Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI ECONOMICE - 8 septembrie 2015

Agerpres.ro: Iohannis: Cred că despre indemnizațiile demnitarilor ar trebui să se discute în cadrul legii salarizării bugetarilor

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, luni seara, că în cadrul noii legi a salarizării ar trebui să se discute și despre indemnizațiile demnitarilor.

“Eu cred că această chestiune este cel mai bine să se discute în cadrul noii legi care se referă la salarizarea în sectorul bugetar. Dacă a fost oportună atunci sau nu, sunt păreri pro și contra. Dacă a fost declanșatorul solicitărilor salariale, este posibil să fi jucat un rol”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni, întrebat dacă și-a schimbat părerea cu privire la ordonanța referitoare la majorarea indemnizațiilor unui grup de demnitari și dacă este de părere ca aceasta să fi declanșat valul de solicitări salariale din sectorul bugetar.

             Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Ponta: Factorii politici trebuie să decidă dacă se impune semnarea unui nou acord cu FMI, BM şi CE

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că va prezenta factorilor politici situaţia economică a României, astfel încât aceştia să hotărască dacă se impune încheierea unui nou acord cu Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială

             Citeste mai mult…

Zf.ro: ING Bank a înrăutăţit estimarea de creştere economică în acest an, la 3,7%, din cauza agriculturii

România va înregistra în acest an o creşetere a PIB de 3,7%, estimează ING Bank România, care a revizuit în scădere prognoza anterioară, de 4,5%, în contextul secetei severe şi al evoluţiei mai slabe a economiei în trimestrul al doilea.

Creşterea economică a încetinit în trimestrul al doilea la 0,1% faţă de trimestrul anterior şi 3,3% comparativ cu acelaşi trimestru al anului trecut, de la 1,4%, respectiv 4,3% în primele trei luni ale anului.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Banii nu aduc fericirea pentru băncile centrale: SUA recunosc după şase ani că achiziţiile masive de active sunt doar gloanţe oarbe, iar Europa – după şase luni. Băncile centrale sunt neputincioase

Pieţele pariază că Banca Centrală Europeană îşi va arunca în lupta cu stagnarea economică, cu deflaţia şi cu volatilitatea de pe burse întregul arsenal de arme atomice, că va cheltui practic nelimitat pe achiziţiile de active.

Însă la şase luni de când banca centrală a zonei euro a intrat în acest război al devalorizării şi întăririi pieţelor, voci chiar din interiorul instituţiei spun că experimentul deja s-a împotmolit.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: BRD a ajuns la 160.000 de utilizatori de mobile banking

BRD, a doua bancă din sistem în funcţie de mărimea activelor, a ajuns la finele lunii iulie la 160.000 de utilizatori ai serviciului mobile banking. În primele şapte luni, utilizatorii au generat peste 430.000 de tranzacţii în aplicaţie, în creştere cu o cincime faţă de întreg anul 2014, valoarea tranzacţiilor fiind în acelaşi interval cu 60% mai mare faţă de cea înregistrată în decembrie anul trecut.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Idea Bank duce la 120.000 de lei suma maximă negarantată pentru un credit de consum

Idea Bank, noua bancă scoasă pe piaţă de polonezii de la Getin Holding, a majorat suma maximă posibil de obţinut pentru un credit de nevoi personale la 120.000 de lei, anterior aceasta fiind de 90.000 de lei, iar pentru cei care îşi încasează salariul la un cont deschis, banca va reduce dobândă cu un un punct procentual la 7,2%. Astfel, dobânda anuală efectivă este de 8% pe an.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Fermierii din Harghita au pierderi de 3 milioane de euro din cauza secetei

Pierderile provocate de secetă în agricultură se ridică în judeţul Harghita, până în prezent, la aproape trei milioane de euro, cele mai afectate fiind culturile de cartofi – peste jumătate -, în timp ce peste 1.500 de fermieri au depus deja cereri pentru despăgubiri.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Românii au cheltuit 5,5 milioane euro pe litoral în primul weekend din septembrie

Aproximativ 120.000 de români au petrecut sfârşitul de săptămână la mare, cheltuind în jur de 5,5 milioane de euro, în cel mai aglomerat weekend de septembrie din ultimii ani pe litoral, a anunţat, luni, Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

             Citeste mai mult…

Zf.ro: SIF Transilvania ar putea trimite în insolvenţă o firmă care nu-i poate achita factura de retragere

SIF Transilvania (SIF3) are de încasat peste 3 milioane de lei de la Legume Fructe Buzău (LEUY), o firmă foarte mică de pe RASDAQ care a decis să se delisteze, dar care nu îşi permite să achite preţul de retragere. „Societatea Legume Fructe Buzău SA anunţă că a epuizat toate modalităţile de obţinere a sumei de 3.115.251,78 lei care reprezintă valoarea totală a acţiunilor aparţinând Societăţii de Investiţii Financiare Transilvania SA, sumă pe care nu o poate achita“, arată un raport trimis bursei. Legea nu prevede o cale de rezolvare a situaţiei, odată epuizate lichidităţile companiei şi posibilităţile acesteia de a se împrumuta, astfel că Legume Fructe ar putea fi forţată să ceară protecţie faţă de creditorul SIF Transilvania prin procedura insolvenţei.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: CAMPIONI LA START-UP

