Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Schimbari majore in legislatia muncii, in 2015. Iata esentialul pana acum

LLM-Dreptului-MunciiRegulile in domeniul salarizarii sunt diferite anul acesta. Nu vom mai tine cont de aceleasi prevederi ca pana acum pentru ca au intrat in prim plan noi acte oficiale, noi Norme de aplicare a legilor, noi ordine importante.

In prim plan, la inceput de an, notam cresterea salariului minim pe economie, de la 900 de lei cat era, la 975 de lei, noul prag.

Mai mult, o alta modificare importanta de care vom tine cont este cea referitoare la scaderea din vechimea de munca a absentelor nemotivate si a concediilor fara plata!

Legea de modificare prespune ca la stabilirea duratei concediului de odihna, perioadele urmatoare se considera perioade de activitate prestata:

– perioadele de incapacitate temporara de munca
– perioadele aferente concediului de maternitate
– perioada de concediu de risc maternal
– perioada de concediu pentru ingrijirea copilului bolnav.

Atentie si la faptul ca se modifica modul in care se acorda tichetele de masa pentru angajatii care lucreaza in ture.

In mod concret, daca lucrezi in regim de tura si ai durata zilnica a timpului de munca mai mare de 8 ore, numarul de zile pentru care se acorda tichete de masa se determina ca raport al numarului de ore lucrate si durata normala a timpului de lucru (8 ore).

De exemplu, angajatii care muncesc in ture de 12 ore, cu 24 de ore pauze, intr-o luna de 20 de zile lucratoare, deci 13 ture, numarul de tichete va fi de 20!

Inainte de aplicarea noilor prevederi, angajatii ar fi primit doar 13 tichete de masa

13 ture lucrate, a cate 12 ore = 156 de ore. Se considerau 13 ture, deci 13 tichete.

Conform noilor reguli, 156 de ore, impartite la 8 ore (tura normala) = 19,5. Rotunjim la 20 de tichete de masa.

Nu in ultimul rand, de la 27 ianuarie 2015, diurna deductibila se majoreaza de la 32,5 lei pe zi, la 42,5 lei pe zi. Este o noua regula de care tinem cont in 2015.

Daca diurna zilnica este stabilita peste aceasta valorea, se considera venit salarial si atunci se aplica impozit pe venit din salarii si contributii salariale obisnuite.

Incepand cu 1 ianuarie 2007, prin HG 1860/2006, pentru persoana delegata sau detasata intr-o alta localitate situata la o distanta mai mare de 5 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca, s-a stabilit o indemnizatie zilnica de delegare sau de detasare de 13 lei.

Totodata cuantumul sumei ce reprezinta compensarea cheltuielilor de cazare ale personalului aflat in delegare prevazut la art. 28 din anexa la Hotararea Guvernului nr. 1.860/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si care nu se cazeaza in conditiile art. 26 din Hotararea Guvernului nr. 1.860/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se majoreaza de la 30 lei la 45 de lei.

Sursa: www.legislatiamuncii.manager.ro

        Impreuna in lumea afacerilor