Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Scheme model de aplicare a masurilor de simplificare a Codului Fiscal

legea-amnistiei-fiscale-640x330In Monitorul Oficial din 9 februarie 2016, a fost publicata o hotarare de Guvern pentru modificarea normelor de aplicare a Codului Fiscal, precum si un act normativ foarte important in domeniul TVA cu privire la masurile de simplificare pentru operatiile economice pluripartite desfasurate cu parteneri din mai multe state membre.

In normele metodologice adoptate prin HG nr. 1/2016 pentru aplicarea noului Cod fiscal s-a prevazut ca marcarea si colorarea pacurii si a produselor asimilate utilizate intr-un regim scutit de acciza cum ar fi transportul fluvial se face cu un colorant ce nu se regaseste la comercializare pe teritoriul Romaniei si niciun laborator din Romania nu este autorizat pentru certificarea acestui produs. Prin HG nr. 47/2016 se corecteaza acest fapt, introducandu-se mai multi solventi pentru colorare si marcare iar certificarea poate fi facuta atat in tara cat si in strainatate, intr-un alt stat membru”, spune consultantul fiscal Adrian Benta.

OMFP nr. 102/2016 este un act normativ foarte important in domeniul TVA cand se identifica operatiuni pluripartite desfasurate in mai multe state membre constand in lucrari asupra bunurilor mobile corporale.

Acelasi act normativ reglementeaza tratamentul fiscal al operatiilor economice intracomunitare ce sunt generate de garantiile de buna executie in perioada de garantie si postgarantie.

Masurile de simplificare sunt masuri alternative fata de procedurile uzuale din Codul fiscal si au ca efect general scutirea la inregistrarea in scopuri de TVA a unui tert ce intervine intr-o tranzactie de achizitii sau livrari intracomunitare cand sunt implicate mai multe persoane impozabile. In esenta, masurile de simplificare a TVA reprezentand lucrari asupra bunurilor mobile corporale sunt posibile cand toti partenerii sunt inregistrati in scopuri de TVA in state diferite si fiecare stat membru permite aplicarea masurilor de simplificare. In lipsa masurilor de simplificare este posibil ca unii participanti la tranzactii pluripartite sa fie obligati sa se inregistreze in scopuri de TVA in statul de unde se efectueaza livrarea iar tranzactiile sa nu mai fie asimilate livrarilor/achizitiilor intracomunitare”, arata consultantul fiscal Adrian Benta.

Actul normativ prezinta cateva scheme model de aplicare a masurilor de simplificare, respectiv precizeaza tratamentul fiscal al cheltuielilor cu bunuri transportate intracomunitar aferente perioadei de garantie sau postgarantie.

  1. Pe langa exemplele din acest ordin va prezentam o alta masura de simplificare:

Societatea ALERTA FISCALA SRL este persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania si inscrisa in Registrul Operatorilor Intracomunitari. Aceasta livreaza marfuri catre societatea XYZ SPA din Italia, persoana inregistrata in scopuri de TVA in Italia ce comunica un cod valabil de TVA. Marfurile sunt transportate de la Bucuresti la Giurgiu la societatea PRESTATORUL SRL, persoana juridica romana inregistrata in scopuri de TVA si inscrisa in Registrul Operatorilor Intracomunitari, unde sunt supuse unei operatiuni de vopsire. Ulterior, marfurile sunt transportate in Italia, la sediul cumparatorului din celalalt stat membru. Pentru serviciile prestate de societatea din Giurgiu se emite o factura de servicii catre beneficiarul din Italia.

In lipsa aplicarii masurii de simplificare, societatea din Italia trebuia sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania deoarece efectueaza o achizitie de bunuri de pe teritoriul Romaniei la care avea dreptul sa deduca TVA iar societatea din Romania efectueaza o livrare pe teritoriul national al Romaniei la care trebuia sa colecteze TVA.

Prin aplicarea masurii de simplificare, societatea din Italia nu mai trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA, livrarea marfurilor efectuata de societatea din Romania este scutita de TVA si este asimilata unei livrari intracomunitare de bunuri iar societatea din Italia nu mai are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania.

Sursa: www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor