Juridice.ro: Mihai Daraban ref. promovarea externă a companiilor românești
Mihai Daraban, președintele CCIR, a declarat luni, 6 iulie 2015, că promovarea externă a companiilor ar trebui să fie o prioritate pentru România, fiind necesare noi abordări în această direcție, informează ccir.ro.
Agerpres.ro: Teodorovici, despre situația din Grecia: Am calculat mai multe scenarii; risc pe finanțarea României în piață
Autoritățile au luat în calcul riscul unui cost mai mare în ceea ce privește finanțarea României în piață, având în vedere situația din Grecia, a declarat, marți, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.
Agerpres.ro: Atena vrea să ajungă curând la un acord cu creditorii, pentru a redeschide băncile (Reuters)
Propunerile făcute săptămâna trecută de Guvernul Greciei sunt încă în vigoare, dar au fost efectuate unele ‘îmbunătățiri’, a afirmat, marți, un oficial guvernamental elen, înaintea summit-ului miniștrilor de Finanțe din zona euro, transmite Reuters.
Aceste propuneri vor fi discutate la întâlnirile liderilor din zona euro, a anunțat oficialul. Acesta a adăugat că Atena vrea să ajungă curând la un acord cu creditorii internaționali, astfel încât să fie restabilită finanțarea sistemului bancar elen, care se confruntă cu un posibil colaps, dacă restricțiile impuse săptămâna trecută nu sunt curând ridicate.
Agerpres.ro: Corina Crețu: Grecia ar putea avea pierderi în investiții de 2 miliarde euro; acum totul este suspendat
Grecia are o absorbție a fondurilor europene de 90%, dar ar putea avea pierderi în investiții de 2 miliarde euro, întrucât acum totul este suspendat, a declarat, marți, comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu.
Mediafax.ro: Reportaj: Adevărul despre criza grecească
“Pe insulă nu s-a simţit criza, iar anul acesta a fost cel mai bun din punct de vedere al numărului de turişti”, îmi spunea Costas Hatziemmanouil, primarul insulei Thassos, în toamna anului 2013, deşi nu avea o aproximare a celor care au vizitat insula. Primăria, aflată în capitala Limenas, are aerul de provincie al instituţiilor româneşti, iar personalul – trei personaje feminine – cărau dosare dintr-o parte în alta.
Mediafax.ro: Rata de absorbţie a fondurilor europene a crescut cu 0,4% în iunie faţă de luna precedentă
Rata de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune a crescut cu 0,4% în iunie faţă de luna mai, de la 54,42% la 54,82%, România reuşind astfel să atragă luna trecută doar 76 milioane de euro, potrivit datelor postate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene.
Mediafax.ro: Guvernul va începe să lucreze în august la legea bugetului pe 2016, pentru a o prezenta FMI şi CE
Guvernul va începe în august să construiască legea bugetului pentru anul 2016, după rectificarea de buget de la finele lunii iulie, astfel încât să prezinte proiectul şi partenerilor financiari internaţionali, pentru ca FMI şi CE să-şi dea acordul, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
Zf.ro: ANALIZĂ ZF
Rezultatul salariilor mici şi al preţurilor europene: fiecare român lasă lunar în hipermarketuri şi supermarketuri peste 20% din tot ce câştigă
Fiecare român lasă lunar la casele hipermarketurilor şi supermarketurilor din România circa 83 de euro pe alimente, produse de îngrijire personală şi îngrijirea locuinţei, respectiv 21,6% din salariu.
Aceasta este cea mai mică sumă cheltuită de un locuitor al ţărilor Uniunii Europene în comerţul modern, de aproape două ori mai mică decât cea lăsată de un polonez şi de trei ori sub cea cheltuită de un austriac sau un francez. Totuşi, ponderea sumei în totalul salariului este printre cele mai mari.
Zf.ro: Deschiderea pieţei de energie vine cu un nou tip de factură şi cu anumite capcane. La ce trebuie să fie atenţi cei care vor să-şi schimbe furnizorul de curent
Din primăvara anului viitor toţi consumatorii de energie electrică din România vor primi un singur tip de factură la electricitate, fie că este vorba de o garsonieră din Bucureşti sau de Alro, în care sunt detaliate toate elementele de cost.
Odată cu deschiderea pieţei şi pentru populaţie, pentru care de la 1 iulie 50% din energia consumată este achiziţionată la un preţ liber, vor apărea şi oferte pentru schimbarea furnizorului. Specialiştii din domeniu avertizează însă că deja au apărut capcanele.
Zf.ro: DISCURSUL LUI ADRIAN VASILESCU, CONSULTANT DE STRATEGIE LA BNR, LA EVENIMENTUL ANIVERSAR 10 ANI CU LEUL GREU
Acum 10 ani, la 1 iulie 2005, leul nou nu mai era un proiect, ci o realitate. De fapt, aveam un leu „greu“, în care încăpuseră 10.000 de lei dintre cei aflaţi în circulaţie. Care au devenit lei vechi. Proiectul de lege trecuse de Guvern şi ajunsese în Parlament în vara lui 2004. Pregătirile pentru denominare erau avansate.
Zf.ro: Tranzacţii negociate de 16 mil. lei cu acţiunile „energetice“
Acţiunile producătorului de gaze Romgaz (simbol bursier SNG), cele ale transportatorului Transelectrica (TEL) şi cele ale grupului de distribuţie Electrica (EL) au făcut obiectul unor tranzacţii negociate de tip „Deal“ în valoare cumulată de aproape 16 milioane de lei (3,6 mil. euro) în şedinţa de ieri, 7 iulie.
Zf.ro: Efectul reducerii TVA: preţurile au scăzut cu 12%
Preţurile au scăzut în luna iunie cu 12% după reducerea TVA la alimente, susţine ministrul agriculturii Daniel Constantin, în vreme ce ministrul finanţelor Eugen Teodorovici afirmă că consumul alimentar ar fi crescut, în urma măsurii de mai sus, cu 17%.
Zf.ro: Statistica reconfirmă rolul consumului de motor al creşterii economice
Institutul Naţional de Statistică a reconfirmat ieri, în datele provizorii 2, avansul important al PIB în trimestrul 1 şi rolul de motor al creşterii economice jucat de consum, mai ales de consumul final al gospodăriilor.
Zf.ro: FINANŢE PERSONALE
Investitorii încep să îşi lichideze din titlurile de stat
Un pachet de o mie de titluri de stat cu scadenţa în anul 2021 şi cu o dobândă fixă de 5,95% pe an a fost transferat în şedinţa de ieri pentru o sumă de 11,335 milioane de lei, în cadrul unei singure tranzacţii.
Preţul la care au fost transferate titlurile a fost cu 5% mai mare decât referinţa anterioară, din mai 2013, când a avut loc cea mai recentă tranzacţie cu titlurile de stat B2106A.
Zf.ro: SIF Oltenia pierde lupta pentru dividendele de la Nord, compania lui Pogonaru
Acţionarii Nord SA (simbol bursier NORD), societate de tip holding care controlează mai multe firme nelistate, au votat cu majoritate de voturi împotriva distribuirii de dividende de circa 5,5 milioane de lei din profiturile nerepartizate din anii 2012, 2013 şi 2014.
Zf.ro: Finanţarea de la UE pentru proiectele neterminate continuă în exerciţiul 2014-2020
Proiectele mari de infrastructură care au beneficiat de fonduri europene în programul 2007-2 013 şi care nu pot fi terminate până la finalul anului ar putea primi finanţare pentru a doua fază a acestora din programul 2014 – 2020, însă în anumite condiţii, potrivit europarlamentarului Corina Creţu.
Zf.ro: Petrolul se îndreaptă spre o piaţă de „urs“, pe care sunt aşteptate scăderi de preţ de peste 20%
Scăderea de ieri a preţului petrolului, după cel mai abrupt declin de o singură zi din ultimele cinci luni, a adus material primă aproape de o piaţă bear. Printre factorii care presează cotaţiile sunt criza grecească şi şansele tot mai mari ca Iran să ajungă la un acord cu puterile internaţionale în ceea ce priveşte dezvoltarea industriei sale nucleare şi ridicarea embargoului internaţional, scrie Financial Times.
Zf.ro: Peste 11.000 din clienţii Volksbank au acceptat conversia creditelor în franci
Aproximativ 60% din clienţii Volksbank cu credite în franci elveţieni, adică peste 11.000 de persoane sau companii, au acceptat oferta de conversie în lei sau euro care presupune un discount de 22,5% din soldul împrumutului, potrivit informaţiilor transmise de Banca Transilvania, acţionarul Volksbank.
Zf.ro: Teodorovici vorbeşte în premieră de „măsuri compensatorii“ care să contrabalanseze reducerile fiscale
Ministrul finanţelor Eugen Teodorovici susţine că bugetul pe 2016 va fi construit astfel încât să respecte ţinta de deficit asumată de 1,2% din PIB, plus o deviaţie temporară de 0,5 puncte, cu condiţia ca între timp să fie identificate „măsuri compensatorii“ care să contrabalanseze impactul relaxărilor fiscale cuprinse în Codul fiscal ce va intra în vitoare anul viitor.
Zf.ro: Poliţele agricole au adâncit la 64 mil. lei pierderea Gothaer
Poliţele de asigurări agricole au avut cea mai mare pondere în despăgubirilor de 63 milioane de lei achitate anul trecut de Gothaer şi care au reprezentat trei sferturi din totalul primelor subscrise de asigurător. Compania a avut anul trecut o pierdere de 46 mil. lei, a treia cea mai mare din piaţă.
Agerpres.ro: Angajatorii români vor să recruteze programatori din Grecia
Deficitul mare de candidaţi în sectorul IT îi determină pe angajatorii români să se uite pe alte pieţe pentru a face faţă cererilor clienţilor, a spus la ZF Live Daniela Miriţescu, recruitment manager în cadrul firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară APT.
Zf.ro: OPINIE CRISTIAN HOSTIUC, DIRECTORUL EDITORIAL AL ZF
Proiectul euro trebuie susţinut în România pentru a nu ajunge să ne întrebăm ca grecii la ce ne foloseşte euro sau Uniunea Europeană dacă nu ne aduce prosperitatea promisă
Acum, noi, Ziarul Financiar, împreună cu BCR, care ne-a susţinut proiectul şi pentru care le mulţumesc, am încercat să vedem ce s-a întâmplat în cei 10 ani cu leul greu prin intermediul a 50 de grafice. Toate graficele le găsiţi în suplimentul pe care l-am realizat şi cred că trebuie să vă uitaţi peste ele, pentru că analizează un deceniu de leu greu.
Zf.ro: FINANŢE PERSONALE
Raiffeisen îşi deschide fondul denominat în dolari, vizând populaţia şi firmele cu apetit pentru investiţii în moneda americană
Raiffeisen Asset Management, al doilea cel mai mare manager de active de pe piaţa locală, are în plan să îşi transforme fondul denominat în dolari din fond închis cu emisiune săptămânală în fond deschis de investiţii cu emisiune zilnică, crescându-i astfel accesibilitatea şi lichiditatea. Valuta americană s-a apreciat cu 8% faţă de leu în acest an.
Zf.ro: ANALIŞTII ERSTE DESPRE RISCUL DE CONTAGIUNE CU GRECIA:
„Pieţele de acţiuni din Bulgaria şi România ar putea înregistra randamente puternic negative”
Analiştii grupului austriac Erste Bank recomandă investitorilor în acţiuni o „subexpunere moderată” (moderate underweight) pe pieţele din România şi Bulgaria, din cauza temerilor privind contagiunea cu situaţia din Grecia prin intermediul sistemului bancar.
Bursa.ro: BVB deschide în scădere
Indicele BET Plus, introdus pe 23 iunie, scade, de asemenea, cu 0,14%, la 1.059,44 puncte. BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, se micşorează, totodată, cu 0,04%, atingând valoarea de 29.613,76 puncte.
Bursa.ro: ÎN PERIOADA IANUARIE – MAI
Cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a scăzut cu 7,7%
Cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a scăzut cu 31.148 tone (-7,7%), în primele cinci luni din acest an faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit Institutului Naţional de Statistică.
Producţia principalelor produse lactate a crescut în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2015 faţă de perioada 1 ianuarie – 31 mai 2014: smântână de consum cu 2773 tone (+11,6%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi altele) cu 3967 tone (+5,4%), lapte de consum cu 5555 tone (+5,1%), unt cu 131 tone (+3,1%), brânzeturi, inclusiv cantitatea de brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă (86,5% din producţia totală de brânzeturi) cu 215 tone (+0,7%).
Bursa.ro: INS: Afacerile din comerţul cu autovehicule au crescut cu 7,3%, în primele cinci luni
Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2015 faţă de perioada similiară a anului trecut, atât ca serie brută cu 7,3% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 8,1%.
Această majorare a fost datorată creşterilor înregistrate la comerţul cu autovehicule (+17,3%), întreţinerea şi repararea autovehiculelor (+6,5%) şi la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+5,0%). Scăderi s-au înregistrat la activităţile provenite din comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-4,0%).
Bursa.ro: GREXIT / DECLARAŢIE SEMNAL A UNUI CONSILIER AL LUI PONTA:
Deşi BNR îi asigură pe cetăţeni că depozitele lor sunt în siguranţă, declaraţiile unor politicieni ar putea crea panică în rândul deponenţilor, ceea ce ar conduce la retrageri masive de bani din bănci. Este cunoscut faptul că o bancă poate să se dezechilibreze foarte uşor, în momentul în care deponenţii vin în număr mare să-şi ceară banii. În condiţiile în care, în Grecia, băncile sunt încă închise, mass-media transmite informaţii alarmante despre situaţia de acolo, iar patru bănci importante din sistemul nostru bancar au acţionariat grecesc, mesajele venite din partea politicienilor pot influenţa semnificativ deciziile populaţiei.
Economica.net: Transgaz Mediaş începe din 15 iulie plata dividendelor pe 2014. Valoarea dividendului brut este de 21,8 lei/acţiune
Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale Transgaz va începe din 15 iulie plata dividendelor aferente exerciţiului financiar 2014 prin intermediul Depozitarului Central şi al BRD Groupe Societe Generale – agentul de plată desemnat, a anunţat, marţi, compania.
Potrivit unui comunicat al Transgaz, publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), valoarea dividendului brut este de 21,8 lei/acţiune, iar impozitul pe dividende va fi reţinut la sursă şi virat la bugetul statului în cotele prevăzute de lege.
Economica.net: Erste plasează acţiunile româneşti în regim de carantină, de teama efectelor crizei Greciei
Analiştii de la Erste Group Research au plasat acţiunile româneşti în regim de carantină şi recomandă investitorilor o atitudine în cel mai bun caz neutră faţă de acestea, din cauza îngrijorării că Bursa din Bucureşti ar putea avea de suferit din cauza problemelor Greciei. Fondul Proprietatea şi Romgaz au fost scoase din topul celor mai promiţătoare 10 acţiuni din Europa Centrală şi de Est.
Economica.net: ANALIZĂ De ce a început să scârţâie industria: scăderea investiţiilor trage în jos şi afacerile industriaşilor
Consecinţele scăderii investiţiilor se văd în statisticile privind afacerile companiilor din industrie În fiecare din primele cinci luni ale acestui an, atât vânzările, cât şi cererea de produse industriale au scăzut sau au avut creşteri nesemnificative. Motivul: reducerea investiţiilor şi orientarea resurselor către consum. Mai multe ramuri principale ale industriei româneşti, care aveau creşteri lunare şi cu două cifre în anul 2014, au început să dea rateuri serioase în prima parte a anului 2015.
Adevarul.ro: Capcanele în care vor să te prindă furnizorii de electricitate
Consumatorii casnici trebuie să fie foarte atenţi la condiţiile specificate în contracte dacă vor să-şi schimbe furnizorul de energie Eliminarea taxei radio-TV, scutirea de la plata certificatelor verzi şi a taxei de cogenerare sau promisiunea unor pene mai puţine sunt principalele capcane pe care furnizorii de energie le întind consumatorilor care vor să îşi schimbe compania care îi alimentează. Românii îşi pot schimba furnizorul de energie electrică însă, odată cu liberalizarea treptată a pieţei, apar tot soiul de „oferte“ care sună bine la prima vedere, dar care conţin mai multe capcane.
Adevarul.ro: Afaceri la ţară: păstrăvărie. Cum se organizează şi ce investiţii sunt necesare într-o fermă piscicolă
Producţia unei păstrăvării oscilează în jurul valorii de 40 de kilograme pe metrul cub de apă anual Afaceri la ţară: păstrăvărie. O păstrăvărie se poate dezvoltă cu uşurinţă în numeroase zone, mai ales în mediul rural. În funcţie de configuraţia terenului, costurile pot fi mai mici sau mai mari, totul e să ai la bază un plan de afaceri bine pus la punct. Vă prezentăm câteva detalii necesare dezvoltării unei afaceri cu o păstrăvărie. Specialiştii spun că valoarea investiţiei nu depinde numai de aspectul general al păstrăvăriei, ci şi de structura solului sau de distanţa faţă de punctul de aprovizionare cu materiale de construcţie.
Adevarul.ro: ANAF atrage atenţia asupra unei tentative de fraudă mascată sub forma unui sondaj efectuat de Fisc
Mai mulţi contribuabili au reclamat că le-au fost cerute informaţii confidenţiale printr-un sondaj telefonic atribuit Fiscului Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) atrage atenţia asupra unei tentative de fraudă, după ce mai mulţi contribuabili au reclamat că le-au fost cerute informaţii confidenţiale printr-un sondaj telefonic atribuit Fiscului. ANAF precizează că efectuează în această perioadă un singur sondaj de opinie, derulat telefonic, care nu cuprinde întrebări referitoare la date ale contribuabililor legate de conturi bancare, carduri asociate conturilor deschise sau de cuantumul datoriilor la bugetul de stat.
Jurnalul.ro: Bucureştiul face un sfert din PIB-ul României
Capitala a produs 143 miliarde de lei din PIB-ul total de 596,7 miliarde de lei realizat în România la nivelul unui an. Asta înseamnă că Bucureştiul contribuie cu aproape un sfert la economia ţării, cam cât ultimele 20 de judeţe.
Hotnews.ro: UPDATE Ce este si cui va folosi Initiativa pentru IMM care poate infuza 400 milioane euro in Romania
Guvernul a decis recent sa aplice facilitate europeana numita Initiativa pentru IMM dupa discutii care au durat aproape jumatate de an. Subiectul a fost discutat marti, 7 iulie de Comisarul european Corina Cretu si Ministrul de Finante Eugen Teodorovici. Pe scurt, mecanismele pe care le propune duc la credite acordate in conditii avantajoase firmelor mici si mijlocii, fiind asteptat un efect multiplicare de 4 ori.