Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Se modifica ordinul privind cererea unica de plata pentru obtinerea subventiilor

shutterstock_31227769-barbat-birou-business-semnare-semneaza-acte-contracte-semnareDecizia a fost luata in urma unei intalniri pe care oficialii din MADR au avut-o cu reprezentantii fermierilor, nemultumiti de obstacolele pe care le intampina in depunerea acestor documente.

Dupa ce fermierii anuntasera noi proteste de strada, nemultumiti ca nu si-au obtinut subventiile si de faptul ca depunerea cererilor unice in acest sens se face extrem de anevoios, reprezentantii MADR i-au invitat pe acestia la discutii la sediul ministerului.

Intalnirea a avut loc in cursul zilei de luni, din partea oficialilor fiind prezenti ministrul Daniel Constantin, impreuna cu secretarul de stat George Turtoi si directorul general al APIA , Mihai Putinei. De cealalta parte, fermierii au fost reprezentati de o delegatie a Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, condusa de vicepresedintele organizatiei, Nicolae Sitaru.

Discutiile s-au desfasurat pe parcursul a aproximativ doua ore, timp in care fermierii si-au exprimat nemultumirile, legate in majoritate de modul de completare a cererilor unice pentru obtinerea subventiilor de la APIA. In urma discutiilor purtate s-a ajuns la un consens, reprezentantii MADR fiind de acord sa modifice ordinul care reglementeaza modul de completare a cererii unice, iar aceasta modificare urmeaza a fi facuta chiar pana la sfarsitul acestei saptamani.

Potrivit lui Nicolae Sitaru, noua forma le va permite fermierilor sa declare schimburile de terenuri, simplificand totodata procedurile de intocmire a documentelor necesare. Vicepresedintele LAPAR a precizat ca problema cu schimburile de terenuri este extrem de delicata, in sensul ca  schimburile care au fost efectuate de-a lungul anilor, in cele mai multe zone din tara nu au fost facute efectiv. Practic aceste schimburi au aparut de-a lungul timpului din cauza faptului ca, de la societatea initiala, cea care a detinut intreaga suprafata de teren, au fost incheiate, rand pe rand anumite contracte care s-au dus intr-o margine. Nu au fost facute schimburi intre proprietari. Suprafetele au fost date si comasate in functie de suprafetele prevazute in contractele de arenda. Aceste recomasari au fost facute de comun acord cu proprietarii terenurilor si cu  societatile care au preluat aceste terenuri.

Sursa:  agroromania.manager.ro

        Impreuna in lumea afacerilor