Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Romania va continua sa aiba culturi cu plante modificate genetic. Zece state europene au decis sa le interzica

3_culturi_comparative_griuStatele din Uniunea Europeana care intentioneaza sa interzica pe teritoriul propriu culturile de plante modificate genetic (OMG) au posibilitatea sa notifice Comisia Europeana pana pe data de 2 octombrie. Pana in acest moment, zece state europene au anuntat oficial ca vor sa interzica pe teritoriul lor culturile OMG. In ceea ce priveste tara noastra, oficialii romani au anuntat ca nu vor cere la Bruxelles interzicerea acestor culturi pe teritoriul Romaniei.

La finalul saptamanii trecute, alte doua tari, Austria si Italia, au anuntat in mod oficial ca nu mai doresc sa cultive mai multe varietati de porumb modificat genetic, cu toate ca acestea au aviz pozitiv de cultivare pe teritoriul UE din partea EFSA.

Alte state care au decis ca nu vor mai cultiva plante modificate genetic sunt: Irlanda de Nord, Franta, Germania, Lituania, Grecia, Letonia, Tara Galilor, precum si Scotia.

Ministerul Agriculturii din Romania (MADR) a precizat in urma cu circa o luna ca tara noastra nu se va numara printre tarile europene care vor interzice culturile de plante modificate genetic.

„Ministerul Agriculturii nu intentioneaza sa solicite Comisiei Europene modificarea domeniului geografic de aplicare a autorizatiei porumbului MON 810, in baza prevederilor art. 26c (1) din Directiva (UE) 2015/412 a Parlamentului European si a Consiliului de modificare a Directivei 2001/18/CE in ceea ce priveste posibilitatea statelor membre de a restrictiona sau de a interzice cultivarea organismelor modificate genetic (OMG) pe teritoriul lor”, se arata intr-un raspuns al MADR, la solicitarea Green Report.

Ministerul Agriculturii precizeaza de asemenea ca numarul cultivatorilor de porumb modificat genetic a scazut in tara noastra de la un varf inregistrat in 2008, de 58 de cultivatori, pana la 5 cultivatori in 2014.

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, spunea nu demult ca, in prezent, dezbaterea privind culturile de plante modificate genetic nu a ajuns inca la maturitate, in cadrul societatii romanesti.

„Discutia despre soia modificata genetic nu a ajuns inca la maturitate in societate. In randul fermierilor lucrurile sunt foarte clare. In randul cercetatorilor, lucrurile sunt foarte clare in sensul ca asteapta o astfel de decizie care trebuie sa fie a Comisiei Europene sau a Guvernului Romaniei. Romania va trebui sa o supuna dezbaterii publice in momentul in care vom avea un produs certificat de catre EFSA – autoritatea europeana, pentru a fi introdus in cultura. Deocamdata nu avem un astfel de produs, ma refer la soia. Era un produs, dar cel l-a propus, l-a retras intre timp. Asteptam si probabil in 2016-2017 va interveni aceasta discutie”, spunea Daniel Constantin in luna august.

Cu toate acestea, MADR sustine, prin schemele de plati, culturile de soia obtinute in sistem conventional, subventia ajungand la 325 de euro pe hectar.

Uniunea Europeana a decis, in luna decembrie a anului trecut, ca guvernele nationale trebuie sa aiba decizia privind interzicerea cultivarii organismelor modificate genetic (OMG).

Sursa: StiriAgricole.ro 

        Impreuna in lumea afacerilor