Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI ECONOMICE - 8 ianuarie 2016

Curieruldevalcea.ro: CAMERA DE COMERȚ ȘI INDUSTRIE VÂLCEA SE PREGĂTEȘTE DE SĂRBĂTORIREA A 90 DE ANI DE VIAȚĂ

În 14 februarie 1926, regele Ferdinand I al României semna Decretul Oficial de constituire a Camerei de Comerț și Industrie Râmnic. Peste nouă decenii, conducerea CCI pune la cale un eveniment prin care să evoce tot acest arc peste timp, dar și să scoată în evidență tot ceea ce înseamnă excelența și potențialul Vâlcii: „Evenimentul pe care încercăm să-l punem în mișcare vrea să potențeze nu doar sfera economică. Dintotdeauna, Camera de Comerț și Industrie s-a dorit un nucleu de dezvoltare pentru Vâlcea. Nu ne vom centra strict pe partea de comerț, vom aduce în față și alte vârfuri ale acestui județ, fie de azi, fie de ieri, fie de mâine.” ne-a declarat Valentin Cismaru președintele Camerei de Comerț și Industrie Vâlcea.

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: BVB închide pe roșu ședința de joi; tranzacții de circa 11 milioane de euro

Bursa de Valori București (BVB) a închis în scădere ședința de joi, iar indicele de referință BET, care arată evoluția celor mai lichide 10 acțiuni, a consemnat o depreciere de 0,63%.

             Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Isărescu: Creşterea salariilor este inevitabilă în România, dar trebuie făcută prudent, câte puţin

Creşterea salariilor este inevitabilă în România, în contextul integrării europene, însă “concubinajul” acesteia cu reducerea taxelor trebuia evitat, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, adăugând că ar fi bine ca veniturile să urce “câte puţin”, prudent, pentru a nu fi reduse ulterior.

“În România, în condiţiile adâncirii integrării, a libertăţii mişcării forţei de muncă, cred că este inevitabilă creşterea salariilor. Din acest motiv şi pentru că vedem această majorare de salarii ca un lucru pe care niciun guvern nu va putea să-l evite decât cu mari riscuri, politice, sociale dar şi economice, am considerat că relaxarea fiscală este exagerată şi nu foarte prudentă. Uitaţi, se întâmplă ceea ce nu este de dorit, două lucruri care nu este bine să intre în concubinaj au intrat, creşteri mari de venituri concomitent cu reduceri importante de impozite”, a declarat Isărescu într-o conferinţă de presă, organizată după o şedinţă de politică monetară.

            Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Mugur Isărescu: Legea dării în plată trebuie să-i protejeze pe cei cu credite de locuinţe, nu alte persoane

Parlamentul trebuie să aibă în vedere, la reexaminarea legii dării în plată, recomandările primite, inclusiv de la BCE, astfel încât legea să îi protejeze pe cei care au credite pentru locuinţe şi nu alte persoane, a declarat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

            Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Isărescu: Sunt premise ca leul să rămână stabil, dacă România evită problemele economice interne

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat joi că sunt premise ca leul să se menţină stabil faţă de euro şi anul acesta, în cazul evitării dezechilibrelor macroeconomice interne, care pot exacerba impactul instabilităţii economiei internaţionale, inclusiv a regiunii în care se află România.

           Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Comisia Europeană a adoptat programe de 1 miliard euro. România şi Ucraina primesc 3,8 milioane de euro

Comisia Europeană a adoptat o serie de programe, cu un buget total de 1 miliard de euro, destinate să sprijine dezvoltarea socială şi economică a 27 de ţări situate de ambele părţi ale frontierelor externe ale UE, România şi Ucraina primind 3,8 milioane euro pentru un proiect în bazinul Dunării.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: Banca băncilor centrale atacă, prea târziu, politicile băncilor centrale

Încrederea în capacitatea marilor bănci centrale de a-şi repara greşelile din perioada premergătoare crizei financiare tocmai a primit o puternică lovitură. Nu, nu este vorba despre prăbuşirea burselor internaţionale din ultimele zile, ci despre un “atac” venit chiar de la BIS (Bank for International Settlements), adică de la banca băncilor centrale.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: Wall Street a închis în scădere

Principalii indici bursieri de pe Wall Street, SUA, au închis şedinţa de tranzacţionare de astăzi în scădere.Indicele Dow Jones se depreciază cu 2,32%, la 16.514,10 puncte, iar indicele S&P 500 era în scădere cu 2,37%, la 1.943,09 puncte.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: ÎN DOAR CÂTEVA ZILE,

Turbulenţele din China au şters 2.500 miliarde dolari de pe pieţele acţiunilor din lume

Bursele din China au înregistrat, ieri, un nou declin major, ceea ce a determinat declanşarea, pentru a doua oară în această săptămână, a mecanismului “circuit breakers”, care opreşte tranzacţiile în vederea temperării volatilităţii. Situaţia vine după episodul similar de luni, care a generat turbulenţe pe toate pieţele din lume, ştergând, în cele câteva zile de tranzacţionare din 2016, aproape 2.500 de miliarde de dolari din valoarea acţiunilor globale, potrivit cifrelor Bloomberg. Astfel, începutul lui 2016 este, pentru pieţele acţiunilor din lume, cel mai rău înregistrat după 2000.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: FURTUL DIN BĂNCI, LEGALIZAT LA NIVEL EUROPEAN

Blănculescu: “Confiscarea depozitelor – o crimă cu premeditare”

Confiscarea depozitelor negarantate pentru salvarea băncilor cu probleme, măsură prevăzută în reglementările care tocmai au intrat în vigoare, în acest an, la nivel european ar putea aduce deponenţii în situaţia să-şi mute banii din conturile băncilor din Europa în afara continentului.

Legea rezoluţiei bancare a fost promulgată şi la noi, pe final de an 2015, fără ca nimeni dintre autorităţile abilitate să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la faptul că actul normativ presupune inclusiv ca, peste noapte, deponenţilor să le dispară economiile din bănci.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: ÎNCĂ O RUNDĂ ÎN MECIUL DE LA SIF TRANSILVANIA

Contestatarii lui Fercală, de la extaz la agonie

Chiar când se bucurau că SIF3 Transilvania a convocat AGA pentru schimbarea conducerii, acţionarii contestatari, printre care Constantin Frăţilă, Radu Toia, fonduri Certinvest şi Broadhurst, au primit o lovitură, în sala de judecată.

Tribunalul Braşov a admis, pe calea ordonanţei preşedinţiale, cererea SIF3 Transilvania să suspende punerea în aplicare a cererii de convocare formulată de grupul de acţionari, potrivit unui raport al SIF3.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: BURSELE DIN LUME

Scăderi puternice în sectorul minier

Titlurile companiei miniere “Anglo American” Plc s-au depreciat cu 10,2%, la 242,90 pence, iar cele ale “Glencore” Plc – cu 6,6%, la 80,21 pence.

Acţiunile “ArcelorMittal”, cel mai mare grup siderurgic din lume, au coborât cu 6,8%, la 3,44 euro, iar cele ale “ThyssenKrupp” AG, cea mai mare companie de profil din Germania, cu 3%, la 16,75 euro.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB

Nicu Grigoraş (Intercapital Invest): “Scăderile burselor în prima săptămână a anului, comparabile cu cele din debutul lui 2008″

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în scădere, în contextul în care a fost înregistrată o lichiditate mai mare decât în ziua anterioară, de 49,15 milioane de lei (10,85 milioane de euro).

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: SIBEX

Indicele Dow Jones, “scuturat” puternic de volatilitatea din China

La Sibex, penultima şedinţă din prima săptămână a anului a fost una anostă pe toate segmentele pieţei, volumele fiind mici, în ciuda faptului că preţurile au fost “scuturate” puternic sub influenţa de pe pieţele internaţionale şi mai ales a volatilităţii de la bursa in China. Conform datelor de la ora 17.00, pe segmentul derivatelor de la Sibiu se consemnau doar 24 de contracte, cu o valoare de 385.715 lei, în timp ce pe spot se înregistrau schimburi numai pe ATS-ul administrat de operator, cu 391 de acţiuni(1).

           Citeste mai mult…

Economica.net: Preţul ţiţeiului, la minimumul ultimilor 11 ani. Producţia de petrol a României e ameninţată

Cotaţiile internaţionale ale ţiţeiului se apropie vertiginos de pragul de 30 de dolari barilul, după scăderile abrupte din ultimele zile. Acest prag este foarte important pentru România: este costul total de extracţie a unui baril de petrol românesc, aşa că o cădere sub acest nivel a cotaţiilor internaţionale poate face exploatarea petrolului din România nerentabilă.

           Citeste mai mult…

Economica.net: O nouă ieftinire la motorină. 4,4 lei/litru în Bucureşti, 4,2 lei, în ţară. Preţurile din cele mai ieftine benzinării Petrom

În strada Jiului, sectorul 1, motorina costă 4,48 lei pentru un litru, iar benzina 4,80 lei pe litru. În această staţie, ieftinirea a fost de 4 bani la motorină şi un ban la benzină.

În Odorheiu Secuiescmotorina standard costa 4,24 lei/litru, pe Str. Beclean, nr. 284 şi tot 4,24 lei, la staţia de pe strada Str. II Rakoczi Ferenc, nr. 25, cele mai ieftine benzinării Petrom din ţară pentru motorinăBenzina costă aici 4,84 lei.

           Citeste mai mult…

Economica.net: Cât câştigă românii: Veniturile medii ale gospodăriilor au ajuns la 2.713, în al treilea trimestru din 2015

Veniturile totale ale populaţiei, medii lunare pe o gospodărie, au fost de 2.713 lei, în al treilea trimestru din 2015, fiind mai mari cu 8,73% faţă aceeaşi perioadă a anului precedent, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică (INS) remis, vineri AGERPRES.

În ceea ce priveşte cheltuielile, acestea au crescut cu 2,88%, raportat la acelaşi interval de timp, ajungând la 2.351 lei lunar/gospodărie.

           Citeste mai mult…

Economica.net: Salariaţii Complexului Energetic Oltenia vor primii banii aferenţi orelor suplimentare de muncă

Angajaţii din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) vor primi în ianuarie bani mai mulţi, după ce conducerea şi sindicatele au semnat o Notă comună prin care acordă salariaţilor drepturile băneşti pentru orele de muncă suplimentare.

Potrivit unui comunicat de presă postat joi pe site-ul companiei, prevederile Notei comune nu se aplică salariaţilor subunităţilor cu activitate întreruptă (S.E. Chişcani, UIC Motru şi Sector Seciuri) şi personalului cu contractul individual de muncă suspendat pe o perioadă mai mare de 90 de zile în intervalul septembrie – decembrie 2015.

             Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Decizie de importanta majora / SURSE: OMV a batut palma cu Gazprom pentru un schimb important de active, care implica Romania. Pozitia OMV: Orice ipoteza privind schimbul de active este falsa,fiind la inceputul procesului de negociere, iar deciziile nu sunt inca luate

Grupul austriac OMV a “batut palma de principiu” cu gigantul rus Gazprom, la sfarsitul anului trecut, pentru un schimb de active, care implica Romania au declarat pentru HotNews.ro mai multe surse importante din domeniul petrolier. OMV ar urma sa primeasca acces la explorarea si exploatarea unor zacaminte foarte mari in Siberia. In schimb, Gazprom ar urma sa preia rafinaria Petrobrazi de la Ploiesti, detinuta de OMV Petrom si benzinarii din Bulgaria. Rusii ar mai solicita, in cadrul acestui aranjament, sa devina parteneri in proiectele pe care OMV le dezvolta impreuna cu americanii de la ExxonMobil. OMV Petrom si ExxonMobil detin licente de explorare si exploatare in Marea Neagra, pe teritoriul Romaniei.

             Citeste mai mult…

Capital.ro: Evoluţii financiar-bancare şi bursiere

Bursa de pe Wall Street a deschis şedinţa de joi în scădere, indicele Dow Jones s-a depreciat cu 1,32%, ajungând valoarea de 16.683,12 puncte, în scădere cu 223,39 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Indicele Standard and Poor’s 500 s-a depreciat cu 1,4%, ajungând la valoarea de 1.962,35 puncte, în scădere cu 27,91 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente. Indicele Nasdaq s-a depreciat cu 1,78%, ajungând la valoarea de 4.749,56 puncte, în scădere cu 86,20 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

             Citeste mai mult…

Evz.ro: Cupru Min, un posibil caz de spionaj economic

Încercările de privatizare sau de găsire a unui partener de afaceri în cazul Moldomin au eșuat

O descoperire întâmplătoare făcută în ajun de An Nou la una dintre companiile strategice ale statului român, Cupru Min Abrud, ridică mari semne de întrebare legate de un posibil caz de spionaj economic.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Bursele lumii se clatină din nou. Epidemia chineză se extinde. Analiştii îşi amintesc de 2008. La Bucureşti piaţa a pierdut 5 miliarde de lei în câteva zile. “Cei cu profil de risc scăzut ar fi indicat să stea pe margine”

Pieţele bursiere din întreaga lume au intrat din nou în aler­tă după ce China a tri­mis o nouă undă de panică printr-o nouă scădere de 7%, după cea similară de luni, ceea ce a dus la oprirea tranzacţiilor a doua oară într-o săptămână.

Pieţele bursiere din întreaga lume au intrat din nou în aler­tă după ce China a tri­mis o nouă undă de panică printr-o nouă scădere de 7%, după cea similară de luni, ceea ce a dus la oprirea tranzacţiilor a doua oară într-o săptămână.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Radu Hanga, BT: Am un sentiment moderat pozitiv. Nu văd creşteri spectaculoase, dar nici scăderi mari

Radu Hanga, şeful grupului financiar Banca Transilvania, spune că are un sentiment „moderat pozitiv“ pentru evoluţia bursei de la Bucureşti în acest an, acest lucru venind paradoxal dintr-un ciclu de creştere a dobânzilor.

„Din tot ce am văzut în urmă, de regulă, după ce încep dobânzile să crească pe termen scurt sunt semne de întrebare, dar după aceea, pe termen lung, pieţele cresc“, a men­ţionat el.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: REZULTAT NEAŞTEPTAT

Veniturile statului au crescut cu peste 13 mld. lei în 2015. Încasările din CAS au scăzut cu 6%, cele din TVA au crescut cu 12%

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a colectat în 2015 venituri totale de peste 196 miliarde de lei, în creştere cu 8% (adică cu 13,7 mld. lei) faţă de anul anterior, după ce veniturile colectate din TVA au crescut cu 12%, cele din impozitul pe profit cu 13%, iar cele din impozitul pe venit cu 12% faţă de perioada similară a anului anterior. Execuţia bugetară arată că încasările din CAS (contribuţiile la pensii) au scăzut cu 6% în 2015 faţă de anul 2014, pe fondul scăderii CAS cu 5 puncte procentuale la angajator, măsură aplicată încă din toamna anului 2014.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Erste s-a înregistrat ca broker direct la BVB

Depozitarul Central, instituţia care decontează tranzacţiile cu acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti şi distribuie divi­dendele companiilor listate, a anun­ţat admiterea instituţiei de credit Erste Group Bank din Viena în calitate de participant la sistemul de com­pensare – decontare şi registru.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Robor scade, cursul urcă. Costul leilor staţionează la minim istoric, în timp ce cursul leu-euro urcă pe un nou palier

Leul a pierdut ieri teren în faţa monedei europene, cursul ur­când la 4,52 de lei/euro, cu 0,13% peste nivelul atins în şedinţa precedentă, în timp ce faţă de dolar moneda naţională a câştigat aproape 1%. Pe de altă parte, indicatorul Robor cu sca­denţă la trei luni, referinţă pentru costul creditelor în lei, s-a poziţionat în ultima perioadă de timp pe o pantă des­cen­den­tă, iar ieri a staţionat la minimul istoric de 0,98% pe an. Astfel, cursul a avut o mişcare în sens invers faţă de dobânda la lei.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Creşte încrederea în economia zonei euro, impulsionată de declinul şomajului

Încrederea în economia zonei euro a crescut în mod surprinzător în luna decembrie în condiţiile în care rata şo­majului şi-a continuat declinul în luna anterioară, relatează Reuters, citând date ale Euro­stat şi ale Comisiei Europene.

Potrivit Comisiei, indicele încrederii în economie a avansat la 106,8 puncte în decembrie de la 106,1 puncte în no­iembrie.

            Citeste mai mult…

Zf.ro : A doua licitaţie cu obligaţiuni din 2016: statul a împrumutat mai mult decât programase

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri de la bănci 333 de milioane de lei (echivalentul a 74 de milioane de euro) printr-o emisiune de obligaţiuni de stat cu scadenţa în februrarie 2025. Statul anunţase anterior că vrea să atragă 200 de milioane de lei. Băncile au depus oferte de aproximativ 960 de milioane de lei. Nivelul mediu ponderat al randamentului a fost de 3,7% pe an. „Pe fondul temerilor globale şi al scăderii preţului petrolului la minimumul de peste un deceniu, randamentul obligaţiunilor cu scadenţe lungi a coborât cu 6 puncte de bază miercuri, mult mai mult decât în cazul celor scurte, ducând la scăderea pantei curbei de randament”, scriu analiştii de la ING într-o notă de studiu.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Preţurile alimentelor au ajuns în 2015 la minimul ultimilor 6 ani

Preţurile alimentelor la nivel mondial au încheiat anul 2015 la cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani, dând noi dureri de cap băncilor centrale preocupate de deflaţie, dar aducând un bonus celor mai săraci consumatori, scrie Bloomberg. Un indice al costurilor anuale medii pentru alimente s-a aflat în scădere pentru al patrulea an, cea mai lungă perioadă de scădere din 2000, potrivit Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a ONU.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: CUM VA ARĂTA ECONOMIA ÎN 2016

Claudia Medrega, editor ZF: 2016 va fi un an dinamic pentru sectorul bancar, cu restructurări, schimbări legislative şi cu o creştere a creditului de retail

În 2016, piaţa bancară va fi la fel de dinamică precum în anul precedent, va exista o continuare a restructurării numărului de unităţi teritoriale şi a numărului de posturi în acest sector, a spus Claudia Medrega, editor ZF, la emisiunea de business ZF Live.

“De asemenea, indicele Robor ar urma să ajungă până la jumătatea anului spre 0,5-0,7%, în contextul în care inflaţia va rămâne în teritoriul negativ, însă spre finalul anului s-ar putea să crească din nou la 1,4%”, a mai spus Claudia Medrega.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: OPINIE RADU GEORGESCU, CFO NETWORK

Haos la finanţele publice. Cu cât se măreşte impozitul pe clădire şi cum se calculează pentru persoanele fizice care au PFA-uri sau SRL-uri? Domnul Biriş spune ceva, normele spun altceva; Direcţiile de impozite şi taxe, nici ele nu ştiu; 500.000 de români sunt în beznă

In acest moment sunt diferente intre Codul Fiscal, Normele de aplicare, declaratiile reprezentantilor Ministerului de Finante.

Am sunat la 7 directii locale de impozite si taxe din Bucuresti si tara si impresia este de haos general.  Angajatii de la directii sunt revoltati ca nimeni de la Ministerul de Finante nu le explica cum trebuie aplicat acest Cod Fiscal, desi anul a inceput de o saptamana si ar trebui sa incaseze impozitele.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Curăţenie-fulger: o treime din brokerii de asigurări dispare dintr-un foc

Aproape o treime din cei 450 de brokeri de asigurare care operează pe piaţa locală îşi vor închide în acest an activitatea ca urmare a cerinţelor mai stricte de capital impuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), potrivit calculelor ZF.

Mulţi brokeri raportează afa­ceri mici, astfel că nu au capaci­tatea şi nici moti­va­ţia să-şi majoreze capitalul so­cial până la nivelul de 150.000 de lei cerut de ASF.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Cele două tabere de la SIF Transilvania îşi consolidează poziţiile

Doi acţionari minoritari ai SIF Transilvania (SIF3), Constantin Frăţilă şi fiica sa Maria Alexandra Frăţilă, au cum­părat în şedinţa bursieră din 6 ianuarie un număr total de 55.668 de acţiuni la SIF, în valoare totală de 15.000 lei.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Asigurătorii au vândut 1,4 milioane de poliţe de locuinţe anul trecut

Companiile de asigurări au vândut 1,4 mi­lioane de poliţe de locuinţe în intervalul ianua­rie-septembrie al anului trecut, din care au încasat venituri de 260 milioane de lei, arată datele statistice ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

În aceste condiţii prima me­die care a fost plătită pentru asi­gu­rarea casei s-a situat la circa 180 de lei, adică de trei ori mai puţin decât asigurarea obli­ga­torie a autoturismului şi asta în con­diţiile în care o locuinţă este de cinci ori mai scumpă.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Apulum Alba Iulia, furnizor al IKEA, investeşte 4,5 mil. € într-o nouă secţie de producţie

Producătorul de articole din porţelan Apulum din Alba Iulia, unul dintre principalii furnizori locali ai concernului suedez IKEA, va demara în acest an o investiţie de peste 4,5 mil. euro într-o nouă secţie de producţie cu o capacitate de 4.000 de tone de porţelan. Investiţia, susţinută printr-un credit bancar, va fi finalizată până în toamna acestui an şi va presupune angajarea a 120 de oameni.

          Citeste mai mult…

digi24.ro: Ieftinirea creditelor se opreşte

Dacă aveţi credit în lei, cu siguranţă aţi observat o scădere a ratelor în ultima perioadă. Tendinţa nu va continua, pentru că Banca Naţională a decis că scăderea dobânzii de referinţă, până la minimul istoric de 1,75 la sută pe an e suficientă. Drept urmare, băncile nu vor fi încurajate să ieftinească prea mult împrumuturile în moneda naţională. Nu vor avea însă nici motive să majoreze ratele celor care au luat deja un credit în lei, pentru că indicele ROBOR e tot la un minim istoric.

Dobânzile mici din ultimul an i-au încurajat pe români sa ia tot mai multe credite în lei. Împrumuturile în moneda naţională au crescut cu aproape 20 la sută la finalului anului trecut, faţă de aceeaşi perioadă din 2014. Această evoluţie e atent urmărită de şeful Băncii Centrale.

           Citeste mai mult…

Digi24.ro: Petrolul ar putea ajunge la 18 dolari barilul

Petrolul s-a scufundat azi la noi adâncimi pe burse. A atins preţul de 32 de dolari pe baril, după care a urcat rapid aproape de 34. Dincolo de volatilitate și de zigzagurile de pe burse, putem spune acum că avem cel mai ieftin petrol din ultimii aproape 12 ani.

            Citeste mai mult…

Ziare.com: La ce serveste cresterea economica?

Ne mandrim cu o crestere economica record european in 2015. Ne mandrim si mai mult dupa ce ultimul raport al Bancii Mondiale ne suplimenteaza acest ritm si ne prognozeaza o crestere importanta si in 2016.

Oare chiar ar trebui sa ne mandrim? Ne serveste la ceva aceasta crestere? Cred ca este cazul sa ne trezim la realitate si sa analizam nepoliticianist recordul de crestere pe care Romania l-a inregistrat anul trecut si pe care s-ar putea sa-l inregistreze si in acest an.

           Citeste mai mult…

Startupcafe.ro: Pana la 55.000 de euro, ajutor de stat pentru fabricute IMM.Descarca proiectul de procedura

Guvernul vrea sa acorde ajutoare de stat de pana la 55.000 de euro fabricutelor private, intr-un nou program de finantare a intreprindrilor mici si mijlocii, destinat microindustrializarii. Proiectul de procedura si criteriile de selectie au fost lansate joi in dezbatere publica.

Potrivit proiectului de procedura, scos in dezbatere publica pe site-ul Directiei Politici Antreprenoriale a Ministerului Economiei, noul Program national multianual de microindustrializare va pune la bataie in total 60,89 milioane de lei (peste 13 milioane de euro).

    Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Declaratia 394, viitorul cosmar al contabililor. Declaratia privind achizitiile si livrarile pe teritoriul national este vasta si complexa, necesitand efort suplimentar pentru completare

In Monitorul Oficial de joi a fost adoptat ordinul de aprobare a noului formular 394 “Declaratie informativa privind achizitiile si livrarile pe teritoriul national”. Recomandam sa analizati cu maxima atentie acest temei normativ deoarece se modifica total modul de completare a
declaratiei si trebuie alocate resurse suplimentare pentru depunerea cu succes a acesteia. Foarte important: pentru lunile ianuarie si februarie 2016, pana pe data de 25 aprilie 2016, trebuie inlocuite declaratiile depuse prin retrimiterea acestora completate conform noului formular.

             Citeste mai mult…

Stiritvr.ro: Parlamentarii propun indemnizaţii de şomaj mai mari: 450 de lei lunar

Parlamentarii vor să dea mai mulţi bani pentru şomeri. Potrivit unei iniţiative legislative, indemnizaţiile de şomaj ar urma să crească cu aproape 100 de lei pentru cei care au muncit cel puţin un an. Bani mai mulţi ar urma să primească şi tinerii care nu îşi găsesc un loc de muncă şi se înregistrează ca şomeri.

Şomerii care au lucrat cel puţin un an primesc acum o indemnizaţie de 375 de lei pe lună. Ar urma să încaseze 450 de lei. Iar tinerii care nu-şi găsesc de lucru după ce termină studiile ar primi cu 50 de lei mai mult.

             Citeste mai mult…

Jurnalul.ro: Agricultorii României: şi prăduiţi, şi cu banii luaţi

Mulţi fermieri români au fost daţi în judecată de Agenţia de Plăți şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi au pierdut procesele, deşi au cerut subvenţii pentru suprafeţele pe care le deţin în acte. Ei sunt păgubiţi de stat în cinci feluri, din vina primăriilor, a birocraţiei, a sistemului electronic făcut de SIVECO și Teamnet pe aproape 50 de milioane de euro şi a neconcordanţei hărţilor cadastrale. Un fermier care ştie că are un teren agricol de 5.000 de metri pătraţi, conform actelor, depune cerere pentru subvenţii, pentru întreaga suprafaţă, dar poate afla că are mai puţin şi trebuie să dea banii înapoi.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: Libra Internet Bank a aderat la SEPA – Single Euro Payments Area

Libra Internet Bank anunţă aderarea la SEPA, prin care va asigura clienţilor săi o nouă opţiune de plăti externe în euro cu comisioane mai mici şi timp redus de procesare efectivă a plăţii (de la 3 zile lucrătoare la doar 1 zi), informează un comunicat remis astăzi redacţiei.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: Indicii BVB au deschis în creştere

Principalii indici de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au deschis în urcare şedinţa de tranzacţionare de astăzi.

Indicele BET Total Return se apreciază cu 0,28%, la 7.722,48 puncte. Potrivit BVB, BET-TR este un indice ponderat cu capitalizarea “free-float”-ului celor mai tranzacţionate zece companii listate pe piaţa reglementată şi care va fi ajustat şi cu valoarea dividendelor în numerar plătite de companiile din componenţa indicelui.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: Arabia Saudită analizează posibilitatea vânzării unor acţiuni la gigantul petrolier Aramco

Guvernul Arabiei Saudite analizează posibilitatea demarării unei operaţiuni de cotare publică iniţială în cazul gigantului petrolier Aramco, în cadrul unei strategii de privatizare destinate strângerii de fonduri în contextul unor preţuri reduse la petrol, a declarat prinţul moştenitor Mohammed bin Salman într-un interviu acordat joi revistei The Economist.

           Citeste mai mult…

Economica.net: Decathlon: vânzări de 500 milioane lei, în 2015

Retailerul de articole sportive Decathlon a înregistrat în 2015 în România o cifră de afaceri de aproape 500 milioane lei, a declarat directorul general Decathlon România, Eric Mazillier, cu prilejul inaugurării, joi seara, a magazinului Decathlon din Băneasa (nordul Capitalei).

Magazinul din Băneasa este al 17-lea magazin din reţeaua Decathlon din România, iar ca suprafaţă este al treilea, a precizat directorul magazinului Decathlon Băneasa, Claudiu Fiţoiu.

          Citeste mai mult…

Economica.net: RCS & RDS reduce tarifele la internet fix şi lansează două abonamente de net mobil

RCS & RDS a redus, începând de vineri, 8 ianuarie, cu până la 10 lei pe lună tarifele la abonamentele de internet fix de mare viteză şi a lansat două abonamente de net mobil 3G şi 4G. Reducerea de preţ se aplică clienţilor noi şi clienţilor existenţi care trec la un abonament superior sau care prelungesc contractul cu 12 sau 24 de luni.

          Citeste mai mult…

capital.ro: În ianuarie 2016, ca industriaș, sunt mai puțin optimist

Mall-uri, cartiere rezidențiale, clădiri de birouri și depozite pentru importuri în locul marilor platforme industriale.

Fabrici puține, foarte puține. Cele vechi sunt obligate să recurgă la lohn care este sub-rentabil. Cele noi sunt marea majoritate micro-întreprinderi, puțini angajați, puțină valoare adăugată.

           Citeste mai mult…

Capital.ro: Cel mai aglomerat drum din România intră în reparaţii

Podul peste Argeș de pe Autostrada A1 București–Pitești intră în reparații. Autostrada A 1 București Pitești cu o lungime de aprox. 110 de km este cel mai aglomerat drum din România.

Podul peste Argeș de la km. 35 al Autostrăzii A 1 București –Pitești pune în pericol siguranța rutieră din cauza degradărilor majore, arată expertiza tehnică realizată la comanda CNADNR în 2015. Podul peste Argeș are o lungime de 230 de metri și a fost construit în 1970 atunci când a fost construită calea II pe Autostrada A 1.

          Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Cristi Popa, fostul viceguvernator BNR este propunerea Finantelor pentru functia de vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii, in locul lui Mihai Tanasescu

Cristi Popa, fostul viceguvernator BNR este propunerea oficiala a Ministrului Finantelor Publice,  pentru functia de vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii. Propunerea a fost aprobata de Presedintele si Guvernul Romaniei, prin adoptarea Memorandumului pentru desemnarea domnului Cristian Popa in calitate de candidat al Romaniei pentru functia de vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii. Urmeazaun proces de avizare interna al Bancii Europene de Investittii, in conformitate cu regulile de procedura existente. Din 2012, reprezentantul Romaniei la BEI a fost Mihai Tanasescu, iar numele care se vehicula era a ex-ministrului Finantelor, Ioana Petrescu

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: OPEC: Prețul barilului de petrol a scăzut cu 6,26%, la 27,85 dolari

Prețul barilului de petrol de referință în Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol a scăzut joi cu 6,26% până la 27,85 dolari, nivelul cel mai scăzut din ultimii peste 12 ani, a anunțat vineri, la Viena, organizația, citată de agenția EFE.

           Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor