Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Romania pierde sume foarte mari de bani pentru ca nu are grupuri de producatori

cooperativa-agricola-lunca-somesului-mic-640x330Romania pierde sume importante de bani deoarece nu are grupuri de producatori in sectoare agroalimentare cheie precum cel al vinului, laptelui sau in sectorul fructelor si legumelor, a declarat recent ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

„Trebuie sa incurajam cat mai mult formele asociative deoarece România pierde sume foarte mari pentru că nu are grupuri de producători în sectorul vinului, laptelui, fructelor şi legumelor. Formele asociative permit micilor producători să ajungă cu produse pe masa consumatorilor români. Fără asociere şi fără cooperaţie nu se poate discuta şi nu vom putea reuşi să canalizăm către consumatori aceste produse de foarte bună calitate oferite de micii producători”, a declarat Achim Irimescu.

Ministrul Agriculturii a mai spus ca institutia pe care o conduse are in vedere acordarea unor facilitati fiscale pentru producătorii care se asociază, precum reducerile de taxe, in contextul in care acestia „sunt dublu impozitaţi”. „Am avut o discutie de curand cu premierul şi cu ministrul Finanţelor pentru ca, săptămâna viitoare, să avem o reuniune şi să analizăm aceste aspecte. Este un proiect de lege pentru cooperaţie în Parlament promovat de Guvernul anterior, dar ideea este să căutăm cele mai bune soluţii pentru a încuraja producătorii să se asocieze”, a mai spus Achim Irimescu.

Prin intermediul Masurii 9 – „Sprijin pentru infiintarea grupurilor de producatori”, din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, fermierii care se asociaza in cooperative sau grupuri de producatori pot beneficia de fonduri europene nerambursabile de pana la 90% din valoarea proiectului.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor