Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Se pot obtine venituri simultan din somaj si un contract de munca cu norma partiala?

umiliti_82685100Daca o persoana intra in somaj in urma restructurarilor la locul sau de munca, poate beneficia de venituri din somaj, in conditiile in care acesta are si un contract cu norma partiala?

Astfel, putem examina cazul unei persoane care are initial doua locuri de munca: un contract pe perioada nedeterminata la firma care anunta, ulterior, restructurarea, si un contract cu norma partiala la o asociatie de proprietari.

Indemnizatia de somaj este reglementata de Legea nr. 76/2002 publicata in Monitorul Oficial nr. 103 din 6 februarie 2003 si H.G. nr. 174/2002 privind Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002.

In primul rand, obligatia salariatilor de a plati contributii de asigurari pentru somaj asigura dreptul acestora de a beneficia de indemnizatii de somaj, in conditiile stabilite de lege.

Astfel, potrivit legii, au dreptul sa beneficieze de somaj persoanele care se incadreaza in oricare din categoriile de mai jos:

  • raporturile de munca au incetat din motive neimputabile lor;
  • raporturile de serviciu au incetat din motive neimputabile lor;
  • mandatul pentru care au fost numiti sau alesi a incetat, nu au fost incadrati in munca anterior sau reluarea activitatii nu mai este posibila din cauza incetarii definitive a activitatii angajatorului;
  • aportul de munca in calitate de membru cooperator a incetat, din motive neimputabile lor;
  • au incetat activitatea ca urmare a pensionarii pentru invaliditate si, ulterior, au redobandit capacitatea de munca si nu au reusit sa se incadreze in munca;
  • raporturile de munca sau de serviciu au incetat din motive neimputabile lor, in perioada de suspendare a acestora, potrivit legii;
  • reintegrarea in munca, dispusa prin hotarare judecatoreasca definitiva, nu mai este posibila la unitatile la care au fost incadrate in munca anterior, din cauza incetarii definitive a activitatii, sau la unitatile care au preluat patrimoniul acestora;
  • activitatea desfasurata exclusiv in baza unui raport juridic, altul decat cel de natura celor prevazute la lit. a)-e), g) si h) a incetat; in considerarea acestuia s-a datorat, potrivit legii, contributia individuala de asigurari pentru somaj.

Potrivit Art.15 din Normele de aplicare a Legii nr 76/2002, o persoana poate realiza venituri pe perioada somajului, daca provin din activitati autorizate potrivit legii si daca valoarea lunara a acestora este mai mica decat valoarea indicatorului social de referinta.

“(1) Somerii prevazuti la art. 17 din lege, care realizeaza venituri din activitati autorizate potrivit legii, vor beneficia de indemnizatie de somaj in conditiile art. 34 alin. (1), respectiv alin. (3) din lege, daca dovedesc ca acele venituri, determinate potrivit art. 6, nu depasesc valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare in luna pentru care se face dovada.”

Valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare in anul 2016, este de 500 de lei.

In ceea ce priveste tipul de activitati autorizate, Legea stabileste faptul ca:

“(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale.”

Prin urmare, veniturile obtinute din contractul cu norma partiala incheiat cu o asociatie de proprietari respecta criteriile stabilite legal.

In concluzie, persoana care beneficiaza de indemnizatia de somaj poate beneficia si de venituri realizate in urma incheierii unui contract de munca, atat timp cat suma lunara a celor din urma este mai mica de 500 de lei.

Sursa:legislatiamuncii.manager.ro

        Impreuna in lumea afacerilor