Folosirea semintelor tratate cu neonicotinoide ar trebuie realizata doar in judetele in care s-au inregistrat atacuri ale daunatorilor si nu pe suprafetele agricole din toata Romania, este de parere Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA).
„Din pacate noi tratam toate semintele cu neonicotinoide si le folosim in toata tara, indiferent daca avem sau nu problema daunatorilor. O facem preventiv. Aici e marele pacat din punctul meu de vedere. Daca se inregisreaza atacuri ale daunatorilor sau se cunoaste un istoric in acest sens, pentru trei judete, acolo ar trebui sa tratam samanta. Fireste, si fermierii din sectorul vegetal trebuie sa aiba productie. Este necesara o cartografiere a judetelor unde sunt probleme”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA).
Intrebat ce parere are despre cea mai recenta declaratie a lui Laurentiu Baciu, potrivit careia Romania ar putea sa primeasca anul viitor, de la Uniunea Europeana, o derogare pe termen nedeterminat pentru utilizarea neonicotinoidelor, Ioan Fetea afirma ca, din informatiile sale, oficialii de la Bruxelles vor interzice la nivelul intregii Europe utilizarea neonicotinoidelor.
„Exista unele informatii potrivit carora pesticidele din clasa neonicotinoidelor urmeaza sa fie interzice in toata Europa, sa nu se mai dea nicio deragoare la nimeni. Sunt intr-adevar probleme cu unii daunatori, care nu pot fi eliminati decat cu aceste substante toxice puternice. Fermierii din sectorul vegetal bineinteles ca isi doresc sa se mai prelungeasca. Pe de alta parte, ii intelegem ca vor sa faca productie. Oricum, doar 2-3 tari din Uniunea Europeana mai au aceste derogari. Spre sfarsitul anului vom avea o decizie in acest sens”, a mai spus Ioan Fetea.
De asemenea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA) mentioneaza ca anul acesta au murit sau au fost depopulate peste 120.000 de familii de albine.
„Anul trecut floarea-soarelui a fost cultura care ne-a salvat productia si nu s-au depopulat familiile de albine, desi semintele au fost tratate cu neonicotinoide. Anul acesta in schimb au murit sau au fost depopulate partial peste 120.000 de familii de albine. Nu avem o motivare pentru aceste mortalitati. Pot fi mai multi factori: pesticidele, schimbarile climatice sau si alte lucruri. Cu toate acestea, va pot spune ca albinele sunt foarte sensibile la aceste substante toxice, care le afecteaza sistemul nervos central. Daca vom continua asa, vom ramane fara familii de albine”, a mai precizat Ioan Fetea.
In Romania, floarea-soarelui se regaseste pe o suprafata agricola de peste 1 milion de hectare si reprezinta aproximativ 40% din cultura melifera.
Pesticidele din clasa de neonicotinoide au fost introduse pe piata europeana in anul 2000 fiind caracterizate printr-o mare eficienta pentru ca sunt de circa 7.000 de ori mai toxice decat DDT.
Recent, reprezentantii Federatiei Asociatiilor Apicole din Romania (ROMAPIS) au protestat, la sediului Ministerului Agriculturii, fata de derogarile multiple pe care Romania le-a luat cu privire la utilizarea pesticidelor din clasa neonicotinoidelor.
Sursa: StiriAgricole.ro