Preferat de bucatarii din restaurantele de lux, dar si recunoscut pentru beneficiile sale nutritive, cartoful mov a inceput sa fie tot mai cultivat de catre fermerii romani. Unul dintre acestia este bucuresteanul Alexandru Colceriu, care a infiintat acum 3 ani prima sa cultura de cartof mov in comuna Colibasi, judetul Giurgiu. In prezent, vinde kilogramul de cartof violet cu 9 lei, iar o buna parte din productie ajunge si la export, in tari precum Germania sau Austria.
„Pot spune ca este o piata de nisa, insa are o crestere puternica, cel putin in Romania. Eu am inceput, acum 3 ani, cu doar 300 de mp. Am crescut de la an la an, iar acum am 2,5 hectare cultivate cu acest cartof mov, mai exact cu soiul Blue Congo, originar din Peru. Are o productivitate de circa 25-28 de tone la hectar, in conditii optime de tehnologie”, explica, pentru StiriAgricole.ro, Alexandru Colceriu.
Pentru a infiinta o cultura de cartof mov pe o suprafata de un hectar, un fermier are nevoie de circa 3-4 tone de cartof de samanta, costul ridicandu-se la aproape 9.000 de euro. „Samanta costa intre 2,50-3,50 euro pe kilogram. Mie, pentru suprafata mea de 2,5 hectare, imi trebuie cam 9 tone de cartof de samanta, ceea ce inseamna ca ingrop la propriu, si la figurat, circa 10.000 de euro la o insamantare”, afirma fermierul.
In ceea ce priveste plantarea cartofului mov, aceasta nu este cu nimic diferita de cea care se realizeaza pentru cartofii traditionali. Cu toate acestea, un fermier este important sa cunoasca faptul ca soiurile de cartof mov sunt mai sensibile la caldura, insa mai rezistente la bruma.
„In principiu, cartofii mov-albastri se planteaza si se cultiva in acelasi mod ca si cartofii obisnuiti. Se incepe cu pregatirea si fertilizarea solului, formarea de biloane si plantarea la o distanta de 25 cm cind solul are 8 grade C, in general prin luna februarie. Sunt mai sensibili insa la caldura. De exemplu, daca temperatura este de peste 25 de grade, nu se mai dezvolta in pamant. In schimb, cartofii mov-albastri Blue Congo sunt mai rezistenti la o bruma primavara”, declara Alexandru Colceriu.
Fermierul bucurestean primeste cele mai multe comenzi pentru cartofii mov de la restaurantele de lux din tara, insa deseori vinde cantitati mari si in piete cu mai putine pretentii, precum Rahova sau Ferentari. „Am cumparatori din toate straturile sociale. Am livrat si in pietele din Rahova, Ferentari, insa am vandut si pentru restaurantele de lux. Livram in toata tara, chiar si la export, in Germania si Austria. Avem acolo clienti care ne solicita 1-2 tone. Problema este ca acesti cartofi nu sunt foarte cunoscuti, si trebuie sa le explicam oamenilor. Unii credeau ca sunt modificati genetic. Incercam sa explicam tuturor care sunt beneficiile acestor cartofi”, mai spune fermierul bucurestean.
Cultura de cartof mov a fermierului Alexandru Colceriu este ingrijita doar cu produse naturale, fara utilizarea substantelor chimice. „Noi nu ierbicidam, impotriva manei stropim preventiv cu macerat de urzica. Numai impotriva gandacului de colorado trebuie sa intervenim cu un insecticid datorita suprafetei mari de cultivare. Cel mai bun ingrasamant pentru cartofii mov albastri este gainatul de pasare care trebuie imprastiat din iarna cu circa 2-3 luni inaintea plantari cartofilor mov-albastri”, sustine Alexandru Colceriu.
Cartfofii mov se presupune ca au fost printre primele varietati de cartofi adusi din America de Sud, unde si astazi sunt plantati pana la inaltimi de 1400 de metri. Culoarea mov vine de la antocianine, care este un puternic antioxidant ce impiedica dezvoltarea celulelor canceroase. Aceasta substanta se regaseste si in fructele de padure, mure, afine. Datorita antioxidantilor puternici cartofi mov-albastri ajuta la scaderea tensiuni arteriala si la reducerea greutati corporale.