Jurnalu bucurestiului.ro: – Strategie a Ministerului Economiei: Recucerirea pieței Rusiei, prin intermediul altor state ex-sovietice
Prioritatea comerțului exterior românesc pentru următorii ani este recuperarea piețelor de export din spațiul ex-sovietic, abandonate în ultimele două decenii, a declarat luni Florin Vodiță, secretar de stat în Ministerul Economiei, coordonator al Departamentului de comerț exterior și relații internaționale, citat de sursazilei.ro
Agerpres.ro: Comunicat de presă – MECT
Reuniunea consilierilor economici din rețeaua externă de reprezentare a Ministerului Economiei, Comerțului și Turismului, organizată astăzi, la Camera de Comerț și Industrie a României, a abordat dezbateri concrete referitoare la activitatea de comerț exterior a României.
Agerpres.ro (flux stiri), preluat de economica.net: Daraban (CCIR): În top 100 firme exportatoare doar 3 firme au capital românesc
România deţine 22.052 de exportatori, din care primii o mie ocupă 82,4% din export, iar în top 100 sunt doar 3 firme cu capital autohton, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, Mihai Daraban, preşedinte Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR)..
Zf.ro: Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ: În top 100 exportatori din România se regăsesc doar 3 firme cu capital românesc
În topul primilor 100 de exportatori din România, dintr-un total de circa 22.000 de firme, se află doar trei companii cu capital românesc, cifre care „trebuie să pună pe gânduri“, a declarat ieri preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Mihai Daraban, apreciind că aceste firme trebuie susţinute.
Cele mai mari companii exportatoare cu acţionariat integral românescu sunt Aramis Invest (mobilă), Interagro (produse chimice) şi Gexim Impex (comerţ cu telefoane mobile şi tablete), potrivit datelor ZF obţinute anul trecut de la Institutul Naţional de Statistică.
Bzb.ro: În top 100 exportatori din România se regăsesc doar 3 firme cu capital românesc
În topul primilor 100 de exportatori din România, dintr-un total de circa 22.000 de firme, se află doar trei companii cu capital românesc, cifre care „trebuie să pună pe gânduri”, a declarat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Mihai Daraban, apreciind că aceste firme trebuie susţinute.
Telegrafonline.ro: Firmele românești lipsesc din topul exportatorilor… români
Firmele românești lipsesc din topul exportatorilor… români Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban: „În topul primilor 100 de exportatori din România se află doar trei firme cu capital 100% autohton“
În topul primilor 100 de exportatori din România, dintr-un total de circa 22.000 de firme, se află doar trei companii cu capital românesc. Sunt cifre care ar trebuie să ne pună pe gânduri, consideră preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban.
Amonsnews.ro: Dezbateri referitoare la activitatea de comerț exterior a României
Reuniunea consilierilor economici din reţeaua externă de reprezentare a Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului, organizată luni, la Camera de Comerţ şi Industrie a României, a abordat dezbateri concrete referitoare la activitatea de comerț exterior a României.
Ziaruldevrancea.ro: MOZAIC STIRI ECONOMCE: În top 100 exportatori se regăsesc doar 3 firme cu capital romanesc
În topul primilor 100 de exportatori din Romania, dintr-un total de circa 22.000 de firme, se află doar trei companii cu capital romanesc, cifre care “trebuie să pună pe ganduri”, a declarat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Mihai Daraban, apreciind că aceste firme trebuie susţinute.
Politicaromaneasca.ro: Ministrul Economiei: România ar trebui să întărească parteneriatul cu Grecia
Mihai Tudose a declarat că România ar trebui să întărească relaţiile cu Grecia, menţionând că în opinia sa turismul de Elada va contribui la ieşirea ţării din criză.
Prezenţi la un eveniment pe teme economice, mai mulţi oameni politici şi specialişti în domeniu au apreciat că deocamdată se fac doar speculaţii cu privire la ce se va întâmpla în continuare în Grecia.
Agerpres.ro: Gazprom a suspendat lucrările la ‘Coridorul sudic’
Grupul rus Gazprom a cerut producătorilor de țevi să suspende livrările pentru extinderea ‘Coridorului sudic’, un sistem de conducte care va asigura transportul de gaze pentru gazoductul Turkish Stream, a declarat, luni, pentru Reuters, o sursă din industria producătoare de țevi.
Suspendarea este un nou obstacol în planurile Moscovei de a construi un gazoduct spre Turcia, via Marea Neagră, și de acolo spre sudul Europei, ocolind Ucraina.
Agerpres.ro: Băncile europene înregistrează scăderi semnificative la burse, după referendumul din Grecia
Acțiunile băncilor europene înregistrează, luni, declinuri semnificative, cele mai afectate fiind cele din Spania, Portugalia și Italia, după ce alegătorii din Grecia au respins măsurile de austeritate cerute de creditorii internaționali, sporind temerile privind posibila ieșire a țării din zona euro (Grexit), transmit Bloomberg și Reuters.
Duminică seara, Ministerul grec de Interne a anunțat, după încheierea referendumului și numărarea a 20% din buletinele de vot, că 60,49% dintre alegători au votat ‘Nu’, împotriva acordului propus de creditorii internaționali. Riscul ca turbulențele din Grecia să afecteze și băncile din statele aflate la periferia zonei euro au afectat încrederea investitorilor.
Agerpres.ro: Vacanța bancară din Grecia va fi prelungită încă o săptămână
Guvernul grec intenționează să extindă perioada în care băncile elene vor fi închise cel puțin cu câteva zile, au declarat, luni, pentru Reuters, mai multe surse bancare, în avanpremiera unei reuniuni care va avea loc diseară între bancheri și ministrul grec de Finanțe.
Agerpres.ro: Vasilescu (BNR): Grecia ar putea fi nevoită să ia măsuri de austeritate mult mai dure decât cele cerute de creditori
Grecia este nevoită să se întoarcă la negocieri cu creditorii internaționali, dar ar putea fi obligată să aplice, singură, măsuri de austeritate mult mai dure decât cele cerute de instituțiile financiare, având în vedere că are de plătit pensii, salarii și trebuie să deschidă băncile, pentru că țara nu poate rămâne închisă, susține Adrian Vasilescu, consultant de Strategie la Banca Națională a României (BNR).
Zf.ro: OPINII PRIMITE LA REDACŢIE
Alina Bârgăoanu: Acum se aşteaptă răspunsul Europei. Va fi el orientat spre bănci sau spre cetăţeni?
Situaţia din Grecia este atât de complicată, comportă atâtea unghiuri de vedere, atâtea interpretări încât selectarea doar a unor perspective este riscantă. Îmi voi asuma acest risc şi voi discuta această situaţie din trei perspective: perspectiva istorică (”Cum s-a ajuns aici?”), perspective interpretării (”Cine este responsabil?”) şi perspectiva europeană (”Unde este Europa?”). Precizez de la bun început că analiza mea are puţin de-a face cu rezultatul referendumului, ceea ce nu înseamnă că, în plan simbolic cel puţin, respectivul rezultat nu are o mare relevanţă.
Zf.ro: România a avut creştere economică mai redusă pe primul trimestru – date revizuite de la INS
Institutul Naţional de Statistică a revizuit în minus cu 0,1 puncte procentuale creşterea economică înregistrată în primul trimestru, de la 1,6% la 1,5% faţă de ultimul trimestru al anului trecut şi de la 4,2% la 4,1% comparativ cu primul trimestru din 2014, în funcţie de datele ajustate sezonier.
Zf.ro: „Furnicile“ din spatele giganţilor: companii de peste 2 mld. euro răscolesc pământul şi întind cabluri de energie pentru un sector de 30 de miliarde de euro
Cei mai mari 30 de furnizori de echipamente şi servicii pentru industria energetică rulează un business de circa 2,3 miliarde de euro, fiind direct dependenţi de evoluţia unui sector de 30 de miliarde de euro.
Cu barilul de petrol care nu găseşte puterea să revină la nivelul record de anul trecut, cu un consum de energie care bifează creşteri anemice şi cu cel de gaze care de cinci ani scade încontinuu, anul 2015 aduce puţine motive de bucurie pentru „furnicile“ care stau în spatele celor din mari din sectorul energetic.
Zf.ro: Cursul este liniştit la Bucureşti. ”Este surprinzător şi pentru mine cât de stabil este”
Cursul valutar leu/euro este stabil luni dimineaţă la Bucureşti , piaţa fiind extrem de liniştită, fără niciun impact după rezultatul referendumului din Grecia.
La ora 10:15 cursul era cotat la 4,4830/4,4860 pentru un euro, iar dobânzile la lei pe termen scurt erau cotate la 0,25%/0,6% pe an.
Zf.ro: LEUL GREU
Am câştigat o economie, dar am pierdut o populaţie, iar preţul libertăţii este pe credit
Introducerea leului greu, în 2005, reprezintă al treilea cel mai important eveniment din istoria României de după 1989, imediat după intrarea în NATO şi în Uniunea Europeană.
Tăierea a patru zerouri din coada leului a însemnat practic întoarcerea unei pagini inflaţioniste din istoria României, care a mâncat economia şi a pus chiar în discuţie despărţirea de comunism şi tot ce a reprezentat el din punct de vedere economic.
Zf.ro: Incertitudinea continuă. Decizia este la Banca Centrală Europeană. Cursul leu/euro a rămas nemişcat. Fie că rămâne sau nu în zona euro, pentru Grecia suferinţa continuă
Situaţia economică a grecilor rămâne precară, iar analiştii români spun că scenariul principal este cel al ieşirii Greciei din zona euro, în condiţiile în care populaţia pare că nu a înţeles consecinţele votului de la referendumul de duminică. Singura ieşire din această problemă este un eventual acord al statelor europene din următoarele zile pentru salvarea Greciei., afirmă analiştii.
Zf.ro: 10 ani cu leul greu. Am câştigat o libertate, dar pe credit
ZF a ales să marcheze cei 10 ani de la lansarea leului greu printr-un special susţinut de BCR prin care a pus pe masă 50 de indicatori economici care au marcat această perioadă, una dintre cele mai tumultuoase din istoria României, în care economia a trecut violent de la o extremă la alta.
Zf.ro: LEUL GREU
De la boom la prăbuşire, către îmblânzirea pieţei
Adevărul este că depinde foarte mult de ce parte a ciclului economic priveşti. Lichiditatea abundentă şi finanţarea ieftină în valută s-au întâlnit cu nevoile naturale de finanţare ale acestei zone (retehnologizare, dezvoltarea infrastructurii şi a domeniului imobiliar, capital de lucru pentru a satisface comezile din Europa de Vest). Componenta periculoasă s-a dovedit pariul prea accentuat făcut pe finanţarea bazată pe active, precum şi trecerea cu vederea a capitalizării firave a companiilor locale.
Zf.ro: OPINII PRIMITE LA REDACŢIE
Răzvan Nicolescu: Ce a fost important pe piaţa energiei în iunie
OPEC este sub presiunea creşterii de producţie din America. Ciocniri de stradă în Armenia cauzate de creşterea preţurilor la energie electrică. Conducta de gaz BRUA este în lista de proiecte prioritare ale Uniunii Europene. Terminalul LNG de la Constanţa rediscutat la Bucureşti. Preţul gazului produs în România a crescut cu 11%, la 1 iulie.
Zf.ro: Electrica a bătut bursa în ultima lună cu un plus de 5%
Acţiunile grupului de distribuţie a energiei Electrica (simbol bursier EL) s-au apreciat cu 5% în ultima lună până la o cotaţie 12,37 lei, în timp ce bursa în ansamblu a scăzut cu 3%.
Aprecierea a avut loc în contextul apropierii primei plăţi de dividende care a protejat titlurile distribuitorului de energie de corecţiile cauzate de temerile investitorilor privind un posibil exit al Greciei din zona euro.
Zf.ro: Transporturile, un minister de 3 mld. euro, nu-şi găseşte şef de aproape o lună
Ministerul Transporturilor, care are pe mână anual un buget de 3 miliarde de euro şi care are în derulare marile investiţii publice, nu are nici acum un şef, la aproape o lună după ce fostul ministru Ioan Rus şi-a dat demisia în urma unor declaraţii controversate despre diaspora.
În ciuda faptului că în urmă cu câteva săptămâni s-a vehiculat numele lui Mihai Fifor, senator PSD, ca viitor ministru al transporturilor, iar premierul interimar Gabriel Oprea a confirmat că acesta a fost propus pentru această poziţie, deocamdată Transporturile nu au încă un ministru.
Zf.ro: Bursa reduce comisioanele pentru brokerii care aduc lichiditate în piaţă
Bursa de Valori (BVB) le va permite brokerilor să obţină un profit mai mare din serviciile de „market making“ şi le va percepe comisioane mai mici pentru acest gen de tranzacţii, cu scopul de a-i stimula să crească lichiditatea zilnică a acţiunilor listate la Bucureşti.
Zf.ro: Paradoxul creditării corporate: cererea scade, dar finanţările noi sunt la maximul ultimilor opt ani
Băncile au solicitat în primele cinci luni din acest an 427.000 de rapoarte de la Centrala Riscului de Credit pentru a afla informaţii despre clienţii potenţiali, cu circa 12.000 de solicitări mai puţin faţă de perioada ianuarie-mai 2014, potrivit datelor BNR. În luna mai, numărul de interogări ale bazei de date a CRC pentru debitorii potenţiali a fost de 95.000, cu 2.000 mai puţin faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Paradoxal, băncile au acordat companiilor credite noi în lei de 2,6 miliarde de lei în luna mai, un maxim al ultimilor opt ani.
Zf.ro: KPMG: România, locul 79 într-un clasament mondial privind adaptarea la schimbare
România ocupă locul 79 într-un top global privind adaptabilitatea la schimbare, în care au fost evaluate 127 de ţări cu privire la capacitatea de pregătire şi reacţie la schimbările cauzate de factori precum calamităţi naturale, şocuri economice şi politice, evoluţia demografică şi noile tehnologii.
Zf.ro: Creditarea de retail în luna mai: mai puţini restanţieri, dar cu rate neplătite la timp mai mari
Aproape 180.000 de clienţi persoane fizice aveau la finele lunii mai rate restante în valoare de 7,4 miliarde de lei (1,6 mld. euro) în contul creditelor de valori mari contractate de la bănci, potrivit datelor de la Centrala Riscului de Credit.
Zf.ro: Banca Naţională face verificări privind respectarea procedurii în cazul suspendării tranzacţiilor valutarea online de către BCR în weekend
Banca Naţională a verificat dacă sistemul de tranzacţionare cu carduri al BCR a funcţionat normal pe parcursul weekendului trecut după ce banca a suspendat timp de două zile operaţiunile de schimb valutar efectuate prin internet banking pentru a evita posibile volatilităţi ale cursului în urma referendumului din Grecia.
Zf.ro: Marine Le Pen denunţă “eşecul” monedei euro, cerând revenirea la monedele naţionale
Marine Le Pen, liderul partidului francez Frontul Naţional, îndeamnă ţările din Uniunea Europeană să constate “eşecul” monedei euro şi să revină la monedele naţionale, după ce duminică poporul grec a respins măsurile de austeritate propuse de creditori, relatează publicaţia franceză Atlantico.
Zf.ro: Finanţele au respins pentru a doua oară într-o lună ofertele băncilor la licitaţia cu titluri de stat
Ministerul Finanţelor a respins ieri toate ofertele primite de la bănci în cadrul licitaţiei cu obligaţiuni de stat cu scadenţa pe şase ani, prin care intenţiona să atragă 300 de milioane de lei (67 milioane de euro). Cele şase bănci participante la licitaţieplasaseră oferte de 210 milioane de lei, sub valoarea din prospect.
Zf.ro: Salariile au scăzut în medie cu 50 de lei în România în luna mai. Topul domeniilor în care s-a câştigat cel mai bine
Câştigul salarial mediu a fost în luna mai de 1.806 lei net, în scădere cu 51 lei (2,7%) faţă de luna precedentă, când au fost acordate primele de Paşte, potrivit datelor anunţate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Cele mai mari valori au fost înregistrate în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (6.523 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1,018 lei).
Bursa.ro: BVB deschide în scădere
Indicele BET Plus, introdus pe 23 iunie, scade, de asemenea, cu 0,09%, la 1.061,46 puncte. BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, se micşorează, totodată, cu 0,63%, atingând valoarea de 29.558,96 puncte.
Bursa.ro: GREXIT
Cinteză: “Oamenii nu dau semne de panică”
Situaţia din Grecia a influenţat în mod negativ relaţiile comerciale dintre noi şi Republica Elenă, exporturile României către greci suferind scăderi, în acest an.
Astfel, ţara noastră a înregistrat deficit comercial în relaţiile cu Grecia, în primul trimestru din 2015, după ce, în fiecare an, am avut excedent.
Bursa.ro: CEA MAI MARE BANCĂ DIN ROMÂNIA A OPRIT OPERAŢIUNILE DE SCHIMB VALUTAR, ÎN WEEKEND
În ciuda mesajelor liniştitoare venite din partea BNR, una dintre băncile româneşti, dar nu cu capital grecesc, ci cu acţionar austriac, respectiv Banca Comercială Română, a fost prima care a adoptat o măsură “de precauţie” pe parcursul weekend-ului trecut: a blocat operaţiunile de schimb valutar efectuate prin internet banking.
Deşi unii clienţi ai BCR s-au declarat nemulţumiţi de faptul că nu au putut accesa acest serviciu şi mai ales de faptul că nu au fost notificaţi în legătură cu respectiva măsură, reprezentanţii băncii ne-au transmis că au recurs la blocarea serviciului de schimb valutar prin internet banking ca să-şi protejeje clienţii.
Bursa.ro: LEGEA CONFISCĂRII DEPOZITELOR NEGARANTATE
Blănculescu: “Capitalul este inteligent şi va emigra către zone de siguranţă”
Dochia: “Nu văd de ce s-ar putea crea un moment de panică, întrucât vorbim de o transpunere a legislaţiei europene, nu de o măsură luată într-un moment în care băncile au probleme”
Investitorii din ţara noastră şi-ar putea retrage banii din sistemul financiar autohton ca să-i plaseze în bănci din zone mai sigure, opinează analistul economic Ionel Blănculescu, declarându-se “un adversar al bail-in-ului (n.r. procedura prin care băncile aflate în dificultate pot fi salvate din surse interne, inclusiv din depozitele negarante)”.
Bursa.ro: RAPORT TRIMESTRIAL UNICREDIT:
Creşterea economică a ECE în 2015 surprinde, parţial, pozitiv
Susţinută de revenirea cererii în zona euro şi de lichiditatea masivă datorată politicii de relaxare cantitativă a Băncii Centrale Europene, creşterea economică a Europei Centrale şi de Est (ECE) a surprins pozitiv, dar nu în aceeaşi măsură peste tot, se arată într-un raport trimestrial realizat de Unicredit.
Bursa.ro: CĂTĂLINA DRAGOMIR, RWEA:
Toate capacităţile de producţie a energiei regenerabile se confruntă cu grave probleme de lichiditate, de acoperire a costurilor operaţionale şi de rambursare a investiţiilor realizate, ne-a declarat Cătălina Dragomir, preşedintele consiliului director al Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA).
Domnia sa apreciază: “Această situaţie persistă din momentul în care modificările haotice aduse schemei de sprijin pentru energia verde au destabilizat întregul concept. În opinia asociaţiei, este o chestiune de luni până când vom vedea primele astfel de evenimente nedorite şi nefericite”.
Adevarul.ro: Alertă pentru fondurile UE: peste şase luni, riscăm să pierdem sumele neatrase din tronsonul financiar 2007-2013
Banii necheltuiţi pentru infrastructură în perioada 2007-2013 se mai pot cheltui doar în 2015 dacă proiectele nu vor fi etapizate La sfârşitul acestui an, între 3 şi 5 miliarde de euro necheltuite din fondurile alocate în perioada 2007-2013 ar putea fi dezangajate. Soluţia: defalcarea proiectelor pe faze de finanţare. Mai sunt doar şase luni până când România mai poate depune cereri de finanţare aferente tronsonului financiar 2007-2013. Întârzierea dincolo de acest termen implică dezangajarea automată, adică pierderea sumelor necheltuite. Ultimele estimări arată că suma totală a fondurilor cu risc de dezangajare ar fi de 3-5 miliarde de euro, alte surse o estimează la peste 6 miliarde de euro.
Adevarul.ro: EXCLUSIV Harta benzinei. Câţi bani dau românii pentru a-şi alimenta maşinile
Românii îşi cheltuiesc la pompă a şaptea parte din buget Gospodăriile alocă pentru combustibili 15% din bugetul disponibil, umplându-şi doar pe jumătate rezervorul. Bucureştenii şi ardelenii sunt cei mai pasionaţi şoferi, cheltuind peste media naţională pentru a cumpăra carburanţi Datele privind cheltuielile gospodăriilor, prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS) în lucrarea „Coordonate ale nivelului de trai în România”, arată că, în medie, o familie cheltuieşte aproximativ 63 de lei lunar, reprezentând 3,8% din bugetul disponibil, pentru a cumpăra carburanţi şi lubrifianţi auto, în special benzină.
Adevarul.ro : Idei de afaceri 2015. Noi măsuri prin care se dau fonduri europene pentru pomicultură
Autorităţile speră să reînvie pomicultura din România cu fonduri europene. Cei care au pus pe lista de idei de afaceri 2015 şi un proiect în domeniul pomiculturii sau vor să-şi dezvolte afacerea existentă în agricultură pot apela la fonduri europene. Reprezentanţii Agenţiei pentru Finanţare Investiţiilor Rurale au anunţată că pe 8 iulie vor fi lansate noi măsuri din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Dintre acestea, două vor viza sectorul pomicol. Prin submăsura 4.1a – „Investiţii în explotaţii pomicole” se vor acorda bani” se acordă pentru idei de afaceri 2015 în domeniul pomiculturii 5 milioane de euro pentru obţinerea „de material de înmulţire şi plantare fructifer”. Se pot obţine între 100.000 şi 1 milion de euro pentru fiecare proiect.
Adevarul.ro: Cartea Albă a IMM, ediţia 2015: percepţia oamenilor de afaceri privind economia s-a înrăutăţit. Ce-i deranjează pe patroni
Patru din 10 patroni cred că mediul de afaceri din România este stânjenitor Percepţia întreprinzătorilor asupra mediului economic din România s-a înrăutăţit în 2015 faţă de anii anteriori, reiese dintr-o analiză cuprinsă în Cartea Albă a IMM-urilor – ediţia 2015, realizată de Consiliul Naţional al IMM-urilor. Numărul celor care consideră că mediul economic este favorabil afacerilor a scăzut de la 19,9% în 2014 la 14,1% în 2015. Înrăutăţirea percepţiei din acest an vine după ce, din 2010 până în 2014, numărul celor care apreciau mediul economic ca fiind favorabil a crescut de la 3,79% la aproape 20%. Pe de altă parte, însă, a scăzut semnificativ numărul întreprinzătorilor care consideră mediul din România ca fiind stânjenitor afacerilor, de la peste 78% în 2010 la 40,5% în 2015.
Adevarul.ro: ANALIZĂ Agitaţia din Grecia nu afectează România. Leul s-a devalorizat foarte puţin în faţa euro, statul s-ar putea împrumuta mai scump
Evoluţia cursului de schimb nu a fost influenţată de votul prin care grecii au respins duminică măsurile de austeritate, iar în sistemul bancar se înregistrează „retrageri normale“ de fonduri, potrivit oficialilor BNR. Referendumul prin care grecii au respins măsurile de austeritate nu a generat valuri prea mari în economia României, în pofida predicţiilor catastrofale de săptămâna trecută ale unor economişti, leul depreciindu-se uşor în raport cu euro, cu numai 0,35 bani, la 4,4854 unităţi. Leul este însă cu patru bani sub nivelul din 2 iunie, când au început să se acutizeze tensiunile dintre Grecia, Comisia Europeană (CE), Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI). În acel moment, cursul era de 4,4407 lei faţă de euro.
Adevarul.ro: Florea Dumitrescu, fost guvernator al Băncii Naţionale, la Adevărul Live: Criza din Grecia ar putea determina o creştere a dobânzilor pentru România
Florea Dumitrescu, fost guvernator al Băncii Naţionale, despre cum ar putea lovi criza greacă România Florea Dumitrescu, fost ministru al Finanţelor în perioada 1969-1978 şi guvernator al BNR între 1984 şi 1989, a spus, la Adevărul Live, că relaţiile comerciale dintre România şi Grecia nu sunt puternice astfel încât criza elenă să afecteze ţara noastră, însă s-ar putea înregistra o creştere a dobânziilor pentru România. În plus, a spus fostul guvernator BNR, România ar putea reveni la austeritate dacă nu este atentă asupra finanţelor publice. Principalele declaraţii ale lui Florea Dumitrescu, fost guvernator al BNR: Între situaţia Greciei de acum şi situaţia României de acum peste 30 de ani există diferenţe.
Economica.net: Seceta loveşte în Hidroelectrica. Pierde primul loc la producţie şi îşi ajustează rezultatul anual
Compania nu mai este primul producător de energie din România, loc pe care l-a ocupat constant de la începutul anului, şi se aşteaptă la trei luni cu hidraulicitate foarte scăzută.
economica.net: Care este riscul de default al României şi cu cine se compară la nivel global
România se află pe o poziţie mai bună decât Italia şi Ungaria şi mult mai bună decât Turcia şi Portugalia, în cel mai recent top al riscului de incapacitate de plată, realizat de Deutsche Bank. Topul a fost realizat în funcţie de preţul de piaţă al CDS-urilor, instrumente derivate prin care investitorii în titluri de stat din toată lumea se asigură împotriva riscului de neplată cu care se confruntă, de pildă, în cazul Greciei.
B1.ro: Purtătorul de cuvânt al BNR: Nu există motive de îngrijorare în ceea ce privește băncile românești cu capital grecesc
Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a declarat luni seara, că nu există motive de îngrijorare pentru persoanele care au conturi la băncile românești cu capital grecesc, și cel mai bine ar fi să-și păstreze banii aici, pentru a nu pierde dobânda.
Bursa.ro: Rainer Seele, numit preşedinte al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom
Reiner Seele a fost numit, începând de astăzi, membru interimar şi preşedinte al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, ca urmare a renunţării lui Gerhard Roiss la mandat.
Potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti, Rainer Seele a fost numit membru interimar şi preşedinte al CS al societăţii, începând cu data de astăzi până la următoare întrunire a Adunării Generale a Acţionarilor.