Lipsa precipitatiilor si caldurile mari din lunile mai si iunie au facut prapad prin numeroase sate din judetele Vaslui, Galati sau Gorj. Aproape 5.000 de hectare de culturi agricole sunt calamitate in judetul Vaslui, potrivit unui raport al autoritatilor locale.
Astfel, peste 1.500 de hectare cultivate cu porumb, alte peste 1.780 de hectare cu grau, 150 de hectare semanate cu floarea soarelui, circa 50 de hectare cu soia, 401 hectare de lucerna si circa 40 de hectare cu rapita au fost afectate de seceta si canicula.
Fermierii asteapta despagubiri de la Guvern, intrucat nu si-au asigurat culturile, motivand tarifele mari de prima. In plus, spun acestia, asiguratorii nici macar nu vor sa asigure riscul de seceta.
De asemenea, si in Galati si Gorj sunt suprafete insemnate afectate de seceta. Directorul Directiei Judetene Agricole (DJA) Galati, Ciprian Mihaila, a anuntat ieri ca 65.000 de hectare de grau, orz, orzoaica si rapita insamantate in toamna si 187.000 de hectare de porumb si floarea soarelui, insamantate in primavera, informeaza Agerpres. DJA Galati a transmis Prefecturii judetului si Ministerului Agriculturii solicitarile fermierilor galateni care cer ajutoare financiare pentru culturile agricole afectate de seceta. Fermierii cer declararea starii de calamitate la nivelul judetului Galati, decizie care se poate lua doar de catre Guvernul Romaniei si in urma careia fermierii ar putea primi despagubiri pentru culturile compromise.
Pana in prezent s-au primit cereri din partea a peste 2.000 de fermieri din 37 de comune din judetul Galati, insa situatia de monitorizare a acestora e departe de a se incheia, avand in vedere faptul ca in judetul Galati sunt 61 de comune din partea carora se asteapta comunicari privind suprafetele agricole compromise de seceta, potrivit lui Ciprian Mihaila. Totodata, directorul DJA Galati a mai precizat ca sesizarile fermierilor se refera si la o parte din culturile afectate de grindina, insa majoritatea reclamatiilor se refera la culturile compromise de lipsa precipitatiilor.
Din datele sesizate de fermieri, gradul de afectare al principalelor culturi ar fi: plante de nutret— 60%, grau, orz, porumb — 70%, orzoaica — 75%, rapita — 80%, legume in camp — 80%.
Conform procedurilor, toate datele sesizate de fermieri urmeaza sa fie verificate in teritoriu, de catre inspectorii de la DJA Galati, care ar trebui sa intocmeasca procese verbale de constatare. Cum insa aceasta directie are un numar insuficient de angajati care nu ar putea face fata unui volum atat de mare de munca, institutia va apela la sprijinul Camerei Agricole Galati, aflata in subordinea Consiliului Judetean Galati.
Directorul DJA Galati a estimat ca actiunea de constatare pe teren a culturilor afectate de seceta ar putea sa se finalizeze in luna august.
Lipsa ploilor a afectat grav culturile din sudul judetului Gorj. Cu toate ca judetul Gorj a fost, recent, sub avertizare de cod galben de precipitatii, cantitatile de apa cazute au fost insuficiente pentru culturile din anumite zone.
Toate culturile, atat cele de toamna, cat si cele de primavara, au fost semanate in epoca optima, mai putin porumbul, dar rezerva de apa din sol a fost suficienta pentru a recupera si nu sunt probleme. In ceea ce priveste umiditatea solului, din pacate, in judetul Gorj nu s-a adeverit codul galben de precipitatii anuntat in urmă cu cateva zile si nu in toate localitatile au cazut ploi insemnate cantitativ astfel ca, mai ales in sudul judetului, sunt unele probleme cu rezerva de apa, trebuie refacuta si culturile acolo unde practic nu s-au facut toate lucrarile de fertilizare si erbicidare, sunt intarziate. Partea de sud a judetului este mai afectata de seceta, in partea de nord culturile se prezinta mai bine, dar in general nu sunt culturi compromise asa cum se intampla in zona Moldovei.
Secretarul de stat in MADR, George Turtoi a declarat recent ca fermierii ar putea primi despagubiri in toamna sau anul viitor. In cazul fermelor mici, despagubirile nu pot depasi 15.000 de euro in tei ani, iar pentru despagubirea marilor fermieri este nevoie de acordul Comisiei Europene, intrucat astfel de masuri de sprijin intra sub incidenta legilor privind ajutorul de stat.
Sursa: stiriagricole.ro