Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Se fac toate demersurile pentru a plati avansul la subventii pana la finalul lunii octombrie

fermieri (1)Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, George Turtoi, a afirmat, in cadrul unei conferinte, ca se fac toate demersurile institutionale pentru ca pana la sfarsitul lunii octombrie fermierii sa beneficieze de un avans la subventii.

„In prezent, se fac toate demersurile astfel incat la finalul lunii sa putem da un avans din subventii pe partea de SAPS (suprafata) si pentru agromediu. Avansul se poate da pana la 1 decembrie. Suntem in grafic, doar ca lucrurile nu sunt simple. Odata cu aceasta cerere unica, noi trebuie sa verificam administrativ toata cererea de plata, nu doar o singura componenta. Este un efort administrativ aproape dublu. Pentru a acorda avansul, trebuie sa verificam daca agricultorul este fermier activ, daca are alte activitati, lucrurile pe care nu le aveam in legislatia trecuta. Plus, acea identificare fara echivoc a parcelelor. Nu este un lucru simplu, repet, dar suntem in grafic privind plata subventiilor”, a declarat George Turtoi, in cadrul conferintei „Romanian Agribusiness in 2016”.

De asemenea, si seful Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Mihai Putintei, a declarat, in urma cu o saptamana, pentru StiriAgricole.ro, ca fermierii vor putea sa beneficieze de subventii la finalul lunii octombrie.

„Asa cum prevede regulamentul european platile se pot efectua intre 16 octombrie si 30 noiembrie. Din pacate, nu avem in acest moment controlul administrativ incheiat, conditie necesara pentru demararea platilor in avans. Mai degraba, spre sfarsitul lunii octombrie vom putea vorbi de o demarare a actiunilor de autorizare la plata”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Mihai Putintei, directorul general al APIA.

Pentru plata subventiilor, o suma de 850 de milioane de euro a fost pregatita de la bugetul de stat, conform Ministrului Agriculturii, Daniel Constantin.

In acest an, fermierii romani vor incasa de la APIA subventii pe suprafata in valoare de 77,08 de euro pe hectar (SAPS), plata pentru inverzire fiind de 53,90 de euro pe hectar, potrivit secretarului de stat in MADR.

 Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor