Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Romania a solicitat Comisiei Europene sprijin compensatoriu pentru producatorii de lapte, legume-fructe si carne de porc

sustainable-agriculture_6499_600x450In cadrul reuniunii Consiliului de Ministri ai Agriculturii de la Bruxelles, Romania a solicitat Comisiei Europene sprijin comunitar pentru operatorii din sectoarele lapte, legume-fructe si carne de porc, informeaza un comunicat al MADR.

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Botanoiu, care a participat la reuniunea de la Bruxelles, a subliniat necesitatea acordarii de compensatii pentru pierderile de venit, mai ales in situatia operatorilor afectati indirect, care nu au fost sprijiniti nici in 2014 cand s-a instituit embargoul rusesc.

In plus, fenomenele meteorologice extreme – seceta, grindina – din 2015, inclusiv din Romania, agraveaza si mai mult situatia in sectoarele respective, se arata in comunicatul MADR.

De asemenea, redirectionarea fluxurilor comerciale catre tari terte pentru produsele supuse embargoului – prin introducerea restituirilor la export a fost o alta solicitare a tarii noastre.

In sectorul laptelui, demnitarul roman considera ca este necesara adoptarea unei masuri urgente in baza prevederilor privind perturbarea pietei, Romania solicitand din acest punct de vedere finantare comunitara compensatorie. Mai mult decat atat, un asemenea sprijin este important avand in vedere ca pretul de achizitie a inregistrat o scadere, afectand inclusiv crescatorii cu ferme de marime medie.

Un alt produs important pentru care Romania a solicitat adoptarea unor masuri menite sa permita echilibrarea cererii cu oferta, este sectorul zahar. In situatia actuala masurile prevazute de PAC nu sunt suficiente pentru a ajuta efectiv producatorii si procesatorii, fiind necesara identificarea unor solutii legate de stocare privata, export in afara cotei si utilizarea taxei de productie (12 euro/tona) pentru finantarea acestui sector, se mai noteaza in comunicatul MADR.

sursa: www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor