Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

România a semnat noul Tratat privind denumirile de origine și indicațiile geografice

P760x0-00-65otrivit unui comunicat MAE, la 21 mai 2015, România a semnat, prin Reprezentantul Permanent la Geneva, «Actul de la Geneva al Acordului de la Lisabona privind denumirile de origine și indicațiile geografice», un nou tratat în domeniul proprietății intelectuale care garantează protecție produselor care se comercializează la nivel internațional și care sunt renumite pentru calități pe care le au, specifice zonei geografice din care provin.

Noul instrument răspunde necesității modernizării și ameliorării calității serviciilor oferite beneficiarilor sistemului de protecție a indicațiilor geografice și va contribui la promovarea comercială în plan global a produselor protejate prin indicații geografice.

De la momentul intrării în vigoare a noului tratat, produsele românești a căror calitate, reputație sau alte caracteristici sunt în mod esențial datorate originii geografice (precum vinuri, ape minerale, brânzeturi, mezeluri, gemuri), odată protejate în România, vor putea obține protecție și la nivel internațional, fapt ce deschide noi oportunități de comercializare și promovare pentru producătorii români.

Documentul a fost negociat și adoptat în cadrul Conferinței diplomatice pentru adoptarea Noului Act al Acordului de la Lisabona privind protecția denumirilor de origine și înregistrarea internațională a acestora, eveniment organizat și găzduit de Organizația Mondială pentru Proprietate Intelectuală, în perioada 11-21 mai 2015.

Noul tratat va intra în vigoare la trei luni după depunerea la OMPI de către cinci Părți Contractante a instrumentelor de ratificare sau accedere la tratat.

Important!

Camera de Comert si Industrie prin Centrul pentru Protectia Proprietatii Industriale Bacau infiintat in anul 1999, in parteneriat cu OSIM – Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, furnizeaza urmatoarele servicii:

  • informare privind modul de protectie a marcilor, inventiilor, desenelor si modelelor precum si importanta actului juridic privind proprietatea industriala.
  • tehnoredactare si inregistrare pentru: 
  1. cereri pentru marci si indicatii geografice,
  2. brevete de inventie,
  3. desene si modele,
  4. modele de utilitate,
  • tehnoredactare si transmitere a cererilor de cercetare documentara la OSIM, pentru: marci, brevete de inventie, modele de utilitate, desene si modele:
  • consultanta de specialitate privind intocmirea dosarelor pentru inventii, marci, denumiri de origine, desene si modele.
  • cercetare documentara, marci, brevete, desene si modele.

Pentru detalii va sta la dispozitie Centrului pentru Protectia Proprietatii Industriale Bacau, tel: 0234.570.010, fax: 0234.571.070, email: office@ccibc.ro.
Persoana de contact: Elena RUSU, Consilier juridic; mobil: 0749.088.845.

        Impreuna in lumea afacerilor