Construcţiile au devenit cel mai „popular” domeniu pentru SRL-d-uri, detronând service-urile auto

În ultimii cinci ani, de la lansarea programului pentru SRL-D-uri, prin care statul acordă o finanţare de până la 10.000 de euro celor care îşi deschid o primă afacere şi până în prezent, a existat un etuziasm al micilor antreprenori pentru a-şi deschide businessuri. Prin urmare, respectând obligativitatea de a crea cel puţin două locuri de muncă pentru înfiinţarea unei astfel de firme, micii antreprenori au creat mai mult de 40.000 de locuri de muncă în tot acest timp. Statul a finanţat totodată SRL-d-urile cu până la 214 milioane de euro, potrivit calculelor ZF.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: PREŢURILE DIN UE LA RAPORT

Românii plătesc pe zahăr mai mult decât nemţii, deşi salariul mediu e de opt ori mai mic

Românii plătesc pentru un kilogram de zahăr mai mult decât olandezii, spaniolii, nemţii sau belgienii, deşi salariul mediu de pe piaţa locală este de până la de opt ori mai mic.

Astfel, un kilogram de zahăr costa 1,08 euro în România în 2013, în timp ce în Germania era 94 de eurocenţi iar în Spania 99 de eurocenţi, potrivit unui raport al Eurostat care analizează preţurile produselor din toate statele UE. Ultimul raport disponibil este cel cu preţurile din 2013.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: FINANŢE PERSONALE

Fondul de pensii al Canadei a investit în acţionarii Petrom şi BCR

Fondul de pensii al Canadei, al cincilea cel mai mare fond suveran din lume, cu active de 228 mld. dolari (204 mld. euro), a luat expunere indirectă pe economia României prin in­vestiţiile pe care le-a făcut în acţiunile grupurilor austriece Erste (proprietarul BCR), OMV, acţionarul majoritar al celei mai valoroase companii locale, şi Immofinanz, printrei cei mai mari investitori în piaţa locală imobiliară.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Durerea de cap a bancherilor continuă. Numărul restanţierilor, la nivelul maxim din 2013 încoace, deşi economia şi salariile cresc

Numărul persoanelor fi­zice cu restanţe mai mari de 30 de zile în con­tul creditelor con­trac­tate de la bănci şi instituţii financiare nebancare a ajuns la finele lunii iulie la aproximativ 717.400, cu 9% peste nivelul de acum un an.

Practic, unu din cinci clienţi persoane fizice care are în derulare un credit figurează cu întârzieri la plata ratelor, potrivit datelor BNR. Faţă de luna iulie de anul trecut, numărul res­tan­ţierilor a crescut cu circa 70.000 de persoane.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Codul fiscal a fost promovat de preşedintele Iohannis: Sunt mulţumit de cum au decurs dezbaterile

Într-una din rarele conferinţe de presă pe care le-a ţintut de la preluarea mandatului, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat aseară că a promulgat Codul fiscal, cel mai important act normativ dezbătut şi aprobat în acest an. El a susţinut că este foarte mulţumit de modul cum a decurs dezbaterea publică, inclusiv cea între partide şi votul final din Parlament, însă a adăugat că ar fi fost de preferat ca discuţia să aibă loc înainte de retrimiterea proiectului în Parlament, pentru rediscutare.

               Citeste mai mult…

Zf.ro: Leul s-a apreciat în raport cu euro în primele opt luni, dar a pierdut teren în faţa dolarului şi a francului elveţian

Pe parcursul primelor opt luni din 2015, leul s-a apreciat cu circa 1% faţă de euro. Euro, care este cea mai tranzacţionată valută de pe piaţa locală şi moneda în care s-au împrumutat mai mult de jumătate din români, a fluctuat puternic în luna august. În august, China, a doua economie a lumii, a generat turbulenţe pe pieţele financiare, iar tensiunea a fost resimţită şi pe plan local, antrenând creşterea cursului leu/euro şi a dobânzilor la lei. Cursul a testat în a doua jumătate a lunii august pragul de 4,45 lei/euro, maximul ultimei luni şi jumătate, însă, ulterior, tensiunea de pe piaţa valutară s-a calmat, iar leul a început să se aprecieze faţă de euro. Cursul de schimb a coborât la sfârşitul lunii august la 4,43 lei/euro. Doar în august leul a câştigat 0,6% în faţă monedei europene.

               Citeste mai mult…

Economica.net: EBA: Numărul bancherilor milionari din UE a scăzut

Numărul bancherilor care câştigă cel puţin un milion de euro pe an în Uniunea Europeană a început să scadă încă înainte ca efectul limitării bonusurilor să se facă resimţit, arată un studiu publicat luni de Autoritatea Bancară Europeană (EBA), transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit unui raport anual, în 2013 erau 3.178 de bancheri din UE care câştigau cel puţin un milion de euro pe an, incluzând aici bonusurile, în scădere faţă de 3.530 de bancheri milionari în 2012. Scăderea se explică, în parte, şi prin evoluţiile cursului de schimb având în vedere că două treimi din bancherii milionari au sediul la Londra. EBA consideră că cifrele pentru anul 2014, care vor fi publicate la finele acestui an, vor scoate în evidenţă o scădere a raportului dintre media bonusurilor şi salariile fixe, o dovadă a impactului deplin al deciziei de limitare a bonusurilor în UE.

               Citeste mai mult…

Economica.net: Şeful Băncii Transilvania şi Octavian Radu, fondatorul RTC Holding, responsabili de investiţiile SIF Moldova

Consiliul de administraţie al Societăţii de Investiţii Financiare SIF Moldova (SIF2), una dintre cele mai mari fonduri de investiţiii româneşti, a decis ca Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania să conducă şi Comitetul de Politici Investiţionale – Strategii (CPIS) al SIF2.

Personalităţi cheie ale Grupului Banca Transilvania  (TLV) exercită o influenţă şi mai mare asupra politicii de investiţii a SIF Moldova (SIF2), după ce administratorii acesteia au decis ca Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania (TLV) să preia funcţia de preşedinte al Comitetului de Politici Investiţionale – Strategii (CPIS) al SIF2.

                Citeste mai mult…

Evz.ro: Băncile ieftinesc creditele ca să-și păstreze clienții

Scăderile de rate și de comisioane descriu deja o tendință pe piața instituțiilor de credit, după cum demonstrează cele mai noi oferte.

BCR și Banca Transilvania au lansat programe interesante pe segmentul creditării, în timp ce bănci grecești sau nou apărute pe piață au anulat o serie de comisioane pentru carduri. Astfel, o măsură anunțată zilele trecute de cea mai mare instituție de credit de pe piață, Banca Comercială Română (BCR), se referă la o campanie de scădere a costurilor pentru clienții cu credite garantate.

               Citeste mai mult…

Evz.ro: AUTOSTRADA Sibiu –Orăștie: Circulația este închisă O LUNĂ. VEZI cât plătește CNADNR din lucrările de reabilitare

Lucrările suplimentare executate pe Autostrada Orăştie – Sibiu, lot 3, vor fi plătite până la limita contractuală de 10% din valoarea de contract acceptată, respectiv 60,479 milioane de lei, iar pentru valoarea care depăşeşte pragul contractual de 10% beneficiarul poate încheia un act adiţional până la pragul de 20%, informează, luni, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).

               Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Premieră: Gazprom a început să vândă gaze naturale la licitaţie pentru a-şi apăra cota de piaţă din Europa. Exporturile gigantului, afectate de concurenţă

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei Gigantul rus Gazprom a început luni să vândă gaze naturale la licitaţie în Europa, oferind clienţilor o alternativă la sistemul său controversat al contractelor pe termen lung, în ideea de a-şi consolida statutul de principal furnizor de gaze naturale al bătrânului continent, relatează presa internaţională. Compania controlată de statul rus va încerca să găsească, până la data de 10 septembrie, cumpărători pentru o cantitate de 3,24 miliarde metri cubi de gaze naturale repartizată în 127 de loturi cu livrare în nord-vestul Europei pentru iarna lui 2015/2016, se arată în documentele publicate pe pagina de Internet a Gazprom Export.

               Citeste mai mult…

Adevarul.ro: ANALIZĂ Statul ne ia tot mai mult din salarii. Cum a crescut decalajul dintre veniturile brute şi cele nete în ultimii ani

 Salariaţii cu venituri mici au un decalaj mai mare între brut şi net, plătind mai mult la stat Decalajul dintre salariul brut şi cel net, adică partea pe care angajaţii o cedează statului, a crescut continuu, pentru că deductibilităţile din aceste venituri au rămas la nivelul de acum 11 ani, în timp ce ponderea contribuţiilor sociale este tot mai mare. Diferenţa dintre câştigul salarial brut şi cel net a crescut de la 529 de lei în iunie 2010 la 714 lei în iulie 2015, dările către stat ajungând la 28% din veniturile salariaţilor, reiese din statisticile oficiale.

               Citeste mai mult…

Agerpres.ro: INS: Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 2,7%, în primele 7 luni ale anului

Cifra de afaceri din industrie pe total (piața internă și piața externă), în termeni nominali, a crescut cu 2,7%, în primele șapte luni ale anului, raportat la perioada similară din 2014, informează, marți, Institutul Național de Statistică (INS).

În iulie 2015, cifra de afaceri din industrie pe total, piața internă și piața externă, a urcat, în termeni nominali, cu 2,2% față de luna precedentă, iar comparativ cu iulie 2014 creșterea a fost de 6,4%.

                Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: Cum pot fi încurajați investitorii să creeze locuri de muncă

Deși în piață există lichiditate, antreprenorii nu se grăbesc să investească. Reprezentanții mediului de afaceri susțin că numai măsurile de ordin fiscal nu îi vor determina pe întreprinzători să se răzgândească.

Reducerea taxelor nu reprezintă o soluție pentru atragerea investitorilor, nefiind o măsură pentru creșterea competitivității. Dacă taxele sunt mici se ajunge la subfinanțarea infrastructurii necesară dezvoltării afacerilor, spune Radu Crăciun, economistul-șef al BCR: “Oamenii de afaceri, când văd că totul merge bine în economie, nu au încredere că măsurile adoptate vor avea sustenabilitate pe termen lung, iar efectul implementării lor este exact opus a ceea ce se doreşte iniţial”.

                Citeste mai mult…

Bursa.ro: Şapte indici BVB au deschis în scădere

Şapte dintre principalii indici de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au deschis în coborâre şedinţa de tranzacţionare de astăzi..

Indicele BET Total Return a coborât cu 0,06%, la 8.042,14 puncte. Potrivit BVB, BET-TR este un indice ponderat cu capitalizarea “free-float”-ului celor mai tranzacţionate zece companii listate pe piaţa reglementată şi care va fi ajustat şi cu valoarea dividendelor în numerar plătite de companiile din componenţa indicelui. BET-TR va fi calculat retroactiv începând cu data de 24 septembrie 2012.

                Citeste mai mult…

Bursa.ro: RĂZVAN NICOLESCU ACUZĂ:

“Tentative de subordonare politică a Electrica SA”

În următoarele zile vor fi noi tentative de subordonare politică deplină a companiilor de stat din energie, iar în fruntea listei se afla Electrica SA, a notat fostul ministru al Energiei pe pagina sa de Facebook.

 Se va încerca denigrarea managementului şi a administratorilor neexecutivi ai Electrica pentru ca aceştia să plece. În CA-ul Electrica sunt câteva nume cu rezonanţă la nivel naţional şi internaţional”, susţine domnia sa, afirmând că motivul real al acestei atitudini este refuzul de a-l accepta pe secretarul de stat Bogdan Badea şi pe alţi 20 de membri de partid în diverse funcţii în companie (director operaţiuni, membri CA în companii din grup, etc).

               Citeste mai mult…

Bursa.ro: SEZONUL DE TOAMNĂ LA DNA

Transferul ELCEN către Primăria Capitalei, în aer

Arestarea pentru 30 de zile a primarului Capitalei Sorin Oprescu a lăsat în aer transferul producătorului de energie şi agent termic ELCEN către municipalitatea bucureşteană, la nici două luni distanţă de debutul sezonului rece. Acţiunea face parte dintr-un proiect mai amplu de fuziune dintre ELCEN şi RADET (distribuitorul şi furnizorul de agent termic), aprobat în urmă cu vreo doi ani de Guvern.

               Citeste mai mult…

Bursa.ro: FAŢĂ DE PERIOADA SIMILARĂ A ANULUI TRECUT,

Cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a scăzut cu 13,4% în iulie

Producţia de lapte de consum a scăzut cu 13,4% în iulie anul acesta, faţă de iulie 2014, respectiv cu 2.588 de tone, iar faţă de iunie anul curent scăderea a fost de 10,5% (1.954 tone), potrivit datelor publicate, astăzi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Conform acestor date, în luna iulie 2015, comparativ cu iunie 2015, cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a scăzut cu 5.877 tone (6,3%). Scăderea producţiei, în luna iulie 2015 comparativ cu luna precedentă, poate fi menţionată la laptele de consum – cu 1.954 tone (10,5%), şi la brânzeturi, inclusiv brânza obţinută exclusiv din lapte de vacă (73,7% din producţia totală de brânzeturi) – cu 832 tone (8,7%).

                Citeste mai mult…

Bursa.ro: “Vrem să finanţăm proiecte cu fonduri europene, dar aşteptăm regulile jocului”

“Băncile ar trebui să se reinventeze”

Agricover Credit IFN a obţinut, în primul semestru din 2015, un profit operaţional de 14 milioane de lei, cu 28% mai mare faţă de aceeaşi perioadă din 2014, şi un profit net de peste 10 milioane lei, cu 27% mai mare faţă de primul semestru din 2014.

 Domnul Robert Rekkers, directorul general al Agricover Credit IFN, ne-a declarat, într-un interviu, că, în această perioadă, fermierii sunt prudenţi în ceea ce priveşte investiţiile şi accesarea unor credite noi, din cauza secetei şi a volatilităţii pieţelor agricole, care afectează planurile şi profitabilitatea fermelor.

                Citeste mai mult…

Bursa.ro: SERGIU OPRESCU, PREŞEDINTELE CONSILIULUI DIRECTOR AL ARB:

“Este nevoie de prudenţă în creşterea preţurilor pe piaţa imobiliară”

Piaţa noastră imobiliară este dominată de oameni care îşi cumpără locuinţe din surse proprii, fără să apeleze la bănci, susţine Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Domnia sa ne-a precizat, în cadrul unui interviu: “Dacă ne uităm la numărul tranzacţiilor, din 100 de tranzacţii imobiliare din ţara noastră, sub 10% sunt finanţate prin credit ipotecar”.

                  Citeste mai mult…

Bursa.ro: SIBEX

Interes redus pentru derivate

Pe piaţa Sibex, debutul săptămânii nu a anunţat creşterea nivelului de implicare speculativă, interesul pentru derivate menţinându-se la nivelul modest obişnuit. Îmbunătăţirea lichidităţii a fost însă practic imposibilă, în contextul în care în SUA, piaţa de acţiuni a fost închisă datorită sărbătorii “Zilei Muncii” (n.r. – Labor Day), celebrată anual în prima zi din septembrie iar pe pieţele NYSE, Nasdaq si CME tranzactionarea contractelor futures având ca activ suport indicele Dow Jones Industrial Average şi mărfuri (aur, petrol) a încetat la ora 20.00 – ora României. De altfel, de la ora menţionată, market-makerii nu au mai asigurat cotaţii la bursa sibiană.

                Citeste mai mult…

Mediafax.ro: STUDIU: Firmele din România au cea mai optimistă previziune privind angajările în ultimul trimestru

Unul din cinci angajatori din România intenţionează să atragă personal în companie în ultimul trimestru al acestui an, angajatorii români raportând o previziune netă de angajare de +16%, cea mai optimistă din 24 de ţări şi cea mai bună din T4 2008 până în prezent, arată un studiu Manpower.

Astfel, 19% dintre angajatorii români intenţionează să-şi crească personalul, 11% prevăd o scădere, iar 67% nu au în vedere nicio schimbare a numărului total de angajaţi, potrivit Studiului Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă.

                Citeste mai mult…

Capital.ro: Deşi statistica arată bunăstare, salariile continuă să scadă

Statistica arată că salariile nete s-au majorat, în medie, cu 8%, însă, specialiştii din piaţa muncii susţin că ve­niturile au scăzut, iar un angajat cu 4.000 lei este, de regulă, înlocuit de altul cu 2.000 lei.

Economia României arată bine: creștere economică de 3,7% în al doilea trimestru din acest an, față de aceeași perioadă din 2014, și un avans al salariilor medii nete cu aproape 8%, în iunie 2015, comparativ cu iunie 2014, conform cifrelor raportate de Institutul Național de Statistică (INS).

                 Citeste mai mult…

Zf.ro: Compania din România unde fiecare angajat produce 500.000 de lei pe an

Produsele de telecomunicaţii, componentele auto şi materiile prime pentru medicamente sunt cele mai importante trei categorii de mărfuri transportate pe cale aeriană de către compania AS World Cargo, un business românesc cu 28 de angajaţi şi afaceri de 14 mil. lei anual.

 „Suntem un agent independent al majorităţii liniilor aeriene din România. Noi intermediem transportul aerian internaţional de marfă din România către alte ţări şi viceversa“, a spus Stelian Larga, proprietarul companiei la emisiunea de business ZF Live.

                 Citeste mai mult…

Economica.net: Preluarea Băncii Carpatica de către americanii de la J.C Flowers, prin plasament privat

Pe ordinea de zi a adunării acţionarilor Băncii Carpatica (BCC) din 9 octombrie a apărut modificarea unei decizii anterioare şi oferta impicită adresată casei de investiţii americane J.C. Flowers de a prelua banca.

                  Citeste mai mult…

Jurnalul.ro: Restanţele la bănci, în scădere

Restanţele la creditele mai mari de 20.000 de lei acordate de bănci clienţilor au scăzut în iulie, faţă de iunie, cu 192 de milioane de lei şi au ajuns la 31,114 miliarde echivalent lei, potrivit datelor Centralei Riscului de Credit (CRC) din cadrul BNR.

                 Citeste mai mult…

Hotnews.ro: ​Interviu HotNews: Comisarul european pentru Sanatate: Marirea salariilor medicilor romani este un pas bun, dar doar unul. Trebuie sa existe si un mare program impotriva coruptiei din sistemul medical

Comisarul european pentru Sanatate pune punctul pe i in cea mai importanta dezbatere a anului din sistemul medical romanesc. Vytenis Andriukaitis comenteaza, intr-un interviu acordat HotNews, alte subiecte specifice Romaniei precum crizele constante din aprovizionarea cu medicamente, dar raspunde si ingrijorarilor legate de o prea mare influenta a industriei farma asupra institutiilor europene.

Vytenis Andriukaitis a fost mai multi ani ministrul Sanatatii in Lituania, o tara care s-a confruntat cu multe din problemele sistemului medical romanesc, inclusiv raspandirea larga a platilor informale. Comisarul Andriukaitis se va afla joi la Bucuresti, unde va discuta direct cu cetatenii romani. Cititorii HotNews ii pot pune intrebari Comisarului prin formularul de comentarii de la finalul interviului.

                  Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Op-ed

Un articol discutabil din Codul Fiscal: plata asigurarii sociale de sanatate a persoanelor fizice fara venituri nu mai e optionala, ci obligatorie din 2016

Daca pana acum plata asigurarii sociale de sanatate a persoaneor fizice ce nu aveau venituri de niciun fel si vroiau sa aiba calitatea de asigurat era optionala, ei bine din 2016 ea devine OBLIGATORIE !! Altfel spus, toata suflarea omeneasca ce nu e cotizanta undeva la bugetul de asigurari sociale de sanatate va trebui sa se inregistreze fain frumos la ANAF sa depuna o declaratie, iar  onor ANAF-ul  ii va emite o Decizie de impunere omului , urmand ca acesta sa achite CASS trimestrial pana in 25 a ultimei luni din trimestru.

                  Citeste mai mult…

Zf.ro: Business Construct: “Furnicarul” de o jumătate de miliard de euro din nordul Capitalei

Pe o rază de mai puţin de un kilometru în jurul Pasajului Pipera de lângă staţia de metrou Aurel Vlaicu, şantiere de construcţii de jumătate de mi­liard de euro au transformat această zonă din nordul Bucureştiului într-un adevărat „furnicar” de macarale în această perioadă. Arterele calea Floreasca, Barbu Văcărescu şi Dimitrie Pompeiu se pregătesc de noi clădiri de birouri, care vor fi inaugurate anul acesta sau anul viitor, iar pe lângă acestea, în zonă au apărut şi şantiere de construcţii rezidenţiale, care se adresează în special corporatiştilor care lucrează în acest perimetru şi care vor să fie aproape şi de casă, şi de locul de muncă. Cum se va schimba la faţă în următoarea perioadă cea mai efervescentă zonă din Capitală? 

                  Citeste mai mult…

Jurnalul.ro: Cum ţi se vor impozita veniturile de anul viitor

Dacă până acum cei care erau angajaţi în baza unui contract de muncă şi mai câştigau câte ceva şi din alte surse de venit nu plăteau contribuţii sociale decât pentru contractul de muncă, de anul viitor vor fi taxaţi suplimentar în funcţie de modalitatea în care obţin aceşti bani.

                   Citeste mai mult…

Zf.ro: INVESTITOR SURPRIZĂ ÎN ENERGIA REGENERABILĂ

Arhiepiscopia Argeşului a cumpărat microhidrocentrala Călugăriţa de la Hidroelectrica

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de electricitate din România, a organizat în luna iulie mai multe licitaţii prin care intenţiona să scoată peste 20 mil. euro.

Hidroelectrica a reuşit să vândă doar două unităţi din cele 34 de microhideocentrale scoate pe piaţă. Una dintre microhidrocentrale, denumită Călugăriţa şi amplasată pe râul Valea lui Stan din judeţul Argeş, a fost cumpărată de Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, potrivit datelor Hidroelectrica transmise la solicitarea Ziarului Financiar.

                 Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Zona euro: Crestere economica mai buna decat previziunile in trimestrul doi (+0,4%)

 Cresterea economica in zona euro a fost usor mai buna decat previziunile (+0,4%) in trimestrul doi, a anuntat marti  oficiul european pentru statistica Eurostat, care a revizuit in crestere si cifra pentru primul trimestru, la 0,5%, potrivit AFP.

                  Citeste mai mult…

Bizlawyer.ro: Mihai Daraban (CCIR): Dorim sa implementam un cod de bune practici privind responsabilitatea corporativa în societatea româneasca

Camera de Comert si Industrie a României va încerca, într-o perioada scurta de timp, sa implementeze un cod de bune practici, bazat pe un model austriac, privind responsabilitatea corporativa în societatea româneasca, a declarat marti, într-o conferinta de presa, Mihai Daraban, presedintele CCIR. ‘În cadrul conferintei ^CSR si Conformitate^ pe care o gazduim primim un know-how austriac vizavi de ceea ce înseamna responsabilitatea corporativa, nu atât pentru business-ul corporatiei respective, ci pentru societatea în care îsi desfasoara activitatea. În plan paralel, se discuta despre responsabilitatile din comunitate si de cele sociale.

                 Citeste mai mult…

Sursazilei.ro, preluat de ziarelive.ro: DIPLOMAT AUSTRIAC: ROMÂNIA TREBUIE SĂ FIE MAI COMPETITIVĂ PE PIAŢA INTERNAŢIONALĂ

Camera de Comerț și Industrie a României și Camera de Comerţ Federală a Austriei au organizat, marți, conferinţa „CSR şi Conformitate”, la sediul CCIR.

La eveniment au participat Mihai Dărăban, preşedintele CCIR, preşedintele executiv al BCR România Thomas Spurny, Consilierul Comercial al Ambasadei Austriei la Bucureşti, Rudolf Lukavsky, Gerhard Reiweger, Ambasadorul Austriei în România şi Richard Schenz, vicepreşedintele Camerei Economice a Austriei.

               Citeste mai mult…

Ziare.com: Riscuri de coruptie in noul Cod Fiscal

Parlamentul a reusit performanta de-a trece proiectul de lege al noului Cod Fiscal prin malaxorul legislativ al ambelor Camere in doar 3 zile, de marti pana joi, 1-3 septembrie 2015.

Din cate stiu eu, precedentul record era detinut tot de un proiect trimis la reexaminare, privind Agentia Nationala de Integritate: 8 zile, de luni pana marti,16-24 august 2010. Niciunul n-a iesit cu adevarat bine, pentru ca “graba strica treaba”, dupa cum stim din proverbul lasat noua de stramosi. Sa analizam un pic relatia dintre Codul Fiscal si lupta impotriva coruptiei, ca putem afla lucruri si mai interesante decat recordurile inutile ale Parlamentului:

              Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Diaconu (patronat): Avem nevoie de repornirea Oltchimului pentru că PVC-ul românesc este foarte cerut la export

Repornirea Oltchimului este necesară atât pentru economia noastră, cât și pentru export, în condițiile în care PVC-ul românesc este foarte cerut în special în Turcia și Grecia, a afirmat, marți, președintele Asociației Patronale a Prelucrătorilor de Mase Plastice din Romania (ASPAPLAST), Marcel Diaconu, la deschiderea Expo Plast.

              Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ministrul Daniel CONSTANTIN participă la conferința PRIA Agriculture

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, va participa luni, 14 septembrie, la conferința PRIA Agriculture, care va avea loc la București, la hotelul Radisson Blu, sala Atlas, începând cu ora 09:30.

Conferința PRIA Agriculture este cel mai important eveniment al toamnei în agricultură și reprezintă o reală platformă de dezbatere între autorități, fermieri și companiile care își desfășoară activitatea în acest sector.

             Citeste mai mult…

Bistritanasaud.transilvania-tv.ro: Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud a găzduit o întâlnire cu marii angajatori ai judeţului

Instituţia Prefectului – judeţul Bistriţa-Năsăud împreună cu Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud au organizat recent o întâlnire cu reprezentanţii principalelor firme din judeţ, ca potenţial de angajare, cu scopul de a se realiza un schimb de informaţii util pe marginea actualului context legislativ, respectiv aspectelor care necesită a fi actualizate, conform noilor realităţi.

La întâlnire au fost invitaţi şi Emil Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean, precum şi Otilia Râpan, directorul AJOFM BN. Tema centrală, suspusă dezbaterii de către preşedintele C.C.I. BN Vasile Bar, a fost problema lipsei forţei de muncă la nivelul judeţului.

             Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Firmele din România anunță cele mai importante intenții de angajare din ultimii șapte ani (studiu)

Optimismul angajatorilor din România a revenit la nivelul celui din trimestrul patru al anului 2008, cele mai multe intenții de creștere a numărului de locuri de muncă în următoarele trei luni fiind anunțate în industria prelucrătoare, comerț și construcții, de către firmele din regiunile Centru și Nord-Vest.

             Citeste mai mult…

Economica.net: România, în topul ţărilor UE cu cea mai mare creştere economică, în T2

Malta, Cehia şi România au avut cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană în trimestrul doi din 2015, comparativ cu perioada similară din 2014, potrivit celei de-a doua estimări publicate, marţi, de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

             Citeste mai mult…

Zf.ro: România, o piaţă reglementată generoasă pentru utilităţile străine: A treia cea mai profitabilă piaţă pentru Enel, cap de serie pentru cehi, de două ori mai bună decât ţara-mamă pentru francezi

Reglementările din piaţa energiei din România se dovedesc a fi profitabile pentru marile grupuri de utilităţi active local, în multe cazuri marjele obţinute aici fiind semnificativ mai mari decât cele înregistrate în ţările de provenienţă ale firmelor de profil.

Italienii de la Enel au lucrat în România la o marjă a profitului operaţional (EBITDA) de aproape 28%, potrivit datelor publicate în raportul pentru primul semestru al anului, nivel care poate stârni invidii pentru orice altă industrie din economia locală.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Erste: România nu ar câştiga avantaje economice imediate din intrarea în spaţiul Schengen din cauza infrastructurii proaste

Schimbare fulgerătoare: Tomas Spurny pleacă de la conducerea BCR, iar în locul lui este numit Sergiu Manea, primul român pus de Erste la conducerea celei mai mari bănci româneşti

Problema valurilor de refugiaţi care lovesc graniţele Uniunii Europene a adus în centrul dezbaterilor publice libertatea de mişcare pe care o oferă spaţiul Schengen, o zona de circulaţie liberă în Europa din care fac parte state vecine României precum Ungaria, Cehia şi Slovacia, dar nu şi România.

              Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB:

Un număr de 16 emitenţi vor debuta miercuri pe piaţa AeRO

Un număr de 16 emitenţi din diverse sectoare ale economiei vor debuta, miercuri, pe piaţa AeRO, în urma transferului de pe Rasdaq şi de pe segmentul “nelistate”, informează un comunicat de presă publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Transferul pe AeRO oferă societăţilor un nou început în arena pieţei de capital, într-un cadru legal clar şi legitim, conform standardelor europene.

             Citeste mai mult…

Economica.net: Băncile europene vor înregistra un deficit de capital de 26 miliarde euro după adoptarea noilor reglementări

Băncile europene se vor confrunta probabil cu un deficit de capital de 26 miliarde de euro dacă autorităţile de reglementare vor reuşi să impună până în 2018 cerinţe uniforme privind rezervele de capital, se arată într-un raport publicat marţi de analiştii J.P. Morgan, transmite Reuters.

            Citeste mai mult…

Capital.ro: Royal Computers şi-a propus să intre în top 5 distribuitori IT

Royal Computers, parte a grupului Alliance – Royal, care activează de 15 ani pe piaţa de import, distribuţie şi retail IT şi-a stabilit ca obiective extinderea pe pieţele externe şi intrarea în top 5 distribuitori IT.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Comisia pentru buget din Cameră a decis readucerea în dezbatere a proiectului privind conversia creditelor

Membrii Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților au hotărât marți readucerea în dezbatere și punerea pe ordinea de zi a proiectului legislativ privind conversia creditelor inițiat de deputatul PSD Ana Birchall.

“Astăzi (marți — n.r.), în ședința Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, am prezentat colegelor și colegii mei o informare privind răspunsul principalelor instituții bancare la solicitarea oficială pe care le-am adresat-o în iulie 2015. Din analiza răspunsurilor primite am hotărât, împreună cu membrii Comisiei, că este necesară identificarea unor soluții corecte și echitabile de împărțire a poverii financiare între bancă și client în cazul creditelor în CHF”, a afirmat deputatul social-democrat Ana Birchall, potrivit unui comunicat remis marți AGERPRES.

            Citeste mai mult…

Jurnalul.ro: Negriţoiu (ASF): Nu este o situaţie mai rea acum decât era înainte la ASTRA

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, a declarat marţi că nu este o situaţie mai rea acum decât era înainte la ASTRA, adăugând că există bani pentru plata despăgubirilor.

            Citeste mai mult…

Capital.ro: Veniturile băncilor din tranzacţiile cu materii prime au scăzut cu 25%

Veniturile globale obţinute în urma tranzacţiilor cu materii prime de cele mai mari zece bănci de investiţii din lume în primele şase luni din acest an au scăzut cu 25%, din cauza dificultăţilor cu care se confruntă sectorul energetic, se arată într-un studiu publicat marţi de compania de consultanţă Coalition, transmite Reuters.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Probleme cu care se confruntă antreprenorii români. Care este cheia succesului în afaceri

Deficitul de resurse umane specializate, lipsa unui brand puternic, a unui management echilibrat al cash flow-ului, accesul limitat la finanţare şi consultanţă reprezintă cele mai mari probleme ale antreprenorilor români, apreciază consultantul de business american Dale Richards.

            Citeste mai mult…

Capital.ro: Fermierii vor etichete mai clare pentru produsele lactate

Crescătorii de bovine au propus marţi în Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor ca laptele şi produsele din lapte să poarte etichete pe care să apară clar elemente privind conţinutul lor.

Crescătorii de bovine au participat la o dezbatere la Comisia pentru agricultură a Camerei, context în care au făcut o serie de propuneri legislative.

              Citeste mai mult…

Bursa.ro: Schneider Electric lansează în ţara noastră o nouă generație de produse pentru domeniul industrial

Schneider Electric, companie specializată în managementul energiei şi automatizări, lansează pe piaţa din România gama de variatoare de turaţie Altivar Process, precum şi Altivar 1200, o nouă gamă de convertizoare de frecvenţă pentru aplicaţii de medie tensiune, cu puteri de până la 16.2 MW, informează un comunicat de presă remis redacţiei.

Cele două noutăţi din portofoliul Schneider Electric, dezvoltate cu scopul optimizării performanţelor utilajelor industriale, vor asigura un consum redus de energie pentru companiile care activează în domeniul industrial.

              Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Cum sa faci o cariera de succes in IT

Industria IT&C se afla intr-o continua dezvoltare iar Romania , fiind o tara cu o importanta deosebita in acest domeniu tehnologic , ofera in permanenta cateva mii de joburi disponibile in IT&C . Acest lucru certifica pe de o parte dezvoltarea companiilor din domeniu si pe de alta parte, nevoia permanenta de specialisti.

              Citeste mai mult…

Agerpres.ro: ANIS: Investițiile companiilor în achiziții de software sunt estimate să crească cu 10% până în 2018

Creșterea consumului pe piața internă de software și servicii IT se poate face cu ajutorul sectorului privat, investițiile companiilor în achizițiile de software fiind estimate să crească cu 10% până în 2018, se arată într-un studiu al Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii IT (ANIS).

               Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Gorghiu: Moțiunea PNL de la Senat trage un semnal de alarmă; infrastructura ar trebui să fie un motor al dezvoltării economice

Copreședintele PNL Alina Gorghiu a declarat marți că prin moțiunea simplă privind infrastructura de transport, depusă la Senat, liberalii trag un semnal de alarmă în legătură cu proiectele din domeniu și cu absorbția fondurilor europene.

“În Senat, acțiunea de opoziție a PNL începe cu o temă importantă, dacă nu dureroasă, pentru România: infrastructura de transport. PNL a depus astăzi o moțiune simplă pe tema situației din acest domeniu. (…) Moțiunea PNL trage un semnal de alarmă: cu un ministru absent și dezinteresat, proiectele de infrastructură și absorbția banilor europeni pentru transporturi nu au nicio șansă de a fi scoase din amorțeală”, a scris Gorghiu, marți, pe Facebook.

              Citeste mai mult…

Mediafax.ro: JP Morgan: Băncile europene ar putea înregistra un deficit de capital de 26 mld. euro, până în 2019

Băncile europene ar putea înregistra un deficit de capital de până la 26 de miliarde de euro în urma adoptării de către autorităţile de reglementare a unor noi reguli, până la sfârşitul lui 2018, pentru uniformizarea prevederilor la nivel internaţional, potrivit unei analize a JP Morgan.

Analiza realizată de JP Morgan arată că 13 din 35 de mari bănci ar putea să nu îndeplinească cerinţele minime în domeniul capitalului, având în vedere că măsurile internaţionale de armonizare vor reduce probabil raportul Tier 1 (între capital şi activele ponderate în funcţie de risc) la nivelul sectorului de la 14% la 12,1% în 2018, relatează Reuters.

             Citeste mai mult…

Capital.ro: Hidroelectrica vrea să achiziţioneze servicii de asistenţă geologică

Hidroelectrica vrea să achiziţioneze servicii de asistenţă geologică pentru lucrări de investiţii aflate în diverse faze de execuţie iar valoarea estimată a acordului cadru este de 1,1 milioane de lei, fără TVA, potrivit unui anunţ de participare publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

            Citeste mai mult…

Digi24.ro: Vânzările de miere „exotică” s-au dublat în ultimii ani

Românii au prins gustul mierii cu aromă de păpădie sau de zmeură. Doar în ultimul an vânzările acestor produse exotice s-au dublat, spun apicultorii, care simt şi în buzunar această schimbare. Ei au profit cu câteva mii de euro mai mare decât dacă ar vinde miere tradiţională.

            Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor