In urma cu doua zile Romania a primit scrisoarea oficiala a Administratiei de Stat pentru Supravegherea Certificarii si Acreditarii din R.P.Chineza prin care se comunica partii romane aprobarea inregistrarii in R.P.Chineza a primei companii producatoare de carne de porc din Romania, S.C. Smithfield Romania SA.
In acest fel, dupa listarea pe site-ul Autoritatii Sanitare Veterinare din China, se poate incepe exportul de carne de porc congelata in R.P.Chineza. In opinia ministrului Daniel Constantin, decizia Chinei de a importa carne de porc din Romania este o mare realizare pentru economia romaneasca, in conditiile in care autoritatile noastre au facut demersuri in acest sens inca din 2012.
„Decizia Chinei de a importa carne de porc din Romania reprezinta o mare realizare pentru economia romaneasca, intrucat, inca din 2012, de la preluarea guvernarii, am facut eforturi sustinute impreuna cu Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, pentru a deschide posibilitatea exportului carnii de porc pe o piata atat de importanta cum este cea chineza. Iata ca, in urma demersurilor noastre, astazi putem vorbi de un pas concret facut de Romania in directia dezvoltarii durabile a agriculturii romanesti, prin intermediul exporturilor. Pentru noi, aceasta a fost o prioritate absoluta. Prin urmare, consider deschiderea exportului pe piata chineza o oportunitate extraordinara pentru Romania”, a declarat Daniel Constantin.
MADR si ANSVSA au realizat demersuri substantiale de colaborare bilaterala in domeniul agriculturii si industriei alimentare cu institutiile omoloage din Republica Populara Chineza pe parcursul anilor 2012 si 2013, concretizate prin semnarea, in data de 6 iunie 2014, a unui Memorandum de Intelegere privind sanatatea animala si siguranta alimentelor.
Documentul a fost semnat de ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, si omologul sau din Republica Populara Chineza, Han Changfu, cu ocazia vizitei in Romania a demnitarului chinez.
Memorandumul reprezinta un document care clarifica aspectele tehnice privind colaborarea romano-chineza in domeniul sanitar veterinar, sigurantei alimentelor, controlului si inspectiei pe zona carnii si a produselor din carne.
Sursa: www.agroromania.manager.ro