatelor
BRD Groupe Société Generale, a doua bancă după active din sistemul local, a ajuns la o capitalizare bursieră de 8,1 miliarde de lei, după ce ieri acţiunile sale au accelerat pe bursă cu până la 3,5%.
Titlurile BRD şi-au continuat raliul ieri pe bursă după ce banca şi-a publicat în urmă cu două zile rezultatele financiare pe primul semestru care au indicat o dublare a profitului net până la 270 mil. lei. Acţiunile BRD s-au tranzacţionat ieri la o cotaţie de 11,74 lei/titlu, prag nemaiatins din august 2011. Faţă de începutul anului, acţiunile BRD au un plus de 32%.
Zf.ro: SIF Moldova respinge şi al doilea preţ de exit din Brikston şi vrea să blocheze retragerea în instanţă
SIF Moldova (simbol bursier SIF2) cere în instanţă suspendarea procedurii de retragere a acţionarilor din producătorul de cărămizi Brikston Construction Solutions (fosta Ceramica Iaşi, simbol CERE), nemulţumită de preţul propus pentru răscumpărarea titlurilor acţionarilor minoritari.
SIF Moldova, care deţine 6,4% din acţiunile Brikston, a contestat anterior decizia companiei de a se delista de pe bursă prin plata unui preţ de retragere către minoritari, SIF băcăuană susţinând că acţionarul majoritar ar fi trebuit să demareze o ofertă publică de preluare.
Zf.ro: Salariul mediu net a crescut cu circa 8% în ultimul an
Salariul mediu net pe economie a ajuns la valoarea de 1.818 lei net în luna iunie a acestui an, în creştere cu 7,8% faţă de perioada similară din 2014, potrivit datelor publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică.
De cele mai mari creşteri salariale în ultimul an au avut parte angajaţii din sectoarele activităţi de editare (+32%), fabricarea băuturilor (19%), cercetare-dezvoltare (+18%), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (17%) şi activităţi de servicii anexe extracţiei (Ă16,6%).
Zf.ro: Asigurătorii au contribuit cu 43% la veniturile ASF din primele şase luni
Companiile de asigurări au contribuit cu 35 milioane de lei la veniturile Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) în perioada ianuarie-iunie, adică 43% din veniturile totale ale instituţiei. Industria asigurărilor a avut astfel cea mai mare contribuţie la bugetul semestrial al ASF, depăşind contribuţia pieţei de capital (31%) şi a sectorului pensiilor private (24%).
Zf.ro. Comcereal Tulcea şi-a triplat veniturile şi a trecut pe profit în S1
Traderul de cereale Comcereal Tulcea (simbol bursier CTUL), controlat de Argus Constanţa (UARG), şi-a triplat afacerile în primul semestru şi a trecut pe profit cu ajutorul dividendelor încasate de la o filială care se ocupă cu cultivarea cerealelor.
Cifra de afaceri a companiei a crescut cu 293% în primul semestru, la 8,9 milioane de lei, însă cheltuielile de exploatare s-au majorat la rândul lor cu 238%, astfel că profitul din exploatare obţinut de Comcereal s-a cifrat la doar 0,16 milioane de lei. Cea mai mare parte din rezultatul global a venit din veniturile financiare, reprezentând dividende de 400.000 de lei încasate de la Cereal Prest SRL, o firmă deţinută integral de Comcereal Tulcea şi care a încheiat anul 2014 cu un profit net de 500.000 de lei.
Zf.ro: Drumul dintre Suceava şi Iaşi va fi modernizat cu 80 de milioane de euro din bani europeni
Proiectul iniţiat de judeţele Suceava şi Iaşi pentru modernizarea cu fonduri UE a unui drum interjudeţean pe o lungime de circa 170 de kilometri a fost avizat de Consiliul de Dezvoltare Regională Nord-Est şi este cel mai mare proiect de acest gen, susţine preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor.
Nechifor a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că în şedinţa Consiliului Regional de Dezvoltare Nord-Est au fost avizate pentru finanţare patru axe rutiere din această regiune, cea mai importantă fiind axa Iaşi – Suceava ce prevede reabilitarea de drumuri judeţene din cele două judeţe pe traseul Iaşi-Gropniţa-Coarnele Caprei-Belceşti-Scobinţi-Lespezi-Budeni-Dolhasca-Liteni-Udeşti-Bosanci-Ipoteşti-Suceava-Moara-Liteni-Zahareşti-Stroieşti-Vâlcele-Costâna-Dărmăneşti-DN2, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Bursa.ro: “Opţiunea României de aderare la Asian Infrastructure Investment Bank – în curs de analiză”
Cu un capital autorizat de 100 miliarde de dolari, Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) intenţionează să stimuleze investiţiile în infrastructurile de transport, energie şi telecomunicaţii. Cele 57 de state fondatoare ale Băncii Asiatice de Investiţii în Infrastructură (AIIB), printre care se numără Franţa, Germania, Italia şi Marea Britanie, au semnat în luna iunie, la Beijing, statutul instituţiei financiare multilaterale, care prevede o repartizare a acţiunilor dominată de China. AIIB este văzută drept un rival pentru Banca Mondială şi Asian Development Bank, instituţii financiare dominate de statele occidentale.
Bursa.ro: Isărescu: “Băncile vor ajunge să-şi caute clienţi că…din ce să trăiască?”
Băncile trebuie să fie onorabile şi să aibă grijă de clienţi, a avertizet, ieri, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) Mugur Isărescu, subliniind: “Băncile trebuie să-şi recupereze onorabilitatea şi să inspire încredere. Trebuie să fie onorabile şi (…) să aibă grijă de clienţi. Dacă nu, vor ajunge să-şi caute clienţi”.
Menţionând că susţine un astfel de demers, oficialul a spus că urmează să fie definită forma acestuia: “Să vedem ce formă îi dăm. De aici încolo nu mai avem consens nici între noi…să treacă căldura şi mai vedem…”.
Bursa.ro: CU UN OCHI PE CIFRELE ANAF
Băncile dau din nou credit “doar cu buletinul”“
Citeză, BNR: “Produsele sunt total diferite de cele din anii trecuţi, există o convenţie între bănci şi ANAF care permite accesul operatorilor financiari la fişierele potenţialilor debitori”
Cine nu-şi aminteşte de creditele “doar cu buletinul”, pe care, în urmă cu 7-8 ani, le puteam lua aproape în orice condiţii?
Bursa.ro: Costurile cu raportările la “Big Brother”-ul energetic european, încă necunoscute
Furnizorii de electricitate şi de gaze nu cunosc nici acum care sunt costurile cu raportările tranzacţiilor către reglementatorul european ACER, care a pus la punct un sistem de monitorizare şi control botezat REMIT. Prima fază a raportării REMIT va începe pe 7 octombrie 2015.
Despre REMIT s-a spus că este un fel de “Big Brother” european, menit să monitorizeze şi să controleze toate tranzacţiile cu energie şi gaze de pe teritoriul său, atât cele de pe bursele specializate, cât şi cele directe, pe termen lung, încheiate în urma unor negocieri.
Bursa.ro: BVB/ PRIME TRANSACTION:
“SIF Muntenia şi SIF Moldova au crescut cotaţia BET-FI”
Cea mai bună performanţă a indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fost, ieri, cea a BET-FI, de +0,67%, în principal pe seama creşterilor SIF Muntenia (SIF4), cu 1,90%, şi SIF Moldova (SIF2), cu 1,50%, se arată într-un raport zilnic al Prime Transaction.
Evoluţia pieţei a fost una mixtă, ieri, cu patru dintre cei opt indici în creştere, iar ceilalţi patru în scădere.
Bursa.ro: SIBEX
Sibex, înapoi la realitatea dură
După ce miercuri s-a înregistrat cel mai bun volum din istoria de până acum a pieţei spot administrată de Sibex, prima jumătate a penultimei şedinţe a săptămînii a readus climatul obişnuit de apatie. Totuşi, spre deosebire de sesiunile în care pe acest segment de piaţă nu se întâmplă nimic, ziua de joi a adus 4 tranzacţii însumând 74 de acţiuni ale Armax Gaz Mediaş. O acţiune ARAX era cotată la 3,24 lei. Pentru acţiunile PPLI, care miercuri au impresionat cu un volum de 6,55 milioane de titluri, nu se înregistra nicio tranzacţie. “Faptul că, la numai o zi distanţă, pe acţiunile Prodplast Imobiliare nu se înregistra activitate, denotă că volumul de miercuri a fost unul conjunctural şi, deşi a readus Sibex pentru moment în lumina reflectoarelor, nu putem vorbi de un reviriment al pieţei sibiene”, a declarat un analist financiar. Practic, de la extazul zilei anterioare, Sibex a revenit brusc la realitatea dură, de zi cu zi, în care tranzacţiile sunt sporadice iar investitorii absenţi. Afirmaţie de altfel valabilă şi în ceea ce priveşte sectorul derivatelor, considerat baza bursei de la Sibiu, care nu se remarcase cu nimic după aproape opt ore de la startul şedinţei.
Economica.net: Profitul Allianz a depăşit estimările analiştilor în trimestrul doi
Profitul Allianz SE, cel mai mare asigurător din Europa, a crescut cu 15% în trimestrul doi din 2015, datorită majorării câştigurilor pe segmentul daune şi accidente (property and casualty), transmit MarketWatch şi Bloomberg.
Profitul net a urcat la 2,02 miliarde de euro (2,2 miliarde de dolari) în perioada aprilie-iunie 2015, de la 1,76 miliarde de euro în trimestrul doi din 2014, în timp ce analiştii se aşteptau la 1,79 miliarde de euro. Câştigurile pe acţiune au crescut la 4,38 euro, de la 3,84 euro.
Economica.net: Cele mai mari firme de investiţii din lume pariază în România pe acţiunile băncilor şi pe cele energetice
Acţiunile BRD şi ale Băncii Transilvania (TLV) au beneficiat de interesul pe care marile case de investiţii ale lumii l-au acordat băncilor în acest an. Blackrock, cel mai mare administrator de investiţii din lume a pariat prin trei fonduri pe acţiunile BRD. Cu unul dintre fonduri a luat şi acţiuni ale Băncii Transilvania (TLV). Plasate tot în Top 10 mondial, Invesco şi Eurizone au preferat doar TLV. Preferate sunt şi acţiunile energetice.
Capital.ro: Din îngheţ direct în supraîncălzire?
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu spune că o aglomerare a tuturor măsurilor de relaxare fiscală începând cu 1 ianuarie 2016 riscă să supraîncingă o economie abia ieşită din criză.
Nici nu ştim dacă am depăşit îngheţul care a caracterizat economia românească după spargerea balonului creditării. Insolvenţe în valuri, salarii plătite cu întârziere, datorii repudiate, blocaj al plăţilor între firme par a fi lăsate în urmă de Banca Naţională a României. Noua grijă a instituţiei? Posibilitatea supraîncălzirii economiei. Guvernatorul Mugur Isărescu a enunţat expres acest pericol la prezentarea raportului privind inflaţia de la sfârşitul săptămânii trecute afirmând că dacă de la 1 ianuarie 2016 vor fi aglomerate toate măsurile de relaxare fiscală prinse în Codul votat în Parlament, dublate de măririle salariale promise, aceasta poate zdruncina echilibrul bugetar şi cel al economiei. „Avem un bun public de mare valoare“, a afirmat şeful BNR referindu-se la macrostabilitatea economică pe care am câştigat-o cu greu.
Capital.ro: Unităţile procesatoare au colectat mai puţin lapte de vacă, în primul semestru din 2015
Unităţile procesatoare au colectat, în primul semestru al anului, o cantitate de lapte de vacă de 465.199 tone, în scădere cu 7,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, în timp ce cantitatea de lapte brut importat s-a diminuat cu 441 tone, până la 43.259 tone, relevă datele Institutului Naţional de Statistică (INS).
Adevarul.ro: Loteria Bonurilor Fiscale, extragere specială. Numărul extras este 408 şi arată care vor fi cei 100 de câştigători. EXCLUSIV: vezi numerele câştigătoare
În urma Loteriei Bonurilor Fiscale organizate la 28 iunie pentru bonurile fiscale emise în perioada 29 martie – 31 mai s-au depus 508 cereri de revendicare a premiilor la administraţiile fiscale din ţară. Pentru a se stabili un număr de 100 de câştigători, fiecare cu un premiu de 10.000 de lei, a fost organizată o nouă extragere şi a ieşit cifra 408. „Adevărul” vă prezintă în exclusivitate numerele câştigătoare, respectiv numerele de ordine ale bonurilor revendicate care au ieşit câştigătoare în urma extragerii din 6 august.
Adevarul.ro: Afaceri cu livadă de migdali: produci ieftin şi vinzi scump o marfă foarte apreciată pe piaţă
Migdalii dau o producţie de aproximativ o tonă de miez la hectar
Migdalii, ale căror fructe sunt atât de apreciate în industria dulciurilor, cresc peste tot prin curţile oamenilor, la fel cum în alte zone cresc prunii sau merii. Iată câteva coordonate ale unei afaceri cu livada de migdali. Primăvara, când soarele prinde putere, livada pare că pluteşte printre nori albi şi pufoşi – sunt florile de migdal, care apar înaintea zarzărului. Afaceri cu livada de migdali. Tohani, un exemplu de succes Una dintre aceste livezi de migdali îi aparţine renumitului savant român, prof. dr. acad. Mihai Bălănescu. Pe lângă livezile de meri şi de nuci şi pe lângă plantaţia de viţă-de-vie ce ocupă peste 5.000 de mp, savantul a ales să planteze migdali, ştiind că poate fi o afacere profitabilă şi că, mai mult decât atât, aceasta este mai puţin expusă riscurilor decât cultura viţei-de-vie. „Pentru migdali, nu e nevoie de foarte mult efort.
B1.ro: Suma uriașă pe care o plătim doar ca dobândă aferentă acordurilor cu finanțatorii externi – 1,5 miliarde de euro
Suma pe care o plătin ca dobândă aferentă acordurilor cu Fondul Monetar Internațional (FMI) și Uniunii Europene (UE) este uriașă. Asftel, din suma totală de 9,72 miliarde de euro, doar 8,24 miliarde de euro reprezintă ratele de capital, iar aproximativ 1,5 miliarde de euro reprezintă doar plata dobânzilor și a comisioanelor către cei trei finanțatori internaționali, scrie Money.ro.
Din cele 1,5 miliarde euro, avem de dat Uniunii Europene 1,09 miliarde de euro. Dobânzile și comisioanele datorate FMI se cifrează la 255,2 milioane euro, în 15 ani, iar cele către BIRD se situează la 133,2 milioane euro.
Citeste mai mult…
B1.ro: Mugur Isărescu îi contrazice pe agricultori: Seceta nu va duce la scumpirea alimentelor. BNR nu vede un impact asupra României
Seceta a afectat grav culturile agricole din acest an şi a determinat producătorilor pierderi de peste 2 miliarde de euro, reprezentând investiţii nerecuperabile, şi va majora preţurile produselor româneşti, în perioada următoare, a declarat preşedintele LAPAR, Laurenţiu Baciu.
Zf.ro: 10 ANI CU LEUL GREU
Evoluţia salariului mediu şi a celui minim brut (lei)
Atât salariul mediu brut din România, cât şi salariul minim brut pe economie au crescut semnificativ în ultimii zece ani, de 2,6 ori, respectiv 3,4 ori. În ciuda acestor evoluţii însă, România este departe de ceea ce se întâmplă la nivelul Uniunii Europene, având unele dintre cele mai mici salarii.
Hotnews.ro: Alina Gorghiu, despre declaratia lui Dragnea: S-a intamplat un fapt extrem de imbucurator – partidele din opozitie si de la guvernare au acceptat dialogul. Discutiile asupra Codului Fiscal sunt doar inceputul
Co-presedintele PNL Alina Gorghiu afirma ca s-a intamplat un fapt “extrem de imbucurator”, dupa ce presedintele PSD Liviu Dragnea a anuntat ca va onora invitatia PNL la consultari pe tema Codului Fiscal. Gorghiu mai spune, intr-o postare pe Facebook, ca aceste discutii reprezinta “doar inceputul”.
“Un fapt extrem de imbucurator s-a intamplat in politica romaneasca: partide din opozitie, dar si de la guvernare au acceptat solutia dialogului asupra unui proiect important, pe care noi toti – clasa politica, societatea, mediul de afaceri – ni-l dorim unul de succes.
Economica.net: Portofoliul “Neptun” al BCR, de 2,7 mld. euro: Oferte finale de la Blackstone şi Lone Star. Deutsche Bank s-a retras
Erste Group, banca-mamă a BCR, a primit la sfârşitul lunii iulie două oferte finale pentru portofoliul de credite neperformante “Neptun”, cu o valoare nominală de 2,7 miliarde de euro. Ofertele sunt de la consorţiul condus de gigantul american Blackstone şi de la un alt mare fond american de investiţii, Lone Star, potrivit Mirsanu.ro. Banca austriacă ar putea obţine aproximativ 500 de milioane de euro.
Economica.net: Austriecii de la Immofinanz vând parcurile logistice din Europa. În România au şase proiecte
Immofinanz, unul dintre cei mai mari investitori de pe piaţa din România, şi care a început recent construcţia speculativă a unui parc logistic la Mogoşoaia, a anunţat că se află în discuţii pentru vânzarea portofoliului de parcuri logistice din Europa, potrivit Reuters.
După informaţia publicată de Reuters, compania a venit astăzi cu un anunţ prin care confirmă intenţia de vânzare a portofoliului de spaţii logistice din Europa, format din peste un milion de metri pătraţi închiriabili. Compania vrea să-şi concentreze activitatea pe segmentele de retail şi office.
Economica.net: ERG a cumpărat hidrocentralele E.ON din Italia, pentru un miliard de euro
E.ON şi-a vândut hidrocentralele din Italia grupului energetic italian ERG, pentru un miliard de euro (1,09 miliarde de dolari), finalizând retragerea din sudul Europei, unde compania germană a înregistrat în ultimii ani pierderi de miliarde de euro, transmite Reuters.
Terni Hydroelectric Complex, cu o capacitate de 527 megavaţi, a fost scos la vânzare în 2013, alături de alte active deţinute de E.ON în Italia. Preţul de un miliard de euro este în linie cu cel anunţat de sursele Reuters anul acesta.
Agerpres.ro: ALDE: Orice dialog politic privind noul Cod fiscal ar trebui să vizeze o discuție tehnică
Copreședinții ALDE Călin Popescu-Tăriceanu și Daniel Constantin au salutat, vineri, orice demers politic care ar putea conduce la adoptarea rapidă a Codului fiscal într-o formă cât mai apropiată de cea votată în Parlament, adăugând că dialogul suplimentar ar trebui să vizeze o discuție tehnică bazată pe date și cifre.
Zf.ro: Războiul tot mai dur dintre retaileri şi furnizori i-a prins pe producătorii români în cel mai rău moment
Negocierile tot mai dure pe care le poartă retailerii cu furnizorii pe preţuri i-au prins pe producătorii români într-o perioadă în care au nevoie de cash pentru investiţii în contextul în care consumul este aşteptat să îşi revină, iar fabricile locale vor să cucerească şi pieţele externe.
Hotnews.ro: Relaxarea fiscala si capcana greceasca: ce sanse are cresterea economica a Romaniei – raport CRPE
O scadere a veniturilor bugetare brusca va antrena “aproape cu certitudine” intrarea Romaniei in zona de deficit excesiv in 2016 si, fara niciun acord cu creditorii internationali, cheltuielile de refinantare ale Romaniei vor deveni nesustenabile, astfel incat guvernul va fi nevoit sa recurga la cresteri de impozite sau la reduceri bruste ale cheltuielilor, arata o analiza asupra relaxarii fiscale raporta de Centrul Roman de Politici Europene (CRPE)
Zf.ro: Treichl, Erste: BCR este într-o situaţie mult mai bună acum
Andreas Treichl, CEO Erste, spune că BCR este într-o situaţie mult mai bună în acest moment şi începe să-şi revină după perioada de restructurare extrem de dură din ultimii ani.
La jumătatea anului BCR a raportat un proift de 603,4 milioane de lei, faţă de o pierdere de 276 milioane lei în perioada similar a anului trecut.
Zf.ro: Treichl, Erste: Nu am spune nu dacă pe piaţă ar apărea la vânzare o bancă grecească. Dar oficial nu este nimic de vânzare
Andreas Treichl, CEO Erste, acţionarul majoritar al BCR, spune că ar fi interesat să se uite la băncile greceşti care sunt în România, dar oficial nicio bancă nu este de vânzare. ”Nu aş spune nu”, a menţionat Treichl la Viena în conferinţa legată de prezentarea rezultatelor Erste în T2.
Din cauza crizei din Grecia şi a problemelor din sistemul bancar, filialele din Balcani, inclusiv din România, are marilor bănci din Grecia, ar putea fi scoase la vânzare.
Zf.ro: OPINII PRIMITE LA REDACŢIE
România nu îşi permite să rateze Reforma achiziţiilor publice
Considerăm că iminenta implementare în legislaţia naţională a noilor Directive UE în materia achiziţiilor publice constituie un prilej oportun pentru operarea unor analize atent fundamentate si direcţionate, în ideea identificării acelor aspecte de fond, procedurale, de reglementare sau operaţionale care au împiedicat buna funcţionare a sistemului. In acelasi timp, este momentul pentru formularea unor soluţii precise şi adecvate realităţilor naţionale, prin valorificarea optiunilor si formulelor optimizate posibile, nu doar prin preluarea pachetului de baza al Directivelor. Achizitiile publice trebuie sa devina un instrument transparent, functional si eficient care sa asigure alocarea eficienta si competitiva a fondurilor bugetare sau europene catre proiecte viabile economic, cu impact in dezvoltarea pe termen mediu si lung a tarii.
Agerpres.ro: Lukoil obține un împrumut de un miliard de dolari pentru a-și finanța participarea la proiectul azer Shah Deniz
Compania energetică rusă Lukoil PJSC a semnat un acord de împrumut de un miliard de dolari pentru a finanța expansiunea proiectului de exploatare a gazelor naturale de la zăcământul Shah Deniz din Azerbaijan, transmite Bloomberg.
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Asiatică pentru Dezvoltare (ADB) au acordat două împrumuturi Lukoil pentru ca firma rusă să finanțeze cota sa din proiectul de 28 miliarde de dolari. Lukoil deține 10% din zăcământul Shah Deniz, aflat în Marea Caspică.
Agerpres.ro: MDRAP: Programul de cooperare transfrontalieră România – Serbia 2014-2020, aprobat de Comisia Europeană
Programul Interreg IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia, cu un buget de 88,1 milioane de euro, a fost aprobat joi de către Comisia Europeană, iar primul apel de proiecte ar putea fi lansat luna viitoare, informează un comunicat al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) remis vineri AGERPRES.
Agerpres.ro: Alior Bank a semnat un acord de cooperare în România
Grupul polonez Alior Bank a anunțat vineri semnarea unui acord prin care va oferi servicii bancare către șase milioane de clienți ai subsidiarei Deutsche Telekom din România, transmite Reuters.
Furnizarea serviciilor financiare ale Alior către persoanele fizice și juridice va fi intermediată de Telekom România iar tranzacția va majora semnificativ profitabilitatea băncii, se arată în comunicatul Alior.
Agerpres.ro: Comisia Europeană extinde până în iunie 2016 ajutoarele pentru agricultorii europeni, în urma embargoului rus
Comisia Europeană a aprobat, vineri, oficial, extinderea, până în iunie 2016, a ajutoarelor destinate agricultorilor europeni pentru atenuarea consecințelor embargoului impus de Rusia în cazul importurilor de produse agroalimentare din Uniunea Europeană, informează agenția EFE.
Măsurile de sprijin pentru sectoarele de legume și fructe și lapte au fost adoptate în urmă cu un an, ca răspuns la decizia de a ‘închide poarta’ pentru produsele europene, o formă de represalii pentru poziția Bruxelles-ului față de criza dintre Rusia și Ucraina.
Capital.ro: Electrocontact şi-a redus pierderile
Compania din Botoşani a raportat în primul semestru o pierdere brută de 165.000 lei.
Agerpres.ro: Tăriceanu: Susțin fără rezerve noul Cod fiscal, poate imprima României o creștere economică susținută
Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu, președinte al Senatului, a subliniat, vineri, că este un susținător al creșterii economice accelerate și sustenabile prin măsuri liberale, cum este noul Cod fiscal, și a anunțat că va începe o serie de postări pe Facebook prin care să răspundă “habotnicilor austerității” și să detalieze o viziune economică pentru o Românie “mândră și prosperă”.
Jurnalul.ro: Controlul marilor averi are memoria scurtată la trei ani
ANAF a demarat controlul marilor averi fără a avea de partea sa o legislaţie care să-i permită un rezultat eficient. Cum verificările se limitează doar la banii ilegali obţinuţi între anii 2011-2013, toţi cei care au furat statul din 1990 şi până acum doi ani, perioada în care s-au făcut marile averi, vor scăpa basma curată.
Aşa-zişii afacerişti care lucrează la negru, politicienii şpăgari care s-au îmbogăţit făcând trafic de inf luenţă, maneliştii sau interlopii, cu toţii, vor fi nevoiţi să dea cu subsemnatul la Fisc să spună din ce bani şi-au făcut averile.
Capital.ro: Finanţele Publice au mai împrumutat 45 milioane lei
Emisiunea suplimentară survine după plasamentul a unor titluri de stat cu scadenţa la doi ani şi jumătate în valoare de 300 milioane lei, la un randament mediu de 1,96%.
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat astăzi 45 milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitaţia de joi, când a atras 300 de milioane de lei prin obligaţiuni de stat pe doi ani şi jumătate, la un randament mediu de 1,96% pe an. Valoarea din prospectul emisiunii suplimentare a fost de 45 milioane de lei, iar băncile au transmis oferte în valoare totală de 76,5 milioane lei.
Capital.ro: Se ieftinește berea la halbă
7 august, zi de sărbătoare pentru români. Astăzi este ziua internațională a berii și prima zi în care la Berea la halbă se aplică TVA de 9%, măsură adoptată în Parlament printr-un amendament la ordonanța prin care s-a redus TVA la produsele alimentare de la 24% la 9%.
Totuși, trebuie menționat faptul că doar 3,5% din piață reprezintă segmentul berii la draft, peste jumătate din consumul la nivelul țării fiind reprezentată de berea la PET. Deşi berea la halbă are o pondere redusă la nivel de piaţă, așa cum am menționat, scăderea TVA pentru berea la draft este un element care ar putea contribui la crearea unui context favorabil unei evoluţii pozitive pe mai multe paliere.