Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Sparanghelul, cultura ideala pentru fermierii cu suprafete mici

SPARANGHEL-VARFURI-EROS-640x330Chiar daca cererea ramane momentan una redusa, cultura de sparanghel incepe sa devina tot mai interesanta si profitabila pentru producatorii romani. Cei care au ales deja sa isi dezvolte propriile gradini cu „leguma regilor”, asa cum mai este sparanghelul supranumit, se pregatesc sa culeaga si un profit pe masura, odata cu dezvoltarea pietei.

Unul dintre producatorii care au avut curajul sa se avante in cultivarea sparanghelului este Daniel Toma, care detine, in judetul Buzau, o suprafata de 4.500 de mp cultivata cu sparanghel. De mai bine de trei ani se lupta pentru a dezvolta o piata pentru sparanghelul autohton, asa cum se intampla in tari din vestul Europei precum Germania si Italia.

„Am inceput sa cultiv sparanghel acum trei ani, insa totul a pornit ca un experiment. Eu nu lucrez in domeniul agricol, nu am alte culturi. Locuiesc in Capitala. Avand in vedere terenul si casa de la tara, din partea bunicilor, am dorit sa incerc aceasta leguma. Am plantat la inceput 400 de coroane (radacini) si am observat ca au prins foarte bine. Ceea ce m-a atras cel mai mult la sparanghel a fost ca nu e nevoie sa stai in permanenta langa plante. Apoi, a mai fost si dorinta de a incepe o afacere intr-o nisa in care nu exista momentan prea multi cultivatori”, povesteste, pentru StiriAgricole.ro, Daniel Toma.

Cei care intentioneaza sa planteze si ei sparanghel este important sa stie faptul ca aceasta leguma se dezvolta cel mai bine pe terenurile insorite si care nu retin umiditatea la radacina. „Pentru sparanghel este necesara lumina, apoi un sol bine drenat. Productii bune se pot obtine pe solurile nisipoase, cu un pH cuprins intre 5,5 si 7,5. Plantatia nu necesita o irigare permanenta, ci doar in perioadele de seceta. Sparanghelul are niste radacini deosebit de adanci, care ating uneori si un metru”, explica fermierul.

Pregatirile pentru plantare incep din toamna, atunci cand se realizeaza o aratura cat mai adanca. Dupa ce trece iarna, la inceput de primavara, agricultorul trebuie sa reia lucrarile pentru infiintarea culturii de sparanghel.

„Din luna martie, dupa ce se dezgheata, se da cu un disc pentru a marunti cat mai bine pamantul. Apoi, se fac santuri la 1,5 m distanta intre ele si adanci de 25-30 de cm. Apoi, incepem propriu-zis plantarea. Punem cam 4 radacini de spranaghel la un metru liniar. Se astupa doar jumatate din sant, radacina mai exact. In momentul in care mai intram in camp pentru a sapa impotriva buruienilor mai tragem pamant in sant, astfel incat pana in toamna santul sa fie drept. Dintr-o singura radacina ies intre 5 si chiar 10-15 tije”, afirma Daniel Toma.

De asemenea, la cultura sparanghelului este recomandata si aplicarea de ingrasamant organic in candate de 30-50 tone/hectar la sfarsitul fiecarui sezon. In primul an de la plantare, daca s-a optat pentru coroane, nu se va recolta. In primii doi ani de plantare, nu trebuie recoltat prea mult, ci plantele trebuie lasate sa se dezvolte. Din al treilea an de cultura se poate incepe recoltarea.

„In primul an de dezvoltare, sparanghelul trebuie protejat impotriva buruienilor. In toamna acesta se taie la baza, se lasa cam 10 cm fata de sol, apoi se taie. In primul an, de asemenea, nu se recolteaza nimic. In anul doi de la plantare vom vedea ca sparanghelul ajunge pana la 1,5 m. Eu mai trec cu motosapa printre randuri ca sa aerisesc solul putin si sa scap de buruieni”, a mai precizat fermierul.

In ceea ce priveste bolile sau daunatorii, Daniel Toma spune ca sparanghelul este o leguma deosebit de rezistenta, nefiind necesare aproape niciun fel de stropiri. „Sincer va spun, eu nu am avut deloc cultura afectata. Cineva langa mine, are o cultura de cartofi. Initial, m-am gandit ca o sa am ceva probleme cu gandacul de Colorado. Am stat si m-am uitat printre randuri si am vazut un gandac in curte, dar era pe o buruiana, nu pe tufa de sparanghel”, povesteste Daniel Toma.

Desi a incercat mai multe soiuri de sparanghel, fermierul buzoian afirma ca in prezent trei dintre acestea se preteaza cel mai bine pentru conditiile pedo-climatice de la noi: Cumulus, Xenolim si Burgundine. Perioada optima pentru a recolta sparanghelul este mai-iunie, productia care poate fi inregistrata la hectar putand ajunge la circa 3,5 – 4 tone.

Din punct de vedere al costurilor, infiintarea unui hectar cu sparanghel poate necesita o investitie cuprinsa intre 10.000 si chiar 20.000 de euro, in functie de materialul saditor ales.

In prezent, Daniel Toma nu a ales sa vanda din recolta proprie, ci sa o ofere mai degraba celor apropiati sau sa o foloseasca in consumul propriu. In schimb, vinde celor interesati radacini de sparanghel, pentru a-si infiinta propriile culturi. Se arata optimist in legatura cu viitorul acestei plante in Romania, ci chiar isi doreste sa isi dubleze suprafata cultivata.

„Usor usor o sa devina si la noi o leguma cunoscuta si apreciata, pentru ca in afara chiar e apreciata si chiar se consuma, mai ales in Germania, Italia. E o industrie acolo. Noi gasim in supermarketurile de la noi sparanghel, dar va spun sincer, pentru ca am mancat, nu se compara cu leguma din gradina proprie”, afirma Daniel Toma.

Folosit si in retetele culinare din antichitate, sparanghelul (Asparagus officinalis) este recunoscut ca o sursa de vitamine (A, B6, C, E, K), precum si de calciu, zinc, magneziu, timina, niacina (acid nicotinic sau Vitamina B3), acid folic, fier, fosfor, potasiu si cupru, facandu-l un aliment ideal pentru cei care doresc sa slabeasca.

Acest articol este proprietatea exclusivă a www.stiriagricole.ro şi este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parţială a conţinutului se poate face doar cu acordul scris al proprietarului și citarea sursei, r

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor